IOC stuurt crisismanager naar Rio de Janeiro

Het IOC stuurt volgende week een crisismanager naar Rio de Janeiro. Gilbert Felli, de directeur Olympische Spelen van het IOC, wordt volgende week al naar Brazilië gestuurd in plaats van over enkele maanden. Dat maakte IOC-preses Thomas Bach donderdag bekend. De voorbereidingen voor de Spelen van Rio in 2016 liggen achter op schema.

Het sturen van Felli, die eigenlijk pas in september zou gaan, is slechts één van een reeks maatregelen die Bach aankondigde om de voorbereidingen weer op de rails te krijgen. Het IOC stuurt bijvoorbeeld meer hulptroepen naar Rio. Ook wordt er een manager ingehuurd die alle bouwprojecten onder zijn hoede krijgt.

Het uitvoerend comité van het IOC, dat de afgelopen dagen in het Turkse Belek bijeen was, riep Brazilië op om een speciaal orgaan voor beslissingen omtrent de Spelen op te zetten. "We geloven dat Rio fantastische Spelen kan en zal organiseren als nu de juiste maatregelen worden genomen", liet Bach weten.

De laatste dagen is de noodklok geluid over de Spelen van Rio en er gaan dan ook stemmen op om een plan B klaar te hebben. Bach weigerde een verplaatsing van de Spelen volledig uit te sluiten. "We zullen er alles aan doen om van deze Spelen een succes te maken."

Ondertussen trotseerden bouwvakkers die op het Olympische park in Rio werken een rechterlijke uitspraak dat ze weer aan het werk moesten. Volgens bouwconsortium Rio Mais staken tenminste tweeduizend bouwvakkers. Dat doen ze al sinds vorige week woensdag.

De werkzaamheden voor de Spelen van Rio worden geplaagd door te late starts en politieke chaos. Daar komen, net als bij de werkzaamheden voor het WK van deze zomer, stakingen bovenop.