'Wegen voorlopig niet sneller aangelegd'

Roel (Zapato)

Het is maar de vraag of de crisis- en herstelwet ervoor zorgt dat nieuwe wegen en spitsstroken de komende tijd sneller kunnen worden aangelegd. Dat zei vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink woensdag tijdens de presentatie van het jaarverslag van de hoogste bestuursrechter.

De wet, die vorige maand werd aangenomen in de Eerste Kamer, moet ervoor zorgen dat grote bouwprojecten sneller van start gaan, doordat bijvoorbeeld milieuregels opzij worden geschoven. Hiermee moet de werkloosheid worden bestreden. Vooral demissionair premier Jan Peter Balkenende heeft zich altijd hard gemaakt voor de wet.

Tjeenk Willink wees er echter op dat de wet in het begin allerlei 'wetsvragen' zal opleveren die moeten worden beantwoord door de Raad van State. De beantwoording daarvan zal de 'nodige tijd' kosten. Hij wees er verder op dat de regering niet is tegemoetgekomen aan een aantal bezwaren dat de Raad van State eerder opwierp. "We moeten zien wat er gebeurt."

"Het is de vraag of het de komende tijd zoveel sneller kan", zei ook de voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak Pieter van Dijk. Volgens Tjeenk Willink is er wel winst te behalen door te investeren in de kennis op departementen. Als ambtenaren hun zaakjes goed voor elkaar hebben, verkleint dat de kans op juridische procedures.