Kipchoge: "Doel is toptijd in marathon Rotterdam"

heywoodu

Eliud Kipchoge gaat zondag in de marathon van Rotterdam van start met als doel het verbreken van het parcoursrecord. De Keniaan is een voormalig wereldtopper op de baan, op de 5 kilometer won hij olympisch brons en zilver en een wereldtitel, en lijkt de overstap naar de marathon met succes gemaakt te hebben.

In Berlijn liep hij in september vorig jaar een tijd van 2:04.05, de zevende tijd ooit. Daarbij moet wel gezegd worden dat Kipchoge lang mee kon in het tempo van zijn landgenoot Wilson Kipsang, die op weg bleek naar een nieuw wereldrecord. 

"Kipchoge heeft het parcours in Rotterdam eerder dit jaar al verkend, dus hij weet wat hij moet doen", aldus Mario Kadiks, de wedstrijddirecteur. "Het weer lijkt goed te worden, dus een toptijd is zeker mogelijk. Garanties heb je echter nooit natuurlijk."

De keuze voor Rotterdam was een bewuste, zo vertelt de Keniaan: "Het parcours is snel en van collega's heb ik gehoord dat de organisatie hier top is. Ze hebben oog voor de atleten en je kunt alle benodigde steun krijgen."

De topfavoriet is duidelijk in zijn mening over de klassieke afstand: "Er bestaat geen magische formule, alles draait om de voorbereiding en de concentratie. Ik ben van mening dat een atleet zich eerst moet ontwikkelen op de baan voor hij klaar is voor een overstap naar de marathon", aldus Kipchoge.

Daarmee lijkt hij te refereren aan een aantal collega's. Kenenisa Bekele en Mo Farah, twee veelvoudig winnaars op de baan, maken deze weken hun debuut op de marathon. Bekele deed dat met succes in Parijs, voor Farah staat de marathon van Londen zondag op het programma.

Kipchoge lijkt echter ook de pas achttienjarige Tsegaye Mekonnen te waarschuwen. De Ethiopïer liep in zijn eerste marathon dit jaar naar de veertiende tijd ooit en staat in Londen alweer aan de start.

"Ik heb zelf nu twee marathons gelopen, en die waren eigenlijk vooral bedoeld om veel te leren. Zeker na de wedstrijd in Berlijn denk ik dat dat wel gelukt is. Wat mij betreft ben ik nu een volwaardig marathonloper, niet alleen fysiek maar ook mentaal", besluit de Keniaan. Het parcoursrecord in Rotterdam staat met 2:04,27 uur op naam van James Kwambai en Duncan Kibet, die in 2009 vrijwel tegelijk over de finish kwamen.