Weldoener schenkt CT-scanner aan ziekenhuis

Redactie

Een anonieme weldoener heeft het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven een gloednieuwe CT-scanner geschonken ter waarde van 1,25 miljoen euro. Het apparaat is er een van de snelste in zijn soort en kan volgens het ziekenhuis levens redden van mensen die met spoed worden binnengebracht na bijvoorbeeld een ongeluk.

Nu heeft het ziekenhuis, net als veel andere ziekenhuizen, alleen een CT-scanner op de afdeling radiologie en die is alleen overdag bemand. Bij ongelukken moet er iemand worden opgeroepen en dat kost veel tijd. De nieuwe scanner komt op de afdeling eerste hulp en wordt altijd bemand.

De donateur die de komst van de scanner mogelijk heeft gemaakt wil anoniem blijven, maar is bevriend met een orthopeed in het ziekenhuis. Die specialist opperde een aantal jaar geleden dat een extra CT-scanner een belangrijke impuls voor de regio zou zijn. De vriend kocht de scanner daarop met privégeld en hulp van zakenmensen.

Met de nieuwe scanner kunnen mensen die een groot ongeluk hebben gehad en mensen met hart- en vaatziekten snel worden onderzocht op inwendig letsel. Daarmee zou meer dan een halfuur tijdwinst worden geboekt, waardoor de kansen op herstel van de patiënt toenemen.