Einde aan 'jongerenauto'

Door de invoering van een nieuw rijbewijs voor tractoren maakt het kabinet het jongeren vanaf 16 jaar voortaan onmogelijk zonder rijbewijs in zogeheten 25 kilometervoertuigen rond te rijden. Dat zei minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) donderdag tijdens een Kamerdebat over de invoering van het T-rijbewijs.

Nederland is het laatste land binnen de EU dat het rijbewijs voor tractoren per 1 januari 2015 verplicht stelt. Volgens Schultz kunnen jongeren daardoor straks ook geen misbruik meer maken van een maas in de wet.

Voertuigen die vallen onder de regeling 'motorrijtuig met beperkte snelheid' zijn uitgesloten van wegenbelasting, niet apk-plichtig en te gebruiken zonder rijbewijs. Ze moeten alleen voorzien zijn van een gevarendriehoek en een 25 kilometerkentekenplaat voeren.

"Illegaal is het niet, idioot is het wel", zei Sander de Rouwe (CDA). Het Kamerlid verwees naar een uitzending van het televisieprogramma Pownews van eind vorig jaar. Daarin werd aangetoond hoe eenvoudig het is een gewone personenauto om te laten keuren. Ook werd duidelijk dat geen agent of parkeerwachter bekend is met de regels die gelden voor deze categorie voertuigen.