Wout Poels pakt grootste zege uit zijn loopbaan

Wout Poels heeft in de Ronde van het Baskenland de grootste overwinning uit zijn carrière geboekt. De 26-jarige Limburger was in de vierde etappe de sterkste en kwam solo over de finish in de koninginnerit van de Baskische World Tour-koers. De etappe van Vitoria-Gasteiz naar Eibar, over ruim 150 kilometer, kende een lastige aankomst.

De slotklim had de top op ongeveer twee kilometer voor de streep liggen, maar tegen die tijd was de renner van Omega Pharma-Quick Step al gevlogen. Een aantal renners, waaronder Alberto Contador en Alejandro Valverde, probeerden het gat nog te dichten, maar dat mocht niet meer baten. Valverde werd uiteindelijk tweede, Samuel Sánchez mocht ook het podium op.

Het Nederlandse feestje werd gecompleteerd door Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) en Bauke Mollema (Belkin) die vierde en vijfde werden. Voor Poels was het het grootste succes na zijn zware valpartij in de Tour de France van 2012. Hij liep daarbij een gescheurde nier en milt, gekneusde longen en gebroken ribben op. In totaal is het zijn zesde professionele zege, maar zijn eerste in een wedstrijd van het kaliber van de Ronde van het Baskenland.

De leiding in de Baskische rittenkoers blijft in handen van Alberto Contador. De Spanjaard van Tinkoff-Saxo werd tiende en zag Valverde twee seconden dichterbij komen. De renner van Movistar staat tweede op twaalf seconden, gevolgd door Damiano Cunego van Lampre op ruim een halve minuut.