Koos H. eist miljoenen

Koos H. gaat vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam een bedrag dat kan oplopen tot vijftien miljoen euro eisen als ook het laatste deel van de trilogie over hem zondag op televisie wordt vertoond. Dat meldt De Telegraaf woensdag.

Vrijdag dient bij de rechtbank in Amsterdam het kort geding dat H. heeft aangespannen tegen SBS 6, Endemol en Peter R. de Vries. De advocaten van de man willen dat de rechter het uitzenden van het laatste deel van de reportage over H. verbiedt en dat De Vries de beelden afgeeft die met een verborgen camera werden gemaakt in de tbs-kliniek waar H. verblijft.

Komt de uitzending toch op de buis, dan moet per vertoond beeld- en geluidsfragment een dwangsom van een miljoen euro worden opgelegd, zo willen de advocaten. Zowel de producent, de zender als De Vries zou een maximale boete van ieder vijf miljoen euro moeten krijgen als de reportage wordt uitgezonden.

In de uitzending van zondag wordt aandacht besteed aan de volgens De Vries dubieuze rol van de vice-voorzitter van de Haagse rechtbank, die persoonlijk contact met Koos H. had. Koos H. is wegens een drievoudige moord tot levenslang veroordeeld en zit al dertig jaar vast.

Zondag zond de misdaadverslaggever een aflevering uit waarin beelden waren te zien die met een verborgen camera van H. in een tbs-instelling waren gemaakt. De rechtbank in Amsterdam had twee dagen eerder in een kort geding bepaald dat de beelden niet mochten worden uitgezonden, omdat ze een inbreuk zijn op de privacy van de veroordeelde.

De rechter legde SBS en Endemol een dwangsom van ieder vijftienduizend euro op. De beelden werden toch uitgezonden. De Vries vindt dat de bekentenissen van H. 'een groot maatschappelijk belang dienen' dat zwaarder moet wegen dan de privacy van de veroordeelde. SBS en Endemol zijn bereid de dwangsom te betalen.