Uitslagen Eredivisie speelronde 32

Gisteren en vandaag werd in de Eredivisie de 32e speelronde afgewerkt. Ajax werd de grote winnaar, het liep dankzij een 0-2 overwinning bij Willem II drie punten in op FC Twente (1-0 verlies bij AZ), en vergrootte de voorsprong met PSV tot vier punten (2-2 bij sc Heerenveen).

NAC Breda is gisteravond goed weggekomen op bezoek bij Vitesse. De bezoekers hebben de punten hard nodig in de strijd om een play-offticket voor de vooronde van de Europa League. NAC begon redelijk aan het duel maar het was Vitesse dat in de Gelredome na een half uur op voorsprong kwam via Kolk. In eerste instantie wist Ten Rouwelaar nog te redden op een kopbal van Claudemir, maar de rebound van Kolk was dus wel raak. Vitesse verzuimde in het vervolg van het duel de wedstrijd definitief te beslissen. De stand bleef lange tijd 1-0 totdat kort voor tijd NAC alsnog langszij kwam via De Graaf.

Wilde PSV nog enige kans maken op een Champions League-ticket moest er vanavond gewonnen worden op bezoek bij sc Heerenveen. De Eindhovenaren begonnen daarom getergd aan het duel en leken al snel op voorsprong te komen na een inzet van Dzsudzsák. Timmer redde echter, hoewel de bal al over de lijn leek te zijn geweest. sc Heerenveen kwam daarna wat beter in de wedstrijd maar wist net als PSV nog niet tot scoren te komen. Na rust vielen de doelpunten wel, Dzsudzsák bracht PSV op 0-1, maar twee minuten later lag de gelijkmaker van Heerenveen via een kopbal van Sibon er al in. Voor Sibon was het alweer het elfde doelpunt van dit kalenderjaar. PSV zette weer aan en kwam in de 62e minuut op 1-2 via Manolev. Heerenveen gaf zich echter niet gewonnen, het bracht in de 65e minuut Wojciechowski in als vervanger van Djuricic in het veld. Al na een minuut bleek de wissel succesvol toen Wojciechowski de 2-2 maakte. Na deze 2-2 leek PSV gebroken en Heerenveen zette flink aan voor een slotoffensief. Een Friese treffer bleef echter uit, waardoor de stand op 2-2 bleef steken. Dankzij dit puntverlies is de tweede plaats voor PSV nu zo goed als uit beeld. Met nog twee duels te gaan is er een achterstand van respectievelijk vijf en zes punten op Ajax en FC Twente.

ADO Den Haag leek sinds trainer Raymond Atteveld ontslagen is hard op weg de play-offs om promotie/degradatie te ontlopen. Van de twee duels die tot vandaag onder leiding stonden van de nieuwe trainer Maurice Steijn werd er één nipt verloren (0-1 tegen Ajax in de 93e minuut) en één verrassend gewonnen (0-2 bij FC Utrecht). Ook vandaag leek ADO te gaan winnen, thuis tegen NEC Nijmegen. De Hagenezen werden na een ruim kwartier in een zetel geholpen door een eigen doelpunt van NEC'er Nuytinck: 1-0. Na rust had NEC alle kansen op de gelijkmaker, maar het was ADO Den Haag dat via Verhoek de score verdubbelde. ADO wist de voorsprong lang vast te houden, maar Ten Voorde scoorde met zijn eerste doelpunt in Nijmeegse dienst in de 78e minuut de aansluitingstreffer. Na een eigen doelpunt van Kum in de 84e minuut rook NEC bloed en ging het vol op zoek naar de winnende treffer. Die werd al snel gevonden, Pothuizen scoorde namelijk een minuut na de gelijkmaker: 2-3. NEC loopt door de overwinning drie punten weg bij ADO, dat nu op de vijftiende plaatst staat. ADO heeft één punt voorsprong op nummer zestien Sparta. NEC is nu defintief veilig.

FC Twente verloor gisteravond op bezoek bij AZ, en zag Ajax tot op één punt naderen. RKC Waalwijk speelt komend seizoen, na een jaar Eredivisie, weer in de Jupiler League. Na de 4-1 nederlaag tegen Heracles Almelo kan het de nummer zeventien Willem II niet meer bijhalen.