'Gevoelige informatie voor het grijpen bij de NZa'

Redactie

Alle medewerkers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hadden jarenlang toegang tot geheime en concurrentiegevoelige informatie. Patiëntendossiers, loonstroken, kopieën van bankpassen inclusief pincodes en meer waren in de computersystemen tegen de regels in vrij toegankelijk. Dat blijkt uit een bezwaarschrift van een voormalig medewerker die de noodklok luidt.

De informatie kwam terecht bij de leiding van de NZa, maar ook bij NRC Handelsblad en de NOS. Zij schrijven donderdag over een reeks misstanden bij de organisatie die toezicht houdt op de vele miljarden die de overheid aan de zorg besteedt.

Het dossier van senior beleidsmedewerker Arthur Gotlieb beslaat zeshonderd bladzijden plus een cd-rom. Hij kaartte de problemen al jaren aan, maar werd volgens eigen zeggen niet gehoord of continu tegengewerkt. Uiteindelijk pleegde hij in januari op 50-jarige leeftijd zelfmoord. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar het interne functioneren van de NZa.

Uit het dossier blijkt dat al het personeel, inclusief vakantie- en uitzendkrachten, toegang had tot vertrouwelijke informatie op een slecht beveiligd computersysteem. Volgens de NOS ging het om bijvoorbeeld 96 complete patiëntendossiers, loonstroken, 150 geluidsopnamen van vergaderingen, driehonderd zogeheten tariefbeschikkingen, zevenhonderd verweerschriften, bestanden over bezwaarzaken, duizenden foto's, onderzoeksrapporten en bijna veertienduizend juridische stukken.

Ook stond er illegale software op de harde schijf samen met tweeduizend Nederlandstalige e-boeken en muziek-cd's.

De zorgwaakhond hult zich ondertussen in stilzwijgen zolang het onderzoek loopt. "De NZa wil zich transparant en toetsbaar opstellen en staat achter het besluit van de minister. Zij zegt alle medewerking aan het onderzoek toe", meldt de organisatie op haar website. "De NZa heeft direct nadat zij het bezwaarschrift heeft ontvangen de signalen onderzocht en waar mogelijk aangepakt. Lopende het onderzoek geeft de NZa geen commentaar over deze zaak."

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een commissie onder leiding van voormalig topambtenaar Hans Borstlap. Het gaat om de handelwijze van de NZa jegens de betrokken medewerker en de werksfeer in de organisatie, maar ook de beveiliging van dossiers.