Smartengeld voor nabestaanden Srebrenica

Het ministerie van Defensie betaalt in totaal tachtigduizend euro smartengeld aan de nabestaanden van drie moslimmannen die in 1995 bij de massamoord in Srebrenica om het leven kwamen. Defensie keert twintigduizend euro per eiser uit. Dat heeft een woordvoerder van het departement donderdag gemeld.

De betaling vloeit voort uit een uitspraak van de Hoge Raad. De hoogste rechter in Nederland bepaalde in september dat de Nederlandse staat onrechtmatig heeft gehandeld door de drie mannen destijds van de Nederlandse VN-basis te sturen, waarna ze werden vermoord door Bosnisch-Servische troepen van generaal Ratko Mladic.

De hoogte van het bedrag is gebaseerd op het Bosnische recht, aldus de zegsman. Nederland kent namelijk geen smartengeld voor gevallen als deze, alleen een vergoeding voor geleden materiële schade. "De nabestaanden kunnen ook aanspraak maken op eventuele materiële schade zoals inkomensverlies."

De drie gedode mannen waren de elektricien van Dutchbat, het Nederlandse VN-bataljon belast met de beveiliging van de moslimenclave, en de vader en een broer van de tolk Hasan Nuhanovic. "De staat betreurt wat de families Nuhanovic en Mustafic in 1995 is overkomen en hoopt dat met het uitkeren van deze schadevergoeding de nabestaanden een verdere stap kunnen zetten in het verwerken van hun verlies", is te lezen in een verklaring.

Advocaat van de nabestaanden Liesbeth Zegveld spande eerder deze week een zogeheten artikel 12-procedure aan om oud-commandant van Dutchbat Thom Karremans alsnog te laten vervolgen voor zijn rol tijdens de val Srebrenica. Het gerechtshof in Arnhem bekijkt de zaak nu opnieuw en kan het Openbaar Ministerie opdragen om Karremans en twee andere Dutchbatters alsnog voor de rechter te brengen.