OM eist 3,5 jaar cel voor miljoenenfraude bij UWV

Redactie

Tegen zes verdachten die uitkeringsinstantie UWV voor miljoenen oplichtten heeft het Functioneel Parket tot 3,5 jaar cel geëist. Ze zouden het UWV voor negen miljoen euro hebben opgelicht.

In 2006 en 2007 dienden ze volgens justitie voor meerdere bedrijven vervalste aanvragen in voor het terugbetalen van ingehouden WAO-premies voor arbeidsgehandicapten. Door de vervalste aanvragen kregen de bedrijven meer uitgekeerd dan waar ze recht op hadden.

De verdachten streken zelf tot een kwart van het geld op. Drie verdachten werkten voor 2006 zelf voor het UWV. Daarna begonnen ze zelf als intermediair in sociale verzekeringen.

Een van hen werd nog steeds ingehuurd als deskundige door het UWV, daardoor had hij inloggegevens en kon hij vervalste aanvragen indienen. Ook werden drie UWV-medewerkers omgekocht. Tegen deze 47-jarige man uit Bunde heeft justitie 3,5 jaar cel geëist.

Tegen twee andere voormalig UWV-medewerkers, een 61-jarige man uit Voerendaal en een 58-jarige man uit Venlo, eist justitie anderhalf en een jaar cel. Zij zouden vooral hebben gezorgd voor nieuwe opdrachtgevers.

Tegen een 45-jarige man uit Maastricht, die het drietal hielp, eiste justitie een half jaar cel. Hij zou hebben geholpen bij het omkopen van de UWV-medewerkers.

Tegen twee vrouwen van 40 en 41 jaar werden taakstraffen van honderdtwintig uur geëist. Zij hielpen hun echtgenoten volgens het Functioneel Parket bij de administratie.

Justitie wil het geld dat de verdachten met hun praktijken verdienden terughalen.