Schiphol dreigt met rechter rond schoonmaakruzie

Schiphol dreigt naar de rechter te stappen als de schoonmakers en hun werkgevers niet snel met een oplossing voor hun cao-conflict komen. Dat meldt een woordvoerder van de luchthaven, een van de grote opdrachtgevers van de schoonmaakbedrijven. Schiphol is boos dat nog eens twee weken moet worden gewacht voordat de schoonmakers en hun werkgevers weer om tafel gaan zitten.

Zowel Schiphol als andere opdrachtgevers zeggen te hebben vernomen dat de vakbonden en de werkgevers twee bemiddelaars hebben aangewezen. Eerst wordt echter op een rapportage gewacht, die er met veertien dagen moet zijn. "Ondertussen gaan de acties door, met alle schadelijke gevolgen vandien voor derden."

De schoonmakers staken al zeven weken voor een betere cao, onder meer bij NS en Schiphol. Omdat zij als opdrachtgevers het werk zo goedkoop mogelijk gedaan willen hebben, zouden de schoonmaakbedrijven worden gedwongen op het personeel te bezuinigen.

De schoonmakers willen onder meer zowel dit als volgend jaar twee procent loonsverhoging. De werkgevers willen niet verder gaan dan een procent loonsverhoging in juli en anderhalf procent loonsverhoging volgend jaar.

Eerder probeerden de NS en Schiphol het vastgelopen overleg over een nieuwe cao vlot te trekken. Een 'finale conclusie' kwam er echter niet. Wel bleek dat de vakbonden, werkgevers en opdrachtgevers, zoals de NS en Schiphol, met de overheid willen overleggen over verbetering en professionalisering van de sector.

Schiphol meldt woensdag het uitstel van veertien dagen 'onbegrijpelijk en onverantwoord' te vinden. "Er zijn oplossingen mogelijk, als beide partijen dat willen." De luchthaven zegt te overwegen naar de rechter te stappen als niet snel een oplossing wordt gevonden. Op welke wijze dit moet gebeuren, wordt nog bekeken, aldus een woordvoerder.