Opstelten slaat kentekengegevens toch op

Een vernietigende Europese uitspraak over de bewaarplicht van telecomgegevens wordt door minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) genegeerd. De uitspraak heeft volgens de minister geen gevolgen voor het plan van het kabinet om de grootschalige registratie van kentekens toe te staan. Dat heeft Opstelten donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Het Europese Hof van Justitie bepaalde dinsdag dat de bewaarplicht in strijd is met de grondrechten en daarom ongeldig is. De Tweede Kamer wilde weten welke gevolgen het arrest heeft voor het wetsvoorstel om automatische kentekenregistratie toe te staan, dat donderdagavond wordt besproken.

Opstelten beweert dat het kentekenplan op 'essentiële punten' verschilt van de bewaarplicht. Het is zijn 'stellige overtuiging' dat het ruimschoots binnen de Europese wet valt. Opstelten beweert dat het om een ander soort gegevens gaat, die bovendien in de openbare ruimte worden verzameld. Ook worden ze volgens de spionageminister veel korter bewaard en 'uitsluitend geraadpleegd als sprake is van een ernstig misdrijf'.

Minister Opstelten (Foto: Novum)
Minister Opstelten (Foto: Novum)