Contador: "Favorietenrol is zwaar"

Peterselieman

De Tour de France start over drie dagen in Rotterdam. Grote favoriet voor de wielerkoers is Alberto Contador, de winnaar van vorig jaar. De Astana-renner vindt dat de favorietenrol hem zwaar valt omdat alle ogen in het peloton op hem gericht zijn.

Dat Contador geen half werk maakt van de voorbereiding op de Ronde van Frankrijk bleek half april wel toen hij samen met Peter van Petegem de kasseien van de vierde etappe verkende. "Het zal een nerveuze toestand worden, maar ik slaap er geen seconde minder om. Ik heb respect voor de kasseien en zal heel geconcentreerd moeten fietsen."

Grote concurrent van de Spanjaard zal Lance Armstrong worden. "Mijn respect voor hem is groot. Hij is een fantastische coureur, een echte kampioen," zei hij tegen de krant Marca. Vorig jaar reed hij nog met de Amerikaan in één ploeg, maar de belangen botsten. "We wilden beiden de Tour winnen, terwijl we in hetzelfde team zaten. Dat werkt niet."

De ronde zal dit jaar waarschijnlijk in de Pyreneeën beslist gaan worden. Verrassingen in de Alpen sluit de favoriet niet uit. "Er zijn meer bergetappes dan vorig jaar, dat is gunstig. Ik zal niet precies aangeven waar ik ga aanvallen, want dat hangt af van de vorm van de dag en de stand in het klassement, maar ik zou graag het verschil maken op de Col du Tourmalet," ging de Spanjaard verder. Hij krijgt op de berg twee kansen, want de renners moeten de col tweemaal bedwingen. "Ik houd van die col. Ik ken hem goed; het is mijn favoriete klim."

Bij Astana krijgt Contador de volledige steun van Alexandre Vinokourov. De ploeg van Armstrong, team RadioShack, herbergt meer kwaliteit. "Dat hoeft geen nadeel te zijn. We zijn niet het enige team dat verantwoordelijkheid hoeft te dragen. Ik heb trouwens veel vertrouwen in mijn ploeggenoten; Alexandre Vinokourov is bereid om zich weg te cijferen."

"Ik word door velen als uitgesproken favoriet gezien. Dat is mentaal heel zwaar, want je weet dat de concurrentie elk moment van zwakte wil uitbuiten," besloot de Spanjaard zijn verhaal.