Domenech legt schuld bij de pers

Raymond Domenech geeft de pers de schuld van de problemen bij het Franse nationale team. Zelf weigert de vertrekkende bondscoach verantwoordelijkheid te nemen. Dat zeggen boze parlementariërs, die Domenech aan de tand voelden. Hij moest zich vandaag verantwoorden voor een commissie. Ook de opgestapte voorzitter van de Franse voetbalbond, Jean-Pierre Escalettes, meldde zich.

De Franse politiek neemt een risico door Domenech en Escalettes op het matje te roepen. De wereldvoetbalbond FIFA duldt geen inmenging van de politiek. Eerder zei FIFA-voorzitter Sepp Blatter al niet bang te zijn om maatregelen te nemen. Dat kan onder meer een schorsing van het totale Franse voetbal betekenen. Franse politici zijn echter van mening dat Blatter niets te vertellen heeft over de uitvoering van hun werk.

"We zijn een democratie en hebben het recht om te horen wie we willen", zei politicus Eric Ciotti. Zijn collega Jacques Remiller voegde daaraan toe dat het niet alleen maar om voetbal gaat. "Onze eer staat op het spel." Remiller was niet tevreden over het hele verhoor. "Het was teleurstellend en helemaal niet overtuigend. Er zullen nog meer mensen moeten aftreden. Het probleem zit heel diep. "

Frankrijk werd op het WK in Zuid-Afrika in de groepsfase uitgeschakeld. De wereldkampioen van 1998 wist geen duel te winnen en eindigde als laatste in een poule met Uruguay, Mexico en gastland Zuid-Afrika. Binnen de spelersgroep waren ook de nodige problemen. Nicolas Anelka werd zelfs weggestuurd. Domenech weigerde in het laatste groepsduel een hand van de bondscoach van Zuid-Afrika, Alberto Parreira. Volgens de trainer had Parreira zich negatief uitgelaten over Frankrijk.