Twee procent minder energie verbruikt in 2009

Redactie

Het energieverbruik in Nederland was vorig jaar ruim twee procent lager dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. De daling stamt uit de eerste drie kwartalen van vorig jaar. In het laatste kwartaal werd juist drie procent meer energie verbruikt.

Het aardgasverbruik lag vorig jaar bijna een procent hoger dan een jaar eerder. Bij huishoudens, de landbouw en de dienstensector was het verbruik drie procent hoger. Het CBS denkt dat dit komt doordat het begin en einde van vorig jaar kouder waren dan dezelfde periode in 2008.

Bij de bedrijven die elektriciteit produceren, was het aardgasverbruik bijna vijf procent hoger. Er werd meer geproduceerd omdat minder elektriciteit werd ingevoerd. Het verbruik van elektriciteit daalde wel, met bijna zes procent. Het verbruik van aardgas in de industrie daalde bijna zeven procent.

De transportsector verbruikte vorig jaar ruim drie procent minder aardolie dan een jaar eerder. In de industrie bleef het verbruik van aardoliegrondstoffen- en producten vrijwel gelijk. Het steenkoolverbruik was bijna negen procent lager. Vooral de ijzer- en staalindustrie verbruikten minder kolen.