Ruim 22.700 doden door drugsgeweld in Mexico

Drugsgeweld in Mexico heeft sinds december 2006 aan meer dan 22.700 mensen het leven gekost. Dat staat in een vertrouwelijk rapport van de Mexicaanse regering. De regering van president Félipe Calderon lanceerde eind 2006 een groot offensief tegen de drugskartels in het land. Met Amerikaanse hulp kwam een massale legeroperatie tegen de drugsbendes op gang.

Voor de operatie werden ruim veertigduizend soldaten en federale politieagenten ingezet, maar tot dusverre heeft het offensief de smokkel van drugs naar de Verenigde Staten niet of nauwelijks weten in de dammen. Er is toenemende kritiek op de campagne tegen de drugskartels, vooral ook omdat er een geweldsspiraal is ontstaan waarvan steeds meer Mexicaanse burgers het slachtoffer worden. Zowel leger en politie als de drugsbendes maken zich schuldig aan dat geweld, zeggen mensenrechtenorganisaties.

Het tot nu toe dodelijkste jaar was 2009 met 9635 doden ten gevolge van drugsgeweld. In 2007, het eerste jaar van Calderons campagne, vielen 2837 doden door drugsgeweld.