Hevige rellen in Jakarta over graftombe

Bij gevechten tussen veiligheidstroepen en demonstranten zijn woensdag in Jakarta ten minste twee mensen gedood. Zeker 130 mensen raakten gewond. Het waren de hevigste onlusten in jaren. Dat meldden lokale media.

Bewapend met kapmessen, stokken en benzinebommen gingen woensdag honderden mensen de straat op. Ze waren ervan overtuigd dat het gemeentebestuur van Jakarta de graftombe van een Arabische geestelijke, die in de achttiende eeuw de Islam in Jakarta verspreidde, wilde verwijderen. Ze raakten slaags met ongeveer tweeduizend veiligheidsagenten en zeshonderd man oproerpolitie.

Er werd met stenen en benzinebommen gegooid en ten minste vijf politiewagens gingen in vlammen op. Vele andere werden vernield. De politie gebruikte traangas, rubber kogels, waterkanonnen en wapenstokken om de betogers terug te dringen. Het aantal demonstranten werd door de politie op vijfhonderd geschat.

Woensdagochtend verschenen honderden veiligheidsagenten met graafmachines op het terrein waar de graftombe ligt. Het terrein is ook de verblijfplaats van veel illegale bewoners. Volgens een woordvoerder van de stad, Cucu Kurnia, was niet de graftombe het doel, maar de krakers. De stad wilde de mensen van het terrein verwijderen dat eigendom is van het door de staat gerunde havenbedrijf Pelindo III.

Volgens Kurnia waren de autoriteiten verbaasd door de reactie van de krakers. "De massale woede was verschrikkelijk en ging ons verstand te boven. Het was eigenlijk een routineklusje." Kurnia zei dat er ook moslimfanatici bij de rellen betrokken waren. Hij beschuldigde ze ervan anderen op te stoken door het geloof erbij te betrekken.