FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 13 april 2010

Woods keert terug op US Open

Tiger Woods zal deelnemen aan de US Open, die dit jaar van 18 tot en met 20 juni wordt gehouden op de banen van Pebble Beach. Dat maakte een woordvoerder van het toernooi dinsdag bekend.

Woods liet na het afgelopen toernooi weten dat hij wederom een rustpauze zou nemen. De golfer kwam een paar maanden geleden in het nieuws nadat bekend werd dat hij er enkele buitenechtelijke relaties op na hield.

De Amerikaanse topgolfer schreef de US Open al drie maal op zijn naam.

Internazionale eerste finalist Coppa Italia

Internazionale heeft de finale van de Coppa Italia bereikt. Zonder Wesley Sneijder, die rust kreeg van José Mourinho, won de nummer twee van de Serie A met 1-0 van Fiorentina.

Fiorentina stond voor een zware opgave. In het eerste duel had Inter namelijk al met 1-0 gewonnen. Diego Milito en Sneijder werden door Mourinho deze wedstrijd gespaard voor het duel van aanstaande vrijdag met Juventus.

In de eerste helft had Inter de beste kansen op de openingstreffer. Mario Balotelli kreeg de grootste mogelijkheden, maar liet deze allemaal onbenut. In de tweede helft was het wel raak voor Inter. Samuel Eto'o scoorde de 1-0 na een voorzet van Thiago Motta. Van dichtbij passeerde de Kameroener Sebastian Frey.

Na 180 minuten voetbal is Inter de verdiende finalist. De equipe van Mourinho komt in de finale te spelen tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Udinese en AS Roma.

Doelpuntenmaker Samuel Eto'o - Bron: Novum/AP

Femke Halsema wint Thorbeckeprijs

GroenLinks-leider Femke Halsema heeft dinsdag de Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid gewonnen. De prijs werd in de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer uitgereikt door juryvoorzitter en oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas.

De prijs wordt om de paar jaar uitgereikt. De jury beoordeelt de kandiaten op retoriek, presentatie en debatstijl. D66-raadslid Jerome Schellings uit Leidschendam-Voorburg won de prijs in 2007, daarvoor wonnen onder anderen Joost Eerdmans, André Rouvoet, Paul Rosenmöller, Frits Bolkestein en Hans van Mierlo.

Aliens, zijn ze onder ons?

8% van de Nederlanders gelooft dat we geïnfiltreerd zijn door bezoekers uit de kosmos die zich geraffineerd weten voor te doen als mensen zoals u en ik. Dus 1 op de 12 mensen die ik op de Nederlandse straten tegenkom, meent omringd te zijn door aliens. Nu weet ik zeker dat ik omringd ben door gekken. Want gekken geloven in hersenschimmen, er is geen spoor van bewijs dat E.T. en zijn makkertjes bestaan.

Poulsen over handsbal: "Het gebeurde niet expres"

FC Twente had in het met 1-0 verloren duel met AZ recht op een penalty. Simon Poulsen maakte in het strafschopgebied duidelijk hands, maar scheidsrechter Pieter Vink zag geen reden om de koploper een strafschop toe te kennen.

De Deen meldde na afloop dat hij de bal niet bewust toucheerde. "Het gebeurde niet expres", aldus Poulsen met een grote glimlach op zijn gezicht tegenover Eredivisie Live. De speler raakte de bal na een kopbal van Blaise N’Kufo.

Poulsen kwam ook positief in het spel voor. Onder toezicht van de Deense bondscoach Morten Olsen gaf hij de assist op de 1-0 van het eigen doelpunt van Peter Wisgerhof. "De laatste drie wedstrijden kwamen mijn voorzetten allemaal in de handen van de keeper. Voor de wedstrijd zei de trainer nog dat ik goed op Mounir moest letten", aldus een lachende Poulsen.

Israëlisch echtpaar vindt winnend loterijlot

Een Israëlisch echtpaar dat de grootste jackpot ooit had gewonnen, heeft eindelijk het prijzengeld, zo'n 14,6 miljoen euro, geclaimd. Volgens de twee hadden ze vier maanden lang geen idee dat ze het winnende lot in hun bezit hadden.

De winnende loten lagen onder een stapel oude loten en kranten. Toen het echtpaar deze week de nummers nog eens controleerde bleken ze de jackpot te hebben gewonnen. "Deze prijs dank ik aan mijn vrouw die me ertoe overhaalde de nummers te controleren, anders had ik het lot nooit gevonden", aldus de man.

De man en de vrouw hebben nog geen idee wat ze met het fortuin gaan doen, maar ze gaven aan dat een deel waarschijnlijk naar een goed doel gaat.

Duitse luchtverkeersleiders gaan staken

Duitse luchtverkeersleiders hebben besloten volgende week te gaan staken. Dat heeft de vakbond voor luchtverkeersleiders GdF dinsdag gezegd. Onderhandelingen met de Duitse luchtvaartautoriteit, de Deutsche Flugsicherung (DFS), over de arbeidsomstandigheden zijn stukgelopen.

Woordvoerder Bernd Bockstahler zei dat binnen 24 uur zal worden aangekondigd waar er precies zal worden gestaakt en voor hoe lang. Hij liet doorschemeren dat de staking begint op een of twee kleinere luchthavens, waardoor het vliegverkeer zal worden verstoord, maar niet zal worden lamgelegd. Op grote luchthavens als Frankfurt en München zal het werk vooralsnog niet worden neergelegd.

De woorvoerder van DFS, Axel Raab, zei dat het bedrijf nog officieel op de hoogte moet worden gesteld van de staking, maar dat het de stap wel had verwacht. Raab zei echter ook dat het niet ondenkbaar is dat beide partijen volgende week weer aan de onderhandelingstafel zullen plaatsnemen.

RKC Waalwijk degradeert uit Eredivisie

RKC Waalwijk is vanavond officieel gedegradeerd uit de Eredivisie. De Waalwijkse formatie ging in Almelo onderuit bij Heracles Almelo (4-1). Hierdoor is de achterstand op Willem II, dat zeventiende staat, onoverbrugbaar geworden.

Afgelopen weekend wist RKC Waalwijk directe degradatie nog af te wenden door Vitesse verrassend te verslaan. In het Mandemakers Stadion werd het namelijk 4-1 voor de thuisploeg.

Vandaag viel het doek voor de Brabanders alsnog. Antoine van der Linden bracht Heracles Almelo in de eerste helft namelijk op voorsprong. In de tweede helft velde Everton het definitieve oordeel over de bezoekers. RKC Waalwijk kwam via een doelpunt van Idabdelhay nog wel terug, maar het slotakkoord was voor opnieuw Everton en Dost.

RKC Waalwijk verloor dit seizoen al 27 wedstrijden en zegevierde slechts vijf keer. Roda JC (4-1), FC Groningen (3-1), N.E.C. Nijmegen (1-0), Sparta Rotterdam (4-1) en Vitesse (4-1) werden in het seizoen 2009/2010 verslagen.

De Waalwijkers kunnen dit seizoen overigens nog een record van Ajax evenaren. De Amsterdammers speelden in het seizoen 1972/1973 geen enkele keer gelijk. Na 32 wedstrijden staat het aantal gelijke spelen bij RKC Waalwijk eveneens op nul. Met nog twee wedstrijden voor de boeg lijkt de evenaring van dit record haalbaar te zijn.

Vanaf volgend seizoen zal RKC Waalwijk in elk geval weer in de Jupiler League actief zijn, waar het vorig seizoen nog de tweede plaats wist te pakken.

Nintendo komt met Jam with the Band

Nintendo brengt een heuse muziekgame naar de Nintendo DS. Jam with the Band moet je Nintendo DS in een draagbare muziekstudio veranderen.

In Jam with the Band is het mogelijk om 50 bekende nummers naar eigen smaak aan te passen en nieuwe tracks te componeren. In de song-editor kun je een nummer met allerlei instrumenten verrijken of je eigen melodieën toevoegen door in de microfoon te zingen.

Jam with the Band bevat tracks van artiesten als Britney Spears, Michael Jackson en Madonna, maar er zijn er ook verschillende klassieke game-medley's voor Nintendo-fans toegevoegd. Naast de 50 aanwezige nummers kunnen er straks nog eens 50 extra tracks via Nintendo's online winkel worden gedownload.

Jam with the Band ligt vanaf 21 mei in de winkel.

Nintendo komt met 'Jam with the Band'

Akkoord over nucleaire veiligheid

De deelnemers aan de internationale top over nucleaire veiligheid in Washington hebben dinsdag een reeks afspraken met elkaar gemaakt om de risico's van bijvoorbeeld atoomterrorisme te bestrijden. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring die is uitgelekt.

Regeringsleiders van de 47 deelnemende landen hebben onder meer afgesproken dat er binnen vier jaar een einde moet komen aan de onduidelijkheid over waar bepaalde nucleaire materialen zich bevinden. Ook willen ze meer gaan samenwerken bij het bestrijden van illegale handel in nucleair materiaal. Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA), de atoomwaakhond van de Verenigde Naties, blijft het belangrijkste orgaan wat betreft de controle op zaken die te maken hebben met kernenergie en atoomwapens.

Uitslagen Eredivisie (13/04/2010)

Vanavond werden er naast het duel tussen AZ en FC Twente nog twee wedstrijden gespeeld. Hieronder vind je de uitslagen van deze wedstrijden.

Heracles Almelo

4 - 1

RKC Waalwijk

 17' van der Linden
 49' Everton
 67' Dost
 77' Everton
   60' Idabdelhay
 
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.417
Arbiter: van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Pieckenhagen
Breukers
Maertens
van der Linden
Looms
Quansah
Overtoom
Vejinovic (Fledderus/46)
Douglas
Dost
Everton (Armenteros/83)
  Levita
D. Mulder
Colin
van Mosselveld
Metaj
H. Mulder
van Hout (Vink/71)
Varela
Benschop (Vorm/85)
Idabdelhay (di Gregorio/85)
Boerrigter


 

Vitesse

1 - 1

NAC Breda

 30' Kolk
   89' de Graaf
 
 Gele kaart: Büttner, Hofs, (Vitesse), Gorter, (NAC Breda)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 14.400
Arbiter: Luinge
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Gravenbeek
Sprockel
Felixdaal
Büttner
Claudemir
Verhaegh
Hofs (van Ginkel/71)
Pröpper
Kaya
Kolk (Nilsson/89)
  Ten Rouwelaar
Elshot
Penders
Zwaanswijk
Schilder
de Graaf
Gilissen (Kolkka/67)
Kwakman (Reuser/52)
Gorter (Leonardo/52)
Amoah
Lurling

'Geen spijt van aangifte tegen Lucia de B.'

De directeur van het ziekenhuis waar Lucia de B. werkte heeft geen spijt van dat hij destijds naar de politie stapte om aangifte te doen. Dat zei oud-directeur van het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag Paul Smits dinsdag in EénVandaag. "Ik zou morgen hetzelfde doen."

Lucia de B. is veroordeeld voor meerdere moorden, maar wordt woensdag naar verwachting vrijgesproken. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de veronderstelde slachtoffers mogelijk een natuurlijke dood zijn gestorven.

Volgens Smits kreeg hij destijds signalen over verdachte sterfgevallen waarbij De B. betrokken was. "Als het gaat over leven en dood. Dan vind ik dat zo ernstig en dan moet je naar justitie stappen", zegt hij nu over de stap om aangifte te doen. "Misschien dat ik wel mijn woorden zorgvuldiger zou kiezen, maar ik heb nergens spijt van."

Vorige maand maakte het OM bekend dat het vrijspraak eiste in de herziening van de zaak van Lucia de B., die inmiddels in afwachting van de zaak op vrije voeten is. Ze is voor zeven moorden veroordeeld tot levenslang. Daarvan heeft ze ruim zes jaar uitgezeten.

Bolhuis: "NOC*NSF wil relatie met bonden verbeteren"

NOC*NSF gaat er alles aan doen om de relaties met de sportbonden te verbeteren. Dit zegt André Bolhuis, die binnenkort de voorzittershamer van de sportkoepel zal overnemen van Erica Terpstra.

"De bonden stellen dat wij te ver uit elkaar zijn gegroeid. Wij nemen dat signaal serieus en zijn in gesprek over passende maatregelen." Er is inmiddels een taskforce gevormd die op 18 mei tijdens de aandeelhoudersvergadering de plannen zal voorleggen. In november van dit jaar moeten vervolgens concrete besluiten worden genomen.

Uitslag AZ - FC Twente

De competitie nadert zijn einde en de beslissingen gaan in de komende drie weken vallen. Gaat FC Twente er met die felbegeerde schaal vandoor? Vandaag zullen de puzzelstukjes iets meer in elkaar gaan vallen. FC Twente zal het namelijk in Alkmaar opnemen tegen AZ en FOK!sport doet hier vanaf 20:00 uur live verslag van.

Het belangrijkste Eredivisie-duel van vanavond is van start gegaan. Beide ploegen gaan zo te zien vrij behouden van start. Alletwee de keepers hebben wel ondertussen een bal in hun handen gehad maar veel gevaar leverde de acties hieraan voorafgaand niet op. De eerste kans kwam na vier minuten op naam van AZ alleen wist Mounir El Hamdaoui niet veel gevaar te stichten voor het doel van Sander Boschker en schoot de bal ruim over terwijl afspelen op zijn teamgenoot misschien meer gevaar zou op hebben geleverd.

Na een kleine tien minuten gevoetbald te hebben kwam AZ op voorsprong door een eigen doelpunt van Wisgerhof. De bal werd geshoten door El Hamdaoui. De aanvaller van AZ wist de bal in het net te krijgen doordat hij ook nog van richting werd verandert door Peter Wisgerhof. FC Twente leek een beetje overrompeld door het doelpunt maar kwam langzaam aan wel wat meer aan voetballen toe. AZ creeërde ook nog altijd kansen via onder meer Pontus Wernbloom en Jermain Lens die Boschker tot een redding moest zetten. FC Twente had het moeilijk tegen het felle AZ. De Tukkers wisten nog altijd niet erg gevaarlijk te worden voor het doel van de Alkmaarders.

In Enschede zullen ze wel weer even met ingehouden adem hebben toegekeken hoe Lens een bal naar El Hamdaoui wist te spelen. El Hamdaoui kwam alleen net te kort om alleen voor de keeper te komen en daarmee de score te verdubbelen. Na 32 minuten kreeg FC Twente de eerste kans voor het doel van Didulica. Ronnie Stam kon de bal voorgeven aan N'Kufo die de bal in de handen van de Australische doelverdediger wist te koppen. Gilles Swerts kreeg na een kleine veertig minuten ook een kans maar was te zelfbewust en schoot de bal met zijn rechter ruim naast. In het restant van de eerste helft gebeurde er niet veel meer en beide partijen gingen met de 1-0 voorsprong van AZ rusten.

Steve McClaren heeft in de rust Kenneth Perez naar de kant gehaald en Luuk de Jong ingebracht. Aan AZ kant zijn vooralsnog geen wissels. FC Twente kreeg zowaar de eerste kans in de tweede helft. De Tukkers konden via Stoch aan een aanval beginnen maar Stoch stond buitenspel en de aanval werd afgeblazen. Niet veel later was het opnieuw Twente dat een kans kreeg maar weer wist de grensrechter te voorkomen dat de bal het doel invloog. AZ kreeg nog meer te maken met een flinke dosis geluk. Poulsen maakte hands in het strafschop en scheidsrechter Vink en consorten zagen het niet waardoor de Tukkers nog altijd op een 1-0 achterstand staan. Mocht de pingel zijn gegeven had waarschijnlijk ook Poulsen eraf gemogen doordat er een doelkans was ontnomen.

Twente begon wat meer druk te zetten en kreeg de Alkmaarders wat meer naar achteren. De Tukkers kregen in het eerste kwartier van de tweede helft al meer kansen als het in de hele eerste helft wist te krijgen. Een hoekschop genomen door Miroslav Stoch werd nog knap gevaarlijk doordat Didulica de bal volledig miste. In de counter die eruit voortkwam voor AZ konden de Noord-Hollanders niet gevaarlijk worden doordat Wout Brama ingreep. Jermaine Lens wist een paar minuten later nog knap gevaarlijk te worden. De bal ging via het scheenbeen van de aanvaller over het doel van Boschker heen.

Een vrije trap was het begin van opnieuw een aanval van Twente. De tukkers kregen de bal via Ruiz voor op Douglas alleen kopte hij de bal te slap richting doelman Didulica. Langzaam aan begon de wedstrijd wat feller te worden. FC Twente begon echt een beetje vechtvoetbal te tonen. Een overtreding van Cheikh Tioté had wat nare gevolgen voor de speler van Twente. Hij behaalde er zoveel dit seizoen dat hij komend weekend op de tribune mag plaatsnemen in 'De Kuip'.

Een vrije trap van Rasmus Elm richtte een tiental minuten voor tijd nog enig gevaar aan voor het doel van Boschker. Echter werd de bal verandert door het muurtje van Twente en resulteerde slechts een corner. De hoekschop resulteerde verder niet in veel problemen voor Twente. Aan de andere kant was een hoekschop nog wel knap gevaarlijk. Opnieuw zag doelman Didulica er niet geweldig uit maar hij had de mazzel dat Luuk de Jong de bal over het doel kopte. 

In de slotfase was het vooral Didulica die het AZ nog knap lastig maakte. De Australische doelverdediger heeft in de hele wedstrijd geen moment een zekere indruk gemaakt en dit resulteerde bijna in een (aantal) doelpunt(en) voor de Tukkers. Uiteindelijk verliest FC Twente van AZ en zal bij een overwinning van Ajax morgen geen enkel punt meer mogen verspelen. Aangezien Ajax een veel beter doelsaldo heeft is een gelijke stand eigenlijk altijd in het voordeel van de Amsterdammers.

AZ

1 - 0

FC Twente

 8' Wisgerhof e.d.
   
 
 Gele kaart: Moisander, Wernbloom, Moreno (AZ), Tioté, Douglas, Parker, de Jong (FC Twente)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 
Arbiter: Pieter Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Didulica
Swerts
Moisander
Moreno
Poulsen
Schaars (59/ Elm)
Wernbloom
Martens
Lens (90+2/ Holman)
Dembele
El Hamdaoui
  Boschker
Stam
Wisgerhof
Douglas
Tiendalli (85/ Carney)
Brama (84/ Parker)
Tioté
Perez (46 / de Jong)
Stoch
Ruiz
Nkufo

Finale Euro Hockey League in Amsterdam

De finales van de Euro Hockey League zullen tijdens Pinksteren (21 t/m 23 mei) plaatsvinden in Amsterdam. Ook de finale van de Club Champions Cup, de vrouwelijke tegenhanger van de EHL, zal plaatsvinden in de hoofdstad.

Dat is verrassend, omdat de organisatie tot nu toe niks wilde weten van een gecombineerd finaleweekend van de EHL en CCC. Het is al de derde keer dat de finale van de EHL in Nederland plaatsvindt. Zowel in 2008 als in 2009 was Rotterdam het decor. 

Bij de mannen nemen op de zaterdag in de halve finale Amsterdam en Rotterdam het tegen elkaar op. Ook bij de dames staat er al zeker één Nederlandse ploeg in de finale. Daar treffen Amsterdam en Den Bosch elkaar op de vrijdag in de halve finale.

Israël roept Israëliërs terug uit Sinaï

Israël heeft een dringende waarschuwing uitgestuurd aan Israëliërs die zich op het Egyptische schiereiland Sinaï bevinden. Volgens Israël is er 'concreet bewijs dat een poging van terroristen Israëliërs in Sinaï te ontvoeren aanstaande is'. De regering riep de Israëliërs dan ook op het gebied onmiddellijk te verlaten en nam zelfs de ongebruikelijke stap om families van Israëliërs die op het schiereiland zijn te vragen contact met hen te zoeken.

Het anti-terreurbureau van de regering had al eerder een negatief reisadvies gegeven voor Sinaï, omdat er kans is op terreuraanslagen. Duizenden Israëliërs trekken echter jaarlijks naar de woestijn en de Rode Zeekust voor een vakantie. Volgens Egyptische veiligheidsfunctionarissen zijn er op dit moment ongeveer 35 duizend Israëliërs in het gebied. Later deze maand worden er nog eens duizenden meer verwacht.

In 2004 vielen zelfmoordterroristen een hotel op het schiereiland aan, vlak over de Israëlische grens. Tientallen Israëliërs die in het gebied vakantie vierden kwamen om het leven. Honderden personen raakten gewond.

Playstation 3 verkoopt goed in Japan

De Playstation 3 had een wat trage start in Japan maar dat lijkt nu helemaal goed te gaan komen want de console heeft in Japan 5,001,598 stuks heeft verkocht en de teller stijgt nog.

De beste drie verkochte titels voor de console zijn;

- Final Fantasy XIII met 1,883,828 stuks
- Metal Gear Solid met
706,461 stuks
- Yakuza 4 met
526,093 stuks

Yakuza 4, die trouwens nog niet zo lang uit is in Japan doet het erg goed en zou zomaar beter kunnen gaan verkopen dan Metal Gear Solid.

PS3 haalt 5 miljoen
Op naar de 10 miljoen?

"Cancellara moet alles op Tour zetten"

Fabian Cancellara moet van zijn oud-trainer Aldo Sassi zich niet langer richten op de klassiekers op de wielerkalender, maar moet in plaats daarvan ronderenner worden. Spartacus won vorige week de Ronde van Vlaanderen en afgelopen weekend Parijs - Roubaix, maar kan volgens Sassi ook de Tour winnen.

"Om competitief te zijn in de Tour hoeft Fabian maar zes kilo te verliezen, waarvan twee kilo aan spiermassa, zodat hij niet te veel kracht verliest. Als hij net zoals Bradley Wiggins zeventig kilo weegt, staat hij zeker z’n mannetje in de bergen, als een type Miguel Indurain," zei Sassi in La Gazetta dello Sport. Hij wil dan ook niet dat de Zwitser zich gaat richten op de Ronde van Lombardije en Luik-Bastenaken-Luik.

Cancellara komt uit de opleidingsploeg van Mapei waar bekende namen zoals Filippo Pozzato, Michael Rogers en Bernhard Eisel ook deel van uitmaakten. Spartacus stak er echter met kop en schouders bovenuit. "We trokken hem aanvankelijk aan voor de zware rittenkoersen. We waren onder de druk van zijn capaciteiten als tijdrijder en hoopten dat hij zich zou ontwikkelen tot heerser in kleine rondes met als uiteindelijke doel een doorbraak in een grote ronde."

Volgens Sassi kan Cancellara veel beter dan de 91e plaats die hij vorig jaar in de Tour de France heeft laten zien. "Wat gebeurt er als hij zijn hele seizoen afstemt op de Ronde van Frankrijk? Het verbeteren van het werelduurrecord is toch geen interessante uitdaging? De beklimmingen in de Giro zijn misschien te steil voor hem, maar de Tour moet hem passen als een maatpak."

Krajicek naar tweede ronde Charleston

Michaëlla Krajicek heeft zich voor de eerste keer sinds februari weten te plaatsen voor de tweede ronde van een WTA toernooi. In Charleston wist ze de als vijftiende geplaatste Hongaarse Melina Czink te verslaan.

Krajicek bereikte het hoofdtoernooi door kwalificaties te spelen. In de eerste ronde versloeg ze Czink (nummer 47 van de wereld) in twee sets met 7-6 en 6-3. In de tweede ronde treeft ze de Russische Jevgenja Rodina.

PVV spreekt van cordon sanitaire in Almere

De PVV noemt het advies van informateur Hans Andersson voor een college in Almere zonder PVV een 'cordon sanitaire'. Het betitelen van een college met de PVV als 'niet realistisch' is volgens fractievoorzitter Raymond de Roon 'een voor de PvdA kenmerkende pavlovreactie'.

Volgens de informateur moet worden gekeken of een college kan worden gevormd van PvdA, VVD, D66 en Leefbaar Almere. Deze partijen hebben samen een meerderheid van 21 zetels in de gemeenteraad en kan zich volgens het dinsdag uitgebrachte advies gesteund voelen door de Almeerse bevolking.

De PVV werd bij de gemeenteraadsverkiezingen in Almere met negen zetels de grootste partij, maar komt ook in andere scenario's van Andersson niet voor. Volgens hem is deelname van de PVV aan het college net als deelname van GroenLinks niet aan te bevelen.

Eerder in de onderhandelingen was vooral het voorgenomen hoofddoekjesverbod van de PVV een breekpunt in de onderhandelingen, maar later slikte partijleider Geert Wilders die eis in. Volgens de informateur zijn de verschillen tussen de PVV en de andere partijen echter te groot.

Splinter Cell: Conviction loopt vast

Meerdere mensen die Splinter Cell: Conviction hebben gekocht op de eerste dag hebben last van vastlopers in het tweede level of later. Uitgever Ubisoft heeft gezegd het probleem te onderzoeken, gelukkig is er voorlopig een tijdelijke oplossing.

Het probleem doet zich voor bij mensen die spelen met een Xbox Live verbinding, het spel loopt al vast in het tweede level. In het filmpje onderaan het bericht kan je dit zien.

Het probleem kan je omzeilen door of zonder een Xbox Live verbinding te spelen of door de Xbox 360 cache te legen. Om het cache van je Xbox 360 te legen doe je het volgende.

- Open je xbox dashboard
- Ga naar je systeem instellingen
- Ga naar je geheugen
- Selecteer je harde schijf
- Druk Y voor schijfopties
- Kies in dit menu voor het cache legen

Er is nog geen oplossing voor de lange termijn maar Ubisoft is er naar op zoek. Het probleem lijkt te zijn veroorzaakt door een patch die al op de eerste dag uitgegeven was en die zorgde voor geheugenproblemen tijdens het spelen van het spel.

Ancelotti moet getuigen in omkoopschandaal

Chelsea-trainer Carlo Ancelotti zal moeten getuigen in de hoorzitting rond het grote omkoopschandaal dat het Italiaanse voetbal in 2006 trof. De oefenmeester was destijds werkzaam voor AC Milan dat punten in mindering kreeg vanwege het schandaal. Juventus moest zelfs landstitels inleveren en werd teruggezet naar de Serie B.

Belangrijkste man in de zaak is voormalig Juve-directeur Luciano Moggi. Hij is veroordeeld voor competitievervalsing, omdat hij invloed had op de keuze voor scheidsrechters en grensrechters bij wedstrijden. De advocaten van Moggi en die van andere verdachten in de zaak willen met telefoontaps die de Italiaanse politie uitvoerde bij verschillende bestuursleden gebruiken om de zaak te heropenen.

Onduidelijk is of Ancelotti wel gehoor gaat geven aan de oproep voor de hoorzitting. De oefenmeester heeft momenteel met Chelsea een druk voetbalprogramma, waardoor hij mogelijk geen tijd heeft om naar Italië te vliegen.

FOK!tv zoekt ware liefde bij Gordon

Gordon, die elke maand wel in de bladen staat met een nieuwe vriend, heeft nu een boek geschreven over hoe je de ware liefde kunt vinden. Reden voor FOK!tv om eens te kijken of ware liefde via het internet ook bestaat.

We spraken onder meer Char, Maik de Boer, Winston Gerschtanowitz en natuurlijk Gordon zelf.

Ben je benieuwd naar het boek? Dan kun je deze nu winnen, want FOK! geeft een aantal exemplaren weg.
Kijk hier voor de prijsvraag (meedoen kan tot 17 april 2010).

Tuitert doet mee aan inline-skaten

Schaatser Mark Tuitert maakt morgen een uitstapje naar het inline-skaten. De olympisch kampioen op de 1.500 meter doet in Wolvega mee aan de openingswedstrijd van de landelijke KPN-baancompetitie. Tuitert rijdt in ieder geval de 300 meter. Dat meldde schaatsbond KNSB.

De baancompetitie is in vergelijking met voorgaande jaren flink uitgebreid en omvat nu veertien wedstrijden, verspreid over skeelerbanen in het hele land. Per wedstrijd worden twee van de zes disciplines verreden die op de EK en WK op het programma staan.

In Domburg begint zaterdag verder de nationale inline-skatecompetitie op de weg, de KPN Inline Cup. In totaal bestaat deze competitie uit veertien wegmarathons, die worden verreden onder de vlag van de KNSB, waarin de voormalige Skatebond Nederland (SBN) eind vorig jaar is opgegaan. De etappes voor de A-rijders zijn 40 kilometer lang, de vrouwen rijden 25 kilometer.

Volgende nucleaire top in Zuid-Korea

Zuid-Korea zal gastland zijn voor de volgende wereldwijde nucleaire top in 2012. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak dinsdag gezegd tijdens de top in Washington. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il zal niet worden uitgenodigd als hij zijn ambities voor kernwapens niet opgeeft.

Lee riep Kim op om terug te keren naar het zeslandenoverleg, dat erop gericht is om Noord-Korea te bewegen van het atoomprogramma af te zien. "Als we door deze vreedzame dialoog (het zeslandenoverleg, red.) substantiële resultaten kunnen boeken, dan zullen we Noord-Korea uiteraard van harte uitnodigen deel te nemen aan de daaropvolgende gesprekken, en we hopen dat dat zal gebeuren", aldus Lee.

Lee was zichtbaar trots dat zijn land, dat later dit jaar ook al gastheer is voor een economische top van de G20, de eer krijgt om gastland te zijn voor de tweede nucleaire top. Volgens Lee is nucleaire veiligheid, vanwege het buurland in het noorden, extra belangrijk voor het land. "Het is van groot belang voor Korea, een land dat altijd blootgesteld is aan de gevaren van kernwapens en proliferatie", zo zei president Lee.

Linkdump Dinsdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je elke avond om 20:00 een verse linkdump. Met dit keer:       

  • Een tip om je scheermesje glad te houden. Met dank aan Paul
  • Een nogal wilde Chihuahua. Wederom dank aan Paul
  • De Michael Jackson gekte gaat maar door!
  • Last but not least een kat die een bank ingaat. Met dank aan Paul

Wij willen Paul bedanken voor z'n submits, maar kan jij het veel beter? Doe dan eens snel submitten! Tot morgen!

Krul: "Ik zit dicht tegen een basisplek aan"

Newcastle United promoveerde afgelopen week naar de Premier League. Bij de ploeg staat Tim Krul onder contract. De reservedoelman ziet de promotie ook als zijn promotie.

"Ik ben drie dagen achter elkaar de kroeg uit komen rollen. Nee, valt mee, hoor. We moeten kampioen worden, dan kan het feest echt losbarsten", aldus Krul tegenover Sportweek.

Vaak moest de goalie het doen met een rol op het tweede plan. "Als ik alles had gespeeld, was mijn gevoel anders. Toch voelt het ook als mijn promotie. Ik zit dicht tegen een basisplek aan. Volgend seizoen moet ik de concurrentie aangaan en hopen dat ik de kans krijg vijf duels op rij te keepen."

Stenengooiers belagen spelersbus Twente

De spelersbus van FC Twente is op weg naar Alkmaar met stenen bekogeld. Het incident gebeurde ter hoogte van Beverwijk. Minimaal drie stenen raakten de bus, meldt een woordvoerder van Twente. Er raakte niemand gewond en de wedstrijd tegen AZ kan dinsdagavond gewoon om de geplande tijd (20.00 uur) doorgaan. Niet bekend is door wie de stenen zijn gegooid.

De wedstrijd tussen AZ en FC Twente is cruciaal voor de kampioensstrijd in de Eredivisie. Als Twente wint in Alkmaar, kan het zondag thuis tegen Feyenoord de landstitel pakken. Nummer twee Ajax speelt woensdag uit bij Willem II. Als Twente wint en Ajax verliest gaat de schaal ook naar Enschede.

Wiegel: Actie Peter R. is walgelijk

VVD-coryfee Hans Wiegel heeft maandag scherp uitgehaald naar Peter R. de Vries. De misdaadjournalist liet zondag beelden zien van seriemoordenaar Koos H. op SBS 6, terwijl de gebruikte verborgen camera-beelden verboden zijn door de rechter.

"Ik vind het op geen enkele wijze te rechtvaardigen dat hij dit gedaan heeft. Het is goedkope, sensatielust over de ruggen van de mensen die al die ellende hebben meegemaakt. Ik vind het werkelijk walgelijk", aldus het VVD-erelid. De Vries stelt dat de nabestaanden van de meisjes die door Koos H. vermoord zijn wel degelijk blij waren met de uitzending.

Wiegel: "Het verhaal van de heer De Vries dat de nabestaanden, de vriendinnetjes en de vriendjes van die meisjes er recht op hebben om dit te zien, is een schandelijke opmerking. Het is alleen maar sensatielust. Dat probeert hij te creëren via het uitzenden van deze vreselijke beelden. Daarbij heeft de rechter een uitspraak gedaan."


Hans Wiegel: Peter R. de Vries is uit op pure sensatielust

'Statiegeld op kleine plasticfles'

Een Kamermeerderheid heeft dinsdag ingestemd met een motie om statiegeld in te voeren op kleine plasticflessen. De motie was ingediend door PvdA-Kamerlid Jan Boelhouwer. Het statiegeldsysteem is volgens hem effectief omdat meer dan 95 procent van de grotere flessen waar statiegeld op zit wordt teruggebracht.

Nu wordt geprobeerd om plastic gescheiden weg te laten gooien. Als dit niet blijkt te werken wil de PvdA'er dat statiegeld voor kleine flessen wordt ingevoerd. Dit jaar moet 38 procent van het kunststofaval worden hergebruikt. In 2012 moet dat 42 procent zijn.

Minard wint Parijs-Camembert

Sébastian Minard is winnaar geworden van de semi-klassieker Parijs-Camembert. De Fransman won na 206,5 kilometer koersen van Magnanville naar Vimoutiers de eindsprint zijn landgenoot Maxime Méderel.

Minard en Méderel demarreerden vier kilometer van de meet en wisten uit de greep te blijven van het peloton. Laurent Mangel zorgde voor een compleet Frans podium door de sprint van het peloton te winnen en daardoor dus als derde te eindigen.

Vorig jaar was Jimmy Casper de winnaar van de Franse eendagskoers.

Cel geëist voor inrijden op agenten

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist tegen een automobilist die rond de jaarwisseling dronken op twee agenten inreed. De man had bovendien al een botsing veroorzaakt, geen geldig rijbewijs en een strafblad.

Andere politiemensen wilden de man op oudejaarsavond in Den Haag aanhouden omdat hij geen gordel droeg en zijn auto eruit zag of hij een botsing had gehad. De 27-jarige man uit 's-Gravenzande stond bij een stoplicht op de Alberdastraat, maar gaf gas toen de agenten hem een stopteken gaven.

De automobilist reed met gedoofde lichten richting de Kamperfoeliestraat, waar hij werd opgewacht door een politieauto. De man minderde vaart toen hij de agenten zag, maar toen die uitstapten trapte hij het gaspedaal weer in.

Hij ramde zijn auto tussen de politieauto en een geparkeerde auto. Een agent raakte gewond door rondvliegend glas van een gebroken autoruit.

De verdachte heeft bekend dat hij onder invloed was van drugs en alcohol. Hij verklaarde de eerste stoptekens te hebben genegeerd, omdat hij geen geldig rijbewijs had.

Als het aan het OM ligt verliest de verdachte over twee weken als de rechter uitspraak doet ook zijn auto. De eis is aan de hoge kant, omdat het gaat om geweld tegen mensen in een publieke functie.

Acht medewerkers Rode Kruis ontvoerd in Congo

Acht medewerkers van het Internationale Rode Kruis zijn vrijdag in Fizi, in het oosten van Congo, ontvoerd door een groep Mai Mai Yakutumba rebellen. Het Rode Kruis onderhandelt met de rebellen over de vrijlating. Dat heeft de organisatie dinsdag gemeld.

"We onderhandelen met ze en dringen aan op de onmiddellijke vrijlating van onze collega's", aldus woordvoerster Nicole Engelbrecht. De ontvoerders hebben volgens Engelbrecht geen losgeld geëist. Zij voegde daaraan toe dat het Rode Kruis nooit losgeld betaalt.

Volgens Oliver Hamuli, een woordvoerder van het Congolese leger, hebben de rebellen de zeven Congolezen en een Zwitser ontvoerd, om zo een geplande aanval van het Congolese leger op hun schuilplaatsen te dwarsbomen. "We weten waar de medewerkers worden vastgehouden, maar we kunnen het gebied niet aanvallen, omdat we anders hun levens in gevaar brengen", zei Hamuli.

Franz Rauchenstein, het hoofd van de Rode Kruis-missie in Congo, zei dat de organisatie in Congo is om de slachtoffers van het geweld in het land te beschermen en te helpen. "We blijven benadrukken dat het strikt neutrale, onpartijdige en humanitaire karakter van ons werk moet worden erkend en dat onze collega's terug moeten kunnen keren naar hun geliefden."

Symonds mag als consultant in F1 werken

Pat Symonds mag dan tot 31 december 2012 uit de Formule 1 verbannen zijn, de Brit mag via zijn bedrijf Neutrino Dynamics toch in de sport aan de slag. Gisteren maakte de FIA bekend dat het een akkoord met zowel Flavio Briatore als Symonds had gesloten, waardoor crashgate nu ten einde is.

Symonds is voormalig hoofdingenieur bij Renault en wist in die hoedanigheid van de opzettelijke crash van Nelson Piqeut jr. in Singapore 2008. Zijn straf nu weerhoudt hem er niet van om toch in de Formule 1 actief te zijn. "In dit akkoord erkent Pat Symonds dat het zijn taak is om te voorkomen dat een dergelijke gebeurtenis plaatsvindt en omdat hij die niet uitgevoerd heeft moet hij delen in de verantwoordelijkheid die bij dit incident hoort," zo luidt een verklaring.

"Met de belangen van de sport in zijn achterhoofd is hij akkoord gegaan met het voorstel van de FIA dat hij tot eind 2012 geen directe operationele rol in de Formule 1 in zal nemen, alsmede een soortgelijke rol in ieder van de door FIA georganiseerde raceklasses tot eind 2011," zo gaat de verklaring verder. "Dit akkoord verbiedt hem niet om als consultant voor elk team te werken gedurende deze periode en hij zal dan ook via deze en via andere wegen aan de sport bijdragen. In dit licht gezien beschouwen zowel de FIA als hijzelf deze kwestie als zijnde beëindigd."

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 15

Bekende voetballers als Elia, Sneijder en Van Persie zien we bijna dagelijks verschijnen in nieuwsberichten. Maar hoe vergaat het onze voetballende landgenoten bij de voor ons minder bekende clubs en competities? FOK!sport houdt jullie, door middel van een wekelijks verslag, op de hoogte over deze minder bekende Nederlandse voetballers.

Swansea City heeft in de strijd om promotie belangrijke punten laten liggen. In en tegen Bristol City, waar Evander Sno na 79 minuten inviel, werd er met 1-0 verloren. Dorus de Vries stond de hele wedstrijd in doel en Cedric van der Gun viel kort na de hervatting in. Swansea staat momenteel op de zesde plaats, terwijl Bristol opgeklommen is naar plaats negen. Sheffield Wednesday moet voor degradatie uit The Championship. De ploeg verloor met 0-1 bij Middlesbrough en staat nu onder de gevreesde streep. Bij Wednesday viel Etienne Esajas in, maar hij kon er niet voor zorgen dat Wednesday de stand nog om kon buigen.

In de Coca Cola League Two heeft Benjamin van den Broek gespeeld met zijn club Shrewsbury Town. Bij Crewe Alexandra werd het 0-3. Van den Broek kwam pas in de 80ste minuut in het veld, maar was wel verantwoordelijk voor de assist voor de derde treffer.

Brøndby IF heeft de lastige uitwedstrijd bij Odense BK knap met 0-1 gewonnen. Remco van der Schaaf deed de hele wedstrijd mee en pakte na ruim een uur spelen een gele kaart. De ploeg deed daardoor goede zaken in de strijd om Europees voetbal. Dankzij de winstpartij komt Brøndby IF op een zesde plaats. De achterstand op nummer drie Esbjerg fB, deze plaats geeft recht op het spelen van Europa League, bedraagt slechts twee punten.

Esbjerg wist zelf afgelopen weekend ook te winnen. Middenmoter FC Midtjylland werd met 2-1 verslagen. Aanvaller Tim Janssen begon aan de kant van Esbjerg in de basis en werd na ruim een uur spelen vervangen door de Deen Jesper Lange, die vijf minuten voor tijd het winnende doelpunt maakte.

                                            

De strijd om het Cypriotische kampioenschap wordt op dit moment beslist door middel van een zogenoemde Champions Group. Anorthosis Famagusta mocht op bezoek bij koploper Omonia Nicosia en speelde met 1-1 gelijk. Daardoor blijft de ploeg, waar Jeffrey Leiwakabessy afgelopen weekend de volle negentig minuten meespeelde, op vier punten achterstand tweede staan. APOEL Nicosia en Apollon Limassol zijn de andere twee ploegen uit deze kampioenspoule en mochten het ook tegen elkaar opnemen. APOEL Nicosia won met 2-1 en verkleinde daarmee de achterstand op Omonia Nicosia tot acht punten. Joost Broerse viel een kwartier voor tijd in bij APOEL.

AC Monza Brianza heeft afgelopen weekend een sterk resultaat neergezet. In eigen huis werd nummer vijf Lumezzane met 2-1 verslagen. Sander Westerveld begon opnieuw onder de lat bij Monza en Stefano Seedorf mocht kort voor tijd invallen. Chedric Seedorf startte op de bank en eindigde daar na negentig minuten ook. Monza deed door de overwinning opnieuw goede zaken in de strijd tegen degradatie. Met nog vier wedstrijden te gaan bedraagt de voorsprong op de nacompetitie-plaatsen vier punten.

Red Bull Salzburg heeft wederom weten te winnen en behield daardoor de leiding in de Oostenrijkse competitie. Dit keer werd Austria Kärtnen met 2-0 opzij gezet. Oud-Twentespeler Simon Cziommer maakte de 1-0, waarna Somen Tchoyi de score verdubbelde. Barry Opdam kwam in de 64ste minuut in het veld. Hij loste Milan Dudic af in de verdediging. Met nog vijf speelrondes te gaan, heeft Red Bull Salzburg nog altijd een riante voorsprong van zes punten op Rapid Wien.

Rot Weiss Ahlen beleeft een barslecht seizoen. De laatste vijf wedstrijden gingen verloren en ook deze week verloor het team van Julien Jenner met 2-0 van Paderborn. Jenner mocht in de zestigste minuut het veld ruimen voor Bahatin Klose. Ahlen staat momenteel stijf onderaan met 7 punten achterstand op de nummer 17. Ook het Arminia Bielefeld van Michael Lamey wist niet te winnen. Zij gingen met 3-1 ten onder tegen 1860 München. Lamey speelde de gehele wedstrijd mee.

Germinal Beerschot heeft slechte zaken gedaan in België. In de strijd om de Play-Off 2 werd er met 3-0 verloren van Standard Luik. Sherjill MacDonald begon op de bank, maar kon na zijn invalbeurt niet verhinderen dat Standard nog twee doelpunten maakte. Germinal Beerschot heeft nu slechts drie punten uit evenveel wedstrijden en heeft een klein mirakel nodig om nog een rol van betekenis te kunnen spelen.

Nieuwe Kingdom Hearts in de maak

In een recent interview heeft Tetsuya Nomura, spirituele vader van de Kingdom Hearts-franchise, aangegeven dat er gewerkt wordt aan verschillende onaangekondigde Kingdom Hearts-games.


Alhoewel er in een vrij korte periode twee Kingdom Hearts-games uit zijn gekomen in Japan, lijkt het erop dat mensen geen genoeg krijgen van de serie. Met games als Kingdom Hearts: 358/2 Days hielden de makers deze fans zoet. Veel mensen wachten echter nog steeds met smacht op het derde deel uit de franchise, maar blijkbaar heeft Nomura het ondertussen druk met deze nieuwe titels.

Q. Now that you have finished the development of this game in Japan, are there any plans in place for the development of unrevealed KINGDOM HEARTS games? (Ikkin)

Nomura: I can't really give many details, but we do have several titles being planned and some in preparation for development, so I hope you'll look forward to those in the future..

SBS 6 verdient ton aan Koos H.-uitzending

SBS 6 heeft zondag ruim 100.000 euro extra reclame-inkomsten binnengehaald door het uitzenden van de door de rechter verboden beelden van moordenaar Koos H. in de tv-show van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit blijkt uit een berekening van mediabureau Mindshare.

"Uitgaande van marktprijzen is de inschatting van Mindshare dat er ruim 100.000 euro meer aan reclame-inkomsten binnenkwam. Trek daar de boete van 15.000 euro vanaf, en je houdt een zeer gezonde winst over", aldus Mindshare op haar site.

Extra reclameblok
Volgens het mediabureau heeft de uitzending SBS6 dan ook geen windeieren gelegd: "In kijkers niet. En in reclame-inkomsten niet. Het programma scoorde met 1.886.000 kijkers bijna een half miljoen meer kijkers dan vorige week".

"In reclame-inkomsten werd er ook geplust. Ten eerste was de kijkdichtheid van de reclameblokken hoger. Ten tweede werd er een extra reclameblok in deze langere uitzending geplaatst."


'Peter R. de Vries haalt ton extra binnen voor werkgever SBS 6' (Foto: Novum)

Elvis Costello op North Sea Jazz Festival

Herbie Hancock, Katie Melua en Elvis Costello & the Sugarcanes staan dit jaar op North Sea Jazz. De organisatie maakte dinsdag zestien nieuwe namen voor het festival bekend.

Ook Jamie Lidell, Macy Gray en José James zijn aan de lijst artiesten toegevoegd. Er staat dit jaar ook een keur aan Nederlandse muzikanten op het jazzfestival in Rotterdam. Zo betreden Typhoon & New Cool Collective, Cuby + Blizzards en trompettist Eric Vloeimans het podium.

Eerder werd bekend dat onder anderen Norah Jones, Sonny Rollins en Waylon op het festival optreden. De 35e editie van het festival vindt plaats op 9, 10 en 11 juli in Ahoy in Rotterdam.

Elvis Costello op North Sea Jazz Festival
Elvis Costello op North Sea Jazz Festival (Foto: Novum)

Turnbond houdt plek voor Van Gelder vrij

De nationale turnbond houdt rekening met een terugkeer van turner Yuri van Gelder op het hoogste niveau. In de kwalificatie richting het WK in Rotterdam wordt daarom volgens manager Hans Gootjes een plek vrijgehouden in de selectie voor de ringenspecialist.

Van Gelder zit momenteel een schorsing uit wegens cocaïnegebruik en kan zich niet op een normale manier voor het WK plaatsen. Voor het toernooi komen de vijf of zes EK-deelnemers in eerste instantie in aanmerking. Bij het NK in juni plaatsen zich vier deelnemers voor het WK. "We hebben twee reguliere aanwijsplekken en daarnaast een extra wildcard gecreëerd voor Yuri," zei Gootjes die Van Gelder in september nog aan de selectie toe kan voegen.

The Last Story in laatste ontwikkelstadia

We hebben minder dan een halfjaar geleden gehoord dat developer-studio Mistwalker bezig is met The Last Story. Nu meldt Hironobu Sakaguchi, CEO van Mistwalker en spirituele vader van Final Fantasy, dat de game in de laatste ontwikkelstadia zit.

"Recently, I often end up waking up at 5:00. Is it jet lag? Or am I on edge because LS is approaching completion? ...Last Story's development is at long last in the final stages. The feeling of tension is pleasant."

Gezien het feit dat we helemaal geen screenshots of trailers te zien kregen, is dit nieuws dus vrij opvallend. Alhoewel we wel artwork hebben gekregen, is er nog steeds vrij weinig bekend over de game. Mistwalker wil met The Last Story proberen een nieuw soort RPG te creëren waarin de universele gevoelens van mensen een rol zullen spelen. De game zal exclusief voor de Wii uitkomen. De releasedatum is vooralsnog onbekend.

 

Arrestaties voor belastingfraude met kassa's

Een 42-jarige man en een 48-jarige vrouw worden verdacht van grootschalige belastingfraude met kassasystemen en valsheid in geschrifte. De twee uit Amersfoort zijn dinsdag door de fiscale opsporingsdienst Fiod aangehouden, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

De fraude kon plaatsvinden doordat de kassasystemen met een zogenoemde afroommodule werden geleverd. Op deze manier kon de gebruiker van de kassa een deel van de gemaakte omzet afromen. Hierdoor werd vermoedelijk belasting ontdoken en valsheid in geschrifte gepleegd. De Fiod is erin geslaagd om de afgeroomde omzet in de malafide kassa's alsnog zichtbaar te maken.

De aangehouden man werkt bij de leverancier van de kassa's in Almere en de vrouw is bedrijfsleider van een horecazaak die van de kassa gebruikmaakte. Huizen in Eerbeek en huizen en bedrijfspanden in onder meer Apeldoorn, Zutphen, Amersfoort, Barendrecht, Bergen, Deurningen, Doetinchem en Vlissingen werden doorzocht. De Fiod heeft onder meer drie kluizen, sieraden en vijftigduizend euro in beslag genomen.

McLaren stopt ontwikkeling van ophanging

Het Formule 1-team van McLaren heeft aangegeven te stoppen met de ontwikkeling van een speciale ophanging nu de FIA aangegeven heeft dat de variabele rijhoogte illegaal is.

De renstal was met het ontwikkelen van het systeem begonnen omdat teambaas Martin Whitmarsh dacht dat hier de winst van de Red Bulls lag. Met een variabele rijhoogte kan optimaal gebruik gemaakt worden van de verschillende gewichten in de kwalificatie en de race. De FIA heeft na controle bij de Red Bulls in Maleisië geconstateerd dat de auto's gewoon legaal zijn en heeft later een verklaring uitgegeven om de regels rond de ophanging te verduidelijken.

Hoofdingenieur van McLaren Paddy Lowe benadrukt dat ondanks dat McLaren met het systeem bezig was de auto's van Jenson Button en Lewis Hamilton altijd aan de regels hebben voldaan. "We wilden slechts inspelen op mogelijke vondsten van andere teams. Uit de verklaring van de FIA blijkt echter dat we het reglement juist hebben geïnterpreteerd en dat variabele rijhoogte is uitgesloten. Daarom hebben we onze ontwikkelingswerkzaamheden stopgezet," zo zei Lowe in een verklaring.

Gears of War 3 nu officieel onthuld

In de Amerikaanse talkshow Late Night with Jimmy Fallon heeft Cliff Bleszinski van gamestudio Epic Games officieel Gears of War 3 onthuld. De actiegame zal volgens Bleszinski op 8 april 2011 uitkomen.

In Gears of War 3 is de mensheid nog altijd in oorlog met de Locust. De planeet Sera is een groot slagveld, maar er komt een nieuw gevaar om de hoek kijken. Een insectachtig ras, genaamd Lambent, vormt zowel een gevaar voor de mensheid als voor de Locust.

Bleszinski toonde de eerste trailer van Gears of War 3 tijdens de talkshow van Jimmy Fallon. De gamedesigner stipte nog enkele vernieuwingen in het derde deel aan. Zo zal er voor het eerst geschoten kunnen worden met een dubbelloopsgeweer, en strijden vrouwelijke soldaten mee in het gevecht tegen de Locust. 

Bekende personages als Dom Santiago en hoofdpersonage Marcus Fenix maken wederom deel uit van de cast. Gears of War 3 zal op 8 april 2011 verschijnen op de Xbox 360. De trailer is hier te bekijken.

'Gears of War 3' onthuld

Schadevergoeding voor voortmodderende rechtszaak

Burgers kunnen voortaan een schadevergoeding vragen als een zaak bij de bestuursrechter te veel tijd in beslag neemt. De vergoeding kan oplopen tot enkele honderden euro's voor elk jaar dat de procedure heeft geduurd, staat in een wetsvoorstel van demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA).

De bewindsman wijst erop dat wanneer een bestuursrechtelijk geschil te lang duurt, onzekerheid over de uitkomst kan leiden tot spanning en frustratie. Gerechtelijke instanties zoals het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de Raad van State vinden dat in zo'n geval vergoeding van immateriële schade mogelijk moet zijn. Reden voor de minister om de mogelijkheid wettelijk vast te leggen. Hoe hoog de vergoeding is, hangt af van de specifieke omstandigheden.

Het verzoek tot vergoeding kan tijdens of na afloop van de rechtsgang worden ingediend. Niet alleen belanghebbenden maar ook anderen kunnen hierom vragen. Wanneer bijvoorbeeld een procedure over een kapvergunning in een achtertuin te lang duurt, kan ook de buurman van de aanvrager van de vergunning daar net zo goed gestresst van raken omdat de bomen ook bij zijn huis veel zicht wegnemen. Gemeenten en provincies zijn uitgesloten van de regeling.

[Update]Football Manager naar de iPhone

Update: De game is vanaf nu te downloaden via de App store.

Origineel bericht:

Sports Interactive en Sega brengen Football Manager Handheld 2010 binnen 48 uur uit voor de iPhone en Ipod Touch. Dit heeft uitgever Sega onthuld.

De Britse gamestudio Sports Interactive heeft er alles aan gedaan om het project geheim te houden. De onthulling van Football Manager Handheld 2010 komt dan ook als een schok bij heldere hemel.

In Football Manager Handheld 2010 voor de iPhone zitten meer dan 20 duizend spelers verwerkt. Gamers die graag voetbalcoach willen worden, hebben de keuze uit alle teams uit 34 verschillende competities. Zo kan de speler kiezen uit clubs van landen als Engeland, Schotland, Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, België, Nederland, Portugal, Brazilië en Australië.

Football Manager Handheld 2010 voor de iPhone kost 9,99 euro en verschijnt binnen 48 uur in de online winkel van Apple.

'Football Manager' naar de iPhone

'Kleine Xbox 360 met Natal voor 299 dollar'

Microsoft zou dit jaar weleens een kleinere Xbox 360 kunnen lanceren, met een 250GB-harddisk en de Project Natal-bewegingscontroller. Dit beweert marktanalist Michael Pachter van Wedbush Morgan op de website Gamesindustry.biz.

"Het ligt voor de hand dat we eind dit jaar een nieuw Xbox 360-pakket in de winkel zien verschijnen. Eentje met Natal en een 250GB-harddisk voor 299 dollar (220 euro)," stelt Pachter. "Het is aannemelijk dat het pakket een dunnere versie van de Xbox 360 zal bevatten. Vooral als Sony de prijs van de PS3 niet verder laat zakken wanneer Natal en de Playstation Move op de markt komen deze herfst."

Pachter denkt dat Microsoft deze zomer de prijs van de Xbox 360 nog verder omlaag zal moeten doen om de strijd met Sony's Playstation 3 niet te verliezen.

'Kleine Xbox 360 met Natal voor 299 dollar'

Eis 15 jaar en tbs voor moord op agente Cevat

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag in hoger beroep vijftien jaar cel geëist tegen de 51-jarige Franklin F. Hij schoot op 9 juli 2008 in Amstelveen de 28-jarige politieagente Gabriëlle Cevat dood.

Voor het gerechtshof in Amsterdam betoogde advocaat-generaal Gert Oldekamp dat niet kan worden bewezen dat F. wist dat hij op een agente schoot. Dat vond de rechtbank vorig jaar ook: zij legde F. twaalf jaar cel en tbs op na een eis van achttien jaar en tbs. Het OM vond toen wel genoeg bewijs voor de stelling dat hij doelbewust een politievrouw neerschoot.

Jongen (10) ontwerpt nieuw logo 'Het Klokhuis'

Een 10-jarige jongen heeft een nieuw logo voor het kinderprogramma 'Het Klokhuis' ontworpen. Het logo van Bart Bliek uit Harkstede kwam als winnaar uit de bus. De jongen ontwierp een logo voor het KlokHUIS, een echte woning die mede door televisiekijkertjes wordt ontworpen. Het pand komt in de wijk Almere Poort te staan.

Het ontwerp van Bart werd gekozen uit duizend inzendingen. Zijn logo wordt binnenkort op televisie en op de website van 'Het Klokhuis' gebruikt.

De voorbereidingen van het KlokHUIS zijn in volle gang. Een architect selecteerde 33 ontwerpen van kinderen, die allemaal nog kans maken om hun idee in het echt uitgevoerd te zien worden.

Bart Bliek met zijn 'KlokHUIS' (foto: Novum)

'Doelman Hildebrand wil terugkeren bij Stuttgart'

Hoffenheim-doelman Timo Hildebrand wil komende zomer teruggaan naar VfB Stuttgart, waar hij zijn loopbaan begon. Dat schrijft Bild.

Stuttgart moet op zoek naar een nieuwe doelman, omdat Jens Lehmann zijn keeperhandschoenen na dit seizoen aan de wilgen hangt. De 31-jarige Hildebrand zou daarom de positie van Lehmann kunnen overnemen.

Hildebrand werd opgeleid door Stuttgart en van die club verdedigde hij precies 200 keer het doel. In 2007 meldde Valencia zich voor de Duitse sluitpost, maar het avontuur in Spanje bracht niet wat Hildebrand ervan verwachtte.

Vorig seizoen keerde de doelman daarom terug naar de Bundesliga. Hoffenheim, dat net was gepromoveerd, contracteerde de ervaren goalie en met Hildebrand in het doel stond de promovendus halverwege de competitie bovenaan. Daarna ging het minder met de club en de 31-jarige Duitser zou daarom nu willen vertrekken.

Oud-bisschop: RKK dreigt sekte te worden

De Rooms-Katholieke Kerk neigt ertoe zichzelf van een volkskerk tot een sekte te degraderen door de manier waarop de kerk omgaat met de verhalen over seksueel misbruik. Dat zegt oud-bisschop Philippe Bär van Rotterdam deze week in De Groene Amsterdammer.

Bär herkent 'een tendens tot sektarisme' in de reactie van kerkbesturen op de verhalen over seksueel misbruik in katholieke instellingen. Ook andere verontruste katholieken vinden dat.

Bär, die van oktober 1983 tot maart 1993 bisschop van Rotterdam was, vindt ook dat het de hoogste tijd is dat het verplichte priestercelibaat ter discussie wordt gesteld. Hij heeft als bisschop gepleit voor toelating van gehuwde zogeheten viri probati (ervaren mannen) tot het priesterambt.

Rabobank maakt ploeg bekend voor Amstel Gold Race

Komende zondag zal de wielerploeg van Rabobank in totaal met vijf Nederlanders van start gaan. Ploegleiders Erik Dekker en Frans Maassen maakten vandaag de achtkoppige selectie bekend.

Robert Gesink, Lars Boom, Laurens ten Dam, Sebastian Langeveld en Bram Tankink zijjn de Nederlanders die komende zondag aan de start zullen verschijnen. De overige drie rijders zijn de Belg Nick Nuyens, de Spanjaard Oscar Freire en de Duitser Paul Martens. Maarten Tjallingii is reserve.

Vorig jaar behaalde Gesink, achter winnaar Sergej Ivanov en nummer twee Karten Kroon, een knappe derde plaats. Gesink liep vorige week in de Ronde van het Baskenland bij een valpartij verwondingen op aan zijn elleboog, maar de kopman van Rabobank herstelt hier goed van.

Ploegleiders Dekker en Maassen weten als geen ander hoe je de Amstel Gold Race kan winnen. In 2001 was Dekker de laatste Nederlandse winnaar. Maassen won de koerst in 1991.

Kamer: uitleg over pornohandel in tbs-kliniek

De Tweede Kamer wil opheldering van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) over de mogelijke handel in pornofilms onder tbs'ers in de Van der Hoevenkliniek in Utrecht. Aanleiding is een bericht daarover in het AD.

Tbs'ers en ex-patiënten van de kliniek zeggen daarin dat er sprake is van uitgebreide handel in het pornografisch materiaal. In enkele gevallen zou het gaan om kinderporno en gewelddadige seksfilms. De tbs'ers zouden de dvd's naar binnen smokkelen als ze terugkeren van verlof.

De PVV, GroenLinks, VVD, CDA en SP willen dat de demissionaire minister eerst schriftelijk op het bericht reageert. Mogelijk volgt daarna een spoeddebat, waar de PVV dinsdag aanvankelijk op aandrong.

[NHL] Voorbeschouwing playoffs 2010

Op woensdag 15 april gaan de play-offs in de NHL van start. In deze voorbeschouwing vind je welke teams tegen elkaar spelen en een voorbeschouwing van elke match-up. Een uitleg over het plaatsingssysteem en het thuisvoordeel kun je in de special van vorig jaar vinden.

Eastern Conference

Washington Capitals (1) - Montreal Canadiens (8)

De Caps hadden hun beste reguliere seizoen ooit en wonnen de President's Trophy, de trofee voor het hoogste puntenaantal in het reguliere seizoen. De ploeg uit Washington scoort makkelijk en heeft verreweg het hoogste aantal doelpunten voor (318 goals maar liefst!). Critici maken zich vooral zorgen om de verdediging die niet van absolute topkwaliteit is, en de matige goaltending. Echter, als Simeon Varlamov net zo goed in vorm is in de play-offs als vorig seizoen is er wat dat betreft weinig aan de hand.

De Canadiens presteren het hele seizoen wisselvallig en vertrouwden vooral op de powerplay om hun goals te maken. In vijf tegen vijf-situaties delven de Canadiens vaak het onderspit, en dat zal ze waarschijnlijk ook tegen de Capitals de das omdoen. Tenzij de Canadiens een manier vinden om de top line van de Capitals, met sterspeler Alexander Ovechkin, Niklas Backstrom en Alexander Semin weet uit te schakelen zijn de Canadiens kansloos voor een plekje in de volgende ronde.

De teams kwamen elkaar in het reguliere seizoen vier keer tegen. Tweemaal wonnen de Capitals, en tweemaal de Canadiens waarvan eentje in overtime. Nu er echt iets op het spel staat verwacht FOK!sport dat de Capitals eenvoudig zullen winnen.

FOK!sport voorspelling: Washington wint met 4-1

New Jersey Devils (2) - Philadelphia Flyers (7)

De New Jersey Devils maakten weer een stabiel seizoen door. Weinig tegengoals waren zoals we gewend zijn van de Devils weer het recept voor een makkelijke race naar de playoffs. De Devils zijn nauwelijks in de problemen geweest en hebben weer veel vertrouwd op Martin Brodeur, de goalie die vrijwel alle records brak. Brodeur stelde niet teleur: hij haalde negen shutouts en speelde vrijwel alle wedstrijden. Verder haalden de Devils vlak voor de trade deadline Ilya Kovalchuk binnen, de topscorer van de Atlanta Thrashers. Hij moet de Devils de nodige scoringskracht geven in de playoffs.

De Flyers haalden pas in de allerlaatste wedstrijd van het seizoen de playoffs in de wedstrijd tegen de New York Rangers. Bovendien hadden ze hier nog een shootout voor nodig. Na een sterk begin zakten de Flyers ver weg, en dit kostte coach John Stevens zijn baan. De nieuwe coach Peter Laviolette kreeg de boel weer aardig op de rails, maar richting het einde van het seizoen maakten de Flyers weer een vrije val door. Het bleek echter net genoeg om alsnog de playoffs te halen.

De teams kwamen elkaar als divisiegenoten zesmaal tegen in het reguliere seizoen, en de Flyers wonnen vijf van deze wedstrijden. De Devils lijken vooral moeite te hebben met het fysieke spel waar de Flyers bekend om staan. Echter, met Kovalchuk erbij en de matige vorm van de Flyers van de laatste tijd verwacht FOK!sport dat de Devils eenvoudig zullen winnen.

FOK!sport voorspelling: New Jersey wint met 4-0

Buffalo Sabres (3) - Boston Bruins (6)

De Buffalo Sabres plaatsten zich vorig seizoen niet eens voor het naseizoen, maar werden nu met hetzelfde team zowaar divisiewinnaar. Een sterk collectief en een ijzersterk keepende Ryan Miller lijken met name de recepten voor dit resultaat. Individueel gezien hebben de Sabres buiten topscorer Tomas Vanek en goalie Ryan Miller niet veel topspelers, maar als collectief is de ploeg lastig te verslaan.

De Boston Bruins plaatsten zich vorig seizoen nog als eersten voor de playoffs, maar dit seizoen maakten zij een matig seizoen door. Lange tijd vielen zij buiten de playoffplaatsen, maar richting het einde van het seizoen kwamen de Bruins iets beter in vorm. Met name beoogde reservegoalie Tuukka Rask is in vorm, en met Vezina Trophy-winnaar Tim Thomas op de bank lijken de Bruins het beste setje goalies in de playoffs te hebben.

Er kan er echter maar eentje spelen, en als team presteerden de Sabres dit seizoen stukken beter dan de Bruins. De Sabres verloren weliswaar vier van de zes onderlinge duels, maar FOK!sport verwacht dat de Sabres onder leiding van de excellerende Tomas Vanek en Ryan Miller relatief eenvoudig over de Bruins heen walsen.

FOK!sport voorspelling: Buffalo wint met 4-2

Pittsburgh Penguins (4) - Ottawa Senators (5)

De Pittsburgh Penguins zijn de verdedigend kampioenen. De Penguins speelden een stabiel, maar wel een beetje een flauw regulier seizoen. De topscorer van vorig jaar, Evgeni Malkin, komt dit seizoen niet in de topscorerslijstjes voor. Sterspeler Sidney Crosby speelde wel weer een goed seizoen en maakte de meeste goals in het reguliere NHL-seizoen.

De Ottawa Senators plaatsten zich relatief eenvoudig voor de playoffs. Vorig seizoen liepen zij het naseizoen nog mis, maar met de komst van enkele nieuwe spelers en het vertrek van de naar verluidt sfeerverziekende Dany Heatley lijken de Senators herboren. Individueel hebben zij geen spelers die meededen voor de topscorersklassementen, maar als team is de Canadese ploeg lastig te verslaan.

FOK!sport verwacht echter toch dat de Penguins niet al teveel moeite zullen hebben met de Senators. Ondanks dat de ploegen slechts een plaats van elkaar verwijderd waren in het reguliere seizoen, was het verschil wel zeven punten. Bovendien hebben de Penguins veel meer individuele kwaliteit.

FOK!sport voorspelling: Pittsburgh wint met 4-2

Western Conference

San Jose Sharks (1) - Colorado Avalanche (8)

De Sharks wonnen vorig jaar de President's Trophy, maar werden in de eerste ronde van de playoffs uitgeschakeld door de Anaheim Ducks. Dat is eigenlijk het verhaal van de laatste jaren een beetje voor de Sharks: een goed regulier seizoen doormaken en teleurstellen in de playoffs. De komst van goaltjesdief Dany Heatley en de ervaren verdedigers Niclas Wallin en Keith Huskins moet hier verandering in brengen. Patrick Marleau lijkt sinds hij geen captain meer is herboren en maakte meer dan veertig goals dit seizoen en de eerste line van de Sharks presteert zeer goed. Bovendien voegen Joe Pavelski en Devon Setoguchi daar nog wat secundaire scoringskracht aan toe en maakte goalie Evgeni Nabokov een van zijn betere seizoenen door.

De Colorado Avalanche eindigden vorig jaar als laatste in de conference. Een grondige verjonging en de komst van de als derde gedrafte rookie Matt Duchene maakten van de Avalanche echter al snel een geduchte tegenstander, en als de jeugd niet thuisgaf was er altijd nog de dit seizoen sterk keepende goalie Craig Anderson. Richting het einde van het seizoen ging het echter steeds moeizamer, maar mede door het falen van de concurrentie werden de playoffs alsnog gehaald.

De teams kwamen elkaar in het reguliere seizoen viermaal tegen en wonnen ieder twee keer. FOK!sport verwacht echter dat de kwaliteit van de Sharks toch de doorslag zal geven in deze matchup, waardoor de Sharks na een zenuwachtig begin (vanwege de in het verleden behaalde resultaten) alsnog relatief eenvoudig zullen winnen.

FOK!sport voorspelling: San Jose wint met 4-2

Chicago Blackhawks (2) - Nashville Predators (7)

De Chicago Blackhawks waren vorig seizoen al een team om rekening mee te houden. Het jonge, talentvolle team, heeft sindsdien nog de topper Marian Hossa aan de selectie toegevoegd, en zijn ook dit seizoen weer een serieuze kandidaat voor de Stanley Cup. Grootste probleem lijkt momenteel de keeper. Cristobal Huet en Antti Niemi zijn beide duidelijk geen toppers en naarmate de Blackhawks verder komen in de playoffs zullen die steeds vaker op de proef gesteld worden.

De Nashville Predators maakten een vrij stabiel seizoen door en waren al vrij vroeg in het seizoen redelijk zeker van het naseizoen. Redelijk verrassend, want de Predators hebben zich sinds vorig seizoen nauwelijks versterkt. Vooral verdedigers Shea Weber en Ryan Suter (beide Olympiërs) maakten een sterk seizoen door en de beide goalies maakten een stabiel (maar geen spectaculair) seizoen door. De topscorer van de Predators had slechts 51 punten, dus zij moeten het vooral van het collectief hebben.

Tegen de Blackhawks zal dat collectief vermoedelijk niet voldoende zijn. Behalve Weber en Suter hebben de Blackhawks op vrijwel elke positie betere spelers staan en de Blackhawks lieten dankzij hun sterke verdediging toch relatief weinig pucks langs hun matige goalies.

FOK!sport voorspelling: Chicago wint met 4-1

Vancouver Canucks (3) - Los Angeles Kings (6)

De ploeg uit Vancouver maakte dankzij een road trip van veertien wedstrijden doordat hun stadion moest worden voorbereid op de Olympische Spelen een raar seizoen door, maar kwamen nimmer in gevaar. Onder leiding van de identieke tweelingbroers Henrik en Daniel Sedin namen de Canucks al snel de leiding in hun divisie, en die gaven zij niet meer uit handen. Topgoalie Roberto Luongo maakte geen spectaculair seizoen door (en faalde ook op de Winterspelen), maar op de belangrijke moment stond hij er.

Ook de Los Angeles Kings haalden verrassend het naseizoen. Ook de Kings versterkten zich nauwelijks, maar vooral goalie Jonathan Quick, de jonge verdediger Drew Doughty en center Anze Kopitar maakten een goed seizoen door. Ook de komst van de fysiek sterke aanvaller Ryan Smyth, die zijn line vaak beter liet spelen, betaalde zich uit. De Kings gingen als een raket van start en zakten naarmate het seizoen vorderde ietsjes weg, maar hun playoffplaats kwam nauwelijks in gevaar.

Toch verwacht FOK!sport dat de Kings al in de eerste ronde worden uitgeschakeld. De Canucks zijn een erg stug team met enkele makkelijk scorende topspelers, wat ze erg lastig te verslaan maakt. Als de Sedin-tweeling niet thuisgeeft zijn er nog altijd Ryan Kesler en Alexandre Burrows die het verschil kunnen maken, terwijl de Kings toch vooral afhankelijk zijn van Kopitar voor de punten.

FOK!sport voorspelling: Vancouver wint met 4-2

Phoenix Coyotes (4) - Detroit Red Wings (5)

Ook de Coyotes begonnen het seizoen zeer sterk, maar het verschil was dat zij dit ook volhielden. Uiteindelijk haalden zij zelfs meer punten dan de Canucks, maar doordat die divisiewinnaars zijn krijen die de derde seed toegewezen. De prestaties van de Coyotes zijn verrassend, want vorig seizoen waren zij nog een van de mindere teams in de conference. Bovendien is er veel gesteggel rondom het eigenaarschap en de speellokatie van de club, waardoor er van tevoren weinig van de Coyotes werd verwacht. Goalie Ilya Bryzgalov maakt echter een fantastisch seizoen door, en de Coyotes vormen verder een hecht collectief.

De Detroit Red Wings begonnen het seizoen dramatisch, en zij vielen lange tijd buiten de playoffplaatsen. Dit kwam echter met name door blessures van enkele belangrijke spelers, waaronder Johan Franzen. Toen iedereen weer fit was zetten de Wings een fantastische reeks neer, waardoor zij alsnog met gemak de playoffs haalden. Goalie Jimmy Howard brak dit seizoen definitief door en wordt genoemd als een van de kandidaten voor de Vezina Trophy voor de beste goalie.

In de huidige vorm zijn de Red Wings nauwelijks te stoppen en laten zij weer zien waarom zij vorig jaar wederom de Stanley Cup finales haalden na hem in 2008 gewonnen te hebben. Reservegoalie Chris Osgood doet het altijd goed in de playoffs als Howard een terugval krijgt en het team is weer fit, dus FOK!sport verwacht dat zij de Coyotes die weinig ervaring in het naseizoen hebben relatief eenvoudig opzij zullen zetten.

FOK!sport voorspelling: Detroit wint met 4-1

[Fotoreportage] The Clash of the Coverbands 2010 - finale

Zaterdag 10 april vond in een uitverkocht 013 in Tilburg de finale plaats van de The Clash of the Cover Bands Awards 2009/2010. 

Negen finalisten zorgen voor een spetterende show waarbij uiteindelijk twee winnaars werden gekozen, één door een jury en één door het publiek. De juryprijs ging naar Robinson uit Maastricht terwijl Campaign de publieksprijs in de wacht wist te slepen. 
Beide bands winnen hiermee een cd-contract met videoclips en een tournee van ruim 20 optredens in Nederland, België en Duitsland.

Voor FOK! was FOK!Fotograaf Robert Michiels aanwezig. Hij maakte de onderstaande fotoreportage!

Joint Strike Fighters

Joint Strike Fighters 


Campaign


Shotgun Shadow


Souk Ma Lens


Peen


Robinson


B-One


Switch


Mr. Pink


De jury-winnaar: Robinson


De Publiekswinnaar: Campaign


De presentatie werd verzorgd door Chris Zeegers

Vliegtuig maakt noodlanding in IJsland

Een vliegtuig van American Airlines met 145 personen aan boord heeft dinsdag een noodlanding gemaakt op IJsland nadat reizigers klaagden over chemische dampen en duizeligheid.

Het toestel landde even na de middag veilig op de IJslandse luchthaven Keflavik, maar de passagiers mochten niet direct uit het vliegtuig, zei een woordvoerder van het vliegveld. Reddingsteams waren ter plaatse.

De passagiers waren onderweg van Parijs naar Dallas in de Amerikaanse staat Texas.

Recordvangst: 1,33 ton cocaïne

De politie van het Duitse Hamburg heeft een recordvangst gedaan. Zij wisten namelijk de grootste cocaïnelevering aan Duitsland ooit te onderscheppen in de haven. De straatwaarde van de cocaïne wordt geschat op 39,9 miljoen euro. De drugs werd gevonden in een container met houtbriketten.

De politie heeft ondertussen zeven verdachten gearresteerd. Het gaat om mannen tussen de 29 en 35 jaar. In totaal werden negentien panden doorzocht. Aan de opsporing deden ruim tweehonderd agenten mee.

Tijdens het onderzoek werden er verschillende objecten in beslag genomen zoals dure horloges en auto's. Ook werd er in een pand 450.000 euro aan contant geld gevonden.

Er werd al langer gezocht naar de groep drugssmokkelaars. Nadat er drie kilo cocaïne gevonden werd, in november 2009, werd de bende al in de gaten gehouden. De agenten wachtten echter nog op de grote klapper die komen ging voordat ze de mannen konden oppakken. Om de politie te misleiden stuurden de smokkelaars eerst zes containers zonder drugs richting Duitsland. Bij de controle van de zevende container was het echter raak.

Kroatische keeper scoort met snoekduik

De Kroatische doelman Tvro Kale zal de wedstrijd tussen zijn Israelische ploeg Hapoel Be'er Sheve en Hapoel Acco niet snel vergeten.

De 35-jarige doelman besloot in de 94e minuut, bij een stand van 2-2, mee te gaan naar voren tijdens een corner. Teamgenoot David Revivo bediende een corner prachtig op de doelman en hij wist op zijn beurt door middel van een snoekduik op prachtige wijze de winnende treffer te maken.

Hieronder het doelpunt van de keeper

Donk krijgt strafvermindering

Ryan Donk hoeft maar twee in plaats van drie duels vanaf de tribune te bekijken. Aan deze schorsing zijn ook twee voorwaardelijke duels en een boete van 250 euro verbonden. Vorige week kreeg de verdediger van Club Brugge nog vier duels schorsing, waarvan een voorwaardelijk, opgelegd. De boete die toen werd gegeven bedroeg duizend euro. De geboren Amsterdammer was tegen deze straffen in beroep gegaan.

De Nederlandse verdediger van de Belgische club maakte vorige week een grove overtreding in de topper tegen Anderlecht. Donk vloog met een tackle in op de benen van de Braziliaan Kanu. De scheidsrechter bedacht zich geen moment en trok de rode kaart.

Trainer Adrie Koster kan niet over Ryan Donk beschikken tegen Zulte-Waregem en Anderlecht. De wedstrijden tegen deze clubs zijn belangrijk voor Club Brugge. De achterstand op koploper Anderlecht bedraagt acht punten en het is dus belangrijk voor de club om de wedstrijden in overwinningen om te zetten.

 Donk krijgt strafvermindering © Novum/AP

Bakijev onder voorwaarden bereid af te treden

President Koermanbek Bakijev van Kirgizië is bereid af te treden als zijn veiligheid wordt gegarandeerd, heeft hij dinsdag gezegd. Bakijev sprak na afloop van een bijeenkomst van zijn aanhangers in Jalal-Abad, in het zuiden van het land. Kort na de toezegging van Bakijev heeft het hoofd van de veiligheidsdienst van de interim-regering, Kenesjbek Doeisjebajev, gezegd dat de regering 'bereid is om de veiligheid van hem en zijn familie te garanderen'.

Of de broer en de zoon van Bakijev ook zullen worden beschermd liet hij echter in het midden. Zij worden het vaakst beschuldigd van het vergaren van een enorm kapitaal op een twijfelachtige manier. Corruptie was een van de redenen dat Bakijev werd verjaagd uit Bisjkek.

Eerder dinsdag zei de interim-regering, die vorige week in Kirgizië de macht greep, nog dat Bakijev naar de hoofdstad Bisjkek terug diende te komen om zich over te geven. Als hij dat niet zou doen, zou hij door speciale commandotroepen worden gearresteerd. Bakijevs presidentiële onschendbaarheid is door de nieuwe machthebbers opgeheven. Hij vluchtte vorige week uit Bisjkek weg, naar Jalal-Abad, waar hij zijn machtsbasis heeft.

Bij rellen die vorige week in Bisjkek uitbraken kwamen minstens 84 mensen om het leven.

Bakijev onder voorwaarden bereid af te treden
Bakijev onder voorwaarden bereid af te treden (Foto: Novum)

Valsspelende Starcraft-profs in Zuid-Korea

In Zuid-Korea nemen ze Starcraft serieus. Hoe serieus? Bloedserieus! De Starcraft-community in het Aziatische land is opgeschrikt door ‘match-fixing’ en illegale gokpartijen. Zo erg dat sommige van de meest populaire Starcraft-professionals zichzelf gedwongen voelden om met pensioen te gaan.

Gamepron meldt dat verschillende professionals zich bezighielden met illegale gokgroeperingen waarbij ze expres verloren of replays van hun wedstrijden naar hen doorspeelden. Nu blijkt dat niet alleen de huidige generatie Starcraft-profs ermee te maken hadden, maar ook profs uit het verleden. Deze gasten verdienden samen met hun coaches goud geld met deze zaken. Ook de e-sports organisatoren waren op de hoogte, maar deden wel heel veel moeite om het probleem op te lossen. Het is me wat met die Koreanen.

Aantal allochtone gemeenteraadsleden stabiel

Het aantal allochtone raadsleden is bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen met één toegenomen. Het Instituut voor Publiek en Politiek spreekt dinsdag van een verrassing. Doordat de PvdA flink moest inleveren ten opzichte van 2006, was de verwachting dat veel allochtonen hun zetel zouden kwijtraken.

De PvdA moest inderdaad een fors verlies incasseren. Voor de allochtonen vielen de klappen echter mee. Door voorkeurstemmen wisten ze vaak alsnog een van de overgebleven zetels te bemachtigen.

Het totaal aantal gemeenteraadszetels voor de PvdA daalde van 1813 naar 1174 zetels, een afname van 35 procent. Het aantal allochtonen dat voor de PvdA in de gemeenteraad zit daalde echter van 184 naar 148, een afname van minder dan twintig procent.

Een grote stijging is te zien bij D66, waar het aantal allochtone raadsleden toenam van 1 naar 24. Bij de lokale partijen nam het aantal allochtonen toe van 28 naar 47.

In de 31 grootste gemeenten kwamen 49 van de 129 allochtone raadsleden met voorkeurstemmen in de raad. Het gaat om 38 procent, terwijl in 2006 nog een kwart via voorkeurstemmen in de raad kwam.

Verreweg de meeste allochtone gemeenteraadsleden komen uit Turkije: 163. Uit Marokko komen er 66. Suriname volgt met 32. De Antillen leveren er 7 en 35 komen uit overige landen.

Het aandeel vrouwelijke gemeenteraadsleden is net als in 2006 26 procent.

Dagzege Visconti, Taaramäe nieuwe leider

De derde etappe in de Ronde van Turkije is gewonnen door Giovanni Visconti. De renner van ISD Neri was de snelste van een kopgroep van vijf man.

Het team van Cofidis had in de personen van Taaramäe, Pauriol en Moncoutié drie kansen in de kopgroep voor de dagzege, maar de ploeg verzuimde om het numerieke voordeel uit te buiten. In de eindsprint ging Taaramae te vroeg aan waardoor hij uiteindelijk als de nummer drie over de finish kwam. De Est is wel de nieuwe leider in het algemeen klassement. André Greipel staat nu tweede op twee seconden achterstand.

Uitslag derde etappe:

# Naam Tijd
1 Giovani Visconti (Ita/ISD) 4.22,28
2 Simon Spilak (Slo/Lam) z.t.
3 Rein Taaramäe (Est/Cof) z.t.
4 Rémi Pauriol (Fra/Cof) z.t.
5 David Moncoutié (Fra/Cof) +0,07
6 Tiz.dall'Antonio (Ita/Liq) +0,13

Algemeen klassement:

# Naam Tijd
1 Rein Taaramäe (Est/Cof 9.11,51
2 André Greipel (Dui/HTC) +0,02
3 Giovani Visconti (Ita/ISD) +0,07
4 Tejay v.Garderen (VS/HTC) +0,09
5 Simon Spilak (Slo/Lam) +0,12
6 Rémi Pauriol (Fra/Cof) +0,16

Piloot niet vervolgd voor vliegen zonder brevet

De 41-jarige Zweedse piloot die onlangs werd opgepakt omdat hij op het punt stond een vliegtuig te besturen terwijl hij geen geldig brevet had, wordt niet vervolgd voor valsheid in geschrifte. Dat bepaalde de politierechter in Haarlem dinsdag. De man vloog al dertien jaar zonder geldig brevet. Wel krijgt hij een boete van tweeduizend euro en mag hij twaalf maanden niet vliegen.

De piloot werd begin vorig maand opgepakt toen hij op het punt stond een Boeing 737 met 101 passagiers van Schiphol naar de Turkse hoofdstad Ankara te vervoeren. De piloot maakte gebruik van een valse Airline Transport Pilot License, die nodig is om grote verkeersvliegtuigen te besturen. De man had wel een geldig Commercial Pilot License, bedoeld voor kleinere vliegtuigen, maar dat bleek bij zijn aanhouding verlopen.

De piloot verklaarde bij zijn arrestatie dat hij de afgelopen dertien jaar zeker tienduizend vlieguren had gemaakt. Hij werkte voor verschillende maatschappijen in België, Groot-Brittannië en Italië. Hij zei ook blij te zijn dat hij was betrapt.

'Inloggen op andermans DigiD gebeurt amper'

Het komt amper voor dat mensen per ongeluk via DigiD, de digitale inlogcode voor overheidswebsites, terechtkomen in een account van iemand anders. Voor zover bekend gebeurt dat zes keer per jaar, terwijl de 7,5 miljoen gebruikers van het systeem 25 miljoen keer inloggen.

Dat stelde staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Aanleiding was een incident waarbij een autohandelaar uit Castricum onlangs met DigiD toevallig inlogde op het account van een naamgenoot uit een andere plaats. Hij kon zo allerlei gegevens van de vrouw bekijken. De SP riep Bijleveld ter verantwoording en vroeg zich af waarom de overheid vast blijft houden aan een onveilig systeem.

AIVD moet afluisteren blijven melden

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) moet mensen die zijn afgeluisterd daarover voorlopig blijven informeren. Dat zegde demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) dinsdag toe tijdens het vragenuurtje.

Het kabinet schreef vorige week nog aan de Kamer dat de zogeheten notificatieplicht kan worden afgeschaft, omdat het complex en buitengewoon tijdrovend is. Ook zou de plicht geen meerwaarde voor de rechtsbescherming van burgers bieden. Zij kunnen ook op andere manieren inzage krijgen in de afluisterpraktijken. Zo zou het huidige inzagebeleid kunnen worden verruimd.

De Tweede Kamer is nog niet zo ver. "Het werk van de geheime dienst is geheim, maar de controle er op mag niet geheim zijn", zei Ronald van Raak (SP), die de bewindsvrouw had ontboden in de Kamer. Hij eiste dat het 'onzalige plan' wordt teruggedraaid.

Bijleveld wees er op dat de notificatieplicht in de praktijk niet werkt, omdat veel mensen -bijna de helft van de gevallen- die zijn afgeluisterd niet kunnen worden bereikt, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing. Daarom denkt het kabinet aan andere mogelijkheden, zoals een ruimer inzagebeleid.

Op verzoek van de PvdA zegde zij echter toe dat deze plicht niet wordt afgeschaft totdat de Tweede Kamer zich daar over heeft uitgesproken. "Dat moet de AIVD ook duidelijk zijn", zei Ton Heerts (PvdA).

In 2002 werd besloten dat iemand hier in principe recht op heeft als de AIVD speciale bevoegdheden heeft gebruikt. Vijf jaar nadat iemand is afgeluisterd moet de inlichtingendienst nagaan of hem dat kan worden verteld.

De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten concludeerde vorige week dat de meldingsplicht zo goed als nooit wordt nageleefd. Hiervoor was altijd een goed excuus, stelde de commissie, die vindt dat de plicht is achterhaald.

71 Burgerdoden bij Pakistaans offensief

Bij een bombardement op doelen van extremisten in het aan Afghanistan grenzende noordwesten van Pakistan zijn 71 burgers omgekomen. De nabestaanden van de slachtoffers hebben van de Pakistaanse regering smartengeld ontvangen. Dit heeft een bron bij de regering dinsdag verklaard.

De burgerdoden vielen in een afgelegen dorp in de stammenregio Khyber toen de Pakistaanse luchtmacht het gebied afgelopen zaterdag bestookte, zei de bron. Het leger meldde eerder dat alleen extremisten bij de aanval waren omgekomen.

Elders in het noordwesten vielen maandagavond nog eens dertien burgerdoden bij een Amerikaanse raketaanval, zei een dorpsoudste dinsdag. De Pakistaanse inlichtingendienst meldde eerder dat bij de raketaanval, uitgevoerd door een onbemand vliegtuigje, vier extremisten waren omgekomen.

Gewelddadige straatroof in Montfoort

In het Utrechtse Montfoort heeft afgelopen weekend een gewelddadige straatroof plaatsgevonden. De overval vond plaats op de Hofdijk.

Een onschuldige fietser reed 's nachts over de kruising Hofdijk met de Poeldijk toen hij werd klemgereden door twee auto's. Uit deze auto's kwamen een paar mannen die de 18-jarige jongen van zijn fiets trokken. Zij eisten geld, en gingen er daarna vandoor.

De politie is ondertussen een buurtonderzoek gestart.

Jurk! laat nummer door fans schrijven

Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven hebben hun fans opdracht gegeven om een nieuw nummer voor de band Jurk! te schrijven. Iedereen mag een regel bijdragen aan het nummer 'Ridder op 'tWitter Paard'. Het resultaat is zaterdag te horen in Paradiso.

De titel bevat een knipoog naar het medium Twitter, omdat de heren hun succes voor een groot deel aan de gebruikers van de microblogsite hebben te danken. Door een campagne via Twitter kwam hun debuutsingle vanuit het niets binnen op nummer een in de hitlijsten. Als dank planden de heren een speciaal twitterconcert, waar het duo het samengestelde nummer ten gehore brengt.

Fans mogen vanaf zaterdag tot en met de pauze van het concert hun ideeën insturen. Het lied wordt samengesteld in de pauze en daarna live opgenomen, waardoor het een paar dagen later verkrijgbaar is op single. "Het zal dus flink improviseren worden, maar we hebben er alle vertrouwen in dat het nummer een grote hit zal worden", zegt van Koningsbrugge.

Jurk! laat nummer door fans schrijven
Jurk! laat nummer door fans schrijven (Foto: Novum)

Hagenaar gewond na beschieting uit auto

Een 22-jarige Hagenaar is maandagavond gewond geraakt toen hij in zijn woonplaats vanuit een auto werd beschoten. Waarschijnlijk ging aan de schietpartij een ruzie vooraf, meldt de politie dinsdag. De schutter is een bekende van het slachtoffer en is voortvluchtig.

Het slachtoffer zat met twee anderen in een auto, toen ze rond 20.15 uur op de kruising van de Betje Wolffstraat en de Rhijnvis Feithlaan bij het Zuiderpark vanuit een andere auto werden beschoten. De twee kwamen met de schrik vrij. De gewonde man was de bestuurder en reed nadat hij gewond raakte tegen een paal aan.

Zijn verwondingen bleken mee te vallen. Na behandeling mocht hij weer naar huis. De politie is op zoek naar getuigen.

Geboortehuis paus beklad

Het huis waar paus Benedictus XVI 83 jaar geleden geboren werd is in de nacht van maandag op dinsdag beklad met obscene graffiti. In dertig centimeter grote blauwe letters werd een beledigende, seksueel getinte tekst op de muur boven de deur van het huis in het Zuid-Duitse Marktl gespoten. Dit heeft een woordvoerder van de plaatselijke politie dinsdag bekendgemaakt.

Details over de tekst wilde de woordvoerder niet onthullen. Wel wilde hij kwijt dat de belediging niet rechtstreeks tot de paus was gericht. Of de tekst verband hield met het misbruikschandaal waar de Rooms-Katholieke Kerk in verwikkeld is, liet hij in het midden. De graffiti is inmiddels verwijderd.

Joseph Ratzinger werd op 16 april 1927 in Marktl geboren Op 19 april 2005 werd hij tot paus gekozen.

Jeugdbende Veldhoven pleegde 225 misdrijven

De politie van Veldhoven heeft onlangs 35 verdachten opgepakt. Zij worden verdacht van onder meer brandstichting, inbraak, diefstal, vernieling en vuurwapenbezit. De politie maakte dit dinsdagmiddag bekend.

Met de aanhouding van de groep jongeren denkt de politie rond de 225 misdrijven te hebben opgelost. Deze misdrijven werden overwegend in het afgelopen jaar gepleegd. De verdachten zijn tussen de vijftien en drieëntwintig jaar oud.

Valencia mogelijk zonder Maduro tegen Real Madrid

Hedewiges Maduro zal mogelijk niet in actie komen in het competitieduel tegen Real Madrid, dat komende zondag plaatsvindt. Onze landgenoot viel in het met 3-2 verloren competitieduel met Real Mallorca geblesseerd uit.

Volgens de clubsite van Valencia valt de blessure van Maduro mee en uit onderzoek is gebleken dat de middenvelder in de loop van de week de training weer mag hervatten. Een comeback binnen de lijnen komt echter nog te vroeg.

Maduro is er donderdag sowieso niet bij, als Valencia in eigen huis Athletic Bilbao ontvangt. Of de ex-Ajacied van de partij zal zijn tegen Real Madrid, komende zondag, is nog de vraag.

Afgelopen wedstrijden mocht Maduro, mede door de vele blessures bij Valencia, geregeld opdraven in de basis van de nummer drie van de Primera Division. Vandaag werd ook bekend dat David Navarro minimaal vier weken niet inzetbaar is. De verdediger heeft last van een bovenbeenblessure.

Rabo-target Breschel niet in Amstel Gold Race

Matti Breschel zal definitief niet deelnemen aan de Amstel Gold Race, die komende zondag wordt gehouden. De door Rabobank begeerde Deen heeft nog altijd last van een knieblessure en moet rust houden.

Wegens die blessure stapte Breschel afgelopen zondag vroegtijdig af tijdens Parijs-Roubaix. Breschel liet via Deense media weten te balen. "De vorm was zo goed. Het was de bedoeling dat ik iets ging proberen in de Amstel Gold Race en in Luik. Maar het zal moeilijk zijn om nu terug te komen als je een paar dagen niet hebt gefietst. Ik vrees voor een lange afwezigheid", aldus de coureur van Saxo Bank.

De kampioen van Denemarken, die in eigen land een scan van zijn knie liet maken, weet niet hoe lang hij moet herstellen van zijn knieblessure. Ze zeggen dat het tussen de drie dagen en twee weken duurt", aldus Breschel.

In eerste instantie stond de Amstel Gold Race niet in het schema van de Deen, maar wegens zijn goede vorm is deze wedstrijd toch in zijn wedstrijdprogramma opgenomen.

[Video] Tankstation Weert overvallen

Een tankstation van Shell in Weert is dinsdagmorgen overvallen. De dader klom op de toonbank en bedreigde de medewerkster aan de kassa met een mes. Hij ging er met een onbekend geldbedrag vandoor.

De overval werd door verschillende beveiligingscamera's opgenomen. Deze beelden zijn ondertussen online gezet en zijn hieronder te bekijken.


Overval op tankstation Weert op beeld vastgelegd

Koevermans op weg naar placentadokter

Danny Koevermans mikt op een rentree bij de laatste competitiewedstrijd van PSV tegen AZ. De aanvaller gaat zich laten behandelen door de Servische Mariana Kovacevic.

Omroep Brabant meldt dat Koevermans zodoende het laatste competitieduel nog probeert te halen. De spits raakte afgelopen weekend tegen Feyenoord geblesseerd aan zijn linkerkuit. Een MRI-scan wees uit dat hij een spier heeft gescheurd.

Kovacevic, de inmiddels beroemde placentadokter, hielp eerder al André Ooijer van een blessure af. Koevermans mist in ieder geval de wedstrijd van woensdag bij sc Heerenveen en komend weekend het thuisduel met FC Groningen.

Het is nog niet zeker of Orlando Engelaar er woensdag in Heerenveen bij is. De middenvelder hield aan de 0-0 tegen Feyenoord een achillespeesblessure over. Otman Bakkal, die met heupklachten kampt, kan waarschijnlijk wel in actie komen bij PSV.

Paaldansen op universiteit tegen stress

Om examenstress tegen te gaan heeft de University of Cambridge in het Verenigd Koninkrijk een nieuw soort lessen ingepland. Het gaat hier om paaldanslessen, die tot nu toe alleen voor vrouwen bedoeld zijn. De lessen zouden voor meer ontspanning moeten zorgen, en zijn beslist niet bedoeld om studenten een sexy dans te leren.

Het is niet toegestaan om de lessen, die twee pond per keer kosten, bij te wonen met hoge hakken. Studenten moeten sportschoenen dragen, of op blote voeten meedoen aan de cursus.

Voor de minder kinky studenten worden er ook yogalessen georganiseerd. De lessen beginnen vanaf eind april.

Van Persie terug in wedstrijdselectie Arsenal

Robin van Persie is in de selectie van Arsenal opgenomen voor de competitiewedstrijd van morgen tegen Tottenham Hotspur. De Nederlandse aanvaller stond vijf maanden aan de kant nadat hij in een oefeninterland van het Nederlands elftal een zware enkelblessure opliep.

Trainer Arsène Wenger zegt dat Van Persie morgen op de bank start. "Hij heeft nog geen wedstrijdritme, maar als ik een speler selecteer, betekent dat dat hij fit is en speelklaar."

Enkelblessure Emanuelson

Urby Emanuelson mist morgenavond waarschijnlijk de uitwedstrijd van Ajax bij Willem II. De linkspoot heeft nog te veel last van een enkelblessure, die hij zondag tijdens het gewonnen thuisduel met VVV-Venlo (7-0) opliep.

Emanuelson trainde vandaag niet met zijn ploeggenoten mee. Trainer Martin Jol schat de kans dat Emanuelson in Tilburg kan spelen niet hoog. Eyong Enoh keert wel terug in de selectie van Ajax. De middenvelder was geschorst voor het duel met VVV-Venlo.

Japan met zuurstofmaskers naar WK voetbal

De bondscoach van de Japanse voetballers laat niets aan het toeval over in de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal. Takeshi Okada wil zuurstofmaskers in gaan zetten om zijn spelers beter voor te bereiden op hoogte waarop het Aziatische land enkele wedstrijden moet spelen.

Japan is op het WK ingedeeld in groep E, waarin ook Nederland, Denemarken en Kameroen zitten. Omdat de Aziaten twee van de drie groepswedstrijden op 1.000 meter hoogte spelen is een speciale voorbereiding noodzakelijk volgens Okada. "De spelers moeten een uur per dag aan de zuurstof. Ze kunnen de maskers gebruiken als ze televisie kijken," zei de coach in de Japanse media.

In de aanloop naar het WK speelt Japan nog oefenwedstrijden tegen Zuid-Korea, Engeland en Ivoorkust.

PVV'er droeg vuurwapen bij Israëlviering

Gidi Markuszower, de nummer vijf op de kieslijst van de PVV, is twee jaar geleden aangehouden wegens het dragen van een vuurwapen. Dit gebeurde tijdens het vieren van zestig jaar Israël in de RAI. De PVV-kandidaat was in het verleden de woordvoerder van de Nederlandse afdeling van de rechtse Israëlische partij Likud.

Tijdens de feestelijkheden was Markuszower ingehuurd als beveiliger. De organisator van het feest had de stichting 'Bij Leven en Welzijn' ingehuurd voor de beveiliging van de RAI. Deze stichting houdt zich vooral bezig met de beveiliging van synagoges en joodse feesten.

Toen één van de gasten van het feest zag dat Markuszower een vuurwapen droeg, werd de politie ingeschakeld. "Ik had op dat moment een wapenvergunning", zegt de PVV'er. "Daar zitten vervoersrestricties op. Die heb ik overtreden. Ik ben twee uur verhoord door de politie. Justitie heeft de zaak geseponeerd."

Naar eigen zeggen beschikt Markuszower niet langer over een wapenvergunning. Ook heeft de PVV-kamerlid in spe zich uitgeschreven als bestuurslid van de stichting.

Tevez: "City ontsloeg Hughes te snel"

Manchester City heeft trainer Mark Hughes te snel ontslagen. Dat vindt sterspeler Carlos Tevez. "Mark had meer tijd moeten krijgen," zei de Argentijn tegen de Engelse krant Daily Mail.

Hughes' opvolger Roberto Mancini vraagt volgens de Argentijnse spits te veel van de spelers. "De trainingen zijn te zwaar," klaagt Tevez. De spelers vinden volgens hem dat het seizoen al lang en slopend genoeg is zonder zware trainingen.

Mark Hughes werd in december ontslagen wegens uitblijvende resultaten. In de eerste elf wedstrijden van het seizoen werd maar twee keer gewonnen, acht keer speelden de Citizens gelijk. De club vond een vervanger voor Hughes in Roberto Mancini. Onder de Italiaan gingen de prestaties vooruit. Hij tilde de tweede club van Manchester naar de vierde plaats.

City staat inmiddels vier punten voor op Tottenham Hotspur. Deze ploeg heeft nog wel een wedstrijd in te halen. In de Engelse competitie zijn hierna nog vijf wedstrijden te spelen. Als Manchester City op de vierde plaats blijft, plaatst de ploeg zich rechtstreeks voor de Champions League.

Manchester City-spits Carlos Tevez - Bron: Novum/AP

Demjanjuk geeft verklaring af tijdens proces

De in Oekraïne geboren John Demjanjuk, die in Duitsland wordt berecht wegens zijn vermeende rol in het nazi-vernietigingskamp Sobibor (1942-1943), heeft dinsdag een verklaring afgelegd. Dat was voor het eerst sinds het proces op 30 november begon. Hij sprak alle beschuldigingen tegen en beklemtoonde slachtoffer van de nazi's te zijn.

De advocaat van de 90-jarige beklaagde, Ulrich Busch, las de verklaring in de rechtszaal in München voor. Demjanjuk stelde 'aan het einde van zijn leven met een valse beschuldiging naar Duitsland te zijn ontvoerd.' Eerder werd hij volgens de verklaring in Israël, de VS en Polen tevergeefs vervolgd.

AZ - FC Twente live te volgen op FOK!sport

Vanavond om 20.00 uur kan FC Twente een grote stap zetten richting het kampioenschap. FOK!sport zal evenals vorige week Manchester United - Bayern München ook het duel tussen AZ en FC Twente live gaan verslaan.

Mocht je dus geen beschikking hebben over Eredivisie Live en wel graag op de hoogte willen blijven van de wedstrijd. Kijk dan vanavond tussen 20:00 uur en 22:00 uur op FOK!sport.

Man vast in papiercontainer

Een 51-jarige man uit Leeuwarden zat maandagavond vast in een ondergrondse papiercontainer. Hij dacht namelijk dat er een laptop op de bodem lag. De politie en de brandweer moesten er aan te pas komen om de man uit de hachelijke situatie te bevrijden.

De man ging voorover in de container hangen omdat hij dacht dat daar een laptop lag. Hij kwam toen echter vast te zitten. Passanten hebben de hulpdiensten gewaarschuwd, die de man uit de container hielpen.

S. Williams krijgt wildcard voor toernooi Rome

Serena Williams zal meedoen aan het WTA-toernooi in Rome dat begin mei begint. De organisatie van het evenement maakte vandaag bekend dat de Amerikaanse nummer één van de wereld om een wildcard heeft gevraagd en deze ook heeft gekregen.

De jongste van de zusjes Williams kwam sinds de Australian Open, die ze won, niet meer in actie vanwege een blessure aan haar knie. Het toernooi in Rome won ze in 2002.

Superunie en Coca-Cola schikken colaconflict

De inkooporganisatie Superunie en het Amerikaanse frisdrankconcern Coca-Cola hebben hun jarenlange conflict over het colamerk First Choice geschikt. Superunie past de vorm van de fles van First Choice aan, zodat die duidelijk is te onderscheiden van Coca-Cola. Met de schikking wordt een langdurige juridische procedure voorkomen, meldden beide partijen dinsdag.

Het conflict tussen Coca-Cola en Superunie speelt al sinds 2007. De inkoopcombinatie van zestien retailers, waaronder Deen, Hoogvliet, Coop, Spar en destijds nog Jumbo, bracht in dat jaar First Choice op de markt. Volgens Coca-Cola lijkt het huidige logo van First Choice verdacht veel op dat van Coca-Cola. De vorm, het kleurgebruik en het lettertype leiden er volgens de frisdrankgigant toe dat er gevaar voor verwarring bij het publiek ontstaat. Coca-Cola was een juridische procedure begonnen wegens inbreuk op zijn merkrechten.

Automobilist overleden door ongeluk bij Leende

Een automobilist is dinsdagochtend om het leven gekomen bij een ongeluk op de N396 in Brabant tussen Valkenswaard en Leende. Volgens de politie is de bestuurder tegen een boom gereden. De VerkeersInformatieDienst weet te melden dat twee voertuigen bij het ongeluk waren betrokken.

Het ongeval gebeurde rond 11.00 uur ter hoogte van Leende. De N396 is afgesloten geweest in verband met het ongeval. Ook de aansluiting met de A2 was volgens de VID in beide richtingen afgesloten. Over de identiteit van het slachtoffer en de toedracht van het ongeluk kan een politiewoordvoerder nog niets zeggen.

De Bakker tegen Nadal in Monte Carlo

Tennisser Thiemo de Bakker heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het graveltoernooi in Monte Carlo. De Nederlander haalde via de kwalificaties het hoofdtoernooi en rekende daar in de eerste ronde in twee sets af met Eduard Schwank. De setstanden waren 6-3 en 7-5.

In de tweede ronde treft De Bakker nu de nummer drie van de wereldranglijst Rafael Nadal. De Spanjaard is de winnaar van de afgelopen vijf edities van het toernooi. Het wordt voor beide tennissers de eerste keer dat ze op het hoogste niveau tegen elkaar gaan spelen.

Domenech wil geen ego's in Frans elftal

Bondscoach Raymond Domenech van het Franse voetbalteam heeft vandaag aangekondigd hard op te treden tegen sterallures binnen zijn elftal. De trainer stelde in de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal dat spelers met een te groot ego het risico lopen uit de ploeg te worden verwijderd.

"Spelers moeten hun ego thuis laten. Als ze dat niet hebben begrepen, dan schiet ik", waarschuwde Domenech zijn spelers in sportkrant L'Equipe. De oefenmeester benadrukte dat hij zijn voorlopige WK-selectie, die op 11 mei bekend wordt, zeker nog kan wijzigen. Domenech: "We doen alles om de wereldtitel te behalen, maar het moet vanuit de spelers komen. Zij zijn de motor die de machine aan het draaien moet krijgen."

 
Raymond Domenech, de bondscoach van Frankrijk - Bron: Novum/AP

'Misbruik komt door homoseksualiteit'

Het seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk heeft te maken met homoseksualiteit en niet met het celibaat. Dat heeft de tweede man van het Vaticaan, kardinaal Tarcisio Bertone, maandag gezegd op een persconferentie in Chili.

Een van de misbruikschandalen in Chili draait om een priester die seks had met jonge meisjes. Volgens Bertone, echter, heeft het misbruik door priesters louter te maken met homoseksualiteit. "Veel psychologen en psychiaters hebben aangetoond dat er geen verband bestaat tussen het celibaat en pedofilie. Maar veel anderen hebben aangetoond, naar mij onlangs is verteld, dat er wel een verband bestaat tussen homoseksualiteit en pedofilie. Dat is de waarheid. Dat is het probleem", aldus Bertone.

Bertone's uitspraken leidden tot woedende reacties, vooral onder Chileense homo's. "Dit is een perverse strategie van het Vaticaan om zich te ontdoen van zijn eigen ethische en morele verantwoordelijkheid (...)", zei Rolando Jimenez, de voorzitter van de Beweging voor de Integratie en Bevrijding van Homoseksuelen in Chili.

Veendam maakt seizoen gewoon af

BV Veendam maakt het lopende seizoen in de Jupiler League gewoon af. De surseance van betaling waarin de club verkeert, wordt namelijk verlengd, meldt bewindvoerder Wim Entzinger.

Hij zegt dinsdag tegenover het Dagblad van het Noorden dat hij nog mogelijkheden ziet om de profclub van de ondergang te redden. Daarom vraagt hij nog geen faillissement aan. Vorige week werd geldschieter Jans Norder nog door Entzinger gevraagd om een nieuwe financiële bijdrage te leveren, maar Norder wees dat af. Een periode van surseance van betaling kan maximaal anderhalf jaar duren.

Palermo verbreekt stokoud record Boca Juniors

Martin Palermo heeft gisteravond geschiedenis geschreven bij Boca Juniors. Hij doorbrak de magische grens van 218 treffers door twee keer te scoren tegen Arsenal Fútbol Club. De 36-jarige aanvaller is nu met zijn 220 treffers clubtopscorer aller tijden. Het oude record bij de Argentijnse club stamde uit de jaren dertig en stond op naam van Roberto Cherro.

Palermo kwam op 2 maart al op gelijke hoogte met Cherro. De Argentijnse aanvaller verzuimde in de laatste zes wedstrijden te scoren, maar schoot gisteren dan toch het stokoude record uit de boeken. Op aangeven van Juan Román Riquelme maakte hij zijn 219e doelpunt voor Boca. Na de rust liet hij het net nogmaals trillen.

De kersverse topscorer aller tijden hoopt nog steeds mee te gaan naar het WK in Zuid-Afrika. Hij speelde tot dusver twaalf interlands waarin hij zeven keer tot scoren kwam. Zijn laatste wedstrijd voor de nationale ploeg speelde hij op 10 oktober tegen Peru. Het doelpunt dat hij in die wedstrijd scoorde, betekende de overwinning voor Argentinië.

Ferrari: "Geen problemen met de motoren"

Het Formule 1-team van Ferrari heeft bekendgemaakt dat ze geen problemen met de betrouwbaarheid van de motoren verwachten dit seizoen. Het Italiaanse merk heeft in de fabriek in Maranello de krachtbronnen onderzocht die in de eerste drie races zijn gebruikt en is geen verdachte zaken tegengekomen.

Bij de vorige race in Bahrein blies Fernando Alonso zijn motor op, terwijl beide Sauber-coureurs ook met motorproblemen stil kwamen te staan. "We hebben een grondige analyse gedaan naar wat er gebeurd is en beide problemen zijn niet gerelateerd," zei motorenbaas Luca Marmorini. "In Sepang kampte de motor van Fernando met een structuurfout, eentje die we in de wintertests niet tegengekomen waren."

"We denken dat er een rol was weggelegd voor de ongebruikelijke manier de coureur de motor gedurende de race had moeten gebruiken, omdat hij vanaf de start met versnellingsbakproblemen kampte.  Er is geen verband met het probleem van Sauber, wat naar wij denken lag aan elektronische sensoren."

"Iedere auto heeft per seizoen acht motoren per rijder tot zijn beschikking en daar plannen wij onze strategie omheen. Uit voorzorg hebben we de racemotoren uit Bahrein niet in Australië gebruikt, maar ze zullen in China worden ingezet, nu we geconcludeerd hebben dat ze geschikt zijn voor de taken, ondanks wat er gebeurd is op het circuit van Sakhir."

Nederland doet te weinig tegen roken

Rokers in Nederland hebben het idee dat zij voortdurend door de overheid worden gepakt en dat ze langzamerhand de paria's van de samenleving zijn. In werkelijkheid doet Nederland in vergelijking met andere landen helemaal niet zo veel om het roken te ontmoedigen en om rokers te helpen met stoppen met hun verslaving.

Dat stelt Marc Willemsen van Stivoro, die per 1 mei aan de Universiteit Maastricht is benoemd tot bijzonder hoogleraar tabaksontmoediging. Willemsen, zelf een ex-roker, gaat zich speciaal bezighouden met campagnes tegen het roken en de regelgeving op dat gebied. Hij wil grote groepen rokers in diverse landen volgen om te zien welk effect bepaalde maatregelen hebben op hun verslaving. "Je kunt denken aan accijnsverhoging en het minder zichtbaar maken van de verkoop van sigaretten."

Steven Seagal aangeklaagd

Steven Seagal wordt voor de rechter gesleept wegens vrouwenhandel en aanranding. De 58-jarige acteur zou er een aantal vrouwen op na houden om aan zijn seksuele gerief te komen.

De gespierde acteur is aangeklaagd door een 23-jarige vrouw die solliciteerde naar een positie als assistent van Seagal, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Het voormalige model zegt dat ze de baan kreeg, maar toen ze op het werk verscheen zou zijn gebleken dat Seagal andere dingen van haar verwachtte.

"Meneer Seagal had twee jonge Russische 'assistentes' in zijn staf, die hij 24 uur per dag tot zijn beschikking had", staat in de aanklacht te lezen. Een van de twee vrouwen zou ontslag hebben genomen, en volgens de vrouw was het de bedoeling dat zij deze taak zou overnemen. De eerste nacht dat ze aan het werk ging, zou ze al als 'sex toy' zijn behandeld.

De vrouw zegt dat de acteur zijn handen onder haar rokje stopte en haar borsten betastte. Ze zou erover hebben geklaagd, maar daar werd volgens haar niets mee gedaan. De volgende dag zou Seagal hetzelfde hebben gedaan, en haar daarnaast ook nog hebben gedwongen drugs tot zich te nemen. De acteur zou zich daarna nog meerdere keren hebben geprobeerd zich aan haar te vergrijpen.

"Mijn vrouw zou het niet erg vinden als ik een seksuele relatie met jou zou hebben", zou de spierbundel hebben gezegd. De vrouw wil nu meer dan een miljoen dollar van hem zien. Steven Seagal heeft nog geen reactie gegeven.

Steven Seagal aangeklaagd wegens vrouwenhandel
Steven Seagal aangeklaagd wegens vrouwenhandel (Foto: Novum)

Japanse honkbalster naar mannencompetitie VS

De Japanse honkbalster Eri Yoshida krijgt een profcontract in de Verenigde Staten. De 18-jarige werpster maakte in Japan al furore met haar knuckleball. Die onvoorspelbare worp bezorgde haar daar al een profcontract in de mannencompetitie. Ook in de VS gaat ze bij de mannen spelen voor Chico Outlaws in de Golden Baseball League.

De Golden Baseball League heeft geen banden met de Major League. Toch hoopt Yoshida daar ooit te spelen. Haar grote voorbeeld is Tim Wakefield die bij Boston Red Sox speelde. Yoshida is niet de eerste vrouw die in de Amerikaanse mannencompetitie speelt. In de jaren negentig van de vorige eeuw was Ila Borders de laatste. Zij haalde nooit de Major League of de Minor Leagues.

België wil Koos H. verhoren

Naar aanleiding van de uitzending van Peter R. de Vries over Koos H. wil de procureur van het Belgische Marche-en-Famenne opnieuw onderzoek doen naar de moord op twee Zweedse meisjes in 1976. Koos H. zou hier mogelijk bij betrokken zijn geweest of op de hoogte zijn van de identiteit van de dader(s). Dit laatste heeft hij beweerd in de uitzending van De Vries.

Al in 1989 werd H. in verband gebracht met de moorden, maar destijds werd er met de informatie dat hij de twee slachtoffers kende, niets gedaan. De dag voor de twee meisjes vermoord werden, werden ze in een nachtclub gesignaleerd waar H. als portier werkzaam was. In de uitzending ontkende hij zelf de dader te zijn, maar gaf aan wel de dader(s) te kennen.

Hoewel de moorden verjaard zijn, en het niet mogelijk meer is om de dader(s) te straffen, is het wel belangrijk te weten wie de dader is. "De dader alsnog straffen is uitgesloten. Maar ik vind de waarheid achterhalen belangrijk voor de ouders. Zodat ze eindelijk weten wie hun kind ombracht", aldus de procureur Michelle Mons Delle Roche. Ze wil nu dat Koos H. opnieuw verhoord wordt over de zaak.

Gebiedsverbod pedofiel gehandhaafd

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven handhaaft het gebiedsverbod voor de Eindhovense pedoseksueel Sytze van der V. Dat heeft Van Gijzel dinsdag besloten in reactie op de bezwaren van de veroordeelde 62-jarige man tegen het besluit.

Belangrijkste reden is dat met Van der V. geen sluitende afspraken zijn te maken over zijn begeleiding, behandeling en toezicht, zo staat in de beslissing.

Binnenkort minder vrachtwagens op de A15

Door vele automobilisten worden vrachtwagens aangewezen als de voornaamste oorzaak van files en irritaties. Zij die op de A15 rijden, zullen blij zijn met de mededeling die logistiek dienstverlener Estron dinsdag heeft gedaan. Het bedrijf gaat binnenkort namelijk het containeroverslagbedrijf Maersk bevoorraden over water. Hiermee zullen er jaarlijks achthonderd vrachtwagens minder over de A15 rijden.

'Parlevinker nieuwe stijl', zegt Estron over de keuze voor het water. Om de bevoorrading per water mogelijk te maken, zal donderdag een schip te water gelaten worden. Dit schip is uitgerust met een laad- en loskraan en zal twee keer per dag van het Botlekgebied naar de Maasvlakte varen.

Denneboom scoort bij rentree

Romano Denneboom maakte gisteren zijn rentree voor Sparta in de wedstrijd van de beloften tegen Helmond Sport. De aanvaller scoorde eenmaal en maakte daarnaast een assist. De Rotterdammers wonnen met 3-0.

Het was voor Denneboom zijn eerste wedstrijd sinds hij in december uit de selectie werd gezet. Toenmalig coach Frans Adelaar verweet de aanvaller een gebrekkige instelling. De nieuwe trainer Aad de Mos gaf Denneboom echter een nieuwe kans.

Hepatitis C woekert in gevangenissen

Hepatitis C komt in gevangenissen ruim twintig keer zo vaak voor als daarbuiten. Dit komt voornamelijk door het relatief hoge aantal drugs- en ex-drugsgebruikers, meldt gezondheidsinstituut Nivel dinsdag.

Hepatitis C wordt omschreven als een 'sluipmoordenaar', omdat het vele jaren kan duren voordat er verschijnselen optreden. Tien tot twintig jaar na de besmetting kan de hepatitis C-infectie leiden tot leveraandoeningen, die tot de dood kunnen leiden.

Hepatitis C wordt overgedragen via bloed-bloedcontact. Vroeger gebeurde dit nog wel eens bij bloedtransfusies, tegenwoordig gaat het bij de helft van de nieuwe meldingen van hepatitis C om spuitende harddrugsgebruikers.

In Nederland hebben vijftienduizend tot zestigduizend mensen hepatitis C. Dat is 0,1 procent tot 0,4 procent van de bevolking. In de Nederlandse strafinrichtingen komt, net als in het buitenland, de ziekte veel vaker voor. Precieze getallen zijn niet beschikbaar: tussen de 237 en 1272 gedetineerden zijn geïnfecteerd. Mogelijk is een procent of tien van de gedetineerden besmet.

Vrouw sluit monteur die stroom komt afsluiten op

Een Haagse vrouw heeft maandag een medewerker van Eneco opgesloten om te voorkomen dat hij haar gas en elektriciteit afsloot. De monteur was op haar afgestuurd omdat ze nog 42 duizend euro moest betalen.

Terwijl de man bezig was, deed de 65-jarige haar woning aan de Parkweg op slot en belde de politie. Ze zei niets te weten van openstaande rekeningen en wilde de man laten aanhouden. De Haagse vertelde de monteur dat hij pas weg mocht als ze een regeling met Eneco had getroffen. Vervolgens probeerde ze met de stroomleverancier te bellen, maar dat ging volgens de politie niet omdat de stroom inmiddels was afgesloten.

Agenten werden binnengelaten en bleven in de woning tot de 52-jarige man uit Den Haag klaar was met zijn werk. De monteur wilde aangifte doen van wederrechtelijke vrijheidsberoving. De vrouw is meegenomen naar een politiebureau voor een verklaring. Met een proces-verbaal op zak is ze naar huis gestuurd.

Balkenende definitief CDA-lijsttrekker

Jan Peter Balkenende wordt de nieuwe lijsttrekker van het CDA. De demissionair premier en CDA-leider is de enige kandidaat. Tot gisteravond konden anderen zich nog  melden voor de functie, maar dat is niet gebeurd. Balkenende gaat de CDA-kar nu trekken voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni.

Het is de vierde keer op rij dat Balkenende lijsttrekker is. Hij werd voorgaande keren steeds premier, maar zijn kabinetten maakten nooit de rit af. De eerste keer liep het mis door de LPF, de tweede keer was er ruzie tussen D66 en VVD-minister Rita Verdonk en de derde keer stapte de PvdA uit het kabinet.

Balkenende wil nu opnieuw 'voor goud' gaan. Begin maart zei hij op een vraag of hij alleen het premierschap ambieert: "Laat ik daar maar eens ja op zeggen."

De CDA-leden moeten de benoeming tot lijsttrekker nog bekrachtigen, op 23 en 24 april.

Gilbert klaar voor heuvelklassiekers

Nadat de Belgen geen enkele kasseiklassieker wisten te winnen legt nu de druk op de schouders van Philippe Gilbert, die de eer van onze zuiderburen in de heuvelklassiekers hoog moet zien te houden. In een interview met Het Laaste Nieuws zegt de Waal klaar te zijn.

"Dit zijn de koersen waar ik naar toegewerkt heb," aldus de winnaar van de Ronde van Lombardije en Parijs - Tours van vorig jaar. "Het is tijd om te oogsten. Ik ben er klaar voor. Als ik straks scoor, zal ik weer iets speciaals verwezenlijken en voor mooie publiciteit zorgen voor de ploeg. Lukt het niet dan worden het team en de kopman opnieuw bedolven onder de kritiek."

Gilbert moet dus de eer redden van de Belgen in het voorjaar. "Maar dat zorgt niet voor meer druk. Integendeel, het motiveert mij zelfs. Ik had de lat voor mezelf sowieso al hoog gelegd."

De renner van Omega Pharma-Lotto heeft vier wedstrijden de tijd om een zege te behalen. Morgen wordt de Brabantse Pijl verreden, waarna de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik - Bastenaken - Luik volgen. "Alleen voor de Waalse Pijl temper ik mijn ambities. Ik moet realistisch blijven. Dat parcours ligt me iets minder, al kan de hertekende finale m'n kansen verhogen."

 

109 miljoen telefoonnummers in omloop

Er zijn in Nederland 109.000.000 telefoonnummers uitgegeven. Dat blijkt uit onderzoek van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA). Die kijkt jaarlijks of telefoonnummers efficiënt gebruikt worden om te voorkomen dat nummers schaars worden.

Ondanks het grote aantal uitgegeven nummers, zijn er nog voldoende telefoonnummers beschikbaar voor de komende jaren. Het aantal uitgegeven 06-nummers is 49,3 miljoen. Daarmee is 82,2 procent van het aantal beschikbare mobiele nummers gebruikt. De OPTA denkt dat er nog genoeg nummers zijn voor maximaal vier jaar. Daarom is het ministerie van Economische Zaken gevraagd de voorraad nummers uit te breiden.

Het aantal 'geografische nummers' is licht gestegen naar 20,6 procent van het totale aantal. Koploper is Spijkenisse waar 62,6 procent van de beschikbare 0181-nummers is uitgegeven.

Het aantal uitgegeven informatienummers (0900, 0906, 0909, 0800) is afgenomen van 60.000 in 2008 naar 55.228 in 2009. De vraag naar 0900-nummers is in 2009 afgenomen met 23 procent. Deze afname komt mogelijk door de aangescherpte regelgeving rond 0900-nummers, zegt OPTA.

Rennersbond hekelt schorsing Ballan

De Italiaanse profwielrennersbond ACCPI heeft uitgehaald naar BMC Racing Team, meldt Cyclingnews. Die ploeg zette Alessandro Ballan en Mauro Santambroglio vorige week op non-actief voor de duur van een onderzoek van de Italiaanse justitie naar de Lampre-ploeg. Het duo reed daar in het verleden voor. De ACCPI noemt de stap van BMC 'onvoorzichtig en oneerlijk' aangezien er geen beschuldigingen tegen de renners zijn.

ACCPI-secretaris Federico Maria Scaglia vroeg zich tegen Reuters hardop af wie verantwoordelijk is voor de schade aan de carrière van de rijders. "Er is geen beschuldiging. Het enige dat we weten is dat er een onderzoek is dat nog wel zes maanden kan duren. Als ze niet worden beschuldigd, wie betaalt ze dan de schade aan hun imago en het verlies van racedagen terug?"

Scaglia voegt daaraan toe dat hij denkt dat BMC zo handelt om toekomstige problemen te voorkomen. "Het wielrennen heeft geloofwaardigheid verloren door dopinggevallen, maar als we zo doorgaan verliezen we nog veel meer geloofwaardigheid."

BMC-teambaas Jim Ochowicz benadrukte vlug dat de schorsing van de twee Italianen geen schuld impliceert. "Beiden moeten persoonlijk de beschuldigingen weerleggen."

BMC probeert zoveel mogelijk afstand te nemen van dopingzaken. Zowel Ochowicz als Andy Rihs, die eigenaar is van het fietsenmerk waar de ploeg zijn naam aan ontleent, waren in het verleden betrokken bij de Phonak-ploeg. Die Zwitserse equipe ging aan dopingschandalen, waaronder dat van Floyd Landis die enkele dagen na het winnen van de Tour werd betrapt, ten onder.

Traag betalende gemeenten aan schandpaal genageld

Op een nieuwe website is te zien hoe snel gemeenten rekeningen betalen. Ondernemersorganisatie MKB-Nederland wil met 'naming and shaming' traag betalende gemeenten achter de vodden zitten en snel betalende gemeenten een pluim geven.

Voor ondernemers moet het zo duidelijk worden waar ze aan toe zijn als ze voor een gemeente aan de slag gaan. De organisatie dringt er al langer bij gemeenten op aan sneller te betalen. Vorig jaar betaalden gemeenten hun rekeningen gemiddeld pas na vijftig dagen.

Om te onderzoeken hoe snel de gemeenten nu betalen, schreef de organisatie in februari alle gemeenten in Nederland aan met de vraag hoe snel ze rekeningen voldoen. Nu, twee maanden later, heeft ruim twee derde volgens de organisatie nog niet eens gereageerd. "Als een eenvoudig antwoord op een brief al niet binnen twee maanden kan worden gegeven, doet dat het ergste vrezen voor de termijn waarbinnen rekeningen worden voldaan."

Van de gemeenten die wel reageerden, betalen de kleine vaak sneller dan de grote. Haarlem is de snelste betaler, de gemeente doet er naar eigen zeggen gemiddeld vijftien dagen over om het geld over te maken. De traagste gemeente is Noordenveld. De gemeente gaf aan gemiddeld na twee maanden een rekening te betalen. Bedrijven die hun geld eerder willen zien, moeten korting geven.

Alle resultaten van het onderzoek komen op de website snellerbetalen.nl. Ondernemers die merken dat de praktijk anders is dan wat de website vermeldt moeten dat volgens MKB Nederland vooral melden.

Letse automobilist rijdt met vier lekke banden

Vier lekke banden waren maandagochtend niet voldoende om een Letse automobilist ervan te weerhouden de weg op te gaan. De politie zag de auto maandag rijden op de Putselaan in Rotterdam en hield de man tegen. De auto bleek ook geen linkerbuitenspiegel te hebben.

De bestuurder, een 36-jarige Let, verklaarde op het bureau via een tolk dat hij het voertuig voor zijn baas naar een garage moest brengen. Hij kreeg een bon voor het veroorzaken van gevaar of hinder op de weg. De auto is per takelwagen verder vervoerd.

Kader Abdolah schrijft Boekenweekgeschenk 2011

Kader Abdolah schrijft het volgende Boekenweekgeschenk. Het levensverhaal staat komend jaar centraal. Het officiële motto van de Boekenweek 2011 luidt 'Curriculum vitae - geschreven portretten'. Dit maakte de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) dinsdag bekend.

De in 1954 in Iran geboren Kader Abdolah, een pseudoniem van Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani, debuteerde in 1993 met 'De adelaars'. Hij ontvluchtte Iran in 1985. Zijn grootste succes was de roman 'Het huis van de moskee', dat in 2005 verscheen en in Nederland driehonderdduizend keer werd verkocht. Abdolah heeft een wekelijkse column in de Volkskrant. In 2000 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De 76e editie van de Boekenweek vindt volgend jaar plaats van 16 tot en met 26 maart.

Kader Abdolah schrijft Boekenweekgeschenk 2011
Kader Abdolah schrijft Boekenweekgeschenk 2011 (Foto: Novum)

 

Meer literatuurnieuws vind je natuurlijk in ons Theater, Taal en Kunstforum (TTK).

[NBA] Toronto Raptors houdt druk op Chicago

Toronto Raptors en Chicago Bulls zijn nog altijd in een felle strijd om het laatste play-offticket in de NBA verwikkeld. De Raptors voerden gisteren de druk op hun rivalen op door met 111-97 te winnen bij Detroit Pistons. De Raptors staan ondanks de zege negende in de Western Conference. Net als de Bulls heeft de Canadese ploeg 39 overwinningen. De Bulls verloren echter 41 keer, tegen 42 nederlagen voor de Raptors.

San Antonio Spurs won gisteren met ruime cijfers van Minnesota Timberwolves. Thuis won de Texaanse ploeg met 133-111. De Spurs deden dat zonder grote uitblinker. Acht van de twaalf spelers die namens de thuisploeg in het veld kwamen scoorden meer dan tien punten. Met zeventien punten in 21 minuten was Keith Bogans topscorer voor de Spurs.

Overige uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Indiana Pacers Orlando Magic 98-118
Philadelphia 76ers Miami Heat 105-107
New Jersey Nets Charlotte Bobcats 95-105
New York Knicks Washington Wizards 114-103
Milwaukee Bucks Atlanta Hawks 96-104
Denver Nuggets Memphis Grizzlies 123-101
Portland Trail Blazers Oklahama City Thunder 103-95
Sacramento Kings Houston Rockets 107-117
Los Angeles Clippers Dallas Mavericks 94-117

[NHL] Overzicht einde seizoen

Het reguliere seizoen in de NHL is inmiddels afgelopen. Hieronder vind je een overzicht van de eindstand, de topscorers en de beste goalies in de NHL. De bovenste acht teams in de conference plaatsen zich voor de playoffs, waarbij de divisieleiders - gemarkeerd met een y - als eersten geplaatst zijn.

In het oosten haalden de Rangers, ondanks een goede reeks aan het einde van het seizoen, de playoffs net niet. In een rechtstreeks duel met de Philadelphia Flyers, waar ze onderling mochten uitvechten welk team de playoffs zou halen, verloren zij in de shootout. Verder stelden vooral de Carolina Hurricanes teleur. Vorig jaar haalden zij nog de conference finals, dit jaar halen zij met name door een slechte seizoensstart de playoffs niet eens.

In het westen vielen vooral de Anaheim Ducks tegen. Met een behoorlijk sterke selectie misten zij de playoffs, evenals de Blues. De Blues hadden vooral als probleem dat ze in thuiswedstrijden nauwelijks wonnen. Positieve verrassingen waren daarentegen de Phoenix Coyotes, die in onzekerheid verkeren over wie er nu clubeigenaar gaat worden en of ze gaan verhuizen, en de vorig jaar als laatste in de conference geëindigde Colorado Avalanche.

Henrik Sedin won het topscorersklassement met een marge van drie punten, maar Alex Ovechkin haalde meer punten per gespeelde wedstrijd. Echter, door een schorsing en een blessure was de eerste plaats voor hem buiten bereik. Sidney Crosby en Steven Stamkos, die pas zijn tweede seizoen in de NHL speelt, maakten de meeste goals. Ook in dit klassement was Ovechkin dichtbij, maar hij zal zijn titel van vorig seizoen moeten overdragen aan zijn grootste rivaal.

Bij de goalies valt met name Tuukka Rask op. De goalie begon lang niet altijd in de basis omdat de Boston Bruins in het begin van het seizoen vooral vertrouwden op Tim Thomas, de Vezina Trophy-winnaar van vorig jaar. Rask maakte echter een fantastisch seizoen door en heeft zowel het beste reddingspercentage als het laagste gemiddelde aantal tegengoals. Ook Ryan Miller deed dit seizoen van zich spreken met een tweede plaats in beide categorieën. Bovendien deed Miller het erg goed op de Olympische Spelen, waar de Verenigde Staten zilver wonnen. Ook levende legende Martin Brodeur mag nog genoemd worden, want hij haalde de meeste shutouts dit seizoen: negen stuks.

Stand

Eastern Conference

# Club Divisie Gespeeld Winst Verlies OT Punten
1 p - Washington Capitals SE 82 54 15 13 121
2 y - New Jersey Devils ATL 82 48 27 7 103
3 y - Buffalo Sabres NE 82 45 27 10 100
4 x - Pittsburgh Penguins ATL 82 47 28 7 101
5 x - Ottawa Senators NE 82 44 32 6 94
6 x - Boston Bruins NE 82 39 30 13 91
7 x - Philadelphia Flyers ATL 82 41 35 6 88
8 x - Montréal Canadiens NE 82 39 33 10 88
9 New York Rangers ATL 82 38 33 11 87
10 Atlanta Thrashers SE 82 35 34 13 83
11 Carolina Hurricanes SE 82 35 37 10 80
12 Tampa Bay Lightning SE 82 34 36 12 80
13 New York Islanders ATL 82 34 37 11 79
14 Florida Panthers SE 82 32 37 13 77
15 Toronto Maple Leafs NE 82 30 38 14 74

Western Conference

# Club Divisie Gespeeld Winst Verlies OT Punten
1 z - San Jose Sharks PAC 82 51 20 11 113
2 y - Chicago Blackhawks CEN 82 52 22 8 112
3 y - Vancouver Canucks NW 82 49 28 5 103
4 x - Phoenix Coyotes PAC 82 50 25 7 107
5 x - Detroit Red Wings CEN 82 44 24 14 102
6 x - Los Angeles Kings PAC 82 46 27 9 101
7 x - Nashville Predators CEN 82 47 29 6 100
8 x - Colorado Avalanche NW 82 43 30 9 95
9 St Louis Blues CEN 82 40 32 10 90
10 Calgary Flames NW 82 40 32 10 90
11 Anaheim Ducks PAC 82 39 32 11 89
12 Dallas Stars PAC 82 37 31 14 88
13 Minnesota Wild NW 82 38 36 8 84
14 Columbus Blue Jackets CEN 82 32 35 15 79
15 Edmonton Oilers NW 82 27 47 8 62

Topscorers

# Speler Team Positie Gespeeld Goals Assists Punten
1 Henrik Sedin VAN C 82 29 83 112
2 Sidney Crosby PIT C 81 51 58 109
3 Alex Ovechkin WSH L 72 50 59 109
4 Nicklas Backstrom WSH C 82 33 68 101
5 Steven Stamkos TBL C 82 51 44 95
6 Martin St Louis TBL R 82 29 65 94
7 Brad Richards DAL C 80 24 67 91
8 Joe Thornton SJS C 79 20 69 89
9 Patrick Kane CHI R 82 30 58 88
10 Marian Gaborik NYR R 76 42 44 86

Beste goalies

# Speler Team Gespeeld Schoten Goals Gem. % Shutouts
1 Tuukka Rask BOS 45 1137 84 1.97 .931 5
2 Ryan Miller BUF 69 1948 150 2.22 .929 5
3 Tomas Vokoun FLA 63 1924 157 2.55 .925 7
4 Jaroslav Halak MTL 45 1281 105 2.40 .924 5
5 Jimmy Howard DET 63 1708 141 2.26 .924 3
6 Evgeni Nabokov SJS 71 1998 170 2.43 .922 3
7 Ty Conklin STL 26 704 60 2.48 .921 4
8 Henrik Lundqvist NYR 73 1942 167 2.38 .921 4
9 Ilya Bryzgalov PHX 69 1805 156 2.29 .920 8
10 Miikka Kiprusoff CGY 73 1872 163 2.31 .920 4

Xavi hoopt op CL-finale tegen Bayern München

Barcelona-middenvelder Xavi hoopt dat de finale van de Champions League tussen Barcelona en Bayern München, met zijn voormalige trainer Louis van Gaal, gaat. Xavi roemt de kwaliteiten van de Nederlandse coach.

"Ik heb veel aan hem te danken uit onze Barcelona-tijd. Hij heeft mij de kans gegeven toen ik nog maar achttien jaar was," aldus Xavi die het tactische brein van de Amsterdammer roemt. "We zouden het moeilijk krijgen tegen Bayern. Van Gaal is een uitstekende strateeg die de tegenstander tot in de puntjes analyseert. Het zou een grote uitdaging zijn om het tegen hem op te nemen."

Nascimento wil bondscoach Mozambique worden

David Nascimento heeft zich op aanraden van voetbalbond KNVB gemeld om bondscoach van Mozambique te worden. De oud-profvoetballer en voormalig assistent-trainer bij FC Utrecht heeft de trainerspapieren en wil snel ergens aan de slag als hoofdtrainer.

"Ik was laatst op een CBV-vergadering waar ik zo ontzettend veel werkloze trainers zag. Ik heb besloten dat ik moet grijpen wat er komt. Het liefst wil ik in Nederland werken, omdat ik twee kinderen van zeven en negen heb, maar het is heel moeilijk om in Nederland iets te vinden. Ik ben niet in de situatie om buitenlandse aanbiedingen nog langer af te slaan," zei Nascimento tegen Voetbal International.

"Ze hebben laten weten deze week iets te laten horen. Daar wacht ik nu op. In Afrika duurt het vaak allemaal wat langer. Ze hebben geen haast natuurlijk. Bovendien hebben heel wat instanties iets te zeggen over de aanstelling van een bondscoach geloof ik," vervolgde de oefenmeester. "Het gaat niet alleen om het bondscoachschap, maar ook om andere vertegenwoordigende ploegen. Ik heb begrepen dat de vorige bondscoach, Mart Nooij, ook nog een kandidaat is. Ik vind het niet chique hem nu al te bellen, dat komt eventueel later wel."

'Ferrari wil contract Massa nog niet verlengen'

Het lijkt er op dat Ferrari het contract met haar coureur Felipe Massa nog niet wil verlengen. Vorige week doken de geruchten in de media op dat het Italiaanse team het aflopende contract met de coureur voor drie jaar wilde verlengen, maar voorlopig zijn alleen onderhandelingen gaande.

Een woordvoerder van Ferrari bevestigde dat de rijdersline-up voor het seizoen 2011 nog allerminst vast staat. Naast de al vastgelegde Fernando Alonso zou dit aan andere coureurs de ruimte bieden om bij de Italianen te tekenen. Eén van de namen die genoemd wordt is die van Renault-coureur Robert Kubica. De Pool gooit bij het Franse team momenteel hoge ogen, maar ondanks dat hij een doorlopend contract heeft is het niet uitgesloten dat hij voor 2011 bij Ferrari tekent.

Z-Korea stelt avondklok in voor gamers

De Zuid-Koreaanse regering gaat een avondklok instellen voor jonge gamers. Dit schrijft de website van de Koreaanse krant The Korea Herald. De reden voor deze drastische maatregel is een toename van gameverslaafde jongeren.

Vooral het MMORPG-genre wordt vaak in verband gebracht met gameverslaving. In Europa en de Verenigde Staten is World of Warcraft de grootste game in dit genre, met ruim 11 miljoen spelers.

In Zuid-Korea is de markt meer gesegmenteerd. Op dit moment zullen vier games worden aangepakt, waaronder het populaire Dungeon & Fighter en Dragon Nest. In de loop van 2010 moeten daar nog 15 games bij komen. Hiermee pakt het ministerie 79 procent van alle online gamende Koreanen aan. Om een onbekende reden worden de populaire MMORPG's Lineage en Lineage 2 niet meegenomen in de aanpak van de Koreaanse overheid.

Het plan is opgezet door het Koreaanse ministerie van cultuur, sport en toerisme. Dit ministerie heeft al jaren te maken met de excessen van de Koreaanse jeugd op het gebied van gamen. De maatregelen dwingen jongeren te stoppen met gamen.

Zo gaat de snelheid van de internetverbinding drastisch omlaag wanneer gamers te lang aan het spelen zijn. Daarnaast zullen gamers op een zelf te bepalen moment zonder internet zitten. Vanaf twaalf, een of twee uur geldt een avondklok met een tijdsperiode van zes uur.

De aanpak volgt nadat er mensen zijn overleden aan de gevolgen van uitdroging, terwijl zij uren achtereen aan het gamen waren, zonder rustpauze. Een ander verhaal vertelt de dramatische dood van een kind. Het kind overleed door verhongering en uitdroging nadat twee ouders de voorkeur gaven aan het opvoeden van een virtueel kind op de pc in plaats van hun eigen kind.

Korea stelt avondklok in voor gamers
Korea stelt avondklok in voor gamers

 

Zware schade aan Great Barrier Reef door schip

Een Chinees kolenschip dat op 3 april aan de grond liep bij het Great Barrier Reef en zo'n drie ton olie lekte, heeft zware schade aan het koraalrif aangericht. De schade is dermate ernstig dat het misschien wel twintig jaar gaat duren voordat het planten- en dierenleven de klap te boven is gekomen.

Het kolenschip, de Shen Neng 1, werd maandag vlotgetrokken. Onderzoek wijst uit dat het schip het rif over een lengte van zo'n drie kilometer en een breedte van 250 meter kapot heeft getrokken. Dat heeft de wetenschapper David Wachenfeld, die leiding geeft aan het onderzoek naar de schade, dinsdag gezegd.

Ook is giftige verf afkomstig van de romp van het schip in het rif terechtgekomen, waardoor koraal is afgestorven.

De Great Barrier Reef staat op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco.

Fortis verwacht forse belastingbate

Fortis sa/nv wil zijn structuur vereenvoudigen door de subholding Fortis Brussels sa/nv te vereffenen, wat zal leiden tot een aanzienlijk positief belastingeffect. Dit meldt het bedrijf dinsdag.

Door de verkoop van de bankactiviteiten is verzekeren de kernactiviteit van Fortis geworden. De subholding Brussels, die de bankactiviteiten hield, is daarmee overbodig geworden. De subholding Fortis Utrecht hield in de oude structuur de verzekeringsactiviteiten, die nu de kernactiviteit van Fortis vormen.

Fortis verwacht dat door de vereffening de belastingverliezen die zijn geleden op de verkoop van de bankactiviteiten - circa 11,6 miljard euro - aftrekbaar worden van het toekomstige belastbare inkomen.

Het voordeel van de belastingaftrek komt volgens Fortis overeen met de uitgestelde belastingschuld aan het einde van het tweede kwartaal. Die schuld bedroeg eind 2009 405 miljoen euro, waarvan 299 miljoen euro in verband met de optie die Fortis heeft op aandelen BNP Paribas, als onderdeel van de verkoop van bankactiviteiten aan de Franse bank.

Hoe hoog de uitgestelde belastingschuld aan het einde van het tweede kwartaal is, hangt mede af van de waardering van die aandelen op dat moment.

Fortis kan de optie op aandelen BNP Paribas vanaf oktober uitoefenen en heeft aangekondigd de netto-opbrengst als dividend te willen uitkeren. Het bedrijf verwacht door de belastingaftrek nu de bruto-opbrengst te kunnen uitkeren.

Het voorstel zal later dinsdag ter goedkeuring worden voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders (bava) van Fortis Brussels.

Menchov na drie weken weer terug in koers

Denis Menchov voert morgen na een pauze van drie weken het team van Rabobank aan in de Vuelta a Castilla y Leon. Vorige maand moest de Rus de Vuelta a Catalunya vroegtijdig verlaten omdat hij last kreeg van een voorjaarsallergie aan zijn luchtwegen.

Menchov is daar inmiddels weer helemaal van hersteld. "Het is Denis' eerste koers sinds Catalunya, waar hij zich eigenlijk nooit echt heeft kunnen testen. We moeten deze koers dan ook voor hem meer zien als een aanloop naar Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Romandië. Hij staat echt niet aan de start om hier zomaar even te gaan winnen, maar meer om weer ritme op te doen", aldus ploegleider Adrie van Houwelingen op Rabosport.

Financiële zorgen voor NEC

Aan het rijtje voetbalclubs dat financiële zorgen kent kan nu ook N.E.C. Nijmegen toegevoegd worden. De club van trainer Wiljan Vloet moet de ambitie om het linkerrijtje te halen voorlopig laten varen en denkt zelfs dat ze mogelijk weer onder toezicht van de KNVB moeten komen te staan.

Vloet is niet blij met het nieuws. "Het is niet aan mij. Ik word op de hoogte gehouden door de directie. Maar dit wist ik ook niet toen ik hier tekende. Ik ga gewoon door met mijn werk. Er zullen volgend jaar toch gewoon elf man op het veld moeten staan lijkt me zo."

N.E.C. heeft momenteel een negatief vermogen van 7,8 miljoen euro. In het gepubliceerde jaarverslag deed blijken dat vorig jaar de kosten vanwege de Europese successen opliepen van 11,8 miljoen naar 14,4 miljoen. Dit werd veroorzaakt door het uitkeren van veel premies. De directie baart het daarom ook zorgen dat de uitgaven en inkomsten lastig in evenwicht zijn te houden.

Ontwikkelaars Machinarium denken aan PSN

Machinarium is een point-and-click adventure van een onafhankelijke ontwikkelaar die hun game graag wilde uitbrengen op Xbox Live Arcade. Microsoft heeft het spel echter afgewezen. Hun reden? Zij willen best een spel publiceren, maar dan mag hij niet uitgegeven worden op andere platforms. Het gaat in dit geval over de Mac- en Linuxversies van het spel.

Joystiq vroeg Machinarium-ontwikkelaar Jakub Dvorsky wat hij hier over te zeggen had: "They told us, ‘It's not Microsoft-exclusive, we don't want it.’ They didn't cite the Mac and Linux versions [as reasons for the refusal] but it's quite clear that's the reason."

Hoewel Microsoft niet heeft gezegd dat de game absoluut niet op Xbox Live uitgegeven mag worden (wat zou kunnen via een andere uitgever), is ontwikkelaar Amanita Design aan het overwegen Sony te benaderen. PSN is namelijk net zo geschikt als platform als Xbox Live Arcade. Het is nog even afwachten hoe dit gaat aflopen.

Ok's Laurentius Ziekenhuis weer open

De zes operatiekamers van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond worden dinsdagochtend na een grondige schoonmaakbeurt en inspectie weer in gebruik genomen. Dat liet een woordvoerster van het ziekenhuis weten.

De operatiekamers waren maandagochtend gesloten nadat in een daarvan vliegjes waren gevonden. Daardoor moesten 52 operaties worden uitgesteld. Volgens de woordvoerster worden deze naar verwachting binnen veertien dagen alsnog uitgevoerd.

De ok's worden elke ochtend geïnspecteerd, en daarbij werden maandag enkele "hele kleine vliegjes" aangetroffen, aldus de woordvoerster. Het ziekenhuis vermoedt dat de vliegjes op de geur van verontreinigd water uit een spoelbak zijn afgekomen.

Advocaten Koos H. willen hogere dwangsom

De advocaten van Koos H. stappen opnieuw naar de rechter om een uitzending van Peter R. de Vries tegen te houden. In het televisieprogramma Goedemorgen Nederland zei advocaat Paul Waarts dat hij opnieuw een dwangsom van een miljoen euro eist.

Peter R. de Vries zond zondag een aflevering uit waarin beelden waren te zien die met een verborgen camera van H. in een tbs-instelling waren gemaakt. De rechtbank in Amsterdam had twee dagen eerder in een kort geding bepaald dat de beelden niet mochten worden uitgezonden omdat ze een inbreuk zijn op de privacy van de veroordeelde.

De rechter legde SBS en Endemol een dwangsom van ieder vijftienduizend euro op. De advocaten hadden een dwangsom van een miljoen euro geëist, maar dat vond de rechter irreëel. De beelden werden toch uitgezonden. SBS en Endemol zijn bereid de dwangsom te betalen.

De Vries vindt dat de bekentenissen van H., die wegens een drievoudige moord tot levenslang is veroordeeld en al dertig jaar vast zit, 'een groot maatschappelijk belang dienen' dat zwaarder moet wegen dan de privacy van de veroordeelde.

Ook zei hij dat de dwangsom 'niet voor niets' vijftienduizend euro in plaats van een miljoen was. De advocaten willen voorkomen dat De Vries meer beelden van hun verdachte uitzendt en hopen dat de rechter in een kort geding van deze week de dwangsom wil verhogen.

Ook willen ze de mogelijkheden onderzoeken om het bedrag dat SBS en Endemol moeten betalen voor de uitzending van afgelopen zondag, omhoog te krijgen. De rechter bepaalde dat de dwangsom vijftienduizend euro is per overtreding. De raadsmannen gaan kijken hoe dat geïnterpreteerd moet worden en of bijvoorbeeld iedere keer dat Koos H. in beeld verschijnt als een nieuwe overtreding aangemerkt kan worden.

Praat hier mee over deze zaak.

Regen bij Chinese Grand Prix verwacht

Het lijkt er op dat de Formule 1-coureurs ook dit weekend in China te maken gaan krijgen met regen. Nadat de rijders in Australië en Maleisië al op enig moment in het weekend met een natte baan te maken kregen, zal ook de race in China volgens de verwachting nat gaan verlopen.

China staat aan het begin van de lente, waardoor de Formule 1 met koele omstandigheden te maken krijgt. De verwachtingen waren dat zondag een kans van 85% op regen was, maar dit is iets naar beneden bijgesteld. Na regen morgen en donderdag is er zondag een kans van 60% op buien. De race begint om 15:00 uur lokale tijd, wat in Nederland om 09:00 uur is.

Uilenberg weg bij de KNVB

Jaap Uilenberg zal aan het eind van dit seizoen stoppen met zijn werkzaamheden als coach van de internationale scheidsrechters van de KNVB. Dit werd vandaag bekend gemaakt.

De 59-jarige oud-arbiter zal zich gaan richten op zijn werk bij de UEFA waar hij in de scheidsrechterscommissie zit. "Daarbij heb ik het verzoek van de UEFA gekregen om vanaf 1 augustus één van de twee hoofddocenten te worden op het nieuw op te richten UEFA Centre of Refereeing Excellence. Daar worden scheidsrechters uit 53 landen opgeleid met als doel binnen één tot drie jaar te promoveren tot internationaal scheidsrechter”, aldus Uilenberg.

CD: Angus and Julia Stone - Down The Way

Onbewust en misschien ook wel bewust (want dat verdienen ze dan wel weer) ken je ze wel. Angus and Julia Stone, broer en zus uit Sydney, Australië. Onbewust heb je in 2008 vast tientallen keren de reclame van Maandag gezien, maar vooral gehoord. 'Paper Aeroplane' begeleidde die reclame, en is een subliem nummer. Alsof een speeldoos in een perfecte wereld openging, dat betoverende gitaarloopje, de rustgevende vocalen van Angus en het zachte ge-mmm. En dan heeft Julia haar strot nog niet opengetrokken, zij past qua stemgeluid nog beter in een speeldoosje thuis.

Angus and Julia Stone

President Nigeria belooft eerlijke verkiezingen

Nigeria krijgt in 2011 eerlijke en geloofwaardige verkiezingen. Dat heeft de waarnemende president van Nigeria, Goodluck Jonathan, maandag beloofd. De verkiezingen zullen in januari of april volgend jaar worden gehouden.

Volgens Jonathan vreest de bevolking van Nigeria dat de kiescommissie 'geen vrije verkiezingen in Nigeria kan organiseren'. Hij beloofde dan ook om elk lid van de commissie aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Hij zei bovendien dat hij de commissie duidelijk heeft gemaakt dat de regering wandaden niet tolereert.

Jonathan zelf zal naar alle waarschijnlijkheid niet meedoen aan de verkiezingen. Zijn partij, de Democratische Volkspartij (PDP), steunt Jonathan niet als presidentskandidaat. Voormalig legerleider en ex-dictator Ibrahim Babangida zal wel deelnemen aan de verkiezingen. De deelname van Babangida, die 25 jaar geleden na een coup al eens president van het land werd, zal waarschijnlijk behoorlijk controversieel zijn, omdat hij als dictator de presidentsverkiezingen van 1993 annuleerde.

Babangida overwoog in 2007 al deel te nemen aan de verkiezingen. Uiteindelijk besloot hij toch af te zien van deelname. Nu hoopt hij de presidentskandidaat voor de PDP te worden.

"We zitten in de hoogste versnelling, er is nu geen weg meer terug", aldus woordvoerder Kassim Afegbua. "Zodra hij klaar is met zijn consultaties, zal hij tijdens een bijeenkomst officieel zijn intentie uitspreken om deel te nemen."

Leger Israël bestookt Palestijnen in Gaza

Israëlische troepen hebben dinsdagochtend in de Gazastrook een groep Palestijnse extremisten bestookt. De strijders van de Islamitische Jihad werden aangevallen vanuit helikopters en tanks. Zeker een van de extremisten kwam om het leven en drie raakten gewond.

De strijders waren volgens het Israëlische leger bezig explosieven te leggen langs het hek dat de grens tussen Israël en de Gazastrook markeert.

De Hamas, die de dienst uitmaakt in de Gazastrook, houdt zich aan een staakt-het-vuren dat na de oorlog in Gaza in januari 2009 tot stand kwam. Strijders van kleinere militante groeperingen plegen af en toe nog wel aanslagen op Israëlische doelen.

Chinese professor ontslagen om tweede kind

Een universiteit in de Chinese hoofdstad Peking heeft een professor ontslagen, omdat hij een tweede kind had gekregen. Ondanks dringende adviezen van de academie weigerde het ouderpaar een abortus te ondergaan. Dat meldde de Engelstalige Chinese staatskrant Global Times dinsdag.

De hoogleraar zou afgelopen weekeinde zijn ontslagbrief hebben gekregen. Volgens de Jeugduniversiteit voor Politieke Wetenschappen heeft hij het éénkindbeleid van de Chinese autoriteiten overtreden.

De Chinese machthebbers bepaalden in 1978 dat de Chinezen maximaal één kind zouden mogen krijgen, een aantal uitzonderingen daargelaten. Voor elk volgende kind moeten ze een hoge boete betalen. Met de maatregel wilden de autoriteiten overbevolking van China voorkomen.

Schoonmakers omsingelen kantoor CSU

Ongeveer vijfhonderd schoonmakers hebben dinsdagochtend het hoofdkantoor van schoonmaakbedrijf CSU in Uden omsingeld. Ze vormen volgens FNV Bondgenoten een 'cordon sanitaire' rond het gebouw. Twintig schoonmakers hebben zich met een hoogwerker op het dak laten takelen. De vakbonden en werkgevers hebben onlangs bemiddelaars ingezet, de actie moet CSU nog een zetje in de rug geven.

De schoonmakers staken al zeven weken voor een betere cao. De schoonmakers voerden ook actie bij NS en Schiphol. Zij zouden als opdrachtgevers van de schoonmaakbedrijven ook hebben bijgedragen aan de problemen. Omdat ze het werk zo goedkoop mogelijk gedaan willen hebben, zouden de schoonmaakbedrijven worden gedwongen op het personeel te bezuinigen.

Nog elke dag sluiten zich volgens FNV-bestuurder Ron Meyer nieuwe stakers aan. Hogeschool Zuyd in Heerlen heeft een convenant van de bond ondertekend. Daarmee worden de eisen van schoonmakers ingewilligd. In ruil daarvoor gaan zij weer aan het werk. Eerder ondertekende FNV Bondgenoten het convenant om het hoofdkantoor weer schoon te krijgen.

Postbank vaker in de fout dan DSB

In een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) uit 2007 is vastgesteld dat de Postbank vaker foute hypotheken heeft verstrekt dan de DSB.

De failliete bank van Dirk Scheringa kwam meermalen in het nieuws door hun beleid om hypotheken te verstrekken ver boven de verkoopwaarde van de huizen. Vooral het programma Tros Radar en Pieter Lakeman verweten de bank onethisch gedrag, wat uiteindelijk leidde tot een zogeheten 'bankrun' en een faillissement.

Ook de praktijken van de DSB zijn door de AFM in 2008 onderzocht. Hieruit bleek dat 5 op 34 dossiers (15%) niet koosjer waren. Uit het onderzoek naar de Postbank blijkt dat 10 op 47 dossiers (21%) niet volgens de regels afgehandeld worden.

Boetes
Naar aanleiding van de constateringen, heeft de AFM de Postbank twee boetes opgelegd. Beide voor een bedrag van vijfduizend euro. Tot op heden had de AFM deze boetes nog niet gepubliceerd.

Zoals bijna per definitie, is het moederbedrijf ING in beroep gegaan tegen de boetes. Deze zaak diende afgelopen maandag bij de rechtbank in Rotterdam.

Slecht getoetst
De Postbank wordt verweten dat ze de Gedragscode Hypothecaire Financiering (GHF) niet afdoende hebben toegepast in de beboete dossiers. In principe houdt de GHF in dat een bank een maximale hypotheek mag berekenen op basis van een annuïteiten hypotheek. De Postbank liet dit volgens de AFM na.

De Postbank heeft in een aantal gevallen niet de GHF, maar hun eigen berekeningsmodel gebruikt om de maximale hypotheek te bepalen. Nu is dat in principe niet tegen het zere been van de AFM, mits er maar genoeg mogelijkheden zijn voor de consumenten om financiële buffers op te bouwen, naast de hypotheekverplichtingen die zij aangaan. De AFM beweert dat dit in een aantal gevallen niet mogelijk is.

Ontkenning
Zoals we vaker zien bij financiële instellingen, ontkent ook ING in alle toonaarden dat er fouten gemaakt zijn. Volgens de bank is de toetsing binnen de GHF enkel bedoeld om een vergelijking met andere hypotheekverstrekkers makkelijker te maken. De ING beweert dat haar eigen toets 'beter aansluit bij de realiteit'.

Mexico en Portugal maken ruzie over WK-hotel

De vriendschappelijke interland tussen Mexico en Portugal die voor 30 mei was gepland gaat niet door. Dat is het gevolg van een conflict tussen de voetbalbonden van beide landen over de hotelaccommodatie tijdens het wereldkampioenschap deze zomer in Zuid-Afrika.

De wedstrijd maakte deel uit van een oefentrip van de Mexicanen in Europa waarbij verder Engeland, Nederland en Italië de tegenstanders zijn. "De wedstrijd tegen Portugal gaat niet door omdat we het over bepaalde dingen niet eens konden worden", meldde Nestor de La Torre, directeur van de Mexicaanse voetbalbond.

Volgens De La Torre heeft de Portugese bondscoach gevraagd of Mexico voor het WK een ander hotel wil zoeken. Beide ploegen hebben dezelfde accommodatie in Johannesburg op het oog. De Mexicanen houden echter vast aan hun plan waarop de Portugese bond de oefeninterland afzegde. Mexico gaat op zoek naar een andere tegenstander.

Kuiper: "Cancellara wint niet de AGR"

Fabian Cancellara wordt na zijn overwinningen in de Ronde van Vlaanderen en Parijs - Roubaix ook gezien als een van de kanshebbers voor de winst in de Amstel Gold Race. Oud-wereldkampioen Hennie Kuiper zegt dat een derde overwinning van de Zwitser niet voor de hand ligt.

"De Amstel Gold Race gaat Cancellara niet winnen. Ik kan er naast zitten, maar dat denk ik gewoon. Ik zou mijn geld in ieder geval niet op hem zetten. Hij zou de Amstel Gold Race wel kúnnen winnen, maar ik denk niet dat je als renner de gaskraan zo lang kunt openhouden." aldus Kuiper tegenover de NOS.

Mocht de renner van Saxo Bank komend weeken toch winnen, dan zou Kuiper erg verbaasd zijn. "Er rijden echt geen pannenkoeken rond zondag. Als Cancellara ondanks alles dan toch zou weten te winnen dan neem ik mijn petje heel diep voor hem af."

'Onderzoek naar goklust directeur ChildRight'

De Amsterdamse politie onderzoekt of een voormalig directeur van de goededoelenorganisatie ChildRight miljoenen aan donaties in het casino heeft vergokt. Volgens De Telegraaf heeft justitie informatie dat jarenlang grote sommen geld niet terecht zijn gekomen bij kansloze kinderen in de derde wereld.

De bedoeling was dat 95 procent van de donaties bij het goede doel terecht zou komen en dat vijf procent opging aan kosten. In werkelijkheid is volgens de krant het omgekeerde gebeurd.

Dat zou ook te zien zijn aan de projecten van ChildRight. Na de tsunami zouden in Sri Lanka tien schooltjes worden gebouwd, terwijl in werkelijkheid slechts drie schuurtjes werden neergezet.

Ook was door verschillende groepen geld verzameld voor drie scholen in Laos en Cambodja. In plaats van negentig duizend euro kwam slechts 45 duizend euro aan. Multimiljonair en voormalig erevoorzitter van ChildRight Jacob Gelt Dekker sprong daarom bij. In de krant zegt hij dat de voormalig directeur, Raymond C., op de vlucht is geslagen.

Toezichthouder Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) heeft na een onderzoek aangifte gedaan. Het is niet de eerste keer dat ChildRight in opspraak raakt. Het CBF deed in 2007 een oproep niet aan de stichting te doneren omdat de organisatie niet op orde was.

Zo gaf de organisatie aan dat honderd procent van de gelden die binnenkomen worden gebruikt voor projecten, terwijl een bepaalde periode meer dan zeventig procent van de donaties doorvloeide naar fondsenwerver Corris.

Datzelfde jaar bleek dat het kinderfonds ten onrechte claimt dat het wordt gesteund door tal van Nobelprijswinnaars. Het kantoor van Nelson Mandela nam advocaten in de arm om de naam van Mandela van de website af te krijgen. Ook Nobelprijswinnaars als Desmond Tutu, Michael Gorbatsjov, Lech Walesa en de Dalai Lama stelden dat hun naam ten onrechte aan de organisatie werd gekoppeld.

Te veel kindermishandelingszaken voor NFI

Door gebrek aan gespecialiseerd personeel neemt het Nederlands Forensisch Instituut al sinds september geen nieuwe kindermishandelingszaken meer in behandeling. Honderden ernstige misbruik- en mishandelingszaken blijven volgens de Volkskrant hierdoor liggen.

De zaken die het Openbaar Ministerie aandraagt lopen veel vertraging op. In Nederland zijn vier artsen gespecialiseerd in kindermishandeling. Twee daarvan werken bij het NFI en twee bij de Forensische Polikliniek Kindermishandeling in Utrecht.

Jaarlijks zijn er vijfhonderd kindermishandelingszaken waarbij medisch-forensisch onderzoek nodig is. Het NFI kan volgens de krant slechts 25 complexe zaken per jaar behandelen. Daarnaast is er ruimte voor 75 telefonische consulten per jaar. De Forensische Polikliniek Kindermishandeling kan enkele tientallen zaken per jaar aannemen.

Directeur van de polikliniek Jules Mulder zegt in de krant dat er veel aandacht is voor het melden van kindermishandeling, maar dat het na het signaleren mis dreigt te gaan. Hij vreest dat kinderen door misdiagnoses niet uit huis worden geplaatst terwijl dat wel nodig is of omgekeerd.

Een arts van de polikliniek wijst er in de krant op dat de kennis heel gespecialiseerd is. Zo zouden veel kinderartsen niet eens weten hoe een maagdenvlies eruit hoort te zien en kunnen ze een normale inkeping in het vlies herkennen als teken dat een kind is verkracht.

Balkenende wil nucleair tribunaal

Premier Jan Peter Balkenende wil een tribunaal voor staten die nucleair materiaal leveren aan terroristen. Hij heeft dat voorgesteld op een tweedaagse top over nucleaire veiligheid in Washington, die op initiatief van de Amerikaanse president Barack Obama wordt gehouden.

Volgens Balkenende zou zo'n tribunaal in Den Haag kunnen worden gevestigd. De regeringsstad biedt al onderdak aan verscheidene internationale rechtsinstanties.

Obama wil op de top, waaraan meer dan veertig staten meedoen, afspraken maken over de beveiliging van nucleair materiaal en kijken naar de opsporing en bestrijding van de smokkel van nucleair materiaal.

KNVB waarschuwt voor illegale verkoop finale

De KNVB waarschuwt voor de illegale verkoop van kaarten voor de bekerfinale. Op internet verschenen gisteren diverse berichten dat supporters van Feyenoord en Ajax, de twee finalisten, tickets voor de neutrale vakken bemachtigd hebben.

De KNVB benadrukt in een persbericht dat de kaarten op naam verkocht worden. "Dit geldt voor alle bezoekers: van supporters tot sponsors, van medewerkers tot genodigden", aldus de bond. "Bij het stadion vindt een honderd procent identiteitscontrole plaats. Dit betekent dat iedereen met een toegangskaart zich moet identificeren bij de ingang van het stadion. Komt de naam op de kaart niet overeen met de naam op het identiteitsbewijs, dan wordt de toegang tot het stadion geweigerd."

Voor de kaarten in de neutrale vakken vindt geen vrije verkoop plaats. Deze kaarten worden door middel van gerichte acties verspreid. Alleen personen die een schrijven van de KNVB ontvangen, komen in aanmerking voor een ticket in een van de 'neutrale' vakken voor de KNVB bekerfinale. Ook deze kaarten worden op naam verkocht.

Trainers willen Luinge in Eredivisie houden

Verschillende trainers in de Eredivisie hebben zich uitgesproken over het vertrek van Roelof Luinge als scheidsrechter uit het Nederlandse betaald voetbal. Onder andere Aad de Mos, Mario Been en Gertjan Verbeek hebben zich uitgesproken over het vertrek van de toparbiter.

"Een schande  dat hij niet meer mag fluiten? Ja, dat vind ik ook." zegt Mario Been. "Ik ben in elk geval blij dat hij de bekerfinale nog doet. Geweldige vent, ik had gehoopt dat hij nog door mocht gaan." De trainer van Feyenoord roemt verder nog de manier van fluiten. "Hij wappert niet altijd meteen met een kaart, maar probeert het verbaal op te lossen. Los van het feit dat je niet aan zijn autoriteit moet komen. Maar dat hoort ook zo. Luinge is onverstoorbaar en daar hou ik wel van."

Ook Gertjan Verbeek sprak zich uit over het vertrek van de arbiter. "Omdat ik vind dat hij kwaliteiten bezit om wedstrijden op het hoogste niveau in goede banen te leiden. Hij kan het ook nog allemaal belopen. Daar komt bij dat het algemene niveau van de scheidsrechters in Nederland niet zo hoog is."  Verbeek vind ook dat Luinge nog een jaar door zou mogen. "Sowieso is het niet van deze tijd om iemand alleen op z'n leeftijd te beoordelen. Kwaliteit moet het enige argument zijn."

Ook Aad de Mos vind dat, ondanks zijn veldverwijdering afgelopen zondag, Luinge moet blijven. "Roelof moet doen wat hij moet doen volgens de reglementen. Als ik het veld in loop, dan moet hij me verwijderen. Al zie ik Guardiola bij FC Barcelona af en toe wel honderd meter in het veld lopen en hij kan gewoon blijven staan. Luinge is gewoon een goede scheidsrechter. Van mij mag hij nog een jaar door."

Theo Janssen niet tegen AZ

Koploper FC Twente moet het vanavond in de belangrijke uitwedstrijd tegen AZ doen zonder middenvelder Theo Janssen. De 28-jarige Arnhemmer moet een MRI-scan ondergaan om de exacte schade aan zijn hamstrings vast te stellen.

Hij viel zaterdag in de veertigste minuut geblesseerd uit in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (2-0). Janssen trainde gisteren niet mee met de groep. "Hopelijk is hij in de laatste wedstrijden van dit seizoen inzetbaar", liet trainer Steve McClaren een tikje raadselachtig weten op de website van de Tukkers.

Cheick Tioté vervangt Janssen tegen AZ waarschijnlijk opnieuw. De Ivoriaan viel tegen Heerenveen goed in en bracht ook de openingstreffer in de zeventigste minuut op zijn naam. Verdediger Nicky Kuiper (knieblessure), Nashat Akram en Vagif Javadov behoren in Alkmaar niet tot de wedstrijdselectie van FC Twente.

Jan van Maanen wint Sonneveldprijs

Jan van Maanen heeft maandagavond met zijn 'One Jan show' de Wim Sonneveldprijs gewonnen. De jonge cabaretier nam de prijs in ontvangst in de Kleine Komedie in Amsterdam. De jury wist vooral te waarderen hoe Van Maanen met zijn 'stem als een klok' een 'ouderwetse vorm' van cabaret combineert met de actualiteit.

Ook zijn techniek en slotlied waren pluspunten voor de beoordelaars. Het publiek deelde die mening en ging mee in de keuze van de jury. Medefinalisten Marjolein van Kooten en Mattijs Verhallen eindigden respectievelijk tweede en derde. De drie spelen vanaf september in theaters door het hele land.

De Wim Sonneveldprijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival. Tot de eerdere winnaars behoren grote namen als Mike Boddé en Thomas van Luyn, Thomas Acda, Maarten van Roozendaal, De Vliegende Panters, Droog Brood, Claudia de Breij en Rooyackers Kamps& Kamps.

China steunt VN-sancties tegen Iran

China zal niet langer voorgestelde sancties tegen Iran tegenhouden. Kort voor de nucleaire top in Washington spraken China en de VS af om samen een VN-resolutie op te stellen

De resolutie die beide landen zullen opstellen, zal strengere sancties aan Iran opleggen als dat land niet stopt met het nucleaire programma. Iran zegt enkel vreedzame bedoelingen te hebben met het atoomprogramma, zoals het opwekken van elektriciteit, maar de VN gelooft dit niet.

De nucleaire top heeft tot nu toe opgeleverd dat Oekraïne de gehele voorraad uranium zal vernietigen. Ook Canada heeft toezeggingen gedaan. Het land zal de volledige voorraad uranium naar buurland VS brengen, waar het onbruikbaar wordt gemaakt voor kernwapens.

PlayStation 3 meest aangesloten console

Onderzoek door de Diffusion Group wijst uit dat in de VS de PlayStation 3 het meest aangesloten is op breedband internet in vergelijking met de Xbox 360 en de Wii. 78 procent van de PS3-eigenaren heeft de console aangesloten op het internet. Bij de Xbox 360-eigenaren heeft 73 procent dat gedaan en de Wii telt 54 procent, volgens Michael Greeson, wetenschappelijk directeur van de Diffusion Group.

"De huidige spelconsoles zijn steeds meer verbonden met het internet, niet alleen om hun game-ervaring te vergroten, maar ook voor toegang tot de groeiende verscheidenheid van online media-video", zei hij. De Diffusion Group ondervroeg 2.000 gebruikers met breedbandaansluiting in de VS.

Het bedrijf zegt dat gameconsoles de beste kaarten heeft om het belangrijkste apparaat te worden om videodiensten af te nemen. Dit vooral omdat Netflix, de streaming content dienst, al op twee van de drie consoles beschikbaar is. Een kwart van de Wii-eigenaren heeft de Netflix DVD, die nodig is om gebruik te kunnen maken van de dienst, gereserveerd.

Online gaming
Geen zin in een film? Dan kun je nog online zingen!

Interview met Vince Zampella en Jason West over Respawn Entertainment

Joystiq heeft deze maandag nog gesproken met de ontslagen bazen van Infinity Ward, Vince Zampella en Jason West, over hun nieuwe project, Respawn Entertainment, en over hun nieuwe partner: Electronic Arts. Hoewel er nog geen game in ontwikkeling is, geen studio en het duo de enige werknemers van het project zijn is er genoeg te bespreken. Hieronder een samenvatting van het interview. Zie bron voor volledig interview in het Engels.

Joystiq: Waarom is het zo belangrijk om deze aankondiging (van Respawn Entertainment) te maken, terwijl jullie pas net weg zijn gegaan bij Infinity Ward en bezig zijn met de rechtszaak.

Jason West: We zijn niet weggegaan - we zijn ontslagen. We moesten na die lastige tijd uitvogelen wat we wilden gaan doen en grote uitgevers begonnen ons e-mails te sturen en ons op te bellen. Na veel aanboden leek ons EA de beste keuze, zodat we onafhankelijk en vrij konden blijven en mooie games konden maken. Nu we dat geregeld hebben kunnen we een team gaan samenstellen.

Vince Zampella: We hebben de aankondiging zo gedaan, omdat we mensen zoeken voor ons team.

David DeMartini: Vanuit EA gezien was het een aantrekkelijke free agent op de markt en we grepen onze kans. We proberen ze een soort van veilige haven te geven en te zorgen dat ze weer prachtige games maken. Het zou zonde zijn als we ze deze kans niet gaven.

Dus jullie focussen op mensen in dienst nemen gezien de aankondiging. Zoeken jullie weer Infinity Ward collega's op? Denk je dat ze jullie volgen? Zijn er al aanmeldingen uit die hoek?

JW: Nee absoluut niet. We zoeken nu pas weer nieuwe mensen, de site is al online. Als het team compleet is hoor je het wel.

EA heeft al genoeg shooters, de meesten concurreren met Call of Duty. Heeft de markt niet genoeg shooters?

DD: Er is nog niet echt een idee. "They approached us with a concept that two really creative geniuses are going to get together, form a team and make something special happen again." Het gaat om high-quality entertainment dat de mensen vermaakt.

Zijn jullie niet bang dat jullie moeten concurreren met Call of Duty?

JW: Het gaat niet om het merk, we willen nieuwe games maken - awesome gaming entertainment met kwaliteit die de fans willen. We zullen helemaal nieuwe games gaan maken, gewoon vanaf het begin.

Medal of Honor: Allied Assault was groots voor EA. Call of Duty was groots voor Activision. Nu lijkt het weer te gebeuren. Voel je enige druk om opnieuw zoiets groots te maken?

JW: "There's always an insane amount of pressure. I don't think we could get any more. We're used to it."

DD: Het gaat niet om het IP, maar om de creatieve mensen die we hier hebben. Dat zorgt voor het succes in de toekomst.

Al nieuwe plannen met deze nieuwe situatie, een nieuw IP? Zoeken jullie mogelijkheden om media te mixen? Hoe zit het met merken gerleateerd aan Call of Duty?

JW: We zullen vooral focussen op de game en het maken van een cultureel relevant IP. Mensen moeten ervan kunnen genieten en er deel aan willen nemen. Later kan men films of boeken erover schrijven, nu gaat het allemaal om de game "That's our focus"

Er is een grote hoeveelheid Call of Duty franchise en met Modern Warfare 2 wordt het alleen maar groter. Hoe zorg je er nou voor dat je de fans kan overhalen jullie nieuwe product te proberen?

DD: Nou deze twee mensen starten nu dus een studio. Er is nog zoveel te doen tussen nu en het uitbrengen van een nieuwe titel. Nu moeten ze in ieder geval een team samen stellen. "But as it relates to the longer-term strategy, the magic comes from the magician. And these guys have proven to be incredibly strong magicians with a really good eye towards collaborating with other really strong magicians, and then combined, they'll have a lot of magic come out of whatever they create."

Interviewer: Christopher Grant van Joystiq

'Ruiz mogelijk weg, Arnautovic terug bij FC Twente'

De aanval van FC Twente zal na de zomerstop uit andere spelers bestaan. Net als in de vorige zomerstop, zullen ook komende zomer een aantal belangrijke aanvallers vertrekken uit Enschede.

Vorig jaar verlieten onder anderen Eljero Elia (Hamburger SV) en Marko Arnautovic (Internazionale) de club uit Enschede om het geluk hogerop te beproeven. Komende zomer lijken er opnieuw veel veranderingen te gaan plaatsvinden in de voorhoede van de Tukkers.

Blaise N'Kufo heeft al eerder aangegeven te willen vertrekken uit de Grolsch Veste. De Zwitserse spits zal zo goed als zeker verkassen naar de Major League Soccer om voor Seattle Rounders te gaan spelen. Ook een transfer van Bryan Ruiz lijkt steeds dichterbij te komen.

Volgens VI staat de spits uit Costa Rica, die afgelopen zomer overkwam van AA Gent, in de belangstelling van Sevilla, Valencia, Villarreal, Everton en Tottenham Hotspur. Trainer Steve McClaren maakt zich niet druk om Ruiz en heeft al een oplossing bedacht.

Volgens de Engelse trainer is een terugkeer van Marko Arnautovic de oplossing in de voorhoede van FC Twente voor volgend jaar. De Oostenrijkse spits is nog verhuurd aan Internazionale, maar speelt daar te weinig om in aanmerking te komen voor een vast contract.

Ook een eventuele komst van oud-Heerenveenspeler Paulo Henrique heeft McClaren nog als alternatief. De Brit weet dat de transferrechten van de Braziliaan niet in handen zijn van zijn nieuwe ploeg Palmeiras. Deze zouden beheerd worden door een sportmarketingsbureau.

Krijg kinderen in Fable 3... met een co-op partner

Met al het Fable 3 nieuws heb je al een hoop dat je wordt beloofd door mijnheer Molyneux. Er komt geen hud, er komt een gebied buiten Albion, onbeperkt geweld en het meest relevante artikel: De mogelijkheid om met je hond op bezoek te gaan bij anderen.

In het artikel over het bezoeken van andere mensen vertelt onze Peter ons over het aanraken van je medespeler het volgende: 'Ja, je kan je co-op partner aanraken. Je kan hand in hand samen door de straten lopen. Maar je kan hem of haar ook naar de kerker slepen...' Dus naast hand in hand lopen kan je nu verder gaan in het aanraken. In de laatste uitgave van OXM stond er namelijk dat je als je niet bezig bent met het bouwen van je monarchie en het free roamen je ook "intimate moments" met je co-op partner kan hebben en je eventueel kinderen kan krijgen met die partner.

Dat belooft wat. Waarschijnlijk gaat het wel wat rare momenten opleveren. Vooral als je als vrouw ontdekt dat je man blijkbaar virtueel kinderen maakt met een ander. Voice messages met "Zullen we samen kinderen maken" en nog meer van dat soort situaties.

fab
Mogelijk een toepassing voor GameCrush?

Peter Griffin is een noob in Modern Warfare 2

Hoewel de meningen over de recentste shooter van Infinity Ward, Modern Warfare 2, verdeeld zijn, kan er niet ontkend worden dat de game een aanzienlijke impact op de maatschappij heeft gehad. Door een grootschalige reclamecampagne kwam de game in menig huiskamer terecht. Verder werd de game verbannen in Rusland en werden er zelfs vragen gesteld in de Tweede Kamer over een obscure scene in de game.

De populaire animatie-serie Family Guy maakt ook vaak gebruik van populaire onderwerpen en nu is Modern Warfare 2 aan de beurt. Hieronder kan je het bewuste filmpje zien.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.