Tot zes jaar cel geëist in omvangrijke xtc-zaak

Tegen vier hoofdverdachten in een omvangrijke xtc-zaak zijn woensdag straffen van vijf tot zes jaar cel geëist. De vier worden ervan verdacht lid te zijn van een criminele organisatie en de productie en handel in pillen die onder meer het middel mcpp bevatten, een vervanger van de werkzame stof mdma in onder meer xtc-pillen.

In totaal moeten zeven verdachten zich in de zaak voor de rechtbank in Den Haag verantwoorden. De overige verdachten wordt verweten materialen als stempels voor de logo's van de pillen te hebben geleverd. Een van hen zou de pillen in ontvangst hebben genomen, terwijl een ander de afnemer van de pillen zou zijn.

De politie hield in juli vorig jaar zes verdachten aan in de zaak, nadat uit onderzoek was gebleken dat er begin juli een lading pillen met mcpp zou worden afgeleverd op een parkeerplaats in Delft. Direct na de transactie werd de 42-jarige afnemer aangehouden, kort daarop werden de andere verdachten in de kraag gevat en werden doorzoekingen verricht.

Bij de doorzoekingen werden onder meer honderdduizenden xtc-pillen, grondstoffen voor medicijnen en vuurwapens in beslag genomen. Op een van de locaties stonden drie tabletteermachines en een aanzienlijk aantal zogeheten stempels. In maart dit jaar werd vervolgens nog een leverancier van grondstoffen aangehouden.

De verdachten zijn tussen de 38 en 48 jaar en komen uit Delft, Nootdorp, Zoetermeer, Utrecht, Breda en Amsterdam.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.