Terreuraanslag bovenaan in rampenpeiling

Een terroristische aanslag met honderden doden. Dat is in de ogen van Nederlanders de meest waarschijnlijke ramp die hun land kan overkomen. Een economische crisis met een werkloosheid hoger dan 25 procent staat op de tweede plek.

Het tijdschrift Quest heeft onderzoeksbureau Intomart Gfk duizend Nederlanders dertien rampscenario's laten voorleggen. Aan hun is gevraagd de scenario's een cijfer van een (gaat zeker niet gebeuren) tot tien (gaat zeker wel gebeuren) te geven. Een terroristische aanslag met honderden doden kreeg een 4,8 van de Nederlanders. Een expert geeft de kans op zo'n aanslag in het blad overigens een 5.

Een economische crisis met een werkloosheid hoger dan 25 procent kreeg van de Nederlanders een vier, maar van de expert een twee. Een virusuitbraak met tienduizenden doden eindigt op de derde plek met een 3,8, tegenover een zes van de deskundige. Een derde wereldoorlog staat met drie punten op de vijfde plek en een grote aardbeving op de zevende.

Een apocalyps en een aanval van buitenaardse wezens vrezen de deelnemers het minst. De kans dat God de mensheid straft met een ramp kreeg een 1,7 en de aanval van buitenaardse wezens een 1,4. De expert beoordeelde deze beide scenario's overigens met een één.