Karadzic: eerste getuige was bevooroordeeld

De eerste getuige à charge in het proces tegen Radovan Karadzic voor het Joegoslaviëtribunaal was 'zeer bevooroordeeld en onoprecht', aldus Karadzic. De vroegere politieke leider van de Bosnische Serviërs zei woensdag dat hij de verklaring van deze getuige, de Bosnische moslim Ahmet Zulic, wil ontzenuwen.

De mijnwerker Zulic werd dinsdag door het tribunaal gehoord. Karadzic voert zijn eigen verdediging. Hij kreeg dinsdag van de rechters te verstaan dat zij niet zouden tolereren dat hij de getuigen à charge urenlang ondervraagt.

Karadzic zei woensdag dat Zulics verklaring dat de Bosnische moslims voordat de oorlog in Bosnië uitbrak geen gewapend verzet hadden georganiseerd te moeten ontzenuwen, 'omdat die verklaring later grond voor een veroordeling kan vormen'.

De 64-jarige Karadzic is aangeklaagd wegens genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Karadzic houdt vol onschuldig te zijn. Volgens hem verdedigden de Serviërs zich tegen een 'fundamentalistische samenzwering' om Bosnië te veranderen in een islamitische republiek.