EK-deelname judoka Grol op losse schroeven

Henk Grol kan mogelijk niet deelnamen aan de Europese kampioenschappen judo. Het EK heeft van 24 t/m 27 april plaats in het Franse Montpellier. De judoka van Kenamju heeft te veel last van een voetblessure, die hij opliep tijdens een trainingskamp in Brazilië.  

"Alleen als de blessure in de komende tien dagen wonderbaarlijk snel geneest, doe ik alsnog mee", zegt Grol. Hij ziet het echter somber in. "Waarschijnlijk duurt het nog wel een maandje voordat ik helemaal fit ben. Ik baal hier verschrikkelijk van, want ik was in super shape."

De 28-jarige Grol raakte vorige maand op de training geblesseerd aan zijn voetboog. "Het was een bijzonder ongelukkig moment. Ik liet mijn tegenstander uit mijn handen glippen, waarna hij vol met zijn heup op mijn linkervoet viel. Ik lag twee uur te creperen van de pijn. Uit ervaring kan ik zeggen dat je beter de enkelbanden kunt scheuren. Dat doet minder pijn en als je de enkel goed intapet, kun je gewoon judoën. Dat is nu niet mogelijk", aldus Grol. "Mijn voet heeft ook nog even in het gips gezeten, maar dat heb ik er na één dag weer afgehaald, omdat de Europese titelstrijd anders sowieso onhaalbaar zou zijn."

Grol is dit keer niet van plan risico te nemen op dit EK, zoals hij in het verleden wel op diverse titeltoernooien heeft gedaan. Vorig jaar op het EK nam hij deel met een duimblessure en op het WK had hij last van een polsblessure. Op beide toernooien werd hij tweede. "Ik zit in de beste jaren van mijn carrière, dan wil je gewoon judoën. Zeker op zo’n mooi toernooi als de EK in Frankrijk. Maar ik heb een hoger doel en dat is wereldkampioen worden. Daarom ga ik verstandig met deze blessure om."