Dubbele kinderbijslag Egypte vaak onterecht

static

Bijna driekwart van de dubbele kinderbijslag die wordt uitbetaald aan kinderen die in Egypte wonen en naar school gaan is onterecht. Bij 78 van de 108 onderzochte dubbele kinderbijslaguitkeringen naar dat land was er vorig jaar sprake van een onrechtmatigheid. Dat schrijft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Piet Hein Donner (CDA) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Bij de onderzochte uitkeringen ging het om dubbele kinderbijslag voor kinderen die uitwonend zijn, wat ook voor het buitenland geldt. In veel van de onderzochte gevallen verbleven de kinderen echter bij een van de ouders in Egypte.

Donner noemt de uitkomsten van het onderzoek 'verontrustend en onacceptabel'. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft voor bijna negentigduizend euro aan boetes en terugvorderingen opgelegd.

Het onderzoek startte in november vorig jaar. De SVB heeft de regels inmiddels verscherpt, ondermeer door een presentatieplicht in te stellen. Dit houdt in dat sinds 1 januari beide ouders die dubbele kinderbijslag aanvragen voor kinderen in Egypte, zich ieder kwartaal met hun paspoorten moeten melden.