OPCW: deadline chemische wapens Syrië nog haalbaar

Redactie

Als Syrië al zijn chemische wapens en bestandsdelen voor dergelijk wapentuig voor het einde van de maand het land uit kan krijgen, kan de gestelde deadline voor de vernietiging ervan nog gehaald worden. Dat heeft een woordvoerder van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens donderdag gezegd. De deadline is op 30 juni gesteld, maar het verwijderen van het Syrische gif- en zenuwgas heeft al meermaals vertraging opgelopen.

De chemische wapens worden in Syrië over de weg vervoerd naar de havenstad Latakia. Iets meer dan de helft van de dertienhonderd ton gif- en zenuwgas is inmiddels uit Syrië gehaald, maar dat heeft maanden geduurd. Door de burgeroorlog die in Syrië woedt, is het lastig de chemische wapens veilig te vervoeren.

"Op dit moment hebben we nog zeventien dagen over, volgens de planning die de Syrische regering heeft ingediend bij de OPCW", aldus woordvoerder Michael Luhan. "Dus als ze tegen die tijd allemaal weg zijn, hebben wij er vertrouwen in dat de vernieting van de wapens voor 30 juni kan worden voltooid."

Luhan was donderdag in de Spaanse havenstad Rota, waar verslaggevers werden rondgeleid over de Cape Ray, een Amerikaans schip dat is uitgerust met speciale apparatuur om de gevaarlijkste chemische wapens op zee onschadelijk te maken. Het afval dat overblijft, wordt vervolgens op land vernietigd.

Een Amerikaanse marineofficier verzekerde het verzamelde journaille dat de giftige stoffen niet in de Middellandse Zee zullen belanden. "Het is een geheel gesloten systeem", aldus schout-bij-nacht Robert Burke. "Er zijn diverse gelaagde systemen die het milieu beschermen terwijl we aan boord bezig zijn met de materialen. Vervolgens wordt alles opgeslagen in tanks in het schip."