'Cijfers jeugdwerkloosheid bemoedigend'

Redactie

In de laatste vier maanden van vorig jaar zijn 29.000 jongeren aan een baan geholpen. Dat schrijft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Piet Hein Donner (CDA) woensdag in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer. Donner vindt de resultaten bemoedigend, maar het is volgens hem wel nodig waakzaam te blijven en er bovenop te zitten.

Met het oog op de crisis werd vorig jaar 250 miljoen euro uitgetrokken. Dit geld was vooral bedoeld ter bestrijding van de jeugdwerkloosheid, aangezien vooral jongeren tijdens een crisis hun baan verliezen. "Tijdens een crisis loopt de werkloosheid natuurlijk op, maar de jeugdwerkloosheid kan wel twee keer zo hard stijgen", zegt een woordvoerder van Sociale Zaken.

Met het geld zijn onder meer op regionaal niveau actieplannen opgezet, die in september van start gingen. Van de 29.000 jongeren die sindsdien aan een baan zijn geholpen, had bijna de helft geen zogenoemde startkwalificatie. Dit houdt in dat ze niet meer op school zitten en ook niet in het bezit zijn van een diploma havo, vwo of mbo-2.

Uit de cijfers blijkt verder dat 121.000 jongeren werkzoekend waren. Ongeveer de helft van hen zit op school en zoekt bijvoorbeeld een bijbaantje. In totaal 68.000 jongeren van hen zitten niet meer op school en kunnen echt geen baan vinden. Begin vorig jaar waren dat er nog 54.000. "Er is dus sprake van groei, maar de groei valt mee vergeleken met de aantallen die aan het begin van de crisis werden verwacht."

De groei van de jeugdwerkloosheid vlakt daarbij af, meldt de woordvoerder. "Dat is gunstig, maar er zijn bepaalde groepen jongeren, vooral allochtonen en jongeren zonder startkwalificatie, die meer werkloosheid kennen. Daar moeten we wel bovenop blijven zitten."