Kluivert: "Robin mag me altijd bellen"

Patrick Kluivert staat klaar om Robin van Persie advies te geven. De voormalige spits van het Nederlands elftal geeft in De Telegraaf aan dat de aanvaller van Oranje hem altijd kan bellen.

Kluivert wil niet betweterig zijn. "Maar Robin van Persie kan me altijd bellen als hij daar behoefte aan heeft. Graag zelfs. Ik zie dat hij ergens mee worstelt en dat vind ik jammer, omdat hij een fantastische voetballer is. Spits zijn is een vak apart en als ik hem een aantal nuttige tips kan geven, doe ik dat met plezier", aldus Kluivert.

In de halve finale van het WK in 1998 scoorde Kluivert met een kopbal, maar werd toen uitgeschakeld. Twaalf jaar later speelt Oranje weer een belangrijke wedstrijd tegen de Brazilianen. "Maar dat het bij Oranje voetballend beter moet dan tot dusver, is duidelijk. Hij heeft tot dusver nog niet laten zien wat hij kan. Robin is een heel andere spits dan ik was, wil de bal veel meer in de voeten. Daar schuilt een gevaar in, omdat je dan altijd een man in je nekt hebt en de kans op balverlies - op een vervelende plek - groter is."

"De ruimte ligt vaak in de diepte. Als Robin een eenvoudige 'schaduwactie' maakt, komt hij veel makkelijker los van zijn tegenstander en krijgt hij ook veel meer scoringskansen. Waarbij het ook zaak is dat hij goed wordt gevoed door het middenveld, want daar kan het ook aan liggen dat we nog niet de echte Robin hebben gezien", aldus Kluivert.