Oppositie Kirgizië bereid met Bakijev te praten

Roza Otoenbajeva, de leider van de interim-regering in Kirgizië, zegt dat er eventueel gesprekken kunnen worden gevoerd met de afgezette president Koermanbek Bakijev. Het is de eerste keer dat Otoenbajeva die mogelijkheid noemt. Ze deed dat woensdag in een gesprek met de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Robert Blake.

Het is niet duidelijk waarover overleg kan worden gevoerd, maar waarschijnlijk zullen besprekingen zich richten op de voorwaarden voor Bakijevs aftreden. Bakijev zegt nog steeds de wettige machthebber van het land te zijn, maar is bereid af te treden als er veiligheidsgaranties voor hem en zijn naasten worden afgegeven. Garanties voor zijn naasten zijn volgens Otoenbajeva echter 'onmogelijk'.

Dinsdag zei de interim-regering dat Bakijev naar de hoofdstad Bisjkek terug diende te komen om zich over te geven. Als hij dat niet deed, zou hij door speciale commandotroepen worden gearresteerd. Bakijev weigerde, omdat de interim-regering volgens hem zijn veiligheid tijdens de reis naar de hoofdstad niet kon garanderen.

Een van Bakijevs broers, Achmat Bakijev, zei woensdag dat 'alles in gereedheid is gebracht om de strijd aan te gaan'. "Als ze schieten, schiet ik terug." Vanuit maatschappelijke groeperingen wordt gewaarschuwd voor het gebruik van geweld tegen Bakijev, omdat hij zijn veiligheidsdienst tot de tanden bewapend heeft en de kans groot is dat er bij een aanvaring tussen commando's en Bakijevs veiligheidsdienst burgerslachtoffers vallen.

Een grote vraag is of Bakijev na zijn aftreden wel of niet in het land blijft. Hij heeft niet te kennen gegeven te zullen vertrekken en er zijn geen voor de hand liggende landen waar hij naartoe kan gaan. De interim-regering heeft hem echter zijn presidentiële immuniteit ontnomen en Otoenbajeva zei eerder dat hij 'als hij in (onze) handen is' berecht zou worden.

Bakijev ontvluchtte Bisjkek op 7 april nadat er onlusten waren uitgebroken over corruptie, hoge energieprijzen en de slechte mensenrechtensituatie. Bij de onlusten kwamen 83 mensen om het leven en raakten honderden gewond. De Verenigde Staten maken zich grote zorgen over de stabiliteit in Kirgizië, waar een Amerikaanse luchtmachtbasis is gevestigd die van belang is voor de oorlog in Afghanistan.

Oppositie Kirgizië bereid met Bakijev te praten
Oppositie Kirgizië bereid met Bakijev te praten (Foto: Novum)