FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 14 april 2010

Gat tussen VVD en PvdA wordt kleiner

De VVD loopt in de peilingen in op de PvdA. Het verschil tussen beide partijen beslaat nu nog maar vijf zetels: de liberalen stijgen naar 28 zetels, de PvdA blijft met 33 zetels virtueel de grootste. Dat blijkt woensdag uit een peiling van Maurice de Hond.

De Hond schrijft de opmars van de VVD toe aan de presentatie van het verkiezingsprogramma afgelopen vrijdag. Uit de peiling blijkt dat het programma van de partij van Mark Rutte het hoogst wordt beoordeeld. Behalve VVD-stemmers zijn vooral CDA'ers en PVV'ers te spreken over het programma.

Het CDA stijgt een zetel en zou met 26 de derde partij van Nederland worden. De SP pakt eveneens een zetel terug en stijgt naar tien stuks. De PVV van Geert Wilders raakt er juist een kwijt en staat nu op twintig. Dat geldt ook voor de ChristenUnie, die er zes zou krijgen.

GroenLinks, D66, SGP en PvdD blijven stabiel met respectievelijk elf, twaalf, twee en twee zetels. Verdonk zou met haar partij TON uit de Kamer verdwijnen.

[Upd] Evacuatie Bergen aan Zee door duinbrand

Tussen Bergen aan Zee en Schoorl woedt opnieuw een duinbrand. Rond 17.00 uur werd melding gemaakt van de brand, meldt de politie.

De grote duinbrand nadert de gemeente Bergen aan Zee. De duinbrand bevindt zich op slechts 2 kilometer afstand van de bebouwde kom. Dit meldde een woordvoerster van de gemeente woensdagavond. Als de brand niet tot stilstand wordt gebracht, bereikt het vuur even na half negen het centrum, aldus Arjan van de Leur van het actiecentrum dat is opgericht.

De gemeente Bergen raadt inwoners aan ramen en deuren te sluiten en zich voor te bereiden op evacuatie. Brandweerkorpsen uit de wijde omgeving zijn ingeschakeld. De gemeente is nog bezig met de voorbereidingen van de ontruiming. Burgemeester Hetty Hafkamp leidt het gemeentelijk beleidsteam dat in het gemeentehuis bijeen is.

In totaal dienen vierhonderd inwoners van het dorp hun woningen woensdagavond te verlaten. De politie zal met geluidswagens de inwoners sommeren te vertrekken. De grote duinbrand wordt aangewakkerd door een harde wind uit het noorden tot noordoosten.

Update 21.53 uur
BNR meldt dat de bewoners van Bergen aan Zee worden geëvacueerd naar het sportcentrum De Beeck. Ze worden met bussen vanaf het Zeeaquarium vervoerd naar de opvanglocatie. Er zal medisch personeel, een apotheek, voedsel en drinken aanwezig zijn. De ME is ingezet om te helpen bij de evacuatie.

Ook is er momenteel een noodverordening van kracht in Bergen en omgeving en zijn de wegen van en naar Bergen aan Zee afgezet om ramptoeristen tegen te houden.

Er wordt, naast het materieel van diverse brandweerkorpsen, ook gebruik gemaakt van een blushelikopter om de brand onder controle te krijgen. De brandweer heeft een zogeheten 'stoplijn' aangelegd. Daarbij wordt een gedeelte van de grond kaal gemaakt om het vuur tegen te houden.

Metingen hebben inmiddels uitgewezen dat de rook niet schadelijk voor de volksgezondheid is, aldus de woordvoerder van de gemeente. Het is volgens haar momenteel niet bekend hoe groot het gebied is dat in brand staat of al is afgebrand.

Update 22.19 uur
De eerste van twee aangelegde stoplijnen, die bij de Blijdensteinweg, lijkt het vuur tegen te houden. Dit meldt een woordvoerder van de politie.

Update 23.45 uur
Volgens burgemeester Hafkamp gaat de bestrijding van de brand 'de goede kant op'. Hoewel de stoplijn het grootste deel van de brand tegen heeft kunnen houden, is er aan de westkant van de stoplijn nog een kleine kans dat het vuur is doorgebroken.

Pas als zeker is dat het vuur de stoplijn niet gepasseerd is, kunnen de geëvacueerde bewoners terug naar hun huizen. Mensen die elders een onderkomen hebben gevonden, krijgen het advies daar te overnachten. Mogelijk wordt na middernacht bekendgemaakt dat de bewoners alsnog naar huis kunnen, maar daar kan de burgemeester op dit moment nog niets zinnigs over zeggen.

 

'ID-kaart Demjanjuk authentiek'

Het identiteitsbewijs dat een belangrijk bewijsstuk is in de zaak tegen de van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk is authentiek. Dat heeft deskundige Anton Dallmayer woensdag verklaard voor een Duitse rechtbank.

Het drukwerk en de handgeschreven tekst op de identiteitskaart komen overeen met dat van vier andere kaarten waarvan aangenomen wordt dat ze zijn uitgegeven in een trainingskamp van de SS in Trawniki. Of de identiteitsbewijzen gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn gemaakt, kon Dallmayer niet zeggen.

Volgens de verdediging van Demjanjuk is de kaart vals.

OM eist 3,5 jaar cel voor miljoenenfraude bij UWV

Tegen zes verdachten die uitkeringsinstantie UWV voor miljoenen oplichtten heeft het Functioneel Parket tot 3,5 jaar cel geëist. Ze zouden het UWV voor negen miljoen euro hebben opgelicht.

In 2006 en 2007 dienden ze volgens justitie voor meerdere bedrijven vervalste aanvragen in voor het terugbetalen van ingehouden WAO-premies voor arbeidsgehandicapten. Door de vervalste aanvragen kregen de bedrijven meer uitgekeerd dan waar ze recht op hadden.

De verdachten streken zelf tot een kwart van het geld op. Drie verdachten werkten voor 2006 zelf voor het UWV. Daarna begonnen ze zelf als intermediair in sociale verzekeringen.

Een van hen werd nog steeds ingehuurd als deskundige door het UWV, daardoor had hij inloggegevens en kon hij vervalste aanvragen indienen. Ook werden drie UWV-medewerkers omgekocht. Tegen deze 47-jarige man uit Bunde heeft justitie 3,5 jaar cel geëist.

Tegen twee andere voormalig UWV-medewerkers, een 61-jarige man uit Voerendaal en een 58-jarige man uit Venlo, eist justitie anderhalf en een jaar cel. Zij zouden vooral hebben gezorgd voor nieuwe opdrachtgevers.

Tegen een 45-jarige man uit Maastricht, die het drietal hielp, eiste justitie een half jaar cel. Hij zou hebben geholpen bij het omkopen van de UWV-medewerkers.

Tegen twee vrouwen van 40 en 41 jaar werden taakstraffen van honderdtwintig uur geëist. Zij hielpen hun echtgenoten volgens het Functioneel Parket bij de administratie.

Justitie wil het geld dat de verdachten met hun praktijken verdienden terughalen.

Vier doden bij schietpartij Chicago

Bij een schietpartij in Chicago zijn woensdag vier mensen om het leven gekomen, onder wie drie kinderen. Twee personen raakten gewond, van wie een ernstig. Dat heeft de politie van Chicago gezegd. De schutter is aangehouden.

De man opende woensmiddag het vuur op een huis en doodde een vrouw en haar drie kinderen. Een van de kinderen was een zeven maanden oud jongetje. Een meisje van twaalf jaar werd door de man uit het huis gejaagd, waarna hij op haar schoot. Hij miste en het meisje bleef ongedeerd. Volgens een anonieme bron die betrokken is bij het onderzoek schoot de man op het huis, omdat stemmen in zijn hoofd hem daartoe opdracht gaven.

De politie denkt dat de schutter familie is van de slachtoffers. Mogelijk is de schietpartij het gevolg van huiselijke problemen.

Uitslagen Eredivisie speelronde 32

Gisteren en vandaag werd in de Eredivisie de 32e speelronde afgewerkt. Ajax werd de grote winnaar, het liep dankzij een 0-2 overwinning bij Willem II drie punten in op FC Twente (1-0 verlies bij AZ), en vergrootte de voorsprong met PSV tot vier punten (2-2 bij sc Heerenveen).

NAC Breda is gisteravond goed weggekomen op bezoek bij Vitesse. De bezoekers hebben de punten hard nodig in de strijd om een play-offticket voor de vooronde van de Europa League. NAC begon redelijk aan het duel maar het was Vitesse dat in de Gelredome na een half uur op voorsprong kwam via Kolk. In eerste instantie wist Ten Rouwelaar nog te redden op een kopbal van Claudemir, maar de rebound van Kolk was dus wel raak. Vitesse verzuimde in het vervolg van het duel de wedstrijd definitief te beslissen. De stand bleef lange tijd 1-0 totdat kort voor tijd NAC alsnog langszij kwam via De Graaf.

Wilde PSV nog enige kans maken op een Champions League-ticket moest er vanavond gewonnen worden op bezoek bij sc Heerenveen. De Eindhovenaren begonnen daarom getergd aan het duel en leken al snel op voorsprong te komen na een inzet van Dzsudzsák. Timmer redde echter, hoewel de bal al over de lijn leek te zijn geweest. sc Heerenveen kwam daarna wat beter in de wedstrijd maar wist net als PSV nog niet tot scoren te komen. Na rust vielen de doelpunten wel, Dzsudzsák bracht PSV op 0-1, maar twee minuten later lag de gelijkmaker van Heerenveen via een kopbal van Sibon er al in. Voor Sibon was het alweer het elfde doelpunt van dit kalenderjaar. PSV zette weer aan en kwam in de 62e minuut op 1-2 via Manolev. Heerenveen gaf zich echter niet gewonnen, het bracht in de 65e minuut Wojciechowski in als vervanger van Djuricic in het veld. Al na een minuut bleek de wissel succesvol toen Wojciechowski de 2-2 maakte. Na deze 2-2 leek PSV gebroken en Heerenveen zette flink aan voor een slotoffensief. Een Friese treffer bleef echter uit, waardoor de stand op 2-2 bleef steken. Dankzij dit puntverlies is de tweede plaats voor PSV nu zo goed als uit beeld. Met nog twee duels te gaan is er een achterstand van respectievelijk vijf en zes punten op Ajax en FC Twente.

ADO Den Haag leek sinds trainer Raymond Atteveld ontslagen is hard op weg de play-offs om promotie/degradatie te ontlopen. Van de twee duels die tot vandaag onder leiding stonden van de nieuwe trainer Maurice Steijn werd er één nipt verloren (0-1 tegen Ajax in de 93e minuut) en één verrassend gewonnen (0-2 bij FC Utrecht). Ook vandaag leek ADO te gaan winnen, thuis tegen NEC Nijmegen. De Hagenezen werden na een ruim kwartier in een zetel geholpen door een eigen doelpunt van NEC'er Nuytinck: 1-0. Na rust had NEC alle kansen op de gelijkmaker, maar het was ADO Den Haag dat via Verhoek de score verdubbelde. ADO wist de voorsprong lang vast te houden, maar Ten Voorde scoorde met zijn eerste doelpunt in Nijmeegse dienst in de 78e minuut de aansluitingstreffer. Na een eigen doelpunt van Kum in de 84e minuut rook NEC bloed en ging het vol op zoek naar de winnende treffer. Die werd al snel gevonden, Pothuizen scoorde namelijk een minuut na de gelijkmaker: 2-3. NEC loopt door de overwinning drie punten weg bij ADO, dat nu op de vijftiende plaatst staat. ADO heeft één punt voorsprong op nummer zestien Sparta. NEC is nu defintief veilig.

FC Twente verloor gisteravond op bezoek bij AZ, en zag Ajax tot op één punt naderen. RKC Waalwijk speelt komend seizoen, na een jaar Eredivisie, weer in de Jupiler League. Na de 4-1 nederlaag tegen Heracles Almelo kan het de nummer zeventien Willem II niet meer bijhalen.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Vitesse NAC Breda 1-1
Heracles Almelo RKC Waalwijk 4-1
AZ FC Twente 1-0
Willem II Ajax 0-2
Roda JC VVV-Venlo 4-2
SC Heerenveen PSV 2-2
Feyenoord Sparta Rotterdam 3-0
ADO Den Haag NEC 2-3
FC Utrecht FC Groningen 1-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Twente 32 25 5 2 80 59 - 23
2 Ajax 32 25 4 3 79 98 - 19
3 PSV 32 22 8 2 74 68 - 27
4 Feyenoord 32 16 12 4 60 48 - 27
5 AZ 32 18 4 10 58 60 - 33
6 Heracles Almelo 32 16 5 11 53 50 - 43
7 FC Utrecht 32 13 10 9 49 34 - 31
8 FC Groningen 32 13 7 12 46 44 - 43
9 NAC Breda 32 12 9 11 45 42 - 47
10 Roda JC 32 12 5 15 41 48 - 56
11 SC Heerenveen 32 11 3 18 36 42 - 58
12 NEC 32 8 9 15 33 34 - 53
13 Vitesse 32 8 7 17 31 34 - 55
14 VVV-Venlo 32 6 11 15 29 39 - 56
15 ADO Den Haag 32 6 9 17 27 32 - 55
16 Sparta Rotterdam 32 6 8 18 26 29 - 60
17 Willem II 32 7 2 23 23 34 - 64
18 RKC Waalwijk 32 5 0 27 15 29 - 74

Topscorers:

# Speler Club Doelpunten
1 Suárez Ajax 33
2 Ruiz FC Twente 23
3 El Hamdaoui AZ 18
= Junker Roda JC 18
5 Dost Heracles Almelo 14
6 Dzsudzsák PSV 13
= Everton Heracles Almelo 13
= Pantelic Ajax 13
= Toivonen PSV 13
10 Lens AZ 12

Programma:
Datum Thuis Uit
zo 18/4 FC Twente Feyenoord
zo 18/4 SC Heerenveen NAC Breda
zo 18/4 PSV FC Groningen
zo 18/4 Ajax Heracles Almelo
zo 18/4 Vitesse Roda JC
zo 18/4 ADO Den Haag RKC Waalwijk
zo 18/4 Willem II AZ
zo 18/4 Sparta Rotterdam FC Utrecht
zo 18/4 VVV-Venlo NEC

Uitslagen Eredivisie III (14/04/2010)

Om 21:00 uur begonnen de laatste twee Eredivisiewedstrijden van vandaag. FC Utrecht nam het in eigen huis op tegen FC Groningen en ADO Den Haag speelde thuis tegen N.E.C Nijmegen. Hieronder de uitslagen.

FC Utrecht

1 - 1

FC Groningen

 28' Mulenga
   43' Pedersen
 
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 20.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Vorm
v.d. Maarel
Schut (Keller/46)
Wuytens
Nesu
Silberbauer
Lensky
Mertens
Asare
Mulenga
v.Wolfswinkel
  v.Loo
Hiariej
Sankoh
Granqvist
Blind
v.d.Laak
Ajilore (Sparv/46)
Bacuna (Lovre/62)
Enevoldsen
Matavz
Pedersen (Koç/83)

ADO Den Haag

2 - 3

N.E.C. Nijmegen

 17' Nuytinck (e.d.)
 53' Verhoek
   78' Ten Voorde
 84' Kum (e.d.)
 85' Pothuizen
 
 Gele kaart: Luijckx, v.d. Bergh, Ammi, (ADO Den Haag), Zomer, Radomski, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.324
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Ammi
Derijck
Bosschaart (Oper/86)
Kum
Buijs
Luijckx (Milic/53)
Toornstra
Verhoek (v.d. Bergh/75)
Immers
Soltani
  Babos
Burgzorg (Ten Voorde/46)
Pothuizen
Zomer
Nuytinck
Sibum
Radomski (v.Eijden/87)
Davids
Sarpong
Ntibazonkiza
Goossens

Ruim 22.700 doden door drugsgeweld in Mexico

Drugsgeweld in Mexico heeft sinds december 2006 aan meer dan 22.700 mensen het leven gekost. Dat staat in een vertrouwelijk rapport van de Mexicaanse regering. De regering van president Félipe Calderon lanceerde eind 2006 een groot offensief tegen de drugskartels in het land. Met Amerikaanse hulp kwam een massale legeroperatie tegen de drugsbendes op gang.

Voor de operatie werden ruim veertigduizend soldaten en federale politieagenten ingezet, maar tot dusverre heeft het offensief de smokkel van drugs naar de Verenigde Staten niet of nauwelijks weten in de dammen. Er is toenemende kritiek op de campagne tegen de drugskartels, vooral ook omdat er een geweldsspiraal is ontstaan waarvan steeds meer Mexicaanse burgers het slachtoffer worden. Zowel leger en politie als de drugsbendes maken zich schuldig aan dat geweld, zeggen mensenrechtenorganisaties.

Het tot nu toe dodelijkste jaar was 2009 met 9635 doden ten gevolge van drugsgeweld. In 2007, het eerste jaar van Calderons campagne, vielen 2837 doden door drugsgeweld.

Dembélé kondigt vertrek bij AZ aan

Moussa Dembéle heeft aangegeven dat hij AZ komende zomer gaat verlaten. De aanvaller heeft in Alkmaar nog een contract tot 2011 en wil daarna graag een stap hogerop.

"Mijn contract loopt in 2011 af en het is niet de bedoeling dat ik het verleng," aldus Dembélé. Eerder gaf AZ zelf al aan de Belg te willen verkopen in de zomer.

Het is volgens Dembélé tijd om een de volgende stap in zijn loopbaan te zetten. "Ik denk dat ik een hoger niveau aankan. Barcelona is misschien wat te hoog gegrepen, maar ik ben wel van Champions League-niveau."

Volgens zijn coach bij AZ en bij België, Dick Advocaat, is Arsenal de ideale club voor hem. "Als hij dat zegt, geloof ik dat graag", aldus Dembélé. "Hij heeft veel ervaring, dus zo'n uitspraak zegt genoeg. Maar ook zonder die uitspraak heb ik genoeg vertrouwen in mijn eigen kunnen."

De aanvaller kijkt met genoegen terug op zijn tijd bij AZ. "Ik heb een topperiode bij AZ gekend. Vooral onder Louis van Gaal heb ik veel bijgeleerd. De ontwikkeling die ik hier heb doorgemaakt, zou bij een andere nooit zo groot geweest zijn. Als ik mijn carrière moest overdoen, zou ik het op dezelfde manier doen. Maar nu is voor zowel de club als voor mij de tijd gekomen om afscheid van elkaar te nemen."

Belgische Kaczynski-cartoon shockeert Polen

In Polen is men niet blij met een cartoon over de overleden president Kaczynski die de Gazet van Antwerpen heeft afgedrukt. In de cartoon wordt het nationale symbool van Polen, een adelaar, samen met de Poolse vlag afgebeeld, met daarbij het onderschrift 'The eagle has landed'.

De hoofdredacteur van de Gazet van Antwerpen, Pascal Kerkove heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. "Het was nooit de bedoeling om iemand te schofferen", zegt hij. Ook zegt hij begrip te hebben voor de ophef die er door de cartoon is ontstaan.

De verontwaardiging komt van Poolse internetfora en weblogs en een radiostation roept zelfs op tot tegenactie. De afbeelding is hier te zien.

Kroon: "Ik zal er zondag staan"

Karsten Kroon had vorig jaar de grote kans om eindelijk een klassieker op zijn naam te schrijven. Hij moest in de Amstel Gold Race echter zijn meerdere erkennen in Serguei Ivanov en werd tweede. Ook dit jaar gaat Kroon, die tegenwoordig voor BMC rijdt, voor de winst in Nederlands grootste wielerklassieker.

"Ik noem mezelf geen topfavoriet," zei Kroon na afloop van de Brabrantse Pijl tegen Cyclingnews. "Er zijn een paar jongens die al hebben laten zien dat ze in orde zijn. Maar ook ik zal er staan. Door een paar valpartijen en een minder goede voorbereiding ben ik niet echt tevreden over mijn eerste maanden, maar ik voel me steeds beter worden."

Dit jaar heeft Kroon de steun van ploeggenoot en wereldkampioen Cadel Evans, die eerder liet weten zich op te offeren voor onze landgenoot. "Cadel is tot nog toe al één van de smaakmakers van het jaar geweest. Een paar weken geleden vroeg hij of ik zijn hulp zou kunnen gebruiken, en ik heb geen seconde getwijfeld. Als het nodig is, zal ik hem zeker om bidons zenden."

Vaticaan probeert woede te temperen

Het Vaticaan heeft woensdag geprobeerd de woede over opmerkingen van kardinaal Tarcisio Bertone, de Vaticaanse minister voor buitenlandse zaken, te temperen. Woordvoerder Federico Lombardi zei dat Bertone geen psychologische of medische bewering deed, toen hij zei dat psychologen hadden aangetoond dat er geen verband was tussen het celibaat en pedofilie en dat het misbruik te maken had met homoseksualiteit.

Lombardi citeerde wel uit statistieken van een Vaticaanse aanklager waaruit bleek dat in de meeste zaken adolescenten werden misbruikt en dat in zestig procent van de gevallen het misbruik betrekking had op homoseksualiteit.

Badmintonner Pang uitgeschakeld bij EK

Badmintonner Eric Pang is er niet in geslaagd de derde ronde te bereiken op het Europees kampioenschap. De Nederlander ging in de tweede ronde onderuit tegen Scott Evans: 10-21, 21-23.

Dicky Palyama bereikte de derde ronde wel. Hij had daar maar twee sets voor nodig tegen de Spanjaard Pablo Abian: 21-17, 21-16. In die derde ronde moet Palyama het opnemen tegen de Fransman Lo Ying Ping. De badmintonner kwam tijdens een EK nog nooit verder dan de kwartfinales.

RKC contracteert jeugdspeler Van den Kieboom

De talentvolle doelman Maik van den Kieboom tekent een tweejarig contract bij RKC Waalwijk. In dit contract is een optie opgenomen dat hem mogelijk nog twee seizoenen langer in Waalwijk houdt. Wel zal de 18-jarige Van den Kieboom nog medisch gekeurd worden. De jeugdige keeper werkte dit seizoen officiële wedstrijden af voor zowel Jong RKC als de A1 van de Regionale Jeugdopleiding Willem II/RKC.

Mohammed Allach, manager technische zaken van RKC Waalwijk, zei over het contract: "Maik van den Kieboom is een talentvolle doelman die afkomstig is uit onze regionale jeugdopleiding. Hiervoor speelde hij jarenlang in de jeugdopleiding van RKC Waalwijk. Mike heeft op basis van talent, groei en arbeid een profcontract verdiend en zal als derde keeper bij de eerste selectie starten."

Eind maart werd al bekend dat RKC aan Van den Kieboom een contract wilde bieden, net als aan andere belofte Jeff Stans. De laatste kreeg afgelopen zaterdag het goede nieuws te horen. 

Uitslagen Eredivisie II (14/04/2010)

Om 20:00 uur begonnen er ook twee Eredivisie-wedstrijden. Feyenoord ontmoette in de eigen Kuip stadsgenoot Sparta Rotterdam en sc Heerenveen ontmoette nummer drie PSV. Hieronder de uitslagen.

Feyenoord

3 - 0

Sparta Rotterdam

 27' Wijnaldum
 46' Bruins
 75' Tomasson
 
 
 Gele kaart: Bahia, Wijnaldum, (Feyenoord),
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 43.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Leerdam (De Cler/56)
Vlaar (Schenkeveld/16)
Hofland
Bahia
Landzaat
Bruins
Fer
Cissé (Tomasson/72)
Makaay
Wijnaldum
  Seilga
Koenders (Duarte/46)
Knol
Adeleye
Slijngard
Falkenburg
v
Bueren
D. Abdul (v. Gessel/35)
Duplan
Poepon
Bodul (Denneboom/70)

sc Heerenveen

2 - 2

PSV

 51' Sibon
 66' Wojciechowski
   49' Dszudszák
 62' Manolev
 
 Gele kaart: Svec, (sc Heerenveen), Salcido, (PSV)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 26.000
Arbiter: v. Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Timmer
Janmaat
Elm
Haglund
Breuer
Grindheim (Vayrynen/30)
Svec
Losada
Beerens
Sibon (Fasli/90)
Djuricic (Wojciechowski/65)
  Isaksson
Manolev
Ooijer
Salcido (Rodríguez/67)
Pieters
Simons (Bakkal/59)
Afellay
Engelaar
Amrabat
Toivonen
Dzsudzsák

Rosseler: "Was niet de sterkste"

Sébastien Rosseler was vandaag de winnaar van de Brabantse Pijl. De Belg van RadioShack zag tot zijn verbazing dat zijn kopgroep niet terug weg gepakt en won de sprint met zijn drieën. Eerder op de dag klaagde de Waal nog dat hij slechte benen had.

"Ik denk niet dat ik de sterkste in de koers was," aldus Rosseler tegen Sporza. "In het begin van de rit had ik zelfs vreselijke benen. Ik ben dan maar meegereden met een ontsnapping. Ik dacht: ik kan nog altijd afstappen in een van die plaatselijke rondes. Ik heb wel mijn deel van het werk gedaan, maar ook niet meer dan nodig. In de spurt was iedereen kapot."

"Ik had dit jaar graag eens in een grote klassieker uitgepakt, maar dat was dit jaar helaas nog niet gelukt. Telkens had ik pech: ik reed lek of ik viel. Maar vandaag zat het wel mee."

Kroegbaas hakt neus klant af met zwaard

Een man uit de Amerikaanse stad Oklahoma City zal voortaan geen last meer hebben van een loopneus. Zijn reukorgaan is er namelijk afgehakt door een zwaard dat werd gehanteerd door een doorgedraaide café-eigenaar.

Het slachtoffer zat samen met enkele andere bezoekers in een kroeg in zijn woonplaats toen de waard naar verluidt ineens gek werd. Kroegbaas Adan Zapata vond dat het slachtoffer te veel lawaai maakte met zijn vrienden en greep zijn 85 centimeter lange zwaard. Hij achtervolgde het bange groepje vrienden naar buiten en haalde ineens vol uit. Hierbij werd de neus van het slachtoffer finaal van zijn hoofd geslagen.

Volgens ooggetuige Israel Ramos mag de neusloze man nog van geluk spreken dat hij de aanval heeft overleefd. "Hij was doodsbang", verklaart Ramos. "Hij huilde en riep 'Oh mijn neus. Hij heeft mijn neus afgehakt!'"

"Het slachtoffer is ernstig gewond geraakt", laat de politie weten. "Hij is in zijn schouder, hand en gezicht gehakt." Zapata is opgepakt en wordt beschuldigd van openlijke geweldpleging met een dodelijk wapen. Daarnaast wordt hem vernieling van privé-eigendom ten laste gelegd.

Het slachtoffer kan binnenkort weer naar buiten met een nieuwe neus. Volgens zijn vriend hebben artsen stukken huid en oor gebruikt om er een nieuw reukorgaan van te kunnen maken.


Een filmpje van de zwaardbaas

Kroatische president biedt excuses aan

De Kroatische president Ivo Josipovic heeft zich woensdag in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina, verontschuldigd voor de betrokkenheid van zijn land bij de verwoesting van Bosnië in de jaren negentig. Hij zei dat een stabiel en welvarend Bosnië-Herzegovina in het landsbelang van Kroatië is. De verklaring van Josipovic aan het Bosnische parlement is de duidelijkste boodschap van vrede en verzoening tot op dit moment.

Bij het uiteenvallen van Joegoslavië in de jaren negentig hadden de leiders van de republieken Servië en Kroatië plannen om Bosnië te verdelen. Deze plannen droegen bij aan de gewelddadigste oorlog op Europees grondgebied sinds de Tweede Wereldoorlog. Honderdduizend Bosniërs kwamen in deze oorlog om het leven.

Snel duidelijkheid nodig over hypotheekrenteaftrek

Voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten Hans Hoogervorst zegt dat er snel duidelijkheid moet komen over de hypotheekrenteaftrek. Hij vindt dat de politiek een standpunt moet innemen, zodat potentiële huizenkopers weten waar ze aan toe zijn en de rust op de huizenmarkt kan terugkeren.

Vanmorgen werd al bekend dat er in de eerste twee maanden van dit jaar flink veel minder hypotheken zijn verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Over de vraag of er iets moet veranderen wil de AFM geen uitspraken doen, het gaat om de duidelijkheid. En daarin is niets doen ook een optie, aldus Hoogervorst.

HSV en Guerrero accepteren schorsing

Hamburger SV heeft het beroep dat was aangetekend tegen de schorsing van Paolo Guerrero ingetrokken. De Bundesligaclub stemde daarmee in met diens uitsluiting voor vijf wedstrijden. De Zuid-Amerikaanse aanvaller heeft zelf ook afgezien van verdere stappen.

De international van Peru kreeg de straf omdat hij na afloop van het duel met Hannover 96 een toeschouwer die hem provoceerde een halfvolle plastic fles naar het hoofd slingerde en raakte. Guerrero moet de Duitse voetbalbond, nog afgezien van de boete die HSV hem oplegde wegens dit wangedrag, bovendien 20.000 euro betalen. De speler zei vandaag zich persoonlijk te willen verontschuldigen bij het slachtoffer voor "de grootste fout" in zijn carrière en stelde hem een ritje in zijn Ferrari in het vooruitzicht.

Uitslag Roda JC - VVV Venlo

In Kerkrade werd om 19:00 uur afgetrapt voor de competitiewedstrijd tussen Roda JC en VVV Venlo. Hieronder de uitslag van deze wedstrijd.

Roda JC

4 - 2

VVV-Venlo

 3' Janssen
 21' Saeijs
 64' Junker
 83' Skoubo
   23' Nkume
 33' García
 
 Gele kaart: Vormer, (Roda JC), Verdellen, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 16.600
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
Saeijs
De Fauw
Kruiswijk
De Jong
Delorge (Hadouir/46)
Vormer
Janssen
Bodor (Sutchuin Djoum/85)
Skoubo
Junker (Svard/89)
  Begois
Timisela (De Regt/79)
Verdellen
Paauwe
Nkume
Auassar (Leemans/71)
García
van Dessel
Schaken
Boymans
Ahahaoui (Calabro/38)

Uitslag Willem II - Ajax

Ajax heeft goede zaken gedaan in de strijd om de titel. De Amsterdammers wonnen met 2-0 van Willem II en naderden de leider in de Eredivisie, FC Twente, tot op één punt. De doelpunten werden gemaakt door Luis Suárez en Marko Pantelic.

Siem de Jong en Pantelic trapten af voor het duel tegen Willem II. Na drie minuten wedstrijd kreeg Ajax al een strafschop, nadat Suárez door Danny Schenkel, die hem in eerste instantie niet leek te raken, onderuit werd gehaald. De Uruguayaan miste dit buitenkansje niet, waardoor de Amsterdammers al snel op voorsprong stonden. Enkele minuten later miste De Jong, na een fraaie combinatie met Pantelic, de eerste goede kans voor de Amsterdamse formatie.

Na een minuut of twaalf creëerde ook Willem II de eerste kans via Arie-Jan van der Heijden. De huurling van Ajax schoot de bal echter over het doel van Maarten Stekelenburg. In de tegenstoot probeerde Ajax het eens via Dennis Rommedahl. Waar de Deen de bal beter af had kunnen spelen, schoot hij in het zijnet. Ook daarna bleven de Amsterdammers het duel domineren. Willem II had de grootste moeite om van de eigen helft af te komen. Als de Tilburgers al in de buurt van het doel van de bezoekers kwamen, dan was de kans ongevaarlijk.

Ajax bleef intussen voor gevaar zorgen. Zo werd de poging van Vertonghen onschadelijk gemaakt door doelman Maikel Aerts, de kopbal van De Jong, die later nog eens hard naast schoot, te zwak. Een kwartier voor rust kreeg Pantelic een grote kans, maar de aanvaller schoof de bal af op Enoh, die de kans om zeep hielp. Aan de andere kant kregen de Tilburgers een vrije trap. Stef Nijland legde de bal klaar op het hoofd van Schenkel. De verdediger kopte echter over. In het slot van de eerste helft leken de fouten bij beide ploegen zich op te stapelen. Er werd voornamelijk veel knullig balverlies geleden. Aerts deed het wel goed en wist menig inzet van de Ajacieden te keren.

Direct na de start van de tweede helft zette Ajax druk, wat tot geklungel in de Tilburgse defensie leidde. Uiteindelijk kreeg Vurnon Anita een kansje, maar wipte de bal over het doel. Aan de andere kant strandde een schot van Frank Demouge echter op de vuisten van Stekelenburg. Toch maakte Ajax in de MINUUT de bevrijdende tweede treffer. Rommedahl bediende Pantelic, die de bal in de verre hoek schoot.

Enkele minuten na de tweede treffer van Ajax deed Suárez een poging om zijn tweede van de wedstrijd te maken, maar slaagde hier niet in. Vervolgens zakte de wedstrijd weer naar een bedenkelijk niveau, waar Willem II nog enkele speldenprikjes uitdeelde en Ajax het allemaal wel best vond. Toch waren de Amsterdammers nog dichtbij een doelpunt. Tien minuten voor tijd kreeg Christian Eriksen een goede mogelijkheid, maar stuitte op Aerts.

In de slotfase had Pantelic de 3-0 nog op zijn schoen, maar de paal stond in de weg. Ook daarna kabbelde de wedstrijd naar het einde, waardoor de Amsterdammers nog maar één punt achterstand hebben op FC Twente. De laatstgenoemde ploeg verloor gisteren namelijk van AZ (0-1).

Willem II

0 - 2

AFC Ajax


   4' Suárez (pen)
 60' Pantelic
 
 Gele kaart: Schenkel, Bruma (Willem II), Enoh (AFC Ajax)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Aerts
Bruma
Schenkel
Swinkels
van der Struijk
Donald (Akgün/61)
Boutahar
van der Heijden (Pereira/88)
Zijler
Demouge
Nijland (Reniers/83)
  Stekelenburg
van der Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Anita
de Zeeuw (Gabri/78)
de Jong
Enoh
Rommedahl (Eriksen/71)
Pantelic (Bakircioglü/83)
Suárez

'Meisje verbrand en gek door barcodescanner'

De rechtbank van Erie County, een gebied in de Amerikaanse staat Pennsylvania, buigt zich deze week over een vreemde zaak. Een meisje beweert namelijk te zijn verbrand door een barcodescanner van een kruidenierszaakje in Erie. Daarnaast zou ze hierdoor een psychologische stoornis hebben opgelopen.

Dominica Juliano was twaalf jaar toen ze in juni 2004 met haar oma een vestiging van Country Fair in Erie bezocht. Een kassamedewerker noemde het meisje naar verluidt 'chagrijnig', waarna hij met het laserlicht van een barcodescanner in haar gezicht flitste en hij haar opdroeg te glimlachen.

Dominica's advocaten beweren dat het meisje overgevoelig is voor licht en zij door de scanner brandwonden heeft opgelopen. Later zou ze door het incident zelfs  posttraumatische stress en het syndroom van Gilles de la Tourette hebben gekregen.

De advocaat van de winkeleigenaar beweert echter dat het licht van de handscanner zeer zwak is en onschuldig. Volgens de advocaat kampte het meisje al met gezondheidsproblemen voor zij in aanraking kwam met de scanner. De rechtszaak is maandag begonnen en zal nog wel even voortduren.

PVV-kandidaat verdedigde omstreden Imam

Na het gedoe rond de Joods religieus extremist Gidi Markuszower, komen er nu opnieuw achtergronden van een kandidaat-kamerlid voor de PVV naar boven. Advocate Lilian Helder, de nummer drie op de PVV-lijst, verdedigde tot in 2009 een omstreden imam uit Nederland. Geert Wilders eiste in 2007 dat die het land zou worden uitgezet.

Helder verdedigde de imam in dienst van het Eindhovense advocatenkantoor Houben & Van Dick. Maar daar werkt ze binnenkort niet meer. Directeur Marc Houben distantieert zich van uitspraken van Helder. In overleg is de arbeidsovereenkomst per 1 mei opgezegd. "Ik heb er moeite mee dat mijn kantoor geassocieerd wordt met een politieke partij", zegt Houben. In tegenstelling tot Helder vindt hij dat Nederland wel een goed rechtssysteem heeft. "Het beeld dat zij schetst van de praktijk, is mij vreemd en haar ideeën over het aanpakken van criminaliteit worden door ons niet gedeeld."

Vorig jaar verdedigde Helder de imam bij een zaak over een vechtpartij bij de moskee. Ze voerde toen aan dat haar cliënt zich steeds 'voorbeeldig' had gedragen. Imam M.I. Kariman raakte in 2001 al in opspraak omdat hij zich tegen scholieren discriminerend had uitgelaten over homoseksuelen.

Ook andere kandidaten op de lijst van de PVV hebben dingen op hun kerfstok of hebben gelogen over hun achtergrond. Mellony van Hemert, de nummer negen op de lijst, zou volgens de PVV-website zijn gepromoveerd als psycholoog. Dat blijkt niet het geval.

Arjan Brogt, nummer 34, werd door de rechter veroordeeld. Hij ontving geld voor zijn lidmaatschap van de studentenraad, maar kwam daar nooit opdagen.

En de nummer 23, James Sharpe, zou volgens de PVV-site Nederlands recordhouder hordenlopen zijn. Dat klinkt mooier dan dat het is. Hij is slechts recordhouder bij de atleten tussen de 35 en 39 jaar.

Volg de verkiezingen ook in het speciale Verkiezingen 2010-subforum op het FOK!forum.

Murray uitgeschakeld in Monte Carlo

Andy Murray is bij het Masterstoernooi in Monte Carlo in de tweede ronde uitgeschakeld. De als derde geplaatste Brit verloor met 2-6 en 1-6 van de Duitser Philipp Kohlschreiber.

"Het was voor het eerst in jaren dat de tennisbaan voor mij klein aanvoelde”, zei Murray na afloop van de partij. "Ik kon niet in mijn ritme komen. Ik heb van alles geprobeerd. Zelfs het aanpassen van mijn speelstijl hielp niet. Dan weet je dat het moeilijk wordt."

Man springt in sloot om aan boete te ontsnappen

Een man die dinsdagnacht een parkeerplaats langs de A59 opreed schrok zo erg van de daar aanwezige politie, dat de 42-jarige man uit Raamsdonksveer een sloot in sprong. De agenten vonden zijn gedrag tamelijk verdacht en namen een kijkje.

De man reed parkeerplaats het Labbegat bij Sprang-Capelle op, parkeerde zijn bestelwagen en spurtte weg. De agenten gingen achter hem aan en vonden hem in een sloot. Het bleek dat een rechter de natte en stinkende man eerder een rijverbod tot in juli had gegeven.

De man is meegenomen naar het bureau. De ruimte waar hij is opgevangen is later schoongemaakt.

Hevige rellen in Jakarta over graftombe

Bij gevechten tussen veiligheidstroepen en demonstranten zijn woensdag in Jakarta ten minste twee mensen gedood. Zeker 130 mensen raakten gewond. Het waren de hevigste onlusten in jaren. Dat meldden lokale media.

Bewapend met kapmessen, stokken en benzinebommen gingen woensdag honderden mensen de straat op. Ze waren ervan overtuigd dat het gemeentebestuur van Jakarta de graftombe van een Arabische geestelijke, die in de achttiende eeuw de Islam in Jakarta verspreidde, wilde verwijderen. Ze raakten slaags met ongeveer tweeduizend veiligheidsagenten en zeshonderd man oproerpolitie.

Er werd met stenen en benzinebommen gegooid en ten minste vijf politiewagens gingen in vlammen op. Vele andere werden vernield. De politie gebruikte traangas, rubber kogels, waterkanonnen en wapenstokken om de betogers terug te dringen. Het aantal demonstranten werd door de politie op vijfhonderd geschat.

Woensdagochtend verschenen honderden veiligheidsagenten met graafmachines op het terrein waar de graftombe ligt. Het terrein is ook de verblijfplaats van veel illegale bewoners. Volgens een woordvoerder van de stad, Cucu Kurnia, was niet de graftombe het doel, maar de krakers. De stad wilde de mensen van het terrein verwijderen dat eigendom is van het door de staat gerunde havenbedrijf Pelindo III.

Volgens Kurnia waren de autoriteiten verbaasd door de reactie van de krakers. "De massale woede was verschrikkelijk en ging ons verstand te boven. Het was eigenlijk een routineklusje." Kurnia zei dat er ook moslimfanatici bij de rellen betrokken waren. Hij beschuldigde ze ervan anderen op te stoken door het geloof erbij te betrekken.

Starcraft 2 goedkoper in Rusland

Blizzard heeft grote plannen voor de Russische release van Starcraft 2. Zo wordt de strategiegame straks in verschillende versies met uiteenlopende online abonnementen verkocht.

Er komt volgens de website StarCraftwire.net straks een normale DVD-versie voor de helft van de Europese prijs op de markt en een lite-versie in een jewel-case die voor nog minder geld wordt verkocht.

Beide games bevatten de mogelijkheid om online te spelen. De DVD-versie wordt echter met een jaarabonnement geleverd, terwijl de jewel-case versie je 120 dagen online laat spelen. Hierbij wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen spelen op goedkopere Russische servers of duurdere Europese servers.

Door Starcraft 2 in verschillende varianten aan te bieden, hoopt Blizzard de Russische markt beter te bedienen. Zo kunnen Russen met een kleine portemonnee straks ook gewoon van het strategiespel genieten.

'Starcraft 2' goedkoper in Rusland

Alpha Protocol krijgt DRM

SEGA heeft aan Eurogamer laten weten dat de spionage actie-rpg Alpha Protocol gebruik zal gaan maken van Uniloc DRM.

Uniloc DRM kwam in 2008 al onder vuur te liggen omdat de game Football Manager 2009 ook gebruik maakte van dit DRM systeem en dat leverde gebruikers een hoop problemen op. Hoe de Uniloc DRM precies werkt is niet bekend, de website geeft ook niet veel prijs maar er wordt beloofd dat de speler geen hinder zal ondervinden van het DRM systeem.

Alpha Protocol wordt ontwikkeld door Obsidian Entertainment en uitgegeven door SEGA, de game komt 1 juni uit op de PC, Playstation 3 en Xbox 360.

Hieronder nog een trailer van de game.

Linkdump Woensdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je elke avond om 20:00 een verse linkdump. Met dit keer:      

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Doe dan eens snel submitten!

Dubbelslag Visconti in Turkije

De Italiaan Giovanni Visconti heeft een dubbelslag geslagen in de Ronde van Turkije. Hij won de vierde etappe en pakte de leiding in het algemeen klassement.

Visconti was vandaag de sterkste in een kopgroep van zes man die een voorsprong van ruim vier minuten had op het peloton. De Italiaan Giampaolo Cheula ontsnapte drie kilometer voor de streep uit de kopgroep maar hij moest vlak voor de eindstreep capituleren waarna Visconti de eindsprint won.

Uitslag vierde etappe:

# Naam Tijd
1 Giovanni Visconti (Ita/ISD) 5.46,10
2 Tejay van Garderen (VS/HTC) z.t.
3 David Moncoutie (Fra/Cof) z.t.
4 Yukihori Doi (Jpn/Skl) +0,02
5 Gianpaolo Cheula (Ita/Foo) +0,05
85 Kenny van Hummel (Ned/Skl) +27,13

Algemeen klassement:

# Naam Tijd
1 Giovani Visconti (Ita/ISD) 14.57,489.11,51
2 Tejay v.Garderen (VS/HTC) +0,16
3 David Moncoutie (Fra/Cof) +0,27
4 Gianpaolo Cheula (Ita/Foo) +0,48
5 Cristiano Salerno (Ita/DeR) +1,42
92 Job Vissers (Ned/Skl) +45,12

Sluiter verder in Johannesburg na twee tiebreaks

Na Robin Haase heeft ook Raemon Sluiter zich weten te plaatsen voor een kwartfinale van een challengertoernooi. In het Zuid-Afrikaanse Johannesburg was de Rotterdammer na twee tiebreaks sterker dan de Belg Ruben Bemelmans.

Voor Sluiter is het zijn eerste kwartfinale sinds september vorig jaar, toen hij in Alphen aan den Rijn uiteindelijk strandde in de halve finale. In de kwartfinale neemt Sluiter het op tegen de Jamaicaan Dustin Brown, als vijfde geplaatst bij dit toernooi.

Gold Race mogelijk zonder Cunego

Het is nog onzeker of Damiano Cunego zal starten in de Amstel Gold Race van aankomende zondag. De winnaar van 2008 liep in de Ronde van het Baskenland buikgriep op en is daarvan nog niet hersteld.

"Damiano neemt nog steeds medicatie voor zijn problemen aan de darmen," aldus Carlo Guardascione, ploegarts van Lampre, tegen Cyclingnews. "Hij raakt erg snel vermoeid bij zware inspanningen, wat erg vervelend maar niet meer dan normaal is tijdens het herstel van problemen aan de maag en de darmen."

Ondanks zijn ziekte heeft de ploeg hem wel opgenomen in de selectie voor aankomende zondag. "Damiano heeft maandag een training van twee uur achter de rug, waarna hij bijna volledig van de kaart was. Na de lange trainingstocht van morgen hakken we de knoop door en weten we of hij van start zal gaan is Maastricht."

Jongetje deelt heroïne uit op school

De Amerikaanse politie heeft in de buurt van Pittsburgh vijftig tot zestig zakjes met, naar zij denken, heroïne ingenomen van een 8-jarig jongetje. De basisschoolleerling deelde de zakjes uit op school.

Er zullen testen worden gedaan op de substantie. Als het inderdaad om heroïne gaat, dan hebben de zakjes een straatwaarde van omgerekend ongeveer 735 euro. De school heeft de ouders een brief gestuurd om te melden dat sommige leerlingen het goedje mogelijk aangeraakt hebben. Ook is er gevraagd het incident met hun kinderen te bespreken.

De politie heeft een onderzoek ingesteld, maar er zijn nog geen arrestaties verricht.

Enge clown stalkt en taart kindertjes

Voor verwende kinderen die alles al hebben meegemaakt tijdens een feestje, heeft een Zwitser een gat in de markt gevonden. Hij laat zich door papa en mama van de jarige inhuren als clown. Dominic Deville is echter geen gewone clown, hij heeft een eng masker en valt ze een hele week lastig.

De clown, die woont in de stad Luzern, stalkt de bijna-jarige een week lang. Hij stuurt ze angstaanjagende berichten, pleegt valse telefoontjes en plaatst vallen in de brievenbus. Daarnaast plaatst hij berichten dat hij de kinderen in de gaten houdt en dat hij ze zal aanvallen. De aanval blijkt een taart te zijn, die hij tijdens het kinderfeestje ineens in het gezicht van de jarige gooit.

Ondanks dat Deville zegt te zijn geïnspireerd door horrorfilms met enge clowns, zoals Stephen Kings 'It', zegt hij dat zijn personage uiterst kindvriendelijk is en juist zeer grappig. Mocht het kind toch bang worden van de enge clown, dan kan de actie op ieder moment worden stopgezet.


You want a balloon kid?'

Haase naar kwartfinale Rome

Robin Haase heeft zich weten te plaatsen voor de kwartfinale van het challengertoernooi in Rome. De Hagenaar had in de tweede ronde drie sets nodig om zich te ontdoen van Jan Hernych, de nummer drie van de plaatsingslijst. Het werd 7-5, 0-6 en 6-2.

Na een knappe gewonnen eerste set was Haase in de tweede set kansloos. In de derde set herpakte de Nederlander zich en brak direct door de service van de Tsjech heen. Deze behield hij en bereidde zijn voorsprong zelfs nog uit met een tweede break. Op 5-2 besliste Haase de wedstrijd door zijn derde matchpoint te benutten.

Krajicek onderuit in Charleston

Michaëlla Krajicek is in de tweede ronde van het WTA-toernooi in het Amerikaanse Charleston gestrand. De Nederlandse tennisster bleek niet opgewassen tegen de Russin Evgeniya Rodina: 3-6, 6-2 en 2-6. In de eerste ronde had Krajicek nog in twee sets gewonnen van de als vijftiende geplaatste Hongaarse Melinda Czink.

Krajicek en Rodina hadden beiden in de eerste set de grootste moeite om hun servicegames te winnen. Rodina deed dat een keer vaker dan de Nederlandse en won zo de set. In het tweede bedrijf speelde Krajicek met meer zelfvertrouwen. Omdat ze zelf haar opslag niet inleverde, kon ze via twee breaks uitlopen naar 6-2.

In de beslissende set was Rodina echter de bovenliggende partij. De Russin kwam twee breaks voor te staan toen Krajicek bij 4-1 achter een break goed maakte. Terugkomen kon de Almeerse niet meer. Op 4-2 verloor ze haar eigen opslag opnieuw waarna Rodina de partij uitserveerde.

Bos boekt sprintzege in Castilië en Leon

Theo Bos heeft woensdag de eerste etappe in de Spaanse rittenkoers Castilië en Leon gewonnen. De voormalig baanrenner bleef in de straten van Burgos de Australiër Graeme Brown (Rabobank) en de Spanjaard Pablo Urtasun (Euskaltel) voor in een massasprint. Bos, rijdend voor Cérvelo, mag ook de eerste leiderstrui aantrekken.

Voor Bos is het zijn derde overwinning van het seizoen. Eerder won de 26-jarige Hierdenaar een rit in de Ronde van Murcia en schreef hij de Clasica de Almeria op zijn naam.

Uitslag eerste etappe:

# Naam Tijd
1 Theo Bos (Ned/Cvl) 3.52,08
2 Graeme Brown (Aus/Rab) z.t.
3 Pablo Urtasun (Spa/Eus) z.t.
4 Pablo Lastras (Spa/Cai) z.t.
5 Filipe Cardoso (Por/LAR) z.t.
6 Tiago Machado (Por/Rad) z.t.

'Help, ik ben verkracht door een walvis'

De politie van het Engelse Sevenoaks heeft een man opgepakt die beweert te zijn verkracht door een walvis. Het blijkt een flauwe grap van de 21-jarige Daniel Hammond, die als vreemde hobby het bellen van het alarmnummer heeft.

Hammond is al tijden de nagel aan de doodskist van de medewerkers van 999, de Britse evenknie van het Europese 112. Zo geeft hij als naam de naam van pornoheld Ben Dover op, en beweert hij in TARDIS te wonen, het ruimteschip uit de sciencefictionserie Dr Who.

Een andere keer belde hij het alarmnummer om te vertellen dat zijn jongeheer eraf was gevallen. Hij had namelijk geblowd en had moeilijkheden met seks. Een andere streek die Hammond uithaalde was het aan de telefoon zich voordoen als Saddam Hoessein, die bekende een bom op een trein te hebben gezet.

De grappenmaker werd uiteindelijk gepakt toen hij voor de zoveelste keer beweerde te zijn bedreigd. De politie wist aan de hand van zijn telefoonnummer de dader te achterhalen. Eenmaal gearresteerd wist Hammond zich echter niets meer van de valse telefoontjes te kunnen herinneren, zo beweerde hij.

Van zijn advocaat moet de rechter mild zijn voor Hammond. Hij lijdt namelijk aan ADHD en heeft last van depressies.

Rosseler wint Brabantse Pijl

Sébastien Rosseler heeft de vijftigste editie van de Brabantse Pijl gewonnen. De Belg van RadioShack won na tweehonderd kilometer tussen Leuven en Overijse de sprint van een kopgroep. Thomas de Gendt (Topsport Vlaanderen) en Jurgen van de Walle (QuickStep) maakten het Belgische succes compleet door respectievelijk als tweede en derde te eindigen.

Van de Walle en Rosseler trokken al vroeg ten aanval en kregen later gezelschap van De Gendt. De favorieten wachtten veel te lang af en slaagden er niet meer in de koplopers te achterhalen. De Duitse Raborenner Paul Martens werd vierde op 42 seconden. Oscar Freire, winnaar van 2005, 2006 en 2007, finishte als negende.

Rosseler is de eerste thuisrijder sinds 2002 die de semiklassieker op zijn naam schrijft. Toen ging de overwinning naar Fabien de Waele. Michael Boogerd geldt sinds 2003 als laatste Nederlandse winnaar.

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Sébastien Rosseler (Bel/Rad) 4.45,07
2 Thomas de Gendt (Bel/TsV) z.t.
3 Jurgen v.d. Walle (Bel/Qst) z.t.
4 Paul Martens (Dui/Rab) +0,43
5 Philippe Gilbert (Bel/Ome) z.t.
15 Kartsen Kroon (Ned/BMC) +0,57

Max-baas Jan Slagter wil Loretta niet slopen

Jan Slagter is niet erg te spreken over de hernieuwde versie van 'Koffietijd'. Vooral oud-collega Loretta Schrijver moet het ontgelden. Op zijn twitterpagina steekt Slagter zijn mening over het ochtendprogramma niet onder stoelen of banken. Maar de televisieman bedoelt het allemaal niet zo slecht, zegt hij.

"Loretta kan zo'n show gewoon niet dragen. Daar heeft ze de persoonlijkheid en vaardigheden niet voor", zei Slagter woensdag in het AD. Omroep Max komt binnenkort met een tegenhanger, die volgens de omroepvoorzitter veel beter gaat scoren. "We gaan ze helemaal slopen", zei hij tegen de krant.

Volgens Slagter moeten zijn uitspraken echter niet al te zwaar worden opgevat. "Heftig artikel in het AD over het 'slopen' van Koffietijd en Loretta. Het ligt iets anders. Het woord slopen is sterk overtrokken", twittert hij. "En slopen van Loretta is natuurlijk helemaal niet aan de orde. Dat we de strijd aangaan is duidelijk, maar wel met een open vizier."

Schrijver was in 2007 werkzaam voor de ouderenomroep, maar na een burn-out werd de samenwerking niet voortgezet.

Jan Slagter wil Loretta niet slopen

PSV wil afvallers van Chelsea en Liverpool aantrekken

PSV wil komende zomer creatief te werk gaan om de selectie te versterken. De huidige nummer drie van de Eredivisie ziet mogelijkheden om spelers die het niet redden in de selectie van Europese topclubs over te kunnen nemen.

De financiële crisis in onder meer het Engelse voetbal zorgt voor veel spelers die overbodig worden bij hun club. Daarop gaat PSV inspelen. Chelsea en Liverpool zijn de twee clubs waar PSV-trainer Fred Rutten wil gaan scouten. "We staan ervoor open om bij welke topclub ook te kijken naar spelers die ons beter kunnen maken," zegt de oefenmeester tegenover het Eindhovens Dagblad.

Het lijkt erop dat PSV een ticket voor de Champions League misloopt, waardoor het inkomen schaars zal zijn voor de club uit Eindhoven. Rutten zal daarom waarschijnlijk niet al te veel budget hebben voor op de transfermarkt.

Kabinet kampt met nieuwe financiële tegenvallers

De tegenvaller die het kabinet dit jaar moet zien weg te werken, is verder opgelopen. Hield demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) eerder rekening met een tekort van ongeveer twee miljard euro, inmiddels is dit bedrag verder opgelopen, bevestigt een woordvoerder van de bewindsman woensdag.

De Jager voert momenteel besprekingen met zijn collega's over de Voorjaarsnota, waarin de begroting voor het lopende jaar wordt bijgesteld. Deze gesprekken noemde de bewindsman dinsdag 'lastig', want er moeten 'flinke dreigingen van overschrijding worden afgewend'.

Het tekort zou zijn opgelopen tot bijna drie miljard en de problemen zouden vooral bij het ministerie van Volksgezondheid zitten, al wil de woordvoerder dat niet bevestigen. Volgens de NOS geeft dat departement dit jaar anderhalf miljard euro meer uit dan begroot. Minister Ab Klink is dan ook met diverse voorstellen in de weer om het tij te keren.

Ook het ministerie van Onderwijs kampt met een tekort: daar vallen de kosten voor kinderopvang hoger uit dan verwacht. De omroep meldt dat er overigens ook meevallers zijn ter grootte van een half miljard.

Het is de bedoeling dat het demissionaire kabinet nog een oplossing bedenkt voor het probleem. De Jager wil het tekort niet doorschuiven naar een volgend kabinet, aldus de woordvoerder.

Noodklok over uittocht overheidspersoneel

Van de bijna een miljoen mensen die werken in het onderwijs of bij de overheid zijn er over tien jaar zevenhonderdduizend vertrokken of van baan gewisseld. Hiermee staat de continuïteit en de kwaliteit van het onderwijs en van overheidsdiensten onder druk, blijkt uit een toekomstverkenning die demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Een groot deel van het personeel gaat met pensioen: 275 duizend leraren, politieagenten, gevangenisbewaarders en ambtenaren zetten een punt achter hun loopbaan. En het wordt moeilijk om hier weer voldoende geschikte mensen voor terug te krijgen, vanwege toenemende krapte op de arbeidsmarkt of omdat er geen geld is vanwege de economische crisis.

Er moet nu iets gebeuren, waarschuwen de partijen die de verkenning hebben opgesteld. Behalve het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn dat het Verbond Sectorwerkgevers Overheid en de Samenwerkende Centrales van Overheidspersoneel. Bij ongewijzigd beleid ontstaan al binnen vier jaar knelpunten in bepaalde beroepen.

Voor veel beroepen, zoals onderwijzer, politieagent, rechter, bouwinspecteur of accountant bij de Belastingdienst, is bovendien een specifieke opleiding nodig. Daarom kan niet worden gewacht met maatregelen tot het huidige personeel is vertrokken. "Zeker niet als de economie weer aantrekt."

Het besef dat de komende jaren forse bezuinigingen nodig zijn, is er. Er moet echter voorkomen worden dat kortetermijnmaatregelen de problemen op de lange termijn verergeren. Dit betekent dat 'heldere keuzes' over de publieke dienstverlening noodzakelijk zijn. Bezuinigingen in de vorm van een vacaturestop leiden tot verdere vergrijzing van het personeelsbestand. En het bevriezen van de lonen leidt weer tot een verslechterde concurrentiepositie met personeelstekorten als gevolg.

De partijen hebben in hun verkenning verschillende toekomstscenario's uitgewerkt. In elk geval dreigen een tekort van geschikte mensen en krappe budgetten. De sociale partners en het ministerie roepen 'alle betrokken partijen' op na te denken over oplossingen en gezamenlijk in actie te komen.

De Bakker was nerveus

Tennisser Thiemo de Bakker verloor vanmiddag in het ATP-toernooi met ruime cijfers van Rafael Nadal. De Nederlander had mede door een haperende service niets in te brengen tegen de nummer drie van de wereld.

Na afloop van de partij gaf hij uitleg op zijn Twitter. "Hmmm, misschien is Nadal niet de goede tegenstander om nerveus tegen te zijn! Iemand m'n service gevonden? Ik ben hem kwijt :(" Ondanks de uitschakeling deed De Bakker goede zaken in de ATP-ranking. Hij sloeg de voorbije dagen zeventig punten bijeen, waardoor hij volgende week zeker gaat stijgen.

Massa bang voor F-duct McLaren

Felipe Massa is bang dat McLaren komend weekend op het circuit van Shanghai veel voordeel gaat hebben van de F-duct die het op de bolide heeft zitten. Hierdoor kan het team een hogere snelheid op het rechte stuk halen, welke in China 1.175 meter lang is.

"We moeten opletten op het rechte stuk. De McLaren heeft een heel hoge topsnelheid, dus als we met ze vechten moeten we scherp zijn en klaar staan om onze plek te verdedigen," zei Ferrari-coureur Massa tegen Autosport. Door de F-duct af te sluiten kunnen de McLarens enkele kilometers per uur sneller over het rechte stuk rijden. "Na het rechte stuk volgt een scherpe bocht, dus er ligt echt een mogelijkheid om in te halen."

Van de andere renstallen is Sauber de enige die momenteel al met het systeem rijdt. Het Zwitserse team haalt er echter niet zoveel voordeel uit als McLaren. Daarnaast werken Mercedes, Ferrari, Williams, Force India en Red Bull aan een eigen variant van de F-duct.

PVV'er blijkt religieus extremist

Nadat er dinsdag al berichten in de media verschenen over dat de nummer vijf op de kieslijst van de PVV Gidi Markuszower, de wapenwet heeft overtreden, wordt er vandaag wederom melding gemaakt over dit heerschap. Hij blijkt namelijk behoorlijk extremistische ideeën te hebben over wat er moet gebeuren met joden die het Goldstone-rapport verdedigen.

Uitsluiting
Wat Markuszower wil is de complete uitsluiting van de Goldstone-verdedigers uit de joodse gemeenschap. Hij noemt hen 'verachtelijke joodjes'. Zo zouden ze geweerd moeten worden van synagoges, niet meer begraven mogen worden op joodse begraafplaatsen en niet meer gegroet mogen worden door andere joden.

De PVV'er is lid van de Kerkenraad van de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge (NIHS) in Amsterdam. Eind maart heeft hij een motie ingediend om de uitsluiting van de 'joodjes' te bewerkstelligen.

Cherem
De motie roept op om 'de joodse gedachte en opdracht om verklikkers uit ons midden te bannen' te omarmen. Daarom zou de NIHS 'de Zuid-Afrikaanse laffe en gevaarlijke jood Goldstone en een ieder die hem publiekelijk verdedigt in de levenslange cherem' moeten doen.

Een cherem is de joodse versie van het katholieke excommunicatie: het verbannen van iemand uit de religieuze genootschap waartoe de persoon behoort. In joodse kringen is deze straf tot in de late middeleeuwen gebezigd. De laatste keer dat in Nederland een cherem werd uitgesproken, was in 1656. Toen werd Spinoza uit de joodse gemeenschap geweerd vanwege zijn 'afschuwelijke ketterijen'. In Europa worden enkel nog cherems uitgesproken in ultra-orthodox joodse kringen.

Markuszower vindt het radicale middel gerechtvaardigd omdat het Goldstone-rapport (pdf) de staat Israël beschuldigd van oorlogsmisdaden. De Pers is in het bezit van een e-mail waarin Markuszower de motie aankondigt. In de mail waarschuwt hij voor 'joodse verraders in ons midden'.

Poolse roots
De PVV-kandidaat heeft zijn roots in Polen liggen. Waarschijnlijk komen hier dan ook zijn radicale ideeën vandaan. "In het oude Polen wisten we wel raad met dit soort verachtelijke joodjes. Die werden gewoon de shul (synagoge) uitgeplukt en uit het shtetl (dorp) geschopt; in het beste geval. In het ergste geval werden deze in de koude bossen van Oost-Europa achtergelaten en nooit meer teruggevonden", zegt hij.

Dat het gebruik niet meer bestaat in West-Europa vindt Markuszower 'natuurlijk wel ergens jammer. Maar ja, wat niet mag moet je niet doen', zegt hij.

Legaal en effectief
Hoewel de cherem niet langer gebruikt wordt, is het middel volgens de PVV'er wel 'legaal en effectief'. Hij licht dat toe met de woorden: "Mensen die in de cherem gedaan worden, zijn niet meer welkom in onze sjoels, mogen niet op onze begraafplaatsen begraven worden, mogen niet gegroet worden etc".

De motie kan op zijn vroegst pas volgende maand in stemming worden gebracht. Dan heeft de NIHS haar volgende bijeenkomst.

Opzienbarend
Op zijn zachtst gezegd zijn de meningen van Markuszower opzienbarend. Sommigen zullen zelfs zeggen dat het een hypocriete stellingname is. De PVV is namelijk altijd faliekant tegenstander geweest van een dubbele rechtspraak. In ieder geval wat de Islam betreft.

Toch zijn er wel meer uitspraken geweest van de PVV die een onvoorwaardelijk pro-Israël partij laten zien. Raymond de Roon heeft bijvoorbeeld gezegd dat 'we dat Goldstone-rapport gewoon in de prullenbak moeten mieteren'.

Ondanks herhaalde pogingen van De Pers, was Markuszower niet bereikbaar voor commentaar. Enige reactie van de PVV is momenteel ook nog niet beschikbaar.

Pfeiffer velt wielrenner Rasmussen

Michael Rasmussen zal voorlopig niet kunnen wielrennen. De Deen kampt namelijk met de ziekte van Pfeiffer, zo meldde hij vandaag tegen het Deense Politiken. Eind maart onderging hij al een bloedonderzoek waarvan de resultaten nu bekend zijn geworden.

Rasmussen voelde zich niet goed in de koers Settimana Lombarda waarbij hij in een tijdrit ver in het achterveld zat. "Toen ik, zoals het geval was, 119de werd op de eerste berg in de tijdrit van de Settimana Lombarda, waar ik onder normale omstandigheden zou hebben gevochten voor de overwinning, was het snel duidelijk dat er iets mis was," zei de voormalig Rabo-renner.

"Eindelijk heb ik een plausibele verklaring waarom ik mijn beste vorm maar niet vond. Ik voelde me al een tijdje niet al te fit en futloos, zonder te weten hoe dat kwam. Nu zit er niets anders op dan rust te houden tot wanneer het virus helemaal uit mijn lichaam verdwenen is," zei de Deen die voor de kleine Italiaanse Miche-ploeg rijdt. Hij probeert zich na zijn schorsing vanwege het liegen over de whereabouts terug te vechten in het peloton.

Groothandelbaas rijdt in op vakbondsmedewerkers

De eigenaar van horecagroothandel Hanos is dinsdagochtend in Groningen op twee medewerkers van FNV Bondgenoten ingereden. Dat stelt de vakbond, die aangifte tegen eigenaar Hans Kranenburg doet voor poging tot doodslag. De twee konden volgens FNV Bondgenoten nog net op tijd wegspringen.

Het duo stond bij een vestiging van Hanos in Groningen om daar medewerkers te vragen een enquête in te vullen. Volgens FNV-bestuurder Lex Makkinje komen er regelmatig berichten binnen over intimidatie van Hanos-werknemers.

Omdat de bond 'met hand en tand' wordt geweerd, is het volgens hem lastig die meldingen na te trekken en daarom werd het op deze manier geprobeerd. Eigenaar Hans Kranenburg zou het daar niet mee eens zijn geweest en probeerde de twee weg te sturen.

Ze zouden nog hebben geprobeerd te overleggen over waar ze dan wel konden staan, maar daar wilde Kranenburg volgens FNV Bondgenoten niet aan. Hij zou in zijn auto zijn gestapt en vervolgens op de twee zijn ingereden. Toen mede-eigenaar Wim Everards arriveerde, zou hij de twee richting de poort hebben geduwd, maar geen excuses hebben aangeboden.

Het bedrijf liet woensdag weten eerst uit te willen zoeken wat er is gebeurd voordat het met een reactie komt. Hanos is niet aangesloten bij de sector-cao. Bij het bedrijf werken twaalfhonderd mensen, van wie honderd in Groningen.

Bejaarde man komt om bij omzagen boom

Een 73-jarige man uit Nieuwersluis is dinsdagmiddag omgekomen toen hij een boom omzaagde en bovenop zich kreeg. Familieleden en hulpverleners slaagden er pas na veel moeite in om de veertig centimeter dikke boom van de man af te krijgen. Medische hulp mocht niet meer baten. De man overleed ter plaatse, meldt de Utrechtse politie woensdag.

De man was zijn boom aan het eind van de middag op vier of vijf meter hoogte met een kettingzaag aan het omzagen toen het gevaarte onder zijn eigen gewicht bezweek. De man viel, kreeg de boom op zich en raakte buiten bewustzijn.

Toegesnelde agenten en familieleden slaagden er aanvankelijk niet in de boom van de man af te krijgen. Dat lukte pas nadat een van zijn zonen de stam had doorgezaagd . Maar toen was het al te laat voor het slachtoffer.

Willem II ziet hoofdsponsor afhaken

Een fikse tegenvaller voor Willem II: De Tilburgers moeten op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor voor het volgende seizoen.

Destil is dit seizoen de hoofdsponsor van Willem II, maar de groothandel stopt met de sponsoring. Het bedrijf blijft vermoedelijk wel als subsponsor aan de club verbonden. Dat meldt het Brabants Dagblad. Het bedrijf is sinds het seizoen 2007/2008 aan de Tilburgers verbonden.

De laagvlieger uit de Eredivisie presenteert woensdagavond voorafgaand aan het duel met Ajax een nieuwe rugsponsor. Voor de voorkant van het shirt wordt nog naar een nieuwe hoofdsponsor gezocht. Daarvoor zijn al gesprekken gaande met enkele gegadigden.

Minardi tweezitter doet Assen aan

Minardi zal half mei tijdens het Superleague Formula in Assen in actie komen. Het team neemt een tweezitter mee waarbij gasten met coureur Zsolt Baumgartner of een andere oud-Minardi-rijder mee kunnen rijden.

Teambaas Paul Stoddart reist met de auto de hele wereld over om fans de gelegenheid te geven om de Formule 1 eens te ervaren. De bolide voldoet aan de Formule 1-specificaties en is ontworpen door ervaren engineers. Goedkoop is een ritje niet, want drie vliegende ronden op een circuit kosten 4.950 euro, exclusief BTW. Daarvoor krijgt de deelnemer na afloop een oorkonde die getekend is door de coureur die achter het stuur zat en diverse foto's. Alles in onder voorbehoud van een medische keuring die ondergaan moet worden wil iemand in de Minardi mogen stappen. Daarnaast moet er een vrijwaringsformulier getekend worden.

Dealer verstopt 86 drugsbolletjes in onderbroek

Een 50-jarige straatdealer die dinsdagmiddag werd aangehouden in Kerkrade bleek 86 bolletjes harddrugs in zijn onderbroek te hebben verstopt. De Limburgse politie vond in zijn woning in Geleen nog eens ruim een kilo harddrugs, 39 xtc-tabletten en twee ons softdrugs. Ook lag er een pistool in zijn woning aan de Markt.

De 41-jarige vriendin van de verdachte was ook in de woning en werd ook aangehouden. Beiden zitten in de cel. De dealer werd aangehouden op de Van de Weyerstraat in Eygelshoven, een dorpje dat onder Kerkrade valt.

Kapitein van schip dat rif beschadigde opgepakt

De Chinese kapitein en de eerste stuurman van het schip dat het Great Barrier Reef ernstig beschadigde, zijn gearresteerd door de Australische politie. Ze moeten donderdag voor de rechtbank verschijnen.

Beide mannen hangt een boete boven het hoofd en de eerste stuurman, die op wacht stond tijdens het ongeluk, kan daarnaast maximaal drie jaar gevangenisstraf krijgen. "Uit onderzoek is gebleken dat de Shen Neng 1 nagelaten heeft te keren op het punt dat vereist was om de juiste koers te blijven varen", zei de politie in een verklaring.

Het kolenschip, de Shen Neng 1, liep op 3 april aan de grond bij het Great Barrier Reef en lekte zo'n drie ton olie. Afgelopen maandag werd het schip vlotgetrokken. In eerste instantie leek de schade aan het koraalrif mee te vallen, maar later bleek dat het dusdanig beschadigd is dat het volgens experts wel twintig jaar kan duren voordat het planten- en dierenleven de klap te boven is gekomen. Verf van de scheepsromp, die gebruikt wordt om te voorkomen dat er van alles op groeit, is over het rif uitgesmeerd. Naar de exacte hoeveelheid giftige stoffen in de verf wordt onderzoek gedaan.

Kapitein van schip dat rif beschadigde opgepakt
Kapitein van schip dat rif beschadigde opgepakt (Foto: Novum)

Peiling: Duitsers willen weg uit Afghanistan

Twee op de drie Duitsers wil dat de troepen uit Afghanistan worden teruggetrokken. Dat is woensdag uit nieuwe peilingen gebleken.

De peiling onder duizend mensen, die werd gehouden vlak na de dood van drie Duitse soldaten met Pasen, verschilt nogal van die van september 2005 toen slechts 34 procent vond dat de Duitsers huiswaarts moeten keren.

Bondskanselier Angela Merkel heeft aangegeven dat ze van mening is dat de Duitse troepen nog steeds nodig zijn in Afghanistan, maar dat ze geen dag langer zullen blijven dan noodzakelijk.

Drinkwaterwinning Maas stilgelegd na olielek

Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) heeft woensdagmiddag de drinkwaterwinning uit de Maas stilgelegd wegens een olielek in België. Bij Luik is, vermoedelijk uit een schip, tienduizend liter stookolie in de Maas terechtgekomen. Er is geen gevaar, maar uit voorzorg wordt tijdelijk geen water gewonnen.

De gelekte stookolie is volgens een woordvoerder van WML inmiddels ingedamd. Mocht de olie Nederland bereiken dan duurt het afhankelijk van de stroomsnelheid van de Maas drie tot zeven dagen voor de olie de winninginstallaties voorbij is.

Een tekort aan drinkwater zal niet ontstaan. WML heeft een reservoir met voldoende water voor de komende twee weken. In noodgevallen kan ook worden overgeschakeld op grondwater. Een groot deel van het drinkwater in de regio komt uit de grond en niet uit de Maas.

Volgens WML is een stop van de drinkwaterwinning uit de Maas op deze schaal redelijk uniek. Het is niet voor het eerst dat de winning wordt stilgelegd, maar wel na een dergelijk groot lek.

Winkels oneerlijk over garantie

Consumenten die een wasmachine of dvd-speler kopen in een winkel hebben vaak meer recht op garantie dan de winkel doet voorkomen. Veel winkels perken ten onrechte de garantierechten in, blijkt uit onderzoek van de Consumentenautoriteit.

De autoriteit spitte de afgelopen maanden de algemene voorwaarden en andere documenten door waarmee bedrijven aangeven welke rechten consumenten hebben op een goed product. Dat gebeurde bij achttien grote ketens die consumentenelektronica verkopen. Deze bedrijven hebben in totaal 3800 vestigingen in Nederland.

Gebleken is dat het recht op garantie dat deze bedrijven geven veel beperkter is dan waar consumenten recht op hebben op basis van de wet. Bij tien ondernemingen met in totaal vijftienhonderd winkels werden 21 overtredingen geconstateerd.

"We zien dat er op papier veel mis is met de manier waarop winkels met hun klanten communiceren over hun rechten", zegt directeur van de Consumentenautoriteit Bernadette van Buchem. "Als het op papier niet klopt, gaan we ervan uit dat het voor de consument in de praktijk moeilijk zal zijn om zijn recht te halen."

Bij de helft van de gevallen werden de wettelijke rechten onjuist vermeld. Zo waren winkeliers niet bereid om meer garantie te geven dan de fabrieksgarantie, terwijl de consument ook daarbuiten altijd recht heeft op een goed product. In zeven gevallen werden financiële drempels opgeworpen voor consumenten die hun recht willen halen, zoals het in rekening brengen van onderzoeks-, reparatie- en verzendkosten.

Ook werden in vijf gevallen allerlei voorwaarden gesteld aan de manier waarop consumenten hun gebrekkige product moeten retourneren. Bijvoorbeeld binnen veertien dagen na aankoop met de kassabon en in een onbeschadigde verpakking. Terwijl de wet slechts voorschrijft dat de consument het gebrek 'binnen een redelijke termijn na constatering ervan' moet melden.

De meeste bedrijven hebben inmiddels hun informatie aangepast aan de regels. Eind mei moet alles in orde zijn. De Consumentenautoriteit gaat handhavend optreden tegen bedrijven die hun garantievoorwaarden dan nog niet hebben aangepast.

Scorsese maakt eerste film in 3D

Ook Martin Scorsese is overstag voor 3D-technologie. De filmmaker gaat zijn volgende film 'The Invention of Hugo Cabret' uitbrengen in 3D. Dat schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety.

Het scenario is gebaseerd op het gelijknamige boek van Brian Selznick, dat zich afspeelt in het Parijs van de jaren dertig. Het gaat over een weesjongen die op een metrostation woont en een kapotte robot vindt, die hij probeert te repareren. De enige naam die tot nu toe aan de film is verbonden is Sacha Baron Cohen, die een bewaker van het metrostation speelt.

Het is nog niet duidelijk hoe Scorcese het project gaat aanpakken, maar vaststaat dat hij de film met 3D-camera's opneemt. Hij gaat de film dus niet met normale camera's opnemen en vervolgens overzetten naar 3D. Dit gebeurt geregeld, maar is volgens kenners een inferieure techniek. Hoe dan ook is het maken van een 3D-film een primeur voor de vermaarde 67-jarige regisseur.

De opnames voor 'The Invention of Hugo Cabret' gaan in juni in Londen van start. De release staat gepland voor december 2011.

Scorsese maakt eerste film in 3D
Scorsese maakt eerste film in 3D (Foto: Novum)

Nadal walst over De Bakker heen

Thiemo de Bakker heeft niet lang van zijn optreden tegen Rafael Nadal in het ATP Masters Series-toernooi in Monte Carlo kunnen genieten, De nummer drie van de wereld walste namelijk met 6-1 en 6-0 over de Nederlander heen.

De Bakker had op het gravel in het Prinsdom moeite met zijn service. Hierdoor kon Nadal al snel uitlopen naar een 5-0 voorsprong, voordat de Nederlander eindelijk een game won. In de tweede set liep de Spanjaard al snel uit naar een dubbele break voorsprong, maar gaf De Bakker een kans om terug te komen in de wedstrijd. Hij kreeg drie breakpunten op de service van Nadal die een versnelling hoger ging spelen en zo de game en uiteindelijk de wedstrijd eenvoudig won.

In de volgende ronde in Monte Carlo neemt Nadal het op tegen de winnaar van het duel tussen Juan Monaco en Michael Berrer.

Weldoener schenkt CT-scanner aan ziekenhuis

Een anonieme weldoener heeft het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven een gloednieuwe CT-scanner geschonken ter waarde van 1,25 miljoen euro. Het apparaat is er een van de snelste in zijn soort en kan volgens het ziekenhuis levens redden van mensen die met spoed worden binnengebracht na bijvoorbeeld een ongeluk.

Nu heeft het ziekenhuis, net als veel andere ziekenhuizen, alleen een CT-scanner op de afdeling radiologie en die is alleen overdag bemand. Bij ongelukken moet er iemand worden opgeroepen en dat kost veel tijd. De nieuwe scanner komt op de afdeling eerste hulp en wordt altijd bemand.

De donateur die de komst van de scanner mogelijk heeft gemaakt wil anoniem blijven, maar is bevriend met een orthopeed in het ziekenhuis. Die specialist opperde een aantal jaar geleden dat een extra CT-scanner een belangrijke impuls voor de regio zou zijn. De vriend kocht de scanner daarop met privégeld en hulp van zakenmensen.

Met de nieuwe scanner kunnen mensen die een groot ongeluk hebben gehad en mensen met hart- en vaatziekten snel worden onderzocht op inwendig letsel. Daarmee zou meer dan een halfuur tijdwinst worden geboekt, waardoor de kansen op herstel van de patiënt toenemen.

PSV richt vizier op keeper Mignolet

PSV heeft de Belgische doelman Simon Mignolet van Sint-Truiden op het oog. Dat bevestigt zaakwaarnemer Guy Vandermissen aan Omroep Brabant. De doelverdediger zelf meldde al in een eerder stadium dat er gesprekken waren gevoerd met PSV. De Belg is bezig aan een goed seizoen met zijn club. Sint-Truiden staat op de vierde plaats in de Jupiler Pro League en heeft nog een goede kans op Europees voetbal.

"Het zou een mooie stap zijn als Simon van het relatief kleine Sint-Truiden naar het grote PSV kan gaan," zei Vandermissen. Verder noemde hij Mignolet een prima doelman die ook goed mee kan voetballen. Trainer Fred Rutten van PSV heeft de 21-jarige doelverdediger in actie gezien bij de beloftes van België en was erg onder de indruk.

Er zijn meer kapers op de kust voor de 1,93 meter lange keeper. Ook FC Twente, Sunderland, Fulham en Udinese willen de jeugdinternational graag toevoegen aan hun selectie. Mignolet vertelde alleen concreet met PSV, Udinese en Fulham te hebben gesproken. De 21-jarige doelman zat afgelopen weekeinde op de tribune bij PSV tegen Feyenoord om te kijken naar zijn mogelijk nieuwe werkgever.

Twente doet aangifte van bekogelen bus

FC Twente doet aangifte tegen de stenengooiers die dinsdagavond de spelersbus van de club bekogelden. Op weg naar het stadion van AZ werd het voertuig geraakt door enkele stenen. Hierbij raakte niemand gewond. "Hoe diep kan je zakken" zei voorzitter Joop Munsterman.

Bij een viaduct niet ver van Alkmaar gooiden naar verluidt drie mannen met bivakmutsen stenen naar de bus van de Tukkers. Het voertuig liep schade op aan de zij- en achterkant. "We gaan zeker aangifte doen. Voor hetzelfde geld komt zo'n steen op de voorruit en raak je van de weg".

Kenneth Perez kwam met de schrik vrij. De Deen zat achter het raam waar de stenen op terechtkwamen. De bus was voorzien van veiligheidsglas en dat is wellicht de redding geweest voor de middenvelder.

FC Twente verloor in Alkmaar, waardoor de titelstrijd nog spannender is geworden. Perez gaf na afloop van de wedstrijd aan dat het verlies niets met het incident te maken had.

Terreuraanslag bovenaan in rampenpeiling

Een terroristische aanslag met honderden doden. Dat is in de ogen van Nederlanders de meest waarschijnlijke ramp die hun land kan overkomen. Een economische crisis met een werkloosheid hoger dan 25 procent staat op de tweede plek.

Het tijdschrift Quest heeft onderzoeksbureau Intomart Gfk duizend Nederlanders dertien rampscenario's laten voorleggen. Aan hun is gevraagd de scenario's een cijfer van een (gaat zeker niet gebeuren) tot tien (gaat zeker wel gebeuren) te geven. Een terroristische aanslag met honderden doden kreeg een 4,8 van de Nederlanders. Een expert geeft de kans op zo'n aanslag in het blad overigens een 5.

Een economische crisis met een werkloosheid hoger dan 25 procent kreeg van de Nederlanders een vier, maar van de expert een twee. Een virusuitbraak met tienduizenden doden eindigt op de derde plek met een 3,8, tegenover een zes van de deskundige. Een derde wereldoorlog staat met drie punten op de vijfde plek en een grote aardbeving op de zevende.

Een apocalyps en een aanval van buitenaardse wezens vrezen de deelnemers het minst. De kans dat God de mensheid straft met een ramp kreeg een 1,7 en de aanval van buitenaardse wezens een 1,4. De expert beoordeelde deze beide scenario's overigens met een één.

Somalische piraten in vliegtuig naar Eindhoven

De tien Somalische piraten die door een Nederlands marinefregat zijn opgepakt zijn onderweg naar vliegbasis Eindhoven. De vermeende kapers zijn woensdagochtend in het Afrikaanse Djibouti onder begeleiding van de marechaussee van boord gegaan en vervolgens op een transporttoestel van de luchtmacht gezet, meldt het ministerie van Defensie.

Duitsland wil de piraten berechten. De tien werden op tweede paasdag door het fregat Tromp opgepakt op een Duits koopvaardijschip voor de kust van Somalië. De bemanning had zich al teruggetrokken in een veilige ruimte aan boord toen de piraten de aanval inzetten.

De piraten worden in afwachting van hun uitlevering aan Duitsland vastgezet in Nederland. De rechtbank en het OM in Amsterdam beslissen over hun overlevering aan de oosterburen.

Djokovic naar derde ronde in Monte Carlo

Novak Djokovic is zijn gravelseizoen goed begonnen. De Serviër klopte in de tweede ronde van ATP Masters-toernooi in Monte Carlo de Fransman Florent Serra in twee sets: 6-2 en 6-3.

In de volgende ronde neemt de nummer twee van de wereld het op tegen Stanislas Wawrinka. De Zwitser klopte de Let Ernest Gulbis eenvoudig met 6-1 en 6-4. Wawrinka is goed in vorm, want vorige week wist hij het ATP-toernooi van Casablanca nog te winnen.

Eerder vandaag wisten ook de Spanjaarden David Ferrer en Juan Carlos Ferrero zich te plaatsen voor de derde ronde. Ferrer klopte Andrej Golubev uit Kazachstan met 6-3 en 6-2, terwijl zijn landgenoot de Duitser Benjamin Becker met 6-3 en 6-4 opzij zette.

Rummenigge: "Ribéry blijft"

De voorzitter van Bayern München Karl-Heinz Rummenigge denkt dat Franck Ribéry ook volgend seizoen in Zuid-Duitsland zal voetballen. Er wordt veel gespeculeerd over het vertrek van de Fransman, maar de club van trainer Louis van Gaal wil hem graag houden.

"Ons doel is nog altijd om zijn contract met ons te verlengen, maar ook als dat niet gebeurt, betekent dat niet dat we hem deze zomer verkopen. Ik ga er in ieder geval van uit dat hij zijn huidige contract uitdient," zei de voorzitter vandaag tegen Bild. Het contract van de aanvaller loopt medio 2012 af.

Bridgestone wil wel in MotoGP actief blijven

Bandenfabrikant Bridgestone mag dan vanwege economische omstandigheiden eind dit jaar uit de Formule 1 vertrekken, het bedrijf wil echter wel in de MotoGP actief blijven. De Japanse rubbermaker is sinds 2002 actief in de sport en het bestaande contract met organisator Dorna loopt eind 2011 af.

"Ik wil proberen om ons zeker tot eind 2012 aan de MotoGP te verbinden," zei hoofd motorsportactiviteiten van Bridgestone Hiroshi Yamada tegen Autosprint. "We hebben echter nog geen besluit genomen. De financiële omstandigheden zijn nog steeds slecht. Ik ben op dit moment bezig om de top van het bedrijf te overtuigen dat we moeten blijven."

Yamada vindt het vertrek uit de Formule 1 jammer. "Er komt nu natuurlijk wel meer geld vrij voor de MotoGP, maar ik eerlijk gezegd zie ik liever dat we ook in de Formule 1 actief blijven, omdat dat beter voor ons imago zou zijn."

Raaf broedt voor het eerst in Oostvaardersplassen

Voor het eerst broedt er een ravenpaar in de Oostvaardersplassen. Dat meldt Staatsbosbeheer woensdag. Staatsbosbeheer keek al jaren reikhalzend uit naar de komst van broedende raven in het natuurgebied.

De raaf was eeuwenlang in Nederland een veelvoorkomende broedvogel. Vroeger werd gedacht dat de raaf ongeluk bracht en werden de vogels afgeschoten. Hierdoor nam de soort in Nederland snel af. Rond 1990 was de raaf zeldzaam.

In 1969 werd met succes geprobeerd de raaf in Nederland te herintroduceren met vogels uit Duitsland. Sinds 1976 broeden er weer raven in Nederland, vooral op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Nederland telt tegenwoordig in totaal ongeveer negentig broedparen.

Ecoloog en fotograaf Ruben Smit ontdekte het ravenpaar in de Oostvaardersplassen. "Ik zag hoe een raaf heel actief een zeearend verjoeg, terwijl een zeearend veel groter is dan een raaf. Dat deed mij vermoeden dat de raaf in de buurt aan het broeden is en met het verjagen van de zeearend een nest aan het beschermen was."

De zeearend broedt sinds 2006 in het gebied. De Oostvaardersplassen, waar wordt uitgegaan van spontane natuurontwikkeling, vormden toen de eerste plek waar de zeearend na eeuwenlange afwezigheid broedde.

Oppositie Kirgizië bereid met Bakijev te praten

Roza Otoenbajeva, de leider van de interim-regering in Kirgizië, zegt dat er eventueel gesprekken kunnen worden gevoerd met de afgezette president Koermanbek Bakijev. Het is de eerste keer dat Otoenbajeva die mogelijkheid noemt. Ze deed dat woensdag in een gesprek met de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Robert Blake.

Het is niet duidelijk waarover overleg kan worden gevoerd, maar waarschijnlijk zullen besprekingen zich richten op de voorwaarden voor Bakijevs aftreden. Bakijev zegt nog steeds de wettige machthebber van het land te zijn, maar is bereid af te treden als er veiligheidsgaranties voor hem en zijn naasten worden afgegeven. Garanties voor zijn naasten zijn volgens Otoenbajeva echter 'onmogelijk'.

Dinsdag zei de interim-regering dat Bakijev naar de hoofdstad Bisjkek terug diende te komen om zich over te geven. Als hij dat niet deed, zou hij door speciale commandotroepen worden gearresteerd. Bakijev weigerde, omdat de interim-regering volgens hem zijn veiligheid tijdens de reis naar de hoofdstad niet kon garanderen.

Een van Bakijevs broers, Achmat Bakijev, zei woensdag dat 'alles in gereedheid is gebracht om de strijd aan te gaan'. "Als ze schieten, schiet ik terug." Vanuit maatschappelijke groeperingen wordt gewaarschuwd voor het gebruik van geweld tegen Bakijev, omdat hij zijn veiligheidsdienst tot de tanden bewapend heeft en de kans groot is dat er bij een aanvaring tussen commando's en Bakijevs veiligheidsdienst burgerslachtoffers vallen.

Een grote vraag is of Bakijev na zijn aftreden wel of niet in het land blijft. Hij heeft niet te kennen gegeven te zullen vertrekken en er zijn geen voor de hand liggende landen waar hij naartoe kan gaan. De interim-regering heeft hem echter zijn presidentiële immuniteit ontnomen en Otoenbajeva zei eerder dat hij 'als hij in (onze) handen is' berecht zou worden.

Bakijev ontvluchtte Bisjkek op 7 april nadat er onlusten waren uitgebroken over corruptie, hoge energieprijzen en de slechte mensenrechtensituatie. Bij de onlusten kwamen 83 mensen om het leven en raakten honderden gewond. De Verenigde Staten maken zich grote zorgen over de stabiliteit in Kirgizië, waar een Amerikaanse luchtmachtbasis is gevestigd die van belang is voor de oorlog in Afghanistan.

Oppositie Kirgizië bereid met Bakijev te praten
Oppositie Kirgizië bereid met Bakijev te praten (Foto: Novum)

Doden bij vliegtuigongeluk in Mexico

Een vrachtvliegtuig is dinsdagnacht neergestort in de Mexicaanse stad Monterrey. Volgens de autoriteiten zijn ten minste vier bemanningsleden om het leven gekomen. Een vijfde bemanningslid wordt vermist en is waarschijnlijk ook omgekomen.

Het vliegtuig probeerde onder regenachtige omstandigheden te landen op het internationale vliegveld van Monterrey, maar sloeg te pletter op een weg vlakbij het vliegveld. Er is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeluk.

KNVB stopt verkoop 'neutrale' kaartjes bekerfinale

De voetbalbond KNVB heeft de verkoop van de 'neutrale' kaartjes voor de bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax stopgezet. Volgens een woordvoerster was het moeilijk om een 'veilige' groep voor de toegangsbewijzen te vinden. Daarnaast was er ook weinig belangstelling.

Vanwege de gespannen sfeer tussen de fans van Feyenoord en Ajax was er een beperkt aantal kaarten voor deze supporters beschikbaar. Feyenoord kreeg er 10.000 en Ajax wilde er maar 7700. De KNVB zou de resterende kaarten aan de neutrale toeschouwers proberen te verkopen.

"We hebben een actie opgestart voor de stewards in de stadions. Maar van daaruit was de interesse gering. Als alternatief wilden we de scheidsrechters uit het amateurvoetbal benaderen, maar dat was met een begintijdstip van 14.00 uur ook niet haalbaar. We zijn er daarom mee gestopt," aldus de zegsvrouw. Tijdens de bekerfinale op 25 april zullen er nu behoorlijk wat lege plekken zijn.

Vink kent goal aan El Hamdaoui toe

Het eigen doelpunt dat Peter Wisgerhof gisteravond in het duel tussen AZ en Twente maakte is op naam komen te staan van AZ-speler Mounir El Hamdaoui. Scheidsrechter Pieter Vink vulde dit in op het wedstrijdformulier, terwijl op de beelden duidelijk te zien was dat Wisgerhof de bal als laatste raakte.

Volgens de KNVB kan de fout van Vink niet meer hersteld worden. "Dit staat zo in de reglementen. Het wedstrijdformulier is hierbij leidend." Hierdoor heeft El Hamdaoui dit seizoen nu achttien doelpunten gemaakt.

NBA-sterren komen naar Europa

De Los Angeles Lakers gaan zich in Europa voorbereiden op het seizoen 2010/2011. De basketbalploeg van onder meer Kobe Bryant speelt op 4 oktober in Londen een wedstrijd tegen de Minnesota Timberwolves, Drie dagen later staat de ploeg in Spanje tegenover het team van Barcelona.

NBA-baas David Stern wil in de toekomst enkele competitiewedstrijden uit de NBA in Europa spelen, maar hij krijgt hierbij weinig steun van andere partijen. De oefentrip van de LA Lakers kan sterspeler Kobe Bryant zeker bekoren. "Ik weet dat de fans in Groot-Brittannië heel fanatiek zijn. Ik kijk er al naar uit, het wordt een geweldige wedstrijd."

Splinter Cell was te hardcore

De Splinter Cell-serie was te hardcore om een groot publiek aan te spreken. Volgens Max Beland, creative director bij gamestudio Ubisoft Montreal, lag dit vooral aan het vele sluipen. Dit schrijft de website Edge Online in een interview met de creative director.

"We hebben veel tests met gamers gedaan, en we kregen vaak dezelfde feedback: stealth is langzaam en een straf. Dat is raar, want wanneer je films kijkt gaat die regel helemaal niet op. James Bond en Jason Bourne rennen snel. Ze maken geen lawaai en leggen zo een, twee, drie of vier mannen om. Dit alles in stilte. Het is veel dynamischer en daar moesten wij dus ook iets mee gaan doen", aldus Beland over de ideeën voor de nieuwe game in de serie, Splinter Cell: Conviction.

Hoofdpersonage Sam Fisher moest wel enkele vernieuwingen ondergaan. Hij is ruiger dan voorheen en beweegt vele malen sneller. "Sam is een panter, geen grootmoeder. Dat is de boodschap die ik mijn team heb meegegeven", vult Max Beland aan.

De snellere manier van spelen en de vergelijking met bekende filmhelden moeten Sam Fisher bekendmaken bij een groot publiek. Het nieuwste avontuur van Fisher, waarin hij wraak neemt op zijn oude werkgever, ligt vanaf vrijdag in de winkel voor de Xbox 360. Twee weken later komt Tom Clancy's Splinter Cell: Conviction ook nog uit voor de PC.

'Splinter Cell' was te hardcore

Gears of War 3 speelbaar met vier spelers

Het verhaal van Gears of War 3 wordt met maximaal vier spelers speelbaar. Dit heeft Cliff Bleszinski van Epic Games in een interview aan het Spaanse MeriStation TV verteld.

"Ik kan vandaag bevestigen dat we een coöperatieve verhaalmodus voor vier spelers maken. Dit werkt in Gears 3 iets anders dan bij voorgaande games. In Gears of War en Gears 2 werd Marcus gespeeld door speler 1 en speelde speler 2 met Dom. Dat brengt ons bij speler 3 en 4. Je zou dan enkel nog als Cole of Bair kunnen spelen wanneer je met drie of vier spelers coöperatief speelt", legt Cliff Bleszinski uit.

Gedurende Gears of War 3 zal er echter niet continu met Marcus, Dom, Cole en Bair gespeeld worden. Bleszinski legt uit dat er ook momenten in het verhaal zitten waarop je een compleet ander team onder je hoede neemt. "De verhaallijnen lopen langs elkaar, kruisen regelmatig en komen uiteindelijk op een Pulp Fiction-achtige manier samen. Dat is één van de coolere manieren waarop we deze keer met het verhaal omgaan."

Met Gears of War 3 wordt er een trilogie afgesloten. "Wanneer je Gears 1, 2, en 3 naast elkaar legt, vormen ze een verhaal met een begin en een eind", vertelt Bleszinski. "Meer wordt duidelijk in deze game", concludeert de man van Epic Games waarna hij stelt dat gamers nog altijd niet goed weten waar de Locust nou precies vandaan komen.

Gears Of War 3 werd maandag onthuld in de Amerikaanse televisieshow van Jimmy Fallon. Het actiespektakel zal op 8 april 2011 uitkomen voor de Xbox 360.

Aanvaller Lennon mist mogelijk WK

Aaron Lennon ziet zijn WK-deelname in gevaar komen. De aanvaller van Tottenham Hotspur moest dinsdag met pijn aan zijn lies afhaken op de training. Hierdoor is volgens Spurs-trainer Harry Redknapp onzeker of de 22-jarige Engelsman op tijd is hersteld voor het eindtoernooi in Zuid-Afrika.

De international kampt al sinds eind december met een liesblessure. In maart sloot hij al aan bij de groep, maar viel hij snel terug. Bij zijn tweede terugkeer gebeurde hetzelfde. "Hopelijk kunnen wij en de Engelse ploeg nog gebruik van hem maken dit seizoen," zei Redknapp tegen The Guardian. "We moeten hopen dat het geen langdurige blessure is."

De jonge rechtsbuiten kende een goed begin van het seizoen. Hij verzekerde zich hierdoor van een vaste plaats op de rechterflank bij de nationale ploeg. In totaal speelde hij vijftien interlands voor Engeland. Bondscoach Fabio Capello maakt op 1 juni zijn definitieve 23-koppige selectie bekend, twaalf dagen voor het begin van het toernooi.

Aaron Lennon (Tottenham Hotspur) - Bron: Novum/AP

Bookmakers zetten in op Cohen

PvdA-lijsttrekker Job Cohen is bij bookmakers favoriet om de nieuwe premier van Nederland te worden. Dat bleek woensdag uit noteringen bij wedkantoor Unibet.

Wanneer de oudburgemeester van Amsterdam premier wordt, verdubbelt de inzet van de gokker. Cohen wordt in de noteringen gevolgd door Jan Peter Balkenende, D66-leider Alexander Pechold en Geert Wilders van de PVV. Opvallende namen op wie gewed kan worden, zijn Hans Wiegel, Ruud Lubbers en Prem Radhakishun.

Indien gokkers inzetten op een van die namen, krijgen ze tot tweehonderd keer hun inzet terug. De eerste noteringen werden gemaakt door Unibet zelf. Wanneer gokkers vervolgens veel inzetten op een persoon gaat de notering omlaag, wanneer er weinig wordt ingezet omhoog. Volgens een woordvoerder van Unibet zetten er enkele honderden mensen in op dit soort weddenschappen. De PvdA is volgens de bookmakers favoriet om de meeste zetels in de Tweede Kamer te behalen.

Wie inzet op de partij, krijgt 1,8 keer de inzet terug. De bookmakers hebben weinig vertrouwen in D66, daarvoor geldt 75 keer de inzet.

Xbox Live blaast laatste adem uit

Morgen wordt de stekker uit het oude Xbox Live-netwerk getrokken. Er kan gespeeld worden tot woensdagnacht, maar daarna is het niet langer mogelijk om online games te spelen op de originele Xbox.

Het maakt niet uit of je oude Xbox-games op een originele Xbox of de nieuwe Xbox 360 speelt. In beide gevallen kun je vanaf 15 april niet langer online. Dat betekent tevens dat elke originele Xbox-spelcomputer vanaf deze datum van het Xbox Live-netwerk wordt afsloten en dat het dus niet langer mogelijk is om bijvoorbeeld te chatten of berichten te versturen.

De originele Xbox kwam in 2002 op de markt en was populair dankzij titels als Halo en Project Gotham Racing en het duurde niet lang voor de Xbox Live-service aangeboden werd. De Xbox bood een gebruiksvriendelijke netwerk-functie met games als 'Project Gotham Racing', 'Forza Motorsport' en zeker 'Halo' en 'Halo 2', welke voor een groei in gebruikers hebben gezorgd.

Tegenwoordig is Xbox Live veel meer dan alleen een game-netwerk. Xbox 360-bezitters kunnen via Xbox Live onder andere contacten onderhouden met vrienden op Twitter en Facebook, videochatten en films kijken.

Xbox Live blaast laatste adem uit
Xbox Live blaast laatste adem uit (Foto: Novum)

Schiphol dreigt met rechter rond schoonmaakruzie

Schiphol dreigt naar de rechter te stappen als de schoonmakers en hun werkgevers niet snel met een oplossing voor hun cao-conflict komen. Dat meldt een woordvoerder van de luchthaven, een van de grote opdrachtgevers van de schoonmaakbedrijven. Schiphol is boos dat nog eens twee weken moet worden gewacht voordat de schoonmakers en hun werkgevers weer om tafel gaan zitten.

Zowel Schiphol als andere opdrachtgevers zeggen te hebben vernomen dat de vakbonden en de werkgevers twee bemiddelaars hebben aangewezen. Eerst wordt echter op een rapportage gewacht, die er met veertien dagen moet zijn. "Ondertussen gaan de acties door, met alle schadelijke gevolgen vandien voor derden."

De schoonmakers staken al zeven weken voor een betere cao, onder meer bij NS en Schiphol. Omdat zij als opdrachtgevers het werk zo goedkoop mogelijk gedaan willen hebben, zouden de schoonmaakbedrijven worden gedwongen op het personeel te bezuinigen.

De schoonmakers willen onder meer zowel dit als volgend jaar twee procent loonsverhoging. De werkgevers willen niet verder gaan dan een procent loonsverhoging in juli en anderhalf procent loonsverhoging volgend jaar.

Eerder probeerden de NS en Schiphol het vastgelopen overleg over een nieuwe cao vlot te trekken. Een 'finale conclusie' kwam er echter niet. Wel bleek dat de vakbonden, werkgevers en opdrachtgevers, zoals de NS en Schiphol, met de overheid willen overleggen over verbetering en professionalisering van de sector.

Schiphol meldt woensdag het uitstel van veertien dagen 'onbegrijpelijk en onverantwoord' te vinden. "Er zijn oplossingen mogelijk, als beide partijen dat willen." De luchthaven zegt te overwegen naar de rechter te stappen als niet snel een oplossing wordt gevonden. Op welke wijze dit moet gebeuren, wordt nog bekeken, aldus een woordvoerder.

Mijn brief aan God

Als Henk Krol namens de Sodomisten van de Gaykrant een brief aan je kan schrijven, zal het geen probleem zijn als deze heteroseksuele atheïst wat leesvoer onder je neus schuift. Qua marketing ben ik sowieso een interessantere klant voor je dan Henk Krol. De kans dat je mij weer terug in de kerkbanken krijgt is minimaal de helft groter, daar ik geen onderscheid maak tussen seks met gelovige of ongelovige vrouwen. Kut is kut.

AFM treedt harder op

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vorig jaar harder opgetreden tegen financiële dienstverleners dan in voorgaande jaren. De toezichthouder deelde een recordaantal van 52 boetes uit. In 2008 waren dat er nog maar twintig. Dat maakte de AFM woensdag bekend in zijn jaarverslag.

Een groot deel van de boetes, 23, ging naar financiële dienstverleners die verkeerde adviezen verstrekten. "Het aantal boetes geeft een indicatie voor de toezicht- en handhavingskracht van de AFM", aldus bestuursvoorzitter Hans Hoogervorst; "Het is de AFM er niet om te doen om zoveel mogelijk boetes op te leggen, maar om effecten in de markt te bewerkstelligen."

De AFM legde ook boetes op aan bedrijven en personen die niet tijdig koersgevoelige informatie of aandelenbelangen meldden. De toezichthouder deed vijftien keer aangifte bij het Openbaar Ministerie en trok 38 vergunningen in.

Dit jaar wil de AFM er onder meer scherp op letten of partijen bij hun financiële producten de klant wel centraal stellen. Ook wordt de kwaliteit van de dienstverlening beter onder de loep genomen. Consumenten moeten bovendien beter worden geïnformeerd over de hoogte en risico's van hun pensioenen.

Evacuaties bij vulkaan IJsland

Zo'n achthonderd mensen in IJsland zijn woensdag geëvacueerd in verband met een mogelijke tweede uitbarsting van een vulkaan onder een gletsjer. De vulkaan kwam op 20 maart al tot uitbarsting. De autoriteiten vrezen voor overstromingen omdat de ijskap door de uitbarsting smelt.

Het gaat om de gletsjer Eyjafjallajokull, de op vier na grootste gletsjer van IJsland, op ongeveer 120 kilometer ten oosten van de hoofdstad Reykjavik.

Vulkanologen zijn bang dat de eruptie de voorbode kan zijn van een veel grotere en heftigere uitbarsting van een andere vulkaan, de Katla. De vulkaan Eyjafjallajokull is bijna tweehonderd jaar rustig geweest voor de eruptie van 20 maart.

Evacuaties bij vulkaan IJsland
Evacuaties bij vulkaan IJsland (Foto: Novum)

'Wegen voorlopig niet sneller aangelegd'

Het is maar de vraag of de crisis- en herstelwet ervoor zorgt dat nieuwe wegen en spitsstroken de komende tijd sneller kunnen worden aangelegd. Dat zei vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink woensdag tijdens de presentatie van het jaarverslag van de hoogste bestuursrechter.

De wet, die vorige maand werd aangenomen in de Eerste Kamer, moet ervoor zorgen dat grote bouwprojecten sneller van start gaan, doordat bijvoorbeeld milieuregels opzij worden geschoven. Hiermee moet de werkloosheid worden bestreden. Vooral demissionair premier Jan Peter Balkenende heeft zich altijd hard gemaakt voor de wet.

Tjeenk Willink wees er echter op dat de wet in het begin allerlei 'wetsvragen' zal opleveren die moeten worden beantwoord door de Raad van State. De beantwoording daarvan zal de 'nodige tijd' kosten. Hij wees er verder op dat de regering niet is tegemoetgekomen aan een aantal bezwaren dat de Raad van State eerder opwierp. "We moeten zien wat er gebeurt."

"Het is de vraag of het de komende tijd zoveel sneller kan", zei ook de voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak Pieter van Dijk. Volgens Tjeenk Willink is er wel winst te behalen door te investeren in de kennis op departementen. Als ambtenaren hun zaakjes goed voor elkaar hebben, verkleint dat de kans op juridische procedures.

Karadzic: eerste getuige was bevooroordeeld

De eerste getuige à charge in het proces tegen Radovan Karadzic voor het Joegoslaviëtribunaal was 'zeer bevooroordeeld en onoprecht', aldus Karadzic. De vroegere politieke leider van de Bosnische Serviërs zei woensdag dat hij de verklaring van deze getuige, de Bosnische moslim Ahmet Zulic, wil ontzenuwen.

De mijnwerker Zulic werd dinsdag door het tribunaal gehoord. Karadzic voert zijn eigen verdediging. Hij kreeg dinsdag van de rechters te verstaan dat zij niet zouden tolereren dat hij de getuigen à charge urenlang ondervraagt.

Karadzic zei woensdag dat Zulics verklaring dat de Bosnische moslims voordat de oorlog in Bosnië uitbrak geen gewapend verzet hadden georganiseerd te moeten ontzenuwen, 'omdat die verklaring later grond voor een veroordeling kan vormen'.

De 64-jarige Karadzic is aangeklaagd wegens genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Karadzic houdt vol onschuldig te zijn. Volgens hem verdedigden de Serviërs zich tegen een 'fundamentalistische samenzwering' om Bosnië te veranderen in een islamitische republiek.

SNS: dit jaar geen aflossing staatssteun

SNS Reaal verwacht niet dit jaar meer staatssteun af te lossen. Dit zei Rob Zwartendijk, de voorzitter van de raad van commissarissen van het financiële concern, woensdag op de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders.

Vorig jaar heeft SNS 185 miljoen euro van de 750 miljoen euro aan ontvangen steun terugbetaald. Daarmee staat nog 565 miljoen euro open. Een aandeelhouder vroeg wanneer het concern het nog openstaande bedrag zal aflossen. "Dit jaar niet. Volgend jaar is er een mogelijkheid", antwoordde Zwartendijk hierop.

De bestuurders wezen op de stevige terugbetalingspremie van 50 procent die het concern bij een eventuele aflossing moet betalen. SNS wil aanpassing van deze voorwaarde en voert hierover gesprekken. Een probleem hierbij is dat branchegenoot ING vorig jaar aanpassing van zijn terugbetalingsvoorwaarden kreeg, maar dat dit daarna door de Europese Commissie werd aangemerkt als extra staatssteun. De staat en ING hebben tegen die beslissing beroep aangetekend, maar uitsluitsel hierover zal nog lange tijd op zich laten wachten.

Crytek heeft plannen voor gratis engine

Crytek heeft aangegeven wel wat te voelen voor het plan om een gratis engine uit te brengen die "even goed is als CryEngine 3". Met Unreal 3's gratis SDK en de beschikbaarheid van Unity lijkt Crytek wel te willen concurreren op de markt van gratis 3D-software.

Crytek weet, met een grote groep fans van Crysis' SandBox2 editor, wat voor meerwaarde deze gratis software kan hebben. Men probeert mede hierdoor niet alleen de kracht van de nieuwe engine te beproeven, maar ook om nieuw bloed aan te trekken die al ervaring heeft met het platform. De populariteit van Unreal's SDK en Unity is daar getuige van.

Met de CryEngine 3-gebaseerde software willen ze een standalone ontwikkelomgeving bieden, zonder dat daar een game als Crysis of Crysis Warhead voor nodig is.

crytek

Gesink hersteld voor Gold Race

Robert Gesink is op tijd weer fit voor de Amstel Gold Race die komende zondag in Limburg verreden wordt. De Raborenner kwam in de Ronde van het Baskenland ten val en liep verwondingen aan heup, elleboog en hand op. Het weerhoudt hem er niet van om in Neerlands enige wielerklassieker voor de winst te gaan.

"Ik herstel heel snel en goed. Er zal zondag geen belemmering meer zijn," zei Gesink op de website van zijn wielerploeg. "Ik heb maandag een training van drie uur gedaan en nu net weer een paar uur op de fiets gezeten. Ik voel me nu een beetje loom, maar dat is logisch na zo’n week,’ vervolgde hij. ‘De verwondingen hinderen me niet meer op de fiets. Daar trap ik doorheen. De heup is nog wel wat pijnlijk. Ik kan bijvoorbeeld nog niet op mijn rechterzij slapen. Maar verder gaat het goed. De hechtingen in de elleboog gaan er nog voor de Amstel of kort erna uit."

"Ik ga vandaag (gisteren, red.) al naar Zuid-Limburg. Dan kan ik daar morgen al direct zonder reis naar Limburg gaan trainen. Dat is wel prettig. Alle energie gaat nu naar de Amstel. Mijn goede vorm in Baskenland heb ik meegenomen. De dag voor de val was ik heel erg goed. Dat heb ik vastgehouden na Baskenland. Als ik er op terugkijk, overheerst ook dat goede beeld."

Gesink zegt in de afgelopen winter stappen te hebben gemaakt die hem moeten helpen aan betere resultaten. "Explosief was het beter dan vorig jaar, maar ik heb toch vooral een goed gevoel over de stap die ik op meerdere terreinen heb gemaakt. Meer kracht en macht. In de Tirreno voelde ik dat al en dat heb ik in Baskenland heel sterk door kunnen trekken. Het was overall een prima campagne."

Wernbloom: "Helaas hebben we Ajax geholpen"

Pontus Wernbloom zorgde er gisteren met zijn ploeg AZ voor dat de titelkansen van Ajax weer groter werden. FC Twente werd in Alkmaar met 1-0 verslagen en daardoor kan de Amsterdamse ploeg op één punt naderen.

Wernbloom reageerde na afloop van de wedstrijd tegen de Tukkers via de clubsite van AZ. "Helaas hebben we Ajax weer in het zadel geholpen. Uiteindelijk maak je altijd wel iemand blij. Jammer genoeg is het nu Ajax", aldus de Zweed.

Hij vervolgde: "Als ik mocht kiezen, koos ik voor FC Twente. Ik vind ze leuk voetbal spelen. Ach, het maakt me eigenlijk niet uit wie de kampioen wordt als wij niet meer meedoen in die race. Wij strijden voor Europees voetbal. Dat willen we zondag in Tilburg veiligstellen."

Sastre maakt opwachting in Amstel Gold Race

Wielerploeg Cervélo heeft vandaag bekendgemaakt dat Carlos Sastre komende zondag aan de start zal verschijnen van de Amstel Gold Race. De Spanjaard heeft de klassieker opgenomen in zijn voorbereiding op de Giro d'Italia, die 8 mei van start gaat in Amsterdam.

Sastre kwam dit seizoen alleen nog maar in actie tijdens de Ronde van Catalonië. Ploegleider van Cervélo, Jean Paul van Poppel, ziet de Amstel Gold Race als een goede voorbereiding voor Sastre. "Het parcours bevat veel korte, steile klimmetjes. Met Sastre hebben we een grote naam aan de start", aldus de ploegleider.

Sastre, die in 2009 als 37e finishte in de Amstel Gold Race, wordt komende zondag in de 257,3 kilometer lange koers bijgestaan door zijn ploeggenoten Davide Appollonio, Philip Deignan, Xavier Florencio, Volodymir Gustov, Ted King, Daniel Lloyd and Xavier Tondo.

'Arsenal en City azen op Van der Wiel'

Het lijkt erop dat de langste tijd van Gregory van der Wiel bij Ajax erop zit. De rechtsback van Ajax staat volgens zijn zaakwaarnemer in de belangstelling van clubs in de Premier League. Naar verluidt zouden dat Arsenal en Manchester City zijn.

Hakim Slimani, de zaakwaarnemer van de Ajacied, sprak zich tegenover Goal.com uit over de interesse in zijn speler. "Niemand heeft me officieel verteld dat ze hem bekijken sinds Manchester City een paar maanden geleden. Maar je hoort dat één of twee Engelse clubs hem in de gaten houden."

Volgens Slimani focust zijn speler zich alleen op de titelstrijd. "Hij speelt een goed seizoen. Hij is erop gebrand om de landstitel met Ajax te winnen en is erg tevreden daar."

Eerder waren er al geruchten dat ook Arsenal een smak geld op tafel wilde leggen voor de 22-jarige verdediger van Ajax.

Tjeenk Willink tegen samengaan ministeries

Vicepresident Herman Tjeenk Willink van de Raad van State is tegen het samenvoegen van ministeries, zoals door verschillende politieke partijen in de verkiezingsprogramma's wordt bepleit. Volgens Tjeenk Willink draagt het samenvoegen van departementen niet bij aan een beter functionerende overheid en maakt het samenvoegen het machtsoverwicht van ambtenaren alleen nog maar groter.

"Als het probleem is dat politici in sterke mate afhankelijk zijn van het openbaar bestuur en bestuurders sterk leunen op ambtenaren dan is de creatie van nog grotere departementen een niet erg voor de hand liggende oplossing", zei Tjeenk Willink woensdag bij de presentatie van het jaarverslag van de Raad van State.

Twee procent minder energie verbruikt in 2009

Het energieverbruik in Nederland was vorig jaar ruim twee procent lager dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. De daling stamt uit de eerste drie kwartalen van vorig jaar. In het laatste kwartaal werd juist drie procent meer energie verbruikt.

Het aardgasverbruik lag vorig jaar bijna een procent hoger dan een jaar eerder. Bij huishoudens, de landbouw en de dienstensector was het verbruik drie procent hoger. Het CBS denkt dat dit komt doordat het begin en einde van vorig jaar kouder waren dan dezelfde periode in 2008.

Bij de bedrijven die elektriciteit produceren, was het aardgasverbruik bijna vijf procent hoger. Er werd meer geproduceerd omdat minder elektriciteit werd ingevoerd. Het verbruik van elektriciteit daalde wel, met bijna zes procent. Het verbruik van aardgas in de industrie daalde bijna zeven procent.

De transportsector verbruikte vorig jaar ruim drie procent minder aardolie dan een jaar eerder. In de industrie bleef het verbruik van aardoliegrondstoffen- en producten vrijwel gelijk. Het steenkoolverbruik was bijna negen procent lager. Vooral de ijzer- en staalindustrie verbruikten minder kolen.

Nintendo vrijgesproken van patentinbreuk

Nintendo hoeft na het indienen van een bezwaarschrift geen 21 miljoen dollar te betalen voor inbreuk op een patent. Dit schrijft de website Edge Online. In 2008 kreeg Nintendo deze straf opgelegd nadat het in 2006 door het in Texas gevestigde Anascape was aangeklaagd.

Anascape had de rechten op een patent voor een controller die vibraties en een 3D-besturing mogelijk maakte. Twee jaar later oordeelde de Texaanse jury dat de Wii-afstandsbediening en de Nunchuk-controller geen inbreuk maakten op dat betreffende patent. Helaas voor Nintendo vielen de Wii Classic-controller, de Gamecube Wavebird-controller en de standaard Gamecube-controller wel binnen het patent van Anascape.

Na vier jaar getouwtrek hoeft Nintendo geen cent te betalen aan Anascape. "De federale rechtbank heeft bevestigd dat geen enkele Nintendo-controller inbreuk maakt op een patent. We zijn tevreden dat we zijn vrijgesproken", aldus Rick Flamm, de jurist van Nintendo of America.

Nintendo vrijgesproken
Nintendo vrijgesproken (Foto: Novum)

 

WK-kaartjes in supermarkt te koop

De organisatie van het WK voetbal in Zuid-Afrika doet er alles aan om de stadions vol te krijgen. Om dit te bereiken worden de overgebleven 500.000 kaarten binnenkort in de supermarkten verkocht.

De FIFA wilde in eerste instantie dat de kaarten via internet verkocht zouden worden, maar komt daar onder druk van de Zuid-Afrikaanse bevolking op terug. Veel mensen in het land zijn arm en beschikken niet over een internetverbinding. Daarom kunnen binnenkort in de speelsteden bij verkooppunten kaarten worden gehaald. Ook bij een landelijke supermarktketen zijn tickets voor de wedstrijd met contant geld te verkrijgen.

"Op deze manier kunnen de fans toch nog op het laatste moment een kaartje kopen en kunnen ze toch nog het WK meemaken," zei algemeen secretaris Jerome Valcke namens de FIFA. De organisatie is er blij mee en verwacht dat veel kaartjes alsnog verkocht zullen gaan worden. "Dit maakt het voor iedereen veel makkelijker," zei Dany Jordan van de organisatie.

FIFA gaat kaartjes via supermarkten verkopen - Bron: Novum/AP

'Wii Fit' maakt vrouw seksverslaafd

Een Britse vrouw heeft een seksverslaving opgelopen nadat ze van haar Wii Balance Board is gevallen. Amanda Flowers heeft sinds haar val minimaal tien orgasmes nodig om de dag door te komen.

"Zelfs de kleinste vibratie, van een mobiele telefoon tot een keukenmixer, windt mij tegenwoordig op", aldus Flowers tegenover de Britse krant The Daily Star. "Het begint met een kleine tinteling waarna mijn hele lichaam begint te trillen. Soms ervaar ik een heftig orgasme."

Na haar (ongelukkige) val bezocht Flowers een huisarts die het Persistent Sexual Arousal Syndroom (PSAS) bij haar vaststelde. Een beschadigde zenuw in haar rug zorgt dat de vrouw in een voortdurend seksueel opgewonden staat verkeert.

De 24-jarige Amanda probeert er het beste van te maken. "Er is geen geneesmiddel. Alleen door rustig te ademen kan ik mijn verlangens een beetje controleren. Ik hoop ooit een hengst te vinden die mijn grote seksuele lust kan verzadigen."

'Wii Fit' maakt vrouw seksverslaafd
'Wii Fit' maakt vrouw seksverslaafd (Foto: Novum)

 

Schaatsers Controlploeg wacht financiële keuze

De schaatsers van de Controlploeg moeten waarschijnlijk salaris in gaan leveren willen ze het team van coach Jac Orie trouw blijven. De meeste contracten van de rijders lopen op 1 mei af en tot op dit moment is het niet gelukt om een gat van 600.000 euro in de begroting van de ploeg te dichten.

"Dit betekent dat er ingeleverd moet worden op de salarissen," zei Orie in de Telegraaf. Er zijn gegadigden om de ploeg waarin onder meer Annette Gerritsen en olympisch kampioen Mark Tuitert schaatsen te sponsoren, maar de tijd begint te dringen. "Control steekt enorm hun nek voor ons uit. Met het budget dat zij bieden, kunnen we komend seizoen in ieder geval wel ons volledige programma draaien. Alleen moeten de salarissen dan naar beneden, waaronder ook dat van mij."

Orie houdt er rekening mee dat enkele rijders zijn team zullen gaan verlaten. "Ze moeten kiezen tussen een programma waarvan ze weten dat het werkt, of voor het grote geld bij een andere ploeg. Wat mijn salaris wordt, is nog niet helemaal duidelijk. Uiteraard zijn er voor mij ook grenzen. Maar ik ben ervan overtuigd dat het goed komt en dat we uiteindelijk een tweede sponsor zullen vinden."

Contador naar Waalse Pijl

Wielrenner Alberto Contador zal op 21 april deel gaan nemen aan de Waalse Pijl. De kopman van de Astana-ploeg gaat mogelijk vier dagen later ook deelnemen aan de klassieker Luik-Bastenaken-Luik.

Contador begeeft zich niet op onbekend terrein, want de tweevoudig Tourwinnaar reed in 2006 en 2007 beide wedstrijden al. In het laatstgenoemde jaar werd hij in L-B-L 26e, wat zijn beste klassering tot nu toe is. Dat Contador in Walonië wil rijden komt omdat een deel van het parcours van de tweede etappe in de Tour van dit jaar gelijk is aan dat van Luik-Bastenaken-Luik.

Liuzzi hoopt op beter resultaat

Vitantonio Liuzzi hoopt komend weekend meer geluk te hebben dan tijdens de Grand Prix van Maleisië. Daar moest hij na twaalf ronden opgeven door een probleem met de koppeling, terwijl hij in de voorgaande races nog negende en zevende werd. Tijdens de Grand prix van China zou de Force India-coureur graag weer in de punten willen rijden.

"We zijn flink aan het pushen om nog wat nieuwe onderdelen mee te kunnen nemen naar China", zei de Italiaan. "We willen de vaart er namelijk in houden en ook daar in de gelegenheid zijn om punten te scoren. Ik bewaar goede herinneringen aan Shanghai. In 2007 scoorde ik hier ook mijn beste Formule 1-resultaat. Dat jaar finishten Sebastian Vettel en ik als vierde en zesde voor Scuderia Toro Rosso. Ik hoop dat ik komend weekend meer geluk heb dan in Maleisië en weer punten kan scoren."

Munsterman blijft positief

FC Twente ging gisteravond in Alkmaar met 1-0 onderuit tegen AZ. De voorzitter van de club uit Enschede, Joop Munsterman, is desalniettemin nog wel positief gestemd over het kampioenschap.

"Natuurlijk is het jammer dat we hebben verloren, maar de afgelopen jaren hebben we ook niet steeds bij AZ gewonnen. Maar ik loop regelmatig op het trainingscomplex rond en de jongens zijn erg relaxed. Dat geldt ook voor de coach, die heeft wel voor hetere vuren gestaan dan het einde van de Nederlandse eredivisie," aldus Munsterman.

Lucia de B. vrijgesproken

De Haagse verpleegkundige Lucia de B. is woensdag door het gerechtshof in Arnhem vrijgesproken van de moord op zeven ziekenhuispatiënten en drie pogingen daartoe, gepleegd tussen 1997 en 2001. Het vonnis is gelijk aan de eis van justitie.

Net als het Openbaar Ministerie, vindt ook het hof dat er onvoldoende bewijs is dat De B. de moorden heeft gepleegd of zou hebben geprobeerd mensen om te brengen. De rechters baseren zich op deskundigen die stellen dat de patiënten, onder wie een zes maanden oude baby, waarschijnlijk een natuurlijke dood zijn gestorven.

Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde de verpleegkundige in 2004 nog tot levenslang en tbs. De rechters stelden toen dat sprake was van vergiftiging. Na nieuw onderzoek door onder meer toxicoloog Jan Meulenbelt, rezen er echter twijfels rond de vermeende moord op onder anderen het zes maanden oude kindje. Vanwege die twijfels vindt het OM nu dat ook rond de andere sterfgevallen niet langer zonder meer kan worden uitgegaan van boze opzet.

De 48-jarige Haagse verpleegkundige werkte ten tijde van het overlijden van een aantal patiënten onder meer in het Haagse Juliana Kinderziekenhuis. De B. is wel schuldig bevonden aan het vervalsen van een highschooldiploma in 1992 en diefstal. Het Arnhemse gerechtshof vindt net als justitie echter dat zij daar niet meer voor hoeft te worden gestraft.

Leukemans: "Interesse van andere wielerploeg"

Het wielervoorjaar van Björn Leukemans is niet onopgemerkt voorbij gegaan. De Vacansoleil-renner liet zich van voren zien in de Ronde van Vlaanderen en Parijs - Roubaix, waarmee hij de interesse wekte van een van de grote namen uit het wielerpeloton.

"Ik ben door een grote renner gevraagd om voor hem te rijden. Maar ik zeg niet wie," zei Leukemans tegen Sporza. "Ik zou dat niet erg vinden. Nuyens en Devolder hebben ook hun koersen gewonnen naast Tom Boonen."

Een langer verblijf bij de Vacansoleil-ploeg sluit hij echter ook niet uit. "Volgende week zit m'n zaakwaarnemer om de tafel met Vacansoleil. De ploeg wil langer doorgaan met me. Ik ben eeuwig dankbaar dat ik bij de ploeg mijn tweede carrière kon lanceren. Al sta ik er nu te vaak alleen voor."

Lotus blijft werken aan betrouwbaarheid

Komend weekend zal het team Lotus F1 zich tijdens de Grand Prix van China weer gaan richten op het betrouwbaar maken van hun wagen. Technisch directeur Mike Gascoyne belooft dat het team zich vanaf de Grand Prix van Spanje meer gaat focussen op de snelheid.

Gascoyne verklaarde: "We zullen ons komend weekend opnieuw focussen op het aan de beide finish krijgen van beide wagens. Daarna richten we onze aandacht op een pakket van updates, dat we voor de Spaanse Grand Prix zullen introduceren.".

De Britse technicus is zeker niet ontevreden over de prestaties van het team tot nu toe: "De racesnelheid van onze wagen is tot nu toe prima. Ik verwacht dat we dat in Shanghai ook weer zullen zien.".

FPS-versie van X-COM in de maak

De ontwikkelaar van Bioshock 2 2K Marin zal de klassieke tactische serie X-COM naar de Xbox360 en PC brengen., maar dan wel als First Person Shooter. Voor de mensen die nog nooit van X-COM hebben gehoord: X-COM was een tactisch spel waarin het verhaal werd verteld dat de aarde zich wanhopig aan het verdedigen is tegen een buitenaardse invasie.

Hoewel de mensen achter Bioshock 2 gekozen hebben voor een FPS garanderen ze dat ze de tactische elementen uit het origineel spel in ere zullen houden. Ze hebben al bewezen dat ze meesters zijn in het creëren van een overtuigende en meeslepende sfeer, als ze nu de fans van X-COM nog tevreden weten te houden kan er weinig mis gaan.

Velthuizen moet Vitesse verlaten

Voor doelman Piet Velthuizen lijkt bij Vitesse geen toekomst meer weggelegd te zijn. Technisch directeur Marc van Hintum liet gisteravond weten dat de sluitpost samen met verdediger Paul Verhaegh hun contracten in Arnhem niet willen verlengen.

"Velthuizen heeft een salaris genoemd waar wij absoluut niet aan kunnen én willen voldoen. Dus is de consequentie dat je moet verkopen, maar voorlopig is er geen concrete interesse," zei Van Hintum.

Sutil verwacht goede race in China

Adrian Sutil denkt dat hij komend weekend tijdens de Grand Prix van China in Shanghai een goede race zal gaan rijden. De Force India-coureur werd vijfde in Maleisië.

"Ik heb er alle vertrouwen in dat we in China net zo goed zullen presteren als in Maleisië", zei hij. "De lay-out van het circuit is natuurlijk wel iets anders dan die van Sepang. Je hebt hier een goede topsnelheid nodig en een beetje downforce voor de langzame bochten in het middenstuk, maar ik denk dat onze auto het wel goed kan doen op dit circuit. Volgens mij hoeven we ons op dit moment niet al te veel zorgen te maken over onze prestaties. We zijn sterk en kunnen meevechten in de top-tien. Dat is erg bemoedigend, op dit punt in het seizoen."

"McLaren wilde relatie met Mercedes veranderen"

Volgens voormalig McLaren-teambaas Ron Dennis wilde niet Mercedes maar McLaren de relatie tussen beide partijen veranderen. McLaren had in de Formule 1 jarenlang een exclusieve samenwerking met Mercedes, maar begin dit jaar werd de renstal gewoon klantenteam en kocht Mercedes Brawn GP op.

"Het was volkomen begrijpelijk," zei Dennis tegen Arabian Business over de verandering in de relatie met Mercedes."Zij wilden door de jaren heen de zeggenschap over McLaren overnemen en wij hebben hun telkens verteld dat wij niet wilden dat zij de zeggenschap over McLaren over zouden nemen. Hoe meer zij dat wilden, hoe minder wij dat wilden. Want als je er naar kijkt ... de invloed die de autofabrikanten hebben is niet altijd productief."

Dennis wijst er op dat een baas van een autofabrikant zomaar met andere plannen kan komen. "Ik heb dertig jaar van mijn leven in dit bedrijf gestoken, samen met vele vrienden en mensen die door dik en dun bij me zijn gebleven en ik heb Mercedes-Benz en andere aandeelhouders duidelijk gemaakt dat we niet te koop zijn. Ze hunkerden er telkens naar."

"Wij hebben de splitsing in gang gezet, omdat we onafhankelijk wilden zijn. Wij waren hier de partij niet voor. De levering van motoren aan Brawn GP voor 2009 had onze toestemming nodig. We waren op laatst een volledige partner van Mercedes en dat zijn we nog steeds. Op het circuit zijn we competitief, maar daar buiten zijn we nog vrienden. Het was een win-win-situatie, omdat zij nu hebben wat ze wilden: een Grand Prix-team waar ze volledige zeggenschap over hebben. Wij zijn verzekerd van de levering van motoren en hebben de mogelijkheid om onze producten te promoten en het McLaren-merk uit te bouwen. We realiseerden dat het stond te gebeuren, omdat het logisch was."

Willem II - Ajax live op FOK!sport

Vanavond heeft Ajax een mogelijkheid om drie punten in te lopen op FC Twente. De Tukkers verloren gisteren met 1-0 van AZ, waardoor de Amsterdammers de nummer één van de Eredivisie tot op één punt kunnen naderen.


FOK!sport zal vanaf 18:45 uur beginnen met het live-verslag, dat gedurende de wedstrijd voortdurend wordt aangepast. Op die manier blijf je voortdurend op de hoogte van de gebeurtenissen in het Koning Willem II-stadion.

Mocht je dus geen beschikking hebben over Eredivisie Live en wil je graag op de hoogte willen blijven van de wedstrijd? Kijk dan vanavond tussen 19:00 uur en 21:00 uur op FOK!sport.

Zorgverzekeraars: meer onterechte declaraties

De zorgverzekeraars in Nederland hebben vorig jaar voor meer dan 184 miljoen euro aan onterechte declaraties ontdekt. In 2008 was dat 100 miljoen euro. Een woordvoerder van de overkoepelende organisatie Zorgverzekeraars Nederland bevestigde dat woensdag naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.

In de meeste gevallen was geen sprake van opzet. Bij ruim 7 miljoen euro aan declaraties was wel fraude in het spel. In 2008 ging het om 10 miljoen euro aan declaraties die opzettelijk verkeerd waren ingediend.

'Linschoten was zorgvuldig bij DSB Bank'

Robin Linschoten heeft als commissaris bij de voormalige DSB Bank zorgvuldig gehandeld, meldt (pdf) minister Jan Kees de Jager van Financiën dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het positieve oordeel over het zorgvuldig handelen van Linschoten bij de DSB Bank die in oktober 2009 failliet ging, is een gezamenlijk standpunt van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Beide autoriteiten doen gezamenlijk onderzoek naar het handelen van voormalige DSB-bestuurders, die nu nog een publiek financiële taak vervullen.

Linschoten is op dit moment commissaris bij zorgverzekeraar Menzis.

'Cijfers jeugdwerkloosheid bemoedigend'

In de laatste vier maanden van vorig jaar zijn 29.000 jongeren aan een baan geholpen. Dat schrijft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Piet Hein Donner (CDA) woensdag in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer. Donner vindt de resultaten bemoedigend, maar het is volgens hem wel nodig waakzaam te blijven en er bovenop te zitten.

Met het oog op de crisis werd vorig jaar 250 miljoen euro uitgetrokken. Dit geld was vooral bedoeld ter bestrijding van de jeugdwerkloosheid, aangezien vooral jongeren tijdens een crisis hun baan verliezen. "Tijdens een crisis loopt de werkloosheid natuurlijk op, maar de jeugdwerkloosheid kan wel twee keer zo hard stijgen", zegt een woordvoerder van Sociale Zaken.

Met het geld zijn onder meer op regionaal niveau actieplannen opgezet, die in september van start gingen. Van de 29.000 jongeren die sindsdien aan een baan zijn geholpen, had bijna de helft geen zogenoemde startkwalificatie. Dit houdt in dat ze niet meer op school zitten en ook niet in het bezit zijn van een diploma havo, vwo of mbo-2.

Uit de cijfers blijkt verder dat 121.000 jongeren werkzoekend waren. Ongeveer de helft van hen zit op school en zoekt bijvoorbeeld een bijbaantje. In totaal 68.000 jongeren van hen zitten niet meer op school en kunnen echt geen baan vinden. Begin vorig jaar waren dat er nog 54.000. "Er is dus sprake van groei, maar de groei valt mee vergeleken met de aantallen die aan het begin van de crisis werden verwacht."

De groei van de jeugdwerkloosheid vlakt daarbij af, meldt de woordvoerder. "Dat is gunstig, maar er zijn bepaalde groepen jongeren, vooral allochtonen en jongeren zonder startkwalificatie, die meer werkloosheid kennen. Daar moeten we wel bovenop blijven zitten."

Doden door cycloon in oosten India

Een cycloon in het oosten van India heeft dinsdagavond aan zeker 31 mensen het leven gekost. Er vielen honderden gewonden en vele duizenden hutjes in de getroffen dorpen werden compleet verwoest. Een woordvoerder van de politie van de deelstaat West-Bengalen heeft dit woensdag bekendgemaakt.

Het getroffen gebied ligt op ongeveer vijhonderd kilometer ten noordoosten van Calcutta, de hoofdstad van West-Bengalen.

[NHL] Oilers winnen draft loterij

De Edmonton Oilers hebben de draft loterij van 2010 gewonnen. Dit betekent dat zij de eerste keuze krijgen uit de pool van aangemelde rookies. Bij de loterij wordt gewerkt met een gewogen loting waarbij het laagst geëindigde team de grootste kans heeft op de hoogste draft pick.

Het is het derde jaar op rij dat het laagst geëindigde team de eerste keuze krijgt.De ploegen die de Stanley Cup playoffs haalden deden nog niet mee aan deze eerste loting. De rest van de volgorde van de draft wordt bepaald door de uitslagen in de playoffs.

De Boston Bruins hebben de tweede keuze. Zij haalden de playoffs en deden dus zelf niet mee aan de eerste loting, maar bij de ruil van Phil Kessel naar de Toronto Maple Leafs kregen de Bruins de draft pick van de Maple Leafs. Die keuze betaalt zich nu uit voor de ploeg uit Boston. De derde draft pick is voor de Florida Panthers, die richting het einde van het seizoen een vrije val op de ranglijst maakten.

Als eerste keuze wordt vermoedelijk Tyler Seguin of Taylor Hall gekozen. Deze twee spelers zijn door scouting central, het centrale scoutingsorgaan van de NHL, als eerste en tweede gerangschikt. Andere veelbelovende spelers zijn Cam Fowler van de Spitfires, Erik Gudbranson van de OHL's Kingston Frontenacs, Brett Connolly van de Western Hockey League's Prince George Cougars, Brandon Gormley van de Quebec League's Moncton Wildcats and Nino Niederreiter van de WHL's Portland Winterhawks.

 

Brood: "Er bestaat veel realisme bij RKC"

Door de 4-1 nederlaag gisteren in Almelo bij Heracles, is directe degradatie van RKC Waalwijk een feit. "Toch denk ik niet dat dit heel hard aankomt, er is veel realisme bij de club", reageerde trainer Ruud Brood na het duel.

Vanaf de openingswedstrijd van het seizoen 2009/2010 thuis tegen FC Utrecht (1-0 nederlaag), bezette RKC de achttiende plek in de eredivisie. "Achteraf gezien was het misschien beter geweest wanneer RKC nog een jaartje langer in de Jupiler League was gebleven", zegt Brood. "We waren er absoluut niet klaar voor. Daardoor heeft RKC het hele seizoen een beetje achter de feiten aangelopen. Vervolgens komen in oktober de financiële problemen aan de oppervlakte en moet de begroting naar beneden. Dan weet je dat je het heel moeilijk krijgt."

Al zag Brood vlak voor de winterstop zijn ploeg wel opbloeien. "Toen dacht ik dat we ons door die periode heen hadden geslagen, dat het beter zou gaan. Dat zag je ook direct terug op het veld, we wonnen twee duels achter elkaar. Na de winterstop hebben we te weinig punten gehaald. We hebben dit seizoen dertien duels metéén goal verschil verloren. Ook is de achterstand te groot gebleken."

Over zijn eigen toekomst bestaat momenteel nog onzekerheid. De oefenmeester rekent erop dat hij ook volgend seizoen in Waalwijk voor de groep staat. "Al in oktober heeft RKC aangegeven met mij verder te willen. Ik sta daar ook absoluut open voor, mijn zaakwaarnemer is daarmee bezig." Zelf had de trainer naar eigen zeggen de afgelopen maanden maar één doel. "RKC in de eredivisie houden, ik had er ook zeker geloof in dat het zou kunnen lukken. Waarom zouden wij niet van Heracles kunnen winnen? Alleen dan niet op de manier zoals we nu gespeeld hebben, er zat teveel angst in de ploeg. Daarnaast worden alle tegentreffers koppend gemaakt. Dat duidt erop dat we niet scherp waren."

En was directe degradatie zodoende gisteravond een voldongen feit. "Als ik alle kenners moest geloven, zouden wij rond de winterstop al gedegradeerd zijn. Uiteindelijk gebeurt het pas in speelronde 32, dat zegt ook wel iets. Dat het niet gelukt is ons te handhaven, is een is een hard gelach. Je wilt altijd op het hoogste niveau spelen. Daardoor is de teleurstelling, ook bij mij, erg groot."

Dus rest RKC niets anders dan volgend seizoen te bouwen aan een nieuwe ploeg. "Veel spelers vertrekken, er lopen volgens mij veertien contracten af. Technisch directeur Mo Allach en directeur Justin Goetzee zijn vanaf oktober achter de schermen keihard bezig. Ook binnen mijn staf is er veel kwaliteit. Dus ik ga ook volgend seizoen vol vertrouwen aan de slag bij RKC."

Film: Vincere

Enkele jaren voor de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) ontmoet schoonheidsspecialiste Ida Dalser (Giovanna Mezzogiorno) Benito Mussolini (Filippo Timi). Voor haar is het liefde op het eerste gezicht en na enige tijd lijkt hij ook voor haar te vallen. Zij heeft zoveel voor hem over dat ze alles wat ze heeft verkoopt zodat hij een krant kan beginnen om zijn politieke ideeën te verspreiden. Ze trouwen en krijgen een kind, Benito Albino Mussolini. Na de Eerste Wereldoorlog ontkent Mussolini echter dat ze ooit zijn getrouwd en dat het kind van hem is. Ida pikt dit niet. Ondanks het feit dat Mussolini al met een andere vrouw is, is Ida vastbesloten haar plaats naast hem terug te krijgen. Op een gegeven moment laat Mussolini haar zelfs in een inrichting stoppen om haar het zwijgen op te leggen. Maar verstommen doet de trotse en stugge Dalser allerminst. Vernederd, bedrogen, bestolen en belogen maar vastbesloten niet te breken, vecht ze tegen de bierkaai voor erkenning van zichzelf en haar zoon als de vrouw en de nakomeling van Il Duce.

Poster

[NBA] Chicago Bulls bijna in play-offs

De Chicago Bulls hebben goede zaken gedaan met het oog op de play-offs. De ploeg won met 101-93 van de Boston Celtics. Bij winst vandaag in het laatste duel van de reguliere competitie tegen Charlotte Bobcats is het team zeker van de eindronde.

Ook bij een nederlaag van de Toronto Raptors tegen de New York Knicks is de laatste finaleplaatst in de Eastern Conference voor de Bulls. "We hebben een kans", ziet coach Vinny Del Negro. "We moeten de energie zien te vinden om het opnieuw te doen."

De wedstrijd tussen de Bulls en de Celtics ging tot het derde kwart gelijk op, daarna maakte de formatie uit Chicago het verschil. Derrick Rose had met 39 punten een groot aandeel in de belangrijke zege. Hij maakte 17 punten in het laatste deel van de wedstrijd. Ook Kirk Hinrich was op dreef met 30 punten.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Tijd is geld, vandaag.

Volkomen terecht dat demissionair justitieminister Hirsch Ballin een schadevergoeding wil gaan toekennen aan burgers en bedrijven die te lang hebben moeten wachten op een uitspraak van de bestuursrechter. Want het wachten op een rechtszaak of op de uitspraak kan erg vervelend zijn. Zakelijk én emotioneel. Wel frappant dat Hirsch Ballin met zijn voorstel komt als het verkiezingstijd is. Die man is in meerdere kabinetten minister van Justitie geweest, dus hij komt er rijkelijk laat mee. En hij vergeet wat:

'Minder hypotheken door hypotheekrenteaftrek'

Het aantal afgesloten hypotheken is in de eerste twee maanden van dit jaar gedaald met elf procent ten opzichte van een jaar geleden. Oorzaak is de discussie over de hypotheekrenteaftrek. Dat meldt de Volkskrant vandaag op basis van cijfers van adviesbureau IG&H Consulting, dat heeft gekeken naar gegevens van het kadaster.

Hypotheekverkopers, makelaars en woninginrichters hadden gehoopt dat de huizenmarkt zou aantrekken, aangezien het consumentenvertrouwen stijgt en de werkloosheid meevalt, maar dat is niet het geval. Partner bij IG&H Consulting zegt dat dit komt doordat eventuele maatregelen nog niet in de huizenprijs zijn verwerkt. "Dat werkt een afwachtende houding in de hand."

Klok heeft commentaar op TiTa Tovenaar

"Hij is gewoon een goede entertainer". Dit beweert Hans Klok over zijn collega illusionist Uri Geller. "Dat er mystiek in zijn aanpak zit hoort gewoon bij de act. Zelfs toen de grote tovenaar Houdini triomfeerde, waren er geruchten over zijn onvermoede krachten. Nu herhaalt zich hetzelfde."

Dat Richard Stooker, alias TiTa Tovenaar, in een eigen show de trucs van mentalisten wil gaan onthullen noemt hij ronduit een slechte zaak. "Dat is slecht voor de hele branche. Die trucs horen erbij. En dat ze schijnbaar onverklaarbaar zijn is een deel van hun charme", aldus Klok.

Ook Hans Klok weet niet hoe je een lepel kan buigen alsof het een rietje is zoals Uri vaak laat zien. "Het gaat in elk geval niet met een veertje zoals Richard zegt. Dat is veel te simpel. Uri heeft het bij mij een keer gewoon met een lepeltje uit de kantine gedemonstreerd. Echt knap."

Overigens heeft James Randi al eerder exact laten zien hoe Geller zijn sleutels en lepels buigt.

Koos H. eist miljoenen

Koos H. gaat vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam een bedrag dat kan oplopen tot vijftien miljoen euro eisen als ook het laatste deel van de trilogie over hem zondag op televisie wordt vertoond. Dat meldt De Telegraaf woensdag.

Vrijdag dient bij de rechtbank in Amsterdam het kort geding dat H. heeft aangespannen tegen SBS 6, Endemol en Peter R. de Vries. De advocaten van de man willen dat de rechter het uitzenden van het laatste deel van de reportage over H. verbiedt en dat De Vries de beelden afgeeft die met een verborgen camera werden gemaakt in de tbs-kliniek waar H. verblijft.

Komt de uitzending toch op de buis, dan moet per vertoond beeld- en geluidsfragment een dwangsom van een miljoen euro worden opgelegd, zo willen de advocaten. Zowel de producent, de zender als De Vries zou een maximale boete van ieder vijf miljoen euro moeten krijgen als de reportage wordt uitgezonden.

In de uitzending van zondag wordt aandacht besteed aan de volgens De Vries dubieuze rol van de vice-voorzitter van de Haagse rechtbank, die persoonlijk contact met Koos H. had. Koos H. is wegens een drievoudige moord tot levenslang veroordeeld en zit al dertig jaar vast.

Zondag zond de misdaadverslaggever een aflevering uit waarin beelden waren te zien die met een verborgen camera van H. in een tbs-instelling waren gemaakt. De rechtbank in Amsterdam had twee dagen eerder in een kort geding bepaald dat de beelden niet mochten worden uitgezonden, omdat ze een inbreuk zijn op de privacy van de veroordeelde.

De rechter legde SBS en Endemol een dwangsom van ieder vijftienduizend euro op. De beelden werden toch uitgezonden. De Vries vindt dat de bekentenissen van H. 'een groot maatschappelijk belang dienen' dat zwaarder moet wegen dan de privacy van de veroordeelde. SBS en Endemol zijn bereid de dwangsom te betalen.

Ajax kan op één punt komen van FC Twente

Ajax kan de achterstand op koploper FC Twente vandaag terugbrengen tot één punt. De ploeg van trainer Martin Jol moet in Tilburg dan wel winnen van Willem II, dat zeventiende staat op de ranglijst. Ajax koestert weer goede hoop op de landstitel na de nederlaag gisteren van FC Twente bij AZ (1-0).

PSV, dat ook nog een kleine kans heeft op de titel, gaat op bezoek bij sc Heerenveen. De Eindhovenaren hebben zeven punten minder dan FC Twente. In de midweekse speelronde staat vanavond ook de derby van Rotterdam op het programma, tussen Feyenoord en Sparta.

De Limburgse ploegen Roda JC en VVV-Venlo nemen het in Kerkrade tegen elkaar op. FC Utrecht ontvangt FC Groningen. Na deze speelronde staan voor alle ploegen nog twee wedstrijden op het programma. FC Twente speelt nog tegen Feyenoord (thuis) en NAC Breda (uit), Ajax tegen Heracles Almelo (thuis) en NEC (uit).

Film: Balibo

1975. Darwin, Australië. De 25-jarige Oost-Timorese minister van Buitenlandse Zaken José Ramos-Horta (Oscar Isaac) vraagt journalist Roger East (Anthony LaPaglia) om naar hoofdstad Dili te komen om een onafhankelijk persbureau te leiden. Het is een woelige tijd voor het land: Een invasie van Indonesië hangt in de lucht terwijl het Portugese juk nog maar amper is afgeworpen. East (de vijftig net gepasseerd en niet bepaald behept met een afgetraind lichaam) heeft zichzelf al afgeschreven en zegt dat Ramos-Horta beter jongere mensen kan vragen om verslag te doen van de explosieve situatie. Ramos-Horta vertelt hem dat er al vijf Australische journalisten naar Oost-Timor gestuurd zijn maar dat dat weinig heeft uitgehaald: Ze worden vermist en zijn waarschijnlijk vermoord, maar Australië lijkt zich hier niet druk om te maken. East besluit naar Dili te gaan om van daaruit met Ramos-Horta naar Balibo af te reizen, de plaats waar de vijf journalisten, allen twintigers, voor het laatst gezien zijn. East wil er, ondanks alle risico's, achter komen wat er precies met de Balibo Five is gebeurd.

Poster

Been houdt rekening met vertrek Vlaar

Ron Vlaar is sinds zijn rentree bezig aan een prima seizoen bij Feyenoord. De centrale verdediger staat inmiddels in de belangstelling van Werder Bremen. Coach Mario Been houdt om die reden rekening met een vertrek van de international.

Voor Feyenoord-trainer Mario Been zou een vertrek van de stabiele Vlaar zeer ongewenst zijn. "Toch kan ik me wel voorstellen dat het gaat gebeuren", reageerde de oefenmeester in De Telegraaf.

"Het zou ongelooflijk jammer zijn als deze groep uit elkaar zou vallen", vervolgt Been. "Maar dat is nu eenmaal de realiteit hier, we hebben een schuld van bijna veertig miljoen euro."

Een vertrek van de centrale verdediger zou volgens Been wel eens kunnen leiden tot een sneeuwbaleffect. Het is nog maar de vraag of Giovanni van Bronckhorst zal blijven in Rotterdam-Zuid. Hij gaf eerder te kennen dat af te laten hangen van de sterkte van Feyenoord.

Over Denny Landzaat, die veel in wil leveren om nog bij Feyenoord te mogen blijven, is Been zeer te spreken. "k ben erg tevreden over hem. Denny is een op en top prof en is een geweldige jongen in de groep."

Advocaat: "Beetje geluk gehad"

AZ-trainer Dick Advocaat vond dat zijn ploeg gisteravond tegen FC Twente verdiend gewonnen heeft. De Hagenaar moest wel erkennen dat bij de 1-0 zege een portie geluk kwam kijken. "Soms zit het mee, soms zit het tegen. In deze wedstrijd zat het mee," zei hij na afloop van de wedstrijd.

Advocaat erkende dat Twente na rust een penalty moest hebben na een handsbal van verdediger Simon Poulsen en dat de Tukkers in de slotfase veel druk uitoefenden op het doel van Joey Didulica. "We zijn met kunst- en vliegwerk overeind gebleven."

De trainer prees echter wel de eerste helft van de Alkmaarders. "Er zat voor beide ploegen veel spanning op de wedstrijd. Daar gingen wij voor de rust het beste mee om. We hadden wel meer afstand moeten nemen van FC Twente. Mede daardoor kwamen we na de rust in de problemen."

Met de strijd om de titel houdt Advocaat zich niet bezig. "Ik kijk voornamelijk naar mijn eigen team. We hebben nog een punt nodig om Europees voetbal veilig te stellen. Voor FC Twente zal het nog ongelooflijk spannend worden."

Nog dit jaar verkiezingen in Haïti

President René Préval van Haïti heeft dinsdag beloofd dat zijn landgenoten dit jaar nog een nieuwe volksvertegenwoordiging en een nieuw staatshoofd kunnen kiezen. De ambtstermijn van de president loopt in februari volgend jaar af. Eigenlijk hadden er in februari en maart al verkiezingen plaats moeten hebben in het armste land van het westelijk halfrond, maar de verwoestende aardbeving op 12 januari maakte dit onmogelijk.

Meer dan 220.000 mensen kwamen om het leven en 1,3 miljoen Haïtianen raakten dakloos. Préval heeft de Verenigde Naties om hulp gevraagd voor de organisatie van de verkiezingen. Er staan presidentsverkiezingen gepland in december. Préval is dan geen kandidaat. Hij is bezig aan zijn tweede termijn als president en de grondwet van Haïti sluit drie ambtstermijnen voor één persoon uit.

Vink gebeten hond bij Twente

De 1-0 nederlaag bij AZ was volgens de spelers van FC Twente voor een groot deel te wijten aan Pieter Vink. De scheidsrechter gaf tot veler verbazing geen penalty na een duidelijke handsbal van AZ-verdediger Simon Poulsen. "En het is niet de eerste keer dat hij zoiets flikt. Pieter Vink is een leugenaar!", brieste rechtsback Ronnie Stam na afloop.

Poulsen blokte in de tweede helft de bal met zijn arm na een kopbal van Blaise N'Kufo. Het moment ontsnapte aan de aandacht van Vink en zijn assistenten. "Het is ongelooflijk", vond Stam. "Ik denk dat 22 man op het veld het zagen, alleen degene die het moest zien deed niets." Luuk de Jong was het met hem eens. "Ik dacht dat hij ging fluiten, maar tot mijn verbazing gebeurde er niets."

Ook volgens trainer Steve McClaren was de handsbal van Poulsen een sleutelmoment. "Het is echt ongelooflijk dat de scheidsrechter het niet zag", treurde de Engelsman. "We hadden gewoon weinig geluk vanavond en dan pakken zulke beslissingen in je nadeel uit. Hopelijk is het zondag tegen Feyenoord een ander verhaal."

Als Ajax zijn resterende wedstrijden wint, kan Twente zich geen misstap meer veroorloven. Met een thuiswedstrijd tegen Feyenoord en een uitduel bij NAC voor de boeg, lijkt dat nog een lastige klus te worden. "Als we zo spelen als vandaag in de eerste helft pakken we geen punt meer", denkt McClaren. "Spelen we zoals in de tweede helft, dan moet het nog goed kunnen komen."

Proces tegen Karadzic hervat

Na maanden van vertraging is dinsdag in Den Haag eindelijk het proces tegen Radovan Karadzic hervat. Ahmet Zulic, een Bosnische moslim, was de eerste getuige die werd gehoord. De rechters waarschuwden Karadzic, die zelf zijn verdediging voert, dat het niet werd getolereerd getuigen urenlang te ondervragen.

Zulic vertelde de rechters dat Serviërs gedurende de inname van een dorpje zijn bejaarde schoonvader levend hebben verbrand. Ook beschreef hij hoe Serviërs twintig moslims hun eigen graf liet graven waarna ze werden vermoord.

Zulic en andere moslimmannen werden in 1992 door Serviërs gearresteerd. De mannen werden gevangen gehouden in een kleine garage. Later werden ze overgeplaatst naar een veeschuur in het beruchte kamp Manjaca, vlakbij het Bosnisch-Servische bolwerk Banja Luka. Zulics gewicht daalde van 90 naar 55 kilo en hij werd meerdere keren genadeloos in elkaar geslagen.

In een poging tijd te besparen kregen de rechters het grootste deel van de verklaring van Zulic op schrift. Tijdens de zitting werd hij slechts zelden gevraagd naar zijn beproeving. Hij vertelde de rechters wel dat hij 'bijna dood werd geslagen' nadat hij tijdens een inspectie aan medewerkers van het Rode Kruis zijn wonden had laten zien. Twee anderen die hun wonden ook hadden getoond, werden later vermoord.

De 64-jarige Karadzic wordt aangeklaagd voor genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. Als hij wordt veroordeeld, kan hij een levenslange gevangenisstraf krijgen. Karadzic zelf houdt vol onschuldig te zijn. Volgens hem verdedigden de Serviërs zich tegen een 'fundamentalistische samenzwering' om Bosnië te veranderen in een islamitische republiek.

De zaak tegen Karadzic is de belangrijkste zaak voor het Joegoslaviëtribunaal sinds de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic in 2006 in zijn cel overleed, voordat het tribunaal tot een uitspraak was gekomen.

Japanners en een katapult

Een filmpje van mensen die aan het schieten zijn met een blijde (een grote katapult), niets bijzonders. Dat kun je elke dag wel zien op Discovery of een vergelijkbare zender.

Maar er zijn twee gekke volkeren op deze wereld de Engelsen en de Japanners, en als ik me niet vergis is het eerste volk wat deze blijde gebruikt als een alternatief voor een vliegtuig.

Met dank aan elkravo voor de submit.

Russen in Colombia achter aanslagen Moskou

Russen in de Colombiaanse steden Medellín en Cali zouden achter de aanslagen in de Moskouse metro op 29 maart hebben gezeten. Dat stellen de Russische autoriteiten, meldde de Colombiaanse televisiezender Caracol dinsdag.

Volgens de regering in Moskou hebben deze Russen in Colombia banden met de Colombiaanse guerrillabeweging FARC. De Russische regering heeft het Colombiaanse Openbare Ministerie per brief verzocht om informatie over deze mensen door te geven, meldt Caracol op zijn website. Op basis van onderzoek na de aanslagen in Moskou zou de Russische justitie deze Russen op het spoor gekomen zijn.

Twee vrouwen uit de noordelijke Kaukasus brachten zichzelf eind maart tot ontploffing op twee metrostations in het centrum van Moskou. Daardoor vielen ongeveer veertig doden en vele tientallen gewonden.

Doden door aardbeving West-China

Een aardbeving in het westen van China heeft woensdag aan zeker 67 mensen het leven gekost. Veel mensen liggen onder het puin van ingestorte gebouwen. Dat meldde staatspersbureau Xinhua op basis van de Chinese autoriteiten.

De beving had een kracht van ongeveer 7,1 op de schaal van Richter en ontstond op een diepte van tien kilometer. Het epicentrum lag in de westelijke provincie Qinghai, vlakbij de grens met Tibet. In het arme en dunbevolkte gebied staan veel krakkemikkige gebouwen. Volgens de eerste berichten zijn veel panden ingestort. Qinghai grenst aan de provincie Sichuan, die twee jaar geleden werd getroffen door een zware aardbeving.

Volgens officiële cijfers kwamen daardoor meer dan 68.000 mensen om het leven.

'Kirgizië op rand van burgeroorlog'

De voormalige Sovjetrepubliek Kirgizië staat aan de rand van een burgeroorlog. De kans dat het land uiteenvalt is reëel. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev dinsdag gezegd in Washington.

Volgens Medvedev moeten "sommige politieke leiders [in Kirgizië] een besluit nemen over hun lot". Hij doelde daarmee vermoedelijk op de verdreven president Koermanbek Bakijev, die na de machtsgreep naar zijn thuisstreek Dzjalal-Abad is gevlucht. Bakijev liet dinsdag doorschemeren dat hij bereid is af te treden als de nieuwe machthebbers de veiligheid van hem en zijn familie garanderen.

Bakijev werkte samen met de Verenigde Staten, terwijl het interim-bewind de steun van Rusland zoekt. De Russische premier Vladimir Poetin zou kort na de machtsgreep al met de nieuwe Kirgizische leidster Roza Otoenbajeva hebben gebeld.

Minister van Defensie VS hekelt WikiLeaks

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft scherpe kritiek geuit op de website WikiLeaks. Die had vorige week een gelekte video openbaar gemaakt, waarop te zien is hoe Amerikaanse militairen Iraakse burgers doodschieten. Onder de slachtoffers waren twee journalisten van persbureau Reuters.

Volgens minister Gates heeft WikiLeaks de videobeelden vrijgegeven zonder context en uitleg. "Deze mensen kunnen plaatsen wat ze willen, en ze worden er nooit verantwoordelijk voor gehouden", aldus Gates. De gelekte opname zou in juli 2007 zijn gemaakt vanuit een Amerikaanse gevechtshelikopter boven een buitenwijk van Bagdad.

De militairen zien een groepje mannen lopen en vermoeden dat ze wapens dragen. Mogelijk hebben ze de telelens van een Reuters-fotograaf aangezien voor een raketwerper. Na overleg besluiten de Amerikanen te schieten. Bij de aanval kwamen ongeveer twaalf mensen om het leven.

Commandos 4 duikt op

In het LinkedIn-profiel van Pyros Studios medewerker Jose Ramón Díaz Martín staat dat de beste man aan Commandos 4 werkt. Blijkbaar is deze dus in ontwikkeling. In een ander profiel, die van collega Marcos Domenech is te lezen dat deze werkt aan C4 voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Dat C4 voor Commandos 4 kan staan is natuurlijk een niet zo'n lastige gok, als je naar de uitgebrachte spellen kijkt van Pyro Studios. Commandos is een strategische reeks dat vooral gaat om ongezien je vijand uit te schakelen. Zien ze je toch, dan worden er hulptroepen geroepen, waardoor je missie een stuk moeilijker wordt. Voor de missie was het dan ook zaak goed naar te patrouillepatronen, zwakheden en andere kansen te speuren in het level, zodat je zo slim mogelijk je doel kon bereiken.

De laatste in de serie was Commandos: Strike Force in 2005. Deze verscheen op de PlayStation 2 als een tactisch FPS.

Commandos 3

Dubbele kinderbijslag Egypte vaak onterecht

Bijna driekwart van de dubbele kinderbijslag die wordt uitbetaald aan kinderen die in Egypte wonen en naar school gaan is onterecht. Bij 78 van de 108 onderzochte dubbele kinderbijslaguitkeringen naar dat land was er vorig jaar sprake van een onrechtmatigheid. Dat schrijft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Piet Hein Donner (CDA) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Bij de onderzochte uitkeringen ging het om dubbele kinderbijslag voor kinderen die uitwonend zijn, wat ook voor het buitenland geldt. In veel van de onderzochte gevallen verbleven de kinderen echter bij een van de ouders in Egypte.

Donner noemt de uitkomsten van het onderzoek 'verontrustend en onacceptabel'. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft voor bijna negentigduizend euro aan boetes en terugvorderingen opgelegd.

Het onderzoek startte in november vorig jaar. De SVB heeft de regels inmiddels verscherpt, ondermeer door een presentatieplicht in te stellen. Dit houdt in dat sinds 1 januari beide ouders die dubbele kinderbijslag aanvragen voor kinderen in Egypte, zich ieder kwartaal met hun paspoorten moeten melden.

Programma Pinkpop compleet

Met het contracteren van de laatste vijf namen is het programma van Pinkpop 2010 compleet. Voor de vijf hekkensluiters kan Pinkpop mogelijk dienen als springplank voor de toekomst, meldde de festivalorganisator Jan Smeets dinsdag.

Het festivalprogramma is uitgebreid met het Belgische duo The Black Box Revelation en de Britse bands The Maccabees en General Fiasco. Uit de vijver van het European Talent Exchange Program (ETEP) haalde Pinkpop de Britse band Everything Everything en singer-songwriter Jon Allen. Inmiddels zijn 60.000 kaarten verkocht.

De 41e editie van het popfestival in Landgraaf vindt plaats op 28, 29 en 30 mei. Green Day, The Prodigy, Pink, Editors, John Mayer en Mika behoren tot de hoofdacts.

Canadese overheid steunt Silicon Knights

De Canadese overheid heeft vier miljoen dollar (2,99 miljoen euro) subsidie uitgereikt aan gamestudio Silicon Knights. Het geld zal door Silicon Knights gebruikt worden om een nieuwe, nog onaangekondigde, game te maken. Dankzij de subsidie is er ruimte voor 65 extra banen, meldt studiobaas Denis Dyack in een gesprek met de Canadese krant The Tribune.

"We zijn uitermate blij met de steun die we krijgen," vult Dyack aan. "Het had niet op een beter tijdstip kunnen komen." Toch wil Denis Dyack nog niets kwijt over de game waar hij op dit moment aan werkt. In 2008 bracht Silicon Knights de game Too Human uit. Dit spel zou het eerste hoofdstuk moeten zijn van een trilogie. Deze trilogie verdween echter in de doofpot toen bleek dat de verkoop van Too Human erg tegenviel.

Gelukkig kan Silicon Knights terugvallen op haar regering. De Canadese overheid stimuleert de creatieve industrie sterk met subsidies en belastingvoordeel. Dit is dan ook één van de voornaamste redenen dat bedrijven als Electronic Arts, Ubisoft, Square Enix en THQ één of meerdere studio's gevestigd hebben in Canada.

Canadese overheid steunt Silicon Knights

Verzameleditie Kharkov 1943 bevat hakenkruis

Een documentaire behorend bij de Achtung Panzer: Kharkov 1943 - Collector's Edition wordt geleverd op een dvd met daarop een Duitse vlag en een hakenkruis. Deze controversiële uitvoering zal niet in Duitsland te krijgen zijn, laat uitgever Mamba Games weten.

Jason Codd, PR-manager bij Mamba Games, stelt dat de verzameleditie voor de Duitse markt er totaal anders uit zal zien. "De Duitse versie zal geen hakenkruis bevatten. Het is enkel voor Engels sprekende territoria", laat Codd weten. Of Mamba Games de afbeelding gebruikt om te shockeren is niet duidelijk.

Mamba Games komt in mei met Achtung Panzer: Kharkov 1943 - Collector's Edition. Deze verzameleditie van de tanksimulatie wordt geleverd met een A2-formaat poster en een documentaire over de productie van Duitse Panzertanks in de periode van 1914 tot 1945.

Achtung Panzer: Kharkov 1943 speelt zich af in de periode van 2 februari en 3 maart 1943. Gedurende deze tijd vocht het Duitse leger tegen de Sovjets. De inzet van deze strijd was het strategisch gelegen Kharkov. Dit zou dan ook een belangrijke strijd zijn voor de Russen. Uiteindelijk was de strijd om Kharkov de laatste overwinning die de Duitsers wisten te behalen richting het oosten.

Verzameleditie 'Kharkov 1943' bevat hakenkruis

COC boos over uitlatingen kardinaal

COC Nederland is woedend over de uitspraken van kardinaal Tarcisio Bertone. De tweede man van het Vaticaan heeft gezegd dat het misbruik in de katholieke kerk niet komt door het celibaat, maar door homoseksuele priesters.

Vera Bergkamp, vicevoorzitter van COC Nederland noemt de uitlatingen 'ronduit schandalig en in strijd met uitspraken van paus Benedictus XVI in 2008'. Die zei toen in de Verenigde Staten dat er een verschil bestaat tussen homoseksuele priesters en de neiging om kinderen seksueel te misbruiken.

COC Nederland beroept zich tevens op wetenschappelijk onderzoek, dat zou uitwijzen dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat homoseksuele priesters een groter risico vormen voor seksueel kindermisbruik dan heteroseksuele priesters.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.