Filmindustrie noemt downloadverbod 'opsteker'

Het downloadverbod, dat door Fred Teeven van de Veel Verboden Dingen (VVD) per direct is ingevoerd na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, wordt jubelend ontvangen door de entertainmentmaffia.

De filmindustrie is blij met het per direct criminaliseren van het overgrote deel van de Nederlandse bevolking. "Met deze uitspraak geeft de Europese rechter duidelijk aan dat het downloaden uit illegale bron onacceptabel is," zegt Marjan van der Haar, directeur van Filmproducenten Nederland, donderdag in een verklaring.

Het hof oordeelde dat de thuiskopieheffing op mp3-spelers en lege dvd's zoals Nederland die kent in strijd is met Europese wetgeving. "De schade die uit piraterij voortvloeit wordt bij lange na niet gedekt door de thuiskopieregeling", aldus van der Haar, die rekent volgens het 'copyright math' principe waarbij elke download gelijk wordt gesteld aan een gemiste verkoop.

Ook de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs is vanzelfsprekend 'verheugd' met de uitspraak. "De Nederlandse markt is een vrijhaven voor piraterij en illegale handel", overdrijft directeur Michael Lambrechtsen. "Wij hopen dat de Nederlandse overheid nu haar verantwoordelijkheid neemt en ons helpt met duidelijke wet en regelgeving."

De wet -en regelgeving zal er echter alleen maar onduidelijker op worden, omdat in veel gevallen maar lastig is vast te stellen of een bron illegaal is. Op torrentsites en usenet zijn bijvoorbeeld ook heel veel films te vinden die gewoon legaal gedownload kunnen en mogen worden.

Stichting Brein is door Teeven in al zijn wijsheid benoemd tot toezichthouder op handhaving van het verbod. De stichting heeft al laten weten nog niet achter mensen aan te gaan die downloaden uit illegale bron, maar op sites en diensten die zonder toestemming van de makers auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden.

We zijn benieuwd naar jouw mening, dus doe ook even onze poll over het downloadverbod.