'Kopieheffing verdwijnt niet'

Als het aan de Stichting Thuiskopie ligt, blijft de thuiskopieheffing even hoog na de uitspraak van het Europees Hof van Justitie die downloaden per direct illegaal maakt. De stichting lapt daarmee de kern van de uitspraak aan haar laars. Consumenten blijven dezelfde heffing betalen voor apparaten waarop auteursrechtelijk beschermd werk zou kunnen worden gezet. De bijdrage die de entertainmentmaffia vanuit de regeling krijgt, verandert volgens de stichting niet.

De stichting beweert donderdag nooit extra kosten in rekening te hebben gebracht voor illegale downloads en de heffing altijd gebaseerd te hebben op Europese richtlijnen. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) liet eerder juist weten dat de thuiskopieheffingen moeten worden aangepast.

De Stichting Onderhandelingen Nationale Thuiskopievergoeding (SONT) moet van Teeven aangeven wat de gevolgen van de uitspraak zijn voor de thuiskopieheffingen. Naar verwachting geeft SONT, onder voorzitterschap van Marco Pastors, deze zomer eens een keer een advies.

Het Europese Hof van Justitie oordeelde donderdagochtend dat het Nederlandse legaliseren van downloads uit niet-legale bron zorgt voor oneerlijke concurrentie. In de Nederlandse wet werd geen onderscheid gemaakt tussen kopieën voor privégebruik die zijn vervaardigd uit nagemaakte of vervalste bronnen en geoorloofde bronnen.