Hof wil einde aan gedoogbeleid illegale downloads

Nederland moet een einde maken maken aan het gedogen van illegale downloads. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie in een uitspraak over de thuiskopieheffing op bijvoorbeeld mp3-spelers en lege dvd's. Volgens het hof zorgt het gedoogbeleid voor oneerlijke concurrentie.

Het Europese hoogste gerechtshof vindt dat een wet waarin geen enkel onderscheid wordt gemaakt tussen kopieën voor privégebruik die zijn vervaardigd uit geoorloofde bronnen, en kopieën voor privégebruik die zijn vervaardigd uit nagemaakte of vervalste bronnen, niet kan worden gedoogd. Volgens het hof wordt met de aanvaarding hiervan het verspreiden van illegaal werk aangemoedigd en komt daarmee de legale verkoop in het geding.

Het hof was door de Nederlandse Hoge Raad gevraagd een uitspraak te doen in een zaak aangespannen door importeurs en fabrikanten van opslagmedia tegen Stichting De Thuiskopie, die thuiskopievergoedingen int namens de Nederlandse overheid. De klagers vinden dat de hoogte van de heffing niet mag worden bepaald door het feit dat datadragers zouden kunnen worden gebruikt voor illegale downloads. Het hof geeft hen nu gelijk.