Brood: "Er bestaat veel realisme bij RKC"

Olga Kroeders

Door de 4-1 nederlaag gisteren in Almelo bij Heracles, is directe degradatie van RKC Waalwijk een feit. "Toch denk ik niet dat dit heel hard aankomt, er is veel realisme bij de club", reageerde trainer Ruud Brood na het duel.

Vanaf de openingswedstrijd van het seizoen 2009/2010 thuis tegen FC Utrecht (1-0 nederlaag), bezette RKC de achttiende plek in de eredivisie. "Achteraf gezien was het misschien beter geweest wanneer RKC nog een jaartje langer in de Jupiler League was gebleven", zegt Brood. "We waren er absoluut niet klaar voor. Daardoor heeft RKC het hele seizoen een beetje achter de feiten aangelopen. Vervolgens komen in oktober de financiële problemen aan de oppervlakte en moet de begroting naar beneden. Dan weet je dat je het heel moeilijk krijgt."

Al zag Brood vlak voor de winterstop zijn ploeg wel opbloeien. "Toen dacht ik dat we ons door die periode heen hadden geslagen, dat het beter zou gaan. Dat zag je ook direct terug op het veld, we wonnen twee duels achter elkaar. Na de winterstop hebben we te weinig punten gehaald. We hebben dit seizoen dertien duels metéén goal verschil verloren. Ook is de achterstand te groot gebleken."

Over zijn eigen toekomst bestaat momenteel nog onzekerheid. De oefenmeester rekent erop dat hij ook volgend seizoen in Waalwijk voor de groep staat. "Al in oktober heeft RKC aangegeven met mij verder te willen. Ik sta daar ook absoluut open voor, mijn zaakwaarnemer is daarmee bezig." Zelf had de trainer naar eigen zeggen de afgelopen maanden maar één doel. "RKC in de eredivisie houden, ik had er ook zeker geloof in dat het zou kunnen lukken. Waarom zouden wij niet van Heracles kunnen winnen? Alleen dan niet op de manier zoals we nu gespeeld hebben, er zat teveel angst in de ploeg. Daarnaast worden alle tegentreffers koppend gemaakt. Dat duidt erop dat we niet scherp waren."

En was directe degradatie zodoende gisteravond een voldongen feit. "Als ik alle kenners moest geloven, zouden wij rond de winterstop al gedegradeerd zijn. Uiteindelijk gebeurt het pas in speelronde 32, dat zegt ook wel iets. Dat het niet gelukt is ons te handhaven, is een is een hard gelach. Je wilt altijd op het hoogste niveau spelen. Daardoor is de teleurstelling, ook bij mij, erg groot."

Dus rest RKC niets anders dan volgend seizoen te bouwen aan een nieuwe ploeg. "Veel spelers vertrekken, er lopen volgens mij veertien contracten af. Technisch directeur Mo Allach en directeur Justin Goetzee zijn vanaf oktober achter de schermen keihard bezig. Ook binnen mijn staf is er veel kwaliteit. Dus ik ga ook volgend seizoen vol vertrouwen aan de slag bij RKC."