Proces tegen Karadzic hervat

Redactie

Na maanden van vertraging is dinsdag in Den Haag eindelijk het proces tegen Radovan Karadzic hervat. Ahmet Zulic, een Bosnische moslim, was de eerste getuige die werd gehoord. De rechters waarschuwden Karadzic, die zelf zijn verdediging voert, dat het niet werd getolereerd getuigen urenlang te ondervragen.

Zulic vertelde de rechters dat Serviërs gedurende de inname van een dorpje zijn bejaarde schoonvader levend hebben verbrand. Ook beschreef hij hoe Serviërs twintig moslims hun eigen graf liet graven waarna ze werden vermoord.

Zulic en andere moslimmannen werden in 1992 door Serviërs gearresteerd. De mannen werden gevangen gehouden in een kleine garage. Later werden ze overgeplaatst naar een veeschuur in het beruchte kamp Manjaca, vlakbij het Bosnisch-Servische bolwerk Banja Luka. Zulics gewicht daalde van 90 naar 55 kilo en hij werd meerdere keren genadeloos in elkaar geslagen.

In een poging tijd te besparen kregen de rechters het grootste deel van de verklaring van Zulic op schrift. Tijdens de zitting werd hij slechts zelden gevraagd naar zijn beproeving. Hij vertelde de rechters wel dat hij 'bijna dood werd geslagen' nadat hij tijdens een inspectie aan medewerkers van het Rode Kruis zijn wonden had laten zien. Twee anderen die hun wonden ook hadden getoond, werden later vermoord.

De 64-jarige Karadzic wordt aangeklaagd voor genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. Als hij wordt veroordeeld, kan hij een levenslange gevangenisstraf krijgen. Karadzic zelf houdt vol onschuldig te zijn. Volgens hem verdedigden de Serviërs zich tegen een 'fundamentalistische samenzwering' om Bosnië te veranderen in een islamitische republiek.

De zaak tegen Karadzic is de belangrijkste zaak voor het Joegoslaviëtribunaal sinds de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic in 2006 in zijn cel overleed, voordat het tribunaal tot een uitspraak was gekomen.