Kabinet kampt met nieuwe financiŽle tegenvallers

De tegenvaller die het kabinet dit jaar moet zien weg te werken, is verder opgelopen. Hield demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) eerder rekening met een tekort van ongeveer twee miljard euro, inmiddels is dit bedrag verder opgelopen, bevestigt een woordvoerder van de bewindsman woensdag.

De Jager voert momenteel besprekingen met zijn collega's over de Voorjaarsnota, waarin de begroting voor het lopende jaar wordt bijgesteld. Deze gesprekken noemde de bewindsman dinsdag 'lastig', want er moeten 'flinke dreigingen van overschrijding worden afgewend'.

Het tekort zou zijn opgelopen tot bijna drie miljard en de problemen zouden vooral bij het ministerie van Volksgezondheid zitten, al wil de woordvoerder dat niet bevestigen. Volgens de NOS geeft dat departement dit jaar anderhalf miljard euro meer uit dan begroot. Minister Ab Klink is dan ook met diverse voorstellen in de weer om het tij te keren.

Ook het ministerie van Onderwijs kampt met een tekort: daar vallen de kosten voor kinderopvang hoger uit dan verwacht. De omroep meldt dat er overigens ook meevallers zijn ter grootte van een half miljard.

Het is de bedoeling dat het demissionaire kabinet nog een oplossing bedenkt voor het probleem. De Jager wil het tekort niet doorschuiven naar een volgend kabinet, aldus de woordvoerder.