[1978] Clash tussen de organisaties verstoord Tour-start

Frank (franklop)

Op zaterdag 3 juli start de Tour de France voor de vijfde keer in Nederland. Na de starts in Amsterdam (1954), Scheveningen (1973), Leiden (1978) en Den Bosch (1996) is dit jaar Rotterdam aan de beurt. In een specialreeks kijkt FOK!sport terug op de eerdere Tour-starts. Vandaag is de Tour-start in Leiden aan de beurt.

De Tour-start in Leiden zal niet in het geheugen gegrift staan bij de organisatoren als een succesvolle. Er ging veel mis bij de start van La Grande Boucle in 1978. Het belangrijkste feit was wel dat er na de proloog van 5,2 kilometer geen gele leiderstrui werd uitgereikt aan de winnaar van de korte tijdrit.

Jan Raas was furieus toen hij hoorde dat hij na de door hem gewonnen proloog geen gele trui kreeg omgehangen op het podium in Leiden. De organisatie had besloten de uitslag te annuleren omdat het parcours in de stad, dat veelal uit klinkers bestond, spekglad was geworden door de regenbuien die het land die week teisterden en het de renners dus in bescherming wilde nemen.

Het duurde niet lang voordat Raas zijn revanche kon nemen. Met het vuur in zijn ogen stond hij de volgende dag aan de start van de eerste etappe naar St. Willebrord en won daar de massasprint. Zodoende kon hij alsnog de gele trui in Nederland om zijn schouders aantrekken. Voor de organisatie verliep dat proces een stuk minder.

Een dag voordat de proloog verreden werd kreeg de grote man achter de Tour-start, Joop Riethoven, een hersenbloeding, waardoor hij zes dagen in coma lag en dus het hele 'feest' in zijn Leiden misliep. Dat was slechts de eerste klap voor de organisatie.

De volgende dag kreeg ze het aan de stok met de Tour-directeur Félix Lévitan, die wilde dat de organisatie de geplaatste reclameborden op en rond de Groenoordhal weg zou halen. De Leidse reclameborden stonden op plaatsen waar de Fransen reclame hadden verkocht. De borden moesten weg, anders zou Lévitan de Tour niet laten starten.

"Ik was zó kwaad dat ik de Groenoordhal op slot wilde gooien, zodat ze niet konden starten. We zijn gewoon genaaid door die Fransen," zei André de Jong, voormalig directeur van de Groenoordhallen, die er een andere gedachte op nahield over de afgesproken reclameregels. Naast de organisatoren waren ook de sponsors zelf kwaad, die hun geld voor de reclame in rook op zagen gaan. De Tour-organisatie liet zich niet kennen en plaatsen dus hun eigen Franse borden.

Nadat Raas' etappezege ook nog eens werd afgenomen waren de rapen gaar bij de Leidse organisatie. Men verdacht de Tour-bazen ervan om de Franse favoriet, Bernard Hilnault, een betere uitgangspositie te willen geven omdat hij tijd had verloren in de proloog. De Nederlandse ploegen en renners waren natuurlijk furieus, maar de Tour-organisatie bleef bij deze beslissing.

De Leidse organisatie wilde de Groenoordhallen sluiten, zodat het peloton de volgende dag niet kon vertrekken. De organisatie voelde zich genaaid en wilde op deze manier nog proberen Raas aan de gele trui te helpen. Het dreigement werd niet uitgevoerd, waardoor de koers de volgende dag gewoon van start kon gaan.

Om het nog bonter te maken besloot de Tour-organisatie de volgende dag de etappe eerder te laten vertrekken, omdat ze Leiden zat waren. De Leidse organisatie vond het niet erg en was opgelucht dat de Tour de stad verlaten had.