FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 april 2010

Vier aanhoudingen bij protestmars

Bij de protestmars van Feyenoordsupporters bij de Kuip zijn vier mensen aangehouden. Dat meldt een politiewoordvoerder. De demonstratie begon volgens de zegsvrouw rustig, maar op een gegeven moment werden stenen naar de Mobiele Eenheid gegooid.

Hierop werden charges uitgevoerd en vier arrestaties verricht. De politie gaat daarnaast kijken of zij nog iets kan doen met de bodycams die zijn ingezet. De rust is volgens de woordvoerder inmiddels teruggekeerd.

Aan de demonstratie deden naar schatting ongeveer vierhonderd mensen mee. De actievoerders wilden hun onvrede laten blijken over de beslissing om de bekerfinale tegen Ajax niet over één, maar over twee duels af te werken.

De fans vinden dat Feyenoord wordt benadeeld door de finale over twee duels af te werken. Traditioneel wordt de finale altijd in de Kuip gespeeld. Nu vindt er eerst op 25 april een duel plaats in de Amsterdam Arena, op 6 mei valt de beslissing in de Kuip. Bij beide ontmoetingen zijn alleen supporters van de thuisploeg welkom.

Bakijev vlucht naar Kazachstan

De afgezette Kirgizische president Koermanbek Bakijev heeft donderdag Kirgizië verlaten en is naar Kazachstan gevlucht, enkele uren nadat op een bijeenkomst, waar hij tot zijn aanhangers sprak, schoten waren gevallen. Dat heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa gezegd.

De presidenten van de Verenigde Staten, Rusland en Kazachstan zorgden ervoor dat Bakijev Kirgizië kon verlaten. Kazachstan noemde de beslissing van Bakijev 'een belangrijke stap richting het voorkomen van een burgeroorlog in Kirgizië'.

Eerder donderdag vertelde de afgezette president dat hij had gesproken met een vertegenwoordiger van de interim-regering die in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek aan de macht is. Hij drong er op aan verdere gesprekken op neutraal terrein te voeren, bijvoorbeeld in Kazachstan.

Bakijev heeft aangegeven dat hij bereid is zijn ambt neer te leggen als er garanties komen voor zijn persoonlijke veiligheid en die van zijn naaste verwanten. De voorlopige machthebbers willen die garanties alleen voor Bakijev zelf geven. Verder zou Bakijev het land moeten verlaten om niet vervolgd te worden; zijn tegenstanders stellen hem verantwoordelijk voor het geweld van vorige week en wijdverbreide corruptie.

De interim-leiders in Kirgizië lieten donderdag weten dat de afgezette president formeel een brief heeft geschreven waarin hij zijn ontslag indient.

Luttele ogenblikken nadat Bakijev met zijn toespraak was begonnen in Osj, de grootste stad in de zuidelijke regio waar de aanhang van Bakijev het grootst is, klonken schoten. Het is onduidelijk door wie de schoten werden gelost.

Ondertussen heeft de interim-regering een operatie in het leven geroepen om in het zuiden van Kirgizië de broers van Bakijev te arresteren. Een van hen, Zjanibek, de chef van de presidentiële garde, wordt er door de oppositie van beschuldigd het bevel te hebben gegeven het vuur te openen op demonstranten in Bisjkek.

Bakijev vluchtte 7 april uit de hoofdstad Bisjkek nadat een protestbetoging uit de hand was gelopen en overheidsgebouwen waren bestormd. Bij het geweld vielen ten minste 83 doden.

D66-A'dam ontslaat alle fractiemedewerkers

De hoofdstedelijke fractie van D66 kan sinds gisteren niet meer beschikken over fractiemedewerkers. De Amsterdamse afdeling van D66 heeft haar voltallige team fractiemedewerkers namelijk op straat gezet.

Het is al langer onrustig binnen de gelederen van D66 in Amsterdam. Afgelopen weekend trad Ageeth Telleman terug als fractievoorzitter na de mislukte coalitieonderhandelingen met de PvdA. Die liepen stuk door de onvrede van D66 over de benoeming van PvdA'er Lodewijk Asscher als waarnemend burgemeester van de stad.

D66 oogstte ook kritiek voor haar partijprogramma in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Die bleek deels voortgekomen te zijn door knip-en-plakwerk uit het programma van de Amsterdamse afdeling van de PvdA. 

Man stuurt eigen overlijdensbericht naar krant

Een ziekelijke Amerikaan uit het noorden van Californië heeft woensdag zijn eigen overlijdensbericht afgeleverd bij een krant en zich daarna aan een brug opgehangen. Dat heeft de sheriff van El Dorado County gezegd.

Het lichaam van de 64-jarige Allan Leo Peters werd gevonden bij een oude brug, hangend aan een geel touw, meldde de krant The Sacramento Bee.

De krant The Mountain Democrat publiceerde een deel van zijn zelfmoordbrief met daarin zijn overlijdensbericht. De man schreef dat hij leed aan een emfyseem en moeite had met ademhalen. Hij schreef: "Ja, ik heb mezelf opgehangen (tenminste ik hoop dat ik dat gedaan heb)."

Bij de zelfmoordbrief was negentig dollar gevoegd, het bedrag dat plaatsing van een overlijdensbericht kost, zei de krant.

Dode en gewonde aangetroffen in Heythuysen

De politie heeft donderdagavond een dode en een gewonde man aangetroffen in een woning aan de Dorpsstraat in het Limburgse Heythuysen. Kort daarvoor was bij de politie een melding binnengekomen over een ruzie waarbij mogelijk een mes werd gebruikt.

Agenten deden de ontdekking in de woning rond 20.30 uur. De gewonde man is aangehouden. De toedracht en of nog andere personen betrokken zijn bij het incident, is nog onduidelijk. Ook de identiteit van de mannen is nog onbekend. De politie is een onderzoek gestart. Meer mededelingen wil de politie momenteel niet doen.

Square Enix ziet wel wat in episodes

Square Enix heeft plannen om flink aan de weg te timmeren op het gebied van digitale distributie. Phil Rogers van Square Enix Europe heeft in een interview met Develop Online gezegd dat hij verwacht dat binnen drie jaar verschillende games van de uitgever als losse episodes online worden aangeboden.

Sinds de release van Tomb Raider: Underworld (2008) is men bij Eidos en Square Enix bezig met het bedenken van manieren om de sexy avonturier Lara Croft breder in de markt te zetten. Het resultaat daarvan is het digitaal gedistribueerde Lara Croft and the Guardian of Light. Een game die later dit jaar op de PC, Xbox Live en het PlayStation Network uitkomt.

"Digitaal is een belangrijk deel van onze focus. De kanalen waarop we onze content via digitale distributie aanbieden, zijn erg belangrijk voor ons. Goede downloadbare content is tegenwoordig een absolute must voor de games die wij uitgeven," legt Rogers uit in het interview.

Het is niet zeker of Square Enix in de toekomst al haar games in episodes aan zal gaan bieden. "Hier zijn we momenteel niet mee bezig, maar dat zou over drie jaar wel eens heel anders kunnen zijn."

Square Enix ziet wel wat in episodes

Nintendo aangeklaagd door fitnessbedrijf

Nintendo wordt aangeklaagd door een bedrijf in fitnessapparatuur. Het Amerikaanse Interaction Labs claimt dat zij het patent op technologie voor virtuele fitnessoefeningen hebben op computers.

Interaction Labs zegt een 'onherroepelijke hoeveelheid' schade te hebben geleden door de vermeende patentbreuk door Nintendo. Het patent in kwestie betreft een 'interactief isometrisch fitnesssysteem aangesloten op een computer waarbij een externe controller als hulpmiddel wordt gebruikt'.

De technologie zou in verschillende apparaten van Interaction Labs zijn gebruikt. Zo is de Exer-Station een fitnessapparaat dat je aan een Xbox, GameCube, PlayStation, PlayStation 2 of PC kunt koppelen om met behulp van lichaamsbeweging een game te besturen.

De hoogte van het bedrag dat Interaction Labs van Nintendo claimt, is vooralsnog niet bekendgemaakt.

Nintendo aangeklaagd door fitnessbedrijf

Valverde: "Ben gemotiveerd om te winnen"

Alejandro Valverde is één van de topfavorieten voor de Amstel Gold Race. Ook staat hij hoog op de prognostieken voor Luik - Bastenaken - Luik en de Waalse pijl. De Spanjaard is dan ook klaar om goed te gaan presteren in deze voorjaarsklassiekers.

"Ik ben in ieder geval heel gemotiveerd," zei Valverde tegen Sporza. "Ik rij die drie koersen (Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik) graag. Ze passen goed met mijn mogelijkheden als renner. Dat heb ik met mijn zeges in de Waalse Pijl en Luik al bewezen."

In 2006 was de renner van Caisse d'Epargne de sterkste in de Waalse Pijl en in Luik, die hij ook in 2008 op zijn naam schreef. De Gold Race wist hij echter nog niet te winnen.

"De Gold Race ligt me op papier heel goed. Maar omdat dat de eerste van de drie is, verschijn ik daar niet echt in topvorm aan de start en in Luik wel. In de Gold Race kom ik altijd een tikkeltje kracht te kort in de finale. Ik wil wel in ieder geval in een van de drie koersen winnen."

De Mos belooft Denneboom basisplaats

Sparta-trainer Aad de Mos heeft in de strijd om de nacompetitie te ontlopen al zijn kaarten gezet op Romano Denneboom. De Rotterdammers hadden de spits eerder dit seizoen niet meer nodig, maar De Mos besloot hem een kans te geven en belooft hem nu zelfs een basisplaats tegen FC Utrecht.

Denneboom kon het bij Sparta niet vinden met de inmiddels ontslagen Frans Adelaar. De vleugelaanvaller is in dienst bij FC Twente, maar de Tukkers willen hem niet meer terug hebben. Daarop mocht Denneboom in Rotterdam meetrainen, wat onder De Mos resulteerde in een invalbeurt tegen Feyenoord en nu een basisplaats tegen Utrecht. De aanvaller moet Sparta van de zestiende plaats in de Eredivisie afhelpen, zodat de Kasteelheren ook volgend jaar in de Eredivisie actief zijn.

Obama: ruimtevaart is geen luxe

De Amerikaanse president Barack Obama staat voor 'honderd procent achter de missie en toekomst van NASA'. Dat zei de president vandaag bij de presentatie van zijn plannen om meer particuliere bedrijven betrokken te krijgen bij de ruimtevaart, nu het programma van de spaceshuttle zijn einde nadert.

Obama zei dat hij verwacht dat de Amerikaanse ruimtevaart tegen 2025 tot voorbij de maan reikt, verder richting de grenzen van het zonnestelsel. "We willen een sprong in de toekomst maken en niet hetzelfde pad betreden", zei Obama, terwijl hij medewerkers van NASA probeerde gerust te stellen dat de Amerikaanse ruimteavonturen door zullen gaan.

De president erkende de kritiek, zelfs van enkele prominente astronauten, op zijn drastische verandering van het ruimteprogramma. Maar, zei hij: "Niemand is meer betrokken bij bemande ruimtevaart, de menselijke verkenning van de ruimte, dan ik ben. Maar we moeten het op een verstandige manier doen; we kunnen niet steeds weer de oude dingen herhalen."

"Binnen mijn leven", zei Obama, "zal de VS astronauten naar Mars sturen en hen veilig terug brengen". De president bracht een bezoek aan de lanceerplatforms in Cape Canaveral en zei dat het ruimtevaartprogramma geen luxe is maar een noodzaak voor de natie.

Voorbeschouwing Grand Prix van China

Komend weekend staat de Grand Prix van China op het programma. Na de verregende kwalificatie in Maleisië willen de Ferrari's en de McLarens Red Bull Racing ditmaal meer partij geven, zodat Sebastian Vettel en Mark Webber niet zomaar de bovenste podiumplaatsen zullen bezetten. Daarachter wil Mercedes Grand Prix de sprong naar de topteams maken, maar de renstal wordt op haar hielen gezeten door Renault dat concurrentie heeft van Force India. Zal de slagvolgorde veranderd zijn? We weten het komende zondag.

De Grand Prix van China staat sinds 2004 op de Formule 1-kalender. De baan heeft met 1.175 meter het langste rechte stuk in de huidige Formule 1. Aan het einde ervan zit een hairpin, waar het goed inhalen is. Ook het rechte eind bij start/finish biedt inhaalmogelijkheden. De Grand Prix is met 305,066 kilometer op Monaco na de kortste van het jaar.


Bron: FIA.com

Circuitlengte: 5,451 km
Aantal Ronden: 56
Race afstand: 305,066 km
Ronde record: 1:32,238 (Michael Schumacher Ferrari F2004, 2004)

Coureus:

Pos. Naam Team Punten
1 F. Massa Ferrari 39
2 S. Vettel Red Bull 37
3 F. Alonso Ferrari 37
4 J. Button McLaren 35
5 N. Rosberg Mercedes 35
6 L. Hamilton McLaren 31
7 R. Kubica Renault 30
8 M. Webber Red Bull 24
9 A. Sutil Force India 10
10 M. Schumacher Mercedes 9
11 V. Liuzzi Force India 8
12 R. Barrichello Williams 5
13 J. Alguersuari Toro Rosso 2
14 N. Hülkenberg Williams 1
15 K. Kobayashi BMW Sauber 0
16 S. Buemi Toro Rosso 0
17 V. Petrov Renault 0
18 P. de la Rosa BMW Sauber 0
19 H. Kovalainen Lotus Racing 0
20 K. Chandhok HRT 0
21 T. Glock Virgin Racing 0
22 J. Trulli Lotus Racing 0
23 L. Di Grassi Virgin Racing 0
24 B. Senna HRT 0


Constructeurs:

Pos. Team Punten
1 Ferrari 76
2 McLaren 66
3 Red Bull 61
4 Mercedes 44
5 Renault 30
6 Force India 18
7 Williams 6
8 Toro Rosso 2
9 BMW Sauber 0
10 Lotus Racing 0
11 HRT 0
12 Virgin Racing 0


In 2004 stond de Grand Prix van China voor het eerst op het programma en het was verrassend dat zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher moeite had met het circuit. Omdat hij in de kwalificatie spinde moest de Duitser vanuit de pits starten, maar door problemen kwam hij niet verder dan plaats twaalf op een ronde van racewinnaar en Ferrari-teamgenoot Rubens Barrichello. Jenson Button en Kimi Räikkönen completeerden het podium.

Een jaar later verging het Schumi niet veel beter. De Duitser reed zijn Ferrari voorafgaand aan de race rustig naar de grid, maar werd geraakt door Christijan Albers die op volle snelheid de Duitser zijdelings toucheerde. Beide coureurs moesten in hun reservebolide vanuit de pitstraat starten. Zowel Schumacher als Albers zagen door verschillende oorzaken uiteindelijk de finishvlag niet. Fernando Alonso domineerde de race en wist te winnen voor Kimi Räikkönen en Ralf Schumacher.

In 2006 was het dan eindelijk wel raak voor Schumacher. Hij moest vanaf plaats zes starten, maar kon dankzij enkele fraaie inhaalacties op een opdrogende baan uiteindelijk de leiding van beide Renaults overnemen. Het is zijn laatste overwinning in de Formule 1 tot nu toe.

Dat de baan garant staat voor actie bleek wel toen Lewis Hamilton in 2007 in leidende positie uitviel terwijl hij onderweg naar de pits was voor nieuwe banden. De Brit nam te veel risico en kwam vast in het grind te staan vlak voor de vochtige pitingang. Deze fout kostte hem uiteindelijk de wereldtitel in zijn debuutjaar.

Vorig jaar vond de Grand Prix van China voor het eerst in het voorjaar plaats. Sebastian Vettel wist de poleposition te pakken voor Fernando Alonso en Mark Webber. De race zelf begon achter de safety car, omdat het veel geregend had. Het veld werden pas na acht ronden vrijgegeven. Vettel en Webber gingen er in hun Red Bulls snel vandoor met daarachter Jenson Button die Rubens Barrichello ingehaald had. Alonso maakte al achter de safety car een stop en viel zo ver terug.

Button kon de leiding van de Red Bulls overnemen nadat deze een stop hadden gemaakt na veertien ronden. De Brit had er weinig plezier van, want enkele ronden later moest de safety car weer de baan op nadat Robert Kubica Jarno Trulli van achteren had aangetikt, waardoor veel brokstukken op de baan kwamen. Voor Felipe Massa betekende dit het einde van de race, omdat hij door een elektrisch probleem tot stilstand kwam midden op het lange rechte stuk.

Vooraan namen de Red Bulls de regie over en gaven de racewinst niet meer uit handen. Button werd achter Vettel en Webber derde, voor Barrichello, Heikki Kovalainen, Lewis Hamilton, Timo Glock en Sébastien Buemi. Adrian Sutil maakte vijf ronden voor het einde een heftige crash mee, waarbij hij zijn Force India afschreef. Nick Heidfeld moest uitwijken en verloor hierdoor zoveel tijd dat hij een puntenfinish in rook op zag gaan.

Vrijdag 16 april 2010

04:00 - 05:30 vrije training 1
08:00 - 09:30 vrije training 2

Zaterdag 17 april 2010

05:00 - 06:00 vrije training 3
08:00 - 09:00 kwalificatie

Zondag 18 april 2010

09:00 2010 Formula 1 Chinese Grand Prix

Nederlandse tijden

Datum Tijd Programma
Za 17 april 07.55-09.15 uur RTL GP: Formule 1 - China - Kwalificatie
Zo 18 april 08.00-08.55 uur RTL GP: Formule 1 - China - Pre-show
Zo 18 april 08.55-11.00 uur RTL GP: Formule 1 - China - Race
Zo 18 april 18.00-19.00 uur RTL GP: Formule 1 - China - Samenvatting

Datum Tijd Programma
Za 17 april 07.00-09.30 uur BBC1: Formule 1 - China - Kwalificatie
Zo 18 april 08.00-11.10 uur BBC1: Formule 1 - China - Race
Zo 18 april 20.00-21.00 uur BBC3: Formule 1 - China - Samenvatting
Nederlandse tijden

Dag Minimum Maximum Neerslagkans Weerbeeld
Vrijdag 9 °C 13 °C 0 % zonnig
Zaterdag 10 °C 16 °C 10 % zonnig
Zondag 13 °C 18 °C 60 % buien
Bron: The Weather Channel

Sluiter uitgeschakeld in Johannesburg

Raemon Sluiter heeft zich niet weten te plaatsen voor de halve finale van het challengertoernooi van Johannesburg. In de Zuid-Afrikaanse stad was de Rotterdammer niet opgewassen tegen Dustin Brown uit Jamaica.

Sluiter verloor uiteindelijk met 6-4 en 7-6 van Brown die als vijfde is geplaatst bij het toernooi. Bij een andere challenger, in Rome, staan zowel Robin Haase als Jesse Huta Galung in de kwartfinale. Zij komen morgen in actie.

Supporters Feyenoord houden protestmars

Een groep aanhangers van Feyenoord is rondom de Kuip bezig met een protestmars. Daarmee willen ze hun onvrede laten blijken over de beslissing om de bekerfinale tegen Ajax niet over één, maar over twee duels af te werken. Volgens een woordvoerder zijn er zeker enkele tientallen mensen op de been.

De protestmars bij het stadion van Feyenoord was eerder op de dag aangekondigd. Er is volgens de woordvoerder dan ook voldoende politie ingezet. De fans vinden dat Feyenoord wordt benadeeld door de finale over twee duels af te werken. Traditioneel wordt de finale altijd in de Kuip gespeeld. Nu vindt er eerst op 25 april een duel plaats in de Amsterdam Arena, op 6 mei valt de beslissing in de Kuip. Bij beide ontmoetingen zijn alleen supporters van de thuisploeg welkom.

'Oprah Winfrey was een tienerhoertje'

Oprah Winfreys leventje ging niet altijd over rozen. Zo hing ze in haar tienerjaren de hoer uit. Dat beweert een Amerikaanse journalist en schrijfster althans, die een biografie over Oprah heeft geschreven.

Kitty Kelley, die succesvolle biografieën heeft geschreven over onder anderen Elizabeth Taylor en Frank Sinatra, was onlangs te gast in het tv-programma 'Today Show'. Hier vertelde ze dat de zwarte talkshowhost een autobiografie had geschreven, waarvan zij in 1993 besloot deze niet te zullen publiceren. In dit weggegooide boek zou Winfrey zichzelf in haar tienerjaren een prostituee hebben genoemd.

"Ze heeft zo veel geheimen in haar leven", vertelde de 68-jarige schrijfster. "Relaties en familietaferelen houdt ze angstvallig geheim. Toen ze eindelijk haar autobiografie klaar had, omschreef ze zichzelf als prostituee. Dat is een tamelijk harde bewering, vind ik."

Uitbraak cholera treft Zambia

Zambia is getroffen door de ergste uitbraak van cholera in jaren. Dat hebben gezondheidswerkers in het Afrikaanse land gezegd. Sinds maart zijn al meer dan honderddertig mensen aan de ziekte overleden. Zeker vijfduizend zijn ziek.

Volgens het Zambiaanse ministerie van volksgezondheid is de uitbraak het gevolg van overstromingen in de hoofdstad Lusaka, die zijn veroorzaakt door stortregens. Ondiepe poelen zijn door overstromende kuilen, waarin mensen hun behoeftes doen, besmet geraakt. De poelen vormen voor veel mensen de belangrijkste bron van drinkwater.

De regering en hulpgroepen hebben speciale behandelcentra opgezet. De regering heeft grote bijeenkomsten als bruiloften en wakes verboden om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Stijnen: "Vertrek Advocaat is beschamend"

Dick Advocaat besloot vanmiddag redelijk verrassend afscheid te nemen als bondscoach van België. Stijn Stijnen is zijn grote criticaster en is boos en verbaasd over het rigoureuze besluit van de Nederlandse keuzeheer.

Advocaat was pas sinds afgelopen zomer eindverantwoordelijke bij De Rode Duivels. Doelman Stijnen had sindsdien geen trek meer in het nationale elftal en bedankte zolang Advocaat bondscoach was. "Het is veel te vroeg om te oordelen over een eventuele terugkeer", zegt Stijnen tegen Sporza. "Maar ik denk dat iedereen wel van zijn stoel geblazen is, hoewel sommigen het misschien wel hadden voelen aankomen."

"Dit is gewoon beschamend, ik heb er geen andere woorden voor. Dit is lachen met het Belgische volk en het Belgische voetbal. Hij zet iedereen te kijk, of 'in z'n hempie'. Ik heb een paar keer gezegd dat dingen mij stoorden", vervolgt de keeper van Club Brugge. "Dat werd mij niet in dank afgenomen, want Advocaat was toch 'een man van zijn woord'."

Een nieuwe Belgische bondscoach lijkt het meest logische gevolg. Stijnen: "Tja, er zijn al zoveel keerpunten geweest, ik denk dat het nu tijd is voor een grondige schoonmaak. Nu zijn er fouten gemaakt en daar moeten ook conclusies uit getrokken worden. Wie of wat, dat is mijn zorg niet, maar ik denk niet dat we dit zomaar kunnen accepteren."

Gerard Joling wordt baas SBS6

Wie bij het aanschouwen van de kop van Gerard Joling het liefst zijn televisie aan flarden schiet, wordt aangeraden op zaterdag 1 mei niet naar SBS6 te kijken. Die dag is namelijk omgedoopt tot 'Jolinginnedag'. Op de Dag van de Arbeid bepaalt Gerard wat de kijker de hele dag te zien krijgt.

Om 14.00 wordt de aftrap gegeven met de speelfilm 'ABBA: The Movie'. Naast deze film is er nog een muziekfilm te zien. De vele SBS-kijkers kunnen namelijk ook nog genieten van 'Madonna: Truth or Dare'.

Gelukkig heeft Gerard nog veel meer voor ons in petto dan een paar oubollige films. Zo wordt het lachen, gieren en brullen met een extra lange editie van 'Lachen om Home Video's' met niemand minder dan Gerard Joling in de hoofdrol. Als co-presentator schuift Hans Kraay gezellig aan.

Jolinginnedag wordt gecompleteerd met een speciale editie van het tuinprogramma 'De Tuinruimers', waarin Rob Verlinden Jolings tuin verbouwt en de finale van 'Move Like Michael Jackson'. De reden waarom Gerard voor een dag de baas mag spelen bij SBS6 is omdat hij zijn 25-jarig jubileum als zanger viert.

Linkdump Donderdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je elke avond om 20:00 een verse linkdump. Met dit keer:      

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Doe dan eens snel submitten!

Djokovic door in Monte Carlo

Novak Djokovic heeft zich voor de kwartfinales geplaatst van het Masters-toernooi in Monte Carlo. De als eerste geplaatste Servische tennisser was met tweemaal 6-4 Stanislas Wawrinka de baas.

De nummer twee van de wereld was de regisseur van de partij maar zijn concentratie was niet altijd even scherp. In de eerste set gaf Djokovic een voorsprong direct uit handen en liet hij ook meerdere kansen om te breken liggen. In het tweede bedrijf kwam hij een dubbele break voor, maar hij kon maar net voorkomen dat Wawrinka langszij kwam.

Luinge neemt in tweede finaleduel KNVB beker afscheid

De wijziging in de finale van de KNVB beker heeft ook gevolgen voor scheidsrechter Roelof Luinge. Vanmiddag werd bekend dat de eindstrijd van het bekertoernooi wordt beslist over twee wedstrijden.

Luinge zou in eerste instantie zijn laatste duel op 25 april in De Kuip fluiten, maar zijn afscheid als arbiter is nu met twee weken uitgesteld. De scheidsrechter op leeftijd zal namelijk het tweede duel in de finale gaan fluiten. Dat bevestigde Bert van Oostveen, directeur bedrijfsvoering van de KNVB, op een persconferentie. Het is nog niet bekend welke arbiter het eerste duel zal fluiten.

De 54-jarige Luinge verlaat na dit seizoen noodgedwongen het betaalde voetbal, omdat de KNVB zijn contract niet verlengt. De Nederlandse voetbalbond vindt Luinge te oud. Dit heeft tot veel weerstand geleid van de buitenwacht, maar de voetbalbond lijkt niet overstag te gaan.

Realityserie Steven Seagal uitgesteld

De opnames voor het programma 'Steven Seagal: Lawman' zijn tot nader order uitgesteld. Dat bepaalde de rechter van Jefferson Parish in Louisiana woensdag. De opnames mogen pas worden hervat als er een vonnis is in de rechtszaak tegen acteur Steven Seagal, waarin hij wordt beschuldigd van aanranding.

Volgens de rechter zouden verdere opnames de rechtsgang in de weg kunnen staan, en afleidend kunnen werken. In de realityserie 'Steven Seagal: Lawman' is de 59-jarige te zien als hulpsheriff die criminelen inrekent in Jefferson Parish.

Seagal werd vorige week aangeklaagd door een ex-werkneemster die beweert dat hij haar heeft geprobeerd aan te randen. Volgens de advocaat van Seagal handelt de werkneemster echter uit wrok omdat ze zou zijn ontslagen wegens drugsgebruik.

Opnames realityserie Steven Seagal geschrapt
Opnames realityserie Steven Seagal geschrapt (Foto: Novum)

Hogere inkomens vragen vaker om schuldhulpverlening

Het percentage mensen met een bovenmodaal inkomen dat een beroep doet op schuldhulpverlening is vorig jaar fors gestegen. Had in 2008 nog twee procent van de aanvragers een bovenmodaal inkomen, vorig jaar was dat 25 procent. Dat meldt de Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK) donderdag.

De toename komt doordat veel mensen door de economische crisis zijn teruggevallen in hun inkomen, denkt NVVK-voorzitter Joke de Kock. "Zo mogen sommige mensen geen overuren meer draaien, terwijl ze dat wel gewend waren te doen." Ook zijn veel mensen ontslagen, zegt ze, waarna ze op een gegeven moment door hun reserves zijn geraakt. "Veel mensen hebben toch moeite hun uitgavenpatroon aan te passen."

Ook de stagnerende woningmarkt bezorgt mensen problemen. "Sommige mensen zitten bijvoorbeeld met twee woningen en dus dubbele woonlasten, omdat ze een van beide maar niet kunnen verkopen."

Mensen met een hoger netto inkomen kunnen wel meer aflossen, zegt ze. "Er zijn dus meer mogelijkheden om tot een oplossing te komen. Voor deze groep verwacht ik dan ook dat we vaker het schuldenprobleem kunnen regelen door volledige terugbetaling van de schuld en steeds minder door alleen maar te focussen op de schuldbemiddeling tegen finale kwijting."

Een modaal inkomen bedraagt jaarlijks zo'n 32.500 euro bruto.

Beatrix per trein naar Denemarken

Dicht is dicht, en dat geldt zelfs voor de koningin. Koningin Beatrix, Willem-Alexander en prinses Maxima zijn, nu Schiphol gesloten is vanwege een aswolk uit IJsland, aangewezen op andere vervoersvormen dan het vliegtuig.

De Rijksvoorlichtingsdienst liet vandaag weten dat het koninklijk gezelschap vandaag per trein naar Denemarken zal afreizen. Daar zullen ze vrijdag de zeventigste verjaardag van koningin Margrethe vieren. Ook de koninklijke gasten uit Noorwegen en Zweden zullen, vanwege de aswolk, per trein naar Denemarken afreizen.

Voorspel met pistool wordt vrouw fataal

Een sensuele massage met een pistool, bedoeld als opwarmertje voor een flinke vrijpartij, is een 22-jarige vrouw uit het Amerikaanse Granite Falls fataal geworden. Tijdens het dronken voorspel heeft de 25-jarige man zijn vriendin per ongeluk neergeschoten.

De man heeft de politie verklaard dat het stel, dat al ruim tien jaar bij elkaar was, zaterdagavond na het drinken van veel bier en andere alcoholische versnaperingen in bed belandde. Als voorspel pakte de jongeman een geladen pistool en wreef hiermee over de huid van zijn vriendin.

Op een gegeven moment werd het pistool opzij gelegd om haar met zijn eigen geladen sergeant-majoor te bevredigen. Naar eigen zeggen was de beste man het vuurwapen glad vergeten, maar ontdekte hij dit na de seks aan het voeteneind en pakte het op. Vervolgens zwaaide hij met zijn arm naar het slachtoffer, waarbij het pistool afging.

Totaal in shock belde de man het alarmnummer, waarop de politie rond half zes zondagochtend arriveerde. Volgens de politie bleef de schutter bij zijn verklaring dat het een ongelukje was. Aangezien de politie al driemaal moest komen opdraven wegens huiselijk geweld, is de politie daar nog niet zo zeker van. De politie zal de zaak dan ook grondig onderzoeken.

Groen licht voor opheffing Antillen

De Tweede Kamer heeft donderdagmiddag ingestemd met de staatkundige hervorming van de Nederlandse Antillen. Dat betekent dat de Antillen op 10 oktober worden opgeheven. Curaçao en Sint Maarten worden vanaf die datum zelfstandige eilanden binnen het koninkrijk, net als Aruba. Bonaire, Saba en Sint-Eustatius worden bijzondere Nederlandse gemeenten.

Bij de stemming was ook de Antilliaanse premier Emily de Jongh aanwezig. In een toespraak voorafgaand aan de stemming sprak zij van een 'belangrijke dag' voor de Antillianen. "Onze bevolking hecht grote waarde aan het behoud van historische banden in het koninkrijk. Ondanks verscheidenheid is er veel wat ons bindt en zal blijven binden."

De staatkundige vernieuwingen bieden 'nieuwe impulsen' en 'nieuwe kansen voor samenwerking'. "Misschien is het doorsnijden van oude banden nodig om nieuwe relaties te doen opbloeien", aldus De Jongh.

De wetgeving regelt verder het nieuwe financieel toezicht, de rechtshandhaving en rechtspleging en vormgeving van de politie overzee. De VVD, PVV en SP stemden tegen.

Warmste maart sinds 1880

Afgelopen maand was de warmste maart sinds 1880. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers donderdag gezegd. De gemiddelde temperatuur bedroeg 13,5 graden Celsius, aldus het Nationaal Oceanisch en Atmosferisch Bestuur (NOAA). Dat is 0,77 graad hoger dan de gemiddelde temperatuur in maart in de twintigste eeuw.

Volgens het NOAA was het met name in Noord-Afrika, Zuid-Azië, Tibet, India en Canada warmer. Regio's waar het kouder was, waren onder andere Mongolië, Oost-Rusland, Noord- en West-Europa, Mexico, Noord-Australië, het westen van Alaska en het zuidoosten van de Verenigde Staten.

Van grote invloed op het warmterecord was het weerfenomeen El Niño, een periodieke opwarming van de Grote Oceaan gecombineerd met veranderingen in wind en luchtdruk, die wereldwijd het weer beïnvloedt. Daarnaast draagt volgens de wetenschappers het broeikaseffect al langer bij aan temperatuurstijgingen.

Tevens meldde het NOAA dat het zeeijs op de Noordpool, dat normaal gesproken in maart zijn grootste oppervlakte bestrijkt, een oppervlakte had van 15,1 miljoen vierkante kilometer. Dat is 4,1 procent minder dan het gemiddelde in de jaren 1979 tot 2000 en de op vier na kleinste oppervlakte sinds in 1979 begonnen werd met het bijhouden van het ijsoppervlak.

Kesler niet bang voor gevolgen wijziging bekerfinale

Alle perikelen rond de finale van de KNVB beker zullen volgens KNVB-directeur Henk Kesler geen gevolgen hebben voor de Nederlandse kandidatuur voor het WK in 2018 of 2022. De eindstrijd van de Nederlandse beker tussen Ajax en Feyenoord wordt over twee wedstrijden gespeeld, zo werd donderdagmiddag bekend. Dat bleek nodig, omdat de hoge politiekosten van één wedstrijd tot te veel maatschappelijke onvrede zou leiden.

De heisa rond de finale tussen de twee aartsrivalen heeft volgens Kesler echter geen negatieve gevolgen voor de HollandBelgium Bid. "Het zou gevolgen kunnen hebben, maar daar ga ik niet vanuit. Er zijn wel ergere dingen denkbaar." Kesler zet wel vraagtekens bij de Nederlandse aanpak van hooligans. "Andere landen kunnen er beter mee omgaan", besloot Kesler tegenover het Algemeen Dagblad.

PlayStation Store update 15 april

Zoals elke week is de PlayStation Store weer wat content rijker. Deze week kunnen de PlayStation 3 eigenaren eindelijk de uitbreidingen voor GTA 4 downloaden. Deze waren lange tijd exclusief voor Xbox 360. Voor de rest zijn PSP-spellen goed vertegenwoordigd. Hieronder staan de nieuwe spullen uit de store:

Special Offers (beschikbaar tot 29 april)

Gravity Crash (van €7.99 naar €4.99)
Prince of Persia Classic (van €9.99 naar €4.99)
Thexder Neo (van €9.99 naar €4.99)
Tom Clancy's H.A.W.X - US Eagles Pack (van €4.99 naar €2.99)
Shaun White's Snowboarding - Hard Pack (van €4.99 naar €2.99)
James Cameron's Avatar: The Game (PSP) (van €29.99 naar €19.99)
Crazy Taxi: Fare Wars (PSP) (van €14.99 naar €9.99)
SEGA Mega Drive Collection (PSP) (van €14.99 naar €9.99)
Astonishia Story (PSP) (van €9.99 naar €4.99)
Street Riders (PSP) (van €19.99 naar €9.99)
Dracula - Undead Awakening (mini) (van €4.99 naar €2.49)

Blijvende prijsverlagingen
Trine (van €14.99 naar €9.99)
Red Faction: Guerilla - Demons of the Badlands (van €9.99 naar €7.99)
Saints Row 2 - Ultor Exposed (van €7.99 naar €3.99)

Downloadable Games
Final Fight: Double Impact (€9.99)
Section 8 (€24.99)

PSOne (emulated for PS3 and PSP)
Oddworld: Abe's Oddysee (€4.99)

minis
Hysteria Project (€1.49)
Monopoly (€4.99)
Stellar Attack (€3.99)
Freekscape: Escape from Hell (€4.99)
Trial and Unlock
Sam and Max - The Devil's Playhouse Episode 1: The Penal Zone (gratis trial, heel seizoen te koop voor €24.99)

Demos
Skate 3 Demo

Add-On Game Content
GTA IV: The Lost and Damned (vanaf 16 april) (€17.99)
GTA IV: The Ballad of Gay Tony (vanaf 16 april) (€17.99)
Dead to Rights
Jack Pack (gratis)
Shadow Pack (gratis)
Just Cause 2 - Monster Truck (€0.99)
Dante's Inferno - Devil Pack (€2.99)
Dynasty Warriors: Strikeforce - Additional Quests 4 (gratis)
Dragon Ball: Raging Blast - Ultimate Warriors Pack 4 (gratis)
Zen Pinball - Excalibur Table (€1.99)
Hustle Kings - Hex Crazy Pack (gratis)
PAIN - Fluffer the Cat (€0.99)
Buzz! Quiz World (PSP) - Euro Sports Quiz (€3.99)
LittleBigPlanet (PSP)
The Temples Theme Level Kit (€2.99)
The Temples Theme Costume (gratis)
Rock Band
   All Star by Smash Mouth (€1.49)
   Empty Walls by Serj Tankian (€1.49)
   Sky Is Over by Serj Tankian (€1.49)
   The Used Pack 01 (€3.99) met daarin:
   Blood On My Hands (of los: €1.49)
   Born To Quit (of los: €1.49)
   The Taste Of Ink (of los: €1.49)

Guitar Hero 5
   Give You Hell by All American Rejects (€1.99)
   There's No Other Way by Blur (€1.99)

Karaoke Revolution
   Alone (€0.99)
   Black Hole Sun (€0.99)
   Hungry Like The Wolf (€0.99)
   Like A Virgin (€0.99)
   Midnight Train To Georgia (€0.99)
   Put Your Records On (€0.99)
   Sweet Caroline (€0.99)
   Time Of The Season (€0.99)
   Toxic (€0.99)

Videos
Ghost Recon Future Soldier GRFS Future War Trailer
Way of the Samurai 3 Launch Trailer
DC Universe Legend Trailer

Dynamic Themes
Mega Man 10 Dynamic Customized Theme 2 (€1.99)
Shatter Dynamic Theme (€1.99)
White Knight Chronicles Heartbeat Dynamic Theme (€1.99)
EyePet Spring Dynamic Theme (€1.99)

Avatars
EyePet
   Blue Goalie (€0.25)
   Pet Lying Happy (€0.25)
   Pet With Football (€0.25)

Wallpapers
Dante's Inferno Dante's Treachery Wallpaper

Lola heeft geen interesse in startplek 2011

Nadat eerder vandaag Prodrive al aankondigde zich niet in te schrijven voor een plaats op de startopstelling van 2011 in de Formule 1, heeft nu ook Lola bekend gemaakt geen interesse te hebben. Net als Prodrive viste ook Lola vorig jaar achter het net bij het verkrijgen van een plaatsje.

"Een inschrijving onder de voorwaarden van 2010 was uitermate geschikt voor ons", aldus Lola-eigenaar Martin Biranne. "Wij hebben al standaard Formule 1-faciliteiten in ons hoofdkwartier in Huntingdon. Jammer genoeg moesten wij ons Formule 1-project in juni 2009 bevriezen terwijl wij al een goed windtunnel programma opgezet hadden en goed op weg waren voor 2010. Echter was de tijd te kort na de aankondiging van de FIA voor de inschrijving voor 2011 om ons voor te bereiden op een plaats op de startopstelling in 2011."

Het team voegde er echter wel aan toe dat men wel graag de samenwerking met de Formule 1-teams die wel actief zijn wil voortzetten.

Van Houwelingen: "Bos is gewoon te goed"

De Rabobank-wielerploeg heeft vandaag goede zaken gedaan in de tweede etappe van Castilla y Léon. De rit werd gewonnen door Theo Bos (Cervélo Test Team), maar de Nederlandse formatie hield aan deze dag een beter gevoel over.

"De uitkomst is hetzelfde, maar de ploeg was strijdbaar en Brown knakte pas in de laatste meters", aldus Van Houwelingen. "Theo is hier gewoon de allerbeste. Dat ziet Graeme ook. Maar woensdag kwam hij niet in de buurt en vandaag had hij echt winstkansen. Mede door de laatste 600 meter.Een scherpe bocht naar links en vervolgens een rotonde. Dat zagen we toen we na 55 kilometer de finish al eens passeerden. Dat bood mogelijkheden, maar Bos is gewoon te goed."

Ook Steven Kruiswijk liet zich vandaag van voren zien. Hij reed met drie medevluchters weg van het peloton en werd pas in de laatste 25 kilometer ingelopen. Vlak daarna deed de Nederlandse wielerformatie een poging om Bos kwijt te raken. Dit plan slaagde deels, aangezien het peloton wel in stukken brak.

In de kopgroep, die dertig renners groot was, waren ook Bos, Alberto Contador en andere klassementsrenners vertegenwoordigd. Van Houwelingen: "Bos was heel attent en Contador ook. Dus eigenlijk bereikten we het doel niet direct."

Daarnaast gaf de ploegleider van Rabobank ook nog een andere oorzaak, waardoor het niet mogelijk was om door te trekken. "Er stond wel wat wind, vandaar dat we het grootste deel van het peloton konden verrassen. Maar het was toch onvoldoende om grote verschillen te maken."

Massa: "Geen haast met bijtekenen"

Felipe Massa maakt zich niet druk om de geruchten dat Robert Kubica mogelijk naar Ferrari zal komen het volgende seizoen. Het contract van de Braziliaan loopt eind dit seizoen af en volgens de geruchten zou Massa door de Pool vervangen worden. "Ik ben blij met de huidige situatie en de manier hoe we werken. Er wordt al tijden gesproken over een nieuw contract, dat gaat zelfs terug tot voor mijn ongelijk in Hongarije. Ik heb geen haast om over een nieuw contract te praten. Ik wil mij vooral richten op het racen en het kampioenschap. Dat is voor mij belangrijker momenteel dan een nieuw contract."

Ook Kubica lijkt zich niet druk te maken om de geruchten: "Deze geruchten waren er vorig jaar ook al en nu weer. We zien wel wat er volgend jaar gaat gebeuren. Momenteel focus ik me op het racen."

Prodrive: "Geen Formule 1 in 2011"

Prodive, het bedrijf van Dave Richards, ziet af van een inschrijving voor het Formule 1 seizoen van 2011. Dit liet Richards, voormalig teambaas van zowel BAR en Benetton vandaag weten. In plaats daarvan zal het bedrijf zich volledig gaan richten op de deelname aan het wereldkampioenschap rallyrijden.

Het Britse bedrijf was in de race voor een plaats op de startopstelling van 2010 met Aston Martin. Echter kreeg het bedrijf van de FIA geen startbewijs toebedeeld. Door de vrij gekomen plek voor 2011 leek het team weer kans te maken, maar die zal niet gepakt worden: "Wij hebben gezien wat de andere nieuwe teams hebben moeten doen om alleen al aan de start te komen. Ik denk niet dat dit een geschikt moment is om als Aston Martin toe te treden tot de Formule 1", aldus Richards.

Geen huldiging Ajax in centrum

Ajax wordt wanneer het de beker of de kampioensschaal wint, niet gehuldigd in het centrum van Amsterdam. Dat liet waarnemend burgemeester van Amsterdam Lodewijk Asscher donderdag weten.

In beide gevallen vinden de huldiging en het feest plaats in en om het stadion van Ajax; de Amsterdam ArenA. Mocht de Amsterdamse voetbalclub landskampioen worden, dan is er een extra reden voor een feestje in de hoofdstad. "Dat zou de dertigste titel voor Ajax zijn. Dat moeten we groots vieren", aldus Asscher.

Eerdere jaren koos Amsterdam er vaak voor de voetballers te huldigen op een plek in de binnenstad, waar het een aantal keren flink uit de hand liep. In 2006 ging op het Leidseplein een groep van ongeveer driehonderd supporters met elkaar op de vuist, en keerde die zich tegen de politie. Een jaar later trokken groepen raddraaiers na de huldiging op het Museumplein door de stad en lieten een spoor van vernielingen achter.

'Ook Johan Cruijff Schaal in twee duels'

De kans is groot dat de strijd om de Johan Cruijff Schaal ook in twee duels zal worden opgesplitst. Dit bericht volgt op de bekendmaking van de bekerfinale, die eveneens over twee duels wordt uitgesmeerd.

"We willen niet op de muziek vooruit lopen, maar met de bekerfinale in ons achterhoofd lijkt het spelen van één duel niet het ideale scenario", liet een woordvoerder van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) weten.

Normaal gesproken wordt het duel om de Johan Cruijff Schaal in de Amsterdam ArenA afgewerkt. Deze strijd zou mogelijk tussen Ajax en Feyenoord kunnen gaan. De Amsterdammers kunnen nog landskampioen worden en Feyenoord kan de KNVB beker nog in de wacht slepen.

Voorlopig staat de strijd om de Nederlandse Super Cup voor zaterdag 31 juli op het programma. Mocht bovenstaand scenario echter werkelijkheid worden, dan zal dit ongetwijfeld wijzigen.

Pieters: "PSV is er nog niet klaar mee"

PSV speelde gisteren gelijk tegen sc Heerenveen (2-2), waardoor uitzicht op de tweede plaats steeds meer vertroebelde. Toch durft Erik Pieters nog op de landstitel te hopen. De verdediger van PSV baalt, maar blijft ook strdijbaar.

"Zolang we in theorie nog kampioen kunnen worden, blijft het mogelijk", vertelt Pieters aan Voetbal International. "Misschien gebeuren er nog heel gekke dingen. Je mag het nog niet uit je hoofd zetten."

"Ik besef dat het erg lastig wordt, maar wil proberen het maximale uit het seizoen te halen", vervolgt Pieters. "Ik heb er de pest over in dat we niet van Feyenoord wonnen en dat de kans op het behalen van de titel en de tweede plaats steeds kleiner wordt. Maar we moeten er het beste van maken."

PSV staat momenteel op een derde plaats met zes punten achterstand op koploper FC Twente met nog twee wedstrijden te spelen. "In de resterende duels kun je niet in de put gaan zitten met het gevoel: We zijn er klaar mee. Zelfs als we als derde eindigen, heeft PSV gewoon een goed seizoen gedraaid."

Aanpassing MS points exclusief voor Amerika

Onlangs hebben wij bericht over een aanpassing van de eenheden waarin MS points door Microsoft verkocht worden. Normaliter werd dit Xbox Live betaalmiddel enkel verkocht per 500 stuks, of een veelvoud hiervan. Doordat de prijzen van Xbox Live producten veelal van deze hoeveelheid afweken, zaten gamers na aankoop vaak met een kleine hoeveelheid onbestede punten in hun maag. Door de aanpassing naar eenheden van 400 punten zou dit probleem worden verholpen.

Op de vraag of deze nuttige aanpassing ook in Europa komt, heeft Microsoft vandaag ontkennend gereageerd. “We are offering Microsoft Points in increments of 400 on Xbox LIVE in the US only, and we have nothing further to announce at this time. We’re always listening to the Xbox LIVE community for feedback and looking at ways to evolve Xbox LIVE.”

Het ziet er dus naar uit dat - in ieder geval de komende tijd - de gemakkelijkere eenheden van MS points voorbehouden blijven aan de Verenigde Staten.

Microsoft points VS

PVV-kandidaat trekt zich terug

Mellony van Hemert, de nummer negen op de kandidatenlijst van de PVV, trekt zich om medische redenen terug. Dat laat de partij van Geert Wilders donderdag weten.

Een nadere toelichting geeft de partij niet, behalve dat ze Van Hemert 'alle sterkte' toewenst met haar herstel. Van Hemert kwam eerder deze week al in opspraak, omdat ze zou liegen over haar diploma's. Op de site van de PVV stond dat zij was gepromoveerd op kindermishandeling, hetgeen niet het geval bleek. Volgens de PVV was dit niet haar schuld, maar een fout van de partij.

Diverse media berichten donderdag dat Van Hemert de auteur blijkt te zijn van een boek dat De Arbeiderspers vorig jaar op het laatste moment besloot niet uit te geven, vanwege twijfels over het waarheidsgehalte.

Het boek -dat reeds was gedrukt- handelt over de moord op Rowena Rikkers, die bekend staat als het 'meisje van Nulde'. Zij zou het nichtje zijn van Van Hemert, die het boek 'Mijn familie - Wat geheim moest blijven in de zaak-Nulde' onder pseudoniem schreef. Er waren echter twijfels of het wel op waarheid was gebaseerd, schrijft NRC Handelsblad, waarop de uitgever besloot het niet te publiceren.

Van Hemert is niet de enige kandidaat van de PVV die onder vuur ligt. Zo werd duidelijk dat de nummer vijf op de lijst, Gidi Markuszower, in 2008 is aangehouden, omdat hij tijdens de viering van zestig jaar Israël een vuurwapen bij zich droeg zonder de juiste vergunning.

Praten over de verkiezingen kan natuurlijk ook op het FOK!forum, check ook het speciale Verkiezingen 2010-subforum.

Zwichten voor terreur (010 - 020)

De KNVB is overstag gegaan, de bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord wordt over twee wedstrijden gespeeld. Normaal gesproken bestaat een bekerfinale uit één wedstrijd. Bij een gelijkspel volgt verlenging, is het dan nog gelijk dan volgen strafschoppen. Zo wordt het niet allleen in Nederland gedaan, maar in vele landen. Het is duidelijk, simpel en traditie. Nog een traditie: de finale wordt ieder jaar gespeeld in hetzelfde stadion. In Nederland is dit De Kuip, oftewel het stadion van Feyenoord, en daar zit nu het probleem.

Hooligans vallen trein Servië aan

Gemaskerde hooligans hebben in de Servische hoofdstad Belgrado een trein aangevallen. De passagiers werden beroofd en lastiggevallen. Vijf inzittenden en twee conducteurs raakten gewond. Dat hebben de Servische spoorwegen bekendgemaakt.

De vijf hooligans waren gewapend met pistolen, ijzeren staven, wapenstokken en kettingen. Ze braken de trein open op een van de stations aan de buitenrand van de Servische hoofdstad Belgrado. Na de overval vluchtte de groep weg.

NMa valt huisartsenpraktijken binnen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) heeft woensdag en donderdag invallen gedaan in meerdere kantoren van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). De autoriteit onderzoekt of patiënten onderling worden verdeeld en huisartsen die actief willen worden in een bepaalde regio daardoor worden belemmerd. Kartelvorming is verboden.

De NMa heeft het onderzoek ingesteld na tips en signalen van patiënten en huisartsen. Zo zouden patiënten hebben geklaagd dat ze niet kunnen overstappen naar een andere huisarts. Een van de redenen die huisartsen hierbij zouden geven, is dat zij hierover afspraken hebben gemaakt met andere huisartsen in de regio.

Daarnaast zouden jonge huisartsen die zich ergens willen vestigen toestemming dienen te krijgen van collega's uit de directe omgeving. Als een huisarts zich vestigt zonder die toestemming kan hij of zij worden uitgesloten van belangrijke samenwerkingsverbanden in de regio.

Volgens de NMa is hierdoor sprake van beperking van de mogelijkheden voor cliënten om een huisarts te kiezen. "Als het waar blijkt te zijn dat huisartsen de keuzevrijheid niet respecteren en cliënten dwingen naar een huisarts te gaan die zij onderling hebben aangewezen, dan moet dat worden aangepakt."

De huisarts is iemand met wie een cliënt een goede band moet kunnen hebben, stelt de NMa. "Als die band er niet is of als de cliënt onvoldoende vertrouwen heeft in de huisarts, moet de cliënt kunnen overstappen naar een andere huisarts."

Hoelang het onderzoek duurt, is nog onduidelijk. Als de NMa uiteindelijk tot de conclusie komt dat sprake is van het overtreden van de Mededingingswet, wordt besloten welke sanctie wordt opgelegd. Voor ondernemingen kunnen die sancties oplopen tot maximaal tien procent van de omzet, voor personen geldt een maximum van 450.000 euro.

De LHV stelt dat de markt voor huisartsenzorg vrij toegankelijk is en dat dient te blijven. Dit geldt ook voor het overstappen van een patiënt van de ene huisarts naar een andere. Mochten huisartsen nieuwe collega's om economische redenen hebben belemmerd bij hun vestiging, dan distantieert de LHV zich hiervan nadrukkelijk, laat de vereniging weten. Afspraken tussen huisartsen om het overstappen van patiënten te belemmeren mag van LHV alleen als hiervoor 'kwaliteitsargumenten' zijn. Ook het hoofdkantoor van LHV is door de NMa binnengevallen.

Amerikaan in de cel voor vechtpartij kinderen

Een man uit de Amerikaanse staat Maine is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Hij zette zijn twee zoontjes aan tot een vechtpartij terwijl hij toekeek. De man heeft bekend schuldig te zijn.

Volgens dagblad Bangor Daily News vertelden de jongetjes van 4 en 6 aan rechercheurs dat ze gedwongen werden om elkaar te slaan, te schoppen en knietjes te geven. Het oudste jongetje sloeg zijn jongere broertje met een sandaal toen deze niet meer wilde vechten.

De moeder van de jongetjes zag de verwondingen die het tweetal had opgelopen en gaf de vader van de kinderen aan bij de politie. De rechter noemde de acties van de vader 'verdorven' en verbood hem nog langer contact te hebben met zijn kinderen zonder toezicht.

Greipel boekt derde dagzege in Turkije

De vijfde etappe in de Ronde van Turkije is gewonnen door de Duitser André Greipel. Na 221 kilometer koersen, van Denizli naar Fethiye, was de renner van Team Columbia de snelste in de massasprint. Het was voor Greipel zijn derde dagzege deze ronde. Kenny van Hummel eindigde als derde.

De Italiaan Giovanni Visconti behield de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft achttien seconden voorsprong op de nummer twee, Tejay van Garderen.

Uitslag vijfde etappe:

# Naam Tijd
1 André Greipel (Dui/HTC) 6.09,17
2 Mattia Gavazzi (Ita/Cng) z.t.
3 Kenny van Hummel (Ned/Skl) z.t.
4 Angelo Furlan (Ita/Lam) z.t.
5 Vidal Celis (Spa/Foo) z.t.
6 Oscar Gatto (Ita/ISD) z.t.

Algemeen klassement:

# Naam Tijd
1 Giovani Visconti (Ita/ISD) 21.07,08
2 Tejay v.Garderen (VS/HTC) +0,18
3 David Moncoutie (Fra/Cof) +0,27
4 Gianpaolo Cheula (Ita/Foo) +0,48
5 Cristiano Salerno (Ita/DeR) +1,42
6 Yukihori Doi (Jpn/Skl) +2,46

Simonis benoemde misbruiker tot leider misdienaren

Toenmalig aartsbisschop van Utrecht Simonis heeft in juli 2007 een lid van de salesiaanse orde die leerlingen van een jongensinternaat had misbruikt, benoemd tot acoliet. In deze functie had de man de leiding over misdienaars in Oldenzaal, meldt de Wereldomroep donderdag.

De salesiaan was in 1974 verwijderd van internaat 't Wezeveld in Twello, nadat hij jongens had misbruikt, zo zou blijken uit onderzoek van NRC Handelsblad en de Wereldomroep. Hij werd vervolgens kok in een studentenkeuken en in bejaardentehuizen. Ook werkte hij in een Wageningse parochie.

Uiteindelijk werd hij op 4 juli 2007 door Simonis aangesteld als acoliet van de Plechelmus- en Antoniusparochies in Oldenzaal. Simonis stelt dat hij destijds niet door de leiding van de congregatie van salesianen van Don Bosco is gewaarschuwd over het verleden van het lid. "Als ik dit geweten had, had ik de man niet geïnstalleerd", zegt hij. Simonis spreekt van 'ontzettend ongelukkige omstandigheden'.

De salesiaan had volgens Simonis zelf eerlijk moeten zijn. "Hij had zich daarvoor niet moeten aanbieden." Dat hij als acoliet de zorg kreeg over misdienaars, noemt de kardinaal 'niet gunstig'.

De hoogste bestuurder van de salesianen Herman Spronck heeft de acoliet dringend gevraagd in afwachting van het onderzoek naar misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk, niet meer deel te nemen aan activiteiten waarbij kinderen betrokken zijn. Vorige week werden al drie salesianen geschorst na beschuldigingen van misbruik.

Schumacher: "Titel is nog mogelijk"

Michael Schumacher denkt nog steeds dat een titel in de Formule 1 dit jaar voor hem mogelijk is. De 41-jarige Duitser keerde dit jaar na drie jaar afwezigheid terug op het hoogste niveau, maar heeft met de Mercedes nog geen potten kunnen breken. Alles valt of staat met de ontwikkeling van de MGP W01.

Eerder gaf Fernando Alonso al aan Schumi niet uit te sluiten in de titelstrijd en de zevenvoudig wereldkampioen gelooft er zelf ook nog in. "Met dit puntenstelsel is van alles mogelijk. Alonso en ik vielen uit in Maleisië. Dat kan iedereen overkomen. Ook de koplopers in het kampioenschap krijgen tegenslagen te verduren. We moeten ervoor zorgen dat we de auto in hoog tempo blijven ontwikkelen, dan is het seizoen nog zeker niet voorbij," zei Schumacher tegen Autosport.

Dit seizoen verloopt nog niet zoals de Duitser gewild had, maar hij is niet teleurgesteld. "Het is nu eenmaal een sterk veld. Ik weet echter wat er speelt en heb geen reden om teleurgesteld te zijn. Ik ben gelukkig en als andere mensen dat anders zien, ligt dat aan hen."

Rooney favoriet in speler van het jaarverkiezing

Wayne Rooney is genomineerd voor de titel speler van het jaar in de Engelse Premier League door de Professional Footballers' Association. De spits van Manchester United, die dit seizoen al 26 keer scoorde, is de torenhoge favoriet in de verkiezing van de Britse voetbalfederatie. Hij neemt het op tegen Chelsea-speler Didier Drogba, Cesc Frabegas van Arsenal en Carlos Tévez (Manchester City).

Rooney en Fabregas maken ook kans om de prijs van beste talent in ontvangst te mogen nemen. James Milner van Aston Villa en Joe Hart (Birmingham City) maken deze lijst compleet.

Ryan Giggs en Ashley Young staan dit jaar niet op de nominatielijst. Zij wonnen afgelopen jaar de twee prijzen. Als Rooney de prijs voor beste speler krijgt, dan is het voor de vierde keer op rij dat de prijs naar Old Trafford gaat. Giggs won vorig seizoen, daarvoor was Cristiano Ronaldo tweemaal de gelukkige.

Vacansoleil met vier Nederlanders in AGR

Vacansoleil heeft zijn selectie voor de Amstel Gold Race bekend gemaakt. De Nederlandse wielerploeg start met vier Nederlanders, te weten Rob Ruygh, Wout Poels, Johnny Hoogerland en Arnoud van Groen. Daarna verschijnen Björn Leukemans (België), Matteo Carrara, Marco Marcato (Italië) en Sergey Lagutin (Oezbekistan) voor de ploeg aan de start.

Ploegleider Michel Cornelisse blaakt van het vertrouwen: “We gaan de weg die we ingeslagen zijn ook doorzetten in de Amstel Gold Race. Een podiumplek behoort tot de mogelijkheden kijkend naar onze prestaties in de grote klassiekers de laatste weken. Johnny Hoogerland, Björn Leukemans, Marco Marcato en Matteo Carrara moeten alle vier de finale aankunnen. Lagutin en Carrara waren in de Brabantse Pijl verkouden maar zondag zullen ze weer topfit zijn."

Problemen Army of Two 2 DLC spoedig opgelost

Als het aan EA ligt zullen de problemen met de downloadable content van Army of Two: The 40th Day spoedig zijn opgelost. Dit heeft de uitgever aan Eurogamer kenbaar gemaakt.

De downloadbare uitbreiding 'Chapters of Deceit' van de coöperatieve shooter Army of Two: The 40th Day wordt al sinds de relase geplaagd door een vervelende bug. Hierdoor is het onmogelijk verscheidene achievements vrij te spelen. Achievementfanatici kunnen volgens EA binnen niet afzienbare tijd  hun hart weer ophalen: "There is a known issue affecting Achievements in an Army of Two DLC pack. We are looking into a solution and hope to provide an update soon."

De 'Chapters of Deceit' addon biedt spelers een tweetal nieuwe maps voor de campaign mode van Army of Two: The 40th Day. De uitbreiding is voor 10 euro te downloaden.

Army of Two: The 40th Day screenshot

Bos zegeviert wederom in Castilië

Theo Bos heeft ook de tweede etappe in de Ronde van Castillië en León gewonnen. Na 209 kilometer koersen was de Nederlander van Cervélo wederom de snelste in de massasprint.

Voor Rabobank, de oude werkgever van Bos, waren de druiven zuur. Net als gisteren eindigde Graeme Brown als tweede, de Spanjaard Vicente Grau kwam als de nummer drie over de meet.

Bos blijft ook aan de leiding in het algemeen klassement.

Uitslag tweede etappe:

# Naam Tijd
1 Theo Bos (Ned/Cvl) 4.45,55
2 Graeme Brown (Aus/Rab) z.t.
3 Oscar Vicente Grau (Spa/Brg) z.t.
4 Pablo Urtasun (Spa/Eus) z.t.
5 Filipe Cardoso (Por/LAR) z.t.
6 Alberto Contador (Spa/Ast) z.t.

Algemeen klassement:

# Naam Tijd
1 Theo Bos (Ned/Cvl) 8.38,03
2 Graeme Brown (Aus/Rab) z.t.
3 Pablo Urtasun (Spa/Eus) z.t.
4 Filipe Cardoso (Por/LAR) z.t.
5 Tiago Machado (Por/Rad) z.t.

Assassin's Creed 2 in Guinness World Records 2010 Gamers Edition

In het najaar van vorig jaar verscheen Assassin's Creed 2 voor de Xbox 360 en Playstation 3. Sinds maart dit jaar kunnen ook PC-gamers genieten van de game. Waarom is de game dan nu nog in het nieuws?

Assassin's Creed 2 heeft een plekje verdiend in de Guinness World Records 2010 Gamers Edition. De game krijgt deze plek onder de titel most cover-featured video game. Assassin's Creed 2 heeft tussen april 2009 en april 2010 maar liefst 127 cover stories gehad in 32 verschillende landen. In de UK heeft de game 17 keer de cover gesierd van tijdschriften, zijn er meer dan 340 bladzijden over gevuld en heeft de game 14 review-awards gewonnen.

Gaz Deaves, editor van de Guinness World Records 2010 Gamers Edition vertelt dat hij enigszins verbaasd was dat Assassin's Creed 2 er met deze titel vandoor ging: "The evidence submitted by Ubisoft was extremely thorough, with full details of every publication that featured the game. It's been a pleasure researching this category and we were pleasantly surprised that Assassin's Creed II took the record - I'm sure plenty of commentators (including myself) would have predicted another well-known game winning the title instead, and this achievement is even more impressive in view of the other 2009 releases that Assassin's Creed II was able to beat".

De Guinness World Records 2010 Gamers Edition ligt inmiddels in de winkels.

Hamas executeert twee collaborateurs

In de door Hamas geregeerde Gazastrook zijn donderdag twee Palestijnse collaborateurs geëxecuteerd. Bewezen werd geacht dat de twee als informant voor Israël hebben gewerkt. Dit heeft het hoofd van de militaire rechtbank in Gaza donderdag bekendgemaakt.

Het is voor het eerst in tien jaar tijd -en voor het eerst sinds Hamas er aan de macht is- dat in Gaza de doodstraf ten uitvoer is gelegd. Dat lijkt een teken dat Hamas tot zwaardere maatregelen overgaat om de controle over de Gazastrook te houden.

Vier Duitsers gesneuveld in Afghanistan

Bij gevechten in Noord-Afghanistan zijn donderdag vier Duitse militairen om het leven gekomen en vijf gewond geraakt. Dit meldt het Duitse ministerie van defensie.

De gevechten vonden plaats in de provincie Baghlan, tussen Afghaanse, Duitse en andere internationale troepen en ongeveer vierhonderd Talibanstrijders. Volgens een woordvoerder van de provinciale politie braken de gevechten donderdagochtend uit en zijn daarbij ook drie Afghaanse politieagenten om het leven gekomen.

Woensdag ontdekten Afghaanse soldaten en coalitietroepen een wapenvoorraad in het district Arghandab in de provincie Kandahar. De voorraad bestond uit 108 raketten en ongeveer zestig meter kabel waarmee bommen kunnen worden ontstoken. Dit materiaal wordt vaak gebruikt om bermbommen te maken. Ook in de provincie Uruzgan, ten noorden van Kandahar, werd een voorraad wapens ontdekt. Militairen vonden vijf anti-tankmijnen, 38 raketgranaten, twintig granaatwerpers en zes dozen munitie voor AK-47 machinegeweren.

Advocaat weg als bondscoach van België

Dick Advocaat stapt per direct op als bondscoach van België. De Haagse trainer, die ook AZ nog onder zijn hoede heeft, stond nog geen jaar bij de Rode Duivels onder contract.

"Bondsvoorzitter François De Keersmaecker is vandaag om 14:15 uur door de bondscoach Dick Advocaat op de hoogte gebracht dat deze met onmiddellijke ingang zijn contract met de KBVB verbreekt. De voetbalbond zal met de raadsman contact opnemen om deze zaak verder af te handelen", was in een persbericht van de Belgische voetbalbond te lezen.

De kans is groot dat Advocaat nu bij Rusland aan de slag gaat. "We zijn het voor 90% eens dat Advocaat onze coach moet worden", liet Sergey Fursenko, voorzitter van de Russische voetbalbond, eerder vandaag al weten.

Opstandelingen Somalië verbieden schoolbel

Strijders van de opstandelingengroep Al-Shabab hebben schoolbellen in het plaatsje Jowhar, in het zuiden van Somalië, verboden. Volgens de militie zijn de schoolbellen niet islamitisch en klinken ze als kerkklokken. Dat hebben inwoners van het stadje en een medewerker van een school donderdag gezegd.

Een schoolhoofd in het plaatsje vertelde dat leraren nu maar op tafels en deuren slaan om het begin en het einde van de lessen aan te kondigen.

De islamisten hebben niet alleen de schoolbel verboden, eerder vaardigden ze al een verbod uit op beha's en op films. Woensdag verboden rebellen van de Hizbul Islam muziek op de radio.

Coulthard reservecoureur bij Red Bull

David Coulthard zal dit weekend tijdens de Grand Prix van China reservecoureur zijn van de Red Bull-teams in de Formule 1. Daniel Ricciardo en Brendon Hartley hebben verplichtingen in de World Series by Renault, waardoor ze er in Shanghai niet bij kunnen zijn.

Coulthard is daarom de logische vervanger van dit duo. De 39-jarige BBC-commentator reed in het verleden vier seizoen voor Red Bull Racing en kent daarom het team goed. De Schot is bovendien als adviseur aan de renstal verbonden, waardoor hij vele zaken al weet en hierdoor Sebastian Vettel of Mark Webber eenvoudig kan vervangen. Zelf gaat hij ook weer racen, want vanaf volgende week is hij in de DTM voor Mercedes te bewonderen.

Elke week DLC voor Splinter Cell Conviction

Splinter Cell Conviction is pas net uit, maar Ubisoft heeft nu al aangekondigd dat ze wekelijks DLC voor de game gaan uitbrengen. Rustig, rustig, grijp niet gelijk naar je hooivork: ze hebben het over gratis DLC!

Voor 15 april staat een nieuw geweer gepland. De MP7A1 machine pistol zal via het ‘Extras menu’ beschikbaar zijn. Iedere donderdag kunnen Conviction-spelers nieuwe DLC verwachten, waaronder wapens, skins en zelfs nieuwe Deniable Ops maps. Hoewel je natuurlijk altijd kan zeggen dat ze deze zaken eigenlijk gelijk al in de game hadden moeten duwen is het in ieder geval mooi dat Ubisoft deze zaken gratis aan zijn klanten geeft.

Kalezic twijfelt over toekomst bij De Graafschap

Het is nog maar de vraag of Darije Kalezic volgend seizoen trainer van De Graafschap is. Volgens ingewijden heeft de trainer van de Superboeren, die vorige week naar de Eredivisie promoveerden, een 'schandalig' aanbod van de club gekregen.

"De aanbieding is niet zodanig dat we onze samenwerking voortzetten", is het enige wat Kalezic er over kwijt wil. Daarnaast kreeg de oefenmeester ook de vraag voorgeschoteld of hij respect en waadering mist. "Dat is de goede vraag, maar de voorzitter heeft wel steeds respect getoond voor de prestaties."

Leen Looyen, technisch directeur van De Graafschap, liet weten dat het woord nu aan Kalezic is. De verwachting is dat op korte termijn duidelijkheid wordt gegeven. De Bosnische trainer weet in elk geval wat hij wil: "Mijn intentie is langer te blijven. We zullen binnenkort om tafel gaan met mijn zaakwaarnemer Rodger Linse. Niet alleen de aanbieding is van belang. Het gaat ook om visie voor de komende jaren en de mogelijkheden van de club die voor mij belangrijk zijn."

Reacties op beslissing KNVB omtrent bekerfinale

Vandaag besliste de Nederlandse voetbalbond dat de bekerfinale over twee wedstrijden gespeeld zal worden. Inmiddels hebben de supportersverenigingen van Feyenoord en Ajax gereageerd op het besluit.

In Rotterdam voerden vooral boze reacties de boventoon. "Het is te gek voor woorden dat de KNVB en meneer Aboutaleb niet in staat zijn om een wedstrijd te regelen", liet Joop Verschuuren namens de officiële supportersvereniging van Feyenoord weten. "Dan kun je pochen dat je het WK wilt binnenhalen, maar dat kun je nu wel vergeten."

Er gaan inmiddels geruchten dat verschillende groepen zich vandaag om 20:00 uur bij de Kuip zullen verzamelen, waarna ze hun ongenoegen zullen uiten. Daarnaast zou men ook overwegen om de bekerfinale te boycotten.

In Amsterdam reageerde men een stuk behoudender op het nieuws. "De bekerfinale hoort een feest te zijn voor supporters van beide clubs," aldus Daniel Dekker namens de fans van Ajax. "Op deze manier kunnen fans van Ajax en Feyenoord de bekerfinale van hun club in ieder geval optimaal beleven."

Toch ziet ook Dekker de beslissing van de KNVB als een nederlaag voor het Nederlandse voetbal. "Het is betreurenswaardig. Blijkbaar zijn we met z'n allen in Nederland niet meer in staat dergelijke grote en incidentele duels veilig te organiseren."

De maatschappelijke onvrede over de hoge politiekosten zouden voor de KNVB de reden zijn om de bekerfinale over twee wedstrijden uit te smeren.

Extra surveillances in duingebied Bergen

De politie gaat samen met waterleidingbedrijf PWN en Staatsbosbeheer extra surveilleren in het duingebied van Bergen en Schoorl. Dat meldt de politie donderdag. Bij de surveillance worden ook paarden ingezet.

De extra surveillances worden opgestart, nadat woensdag brand woedde in het gebied. Het vuur brak rond 17.00 uur uit. Rond 01.00 uur had de brandweer de vlammen onder controle. Vanwege de snelle uitbreiding van de brand werd uit voorzorg de bebouwde kom van Bergen aan Zee geëvacueerd.

Een gebied van een bij twee kilometer werd door de vlammen verwoest. Burgemeester van de Noord-Hollandse gemeente Hetty Hafkamp houdt er rekening mee dat de brand is aangestoken. De politie onderzoekt momenteel of dit het geval is.

Bij de politie waren woensdagavond verschillende tips binnengekomen van bewoners. Die tips zijn nagetrokken. Donderdagochtend is het onderzoek hervat. De politie is op zoek naar mensen die woensdagmiddag iets verdachts hebben gezien in het duingebied bij Bergen

Vorig jaar vonden ook al verschillende branden plaats in het gebied, die na onderzoek bleken te zijn aangestoken. Voor de eerdere brandstichtingen is niemand aangehouden.

Doden gemeld bij bomexplosies Birma

Bij drie bomexplosies in Rangoon, de grootste stad van Birma, zijn donderdag negen mensen om het leven gekomen en 75 gewond geraakt. Dit heeft de Birmese staatstelevisie gemeld.

Volgens ooggetuigen vonden de explosies plaats vlakbij paviljoens die gebouwd waren om het nieuwe maanjaar te vieren. Traditiegetrouw vindt dan het vierdaagse waterfestival plaats, waarbij mensen elkaar nat gooien met water.

De verantwoordelijkheid voor de explosies is vooralsnog niet opgeëist. Na de explosies stroomde de politie met speurhonden het gebied binnen.

Bij de eerstehulppost van het ziekenhuis was het volgens getuigen een chaos; veel mensen arriveerden bebloed bij de eerste hulp. Onder de gewonden waren volgens een medewerker van het ziekenhuis geen buitenlanders, ondanks het feit dat het waterfestival vaak veel toeristen trekt.

Doden gemeld bij bomexplosies Birma
Doden gemeld bij bomexplosies Birma (Foto: Novum)

Rommedahl: "Eriksen kan meedraaien op WK"

Als het aan Dennis Rommedahl ligt is Christian Eriksen straks aanwezig bij het WK in Zuid-Afrika als speler van Denemarken. De routinier van Ajax vindt dat de jonge spelverdeler het niveau absoluut aan kan. 

"Eriksen is nu al een hype in Denemarken," aldus Rommedahl in Voetbal International. "Zeker de eerste maand na zijn debuut stond er dagelijks iets in de kranten."

Bondscoach Morten Olsen nam daarop de jonge telg op in de selectie van Denemarken tegen Oostenrijk. De Denen verloren met 2-1 tijdens het debuut van Eriksen. "Het was een moeilijke avond voor hem," keek Rommedagl terug op de wedstrijd. "We speelden slecht en verloren met 2-1. Dat was nog niet zo vaak gebeurd."

Al met al vindt Rommedahl dat Eriksen een plaats verdient in de selectie van Denemarken. "Die keuze moet de bondscoach maken, maar ik denk het wel. Of je nou achttien of veertig, het gaat om kwaliteit. En als je bij Ajax meedraait, kan dat ook op het WK. Ik sta ook niet wekelijks in de basis, maar ben wel goed genoeg voor de Deense ploeg. Dus waarom niet? Ook al krijgt hij een paar minuten, met het oog op de toekomst is het goed om als 21ste of 22ste man bij de selectie te zitten."

Zanger Peter Steele overleden

Peter Steele, frontman van metalband Type O Negative, is woensdag overleden. Bandlid Josh Silver heeft dit tegenover muzieksite Blabbermouth.net bevestigd.

Over de doodsoorzaak van Peter Steele is nog niets bekend, maar er gaan geruchten dat de zanger een hartstilstand heeft gehad. Hij werd 48 jaar oud.

Steele werd op 4 januari 1962 geboren als Petrus T. Ratajczyk in Brooklyn, New York. Met zijn boomlange verschijning en zijn lage stemgeluid was hij beeldbepalend voor Type O Negative.

Wegmann maakt rentree in Amstel Gold Race

Fabian Wegmann maakt aankomende zondag tijdens de Amstel Gold Race zijn rentree in het peloton. De Duitser van het team van Milram brak in maart, tijdens Tirreno-Adriatico, zijn sleutelbeen.

Wegmann liet vandaag weten weer helemaal hersteld te zijn. "Ik heb de afgelopen dagen veel en intensief getraind en ben al langer volledig klachtenvrij."

Aankomende zondag komen voor Milram naast Wegmann ook de Duitsers Johannes Fröhlinger, Christian Knees, Dominik Roels, Paul Voss, de Oostenrijker Peter Wrolich, de Belg Roy Sentjens en de Nederlander Niki Terpstra in actie.

Nadal zeer eenvoudig door in Monte Carlo

Rafael Nadal heeft zonder al teveel moeite de kwartfinale bereikt van het Masterstoernooi in Monte Carlo. De als tweede geplaatste Spanjaard was met 6-0 en 6-1 Michael Berrer de baas.

Berrer maakte in de eerste set maar vijf punten en in het vervolg van de partij ging het al niet veel beter. Hij wist nog wel een game te pakken door in de twaalfde game voor het eerst in de partij zijn service te behouden. Na 54 minuten was het echter voorbij en stapte Nadal als winnaar van de baan.

Grosjean wil in 2011 terugkeren in de F1

Romain Grosjean probeert om in 2011 terug te keren in de Formule 1. De Fransman verving vorig jaar bij Renault de ontslagen Nelson Piquet jr., maar wist bij het Franse team nimmer indruk te maken.

Afgelopen winter kwam het grootste deel van het Renault F1 Team in andere handen, waardoor er voor Grosjean geen ruimte meer was. Hij werd vervangen door Vitaly Petrov die een grote zak met geld meebracht. De Fransman rijdt nu in de GT1, dat dit weekend in Bahrein aan het seizoen begint. "Ik kijk er naar uit. Ik wil deze ervaring opdoen en misschien in 2011 terugkeren in de Formule 1," zei hij tegen Gulf News' Xpress.

"Ik was dichtbij Fernando (Alonso, red.) en Fernando wint nu races met een goede auto. Ik was op de verkeerde plaats op het verkeerde moment. Dat gebeurt soms. Daarom verdien ik eigenlijk wel een plaats in de Formule 1," zei de Fransman die niet te lang meer aan zijn Renault-avontuur terug wil denken. "Het team bevond zich in een complexe situatie. Ik wil er niet te diep op in gaan, maar achteraf was ik blij met wat ik daar gedaan heb."

[Upd] Luchtruim NL vanaf 19.00u dicht

Het Nederlandse luchtruim gaat vanwege een naderende aswolk vanmiddag dicht. Dit meldt Eurocontrol, de organisatie die belast is met de luchtverkeersleiding in onder meer ons land. Het is nog niet duidelijk hoe laat het luchtruim dichtgaat en hoe lang dat zal duren.

Ook in België en een deel van Duitsland mag vanmiddag niet meer worden gevlogen. Groot-Brittannië sluit het luchtruim om 13.00 uur. Ook in Scandinavië wordt het vliegverkeer gehinderd door de aswolk.

De aswolk is afkomstig van de uitbarsting van de Eyjafjallajokull-vulkaan gisteren in IJsland.

Update 14.13 uur
Eurocontrol meldt dat eerder vandaag uitspraken zijn gedaan op basis van verkeerde informatie. Het Nederlandse luchtruim gaat niet dicht, maar er zal wel aanzienlijk minder vliegverkeer zijn. Luchtvaartmaatschappijen bepalen zelf of er al dan niet gevlogen wordt. Vertragingen en/of annuleringen zullen zich dan ook voordoen.

Het is voor vliegtuigen erg gevaarlijk om door aswolken te vliegen, aangezien er stukjes steen in de wolken zitten, hetgeen grote schade aan de motor kan veroorzaken.

Update 14:58 uur
Schiphol meldt dat vanavond om 19:00 het luchtruim sluit. De komende uren wordt het vliegverkeer geleidelijk afgebouwd. Honderden vluchten zijn al geannuleerd. Ongeveer 20.000 mensen zijn door de annuleringen gedupeerd.

Vanavond sluit het luchtruim in heel Noord-Europa. In Groot-Brittannië sloot het luchtruim om 13:00. Ook in België, Denemarken en Zweden is later vandaag geen vliegverkeer mogelijk. Het is nog onduidelijk wanneer het luchtruim weer opengaat.

In De Elementen (deel1, deel2, deel 3) staat veel informatie over de uitbarsting.

Kroonprins en premier naar begrafenis Kaczynski

Kroonprins Willem-Alexander en premier Jan Peter Balkenende (CDA) zijn zondag aanwezig bij de begrafenis van de Poolse president Lech Kaczynski en zijn vrouw. De plechtigheid vindt plaats in Krakau in aanwezigheid van een groot aantal staatshoofden, regeringsleiders en hoogwaardigheidsbekleders, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag. De 60-jarige Kaczynski kwam zaterdag om het leven bij een vliegtuigcrash in Rusland.

Vrijdagavond vindt in de kerk van de H. Jacobus de Meerdere in Den Haag een herdenkingsdienst plaats ter nagedachtenis aan het echtpaar Kaczynski en de overige 94 slachtoffers van de vliegramp. Balkenende zal een van de sprekers zijn tijdens deze dienst.

Willem-Alexander zou zondag meedoen aan de Amsterdamse editie van Run for Water, de zeskilometerloop van Live Earth. Zijn deelname is vanwege zijn aanwezigheid in Polen geschrapt.

Kate Winslet in spotje tegen ganzenlever

Actrice Kate Winslet heeft zich hard uitgesproken tegen de productie en consumptie van ganzen- en eendenlever. In een reclamespot voor dierenrechtenorganisatie Peta vertelt ze hoe het leven er uitziet van eenden en ganzen die worden vetgemest voor de productie van foie gras, ganzen- of eendenleverpaté.

In de clip zijn schrijnende beelden te zien van beesten die zo dik zijn dat ze niet meer kunnen bewegen. Ook de bekende beelden van het gedwongen voeren middels een metalen buis komen voorbij.

"Dit is een angstaanjagend en pijnlijk proces voor de vogels, die bij lange na geen normaal leven leiden en weten dat ze enkele keren per dag een buis in hun keel geramd krijgen", spreekt de 34-jarige actrice. De video eindigt met de oproep "Help ons alstublieft bij het helpen van eenden en ganzen door te zweren dat u nooit meer foie gras eet."

Winslet is niet de enige beroemdheid die zich uitspreekt tegen foie gras, horen we in het filmpje. Zo serveert de Oostenrijkse topkok Wolfgang Puck het gerecht niet in zijn restaurants, en zou ook Paus Benedictus het hebben afgezworen.

Kate Winslet in spotje tegen ganzenlever
Kate Winslet in spotje tegen ganzenlever (Foto: Novum)

Obama: VS niet eeuwig in Afghanistan

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag zijn voornemen herhaald om in 2011 te beginnen met de terugtrekking uit Afghanistan. "Wij kunnen daar niet eeuwig blijven", zei hij in een interview met de Australische televisie.

Obama bevestigde dat hij in juni naar Australië komt, een belangrijke bondgenoot. Het land heeft vijftienhonderd militairen in Afghanistan, het grootste contingent van buiten de NAVO. Tot dusver zijn elf Australiërs in Afghanistan gesneuveld.

Obama zei dat Afghanistan een lastig karwei blijft, maar dat er de laatste tijd wel verbetering is.

Justitie kraakt 'onthullingen' Stegeman

Justitie heeft de onthullingen van Alberto Stegeman in zijn programma Undercover in Nederland keihard onderuitgehaald. Volgens het Openbaar Ministerie in Haarlem, dat een boete tegen hem eist van 1740 euro, is in de uitzending sprake van misleiding. Zo is een nagemaakte toegangspas nooit gebruikt en is een achtervolging in scene gezet.

De zaak tegen Stegeman draait om valsheid in geschrifte en het binnendringen in december 2008 van het bedrijventerrein bij Schiphol, waar ook het regeringstoestel staat. Stegeman deed dit naar eigen zeggen om een ernstig beveiligingslek aan de kaak te stellen en meent dat hij vrijuit dient te gaan, omdat de uitzending een algemeen belang zou dienen.

Volgens justitie is van zo'n belang, in tegenstelling tot een eerdere uitzending van Stegeman over Schiphol, geen sprake. De uitzending is bovendien 'verdraaid en gemanipuleerd'.

Zo beweerde Stegeman dat het een fluitje van een cent was om een KLM-toegangspas na te maken en dat dit geregeld gebeurt. Vervolgens zou hij in de kofferbak van een auto met een collega naar binnen zijn gereden. De collega zou de neppas hebben gebruikt, maar volgens justitie zat er een KLM-medewerker achter het stuur die een echte pas gebruikte.

Het enige wat Stegeman dan ook aantoonde volgens justitie is dat de kofferbak van de auto niet goed is gecontroleerd, maar daarvoor was het plegen van valsheid in geschrifte niet nodig. De nagemaakte pas is helemaal niet gebruikt en van het namaken van meerdere passen is niets gebleken.

Ook de claim dat de pas meerdere keren zou zijn gebruikt, zou niet kloppen. Volgens justitie zijn de beelden die Stegeman laat zien van de 'herhaalde tests' telkens dezelfde beelden van de auto met Stegeman in de kofferbak.

Bovendien was de uitzending volgens justitie aangedikt door een achtervolging te tonen die nooit heeft plaatsgevonden. De beelden van de achtervolging zouden later in scene zijn gezet.

Tegen een medewerker van het programma is duizend euro boete geëist. De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak tegen Stegeman en de medewerker.

50 Cent laat tatoeages verwijderen

Rapper 50 Cent laat het grootste gedeelte van zijn tatoeages verwijderen. De rapper richt zich steeds meer op acteren en de tatoeages zouden hem daarbij in de weg staan. "Het bespaart tijd die anders nodig zou zijn om de tatoeages te laten verhullen door make-up", zegt 50 Cent tegen het Amerikaanse People. Volgens de rapper is dat veel te tijdrovend.

De 34-jarige Curtis Jackson, zoals zijn echte naam luidt, heeft verschillende speelfilms op stapel staan. Momenteel zit hij in de nieuwe film 'Twelve', van regisseur Joel Schumacher. Daarin speelt hij een moordende drugsdealer. Daarnaast heeft hij een rol bemachtigd in de American football-film 'Things Fall Apart' van regisseur Mario van Peebles, die in 2011 wordt verwacht.

'Twelve' verschijnt waarschijnlijk in september in de bioscoop.

50 Cent laat tatoeages verwijderen
50 Cent laat tatoeages verwijderen (Foto: Novum)

Spookrijdende tiener maakt snelwegen onveilig

Een spookrijdende motorrijder heeft donderdagochtend de A1 onveilig gemaakt. Ter hoogte van Voorthuizen werd de 17-jarige jongen, die geen helm droeg, aangehouden, meldt het Korps Landelijke Politiediensten.

Rond 09.00 uur reed de jongen op de motorscooter met een Duits kenteken op de A12 bij Ede. Vervolgens nam hij de A30, waar hij als een wilde tussen de file doorreed. Hij negeerde stoptekens van de politie en kwam tijdens de achtervolging die volgde meerdere keren ten val. Op een gegeven moment reed hij spookrijdend de A1 op. Hij kwam hierbij in aanraking met een jeep.

Ook reed hij in op een politieauto, die licht beschadigd raakte. De jongen, die bekendstaat als veelpleger in Utrecht, is overgebracht naar het politiebureau. De motor was waarschijnlijk gestolen.

Leeftijdsgrens prostituees omhoog

Prostituees moeten voortaan minimaal 21 jaar zijn. Demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) gaat hiertoe het wetsvoorstel voor het reguleren van prostitutie en seksbedrijven aanpassen, laat hij donderdag weten.

Eerder hield het kabinet nog vast aan een leeftijdsgrens van 18 jaar. Dit vanwege het risico dat hoeren tussen de 18 en 21 jaar in de illegaliteit zouden verdwijnen. Dit risico wil Hirsch Ballin bestrijden met krachtige controles en het strafbaar stellen van illegale prostituees, exploitanten en klanten.

De bewindsman kiest nu toch voor 21 jaar, omdat vrouwen van die leeftijd beter een weloverwogen beslissing kunnen nemen over een leven als hoer dan vrouwen van 18, schrijft hij.

Bovendien hebben zij vaker een opleiding afgerond en zijn daarmee financieel minder afhankelijk van het werk in de prostitutie. Gemeenten moeten met iedere prostituee een inhoudelijk gesprek gaan voeren voordat zij worden geregistreerd.

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor het verhogen van de minimumleeftijd van prostituees.

Van Deutekom neemt langere tijd rust

Schaatsster Paulien van Deutekom last een lange rustpauze in. Mogelijk slaat ze een groot gedeelte van het komend seizoen over.

Dat zei de voormalig wereldkampioene allround vandaag: "Mijn lijf heeft rust nodig en moet helemaal herstellen. Dat is het enige dat telt. Pas daarna wil ik weer aan schaatsen denken." Van Deutekom weet niet wanneer ze weer op het ijs stapt. "We zien wel wanneer ik er weer klaar voor ben. Dat kan aan het begin van het seizoen zijn, maar ook in januari. Of misschien zelfs nog wel later."

Na haar wereldtitel in Berlijn in 2008 bleven prestaties uit voor de 29-jarige Van Deutekom, die twee teleurstellende seizoenen achter de rug heeft en de Olympische Spelen in Vancouver misliep. De Goudse had een aflopend contract bij TVM. "Maar we hebben goede gesprekken gehad", zegt ze. "We hebben allebei de intentie om iets voor elkaar te blijven betekenen."

Marrit Leenstra, die tot afgelopen seizoen ook voor TVM reed, zet haar schaatsloopbaan naar alle waarschijnlijkheid voort bij Hofmeier. In een van de komende weken zal de 20-jarige schaatsster een contract ondertekenen bij de ploeg van trainer Jan van Veen.

Masker voor tegensputterende asielzoekers

Agressieve asielzoekers die tegenstribbelen als zij het land worden uitgezet, krijgen voortaan een gezichtsmasker opgezet. Hiermee wordt voorkomen dat zij overheidsdienaren bespugen en bijten. Justitie start dit jaar een proef met het masker, schrijft demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsman wil vreemdelingen die bij hun uitzetting geweld gebruiken tegen ambtenaren hard aanpakken. Hij doet dat naar aanleiding van een rapport waaruit blijkt dat vreemdelingen steeds vaker geweld gebruiken bij hun uitzetting. Jaarlijks wordt ongeveer vier procent van de uitzettingen geannuleerd vanwege gewelddadige asielzoekers.

Behalve een pilot met het gezichtsmasker gaat Hirsch Ballin ook bekijken of het mogelijk is om asielzoekers die herhaaldelijk geweld gebruiken tot ongewenst vreemdeling te verklaren. Hiermee wordt het verblijf in Nederland strafbaar gesteld.

Asielzoekers die zijn uitgeprocedeerd, proberen hun uitzetting soms ook te frustreren door op het allerlaatste moment een nieuwe verblijfsaanvraag in te dienen. Om dit te voorkomen wordt bekeken of ter plekke kan worden besloten over deze aanvragen, aldus Hirsch Ballin.

Cancellara niet in Amstel Gold Race

Fabian Cancellara zal aankomende zondag niet aan de start verschijnen van de Amstel Gold Race. De Zwitser zegt dat zijn programma van de afgelopen tijd hem te veel energie gekost heeft.

"Na overleg met de leiding van Saxo Bank heb ik besloten niet te starten. Ik ben trots op mijn overwinningen in de Ronde van Vlaanderen en Parijs - Roubaix, maar ben nu doodop," aldus Cancellara. "Half mei, in de Ronde van Californië, stap ik weer op de fiets."

Kubica: "Ferrarigeruchten leiden mij niet af"

Ferrari heeft geen haast om het contract met haar coureur Felipe Massa te verlengen. Dit leidde deze week tot geruchten dat Robert Kubica de plaats van de Braziliaan wel eens in zou kunnen gaan nemen in de toekomst. De Pool wil echter van niets weten en concentreert zich momenteel op Renault.

"Er waren vorig jaar al geruchten rond Ferrari en die zijn er dit jaar weer. We zien het wel. Tot nu toe zijn het alleen maar geruchten," zei Kubica. "Ik blijf hard werken en me concentreren op iedere race en mijn best te doen voor het team waar ik nu voor race. Voor mij is het duidelijk dat wat er in de toekomst gaat gebeuren mij nu niet afleidt. Ik denk geen seconde aan volgend jaar of mijn toekomst."

Kubica staat nog steeds achter zijn keuze voor Renault en de Pool denkt zelfs dat hij met het Franse team weer voor de overwinningen mee kan gaan vechten, hoewel de renstal er momenteel nog niet aan te pas komt. "Ze hebben iedereen vijf jaar geleden verslagen, dus ik zie geen reden waarom het niet weer zou kunnen. We hebben het vorig jaar met Brawn GP gezien. Ze hadden niet het hoogste budget en waren geen topteam, maar ze hebben de titel gepakt. Renault is ook een goed voorbeeld, want toen ze het kampioenschap wonnen hadden ze niet het hoogste budget of de meeste hulpbronnen. Het belangrijkste is dat we proberen het maximale er uit te halen met de middelen die we ter beschikking hebben."

Kubica hamert er op dat er een goede sfeer binnen het Renault Team is. "Het is belangrijk dat iedereen zich zo goed mogelijk voelt. Wanneer de resultaten goed zijn dan maakt het niet zoveel uit, maar wanneer de resultaten niet zo goed zijn en er is een goede sfeer en allemaal dezelfde kant op gaat dan kun je veel sneller beter worden en ook nog op een betere manier. Dat proberen we bij Renault te doen. Er zijn nog steeds problemen op te lossen en ik hoop dat we dat snel kunnen doen. We proberen het tenminste en dat is belangrijk."

Ontsnapte jeugd-tbs'er opgepakt in Tilburg

Agenten hebben donderdagochtend in Tilburg een 16-jarige jongen aangehouden die eerder deze week was weggelopen uit een tbs-instelling waar hij werd behandeld.

Twee agenten wilden rond 03.40 uur twee jongens controleren die op het station rondhingen. Een van hen vluchtte, waarop de achtervolging werd ingezet.

Toen de agenten de jongen op de Spoorlaan in de kraag grepen, wilde hij zijn naam niet opgeven. Toen bleek dat hij ook geen identiteitsbewijs bij zich had, werd hij aangehouden. Op basis van zijn NS-kaart stelden de politiemensen vast dat het ging om de weggelopen tbs'er.

De tiener was begin deze week weggelopen tijdens het sporten. Wat de jongen op zijn kerfstok heeft, is niet bekendgemaakt.

Man slaat man met python

De politie in de Amerikaanse staat South Carolina heeft een 29-jarige motelgast aangehouden die een andere gast na een ruzie had geslagen met een python.

Het slachtoffer verklaarde tegenover de politie dat hij met de man woorden had gehad over muziek die te hard stond. De ruzie leek gesust, maar een paar uur later kwam de man met een 1,20 meter lange python op hem af en sloeg hem met de kop van de wurgslang in zijn gezicht.

De dader overhandigde de slang aan familie voor hij door de politie in de boeien werd geslagen en naar het bureau werd meegenomen.

PVV'er vecht ontslag bij Humanitas aan

Rene Eekhuis, die raadslid is voor de PVV in Almere, gaat het besluit van Humanitas aanvechten om de PVV'er te wippen als bestuurslid nu hij namens zijn partij is gekozen in de gemeenteraad. Dat laat Eekhuis donderdag weten. "Ik ben op democratische wijze voor vier jaar gekozen."

Eekhuis, die in zijn vrije tijd onder meer kindervakantieweken organiseerde voor Humanitas, kreeg onlangs per e-mail te horen dat zijn werkzaamheden voor het districtsbestuur van de vrijwilligersorganisatie niet langer gewenst zijn. De waarden die Humanitas aanhangt zijn niet te verenigen met de standpunten die door de PVV zijn ingenomen tijdens de verkiezingscampagne, meende het plaatselijke bestuur.

Het hoofdbestuur van Humanitas vindt dat de vereniging niet mag discrimineren. Vrijwilligers van 'alle soorten en maten' zijn welkom, verklaarde Humanitas eerder deze week. Om uit de ontstane 'onwerkbare situatie' te komen heeft het hoofdbestuur echter besloten dat er een nieuw districtsbestuur moet komen.

Eekhuis gaat niet akkoord met deze procedure. Hij noemt de handelwijze van het hoofdbestuur 'alweer een grove minachting voor de democratie'. "Humanitas legt haar eigen statuten naast zich neer door het bestuur te ontbinden." Eekhuis stelt dat hij nog steeds een rechtsgeldig gekozen bestuurslid is en niet van plan is op te stappen.

Eekhuis' advocaat heeft dit standpunt overgebracht aan het hoofdbestuur. Hij sluit een gang naar de rechter niet uit. "We geven Humanitas nog eens een keer de mogelijkheid met mij in overleg te treden. Doet men dat niet, dan zijn gerechtelijke procedures niet uitgesloten."

De PVV-fractie in de Tweede Kamer pleit ervoor om de subsidie aan Humantias te stoppen.

Man op krukken mishandelt toezichthouders

Een man is woensdagmiddag twee medewerkers van Stadstoezicht Amsterdam te lijf gegaan met zijn krukken. Hij beet een van de mannen in zijn hand. De agressieveling is aangehouden, meldt de politie.

De 25-jarige man liep op het metrostation Reigersbos in stadsdeel Zuidoost op krukken toen hij werd aangesproken door de twee handhavers van het veiligheidsteam openbaar vervoer, omdat hij zonder uit te checken door het controlepoortje liep. De verdachte begon met zijn krukken te slaan en pakte een medewerker in een wurggreep en beet hem in de hand.

Het slachtoffer liep meerdere kneuzingen en verwondingen aan hoofd, oogkas, handen en polsen op. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht. De verdachte zit vast.

CBP: privacy ondergeschoven kindje in politiek

De grote politieke partijen besteden in hun verkiezingsprogramma's te weinig aandacht aan privacy. Dat zei voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) Jacob Kohnstamm donderdag tijdens de presentatie van het jaarverslag.

Het zijn vooral VVD, PVV, CDA en PvdA die weinig aandacht besteden aan het thema in hun programma's. "Er is heel weinig over te vinden", zei Kohnstamm. In de programma's van de kleinere partijen zoals de ChristenUnie, PvdD en GroenLinks zijn wel passages te vinden die Kohnstamm uit het hart zijn gegrepen, maar dat zet weinig zoden aan de dijk. Het is niet waarschijnlijk dat zij een coalitie zullen vormen na de verkiezingen.

Kohnstamm vindt dat de nieuwe regering en parlement meer werk moeten maken van 'privacy by design', zo stelde hij donderdag. Hierbij worden bij het ontwerp van een nieuw product of dienst al waarborgen voor de bescherming van persoonsgegevens ingebouwd.

Als voorbeeld noemde hij het 'spionagekastje' dat er zou komen voor het rekeningrijden. Het kastje zou alleen het bedrag dat automobilisten moeten betalen, verzenden naar het bedrijf dat de facturering verzorgt. Waar en wanneer automobilisten hebben gereden, zou geheim blijven.

Dergelijke voorbeelden -hoewel de kilometerheffing inmiddels ter ziele is- verdienen navolging, als het aan de privacywaakhond ligt. "Bedrijven en overheden zullen altijd knappe koppen inzetten voor de ontwikkeling van nieuwe, efficiënte en winstgevende producten en diensten. Het is echter ook in het belang van het uiteindelijke succes van veel van die producten en diensten om de knapste koppen de opdracht te geven deze producten zo te ontwikkelen dat ze geen of veel minder inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer", aldus Kohnstamm.

[Upd] 'Advocaat mogelijk toch bondscoach Rusland'

Dick Advocaat wordt mogelijk toch bondscoach van Rusland. De AZ-trainer en huidige bondscoach van het nationale elftal van België heeft opnieuw contact gehad met de Russische bond en overweegt het voorstel aan te nemen. Dat schrijft de Belgische krant De Standaard vandaag.

De Russen, die op zoek zijn naar een vervanger voor Guus Hiddink, zouden de 62-jarige Haagse trainer een contract van enkele miljoenen euro hebben voorgelegd. Volgens de krant bemoeit zelfs de Russische premier en voormalig president Vladimir Poetin zich met de zaak. Hij zou hoogstpersoonlijk Advocaat en de voetbalbond onder druk hebben gezet om de Nederlander binnen te halen.

Advocaat werd in februari ook al in verband gebracht met de Russen. De trainer, die sinds oktober actief is in België, ontkende destijds alle geruchten.

Update @ 13:55 uur

De Belgische voetbalbond heeft gezegd dat Dick Advocaat gewoon bondscoach van onze zuiderburen blijft. "Advocaat zal zijn contract nakomen," aldus Philippe Colin van de Belgische voetbalbond tegenover Sporza.

De Standaard meldde vanmorgen dat Advocaat bondscoach zou worden van Rusland. "Dat artikel mag dan in Rusland zijn opgedoken, wij zijn officieel nergens van op de hoogte. Ik heb altijd het volste vertouwen gehad in Advocaat. Hij heeft hier niks over gezegd. Voor ons is er geen probleem," aldus Colin.

Arsenal aantal weken zonder Vermaelen

Arsenal kan twee tot drie weken niet beschikken over Thomas Vermaelen. De Belg moest zich woensdagavond in de uitwedstrijd tegen Tottenham Hotspur laten vervangen. Op de website van de Gunners meldt trainer Arsène Wenger dat het om een verrekking in de kuit gaat.

De blessure van de oud-Ajacied is de volgende tegenslag in het toch al ongelukkige seizoen van Arsenal. Wenger kende gedurende het seizoen de nodige personele problemen. Zo moest hij Robin van Persie vijf maanden missen en staan ook Cesc Fabregas, William Gallas en Andrei Arshavin langdurig buitenspel. Van Persie maakte gisteren zijn langverwachte rentree. Hij viel in november uit met een enkelblessure in de oefeninterland tegen Italië.

Arsenal voorlopig zonder Vermaelen © Novum/AP

Bekerfinale over twee duels

De bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax zal toch over twee wedstrijden gaan. Dat gerucht gaat momenteel en zal later op de middag door de KNVB bekend worden gemaakt op een ingelaste persconferentie.

De bond is dus uiteindelijk toch gezwicht onder de druk van de politiek. Er was in de aanloop naar de finale veel ophef rond de veiligheid van de wedstrijd. Zo besloot Ajax minder fans mee te nemen naar de Kuip, omdat men de veiligheid niet kan garanderen en de inzet van extra veiligheidsfunctionarissen zou enkele tonnen extra gaan kosten.

Update:
De bekerfinale wordt inderdaad over twee duels gespeeld. Het eerste duel zal op 25 april worden gespeeld, terwijl het tweede op 6 mei op het programma staat. Om 14.00 uur zal de KNVB deze beslissing toelichten tijdens een persconferentie in Zeist. Dan zal ook bekend worden gemaakt waar het eerste gespeeld zal gaan worden.

Update 13:13 uur
De Telegraaf meldt nu ook dat er bij beide duels geen uitpubliek aanwezig zal mogen zijn.

Update 13.27 uur
De bekerstrijd zal vermoedelijk op 25 april worden afgewerkt in Amsterdam en op 6 mei zal de bekerclash vervolgd worden in de Rotterdamse Kuip.

[Gerucht]Bioshock MMO in de maak?

Destructoid heeft onlangs van een mysterieuze insider vernomen dat 2K Games in het diepste geheim bezig is, of op zijn minst serieus denkt aan een Bioshock MMO. Men lijkt Rapture nog niet verlaten te hebben, ondanks dat over het algemeen werd aangenomen dat twee delen in de serie meer dan genoeg zou zijn.

2K Games heeft al eerder - ergens in 2008 - aangegeven te denken aan een MMO in Rapture. Nu dit de tweede keer boven water komt lijkt het idee serieuzer te worden. De geruchten worden door meerdere sites opgepikt, maar alleen de tijd zal het weten. Er gaan ondertussen wel interessante vragen op: speelt het zich vóór Bioshock af, of zelfs ná Bioshock 2? Misschien wel tijdens de bouw van Rapture... Kortom, genoeg ideeën.

Big Daddy
Level 41 Elite Boss Big Daddy...

Verdasco verslaat Berdych in Monte Carlo

Fernando Verdasco heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het ATP-toernooi in Monte Carlo. In de achtste finales wist hij de Tsjech Tomáš Berdych in drie sets te verslaan; 5-7, 6-3 en 6-2.

Berdych begon sterk aan de wedstrijd en brak Verdasco halverwege de set. Deze break gaf de Tsjech niet meer uit handen en won daardoor de eerste set. In de tweede set waren de rollen omgedraaid. Verdasco brak Berdych op het moment dat hij behandeld wilde worden aan een knieblessure. Ook Verdasco, die steeds beter in de partij kwam, gaf zijn break niet meer uit handen en trok zo de stand weer gelijk.

In de derde set wist Verdasco, die af en toe schitterende spinballen liet zien, Berdych opnieuw snel te breken. De Tsjech gaf zich niet zomaar gewonnen en brak een game later meteen terug op de service van de Spanjaard. Verdasco liet zich vervolgens niet van de wijs brengen en brak de Tsjech opnieuw.

De Spanjaard gaf zijn opslag vervolgens niet meer uit handen, wist Berdych zelfs nog eens te breken en won daardoor de derde set. Daardoor mag Verdasco het in de kwartfinales opnemen tegen zijn landgenoot Albert Montañes, die eerder voor een verrassing zorgde door de Kroaat Mario Cilic naar huis te sturen.

Run op kaartjes voor het WK

De verkoop van goedkope kaarten voor het wereldkampioenschap voetbal via diverse verkooppunten heeft toch nog voor een run op de tickets gezorgd. Vele duizenden Zuid-Afrikaanse fans stonden vanaf gistermiddag al in de rij om vandaag aan een toegangsbewijs van twintig dollar te komen, de laagste prijs voor een WK-ticket in jaren.

De belangstelling bleef tot nu toe achter bij de verwachtingen. De Zuid-Afrikanen hadden te veel moeite met aanschaf van een ticket via internet omdat velen niet over een aansluiting of de benodigde creditcard beschikken. Daarom werd besloten over te gaan tot het opzetten van verkooppunten en het beschikbaar stellen van kaarten bij supermarkten. Dat blijkt een succes te zijn. Er gingen vandaag in totaal 120.000 toegangsbewijzen in de verkoop. Een 64-jarige man overleed terwijl hij stond te wachten in een rij in Kaapstad.

Wurz gaat stewards in China assisteren

Alexander Wurz zal komend weekend de stewards bij gaan staan in de Formule 1 Grand Prix van China. De Oostenrijker beschikt over een ruime ervaring als coureur in verschillende raceklasses en reed zelf enkele jaren in de F1 en was jarenlang testcoureur.

De FIA maakte bekend dat voor de Grand Prix van Spanje volgende maand Derek Warwick de stewards bij zal gaan staan. Hij heeft in het verleden 162 races in de Formule 1 gereden. Een race later in Monaco zal voormalig wereldkampioen Damon Hill zijn plaats in gaan nemen. Alain Prost zal na Bahrein ook de Grand Prix van Turkije voor zijn rekening nemen, terwijl Emerson Fittipaldi waarschijnlijk tijdens de Grand Prix van Canada in Montreal de stewards bij zal gaan staan. Nigel Mansell tenslotte zal hoogstwaarschijnlijk deze taak op Silverstone op zich gaan nemen.

De keuze voor Damon Hill als steward is opmerkelijk, omdat hij nog tegen enkele coureurs uit het huidige Formule 1-veld heeft geracet. Belangrijkste actie hierbij vond in 1994 plaats toen Michael Schumacher hem in Adelaide van de baan ramde en zo zijn eerste wereldtitel pakte. Hill vindt echter dat dit soort acties uit het verleden niet mee mogen gaan spelen in zijn beslissingen. "Er zijn belangrijker zaken dan relaties tussen individuen. Het belangrijkste is de sport en dat de sport geloofwaardig is."

Jongens van 17

“Hee schatje! Wil je verkering met me?” Onwillekeurig kijk ik om me heen. Niemand te zien. Ook niet aan de overkant van de straat. Ik loop door en doe of ik niks hoor. Een andere stem roept: “Hee lekker ding, ga je met me uit vanavond?” Aangemoedigd door deze twee beginnen de andere jongens ook dingen te roepen als: “Wil je mijn telefoonnummer?” “Heb je ook msn?” En  meer van dat soort dingen.

Komst Nintendo 3DS is een grote gebeurtenis

De overgang van de Nintendo DS naar de Nintendo 3DS is in de ogen van Nintendo-topman Reggie Fils-Aime net zo groot als de overgang van de Gameboy naar de Nintendo DS. Dit schrijft Business Week op haar website.

Hoewel Nintendo erg veel versies van draagbare spelcomputers uitgeeft, meent Fils-Aime dat hardware niet het belangrijkste is. Volgens hem staat software centraal omdat dit tot de verbeelding van consumenten spreekt.

"De Nintendo 3DS is ons volgende draagbare platform", aldus Reggie Fils-Aime. "Voor ons is de nieuwe technologie echter niet het belangrijkste. Het is een middel om een doel te bereiken, en dat doel draait om het creëren van leuke belevenissen voor de consument."

Reggie Fils-Aime wilde helaas niet dieper op de Nintendo 3DS ingaan. De nieuwe draagbare spelcomputer van Nintendo zal een 3D-scherm krijgen waarop spelers 3D-beelden zonder bril kunnen zien. Nintendo is van plan de Nintendo 3DS midden juni tijdens de E3 Expo in Los Angeles voor het eerst te tonen.

Komst Nintendo 3DS is een grote gebeurtenis

Goede verkopen voor Atlus

Het gaat goed met game-uitgever Atlus. Uit een financieel-rapport, gepubliceerd door de website Siliconera, blijkt dat de uitgever met de verkoop van Demon's Souls en Shin Megami Tensei: Persona 3 Portable een behoorlijke winst heeft geboekt.

De PSP-game Shin Megami Tensei: Persona 3 Portable' en de PS3-game 'Demon's Souls hebben beide boven verwachting gepresteerd. Zo heeft Demon's Souls in de Verenigde Staten met 280 duizend exemplaren bijna vier maal het beoogde verkoopresultaat van 75 duizend exemplaren behaald.

De hogere verkoopcijfers van Demon's Souls in de VS zijn vooral te danken aan de vele positieve recensies die de game heeft gekregen. Zo werd met name de extreem hoge moeilijkheidsgraad van de game door veel recensenten als een groot pluspunt gezien.

Atlus wil Demon's Souls dit jaar in Europa uitbrengen. Een releasedatum van de Playstation 3-game is vooralsnog onbekend.

Goede verkopen voor Atlus

Kojima: 'Als ik dit verpest, verlaat ik de industrie.'

Hideo Kojima heeft gezegd de game-industrie te verlaten als zijn volgende game tegenvalt. Op zijn eigen twitterpagina legt de man achter de Metal Gear Solid-games behoorlijk wat druk op zichzelf.

"Mijn volgende project zal bepaalde taboes bevatten," schrijft Kojima. "Als ik dit verpest, verlaat ik de industrie. Ik ben 47 jaar oud en maak nu al 24 jaar games. Hopelijk hoeft het niet zover te komen. Ik heb gelukkig een bondgenoot gevonden die dit risico met me wil lopen."

Het bericht van Kojima roept veel vragen op. Het is vooralsnog compleet onduidelijk om welke game het gaat, op welke taboes hij doelt en wie de mysterieuze 'bondgenoot' is. Misschien dat Hideo Kojima op de aankomende E3 Expo in juni in Los Angeles zijn nieuwe project zal onthullen.

Kojima: 'Als ik dit verpest, verlaat ik de industrie.'

Ghost Recon ondersteunt Natal

Ghost Recon: Future Soldier krijgt Project Natal-ondersteuning. Volgens de Franse website Jeuxvideo bevat de first-person-shooter van Ubisoft een speciale modus waarin traditionele besturing met de controller door handgebaren wordt aangevuld.

In de speciale gamemodus moet je de controller af en toe loslaten om met één hand bewegingen voor de camera te maken. Op deze manier kun je bijvoorbeeld door de menu's met tactische orders bladeren. Daarnaast wordt het mogelijk om je team met specifieke handgebaren van directe commando's te voorzien.

Ghost Recon: Future Soldier draait om de futuristische oorlogsvoering. Je krijgt een team goedgetrainde specialisten onder je hoede uitgerust met wapentuig dat momenteel in de prototype-fase bij het Amerikaanse leger verkeert.

Ghost Recon: Future Soldier moet dit najaar op de PC, Xbox 360 en PS3 verschijnen.

'Ghost Recon' ondersteunt Natal

Einde CDV Software komt dichterbij

CDV Software is niet langer in staat haar schulden af te betalen. Daar bovenop heeft voormalig zakenpartner Southpeak nog een claim van 4,4 miljoen euro op de deurmat laten ploffen. De situatie van de noodlijdende Duitse uitgever wordt op de website Gamasutra geschetst.

Het verhaal rond het naderende faillissement van CDV Software is behoorlijk ingewikkeld. Vorig jaar klaagde CDV zakenpartner Southpeak aan nadat een onderdeel van Southpeak, de Gamecock Media Group, failliet ging. CDV had games in ontwikkeling voor Gamecock, en wilde de onkosten verhalen op Southpeak.

Begin april kocht Southpeak echter een gamestudio van CDV over. Zo verkreeg Southpeak niet alleen de rechten over een aantal games, maar ook een openstaande rekening aan CDV ter waarde van 3,7 miljoen euro. Dit bedrag zou inmiddels zijn opgehoogd tot de eerder genoemde 4,4 miljoen euro.

CDV Software heeft mede door deze openstaande schuld insolventie moeten aanvragen. Dit is de eerste stap richting een volledig faillissement. Als laatste redmiddel hoopt CDV de schuld met Southpeak te vereffenen door de Gamecock-claim te laten vallen en ze meer aandelen binnen de organisatie te bieden. Als Southpeak niet op het voorstel ingaat, lijkt het doek voor CDV binnenkort definitief te vallen.

Einde CDV Software komt dichterbij

Zoon vermoordt vader na game-ruzie

In Tuapse, een dorpje in het zuiden van Rusland, heeft een 14-jarige puber in de nacht van zondag op maandag zijn vader vermoord. Het tweetal kreeg ruzie over het gamegedrag van de zoon. Volgens de Australische website News.au is de vader in zijn slaap met een moker om het leven gebracht.

De ouders van de veertienjarige jongen hadden hem verboden nog te gamen omdat hij al de gehele week op de computer had gespeeld. Daarop besloten de ouders, tot ongenoegen van de zoon, het toetsenbord van de computer in beslag te nemen.

Na een fikse ruzie verdween de jongen naar zijn kamer. Toen de vader rond één uur 's nachts sliep, kwam de zoon de slaapkamer ingeslopen. Vervolgens sloeg hij twee keer vol met de moker op het hoofd van zijn vader. Volgens de lokale autoriteiten is de man ter plekke aan zijn verwondingen overleden.

Meteen na de moord besloot de moeder haar zoon het toetsenbord terug te geven. De jongen kroop achter de computer en pas toen hij na een paar uur in slaap viel, belde de moeder familieleden op om haar verhaal te doen. Zij besloten de instanties in te schakelen.

De 14-jarige zoon is opgepakt en kan volgens de Russische wet als volwassene worden berecht.

Zoon vermoordt vader na game-ruzie

Vietnam wil controle over online games

Het Vietnamese ministerie van communicatie en informatie wil strengere regels voor online games in gaan voeren. Dit schrijft de website VietNamNet Bridge. De nieuwe wetten hebben niet alleen betrekking op de consument, maar ook op de industrie.

Het voorstel van het ministerie beschrijft onder andere een regulering van internetcafés. Zo zouden de internetcafés enkel op bepaalde tijden open mogen zijn, en mogen online games niet gespeeld worden na tien uur 's avonds. Tevens mogen MMO's, zoals bijvoorbeeld World of Warcraft, niet langer dan drie uur per dag gespeeld worden.

Vietnam wil echter ook de game-industrie zelf aanpakken. De overheid eist dat bedrijven licenties afnemen waarmee ze het recht krijgen om online games in Vietnam speelbaar te maken. Daarnaast hoopt de overheid de nationale industrie sterker te maken door een verplichte wachttijd van twaalf maanden op de import van buitenlandse games in te voeren.

In de lopende discussie over de fysieke waarde van virtuele goederen trekt de Vietnamese overheid ook een duidelijke lijn. Virtuele goederen zijn geen geld waard en mogen niet voor echt geld worden verkocht. Bovendien kan een geschil rond virtuele goederen niet gerechtelijk worden onderzocht.

In de komende maanden moet er meer duidelijkheid komen over welke regels er in het wetboek worden opgenomen en welke niet.

Vietnam wil controle over online games

Alonso: "Schumacher nog steeds titelkandidaat"

Ferrari-coureur Fernando Alonso vindt dat Michael Schumacher nog zeker niet uitgesloten mag worden als titelkandidaat in de Formule 1. De zevenvoudig wereldkampioen keerde dit jaar terug op het hoogste niveau, maar tot dusverre heeft hij nog geen potten kunnen breken.

Mocht Mercedes er in slagen de bolide te verbeteren, dan is Schumi nog niet uit te vlakken voor de titel. "Hij is nog steeds de Michael Schumacher zoals we die van vroeger kennen. Ik heb ook nog evenveel respect voor hem als drie jaar geleden en ik weet zeker dat we zijn ware kwaliteiten later dit jaar nog te zien gaan krijgen, wanneer zijn wagen beter is geworden. Ik ga er vanuit dat Michael dit jaar nog een serieuze concurrent wordt voor de titel," zei Alonso tegen Bild.

Voorlopig ziet de tweevoudig wereldkampioen echter Sebastian Vettel als zijn grootste concurrent. Beiden hebben 37 punten in de titelstrijd, maar de Red Bull lijkt momenteel beter te zijn dan de Ferrari. "Sebastian laat elke race weer zien dat hij een supercoureur is. Vorig jaar werd hij vice-kampioen en dat word je niet door alleen maar veel geluk te hebben. Hij heeft een mooie toekomst voor zich en wordt ongetwijfeld een keer wereldkampioen."

Vrouw zit vast in eigen wasmachine

Een Zuid-Koreaanse vrouw heeft gisteren enige tijd vastgezeten in haar wasmachine. De brandweer moest eraan te pas komen om de 36-jarige mevrouw Kim uit Juan-dong uit haar benarde positie te bevrijden.

Kim ging gisterochtend in alle vroegte op haar wasmachine zitten, die zich buiten op haar veranda bevindt, om hier een sigaretje te roken. Ineens verloor de vrouw haar evenwicht en viel pardoes in het stuk witgoed. Omdat haar lichaam in een V-vorm in de wasmachine stak, kon ze geen kant op.

Haar echtgenoot ontdekte zijn vrouw enige tijd later in het apparaat. Hij belde snel het alarmnummer waarop de spuitgasten van Incheon uitrukten om de vrouw met behulp van gereedschap uit de wasmachine te bevrijden. Mevrouw Kim wist zonder kleerscheuren uit de wasautomaat te komen.

Deur op een kier voor Kuranyi

Voetbalminnend Duitsland wacht met smart op de terugkeer van Kevin Kuranyi in de Duitse selectie. Bondscoach Joachim Low laat zich niet gek maken door de media-aandacht rond de spits van Schalke 04. Op de website van de Duitse voetbalbond laat hij weten dat hij zich eind deze maand uitspreekt over de zaak-Kuranyi.

Löw en Kuranyi hebben sinds oktober 2008 een conflict met elkaar. De aanvaller verliet tijdens een interland nog voor het einde van de wedstrijd het stadion. Dat deed hij omdat de bondscoach hem had gepasseerd voor de interland tegen Rusland. De keuzeheer kondigde kort daarna aan dat hij de spits niet meer zou oproepen. Niet lang daarna maakte Kuranyi zijn excuses.

De Duitse spits scoorde dit seizoen al achttien keer in de Bundesliga. Dit terwijl de vaste spitsen van die Mannschaft, Miroslav Klose en Lukas Podolski, beiden twee keer doel troffen voor de Duitsers. Zij moeten hun competitiewedstrijden geregeld vanaf de bank volgen.

[MLB] Stand per 15-04

Het seizoen van 2010 is ruim een week onderweg. De Philadelphia Phillies zijn sterk gestart en datzelfde geld voor de San Francisco Giants. Houston wacht daarentegen nog op de eerste winst van het seizoen. Vanavond tegen St. Louis is de eerstvolgende kans. Hieronder de standen.

American League

East W L Pct.
Tampa Bay Rays 6 3 .667
Toronto Blue Jays 6 3 .667
New York Yankees 5 3 .625
Boston Red Sox 4 4 .500
Baltimore Orioles 1 8 .111

Central W L Pct.
Detroit Tigers 6 3 .667
Minnesota Twins 6 3 .667
Chicago White Sox 4 5 .444
Kansas City Royals 4 5 .444
Cleveland Indians 2 6 .250

West W L Pct.
Texas Rangers 5 3 .625
Oakland Athletics 6 4 .600
Seattle Mariners 4 6 .400
Los Angeles Angels 3 6 .333

National League

East W L Pct.
Philadelphia Phillies 7 1 .875
Florida Marlins 5 4 .556
Atlanta Braves 4 4 .500
Washington Nationals 3 5 .375
New York Mets 2 6 .250

Central W L Pct.
St. Louis Rams 6 2 .750
Cincinnati Reds 5 4 .556
Chicago Cubs 4 4 .500
Pittsburgh Pirates 4 5 .444
Milwaukee Brewers 3 5 .375
Houston Astros 0 8 .000

West W L Pct.
San Francisco Giants 7 2 .778
Arizona Diamondbacks 5 3 .625
Colorado Rockies 5 3 .625
Los Angeles Dodgers 3 5 .375
San Diego Padres 3 5 .375







Enkelblessure Heitinga

John Heitinga dreigt voorlopig aan de kant te moeten staan. De Everton-verdediger viel gisteravond met een enkelblessure uit in de wedstrijd tegen Aston Villa. Nog onduidelijk is wat Heitinga precies heeft opgelopen en hoe ernstig de kwetsuur is. Vandaag ondergaat de international een mri-scan, meldt de website van de Britse club.

Zonder Heitinga verspeelde Everton dure punten tegen Aston Villa. De ploeg uit Liverpool stond vlak voor het eindsignaal met 2-1 voor, maar moest toch nog een doelpunt incasseren. Everton-verdediger Phil Jagielka scoorde in eigen doel.

Het behalen van de Europa League wordt hierdoor steeds lastiger. De Toffees moeten op de zevende plaats eindigen, willen zij nog recht hebben op een Europees ticket. De achterstand op nummer zeven Aston Villa bedraagt vier punten en deze club moet ook nog een wedstrijd inhalen.

Enkelblessure voor Heitinga © Novum/AP

Jongen vindt gevangeniscomputer op straat

Een 16-jarige jongen uit Arnhem heeft een oude computer met vertrouwelijke gegevens over gedetineerden in de Arnhemse gevangenis De Berg aangetroffen op straat. De jongen onderzocht de computer samen met docenten en zag toen de documenten.

De computer is teruggegeven aan de gevangenis. Justitie bevestigt donderdag een bericht daarover in dagblad de Gelderlander. De jongen plukte de computer vorige week van straat in Arnhem-Zuid en trof gespreksverslagen met gedetineerden aan. Een woordvoerder van justitie noemt het een 'buitengewoon ernstige' kwestie. "We zijn de jongen zeer erkentelijk dat de computer is teruggebracht."

De Graafschap wil door met Kalezic

De Graafschap wil graag nog een jaar door met Darije Kalezic. De coach, die de club dit seizoen het kampioenschap bezorgde in de Jupiler League, heeft van de leiding van de club uit Doetinchem een verlenging van zijn contract aangeboden gekregen.

"We hebben Darije een nieuw contract van een jaar aangeboden", aldus directeur voetbalzaken Leen Looyen tegen Voetbal International. "Dat het maar voor een seizoen is, heeft met zijn voorkeur te maken. De afgelopen jaren heeft hij ook steeds zijn contract met één seizoen verlengd. De bal ligt nu bij Darije, op korte termijn verwachten we uitsluitsel."

Kalezic zelf staat niet negatief tegen een langer verblijf in de Achterhoek. "We moeten zeker nog onderhandelen. Er ligt nu een aanbod, maar er kan pas iets worden getekend met tevredenheid van beide partijen. We zijn op een geweldige wijze kampioen geworden en ik heb zeker de intentie om langer te blijven."

De 40-jarige Bosniër nam het roer vorig jaar over van de ontslagen Henk van Stee. Hij wist degradatie toen niet af te wenden, maar leidde de Superboeren dit seizoen wel naar het kampioenschap in de Jupiler League, en dus een terugkeer naar de Eredivisie.

Dodental door cycloon India gestegen

Het dodental als gevolg van de cycloon die woensdag over de Indiase deelstaten West-Bengalen en Bihar raasde is donderdag gestegen tot 112. Reddingswerkers hebben rijst, gedroogd fruit, water en dekzeilen naar het gebied gebracht. Honderden mensen raakten gewond en duizenden raakten dakloos. Tienduizenden lemen huizen zijn vernietigd.

Veel mensen werden verrast door de cycloon, omdat er geen waarschuwing was uitgegeven door de meteorologische dienst. Volgens een inwoner van het gebied lagen veel mensen te slapen toen de storm toesloeg.

Opnieuw demonstraties in Indonesië

Honderden demonstranten hebben zich donderdag in de Indonesische hoofdstad Jakarta verzameld bij het gemeentehuis. Ze eisten dat de stadswacht van Jakarta wordt ontbonden, nadat er woensdag bloedige gevechten met demonstranten waren uitgebroken. Bij de rellen kwamen drie personen om het leven en raakten er 156 gewond.

De demonstranten schreeuwden 'God is groot' en gooiden stenen naar een billboard met een afbeelding van de gouverneur van Jakarta. Meer dan duizend agenten werden naar het gebied gestuurd.

Bewapend met kapmessen, stokken en benzinebommen gingen woensdag honderden mensen in het havengebied van Jakarta de straat op. Ze waren ervan overtuigd dat het gemeentebestuur van Jakarta de graftombe van een Arabische geestelijke, die in de achttiende eeuw de Islam in Jakarta verspreidde, wilde verwijderen. Ze raakten slaags met ongeveer tweeduizend stadswachten en zeshonderd man oproerpolitie.

Volgens een woordvoerder van de stad, Cucu Kurnia, wilde de gemeente de tombe niet verwijderen, maar krakers die illegaal op het haventerrein verblijven. De gouverneur van Jakarta sprak donderdag met de eigenaar van de haven, afstammelingen van de geestelijke en leiders van de groep mensen die in het gebied leven. Hij hoopte daarmee de problemen op te kunnen lossen.

De politie zei dat er nog steeds demonstranten bij de tombe zijn, maar dat uitgebrande auto's konden worden verwijderd en wegen worden heropend. De internationale containerterminal blijft gesloten totdat de situatie weer normaal is.

Ecclestone: "GP Zuid-Korea gaat door"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is duidelijk over de Grand Prix van Zuid-Korea van dit jaar: hij gaat door. Het Duitse blad Focus meldde dat ontwerper Hermann Tilke twijfels had of het project op tijd gereed zou zijn, maar volgens Ecclestone zijn deze zorgen nergens voor nodig.

"Ik heb gesproken met Tilke en hij ontkent dit te hebben gezegd," zei de Formule 1-baas tegen Reuters. Hij is er van overtuigd dat de coureurs gewoon op 24 oktober hun ronden in Zuid-Korea kunnen rijden. Eerder al liet de organisatie van de race weten dat Ecclestone geen twijfels meer had. "De heer Ecclestone is blij met de vooruitgang die we hebben geboekt en heeft tegenover ons geen enkele zorg uitgesproken of kanttekening geplaatst."

NAC Breda maakt zich op voor titel Twente

Nu de kans steeds aannemelijker gaat worden dat NAC Breda een grote rol gaat spelen in het kampioenschap van FC Twente begint de Bredase club alvast met de organisatie. Gisteren heeft er een eerste overleg plaatsgevonden tussen NAC en FC Twente.

De 750 beschikbare kaarten voor de bezoekers zullen ruim onvoldoende zijn. De kans is daarom aanwezig dat de bezoekers zich tussen het thuispubliek gaan begeven en dat is onwenselijk volgens NAC. "Het is vaak geen probleem dat ze er zitten, maar sommige uitfans weten niet goed om te gaan met de gastvrijheid en wekken het nodige irritatie bij het thuispubliek dat er omheen zit. Blij zijn dat je club scoort moet kunnen en hoort erbij, maar doelbewuste provocaties is iets waarop we niet zitten te wachten," aldus een woordvoerder van de Bredase ploeg.

De club uit Breda kondigt extra maatregelen aan en zal bij de toegangspoorten strenger gaan controleren op kaarten en identiteit. Mocht er misbruik worden geconstateerd dan volgt er een landelijk stadionverbod van 1,5 jaar. Hiervoor geldt dat én de bezoeker en degene van wie de kaat afkomstig is deze straf zullen krijgen.

 

Koenders met allergie naar ziekenhuis

Milano Koenders moest zich gisteren, in de derby van Sparta tegen Feyenoord, noodgedwongen laten vervangen. Hij kreeg last van een onbekende allergie.

"Zijn hele lichaam zat onder de uitslag", aldus assistent-trainer Martin Koopman. "Milano zag er echt niet uit en hij was al niet zo knap. We weten niet wat de oorzaak is. Milano is naar het ziekenhuis gegaan voor nader onderzoek."

Vorig jaar weinig gestaakt

Vorig jaar zijn in Nederland 25 stakingen uitgeroepen. In totaal gingen daardoor vijfduizend arbeidsdagen verloren. Dat is het kleinste aantal sinds 1985, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

In 2008 lag het aantal arbeidsdagen dat verloren ging door stakingen op 121.000. Bij één op de drie werkonderbrekingen in 2009 ging het om wilde acties die werden uitgeroepen buiten de vakbonden om. Bijna de helft van stakingen ontstond in de industrie. Aanleiding waren meestal conflicten bij cao-onderhandelingen of banenverlies door reorganisaties.

Blusputten tegen natuurbrand op Utrechtse Heuvelrug

Op de Utrechtse Heuvelrug worden zogeheten blusputten ingezet om natuurbranden in de kiem te smoren. Op 45 plekken zijn waterputten geslagen, zodat de brandweer bij bos- of heidebranden snel kan beschikken over bluswater. Dit moet het verspreiden van de vuurzee, zoals woensdagavond gebeurde in het duin- en heidegebied bij Bergen aan Zee, voorkomen.

De afgelopen jaren waren er meerdere natuurbranden op de Utrechtse Heuvelrug. Hierbij bleek dat de bluswatervoorzieningen ontoereikend waren. Brandweerauto's moesten toen af en aan rijden met nieuw water, dat uit de bebouwde kom kwam. De putten zorgen ervoor dat het vuur sneller bestreden kan worden, waardoor het minder kans heeft zich snel te verspreiden. Uit iedere put kan per uur 120.000 liter grondwater worden opgepompt.

Het is de eerste keer dat in Nederland op zo'n grote schaal bluswaterputten in een natuurgebied worden aangelegd. Volgens commissaris van de koningin Roel Robbertsen (CDA) laat de brand die woensdagavond en -nacht woedde in Bergen aan Zee zien hoe snel vuur om zich heen kan grijpen. "Het ontstaan van dit soort branden is nooit helemaal uit te sluiten, maar de waterputten geven de brandweer wel de mogelijkheid om op de plek van het vuur over enorme hoeveelheden bluswater te beschikken. Zo kan er snel ingegrepen worden."

Op 22 april worden de waterputten officieel in gebruik genomen.

Pabo'ers gewild op vmbo-scholen

Leraren met een pabo-diploma zijn in trek op vmbo-scholen. Dat blijkt uit onderzoek van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO). De pabo'ers krijgen veel waardering voor hun pedagogische didactische kwaliteiten en leerlingenzorg.

Twee derde van de leraren in het praktijkonderwijs heeft een pabo-diploma. Scholen mogen geen pabo'ers meer aannemen die na 2006 zo'n diploma hebben gehaald. Deze leraren moeten extra diploma's, de zogeheten eerste- en tweedegraads onderwijsbevoegdheid, halen. Veel scholen vinden dat onzin, blijkt uit het onderzoek.

Volgens SBO-directeur Freddy Weima vinden schoolleiders, leraren en deskundigen dat een pabo-diploma prima aansluit bij het praktijkonderwijs en leerwegondersteunend onderwijs van het vmbo. "De pabogediplomeerden doen het daar zelfs beter dan tweedegraads leraren."

Het SBO pleit voor een herstel van de bevoegdheid van pabo'ers op het vmbo. Na augustus 2006 hebben 850 mensen een pabo-diploma behaald. Deze mensen mogen dus niet in het vmbo aan de slag, maar volgens het SBO is er veel behoefte aan deze leerkrachten omdat veel oudere leraren er mee stoppen.

In het voortgezet onderwijs werken ongeveer 5600 leraren met alleen een pabodiploma. Ongeveer een derde hiervan werkt op een zelfstandige school voor praktijkonderwijs van het voortgezet speciaal onderwijs. Ook werken ze in het vmbo en soms op een havo of vwo. In die gevallen behalen ze vaak een tweedegraads bevoegdheid.

Ryanair: 1 betaald toilet op korte vlucht

Vliegtuigmaatschappij Ryanair wil het aantal toiletten in zijn Boeings terugbrengen tot maximaal één per toestel. Vliegtuigfabrikant Boeing is niet van plan om hier aan mee te werken volgens Ryanair, dat probeert Boeing over te halen mee te werken aan het plan. Volgens Boeing zou het verwijderen van twee van de drie toiletten de veiligheid in het toestel in gevaar kunnen brengen.

Ryanair wil de vrijgekomen ruimte benutten door er zes extra stoelen te plaatsen. Het laatste toilet is in het plan alleen nog maar toegankelijk door een dollar of pond te betalen. Hierdoor zouden mensen van te voren op het vliegveld naar de wc gaan, wat weer in gewicht zou schelen. Uiteindelijk zouden hierdoor de prijzen van de tickets omlaag kunnen.

Het is niet de eerste keer dat Ryanair met opmerkelijke plannen komt om de prijzen te kunnen verlagen. Zo wilde het bedrijf al mensen staand gaan vervoeren, een vetbelasting invoeren en mensen zelf hun bagage naar het vliegtuig laten dragen. Overigens was de vetbelasting al snel weer van de baan

Wenger geeft titelrace niet op

Arsène Wenger heeft de hoop op het kampioenschap nog niet opgegeven. Arsenal verloor gisteren met 2-1 van Tottenham Hotspur, waardoor het verschil met koploper Chelsea groeide naar zes punten.

"Het wordt moeilijk", gaf Wenger na de verliespartij toe op de clubsite van de Gunners. "De kans is klein dat we nog kampioen worden, maar we blijven doorstrijden. Je weet het maar nooit." De club uit Londen staat met nog vier wedstrijden te gaan derde op twee punten van Manchester United.

Robin van Persie maakte in het duel met Tottenham na vijf maanden blessureleed zijn rentree. Wenger was blij zijn pupil terug te zien. "Toen hij het veld in kwam zag je meteen dat hij de ploeg iets extra's en iets speciaals geeft. We hebben pech gehad dat we de laatste tijd met zoveel blessures kampen. Het werd ons vanavond te veel."

Wenger geeft niet op © Novum/ANP

Naughty Bear met 'schokkende' trailer

Heb je ooit wel eens in de situatie gezeten dat iedereen in je omgeving was uitgenodigd voor ene feestje maar dat jij niet mocht komen? Dan kun je je waarschijnlijk wel verplaatsen in het hoofdpersonage van Naughty Bear.

In de game zijn mogen namelijk alle beren naar een feest komen maar ben jij helaas niet uitgenodigd. Wat doe je? Je maakt ze natuurlijk allemaal hartstikke dood. Van de game is een nieuwe trailer verschenen die je hieronder kunt zien.

De game verschijnt 8 juni op de Playstation 3 en Xbox 360.

Dodental aardbeving China gestegen

Het dodental als gevolg van de aardbeving in de Chinese provincie Qinghai bij Tibet is donderdag opgelopen tot 617. Meer dan negenduizend mensen zijn gewond geraakt en ongeveer driehonderd worden vermist, meldt de staatstelevisie. Het ministerie van burgerzaken zegt dat vijftienduizend woningen zijn verwoest en dat voor honderdduizend mensen onderdak moet worden gevonden.

In Jiegu, de plaats het dichtste bij het epicentrum, lag 85 procent van de huizen in puin. Overlevenden brachten de nacht door op een paardenrenbaan. De temperatuur daalde 's nachts tot onder het vriespunt en talrijke naschokken hielden de mensen uit hun slaap. Bij gebrek aan artsen en medische voorzieningen zat er voor gewonden met botfracturen weinig anders op dan te wachten op hulp.

"Dit voelt als een oorlogsgebied. Het is een complete chaos", zei Ren Yu, manager van het Yushu-hotel in Jiegu.

De beving had een momentmagnitude van 6,9. Veel naschokken haalden meer dan 5 op de schaal van Richter. Hulpverleners en zwaar materieel werden aangevoerd via de luchthaven van Xining, de dichtstbijzijnde grote stad. De rit naar het rampgebied, 860 kilometer verderop, vergt onder de beste omstandigheden al minstens twaalf uur.

De getroffen regio ligt op dezelfde breuklijn als de provincie Sichuan, waar twee jaar geleden bij een aardbeving met een magnitude van 7,9 bijna negentigduizend mensen omkwamen. Meer informatie vind je op het forum.

Steeds minder fietsen gestolen

Ruim een half miljoen fietsen werden vorig jaar gestolen. Het ging in 2008 om 640.000 gestolen rijwielen. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag heeft gepresenteerd. In de strijd tegen de fietsendiefstal hebben onder meer de overheid, de fietsenbranche en de politie verschillende maatregelen genomen.

De laatste jaren zijn nieuwe fietsen voorzien van een chip in het slot of het frame als uniek kenmerk. Er is een keurmerk gekomen voor fietsenstallingen en fietssloten. Bovendien komen er steeds meer bewaakte en onbewaakte fietsenstallingen in de stad en bij stations waar fietsen goed op slot kunnen worden gezet.

Ook het fietsdiefstalregister bij de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) bevordert het terugvinden van gestolen fietsen.

[NBA] Chicago Bulls pakt laatste play-offticket

Chicago Bulls heeft in de NBA beslag gelegd op het laatste play-offticket voor de finale van het basketbalseizoen. De Bulls bleven dankzij een 98-89 overwinning op Charlotte Bobcats de laatste overgebleven concurrent Toronto Raptors voor.

Chicago moest winnen om een plekje in de play-offs af te dwingen. Toronto, dat wel won van New York Knicks (131-113), komt daardoor op het einde van de competitie een overwinning te kort voor de achtste plek in de Eastern Conference. In de play-offs strijden de eerste acht ploegen van het oosten met de eerste acht uit het westen om de titel.

© Novum/AP

Overige uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Oklahoma City Thunder Memphies Grizzlies 114-105
Dallas Mavericks San Antonio Spurs 96-89
Boston Celtics Milwaukee Bucks 106-95
Orlando Magic Philadelphia 76ers 125-111
Atlanta Hawks Cleveland Cavaliers 99-83
Miami Heat New Jersey Nets 94-86 n.v.
Washington Wizards Indiana Pacers 98-97
Minnesota Timberwolves Detroit Pistons 98-103
Houston Rockets New Orleans Hornets 115-123
Utah Jazz Phoenix Suns 86-100
Portland Trailblazers Golden State Warriors 116-122
Los Angeles Lakers Los Angeles Clippers 91-107

Chinese economie groeit 11,9% in eerste kwartaal

De Chinese economie is in het eerste kwartaal van 2010 sterker gegroeid dan verwacht. Uit de donderdag gepubliceerde cijfers van het Chinese nationale statistiekbureau blijkt dat het bruto binnenlandse product (BBP) in de periode januari tot en met maart op jaarbasis is gegroeid met 11,9 procent. Economen gepolst door Dowjones Newswires hadden gerekend op een BBP-groei van 11,5 procent.

De groei werd opgeschroefd door de lage groei in het eerste kwartaal van 2009, waarin China door de wereldwijde financiële crisis de laagste groei in bijna twee decennia realiseerde. In het vierde kwartaal van 2009 bedroeg de economische groei 10,7 procent.

Tevens maakte het nationale statistiekbureau bekend dat de consumentenprijsindex (CPI) in maart met 2,4 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Economen hadden gerekend op een toename van 2,6 procent. In februari nam de inflatie nog met 2,7 procent toe.

De sterke economische groei in China doet de roep om verdere verkrappingsmaatregelen toenemen, terwijl de Chinese autoriteiten door de lager dan verwachte inflatie mogelijk zullen aarzelen om de economische stimuleringsmaatregelen terug te schroeven totdat de inflatie een duidelijker gevaar vormt.

"Dit is een economie, die te warm draait. Verkrapping is nodig", zegt econoom Ben Simpfendorfer van Royal Bank of Scotland. Maar de lagere inflatie in maart zorgt er volgens hem voor dat de People's Bank of China de renteverhogingen zal uitstellen ondanks de sterke groeicijfers. "Het is dus een gevaarlijke combinatie van cijfers", stelt Simpfendorfer.

Ook econoom Yu Song van Goldman Sachs stelt dat de Chinese regering het beleid meer zal moeten verkrappen om oververhitting te voorkomen. Maar volgens hem zullen de Chinese beleidsmakers waarschijnlijk pas concreet ingrijpen indien de inflatie 3 tot 4 procent zal bedragen. China richt zich voor dit jaar op een inflatie van rond de 3 procent.

Uit de donderdag gepubliceerde cijfers bleek eveneens dat de producentenprijsindex (PPI) in maart op jaarbasis met 5,9 procent is toegenomen, terwijl economen uitgingen van een stijging van 6,6 procent. In februari namen de producentenprijzen toe met 5,4 procent.

Ook bleek dat de Chinese industriële productie in maart op jaarbasis met 18,1 procent is gegroeid, terwijl economen uitgingen van een groei van 18,3 procent. In februari steeg de industriële productie met 12,8 procent.

'Bewijs gevonden voor smeergeld Rochdale'

In de administratie van bouwbedrijf Multi Vastgoed is bewijs gevonden voor betaling van smeergeld aan oud-topman van Rochdale Hubert Möllenkamp. Dat meldt De Telegraaf donderdagochtend op basis van bronnen dichtbij het strafonderzoek naar de miljoenenfraude bij de Amsterdamse woningcorporatie.

In de in beslag genomen administratie van Multi Vastgoed is informatie gevonden over de betaling van 180.000 euro aan Möllenkamp op een Spaanse bankrekening. Eerder werd al een rekening gevonden die Möllenkamp op naam van zijn vrouw had ingediend bij het bedrijf, maar nu is ook de daadwerkelijke betaling aangetroffen.

Möllenkamp wordt verdacht van verduistering, het aannemen van steekpenningen en witwassen. De Telegraaf zwengelde de vermeende misstanden binnen de top van Rochdale aan door te schrijven over de zeer luxe levensstijl die Möllenkamp erop zou nahouden op rekening van de sociale woningbouwcorporatie.

Freire: "Gesink geen echte winnaar"

Oscar Freire wist er gisteren niet in te slagen om de Brabantse Pijl voor de vierde maal in zijn loopbaan te winnen. De Spanjaard van Rabobank zag een groepje vluchters al vroeg in de koers op pad gaan en zij maakten uit wie er met de winst vandoor ging.

Freire wilde van een gemiste kans na afloop niet spreken. "Je weet immers nooit hoe goed je tegenstanders zijn," aldus Freire tegenover De Telegraaf.

Aankomend weekend is Freire éen van de kopmannen van Rabobank in de Amstel Gold Race. De Spanjaard zegt dat hij het volledige gewicht van de koers op zijn schouders wil nemen. Hij vindt het logisch dat hij daarmee Robert Gesink wat in de luwte plaatst. "Gesink is geen echte winnaar. In rittenkoersen is hij altijd goed. Maar winnen is een ander verhaal."

Been: Feyenoord kan winnen in Enschede

Mario Been ontweek tijdens de persconferentie alle moeilijke vragen rond het duel van komend weekend. Feyenoord speelt namelijk zondag tegen FC Twente en mochten de Tukkers punten verspelen tegen de Rotterdammers neemt Ajax de eerste plaats over en dat ligt dan weer gevoelig bij de eigen aanhang.

"Ik begrijp alle vragen en ik begrijp ook wat er allemaal speelt bij onze aanhang," betoogde Been. "Maar als coach van Feyenoord heb ik maar één gedachte en dat is winnen. Of dat zondag in Enschede kan? Jazeker, wij kunnen dit seizoen overal winnen en we hebben ook nog maar vier keer verloren. We zullen ook voor de rest van Nederland onze sportieve plicht moeten doen. Bovendien kunnen wij vrijuit spelen, terwijl het voor FC TWente behoorlijk spannend kan worden."

Been: "Wie er kampioen wordt? Tsja, wat kan ik daar nu op zeggen? Ik weet het niet, dat lijkt mij voor nu het beste antwoord."

[NHL playoffs] Coyotes doorbreken verliesreeks

De Phoenix Coyotes hebben in de eerste ronde van de playoffs hun openingswedstrijd tegen de Detroit Red Wings, het team in vorm, gewonnen met 3-2. Daarmee doorbraken zij een verliesreeks van zeven openingswedstrijden op rij, die begon in 1992. Alle drie de goals vielen in de powerplay, juist één van de zwakkere punten van de Coyotes in het reguliere seizoen.

Zo'n beetje voor het eerst dit seizoen was een thuiswedstrijd van de Coyotes uitverkocht. Het publiek kwam vrijwel geheel in het wit. De fans kregen waar voor hun geld, want de favoriete Red Wings werden in een wedstrijd met veel schoten op doel met 3-2 verslagen.

Detroit domineerde vanaf de openingsfaceoff en produceerde maar liefst twintig schoten op doel in de eerste periode. Goalie Ilya Bryzgalov heeft zijn goede vorm van het reguliere seizoen echter behouden en liet slechts één goal binnen. Dit was echter wel een houdbare: een schot van tien meter van Tomas Holmstrom vloog net langs zijn handschoen. Twee minuten later stond het echter alweer gelijk. Slechts negen seconden in de powerplay scoorde Keith Yandle met een afstandsschot dat precies tussen alle aanvallers en verdedigers door vloog. De powerplay van Detroit liet zich ook niet onbetuigd en scoorde via verdediger Nicklas Lidstrom met een vergelijkbare goal.

In de tweede periode bracht nieuwe aanwinst Wojtek Wolski de Coyotes weer op gelijke hoogte uit een knappe pass van Yandle. In de derde periode maakte verdediger Derek Morris de winnende treffer toen hij ongehinderd vanaf tien meter verwoestend hard kon uithalen. Coach Mike Babcock over de wedstrijd: "Onze penalty kill was dramatisch. Bovendien hielden zij het veel langer vol. We begonnen erg goed, maar zij werden steeds beter naarmate de wedstrijd vorderde en in de derde periode werden we gedomineerd."

Jonge zeezeilster in de problemen

De jonge Australische zeezeilster Jessica Watson is in een zware storm terechtgekomen. Daarbij is het zeil van haar zeiljacht gescheurd. Het wachten is tot de wind gaat liggen voordat ze het zeil kan repareren.

Dat heeft haar team donderdag gemeld. De 16-jarige Watson begon afgelopen oktober aan een solozeiltocht rond de wereld. De reis begon in Sydney en zal daar volgende maand ook eindigen. Ze vestigt dan een record als jongste solozeilster ter wereld.

De Nederlandse Laura Dekker (14) stelt alles in het werk om dat record te verbreken.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over linke soep op de snelweg.

Tegenwoordig staat het “bumperkleven” op de eerste plaats van de ergernissen in het verkeer. Bijzonder aan dat bumperkleven is dat het niet alleen ergernis opwekt, zoals onnodig links rijden, maar ook nog levensgevaarlijk is.
 
Wanneer iemand een mes trekt, en roept “Ik steek je dood”, dan loopt diegene de kans, te worden vervolgd wegens een doodsbedreiging. Iemand die bumperkleeft, doet feitelijk hetzelfde:

[NHL playoffs] Sharks op herhaling

De San Jose Sharks zijn de play-offs wederom matig begonnen. Thuis werd met 2-1 van de Colorado Avalanche verloren. De 2-1 viel pas vijftig seconden voor tijd, waardoor de Sharks niet meer de kans kregen om nog gelijk te maken. Man van de wedstrijd werd Colorado-goalie Craig Anderson met 29 reddingen.

De winnende treffer kwam van de hand van Chris Stewart. De jongeling schoot via de schaats van verdediger Rob Blake binnen om het publiek, dat al rekende op overtime, stil te krijgen. "Een typische play-offgoal," aldus Stewart. "Gewoon de puck richting het net rammen en hopen dat er iets leuks gebeurt. Paul Stastny passte me de puck en ik zag T.J. Galiardi voor het doel staan dus ik gokte er gewoon op."

In een gelijkopgaande eerste periode werd niet gescoord. Beide teams hadden wel goede kansen op de openingstreffer, maar op de beslissende momenten stond het vizier niet op scherp of stond de goalie in de weg. In de tweede periode waren de Avalanche duidelijk sterker. De Sharks wisten slechts drie schoten op doel te produceren in deze periode. Dit resulteerde dan ook in de voorsprong voor de Avalanche. Bij de eerste powerplay-mogelijkheid voor de Avalanche scoorde verdediger John-Michael Liles met een afstandsschot. De rest van de periode wist goalie Evgeni Nabokov de Sharks op de been te houden.

De Sharks begonnen een stuk beter aan de derde periode en hadden het betere van het spel zonder echt goede kansen te creëren. Net toen de wedstrijd leek in te kakken maakte Ryane Clowe echter de gelijkmaker. Het publiek kwam wat beter in de wedstrijd en de Sharks domineerden enkele minuten, maar goalie Anderson maakte enkele knappe reddingen om de gelijke stand op het bord te houden. Richting het einde van de periode nam de druk van de Sharks af en leek iedereen zich op de overtime periode voor te bereiden. Op dat moment viel de enigszins lucky goal van Stewart.

De Sharks hebben nog een thuiswedstrijd de kans om de stand gelijk te trekken in de best of seven-serie. Daarna worden twee wedstrijden in Colorado gespeeld.

Dementieva leidt Russinnen in Fed Cup

Elena Dementieva leidt het verzwakte Russische Fed Cup-team in de halve finale tegen de tennissters van de Verenigde Staten. Dat heeft de Russische tennisbond vandaag bekendgemaakt.

Captain Sjamil Tarpisjtsjev kampt met een waslijst aan blessures. Svetlana Kuznetsova, de nummer vijf van de wereld, meldde zich gisteren nog af met een schouderkwetsuur. Eerder was al duidelijk dat Dinara Safina en Maria Sharapova wegens blessures zouden ontbreken.

Dementieva, zesde op de wereldranglijst, wordt in het Amerikaanse Birmingham (24-25 april) vergezeld van Anastasia Pavlioetsjenkova, Ekaterina Makarova en Alla Koedriavtseva.

'Brand Bergen aangestoken'

De burgemeester van de gemeente Bergen, Hetty Hafkamp, zegt dat de duinbrand is aangestoken. "Ik ben verschrikkelijk boos dat dit heeft kunnen gebeuren. We gaan er niet vanuit dat degene die dit gedaan heeft zich vrijwillig zal melden. Het is de taak van de politie om de daders te pakken", aldus Hafkamp. Gisteravond wilde de burgemeester nog niet speculeren over de eventuele oorzaak van de brand.

Woensdagavond rond middernacht kregen de bewoners en toeristen van Bergen aan Zee het nieuws dat ze weer terug mochten keren naar hun huizen. De eerste stoplijn die de brandweer had aangelegd heeft het vuur grotendeels op afstand kunnen houden.

Volgens de burgemeester is er voor de bewoners geen risico meer. Men kan 'gewoon weer terug naar hun eigen huis. Het zal niet fris ruiken, maar qua gezondheidsaspect is het vertrouwd terug te gaan.' Er zal op een later tijdstip een bijeenkomst voor de bewoners van Bergen aan Zee worden georganiseerd door de gemeente.

Advocaten Holleeder wraken rechters

De advocaten van Willem Holleeder hebben twee rechters van de rechtbank in Haarlem gewraakt. De rechtbank zou zich donderdag buigen over de ontnemingszaak die het Openbaar Ministerie tegen Holleeder aanhangig heeft gemaakt. In die procedure wil het OM voor bijna 18 miljoen euro plukken.

De rechtbank Haarlem en, in hoger beroep, het gerechtshof in Amsterdam verklaarden in de strafzaak bewezen dat Holleeder dat bedrag heeft buitgemaakt door enkele zakenlieden af te persen. Onder de slachtoffers van Holleeder bevond zich de Amsterdamse vastgoedmagnaat Willem Endstra, die in mei 2004 werd doodgeschoten.

Stijn Franken, een van Holleeders raadslieden, wilde voorafgaand aan de zitting donderdag niets over het wrakingsverzoek zeggen. De te wraken rechters hebben ook de strafzaak tegen Holleeder behandeld; een van hen is de voorzitter van de strafkamer, Rino Verpalen. Een speciale wrakingskamer van de rechtbank zal donderdag over het verzoek oordelen.

Vluchten geannuleerd door vulkaanuitbarsting

Het luchtverkeer heeft last van een vulkaanuitbarsting woensdagochtend in IJsland. Tientallen vluchten van en naar Schiphol zijn donderdag geannuleerd wegens een aswolk boven Noord-Europa. Dat heeft een woordvoerster Luchtverkeersleiding Nederland gemeld.

Volgens de woordvoerster kan het aantal annuleringen nog oplopen. Het gaat vooral om vluchten naar Noord-Engeland, Schotland en Scandinavië.

Bumperkleven nieuwe grootste ergernis

Bumperkleven heeft onnodig links rijden verdrongen als grootste ergernis op de weg. Dat blijkt uit een top tien van het Korps Landelijke Politiediensten die eens in de twee jaar wordt gemaakt. Uit een peiling blijkt dat rijden onder invloed van alcohol en drugs de op een na grootste ergernis is. Agressief weggedrag komt vanuit het niets op drie.

Onnodig links rijden staat nu pas op de vierde plaats. Andere grote ergernissen blijken hinderlijk langzaam rijden, hinder bij in- en uitvoegen, file voorbijrijden via de vluchtstrook en onjuist gebruik van de richtingaanwijzer.

Rechts inhalen, te hard rijden bij wegwerkzaamheden, en het voeren van onjuiste verlichting zijn irritaties die uit de top tien zijn verdwenen. Volgens het KLPD betekent dat niet dat er minder hard tegen deze overtredingen wordt opgetreden.

De verkeerspolitie van het KLPD wijst op het gevaar van de ergerniswekkende acties. Grote irritaties krijgen extra aandacht tijdens controles.

Fortuna Sittard geeft gratis kaarten weg

Een aantal sponsoren van Fortuna Sittard geeft in samenwerking met gemeente Sittard-Geleen vijfduizend gratis kaartjes weg voor het Jupiler League duel tussen Fortuna Sittard en Veendam. Fortuna strijdt tegen degradatie en hoopt op een voller stadion.

Fortuna Sittard staat nog net iets boven de streep maar moet angstig naar beneden kijken. Momenteel bedraagt de marge slechts twee punten. Komend weekend speelt Fortuna een thuiswedstrijd tegen Veendam. Sponsoren en de club zien de noodzaak van het duel: zij delen vijfduizend gratis kaartjes uit, meldt dagblad De Limburger.

Fortuna wil de belangrijke wedstrijd graag in een goed gevuld stadion spelen. Als de Limburgers winnen zijn zij veilig en spelen zij ook komend jaar in de Jupiler League. Bij verlies is de ploeg afhankelijk van de resultaten van FC Oss en Telstar. Fortuna speelt haar laatste wedstrijd tegen FC Zwolle.

Tuitert derde bij opening skateseizoen

Het uitstapje naar het inline-skaten is Mark Tuitert gisteren goed bevallen. De olympisch schaatskampioen op de 1.500 meter eindigde bij de opening van het inline-skateseizoen op de baan in Wolvega verrassend als derde op de sprintafstand.

Tuitert reed tot 1999 bij de top van Nederland op het asfalt, toen inline-skaten nog skeeleren heette. Hij werd in dat jaar wereldkampioen allround schaatsen bij de junioren en koos toen definitief voor het ijs. "Maar ik vind het skaten nog steeds heel mooi en daarom rijd ik nu de baancompetitie zolang dat te combineren is met de voorbereiding op volgende winter", aldus Tuitert, die volgende maand in Medemblik ook mee wil doen aan het NK.

De sprintafstand werd gewonnen door Michel Mulder uit Zwolle, die de 300 meter aflegde in 26,78 seconden. Sjoerd Huisman eindigde als tweede, voor Tuitert. Bij de vrouwen werd de 300 meter gewonnen door Bianca Roosenboom.

Messi wil zo lang mogelijk bij FC Barcelona blijven

Lionel Messi heeft weinig zin in een avontuur in de Premier League. Dit heeft de Argentijn gisteren laten weten. Sterker nog, de aanvaller wil zijn hele leven voor FC Barcelona blijven spelen.

"Ik zal zo lang mogelijk bij de club blijven, totdat zij het niet meer zien zitten. Ik behoor tot FC Barcelona, dat mij een prachtige kans in het betaalde voetbal heeft gegeven. Mijn dank is ook groot voor de club", liet Messi in een reactie weten.

"De geweldige prestatie van vorig seizoen is alleen nog maar te evenaren", gaat de snelle Argentijn verder. "Dit Barcelona kan de geschiedenisboeken in, daar ben ik van overtuigd. Ik wil namelijk dat de mensen over vijftig jaar praten over dit Barcelona. We genieten hier allemaal in Catalonië en zijn inmiddels allemaal vrienden."

Kamer verdeeld over politie Antillen

De Nederlandse Antillen Curaçao en Sint Maarten zullen later dit jaar staatkundige hervormingen doormaken. Hier hoort ook een eigen politiekorps bij dat binnen twee jaar alle taken overneemt van de Nederlandse rechercheurs die daar nu nog aanwezig zijn. Een Kamermeerderheid is tegen de voorgenomen plannen.

Nederlandse rechercheurs bestrijden samen met de Antilliaanse politie de zware georganiseerde misdaad op de Antillen. Het kabinet wil dat de lokale politiekorpsen in twee jaar tijd alle werkzaamheden zelf gaan uitvoeren. Een Kamermeerderheid van CDA, VVD en PvdA is dus tegen. Vandaag moet er meer duidelijkheid over het conflict komen.

Ondersteuning van de Nederlandse politie is onderdeel van het Plan Veiligheid Nederlandse Antillen, dat onder meer gericht is 'op de aanpak van de acute geweldscriminaliteit op Curaçao en tegelijkertijd op een duurzame versterking van de bedrijfsvoering bij de organisaties die betrokken zijn bij de rechtshandhaving'.

Zuid-Korea bergt gezonken marineschip

Zuid-Korea is donderdag begonnen met het bergen van het marineschip Cheonan, dat eind vorige maand zonk na een explosie. Dat meldde het Zuid-Koreaanse nationale persbureau Yonhap.

In de achtersteven van het wrak liggen vermoedelijk de lichamen van 46 bemanningsleden, die bij de scheepsramp zouden zijn omgekomen. De andere 58 opvarenden konden worden gered.

Berging van het in tweeën gebroken schip kan mogelijk duidelijk maken waarom het marineschip is vergaan. Aanvankelijk werd gesuggereerd dat aartsvijand Noord-Korea de Cheonan had getorpedeerd, maar Seoul heeft dat scenario van de hand gewezen. Wel is het mogelijk dat het marineschip op een zeemijn uit de Koreaanse oorlog (1950-1953) is gevaren.

Suárez: "We hoefden onszelf niet te motiveren"

Ajax is door de 0-2 zege bij Willem II weer helemaal terug in de titelrace met FC Twente. De achterstand op de Tukkers bedraagt met twee duels voor de boeg nog een punt.

Ajax-aanvoerder Luis Suárez was een keer trefzeker voor de Amsterdammers in Tilburg. De Uruguayaan opende de score na vijf minuten en zag Marko Pantelic de score na de pauze verdubbelen. Suarez was zeer tevreden met de belangrijke overwinning. "Wij wisten dat we moesten winnen", sprak hij tegen Eredivisie Live.

"We hoefden onszelf niet te motiveren voor deze wedstrijd na het verlies van Twente. Het verschil met Twente is na deze overwinning nog maar een punt. In de winterstop was het gat nog negen punten. Dus ik ben erg tevreden", aldus de topscorer van de Eredivisie met 33 doelpunten.

Over het kampioenschap wilde Suárez nog niet praten. "Ik weet het niet of we het gaan halen", sprak de aanvalsleider van Ajax voorzichtig. "Wij gaan de laatste twee wedstrijden spelen en dan wachten we af hoe het uitpakt". Ajax wacht nog duels met Heracles Almelo (thuis) en NEC (uit).

Slaaplucht

"Goedemorgen," zeg ik op rustige en lage toon.
In de hoogslaper zie ik beweging. Een hoofd komt omhoog.
"Het is kwart voor zeven," zeg ik. "Word je wakker?"
Er klinkt een geluid.
"Hé, ik ga. Veel succes vandaag op school. Ik zie je vanavond."
Er klinkt een geluid.
Ik draai me om en stap de overloop op. Iets verderop is onze eigen slaapkamer. Zal ik haar gedag zoenen?

Syndicate in handen van Starbreeze

In de categorie "herinnert u zich deze nog?" is er nieuws over Syndicate. Ontwikkelstudio Starbreeze, die onder andere Chronicles of Riddick en The Darkness ontwikkeld hebben, heeft de naam Syndicate maar liefst drie keer vastgelegd. Eerder was al bekend dat ze een oude licentie van EA onder handen zou nemen, nu is dan eindelijk bekend wat dat gaat worden. De franchise zou uit moeten komen op PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

Syndicate is een spel uit 1993, gemaakt door Bullfrog, het eerdere bedrijf van Peter Molyneux. Het spel speelt zich af in de toekomst, waarin jij leiding neemt over een elite groepje cyborgs, waarmee je missies tot een goed eind moet brengen. Je kunt je cyborgs verbeteren door onderzoek naar nieuwe wapens of verbeteringen aan het lichaam. Drie jaar later kwam Syndicate Wars uit.

Syndicate

[NHL playoffs] Penguins verliezen openingswedstrijd

De Pittsburgh Penguins hebben hun eerste thuiswedstrijd in de playoffserie tegen de Ottawa Senators verloren. Na een sterke eerste periode van de Senators, waarin de Senators de Penguins op slechts vier schoten op doel hielden, had de Canadese ploeg een voorsprong van twee goals (3-1). Deze marge gaven ze niet meer uit handen.

Evgeni Malkin opende in de powerplay de score voor de Penguins met een afstandsschot. Het zicht van goalie Brian Elliott, die een solide playoffdebuut maakte, werd hierbij ontnomen door een Penguins-aanvaller. Vijf minuten later maakte Peter Regin de gelijkmaker door een rebound van een schot van Jason Spezza binnen te werken. Zes minuten later maakte Chris Neil de 3-1.

In de powerplay in de tweede periode bracht Chris Kelly de score al snel op 4-1, waarna Malkin, ook in de powerplay, de marge weer terugbracht tot twee goals met wederom een gescreened schot. Het was de periode van de powerplays, want drie minuten later herstelde Erik Karlsson in de powerplay de marge van drie.

Pittsburgh had na vijf minuten in de derde periode weer even hoop toen Craig Adams de 5-3 wist te maken, maar veteraan Jarkko Ruutu maakte de uiteindelijke winnende treffer vier minuten later. De goal van verdediger Alex Goligoski, die een fantastische pass van achter het net van sterspeler Sidney Crosby binnenschoot, kwam te laat om nog voor de overwinning te kunnen gaan.

De Penguins hebben nog een thuiswedstrijd te gaan om de score in de best of 7-serie in ieder geval nog gelijk te krijgen. Daarna wordt de serie in Canada voortgezet met twee thuiswedstrijden voor de Senators.

[NHL playoffs] Flyers verrassen Devils

De Philadelphia Flyers hebben verrassend de New Jersey Devils verslagen in de eerste playoffwedstrijd. In eigen huis kwamen de Devils met 24 schoten op doel slechts éénmaal langs goalie Brian Boucher.

Verdediger Chris Pronger opende de score in de tweede periode met een backhand schot nadat de puck uit een schot van Mike Richards afkaatste op de schaats van Devils-speler Brian Rolston. Mike Richards bracht in dezelfde periode de score op 2-0. Ian Laperriere blockte een Devils-schot, nam de puck mee de aanvalszone in en gaf een knappe pass uit de draai op Richards. Met een hard schot versloeg hij goalie Brodeur.

In de derde periode drongen de Devils wel aan en kwamen de Flyers er amper nog uit met twee schoten op doel, maar keer op keer stuitten de Devils op Boucher of de sterke verdediging. Pas krap drie minuten voor tijd wist Travis Zajac de marge tot één goal terug te brengen. Hij scoorde met een afstandsschot terwijl teamgenoot Zach Parise het zicht van Boucher ontnam door vlak voor hem te gaan staan. De gelijkmaker bleef echter uit waardoor de Flyers een 1-0 voorsprong nemen in de best of 7-serie. Volgende wedstrijd spelen de Devils nog thuis, daarna verplaatst het circus zich naar Philadelphia.

Hamstringblessure voor Vlaar

Het is nog niet duidelijk of Feyenoord komend weekend over Ron Vlaar kan beschikken. De verdediger van de Rotterdammers, dat gisteren tegen stadsgenoot Sparta Rotterdam (3-0) speelde, verliet na vijftien minuten het veld.

Het is nog niet duidelijk wat Vlaar mankeert, maar het is niet ondenkbaar dat de verdediger het treffen met FC Twente, dat zondag wordt gespeeld, aan zich voorbij moet laten gaan.

In dat geval zit het trainer Mario Been niet mee. André Bahia liep namelijk tegen een gele kaart aan en is voor het duel met de Tukkers geschorst. Hierdoor zal de oefenmeester een ander centraal verdedigingsduo uit de hoge hoed moeten toveren.

Brand Bergen aan Zee onder controle

De duinbrand die sinds woensdag woedde in de omgeving van Bergen aan Zee is onder controle. De brandweer gaf het sein brand meester in de nacht van woensdag op donderdag om ongeveer één uur.

Eerder werd al bekend dat het grootste gevaar voor Bergen aan Zee was geweken en dat de geëvacueerde bewoners terug naar huis mochten. De noodverordening die was ingesteld blijft in ieder geval tot donderdag 07.30 uur van kracht. Alleen de bewoners en de hulpdiensten mogen het gebied binnengaan.

Vierdeklasser Quevilly niet naar Franse bekerfinale

Paris Saint-Germain heeft zich verzekerd van de finale van de Coupe de France. De nummer tien van de Ligue 1 had echter zeer veel moeite met de amateurs van Quevilly (1-0), die eerder Boulogne versloegen in het bekertoernooi. PSG ontmoet in de finale AS Monaco.

Paris Saint-Germain kende op bezoek bij vierdeklasser Quevilly veel moeite met de thuisploeg. De Parijzenaren hadden weliswaar het overwicht. Maar tot echte grote kansen kwam het niet. Wanneer PSG er wel doorheen kwam bleek Quevilly-doelman Hicham Rhoufir een voorname hobbel op weg naar doelpunten.

Rhoufir bleef de eerste helft overeind, maar zag de bezoekers uit de hoofdstad kort na de pauze alsnog de ban breken. Mevlüt Erdinç opende de score voor PSG nadat Ludovic Giuly een voorzet van Sylvain Armand tot bij de Turk verlengde: 0-1. Quevilly zocht vervolgens hartstochtelijk de aanval. Maar het sprookje van de amateurs eindigde in eigen huis in de halve finale. PSG speelt op 1 mei de finale.

Grindheim gewisseld na pijn op de borst

Christian Grindheim moest gisteren, in de wedstrijd tegen PSV (2-2), al na een half uur gewisseld worden. De Noorse middenvelder van sc Heerenveen had pijn op de borst.

Kort daarvoor had Grindheim zich al met een vertrokken gezicht en de hand op de borst gemeld bij de ploegarts van de Friese ploeg. Omdat de Noor totaal geen risico wilde lopen, liet hij zich na een half uur al vervangen voor Mika Vayrynen.

Grindheim, met wie het na de wedstrijd al stukken beter ging, vertelde na afloop: "Ik had pijn op mijn borst en een hoge bloeddruk." Wat de middenvelder precies mankeert, is nog niet duidelijk.

Rentree Van Persie baat Arsenal niet

Robin van Persie heeft zijn eerste speelminuten in vijf maanden gemaakt. De aanvaller van Arsenal viel tegen Tottenham Hotspur ruim twintig minuten voor tijd in.

In november was Van Persie geblesseerd geraakt aan zijn enkel tijdens een oefeninterland van Nederland tegen Italië. De rentree van Van Persie kon Arsenal niet helpen, de Gunners verloren met 2-1.

Toen de Nederlander inviel stond Arsenal al met 2-0 achter door doelpunten van Danny Rose en Gareth Bale. Mede dankzij Van Persie werd het nog wel 2-1. Hij stuurde in de 85e minuut Theo Walcott de ruimte in, waarna Nicklas Bendtner uit diens voorzet scoorde. Even later stopte Spurs-doelman Heurelho Gomes nog een schot van Van Persie.

Aston Villa en Everton speelden in Birmingham met 2-2 gelijk. Tim Cahill zette Everton twee keer op voorsprong. De eerste voorsprong werd door Gabriel Agbonlahor teniet gedaan. De tweede door een eigen doelpunt van Phil Jagielka in de laatste minuut van de wedstrijd. Wigan Athletic en degradant Portsmouth speelden met 0-0 gelijk.

Robin van Persie weer terug op de velden - Bron: Novum/AP

Punten Ronde 5 FOK! Voetbalmanager

De voorlaatste twee speelronden in de Eredivisie zijn afgewerkt, en de voorlaatste ronde van de FOK! Voetbalmanager is geweest. Een redelijk magere score in vergelijking met het vorige puntenbericht, maar toch niet onaardig.

Er is een vordering te melden in het aantal users dat in de berekening in Excel meegenomen is. Alle 117 teams die meer dan 0 punten hebben zijn in dit geval gebruikt. Dus geen onverwachte teams die toch veel punten hadden gehaald in één ronde die niet vernoemd worden. Dit geldt overigens alleen voor de Voetbalmanager, niet voor de FOK! Formule 1-manager.

Team FC Knudde voert de lijst aan in Ronde 5 door 64 punten te halen. Daar iets achter is het team jenger met 62 punten, teams FC United en This !S Football maken het podium compleet door 58 punten te halen. De gedeelde vijfde plaats is deze ronde voor de teams Rode duivels en SnuggLe Allstars met 57 punten.

In het Algemeen Klassement staat team MSNMGH on tour 2010 met 521 nog bovenaan. De tweede plek is nu voor team Pinquin met 495 punten, die van de vierde plaats komt. De vorige nummer twee, team FC Assenaar, heeft 473 punten en bezet de derde plekp. Team tweenul staat nu op 469 punten op de vierde plaats, op 5 punten gevolgd door team jenger, die de top vijf binnenkomt vanaf de negende plek de vorige ronde.

Punten Ronde 5

# Team Ronde 4 Ronde 5 Verschil
1 FC Knudde 136 200 64
2 jenger 402 464 62
3 FC United 371 429 58
= This !S Football 401 459 58
5 Rode duivels 399 456 57
= SnuggLe Allstars 361 418 57
7 Shinji's Toppers 320 376 56
8 MSNMGH on tour 2010 467 521 54
9 FC Relleneger 323 375 52
= FCRV 376 428 52

 

Algemeen Klassement

# Teamnaam Totaal
1 MSNMGH on tour 2010 521
2 Pinquin 495
3 FC Assenaar 473
4 tweenul 469
5 jenger 464
6 This !S Football 459
7 Rode duivels 456
8 Essche Boys 453
9 FC Lomp 452
10 FC Rauzer 449
= FC. to Inspire. 449

 

Bij de subleagues is de stand onveranderd: subleague Top Zoveel Afgelopen Jaren heeft nu 373 punten. Subleague Ajacied staat op flinke afstand met 217 punten en FOK!crew staat derde met 190 punten.

Subleagueklassement

# Subleaguenaam Totaal
1 Top Zoveel Afgelopen Jaren 373
2 Ajacied 217
3 FOK!crew 190

 

Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht!

Let op! De volgende ronde zal wat begintijd afwijken, om alle deelnemers meer tijd te geven om hun team aan te passen. Omdat er komend weekend alleen op zondag gespeeld wordt, begint de nieuwe ronde op zondag 18 april om 11:59 uur. Je hebt dus iets meer tijd om je team op te slaan.

Ga nog even voor die laatste loodjes, waar het in de Eredivisie nog lang niet beslist is. Om direct naar de FOK! Voetbalmanager te gaan klik je hier. Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er vragen of opmerkingen zijn, dan kan dat of via pm aan FOKmanagers, via mail naar sport[at]fok.nl of via ons topic in feedback. Er is ook in het VBL-forum een speciaal topic voor de Voetbalmanager 2010.

Veel plezier met de Voetbalmanager van FOK!

Polen verlengt Afghanistan-missie

De Poolse militaire missie in Afghanistan zal worden verlengd tot het midden van oktober. Dat heeft de waarnemend president van Polen, Bronislaw Komorowski, woensdag gezegd. Op dit moment heeft Polen ongeveer 2600 troepen in het zuiden van Afghanistan. De militairen zijn onderdeel van de NAVO-missie.

Komorowski werd als voorzitter van het parlement automatisch waarnemend president en opperbevelhebber van de strijdkrachten nadat president Lech Kaczynski zaterdag overleed na een vliegtuigcrash.

Messentrekker rent school binnen

Een 48-jarige man is dinsdagmiddag met een mes een school in Doetinchem binnengerend. De man was op zoek naar jongeren die zijn zoon hadden lastiggevallen en het roc in waren gevlucht. Een medewerker kalmeerde de messentrekker. De politie nam de man mee naar het bureau waar hij een proces-verbaal kreeg.

De 19-jarige zoon van de verdachte had zijn vader bij thuiskomst verteld dat hij aan het eind van de middag in het park aan de Beethovenlaan was lastiggevallen. De vader ging daarop gewapend met een mes verhaal halen in het park waar de jongens nog waren.

Bij het zien van de boze vader vluchtten de jongeren de nabijgelegen school in. De Doetinchemmer ging ze achterna, maar werd tegengehouden door een medewerker die hem overhaalde het mes in te leveren. Een deel van de jongeren zat niet op de school en wilde geen aangifte doen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.