"McLaren wilde relatie met Mercedes veranderen"

Peterselieman

Volgens voormalig McLaren-teambaas Ron Dennis wilde niet Mercedes maar McLaren de relatie tussen beide partijen veranderen. McLaren had in de Formule 1 jarenlang een exclusieve samenwerking met Mercedes, maar begin dit jaar werd de renstal gewoon klantenteam en kocht Mercedes Brawn GP op.

"Het was volkomen begrijpelijk," zei Dennis tegen Arabian Business over de verandering in de relatie met Mercedes."Zij wilden door de jaren heen de zeggenschap over McLaren overnemen en wij hebben hun telkens verteld dat wij niet wilden dat zij de zeggenschap over McLaren over zouden nemen. Hoe meer zij dat wilden, hoe minder wij dat wilden. Want als je er naar kijkt ... de invloed die de autofabrikanten hebben is niet altijd productief."

Dennis wijst er op dat een baas van een autofabrikant zomaar met andere plannen kan komen. "Ik heb dertig jaar van mijn leven in dit bedrijf gestoken, samen met vele vrienden en mensen die door dik en dun bij me zijn gebleven en ik heb Mercedes-Benz en andere aandeelhouders duidelijk gemaakt dat we niet te koop zijn. Ze hunkerden er telkens naar."

"Wij hebben de splitsing in gang gezet, omdat we onafhankelijk wilden zijn. Wij waren hier de partij niet voor. De levering van motoren aan Brawn GP voor 2009 had onze toestemming nodig. We waren op laatst een volledige partner van Mercedes en dat zijn we nog steeds. Op het circuit zijn we competitief, maar daar buiten zijn we nog vrienden. Het was een win-win-situatie, omdat zij nu hebben wat ze wilden: een Grand Prix-team waar ze volledige zeggenschap over hebben. Wij zijn verzekerd van de levering van motoren en hebben de mogelijkheid om onze producten te promoten en het McLaren-merk uit te bouwen. We realiseerden dat het stond te gebeuren, omdat het logisch was."