Boer hield twee keer zo veel kippen als toegestaan

Redactie

De eigenaar van een inmiddels failliete kippenboerderij uit Lunteren moet 25.000 euro boete betalen omdat hij ruim twee keer zo veel kippen hield als waar hij een vergunning voor had. De boer had de helft van zijn pluimveerechten in 2010 verkocht waardoor hij nog 75.000 kippen mocht houden. Maar volgens de rechtbank in Arnhem staat vast dat hij in dat jaar gemiddeld zo'n 156.000 kippen hield.

Ook in 2009 was de man in overtreding. Toen hield hij 162.000 kippen terwijl hij een vergunning had voor 156.000 kippen. Voor het houden van grote aantallen kippen moet een vergunning worden aangevraagd om het mestoverschot in toom te kunnen houden en de bodem te beschermen. Daarom worden overtredingen strafrechtelijk aangepakt. De 60-jarige boer is als leidinggevende aansprakelijk.

Normaal zou het bedrijf zelf ook worden aangepakt, maar omdat dat inmiddels al failliet is, heeft de rechtbank het bedrijf alleen een voorwaardelijke boete opgelegd. Naast de boete van 25.000 euro kreeg de boer zelf een voorwaardelijke boete van twintigduizend euro opgelegd.

Justitie had gevraagd de man ook alsnog te laten betalen voor de pluimveerechten die hij had moeten hebben voor de 81.000 kippen die hij te veel had. Dat kwam neer op ruim 155.000 euro. De rechtbank ging hier echter niet in mee omdat niet zeker is of het voordeel dat het bedrijf hiermee behaalde uiteindelijk ten goede is gekomen aan de boer zelf.