FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 maart 2014

Samsom heeft vertrouwen in uitslag

PvdA-leider Diederik Samsom heeft er vertrouwen in dat zijn partij woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen een goed resultaat boekt. Dat heeft Samsom dinsdagavond gezegd tijdens een verkiezingsdebat dat door de NOS werd uitgezonden.

Samsom zei desgevraagd geen ondergrens in zijn hoofd te hebben. "We staan inderdaad onder druk, maar in de tien grootste steden doet de PvdA mee om de grootste te worden. Het wordt heel spannend morgen", zei Samsom.

De PvdA-leider herhaalde tijdens het debat zijn 'zorggarantie' voor gemeenten met PvdA-wethouders. Als er straks meer zorgtaken naar de gemeenten worden overgeheveld, kan iedereen nog steeds de zorg krijgen die hij of zij nodig heeft, zei Samsom. "PvdA-wethouders weten hoe dat gaat."

PVV-leider Geert Wilders haalde uit naar Samsom, omdat die in werkelijkheid alleen maar op de zorg zou willen bezuinigen. "Die garanties bestaan helemaal niet. U bent de Hans Kazan van het Binnenhof. Mensen geloven het niet."

Wilders kwam op zijn beurt ook onder vuur. Onder anderen D66-leider Alexander Pechtold en ChristenUnie-voorman Arie Slob verweten hem dat de PVV maar in twee gemeenten meedoet. "Voor de verkiezingen gebruikt u grote woorden, maar daarna is er alleen maar ruzie in de PVV", zei CDA-leider Sybrand Buma tegen Wilders.

FOK!toen: Queen - Queen II

Het is vandaag alweer veertig jaar geleden dat het tweede album van de band Queen verscheen. Queen was een progressieve rockband, die in juli 1973 haar debuut had gemaakt met het sterke album Queen. Amper een maand later was de groep alweer in de studio om te werken aan de opvolger Queen II. In FOK!toen werpen we vandaag een blik op dit epische maar ook veelal ondergewaardeerde album van de Britse rockers.

Queen II
Queen II

De vroege jaren
Voor het ontstaan van de band Queen moeten we terug naar 1968. Het was namelijk in dat jaar dat gitarist Brian Harold May, bassist en zanger Tim Staffell en drummer Roger Taylor de band Smile oprichten. De band speelde psychedelische bluesrock en had in 1969 een platencontract bij Mercury Records getekend. Staffell had ook een vriend genaamd Farrokh 'Freddie' Bulsara, die een groot fan was van de groep. Het trio nam in de Trident Studios een zestal liedjes op, maar deze zouden destijds niet worden uitgebracht.

In 1970 besloot Staffell om alleen verder te gaan met zijn andere band Humpy Bong en zo kwam er een einde van de groep Smile. Bulsara moedigde May en Taylor om door te gaan, veranderde zijn achternaam in Mercury en kwam ook met een nieuwe naam voor de band: Queen. Nadat er nog een aantal bassisten waren versleten, kwam de groep in februari 1971 in contact met John Deacon. De groep was vanaf dat moment compleet en kon aan de slag met hun eerste album.

Het beroemde logo
Het beroemde logo

Queen
In 1971 neemt de groep een demo op met de liedjes 'Liar', 'Keep Yourself Alive', 'The Night Comes Down' en 'Jesus', maar de grote platenmaatschappijen tonen geen enkele interesse. Mercury ontwierp ondertussen het beroemde logo voor de band, waarin de sterrenbeelden van de bandleden verwerkt zijn. Begin 1972 krijgt de groep alsnog een aanbieding van Chrysalis Records en gaan met het platenlabel in zee. Van juni tot november 1972 mag Queen in de nachtelijke uren aan de slag met de opnames voor hun debuutalbum in de De Lane Lea Studios.

Op 13 juli 1973 verscheen het debuutalbum Queen. De pers was laaiend enthousiast en vergeleek het album regelmatig met het verpletterende debuut van Led Zeppelin. Queen ging uitgebreid op tournee in Groot-Brittannië en speelt als voorprogramma van de band Mott the Hoople. Bij de concerten laat Queen het publiek ook al kennismaken met een drietal liedjes ('Procession', 'Father to Son' en 'Ogre-Battle') van het nog op te nemen tweede album.

Queen II inside

De opnames van Queen II
In augustus 1973 gaan de mannen van Queen weer naar de Trident Studios om daar aan de slag te gaan met hun tweede album. De groep hoeft dan al niet meer in de nachtelijke uurtjes aan de slag. Met producer Robin Geoffrey Cable, met wie Mercury al eerder in 1973 de single 'I Can Hear Music' had opgenomen (onder het pseudoniem Larry Lurex) werd in minder dan een maand tijd het volledige nieuwe album opgenomen.

Het album

Side White

Side White
A1 Procession 1:12
'Procession' is een kort instrumentaal intro dat zich laat beluisteren als een soort van begrafenismars. Op het intro horen we de beroemde Red Special-gitaar, die door May en zijn vader werd gebouwd.

A2 Father To Son 6:14
'Procession' gaat naadloos over in het liedje 'Father To Son', waarin we ook duidelijk elementen uit de op dat moment zo populaire hardrock terughoren. 'Father To Son' stond van 1973 ror 1975 regelmatig op de setlijsten van de groep. Na 1975 zouden ze het nummer niet meer live vertolken.

A3 White Queen (As It Began) 4:34
'White Queen (As It Began)' is een compositie van May, waarin we een fijne combinatie van ouderwetse hardrock en akoestische giatren horen. Het liedje is gebaseerd op het boek The White Goddess van Robert Graves. Het liedje was te horen bij concerten van Queen tussen 1974 en 1977.

A4 Some Day One Day 4:23
'Some Day One Day' was het allereerste liedje van Queen dat volledig door Brian May werd gezongen. May speelt in dit liedje op drie verschillende gitaren.

A5 The Loser In The End 4:02
Ook drummer Roger Taylor schreef één liedje voor dit album en dat was 'The Loser In The End'. In 2004 wist men ternauwernood te voorkomen dat de handgeschreven tekst in de shredder terecht zou komen. Het is de oudste handgeschreven tekst in het archief van de groep.

Side Black

Side Black

B1 Ogre Battle 4:10
In 1972 schreef Mercury al het nummer 'Ogre Battle' voor het debuutalbum, maar de rest van de band wilde het nummer later pas op gaan nemen. 'Ogre Battle' werd in december 1973 al eens opgenomen voor de BBC en mag zeker tot de allerhardste nummers van Queen worden gerekend. Het nummer werd live trouwens een stuk langzamer gespeeld dan op de plaat. Het nummer stond tot 1978 op de setlist.

B2 The Fairy Feller's Master-Stroke 2:40
'The Fairy Feller's Master-Stroke' sluit weer naadloos aan op het einde van 'Ogre Battle'. Voor het liedje liet de band zich inspireren door het gelijknamige schilderij van Richard Dadd. 'The Fairy Feller's Master-Stroke' was muzikaal gezien een groot experiment voor de groep en wat ons betreft ook een zeer geslaagd experiment.

B3 Nevermore 1:15
Het korte liedje 'Nevermore' sluit vervolgens weer naadloos aan op het vorige nummer. Het liedje, waarin we Mercury ook prachtig piano horen spelen gaat over een persoon met een gebroken hart.

B4 The March Of The Black Queen 6:08
In 'The March Of The Black Queen' maakt Queen gebruik van een polyritme. Net als het latere 'Bohemian Rhapsody' bevat ook dit liedje meerdere ritmesnelheden die tegelijk te horen zijn. In 1974 was dit een nog zelden in de popmuziek gebruikt fenomeen. 'The March Of The Black Queen' was te complex om volledig live uitgevoerd te kunnen worden maar wel waren er delen van te horen in een medley die de groep wel eens speelde in die jaren.

B5 Funny How Love Is 3:17
'Funny How Love Is' is een liedje dat tijdens de opnames voor Queen II ontstond. Het nummer dat weer naadloos aansluit op 'The March Of The Black Queen' doet wel wat denken aan het productiewerk van Phil Spector. 'Funny How Love Is' is nimmer live gespeeld, mede door de veeleisende hoge vocalen van Mercury.

B6 The Seven Seas Of Rhye 2:50
Het vorige album had Queen al afgesloten met een korte instrumentale versie van 'The Seven Seas Of Rhye'. Voor Queen II werd het opnieuw opgenomen. 'The Seven Seas Of Rhye' was ook de eerste single van het album en zou de eerste top 10-hit vormen van Queen. Rhye is een fictief land dat in meerdere liedjes van Queen terugkomt. Zo horen we het thema van het liedje terugkeren in het nummer 'It's a Beautiful Day (reprise)' op het album Made in Heaven. Ook worden de zeven zeeën van Rhye bezongen in 'Lily of the Valley' op het album Sheer Heart Attack.

De her-uitgave uit 1991
De her-uitgave uit 1991

De verschillende uitvoeringen
Queen II werd in 1974 uitgebracht op elpee, cassettebandje en 8-track. In 1986 zou het album voor het eerst op cd worden uitgebracht, gevolgd door een geremasterde versie in 1991. Op de her-uitgave van 1991 staan drie bonustracks, de B-kant 'See What A Fool I've Been' en 1991 remixen van 'Ogre Battle' en 'Seven Seas Of Rhye'.

Uit de Japanse her-uitgave uit 2011
Uit de Japanse her-uitgave uit 2011

In 1994 werd het album nogmaals in een geremasterde versie uitgebracht, ditmaal zonder bonusmateriaal. In 2008 verschijnt het album in Spanje en Portugal in een prachtige her-uitgave in combinatie met een fraai boek. De mooiste uitvoering van dit album verschijnt in 2011 als Queen II wordt uitgebracht in combinatie met een EP met een vijftal niet eerder officieel op cd verschenen opnames van Queen.

NB: Voor het maken van deze FOK!toen zijn geen synthesizers gebruikt!

[CL] Uitslagen achtste finales returns 18/03/2014

Chelsea en Real Madrid hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van de UEFA Champions League. Chelsea was over twee wedstrijden te sterk voor Galatasaray en Real Madrid had een makkelijk avondje tegen Schalke 04. De Koninklijke won drie weken geleden al met 1-6 in Gelsenkirchen. 

Chelsea - Galatasaray (2-0, 3-1 agg.)

Chelsea is ten koste van Galatasaray doorgestoten tot de kwartfinales van de Champions League. De Turken, met Drogba in de basis, maakten geen moment aanspraak op een stunt (2-0). Het moest de avond worden van Didier Drogba, wiens naam over bijna alle tongen in voetballand ging de laatste dagen. Al na drie minuten had een Afrikaanse spits gescoord, maar niet de lange, brede 'buffel' in het rood-oranje Galatasaray-shirt.

Eto'o, de man die anno 2014, de spitspositie bekleedt op Stamford Bridge heeft maar een paar minuten nodig om het thuispubliek te laten juichen. Op aangeven van Oscar, schuift hij de bal min of meer onder doelman Fernando Muslera door. De Uruguyaan gaat daarbij niet vrijuit, komt er met de handen nog aan. Maar dat doet er voor Chelsea niet toe: 1-0. Chelsea komt zo al heel vroeg in de gelegenheid om het initiatief bij de Turken neer te leggen, die nu weten dat één goal niet volstaat voor de volgende ronde, maar voor verlenging. Gala heeft daarna het balbezit en Chelsea toont zich gevaarlijk vanuit de tegenstoot.

Meer kansen dienen zich aan voor Chelsea, waar Eden Hazard continu gezocht wordt, positief opvalt, maar ook vaak te maken heeft met dubbele dekking. Frank Lampard schiet niet helemaal zuiver, na twee combinaties van Oscar en Hazard en laatstgenoemde schiet de bal van een meter of twintig in de handen van Muslera. Galatasaray stelt er weinig tegenover. De intentie bij 'verloren zoon' Drogba is er wel, met een omhaal (over) en een snoeiharde vrije trap (tweede ring), maar het wil niet lukken. Ondertussen krijgt Chelsea meer kansen. John Terry neemt de bal in één keer op de slof uit een vrije trap van Lampard (net aan over) en Willian wordt goed gevonden door Eto'o, maar de inzet van de middenvelder is een makkelijke prooi voor Muslera.

Verdediger Gary Cahill verdubbelt nog voor rust de score voor Chelsea. Nadat Terry uit een corner Muslera koppend tot wegboksen dwingt, is de rebound een fluitje van een cent voor Cahill: 2-0. De Turken weten dan dat er na rust een wonder nodig is voor de volgende ronde. Na rust volgen al snel meer kansen voor Chelsea, met name uit de tegenaanval. Daar wil het Gala pijn doen en dat is ook waarom de Turken niet vol op de aanval durven te gaan.

Hazard bedient na een rush Eto'o, die teruglegt op Oscar, maar de Braziliaan vindt landgenoot Melo op z'n weg. Kort daarna is het de beurt aan Willian die een schot afvuurt op Muslera, die de bal kan klemmen. Galatasaray kan er nauwelijks iets tegenin brengen. De wedstrijd is voor rust door Cahill al beroofd van al zijn spanning en kan alleen nog interessant zijn door wat Chelsea voetballend laat zien. Dat is in het laatste halfuur niet zoveel. Er zijn wel kleine kansjes (vrije trap Oscar, schot Hazard) en een grote voor Fernando Torres, die vijf minuten mocht opdraven. Het blijft echter bij 2-0. Drogba krijgt nog een kans op een doelpunt, uit de vrije trap van Selçuk Inan. Scoren doet hij niet en de Ivoriaan had zijn terugkeer vast en zeker een stuk mooier voorgesteld.

Real Madrid - Schalke 04 (3-1, 9-2 agg)

Schalke hoopte op een resultaat, maar zag weer dat Real een maat te groot was. Door twee goals van Ronaldo, een treffer van Morata en een tegendoelpunt van Hoogland werd het 3-1. Het duel begon met een tegenvaller voor Real Madrid. De wedstrijd van Jesé duurde slechts enkele minuten. De buitenspeler van Real Madrid moest snel naar de kant na een charge van Kolasinac. Uit Bernabéu kwamen daarna berichten dat de jonge aanvaller een kwestuur aan zijn kruisband zou hebben.

Gareth Bale kwam in zijn plaats. De Welshman stond in de 21e minuut aan de basis van de openingstreffer van Real Madrid. De man van honderd miljoen gaf voor op Cristiano Ronaldo, die voor de 1-0 tekende. Voor de Portugees was het zijn twaalfde goal in de Champions League dit seizoen. Tevens betekende de openingstreffer zijn vijftigste goal voor club en land in deze voetbaljaargang.

Tien minuten later kwam Schalke 04 verrassend langszij. Een schot van rechtsback Tim Hoogland werd door Sergio Ramos van richting veranderd, waardoor Real-doelman Casillas kansloos was, 1-1. De thuisploeg domineerde het duel en leek het rustig aan te doen. Toch kreeg Schalke 04 na de gelijkmaker wat kleine kansen op een voorsprong. Schoten van Huntelaar en Draxler vlogen echter over het doel van Casillas.

De Nederlandse spits bleef in de rust achter in de kleedkamer. Hij werd vervangen door Adam Szalai. In de tweede helft had Real Madrid maar enkele minuten nodig om de wedstrijd naar zich toe te trekken. De dertiende Champions League-goal van Ronaldo betekende de 2-1. De vedette van De Koninklijke dribbelde langs twee verdedigers van Schalke, om vervolgens in de korte hoek raak te schieten.

Ruim een minuut later werd het 3-1 door Morata. De spits had eerder in de wedstrijd al kansen om te scoren. Nu schoot Ronaldo op de lat, waarna Bale de Spaanse aanvaller de mogelijkheid gaf om simpel zijn treffer mee te pikken. Nadien schoot Ronaldo nog een keer op de baal, maar toonde Real Madrid zich genadig met Schalke, door deze keer de score niet zo ver op te voeren als in Gelsenkirchen.

Auto's botsen voor naderende trein

Twee auto's zijn dinsdagavond op een spoorwegovergang in het Gelderse Wolfheze op elkaar gebotst. De bestuurders zijn aan de dood ontsnapt, want hun voertuigen werden kort na de botsing aangereden door een trein. Niemand is gewond geraakt, zo meldt een woordvoerder van de NS.

Door de botsing is het treinverkeer tussen Arnhem en Ede-Wageningen ernstig verstoord. De extra reistijd bedraagt meer dan een uur. De NS verwachtte in eerste instantie dat de verstoring tot 01.00 uur zou duren, maar heeft dit inmiddels bijgesteld naar 23.00 uur.

"De brandweer heeft de autowrakken inmiddels van het spoor verwijderd. De schade aan de trein was ook niet zo groot dat die weggesleept moest worden. Dus de prognose is naar beneden bijgesteld", zegt de woordvoerder.

Het is nog niet duidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. De politie doet hier onderzoek naar, maar kan dinsdagavond nog geen toelichting geven. Volgens Omroep Gelderland was een oudere vrouw bij het incident betrokken. Ze zou per ongeluk een verkeerde afslag hebben genomen en daardoor met haar auto op het spoor zijn beland. Een omstander kon haar net voor aankomst van de trein uit haar voertuig halen.

God roept zijn radicale predikant terug

Fred Phelps, de stichter van de Westboro Baptist Church, kan binnenkort aan zijn schepper gaan uitleggen wat hij precies bedoelt met statements als 'God hates Fags' en meer leuks. De grondlegger van de kleine, maar veelbesproken kerk ligt namelijk op sterven in een hospitium te Kansas.

Het veronderstelde, oneindig machtige wezen dat verantwoordelijk is voor het leven, het heelal en de rest, heeft volgens ingewijden ook een hekel aan condooms en abortus. Het zal dan ook niemand verbazen dat de stervende relikneus een grote schare kindertjes bij elkaar gecopuleerd heeft. Een daarvan is de van zijn vader vervreemde Nate Phelps. Via hem is het bericht in de media gekomen dat Fred binnen afzienbare tijd op het matje kan komen bij onze vader, die in de hemelen zijt.

Zoonlief staat een beetje dubbelslachtig tegenover de aanstaande dood van zijn verwekker. Aan de ene kant vindt hij het ironisch dat God het monster dat pappa nu eenmaal is, bij zich roept. Aan de andere kant spijt het hem dat andere familieleden over niet al te lange tijd hun geliefde opa of vader verliezen aan de eeuwigheid.

De Westboro Baptist Church staat bekend om zijn onverdraagzaamheid richting alles dat niet met hun - letterlijke - interpretatie van de bijbel overeenkomt. De kerk bezoekt geregeld begrafenissen van militairen en/of homo's waarbij ze duidelijk laten weten dat ze het 'terecht' vinden dat God de overleden persoon heeft laten sterven. Daarbij stellen ze zich provocatief op en dragen daarbij borden als 'God hates fags', 'Pray for more dead soldiers' en 'you're going to hell'.

'Slechts 43 procent kiezers naar de stembus'

Slechts 43 procent van de kiezers maakt woensdag de gang naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daarmee wordt het waarschijnlijk de laagste opkomst ooit. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS.

Bij de vorige verkiezingen in 2010 kwam de opkomst nog uit op 54 procent. Dat was toen al het laagste percentage ooit.

Desinteresse in de gemeentepolitiek is voor veel mensen het belangrijkste argument om niet te gaan stemmen. Onvrede blijkt maar een kleine rol te spelen. Nederlanders geven hun gemeentebestuur net als vier jaar geleden gemiddeld als rapportcijfer een 6,1. De lokale bestuurders doen het daarmee een stuk beter dan het kabinet. Dat krijgt een 5.

De belangrijkste winnaars van de verkiezingen worden waarschijnlijk de lokale partijen. Gezamenlijk hebben ze nu al meer dan een kwart van de gemeenteraadszetels en dat aantal gaat groeien naar ongeveer dertig procent.

Verder zeggen de meeste kiezers dat de landelijke politiek geen grote rol speelt bij hun stemkeuze. Voor zestig procent zijn overwegingen op het gebied van de lokale politiek doorslaggevend.

'Rol Duitse bedrijven in gifgasproject SyriŽ'

Duitse bedrijven hebben grote hoeveelheden materiaal geleverd voor het gifgasprogramma van Syrië. De bedrijven leverden tussen 1982 en 1993 onder meer 2400 ton thionyldichloride, dat wordt gebruikt voor de productie van het dodelijke zenuwgas sarin, aan het Syrische regime.

Dat meldt de website van de Süddeutsche Zeitung dinsdagavond op basis van informatie van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Duitse bedrijven zouden ook reactoren, pompen, containers en ander materiaal dat belangrijk is voor het ontwikkelen van chemische wapens aan het bewind in Damascus hebben geleverd. Namen van bedrijven zijn niet bekendgemaakt.

Hartenstraat bereikt gouden status

Hartenstraat heeft de Gouden Film te pakken. De romantische komedie heeft ruim honderdduizend bezoekers getrokken en daarmee de gouden status behaald. De bijbehorende prijs werd dinsdag in ontvangst genomen door Bracha van Doesburgh en Egbert Jan Weeber.

"Ik kan niet geloven dat er in zo een korte tijd zoveel mensen naar mijn eerste film zijn gegaan! Waanzinnig", reageert debuterend regisseur Sanne Vogel vanuit Los Angeles. Hartenstraat speelt zich af in de Negen Straatjes in Amsterdam. De film draait sinds vorige week donderdag in de bioscopen.

De Gouden Film wordt uitgereikt namens het Nederlands Filmfestival en het Nederlands Filmfonds.

hartenstraat

Biden: VS overwegen troepenmacht in Baltische staten

De Verenigde Staten overwegen een troepenmacht in de Baltische staten te stationeren om de collectieve verdediging van de NAVO-bondgenoten tegen de agressie van Rusland te benadrukken. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Joe Biden dinsdag gezegd in de Poolse hoofdstad Warschau.

Volgens Biden kunnen de militairen oefeningen houden op het land en op zee en deelnemen aan trainingsmissies. Hij wees er nog eens op dat de verdediging van bondgenoten op grond van het NAVO-verdrag 'in steen gebeiteld' is. Vorige week stuurden de VS op verzoek van Warschau al driehonderd militairen van de luchtmacht en een tiental F16-gevechtsvliegtuigen naar Polen.

De vicepresident deed zijn uitspraken na een onderhoud met de Estse president Toomas Hendrik Ilves in Warschau. Woensdag spreekt hij met de Litouwse president Dalia Grybauskaite en de Letse president Andris Berzins.

Biden is naar Europa gereisd om de bondgenoten gerust te stellen. Met name de Baltische staten, die grenzen aan Rusland, maken zich na de annexatie van de Krim grote zorgen over de expansiedrift van Rusland. Biden zei dat de VS er ook aan werken om de bondgenootschappelijke bewaking van het luchtruim van de Baltische staten te versterken.

Biden waarschuwde tevens dat de VS bereid zijn meer sancties te treffen als Rusland ook andere delen van Oekraïne inlijft. "Rusland heeft een hele reeks argumenten aangevoerd om te rechtvaardigen wat niets minder dan landjepik is", zei hij. "Maar de wereld doorziet de Russische daden en verwerpt de gemankeerde logica daarachter."

Ook signalen van ronselpraktijken in Dongen

De burgemeester van de Brabantse gemeente Dongen René van Diessen (VVD) heeft dinsdag aangifte gedaan van het ronselen van stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. Lijsttrekker Martin Montens van de lokale partij Democratisch Podium zou zich hieraan schuldig hebben gemaakt. Dongen is de zoveelste gemeente waarin mogelijk stemmen zijn geronseld.

Van Diessen kreeg een mail waarin een oproep werd gedaan om stemgerechtigden actief te benaderen tot het afgeven van een volmacht om te stemmen voor de verkiezingen wanneer zij niet willen of kunnen stemmen, zo meldt de gemeente. Het is nu aan het Openbaar Ministerie om te bepalen of het tot strafrechtelijke vervolging komt. Gedurende het onderzoek doet de gemeente geen inhoudelijke mededelingen meer.

Montens laat in een verklaring weten dat hij in een interne mail aan leden van zijn partij aandacht heeft gevraagd voor het 'instrument van de volmacht'. "Niets meer en niets minder. Ik heb mij niet gerealiseerd dat hierbij sprake zou kunnen zijn van enige vorm van ronselen, anders had ik het zeker niet gedaan. Ik heb gehandeld vanuit emotie en heb daar nu enorme spijt van."

De lijsttrekker is naar eigen zeggen door partijleden aangesproken op zijn mail en heeft toen meteen een mail gestuurd 'waarin ik heb gevraagd de mail als niet verstuurd te beschouwen'. "Toch heb ik hiermee niet kunnen voorkomen dat mijn mailwisseling werd gemeld bij de voorzitter van het stembureau die mij hierop heeft aangesproken", aldus Montens.

Het bestuur van het Democratisch Podium laat weten de actie van de politicus te 'verwerpen en ten zeerste te betreuren'. "Dit had niet mogen gebeuren."

In de afgelopen weken kwamen onder meer berichten uit Soest, Heusden, Roermond, Bergen en Het Bildt over mogelijke stemmenronselaars. In de laatste twee gemeenten zijn tot nu toe geen bewijzen gevonden dat er echt stemmen zijn geronseld.

VS: Syrische ambassade Washington moet dicht

De Amerikaanse regering heeft dinsdag de Syrische regering opdracht gegeven tot de sluiting van alle Syrische diplomatieke missies in de Verenigde Staten. Alle medewerkers die geen Amerikaans staatsburger zijn moeten het land verlaten. Het besluit van de VS is een antwoord op de beslissing van Damascus om geen consulaire bijstand meer te verlenen aan Syriërs die in de VS wonen.

"We hebben vastgesteld dat het onacceptabel is dat individuen die zijn aangewezen door dat regime diplomatieke of consulaire taken verrichten in de VS", aldus de Amerikaanse gezant voor Syrië Daniel Rubenstein. De VS willen de diplomatieke betrekkingen met Syrië echter niet volledig verbreken. Daarmee willen de VS laten zien dat 'er al heel lang banden met het Syrische volk zijn, een belang dat zal voorbestaan tot lang na het vertrek van Bashar Assad', aldus Rubenstein.

"De Verenigde Staten blijven mensen helpen die werken aan verandering in Syrië, die helpen een eind te maken aan de slachtpartijen, en die helpen de crisis door onderhandelingen op te lossen, allemaal ten bate van het Syrische volk."

Syrische Amerikanen hebben eerder geklaagd dat de Syrische ambassadeur Bashar Jafari probeerde verdeeldheid te zaaien onder de Syrische gemeenschap door een propagandatour te houden door de VS. Inmiddels heeft het ministerie van buitenlandse zaken Jafari verboden om zich buiten New York te begeven. Die maatregel is ook ingesteld tegen vertegenwoordigers van andere regimes. Ze moeten speciale toestemming vragen om naar plaatsen elders in het land te reizen.

EVA legt overleg Rusland stil

De Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) heeft dinsdag besloten om onderhandelingen met Rusland stil te leggen. De lidstaten Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein hebben hiertoe besloten vanwege de Russische annexatie van het schiereiland de Krim.

De vier leden van de EVA zijn geen lid van de Europese Unie. Ze onderhandelden met Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan over een handelsverdrag.

'Accijnsverhoging levert overheid toch geld op'

De verhoogde accijnzen op brandstof blijken de overheid toch geld op te leveren. In januari heeft het kabinet zelfs meer verdiend aan brandstofaccijnzen dan vorig jaar. Dat blijkt volgens RTL Nieuws uit cijfers die staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) dinsdagavond naar de Tweede Kamer stuurt.

De overheid haalde in de eerste maand van dit jaar 769 miljoen euro aan accijnzen op. Vorig jaar was dat nog 608 miljoen en in 2012 579 miljoen. Het bedrag is dus fors gestegen terwijl oppositiepartijen en brancheverenigingen Bovag en NOVE juist dachten dat door de accijnsverhoging minder geld in de schatkist terecht zou komen.

Volgens RTL is uit de cijfers niet op te maken hoe hard de accijnsverhoging de pompstations in de grensregio raakt.

Rolling Stones schrappen restant toer

The Rolling Stones hebben een streep gezet door alle concerten die ze nog zouden geven in Australië en Nieuw-Zeeland. De rockband blies na het overlijden van Mick Jaggers vriendin al de show af die ze woensdagavond zouden geven in het Australische Perth. Daar komen nu de zes optredens bij die ze zouden geven tot en met 5 april. Ze worden later ingehaald, wanneer is nog onbekend.

"The Rolling Stones zijn bedroefd en teleurgesteld om de annulering van de rest van hun 14 on Fire-tournee door Australië en Nieuw-Zeeland aan te moeten kondigen, naar aanleiding van de dood van L'Wren Scott", staat op de site van de band. "Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ronnie Wood willen al hun fans bedanken voor hun steun in deze moeilijke tijd en hopen dat ze de reden van dit bericht volledig zullen begrijpen."

Jaggers vriendin, modeontwerper L'Wren Scott, werd maandag dood gevonden in haar New Yorkse appartement. Ze pleegde hoogstwaarschijnlijk zelfmoord. Of haar dood ook gevolgen heeft voor het concert dat in juni gepland staat op Pinkpop is onduidelijk, maar organisator Jan Smeets gaat daar niet van uit.

Peloton neemt verkeerde afslag

Er was afgelopen zondag consternatie toen de deelnemers van de Omloop van het Waasland plotseling op een niet afgesloten weg terechtkwamen, zo meldt Het Nieuwsblad. De wedstrijd werd uiteindelijk in een sprint gewonnen door Danilo Napolitano.

Zo'n vijftien kilometer na de start nam de motorfiets, die de richting moest aangeven, de verkeerde afslag. De wielrenners besloten hem maar te volgen, maar kwamen zo onbedoeld op de drukke N70. De politie greep kordaat in en sloot de weg en de kruispunten tijdelijk af voor verkeer, waardoor er gelukkig geen ongelukken gebeurd zijn.

Jackmans Peter Pan-film scoort hoofdrolspeler

De film Pan met Hugh Jackman als piraat Blackbeard heeft de acteur voor de titelrol gecast. Levi Miller, vooral bekend uit de tv-serie Terra Nova, speelt Peter Pan, laat het Amerikaanse filmtijdschrift Variety dinsdag weten. Garrett Hedlund was al in beeld voor de rol van Kapitein Haak. Rooney Mara voor die van Tiger Lily.

De film steekt het klassieke verhaal in een nieuw jasje. Ditmaal vormt de Tweede Wereldoorlog het decor en wordt een wees door piraten ontvoerd. Ze brengen hem naar Neverland, waar hij ontdekt dat hij het land moet redden van de kwade Blackbeard. Het origineel speelt zich af in het Engeland van begin twintigste eeuw met Kapitein Haak als schurk.

Het verhaal van Peter Pan, naar de boeken van J.M. Barrie, werd al meermaals verfilmd. Het bekendst zijn wellicht de animatiefilm van Disney uit 1953 en Hook uit 1991 met Robin Williams, Dustin Hoffman en Julia Roberts in de hoofdrollen. Pan verschijnt volgend jaar juli in de Nederlandse bioscoop.

Disney's Complete Classics Collection - Peter Pan

De Overstap wil drie stukken verfilmen

De toneelstukken De Kus, Gif en De Verleiders I worden verfilmd. Dat heeft De Overstap, een stichting die het probeert mogelijk te maken theaterproducties te verfilmen, maandag bekendgemaakt. De films moeten in het volgende voorjaar in de bioscoop draaien.

De hoofdrollen in de verfilming van De Kus worden net als in het toneelstuk gespeeld door Carine Crutzen en Huub Stapel. Ook in de film Gif keren hoofdrolspelers Elsie de Brauw en Stefan Van Watermeulen terug. Pierre Bokma en George van Houts zijn net als in het toneelstuk te zien in de filmversie van De Verleiders I.

De Overstap wil de komende vijf jaar jaarlijks drie films produceren op basis van succesvolle toneelstukken van Nederlandse schrijvers, waarbij de makers van de producties nauw worden betrokken. De stichting, een idee van producent Anton Smit, roept het publiek mee te helpen het project te financieren. De Overstap heeft tienduizend participanten nodig om de financiering rond te krijgen.

[pic] 10 bizarre thuisbioscopen

De meesten van ons moeten films kijken op een flatscreen. De een wat groter dan de andere. Een aantal heeft een beamertje, waaronder ondergetekende, met wellicht een paar bioscoopstoeltjes van Marktplaats (waaronder ondergetekende).

Er zijn ook mensen die nét even iets meer geld en moeite in hun filmbeleving steken. Hier tien bizarre thuisbioscopen. Welke vind jij de mooiste? Klik hier of op de foto voor de rest.

Paus zegt afspraak met Crowe & Aronofsky af

Paus Franciscus heeft een afspraak met onder anderen acteur Russell Crowe en regisseur Darren Aronofsky afgezegd. De paus zou met de mannen om de tafel gaan vanwege de film Noah, die Aronofsky regisseerde en waar Crowe de hoofdrol in speelt. De afspraak is afgezegd omdat het Vaticaan geen zin had in het spektakel dat mogelijk zou ontstaan als de acteur en regisseur naar Rome zouden reizen, meldt het Amerikaanse filmvakblad Variety.

Hoewel de bijeenkomst nooit officieel werd bevestigd, was het plan dat de paus en de heren elkaar woensdag zouden treffen. De paus zou mogelijk 125 miljoen dollar schenken aan het bijbeldrama, dat het verhaal vertelt van Noach. Aronofsky zei eerder al dat de ontmoeting mogelijk niet zou plaatsvinden als de afspraak bekend werd gemaakt.

Noah, dat in Nederland in april uitkomt, zorgt voor veel ophef bij verschillende religieuze groepen. Zo weigeren de Arabische landen Qatar, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten de film te vertonen en maakten gelovige Amerikanen zich druk omdat het verhaal niet bijbelgetrouw wordt verteld.


Paus zegt afspraak met Crowe en Aronofsky af (Foto: Novum)

'NSA tapt in 1 land iedereen af'

Washington Post meldt op basis van Edward Snowden en anderen dat de Amerikanen minstens één land voor de volle honderd procent hebben afgetapt of nog steeds aftappen. De gesprekken van alle burgers van 't land werden/worden minstens een maand opgeslagen.

Op verzoek van de Amerikaanse regering wordt geheim gehouden welk land de dupe is van het massale afluisteren. Het zogeheten MYSTIC-programma draaide sinds 2009 op volle toeren en bezat vanaf 2011 de capaciteit om alle gesprekken in een compleet land af te luisteren en al de gesprekken 30 dagen of langer op te slaan.

Het is onbekend of het programma nog draait. Wel is bekend dat de NSA nog steeds miljarden investeert in het bouwen van nog meer en nog grotere datacenters.  In januari beloofde Obama nog dat 'de VS geen gewone mensen bespioneren die geen dreiging zijn voor onze nationale veiligheid.'

Klaarblijkelijk waren/zijn de inwoners van één bepaald land helaas tot op de allerlaatste ziel een dreiging voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.

Ook Bertens in hoofdtoernooi Miami

Kiki Bertens heeft zich knap weten te plaatsen voor het hoofdtoernooi van het WTA-toernooi van Miami. De Nederlandse was in de tweede kwalificatieronde met 6-4 en 6-4 te sterk voor de Slowaakse Jana Cepelova, de nummer 72 van de wereld, die als eerste was geplaatst bij de kwalificaties.

Bertens is daarmee de tweede Nederlandse vrouw die in het hoofdtoernooi zit. Indy de Vroome kreeg eerder al een wildcard voor het toernooi. Bij de mannen plaatste Thiemo de Bakker zich eerder al voor het hoofdtoernooi, waartoe Robin Haase en Igor Sijsling al direct waren toegelaten.

[upd] Toestaan wapengebruik bevestigd voor OekraÔens leger

Update 19.38 uur: regering bevestigt toestaan wapengebruik

Onderstaand bericht kwam bij monde van journalisten die het hoorden van een commandant ter plaatse. Nu bevestigt ook de Oekraïense regering op haar website het legitimeren van geweld.

"In verband met het overlijden van de Oekraïense onderofficier Kakoerin S. is het de Oekraïense strijdkrachten gestationeerd op de Krim toegestaan wapens te gebruiken." 

Een andere Oekraïener raakte volgens de regeringsverklaring in levensgevaar door in zijn nek geschoten te worden.

Update 19.19 uur: wapengebruik toegestaan
De Oekraïense strijdkrachten in hun bases op de Krim hebben zojuist toestemming gekregen om hun wapens te gebruiken om zichzelf te verdedigen. Dit in reactie op de doodgeschoten Oekraïener:

Oorspronkelijk bericht: 
De bestorming van een legerbasis door gewapende lieden heeft dinsdag het leven geëist van een Oekraïense militair. Dat heeft een woordvoerder van het Oekraïense leger gezegd. Een andere militair raakte gewond.

Op Facebook schreef woordvoerder Vladislav Seleznev dat de basis in Simferopol werd bestormd door onbekende gewapende lieden. Bij de bestorming werd een vrachtwagen gebruikt die was voorzien van een Russische vlag.

De Oekraïense premier Jatsenjoek spreekt van een oorlogsmisdaad, en zegt dat er nu een militair conflict is ontstaan bovenop het al bestaande politieke conflict. Hij stelt dat de aanvallers Russische soldaten waren.

[upd] 'D66 verslaat PvdA in grote steden'

Volgens een peiling van Maurice de Hond wint D66 de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. De democraten zouden met twaalf zetels de grootste partij van de stad worden, iets dat de Partij van de Arbeid dan voor het eerst sinds 1946 niet zou lukken.

Momenteel bezet de PvdA 15 zetels in de gemeenteraad; D66 heeft er zeven. Volgens de peiling van De Hond moeten de sociaaldemocraten na woensdag met tien zetels genoegen nemen, aldus Het Parool. Dat zou een historisch verlies zijn gezien de PvdA nooit minder dan twaalf zetels binnenhengelde. Het gemeentelijk onderzoeksbureau peilt beide partijen op tien zetels.

D66 zal zich evenwel niet te snel rijk rekenen. De partij liet na een eerdere gunstige peiling al weten dat de PvdA haar geöliede gecampagnemachine doorgaans goed weet te gebruiken en altijd weer inloopt. Bovendien is te verwachten dat de uitslag zeer sterk van de opkomst zal afhangen. Die zou ditmaal historisch laag uitvallen.

Update 19.30 uur
Ook volgens de laatste peiling voor de gemeenteraadsverkiezingen verslaat D66 morgen de PvdA. Net als de voorlaatste peiling komt D66 op twaalf zetels uit. Wel lopen de sociaaldemocraten zoals verwacht een zetel in en scoren er elf.  Dat zei De Hond dinsdagavond in De Wereld Draait Door.

De Hond schat de opkomst morgen op een procent of 45. Dat is 9 procentpunten minder dan in 2010, en volgens de opiniepeiler is de hoofdreden dat mensen niet meer weten wat ze moeten stemmen. Kiezers zijn teleurgesteld in de PvdA en de VVD, en de aanhang van deze partijen zou het dan ook laten afweten.

Ook voor Den Haag en Rotterdam maakte De Hond peilcijfers bekend. In de hofstad kan D66 er met het been vandoor gaat waar PvdA en PVV om vechten. De democraten zouden daar acht zetels halen, terwijl de sociaaldemocraten en de partij van Wilders beide met zeven genoegen moeten nemen. In de Maasstad wordt Leefbaar Rotterdam met zestien zetels als winnaar aangewezen; de PvdA zou daar met elf zetels in de gemeenteraad komen.

Op dit moment is de Partij van de Arbeid in zowel Amsterdam, Den Haag als Rotterdam de grootste partij.

Mollema wanhoopt niet na teleurstellende Tirreno

Bauke Mollema denkt ondanks zijn teleurstellende optreden bij Tirreno-Adriatico een rol van betekenis te kunnen spelen bij Milaan-San Remo. "Ik ben niet iemand die heel lang stil blijft staan bij het verleden", vertelt de renner van Belkin na zijn 22e plaats in het eindklassement aan Novum Nieuws. "Ik heb alle hoop dat het komende week beter gaat."

Mollema was net als ploeggenoot Robert Gesink met hoge verwachtingen naar Italië gereisd. Het werd voor beide coureurs een teleurstelling. Gesink stapte zaterdag af omdat hij plasproblemen had. Mollema kwam er in de bergetappes niet aan te pas.

"Het is niet de Tirreno geworden waar ik op gehoopt had", erkende Mollema na de laatste tijdrit in San Benedetto del Tronto. "Mijn vormpeil is vergelijkbaar met vorig jaar. Het was niet slecht, maar ik kon niet met de besten mee. Daar is niets aan te doen."

In de laatste tijdrit werd Mollema 131e. "Het was niet echt mijn tijdrit. Als je in de top tien staat, kun je je nog opladen voor een vlakke tijdrit en is een plaats bij de beste twintig mogelijk, maar nu is dat gewoon lastig."

Mollema denkt dat er in de eerste grote klassieker van het seizoen andere dingen van hem worden gevraagd dan in de Tirreno. "Ik heb het idee dat de kortere klimmen mij op dit moment beter liggen", zo kijkt hij vooruit op de finale van Milaan-San Remo.

De Groninger zou in eerste instantie samen met zijn ploeg in Italië blijven, maar moet wegens privéomstandigheden terug naar Nederland. Zaterdagochtend vliegt hij weer terug naar Italië.


Mollema hoopt in Milaan-San Remo betere benen te hebben. (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Naaktfoto's om stemmen te trekken

Een lokale partij uit Schiedam heeft een opmerkelijk middel ingezet om wat meer stemmen binnen te harken. Een kandidaat-raadslid van de partij geeft zich namelijk letterlijk bloot op de verkiezingsposters.

"Ik ben wie ik ben, zonder opsmuk. En ik sta voor wat ik zeg. En dat wil ik laten zien", zo motiveert Ingrid Coenradie de beslissing om haar mooi gevormde derrière in te zetten tegen de gevestigde orde. De politica heeft samen met haar man, die tevens campagneleider van Progressief Schiedam is, deze prima beslissing genomen.

De rock- en popzangeres wil met deze actie zeggen dat ze het lef heeft zichzelf bloot te geven en zich niet anders voordoet dan dat ze is. Ook wil ze op deze manier aandacht vragen voor misstanden uit het verleden. Hierbij doelt Ingrid waarschijnlijk op de affaire Verver, waarbij de toenmalig burgermeester zich schuldig maakte aan belangverstrengeling. Dit kostte destijds het hele plaatselijke college de kop.

Snake gaat van start

Met een video die misschien wel net zo lang is als het spel zelf start een nieuwe tijd voor eindbaas Snake, met Metal Gear Solid V: Ground Zeroes. Het duurt nog twee dagen voor de game echt te koop is, maar de launchtrailer is al te bezichtigen.

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes is te koop voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Wil je weten wat onze eigen donald_dick van de game vindt? Lees dan hier zijn review.

Sauber gelooft nog in Russisch geld

De deal tussen de Russische investeerders rond coureur Sergey Sirotkin en het Formule 1-team Sauber leek helemaal van de baan te zijn, maar achter de schermen blijken er toch nog onderhandelingen te zijn. Deze verlopen echter wel stroef.

De pas 18-jarige Sirotkin werd vorig jaar samen met zijn investeerders bij Sauber binnengehaald om het team van de ondergang te redden. De Rus werd derde coureur bij het team uit Hinwil en zou klaargestoomd worden voor een zitje voor dit seizoen. Het geld bleef echter uit, waardoor de jonge rijder nu een rol in de marge lijkt te hebben.

Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn heeft aan f1news.ru laten weten dat er nog steeds met Russische bedrijven gesproken wordt. "De les die wij in de afgelopen maanden geleerd hebben is dat wanneer je met zulke organisaties omgaat je hun begrip van tijd moet snappen. Tijdens deze onderhandelingen zijn voor deze bedrijven soms andere dingen belangrijker dan de Formule 1."

Sirotkin zal dit seizoen, net als vorig jaar, uitkomen in de World Series by Renault. De jonge Rus zal gaan rijden voor Fortec. Sauber verwacht van hem resultaten, waarna verder gekeken zal worden wat er mogelijk is.

Kansjongeren gaan lesgeven

Kansarme jongeren krijgen in de drie grote steden de kans om te vertellen over hun kansloze leventje. De bedoeling van jongerenproject The Social Effect is een beetje begrip te kweken voor diverse groepen jeugdigen in de maatschappij.

Dertig klassen van zeven scholen in Rotterdam krijgen negen maanden lang een uur per week les van iemand die meer streetwise is, dan geschoold of op een andere manier wijs.

Tijdens de lessen komen belangrijke dingen aan bod als subculturen, non-verbale en verbale communicatie en het ondergaan van vooroordelen. Volgens een woordvoerster van het project zijn dit "zaken waar de jongeren die geen scholing hebben zelf ervaring mee hebben en vaak negatief door zijn beïnvloed".

Het door de gemeente Rotterdam ondersteunde project gaat van start in dezelfde stad, later volgen Den Haag en Amsterdam.

EU erkent annexatie van de Krim niet

De Europese Unie erkent de annexatie van de Krim door Rusland niet en zal dat ook nooit doen. Dat hebben de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy en president van de Europese Commissie José Manuel Barroso gezegd in een gemeenschappelijke verklaring.

Het referendum van afgelopen zondag waarin de bevolking van de Krim zich uitsprak voor aansluiting bij Rusland is volgens Barroso en Van Rompuy in strijd met de wet. Daarmee is ook de uitslag van het referendum onwettig. Beiden menen dat de soevereiniteit, de territoriale integriteit en onafhankelijkheid van Oekraïne moet worden gerespecteerd.

Deze week bespreekt de Europese Raad de situatie op de Krim en wordt overlegd over een gezamenlijk Europees antwoord.

De Bakker naar hoofdtoernooi in Miami

Tennisser Thiemo de Bakker is de derde Nederlandse man die aan het masterstoernooi in Miami meedoet. De Westlander won dinsdag in de tweede kwalificatieronde van de Rus Jevgeni Donskoj (22): 7-6 (4) en 7-6 (5). Beide mannen gaven in de hele partij geen breakpunt weg.

Robin Haase en Igor Sijsling zijn direct geplaatst voor het hardcourttoernooi. Bij het toernooi in Miami, ook wel het vijfde grandslamtoernooi genoemd, neemt Haase het in de eerste ronde op tegen Lleyton Hewitt. Sijsling treft de Fransman Édouard Roger-Vasselin. De Bakker wordt pas ingeloot als alle qualifiers bekend zijn.

Bij de vrouwen doet alleen Indy de Vroome direct mee aan het hoofdtoernooi. Zij kreeg een wildcard. Kiki Bertens staat in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi en is één zege verwijderd van het hoofdtoernooi.

Tweede Kamer wil van atoombommen af

Het kabinet moet zich in NAVO-verband inzetten voor de beëindiging van de Nederlandse kernwapentaak. Dat staat in een voorstel van D66 waar een meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag mee heeft ingestemd.

Het is een publiek geheim dat Nederland een van de NAVO-landen is met een kernwapentaak. Dat houdt in dat in Nederland Amerikaanse atoombommen liggen opgeslagen. De Tweede Kamer wil af van die bommen. Het kabinet weigert daar tot nu toe op in te gaan, omdat het niet wil bevestigen dat er in Nederland atoombommen liggen.

De stemming in de Tweede Kamer komt vlak voor de nucleaire top die volgende week plaatsvindt in Den Haag. Dan praten wereldleiders, inclusief de Amerikaanse president Barack Obama, over nucleaire veiligheid.

Moyes voelt zich zeker van positie bij United

David Moyes vreest niet voor zijn positie bij Manchester United. Volgens de Schot is zijn baan veilig en zal de Engelse landskampioen onder zijn leiding weer herrijzen. De geplaagde coach zei dit dinsdag in aanloop naar het belangrijke Champions League-duel tegen Olympiakos Piraeus, de laatste kans voor United op een prijs dit seizoen.

Moyes tekende in mei een zesjarig contract als opvolger van landgenoot Sir Alex Ferguson, maar kreeg de Red Devils nog niet aan de praat. De coach staat naar eigen zeggen niet ter discussie omdat United een club is 'met een scherpe langetermijnvisie'. Moyes zegt bovendien dat de gehele clubleiding zeer positief is over zijn toekomstplannen.

Moyes stelt veel steun te ondervinden van Ferguson, de man die hem aanbeval bij United. De twee hebben nog regelmatig contact. "Hij vertelde me al voordat ik hier kwam dat het een moeilijke klus zou worden, maar hij is altijd bereid te helpen."

Ondertussen wordt de druk van buitenaf wel groter. United staat slechts zevende in de Premier League en werd zondag in eigen huis overklast door Liverpool (0-3). De club uit Manchester tankte zodoende weinig vertrouwen voor het treffen met Olympiakos. De ploeg van Robin van Persie moet woensdag voor eigen publiek een 2-0 achterstand goedmaken.

Malori wint tijdrit Tirreno, eindzege Contador

Adrian Malori heeft dinsdag de afsluitende tijdrit in de Tirreno-Adriatico gewonnen. De Italiaan van Movistar had 10.13 minuten nodig voor de 9,1 kilometer lange tijdrit in San Benedetto del Tronto. Daarmee was hij zes tellen sneller dan Fabian Cancellara (Trek) en elf sneller dan Bradley Wiggins (Sky). Tom Dumoulin (Giant-Shimano) gaf negentien seconden toe en werd vijfde.

De eindzege in de Tirreno is voor Alberto Contador. De Spanjaard van Tinkoff-Saxo stond in het eindklassement 2.05 minuten voor op Nairo Quintana (Movistar) en 2.14 op zijn ploeggenoot Roman Kreuziger. Contador won onderweg naar de eindoverwinning in de koers van de twee zeeën twee etappes.

Extra controle op volmachten in Roermond

Alle kiezers die woensdag met een volmacht stemmen in Roermond worden 'extra gecontroleerd'. Dat meldt een woordvoerder van burgemeester Peter Cammaert (CDA) dinsdag.

Hoe de controle er precies uitziet, wil de zegsman niet vertellen. "Maar mensen die stemmen hebben geronseld moeten nog maar eens goed achter hun oren krabben of ze morgen wel naar het stembureau moeten gaan."

Aanleiding is het justitieonderzoek naar het ronselen van stemmen voor de Roermondse gemeenteraadsverkiezingen. Burgemeester Cammaert heeft daar vorige week aangifte van gedaan. Hij wil nog steeds niet zeggen welke partij hij verdenkt van de frauduleuze praktijken.

De gemeente liet vorige week weten 'concrete aanwijzingen' te hebben dat in Roermond is geprobeerd stemmen te ronselen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens de woordvoerder zijn er namen genoemd, maar moet eerst alles worden uitgezocht om te voorkomen dat iemand ten onrechte wordt beschuldigd

Geen Engels meer in A'damse tram

Toeristen en expats zoeken het voortaan zelf maar uit: de halte-omroepen in de GVB-trams te Amsterdam worden weer bijna uitsluitend in het Nederlands gedaan. De oproepen zouden te lang zijn - of de afstanden tussen de haltes te kort - om de Engelstalige versies erbij te doen.

Het gaat dan om berichten als 'Leidseplein, entertainment area', of 'Dam Square, royal palace'. Deze werden bijna vijf jaar geleden op verzoek van D66 geïntroduceerd, schrijft Het Parool. Die partij ziet Amsterdam als internationale stad graag tweetalig worden, naar het voorbeeld van steden als Barcelona.

Maar niet alleen de halte-afstanden gooiden roet in het eten, ook de zogenaamde Stichting Taalverdediging roerde zich en tekende protest aan bij de gemeenteraad.  Met het verdwijnen van de Engelstalige oproepen is de stichting dan ook in haar nopjes.

Sommigen waren evenwel om een andere reden minder blij met de oproepen van de GVB-medewerker in de Amsterdamse trams, die steenkolenengels werden genoemd. Den Haag is op dat vlak deftiger en zet keurig BBC-Engels in de tram in. Rotterdam doet momenteel onderzoek naar de wenselijkheid van Engels in de tram.

[vid] Bill Bailey geeft 2e show in Amsterdam

De Engelse komiek Bill Bailey geeft een extra optreden in Nederland. Bailey staat nu naast 14 mei ook op 12 mei met zijn show Qualmpeddler in De Meervaart in Amsterdam. Dat heeft concertorganisator Mojo dinsdag bekendgemaakt.

De optredens in het theater in de Amsterdamse wijk Osdorp zijn de eerste shows die de Brit in Nederland geeft. Bailey vertelt in Qualmpeddler anekdotes en zingt vreemde liedjes. Afgelopen jaar reisde hij al met zijn show door Groot-Brittannië en beklom hij ook het podium in onder meer Estland, Finland en Australië. De kaartjes voor het optreden op 14 mei zijn uitverkocht, de tickets voor de toegevoegde show op 12 mei zijn al te koop.

De 50-jarige Bailey begon zijn carrière in 1984 en werd meerdere keren door diverse Britse media uitgeroepen tot een van de beste komieken. De muzikale Engelsman reisde met meerdere programma's langs de theaters en was daarnaast te zien in programma's als Never Mind the Buzzcocks en Have I Got News for You.

[pic] 'Hoer! Gefeliciteerd met je kind!'

Een kersverse moeder heeft onlangs een wel heel opmerkelijk cadeautje gekregen. Op een felicitatiekaartje voor de kleine wordt zij abusievelijk uitgemaakt voor hoer.

Toen de moeder de envelop opende, kon ze haar ogen niet geloven. Een lief, zelfontworpen kaartje zat erin. Compleet met domme fout.

Deze tekst blijkt te zijn gedrukt door een persoon die waarschijnlijk nooit verder is gekomen dan de brugklas van het vmbo. "Hoer! Gefeliciteerd met Tigo", luidt de tekst op het rompertje op het kaartje.

De zus van de ontvangster heeft de fout doorgespeeld naar de Facebook-pagina van Taalvoutjes. Zij gaat er prat op dat de fout echt is. "Dit via internet gegenereerde felicitatiekaartje kreeg mijn zus onlangs na de geboorte van haar zoon Tigo", aldus de tipgeefster aan Taalvoutjes. "De man die hem gestuurd had schaamde zich dood. Maar mijn zusje vond het met stip de grappigste kaart."

 

Strootman met goed gevolg geopereerd in AMC

Kevin Strootman is dinsdag succesvol onder het mes gegaan in het AMC in Amsterdam. In de twee uur durende operatie werd Strootmans kruisband gereconstrueerd, terwijl ook blessures aan zijn mediale band en meniscus werden behandeld. De middenvelder begint over een paar dagen aan zijn revalidatie. Dat meldt zijn club AS Roma.

Strootman raakte vorige week zondag tegen Napoli zwaar geblesseerd. Hij bleek niet alleen zijn voorste kruisband, maar ook de binnenband in zijn linkerknie gescheurd te hebben. Bovendien beschadigde hij zijn meniscus. De oud-PSV'er moet door zijn blessureleed het WK in Brazilië missen.

Maandag kreeg Strootman in de wedstrijd tegen Udinese een hart onder de riem gestoken van zijn ploeggenoten. AS Roma warmde op in oranje shirts en Francesco Totti juichte na zijn doelpunt met een shirt van Strootman.

Dijsselbloem looft intrekken plannen ING

Het is een verstandig besluit van ING om de plannen voor het commercieel aanwenden van klantgegevens voor bedrijven voorlopig in de ijskast te zetten. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag gezegd tijdens zijn wekelijkse gesprek met RTL Z. Volgens de bewindsman is hiermee sprake van afstel.

Volgens Dijsselbloem is het plan niet van deze tijd. "Het gaat echt tegen de tijdgeest in. Mensen zijn bezorgd over wat er met hun gegevens gebeurt", zei hij. Als de bank de plannen ook nog eens onzorgvuldig presenteert en mensen ermee overvalt, is het draagvlak weg.

"Banken hebben de afgelopen jaren veel vertrouwen verloren en zijn druk doende dat terug te winnen. Dit past er niet bij. Ik denk dat er terecht van is afgezien", ging de bewindsman verder. ING kondigde maandag aan om alsnog een proef te starten als er voldoende draagvlak is, maar volgens Dijsselbloem is het plan definitief van de baan. "Ik heb begrepen dat ze ervan afzien."

De bewindsman is verder bereid om te kijken of de wet moet worden aangescherpt, om dergelijke praktijken onmogelijk te maken. "Ik ben er nog niet van overtuigd, ik denk dat de wet al vrij helder en streng is, maar laten we er naar kijken." Hij zal wel het College Bescherming Persoonsgegevens vragen of aanvullende wetgeving nodig is.

Ex-kampbewaker (93) opgepakt in Duitsland

De Duitse autoriteiten hebben een voormalige bewaker van het vernietigingskamp Auschwitz opgepakt. De 93-jarige oud-SS'er wordt verdacht van medeplichtigheid aan meervoudige moord.

Het openbaar ministerie in Schwerin deelde mee dat de man maandag na zijn aanhouding door een arts is onderzocht en gezond genoeg werd bevonden om in hechtenis te worden genomen.

De arrestatie is de jongste in een reeks landelijke onderzoeken naar dertig voormalige kampbewakers in Auschwitz die vorig jaar door speciale federale aanklagers werden geïdentificeerd.

De verdachte, wiens naam om privacyredenen niet bekend is gemaakt, zou in september 1944 als lid van de medische dienst van de SS in Auschwitz-Birkenau hebben gewerkt. In de tijd dat hij er werkte werden meer dan 1700 mensen vermoord in de gaskamers.

Bananaman krijgt eigen film

De Britse superheld Bananaman krijgt een eigen film. Dat valt op te maken uit de onlangs gelanceerde website Bananamanmovie.com. Aan details ontbreekt het nog, maar er valt wel alvast te lezen dat de film volgend jaar moet uitkomen en dat het Britse Elstree Studios de productie op poten zet.

Net als in de tekenfilmserie uit de jaren tachtig zal ook deze film vol zitten met slechte grappen. De leus van de film is in elk geval 'Peel the Power'. De serie was destijds ook nagesynchroniseerd op de Nederlandse tv te zien.

Bananaman is een duidelijke persiflage op de bekende Amerikaanse superhelden. Ditmaal is het de iele Eric Wimp die, als hij een banaan eet, verandert in een supergespierde held. In potsierlijk pak met bananenlaarzen gehesen bestrijdt hij het kwaad in de wereld.

Betogers tegen top lopen door Den Haag

Betogers tegen de nucleaire top in Den Haag houden zondag een mars door de stad. Dat heeft Rene Oosterhuys van protestgroep Stop de NSS dinsdag gezegd.

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag heeft goedkeuring gegeven voor de actie waarbij de betogers van het Hobbemaplein naar het centrale Spuiplein zullen lopen. Volgens de gemeente Den Haag is er 'goed overleg' geweest met de organisatoren.

Vorige week lieten de organisatoren weten dat nog niet zeker was of de demonstranten door Den Haag konden lopen. Stop de NSS, waarbij meerdere groepen zich hebben aangesloten, denkt dat in elk geval 150 tot 200 mensen aan de protestactie mee zullen doen.

Ze zijn tegen kernwapens, voor groene energie, of vinden dat de wereldleiders zich beter kunnen bezighouden met de bestrijding van de armoede.

Den Haag heeft behalve de demonstratie van Stop de NSS een 'divers palet' aan aanmeldingen gekregen voor demonstraties voorafgaand en tijdens de top. Het gaat daarbij om betogers die rond een denkbeeldige krater van een kernbom willen fietsen tot een demonstratie van Tibetanen. De meeste acties zijn op het Malieveld.

Kelderman richt zich op klassement in CataloniŽ

Wielrenner Wilco Kelderman mikt volgende week in de Ronde van Catalonië op een plek in de top van het algemeen klassement. De Belkin-renner was in Parijs-Nice al goed, maar finishte door pech buiten de top tien. Ook Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk hebben een beschermde status.

Zowel Kelderman, Ten Dam als Kruijswijk hebben een beschermde status in de Spaanse rittenkoers, legt ploegleider Michiel Elijzen uit. "Maar na Parijs-Nice is het duidelijk dat Wilco de man in vorm is."

De drie Nederlandse kopmannen krijgen van 24 tot en met 30 maart gezelschap van landgenoten Martijn Keizer en Stef Clement. Ook de Australiërs Jack Bobridge en David Tanner en de Duitser Paul Martens hebben een plekje in de Belkin-selectie.

Scheidsrechter met de dood bedreigd

Voetbalscheidsrechter Gert den Tuinder (43) uit Hoogvliet is afgelopen zaterdag in Bodegraven, voor aanvang van de voetbalwedstrijd Rohda 76 en Hermandad, met de dood bedreigd. Hij moest Rohda laten winnen anders zou hij "tussen zes plankjes van het terrein afgaan", stond op een kaart die hij uit handen kreeg van een jongen van rond de 14 jaar oud.

Den Tuinder, die eerder dinsdag zijn verhaal deed tegenover RTV Rijnmond, floot de wedstrijd nog wel maar deed daarna aangifte. Hij staat voorlopig niet meer op het veld, zei hij dinsdag, terugkijkend op het incident. "Overal waar je bent, kijk je om je heen; je bent continu op je hoede. Iedereen die vreemd is voor jou bekijk je met argwaan", vertelde hij.

Het incident vond plaats op de parkeerplaats in Bodegraven, net toen hij was aangekomen om Rohda tegen Hermandad uit Rotterdam te fluiten. De jongen gaf Den Tuinder een envelop met een rouwkaart waarop de bedreiging stond, inclusief een plaatje van een doodskist. De jongen rende daarna weg. Hij is nog spoorloos.

Rohda won overigens met 2-1, "maar niet omdat ik ze dat gunde", voegt Den Tuinder daar aan toe. Na de wedstrijd kreeg hij politiebescherming. "Ik heb als scheidsrechter voldoende meegemaakt, zelfs een keer dat 300 man met elkaar op de vuist ging. Maar dit slaat alles."

Van Geel hult zich in nevelen over vermeende doelwitten

Feyenoord overweegt zich naar verluidt voor volgend seizoen te versterken met Hakim Ziyech en Rajiv Van La Parra. Martin van Geel hult zich in nevelen. Het Algemeen Dagblad berichtte dinsdagochtend over de vermeende interesse van Feyenood in het tweetal van sc Heerenveen.

Technisch directeur Van Geel bouwt alvast aan de selectie voor volgend seizoen en zou daarbij zijn oog hebben laten vallen op beide talenten. Of er daadwerkelijk sprake is van serieuze belangstelling laat de beleidsbepaler van de Rotterdammers in het midden. "Daar kan ik niets over zeggen", reageerde hij ten overstaan van NU.nl. "Het versterken van de selectie is een continu proces. Daar zijn we vanaf vorig jaar september al mee bezig."

Ook de mogelijke komst van Willem van Hanegem kwam aan de orde tijdens het vraaggesprek. De Kromme zou graag weer wat betekenen voor Feyenoord en voerde reeds oriënterende gesprekken met Van Geel, algemeen directeur Eric Gudde en commercieel manager Mark Koevermans.

Ofschoon hij niet wil verklappen of een hernieuwde samenwerking aanstaande is, liet Van Geel doorschemeren dat Van Hanegem welkom is. "Over de inhoud daarvan kan ik ook niets kwijt, maar die gesprekken worden in een goede sfeer gevoerd", aldus de 53-jarige bestuurder.

[pic] TransnistriŽ wil ook bij Rusland

Het internationaal nooit erkende Oost-Europese landje Transnistrië wil in navolging van de Krim ook graag Russisch worden. Dat meldt de Volkskrant op basis van Russische media.

Transnistrië (Kaartje van Wikipedia)
Transnistrië (Kaartje van Wikipedia)

Het land heeft een half miljoen inwoners, waarvan een minderheid Russisch, en scheidde zich in 1990 af van Moldavië. Het gebied is een langgerekte schil in het noordoosten van Moldavië.

De voorzitter van het Transnistrische parlement zou inmiddels aan de Doema in Moskou hebben gevraagd een wet aan te nemen waardoor Transnistrië na 22 jaar eindelijk weer in de schoot van moeder Rusland kan kruipen door onderdeel te worden van de Russische Federatie.

Sinds een korte burgeroorlog tussen Transnistrië en Moldavië in 1992 is het Russische leger in het land gestationeerd. Het land heeft een eigen parlement, staat, vlag en munteenheid: toepasselijk genaamd de Transnistrische roebel.

Omdat het land niet wordt erkend en inwoners geen Moldavisch paspoort kunnen krijgen, is het al vrij gebruikelijk om Russische paspoorten te hebben als Transnistriërs naar het buitenland reizen.

Met roebels en Russische paspoorten op zak en alweer 22 jaar het Russische 14e Leger in de achtertuin zal er voor de Transnistriërs zelf vrij weinig veranderen, mocht het land inderdaad Russisch worden.

Een documentaire van 12 minuten over (smokkelen in en via) Transnistrië:

Officiële logo van Transnistrië
Officiële wapen van Transnistrië

Kandidaat partij Van Rey is antigay

Een kandidaat-raadslid voor de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) heeft homoseksualiteit een ziekte genoemd. De LVR neemt stellig afstand van deze verklaring, laat de partij dinsdag weten.

De nummer 21 op de kandidatenlijst Mohamed Derkaoui noemde in 2012 op zijn Facebookpagina homoseksualiteit een ziekte. Hij reageerde op een artikel over een islamitische presentator die openlijk uitkomt voor zijn seksuele voorkeur.

"Hoewel de LVR in mei 2012 nog niet bestond neemt het partijbestuur en de huidige gemeenteraadsfractie afstand van deze uiting", aldus de partij in een verklaring.

Het bericht is pijnlijk voor de LVR, de partij van de van corruptie verdachte VVD'er Jos van Rey, omdat onlangs een convenant met homobelangenorganisatie COC is ondertekend. Hierin verklaart lijsttrekker Dré Peters dat hij zich sterk zal maken voor een betere behandeling van homoseksuelen.

Peters wil binnenkort de uitlating met Derkaoui bespreken.

Obama wil G7-overleg over Rusland

De Amerikaanse president Barack Obama wil volgende week met de andere leden van de G7 om tafel gaan om de situatie in Oekraïne en de Russische annexatie van de Krim te bespreken. Obama is volgende week in Nederland voor een top over nucleaire veiligheid (NSS), die in Den Haag wordt gehouden.

Obama wil in de marge van de NSS overleggen met de leiders van Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Japan, zei een woordvoerder van het Witte Huis. De groep heeft de voorbereidingen voor de volgende G8-top, die gepland stond in het Russische Sochi, al opgeschort. De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius zinspeelde eerder dinsdag op een mogelijke schorsing van Rusland als G8-lid.

Rond de 400 tips in zaak-Borst

De politie heeft tot dusver ongeveer 400 tips binnengekregen over de laatste uren en de dood van oud-minister Els Borst uit Bilthoven. De D66-politica werd op maandag 10 februari dood gevonden in de garage van haar huis aan de Ruysdaellaan. Ze is waarschijnlijk twee dagen daarvoor, op zaterdagavond, om het leven gekomen door een misdrijf.

Het rechercheteam werkt nog steeds op volle sterkte aan het onderzoek, zei een woordvoerder dinsdag. De politie denkt niet dat er sprake is van een uit de hand gelopen inbraak, want er zijn geen braaksporen in of rond het huis gevonden.

Rond de 400 tips in zaak-Borst
Rond de 400 tips in zaak-Borst (Foto: ANP)

Dijsselbloem: Fyra-deal acceptabel

De deal die de NS met AnsaldoBreda heeft gesloten over de afwikkeling van het Fyra-debacle is 'absoluut niet goed', maar 'in de gegeven omstandigheden acceptabel en verdedigbaar'. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Dijsselbloem heeft kritiek op de deal omdat nog steeds verlies wordt geleden en de reiziger nadeel ondervindt van het debacle met de spaghettiboemels, antwoordde hij op vragen van Eddy van Hijum (CDA). Die vroeg zich af of de NS de handdoek niet te snel in de ring heeft gegooid. Maar omdat de NS de schade heeft weten te beperken is de overeenkomst volgens de bewindsman toch goed uit te leggen,

Met de overeenkomst is niet alleen een mogelijk jarenlang slepend juridisch conflict van de baan. Ook is het resultaat positiever dan het al ingeboekte verlies. "Onder die laatste voorwaarde zijn we ermee akkoord gegaan", zei Dijsselbloem. Het ministerie van Financiën is de enige aandeelhouder van het spoorbedrijf. Dijsselbloem is geïnformeerd over de schikking die de NS wilde treffen.

Kern van de overeenkomst is dat alle aangeschafte roestbakken teruggaan naar de Italiaanse fabrikant. AnsaldoBreda stort 125 miljoen euro terug. Hierdoor beperkt de NS het verlies tot 88 miljoen euro. Aangezien de 125 miljoen al was afgeboekt zorgt de deal voor een meevaller van 37 miljoen, zei Dijsselbloem.

Het verlies is echter breder. De NS loopt ook nog honderden miljoenen euro's extra verlies omdat de komende jaren geen hogesnelheidstreinen rijden naar Brussel en Parijs. Dat bedrag komt voor rekening van de NS en zal ertoe leiden dat het bedrijf minder dividend afdraagt aan de staat.

BorstkankerpatiŽnten soms zonder chemo

Een selecte groep borstkankerpatiënten kan na de operatie waarmee een tumor verwijderd wordt, veilig afzien van chemotherapie. Uit een onderzoek naar de werkzaamheid van een specifieke test, de MammaPrint, blijkt dat goed voorspeld kan worden of patiënten uitzaaiingen krijgen of niet. Als blijkt dat de kans op uitzaaiingen erg klein is, is chemotherapie niet nodig.

Na een operatie wordt vaak chemotherapie gegeven om eventueel uitgezaaide kankercellen via de bloedbaan in het lichaam op te sporen en te vernietigen. "Hoe minder vaak we onnodige chemo moeten geven, hoe beter. Want chemo kan heel wat heftige bijwerkingen hebben", zei arts-onderzoeker Caroline Drukker van het Antoni van Leeuwenhoek dinsdag.

Chemotherapie heeft veel bijwerkingen zoals vermoeidheid, haaruitval en misselijkheid.

Groep borstkankerpatiënten kan zonder chemo
Borstkankerpatiënten soms zonder chemo (Foto: ANP)

12 jaar en tbs voor 'necrofiele moord'

Een 25-jarige man uit Zutphen die zijn ex-vriendin vorig jaar vermoordde is dinsdag veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Het slachtoffer had haar relatie met de Zutphenaar eind 2012 beëindigd, waarop hij erover na begon te denken om haar te doden. In mei deed hij dat uiteindelijk, door haar te wurgen met een riem.

Toen ze dood was had de man seks met het lichaam. De rechtbank noemde dat net als het OM eerder 'verwerpelijk', maar omdat de vrouw niet meer in leven was kan hij niet veroordeeld worden voor verkrachting. De rechtbank woog de necrofilie wel mee bij het bepalen van de hoogte van de straf.

Seks zonder condoom als trofee

Een onderzoek naar het neukgedrag op Engelse universiteiten heeft een schokkend feit blootgelegd. Er wordt namelijk steeds minder gebruikgemaakt van condooms. Sterker nog: seks zonder kapotje wordt zelfs gezien als een trofee.

Een 20-jarig meisje dat studeert aan de universiteit van Exeter heeft bekend onveilig te hebben geneukt met een jongen van wie ze wist dat hij chlamydia heeft. "Hij was er heel eerlijk over", vertelt ze. "Die avond maakten we er zelfs grappen over. Ik werd overmand door geilheid."

"Ik wist dat het zeer eenvoudig te behandelen is en dat de kans bestond dat ik helemaal niet zou worden besmet. Ik was die avond stomdronken dus dacht ik: 'Ik wil neuken!' Achteraf vrij stom, wat als hij iets anders had?"

Schokkende cijfers, maar uit een ander onderzoek is naar voren gekomen dat bijna een op de vijf 18- tot 30-jarigen gewoon onveilig zou vrijen met iemand waarvan bekend is dat deze een soa heeft. Sterker nog: 39 procent heeft dat al eens gedaan. Uit andere cijfers is gebleken dat maar liefst 39 procent van de studenten aan de prestigieuze Universiteit van Oxford zonder condoom neukt.

Ook William Wright, een 19-jarige economiestudent, maakt zich niet druk over een sok om de pielemuis. Hij beschrijft seks zonder condoom zelfs als het equivalent van het winnen van een trofee. "Ik gebruik nooit condooms, en de meeste van mijn kennissen ook niet", bekent hij. "Velen scheppen er zelfs over op. Seks met een condoom is niks aan, want je voelt minder. Gelukkig maken de meeste studentes zich er niet druk om."

Mede hierdoor is het aantal studenten dat een soa oploopt dramatisch gestegen. In slechts een jaar tijd is dit aantal van 6,8 naar 7,6 procent gegaan.

[upd] Wilders doet aangifte om dreigvideo

Een videoclip waarin rapper Hozni PVV-leider Geert Wilders 'ontvoert' en met vuurwapens bedreigt is 'walgelijk'. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) dinsdag in een interview met RTL Z. Wilders heeft laten weten aangifte te zullen doen.

"Het is walgelijk. Het is echt vreselijk", zei Rutte. Nederland kent een hele open democratie waarbij politici in alle openheid hun werk kunnen doen. "Dat een of andere idiote cabaretier walgelijke filmpjes maakt, ik heb er geen woorden voor. Het is vreselijk."

In de video is te zien hoe een acteur met een blonde pruik geknield zit voor een groene vlag met islamitische teksten. Twee mannen houden hem onder schot met een pistool op zijn hoofd. Aan het eind van de clip klinkt buiten beeld vervolgens een pistoolschot.

Update 15.06 uur
Wilders gaat aangifte doen in verband met de videoclip. Hij spreekt van een 'ziekelijk en walgelijk' filmpje. "Het gaat door merg en been", zei Wilders dinsdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Dat er een pistool tegen je hoofd wordt gehouden dat afgaat is 'te ziek voor woorden', zei Wilders. "Dit gun je je ergste vijand niet." Volgens Wilders kan de videoclip weer andere mensen op andere gedachten brengen. "Ik ben een democratisch gekozen politicus en je hoef het niet met me eens te zijn, maar ik ben niet vogelvrij."

Wilders doet aangifte omdat het filmpje oproept tot haat en geweld. "Dit is duidelijk de grens over."

Oud-Ajax-aanvaller Sonck stopt met voetbal

Wesley Sonck stopt aan het einde van het seizoen met voetballen. Dat heeft de 35-jarige Belg gezegd tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws. De oud-Ajacied speelt dit seizoen al niet meer bij een profclub. Hij komt uit voor Appelterre, dat op het vijfde niveau van België uitkomt.

Sonck, die behalve een seizoen bij Ajax ook bij onder meer Borussia Mönchengladbach, Racing Genk, Lierse SK en Club Brugge speelde, kan het fysiek niet meer opbrengen. "Het is op." Hij maakt het seizoen nog wel af bij Appelterre, waar zijn broer Kevin aanvoerder is.

Bang om het voetbal te missen is 55-voudig international Sonck niet. "Ik zal zeker niet in een zwart gat vallen door al mijn opdrachten als analist."

Overheid begint met proef met implantatenregister

De overheid begint deze maand met een proef voor het landelijke implantatenregister. Tot de zomer worden alleen mensen met borstimplantaten geregistreerd, meldt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Het is de bedoeling dat aan het eind van jaar een begin wordt gemaakt met de registratie van andere implantaten, zoals pacemakers en kunstheupen. Met de proef wordt voor die tijd de technische haalbaarheid van het register getoetst.

Schippers kondigde het register in 2012 aan. Aanleiding waren lekkende borstimplantaten van de Franse fabrikant PIP. Toen konden vrouwen die deze implantaten hadden niet snel opgespoord worden. Met het landelijke register is bij complicaties straks wel snel na te gaan wie bepaalde implantaten heeft.

IBAN is eitje voor consument

Consumenten hebben door de bank genomen geen enkele moeite met het invullen van een acceptgiro met IBAN-nummer. Bijna 93 procent van de nieuwe acceptgiro's die vorige week binnenkwam, was goed ingevuld, meldt beheerder Currence dinsdag.

Dat de meeste invullers hun weg op de IBAN-acceptgiro kunnen vinden, bewijst volgens Currence dat de migratie naar IBAN bijna is voltooid. Eigenlijk moesten betalingen zonder IBAN-rekeningnummer al vanaf februari niet meer mogelijk zijn. Doordat veel bedrijven niet klaar waren voor de overstap, werd de termijn in januari naar voren geschoven door de Europese Commissie.

De consument is er volgens Currence echter helemaal klaar voor. "Consumenten weten van het bestaan van IBAN en kunnen hun eigen IBAN-nummer vinden."

De meeste betalingen worden tegenwoordig via internetbankieren voldaan. Toch gaat een op de vier betalingen nog altijd via acceptgiro. Vanaf 2019 wordt deze manier om te betalen afgeschaft.

Door de overstap naar IBAN in januari is het aantal acceptgiro's wel sterk gedaald. De eerste twee maanden van het jaar werden 5,9 miljoen acceptgiro's verwerkt, tegen 7,5 miljoen in die periode een jaar eerder.

Rutte heeft geen spijt van verkiezingsbelofte

Premier Mark Rutte (VVD) heeft er geen spijt van dat hij in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 werkenden een douceurtje van duizend euro in het vooruitzicht heeft gesteld. Dat zei Rutte dinsdag bij RTL Z.

CDA-leider Sybrand Buma schoof de verwachte lage opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen dit weekeinde in de schoenen van Rutte. Reden is diens verkiezingsbelofte uit 2012 waardoor veel kiezers zich verraden voelen door de VVD. Door zijn 'loze beloften' schaadt Rutte het aanzien van de politiek, zei Buma in De Telegraaf.

Rutte staat echter nog steeds achter zijn belofte, die inmiddels ook grotendeels is ingelost. De arbeidskorting die de duizend euro zou moeten opleveren is inmiddels opgelopen tot boven de zevenhonderd euro. Mensen merken het echter niet omdat de algemene lasten niet omlaag konden gaan.

"Ik vind dat vreselijk", zei Rutte die goed snapt dat mensen 'niet staan te juichen' over die duizend euro. Hij hoopt dat aan het eind van de kabinetsperiode ruimte komt voor lastenverlichting. Daarvoor is het zaak dat het huidige kabinetsbeleid wordt uitgevoerd, aldus de premier.

Verdachten Drentse moorden in juni voor de rechter

De twee mannen uit Hoogeveen van 28 en 29 jaar die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de drie moorden in Drenthe moeten 3 juni voor de rechtbank in Assen verschijnen. Dit meldt de raadsman van de jongste verdachte. De zaak wordt die dag niet inhoudelijk behandeld.

De mannen worden ervan verdacht een bejaard echtpaar in Exloo en een 55-jarige man op het Dwingelderveld te hebben gedood. De raadsman wilde niet zeggen of de mannen hebben bekend.

Het bejaarde echtpaar werd eind juli in hun woning om het leven gebracht. De bankpassen van dit stel werden na de moord meegenomen en gebruikt in Assen. De 55-jarige man werd een halfjaar eerder, in november 2012, op klaarlichte dag doodgeschoten toen hij in het natuurgebied Dwingelderveld zijn hondjes uitliet. Ook de bankpas van dit slachtoffer werd meegenomen. De politie gaat voorlopig uit van roofmoord.

De verdachten werden begin deze maand in hun woning in Hoogeveen aangehouden. Ze verbleven een week voor de dood van het echtpaar in de buurt van Exloo en hebben daar mogelijk op een camping overnacht.

Evans uit de Tirreno

Cadel Evans heeft de Tirreno-Adriatico dinsdag voortijdig verlaten. Dat maakte zijn ploeg BMC bekend. De Australische renner heeft de slotetappe, de individuele tijdrit over 9,1 kilometer in en rond San Benedetto del Tronto, laten schieten.

Evans speelde geen rol van betekenis in de Tirreno. Hij wil zich nu richten op de trainingen met het oog op de Giro. "Helaas waren de resultaten totaal niet wat ik ervan had verwacht. Ik ben teleurgesteld, want we hebben hard gewerkt. Het beste is om nu naar huis te gaan en opnieuw te beginnen richting mijn volgende doelen", aldus Evans.

Evans uit de Tirreno
Evans uit de Tirreno (Foto: ANP)

Schade aan been Van den Broek valt mee

De schade aan het rechterbeen van Jurgen Van den Broeck is te overzien. Een doktersbezoek wees dinsdag uit dat de diepe snijwonden rond zijn knie goed genezen, meldt werkgever Lotto-Belisol. De 31-jarige Van den Broeck kwam donderdag in de tweede etappe van de Tirreno-Adriatico ten val en moest opgeven.

"Er werd wat dood weefsel rond de snijwonden weggenomen. Ook de andere letsels evolueren goed", verklaart Lotto. Volgens de Belgische wierploeg hervat Van den Broeck donderdag de normale trainingssessies. Als hij die goed doorstaat, verschijnt Van den Broeck maandag aan de start in de Ronde van Catalonië.

Donderdag rokjesdag: 21 graden

Volgens weerbureau MeteoConsult wordt het weer snel lenteweer. Om precies te zijn donderdag: er wordt een zonovergoten dag verwacht met 18 tot 21 graden op de thermometer.

Er zal helaas wel een krachtige wind vanuit het zuiden waaien: aan zee windkracht 6. Voordeel van wind uit 't zuiden is dat die doorgaans warmer is dan noordenwind (goh).

Met de voor vroege lente vrij zwoele temperaturen is het heel wel mogelijk dat rokjesdag dit jaar officeel komende donderdag plaatsvindt.

In de nacht naar vrijdag, stelt het bureau in haar persbericht, gaat het helaas weer regenen. In het weekend komt de temperatuur waarschijnlijk niet boven de 11 graden uit.

Wijnaldum speelt mogelijk tegen Roda JC

Philip Cocu houdt het voor mogelijk dat hij Georginio Wijnaldum bij de selectie haalt voor de Eredivisiewedstrijd tegen Roda JC. De aanvallende middenvelder was lang uit de roulatie door een rugblessure.

Wijnaldum kwam dit seizoen pas zes wedstrijden in actie bij PSV. Zijn laatste wedstrijd was uit tegen FC Twente, die op 14 september werd gespeeld. Sindsdien zat hij aan de kant met de blessure. Het werd verwacht dat Wijnaldum rond de winterstop reeds terug zou keren in het elftal van PSV, maar het herstel duurde langer. Begin deze maand kwam de middenvelder een maal in actie voor Jong PSV, tegen Helmond Sport, maar hij kende daarna een terugval.

Wijnaldum was in zijn eerste wedstrijden dit seizoen wel belangrijk voor PSV. Hij trof vier maal doel in de wedstrijden die hij speelde. Met Wijnaldum op het veld ging ook geen enkele wedstrijd verloren voor de Eindhovenaren.

Wijnaldum tegen Helmond SportGeorginio Wijnaldum in actie met Jong PSV (PRO SHOTS/Toin Damen)

Korte film Ballen naar filmfestival Brussel

De korte film Ballen is geselecteerd voor de internationale competitie van het Brussels Short Film Festival. De film, die over de gevolgen van zaadbalkanker gaat, is al online te zien maar wordt in de Belgische hoofdstad voor het eerst vertoond op het filmfestival, dat plaatsvindt van 23 april tot en met 3 mei.

Het 13 minuten durende Ballen gaat over de 22-jarige student Teun die zaadbalkanker heeft en door zijn chemokuren zijn studentenwoning moet inruilen voor zijn ouderlijk huis. De film laat het afscheidsfeest zien dat zijn huisgenoten voor hem hebben gepland.

Ballen is het debuut en de afstudeerfilm van de 23-jarige regisseur en producent Janne Schmidt. "Ik heb geen ervaring met zaadbalkanker in mijn eigen familie- of vriendenkring", zegt ze in een verklaring. "Ik denk dat iedereen wel iemand kent die kanker heeft of gehad, maar als filmmaker vond ik het juist interessant om zo'n gevoelig onderwerp als dit in een mannencultuur te plaatsen."

De film is gemaakt in samenwerking met de Stichting Zaadbalkanker, om het taboe rond het onderwerp te doorbreken. De hoofdrollen worden gespeeld door Bram Suyker en Jonas Smulders. Ballen is niet de enige Nederlandse titel die is geselecteerd. Ook Oscar-inzending Stand-by Me is uitverkoren.

Huisman heeft Game of Thrones-boeken nooit gelezen

Michiel Huisman heeft de boekenreeks waar de serie Game of Thrones op is gebaseerd nooit gelezen. "Ik heb daar geen tijd voor gehad. Ik werd gecast en twee maanden later stond ik op de set. Het was me nooit gelukt me voor te bereiden en de boeken te lezen", zegt de acteur, die vanaf april te zien is in het vierde seizoen van de HBO-serie, tegen de Amerikaanse website Zap 2 It.

De 32-jarige Huisman, die al eerder in Amerikaanse films en series te zien was, vindt het ook niet nodig om de vijf tot nu toe verschenen delen van A Song of Ice and Fire te lezen. "Er zijn zo veel manieren om meer te weten te komen dan wat er in het script is geschreven", legt de acteur uit. "Het heeft mij erg geholpen om op het internet verhaallijnen uit de boeken te onderzoeken."

De Nederlander neemt de rol van Daario Naharis over van Ed Skrein. Volgens Huisman zijn er geen gesprekken gevoerd om het personage, dat in de boeken een blauwe baard en heeft, een opvallender uiterlijk te geven. "De serie volgt de boeken, maar is niet hetzelfde als de boeken."

Rutte snapt zorggarantie Samsom niet

Premier Mark Rutte (VVD) begrijpt niet wat de 'zorggarantie' van zijn coalitiepartner Diederik Samsom (PvdA) inhoudt. "Ik begrijp niet precies wat Samsom daarmee bedoelt", zei Rutte dinsdag in een interview bij RTL Z.

Samsom zei in een interview met nu.nl dat in elke gemeente waar de PvdA gaat besturen, de zorg voor iedereen beschikbaar blijft. "Ik garandeer dat in elke gemeente met een PvdA-bestuur die zorg geregeld is", zei hij. Gemeenten worden vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor een deel van de zorg.

Rutte lichtte verder niet toe wat hij niet snapt. Wel zei hij dat ook de VVD ervoor zorgt dat in een fatsoenlijk land als Nederland er altijd zorg is voor mensen die dat nodig hebben.

Schietende agenten Schiedam vervolgd

Twee agenten die vorig jaar in Schiedam op een auto schoten waarvan ze dachten dat die gestolen was, worden vervolgd. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam vindt dat ze zich niet aan de regels hebben gehouden. Ze hebben bovendien wisselende verklaringen afgelegd, laat justitie dinsdag weten.

De agenten zaten in een speciaal politieteam dat werkt met lokmiddelen. Eind maart vorig jaar leek het erop dat een lokauto was gestolen bij een garage. Zonder goed onderzoek te doen besloten de agenten het voertuig, dat uiteindelijk gewoon verhuurd bleek, te traceren.

Toen ze de auto in Schiedam in het vizier kregen besloten ze de inzittenden aan te houden, ondanks dat ze andere werkinstructies hadden gekregen. Toen de auto bij een stoplicht stond benaderden ze het voertuig met getrokken wapens. Volgens de in burger geklede agenten reed de lokauto vervolgens op hen in. De inzittenden ontkennen dat.

De lokauto en de auto ervoor reden vervolgens weg, waarop de agenten begonnen te schieten. Beide voertuigen werden geraakt, maar niemand raakte gewond.

Agenten die vorig jaar betrokken waren bij twee andere schietincidenten schoten volgens het OM wel terecht. De agent die in maart op het Rotterdamse Zuidplein op een verdachte schoot handelde volgens de regels omdat hij te maken had met een vuurwapengevaarlijke man. Ook de agent die in december in de Van Speykstraat in Rotterdam op een verdachte schoot wordt niet vervolgd. Hij had te maken met een zeer bedreigende situatie.

Winslet overweldigd door opkomst Walk of Fame

Kate Winslet was erg verbaasd dat zo veel mensen op waren komen dagen toen ze maandag een ster kreeg op de Hollywood Walk of Fame. "Ik ben totaal overweldigd door het aantal mensen dat hier vandaag is", zei de actrice in een toespraak. "Ik had nooit verwacht dat dit evenement zo goed zou worden bezocht."

Winslet was vooral verrast omdat Los Angeles maandag werd getroffen door een aardbeving, die geen ernstige schade aanrichtte. "Ik schrok behoorlijk van de aardbeving", zei de actrice. "Ik rende naar een veilige plek met mijn kolfapparaat nog in mijn hand", vertelde Winslet, die drie maanden geleden beviel van haar derde kind, zoontje Bear.

De 38-jarige Britse voelde zich erg vereerd dat ze ster nummer 2520 kreeg. "Ik geloof dat een hoop beginnende acteurs hier uit de bus stappen en dromen van een mooie carrière", legde ze uit. "Ik vind het een eer dat ik na een carrière van twintig jaar op zo'n bijzondere plek op zo'n mooie manier wordt geëerd."

Bij de ceremonie waren onder anderen actrices Shailene Woodley en Kathy Bates aanwezig. Beide dames spraken Winslet ook toe. "Jij verdient het dat mensen sterren over je heen strooien", zei Bates. "Ook al worden de sterren op de Walk of Fame soms ondergepoept, jouw prachtige films en personages die onze harten hebben gestolen blijven overeind. Niemand kan daar ooit overheen poepen."

Schoonmakers dreigen met acties rond nucleaire top

Wereldleiders die de komende dagen per vliegtuig aankomen voor de nucleaire top in Den Haag, treffen mogelijk een slecht schoongemaakt vliegveld aan. Schoonmakers gaan de komende dagen verrassingsacties houden, vooral op plaatsen en momenten waar de werkgevers en opdrachtgevers het hardst worden getroffen. Acties rond de Nuclear Security Summit (NSS) zijn daarbij 'een mogelijkheid'. Dat heeft FNV Schoonmaak dinsdag laten weten.

Een ultimatum van de bond liep dinsdag om 12.00 uur af. De OSB, waarin de schoonmaakwerkgevers zijn verenigd, kon tot dat moment ingaan op de eisen van de bonden. OSB liet de termijn verstrijken. FNV is 'helemaal klaar' met de schoonmaakbranche, zegt bestuurder Ron Meyer dinsdag.

"Na vijf maanden ludieke acties is het tijd voor het serieuze werk", zegt Meyer. "En laat er volgende week nou toevallig een belangrijke top plaatsvinden. Maar we kunnen overal opduiken waar we niet worden verwacht. Dat kan dinsdag al gebeuren, of woensdag, of donderdag, op elk moment van de dag", zegt Meyer. Grote massale stakingen, zoals in 2012, zijn vooralsnog niet aan de orde. De top vindt maandag en dinsdag plaats, maar veel deelnemers komen al daarvoor aan in Nederland.

Vakbond CNV Vakmensen had maandag laten weten juist geen acties te gaan voeren. Met goed overleg wordt meer bereikt, zei de bond.

Gesprekken tussen werkgevers en bonden liepen spaak door verschillen van mening over de wachtdagen bij ziekte, het loonbod en de reiskostenvergoeding.

Handelsoverschot voor eurozone

Het handelsoverschot in de eurozone is in januari uitgekomen op 0,9 miljard euro. Dat is een verbetering met het tekort van 5,4 miljard euro in januari 2013, maar wel minder dan het overschot van 13,8 miljard in december. Dat stelt het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag in een eerste raming.

In de hele Europese Unie was nog wel sprake van een tekort op de handelsbalans van dertien miljard euro. Dat is wel minder dan de 17,7 miljard euro die de EU begin 2013 ontbeerde.

Na Duitsland (bijna tweehonderd miljard euro) had Nederland met 55,2 miljard euro het grootste overschot van de EU. Groot-Brittannië (84,7 miljard euro) en Frankrijk (76 miljard euro) hadden de grootste tekorten.

[vid] Poetin: Krim hoort bij Rusland

De Russische president Vladimir Poetin en leiders van de Krim hebben dinsdag een verdrag getekend waardoor de Krim onderdeel wordt van Rusland. Poetin zei in de Doema, het Russische parlement, dat een meerderheid van de Russen en de Krimbewoners voor aansluiting bij Rusland is.

De president zei voorts dat de Krim onlosmakelijk verbonden is met Rusland en dat het opgeven ervan aan Oekraïne in 1953 een historische fout was. Poetin tekende maandag al een decreet waarin hij de Krim erkende als onafhankelijk en soeverein land.

Laatste film Brittany Murphy in april in premiŤre

De laatste film waarin actrice Brittany Murphy te zien is, Something Wicked, gaat op 4 april in première. Murphy, die de hoofdrol speelt in de film, overleed eind 2009 onverwacht op 32-jarige leeftijd.

Volgens schrijver en producent Joe Colleran bracht de dood van Murphy een extra verantwoordelijkheid met zich mee. "Je wil haar op de best mogelijke manier neerzetten, want jammer genoeg is dit haar laatste kunstje", legt Colleran uit aan dagblad New York Daily News.

De regisseur en crew van de film hadden het erg moeilijk met de dood van Murphy, aldus Colleran. "Het bekijken van de beelden, het zien van Murphy en het horen van haar stem was erg emotioneel die eerste maanden."

De productie van Something Wicked, over een jong stel dat wordt gestalkt, werd na de dood van Murphy een tijdje stilgelegd. Daarna moesten enkele scènes opnieuw worden opgenomen. "Het is een langdurig proces geweest, maar we zijn er eindelijk."

Murphy stierf aan een longontsteking gevolgd door een hartstilstand. De actrice was verzwakt door bloedarmoede en veelvuldig medicijngebruik. Vijf maanden later overleed haar man aan dezelfde symptomen.

Brittany Murphy

Verschuren en Dekker aan de start in BelgiŽ

Komend weekend zullen Sebastiaan Verschuren en Inge Dekker aan de start komen van de Grand Prix in het Belgische Seraing. Dit ter voorbereiding op de Swim Cup/Nederlandse Kampioenschappen langebaan in Eindhoven in april. Ook Esmee Vermeulen, Tamara van Vliet, Annemarie Worst en Joost Reijns, de andere topzwemmers van de Amsterdamse zwemcoach Martin Truijens, verschijnen in België aan de start.

"Deze wedstrijden passen goed in ons trainingsschema. De afgelopen weken hebben we hard getraind, zowel water- als krachttrainingen. Nu is het tijd om wedstrijdprikkels op te doen en te presteren", aldus Truijens.

De Swim Cup in Eindhoven is het laatste toernooi waar startbewijzen voor de EK langebaan, deze zomer in Berlijn, kunnen worden behaald. De 17-jarige Vermeulen heeft zich al weten te kwalificeren voor de Jeugd Olympische Spelen in het Chinese Nanjing. 

CPB: werkgelegenheid zal stijgen

De werkgelegenheid zal met enige vertraging aantrekken. Dat verwacht Laura van Geest van het Centraal Planbureau (CPB). In een toelichting op de jongste ramingen van het CPB zei ze dat het normaal is dat het na het aantrekken van de productie even duurt voordat werkgevers weer personeel in dienst nemen.

De cijfers die Van Geest presenteerde wijken niet af van de ramingen die 2 weken terug naar buiten werden gebracht. Daaruit blijkt dat de economie aantrekt, de koopkracht licht stijgt en het begrotingstekort daalt.Van Geest wees erop dat de inflatie weliswaar wat lager is dan wenselijk wordt geacht, maar zij voorziet nog geen deflatie. Mocht het "deflatiespook" toch opduiken dan zal de Europese Centrale Bank moeten ingrijpen, zei ze.

Van Geest vond het moeilijk te voorspellen wat de crisis in de Oekraïne zal betekenen voor de economie. Mocht de wereldhandel er gevolgen van ondervinden, dan kan de economische groei dit jaar dalen tot 0,25 procent (in plaats van 0,75 procent).

ItaliŽ redt 600 migranten uit zee

De Italiaanse marine heeft dinsdag bijna zeshonderd migranten gered uit hun boten ten zuiden van het eilandje Lampedusa. Het gaat om 596 mensen waaronder 62 kinderen.

De migranten komen uit Syrië, Palestina en Eritrea. Een van hun boten was gesignaleerd door een drone. Het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nog niet laten weten waar de migranten naartoe worden gebracht.

Vorig jaar oktober verdronken 366 voor het merendeel Eritreërs nadat hun boot bij Lampedusa was gezonken. Na dat drama begon de Italiaanse marine de operatie Mare Nostrum. Sinds die tijd zijn meer dan 10.000 migranten gered.

Italië redt weer honderden migranten uit zee
Italië redt 600 migranten uit zee (Foto: ANP)

Organisatie WK Qatar ontkent aantijgingen corruptie

De organisatie van het WK voetbal 2022 in Qatar neemt afstand van de beschuldigingen van corruptie rond het winnende bid in 2010. In een verklaring hebben organisatoren dinsdag gesteld dat strikt volgens de FIFA-regelgeving en de daarbij horende ethische code is gehandeld.

In de verklaring stelt de organisatie 'zich niet bewust zijn van alle meldingen rond zakelijke transacties tussen particulieren'. Eerder dinsdag berichtte de Britse krant The Daily Telegraph dat voormalig FIFA-bons Jack Warner vlak na de toewijzing van het WK uit Qatarese hoek steekpenningen zou hebben ontvangen.

Warner zat samen met Mohammed Bin Hammam in het uitvoering comité, dat over de toewijzing van de WK's gaat. In december 2010, twee weken na de stemming, zou Warner een bedrag van 860 duizend euro hebben gefactureerd aan een bedrijf van Bin Hammam om 'juridische en andere kosten' te compenseren. Het ging om 'professionele diensten tussen 2005 en 2010'.

Naast Warner zouden ook zijn twee zonen (537 duizend euro) en een werknemer van zijn bedrijf (296 duizend euro) flinke sommen geld hebben ontvangen. Zowel Warner als Bin Hammam is niet meer betrokken bij de FIFA na eerdere omkoopaffaires.

'PSV rekent voorzichtig op Depay'

Het is nog altijd niet bekend of Memphis Depay zaterdag van de partij zal zijn bij de poging van PSV om ook Roda JC aan de zegekar te binden. De 20-jarige flankspeler moest afgelopen weekend een forse elleboog van Renato Ibarra incasseren.

De Ecuadoriaans international plantte zijn elleboog in het gezicht van Depay, die daarbij een scheur in zijn oogkas opliep. Sindsdien tast men bij PSV in het duister over de exacte hersteltermijn van Depay. Volgens het Eindhovens Dagblad rekenen de Eindhovenaren zaterdagavond op de viervoudig international, maar wordt een definitief besluit pas donderdag genomen. Dan vindt een nieuwe controle plaats.

Ibarra ontsnapte eerder deze week aan een schorsing. Het incident met Depay werd door scheidsrechter Kevin Blom al beoordeeld op het veld. Een vervolging is daarom niet mogelijk, meldde de KNVB maandag. Blom liet na het duel weten dat hij Ibarra rood had moeten geven.

PSV gaat zaterdag tegen hekkensluiter Roda op jacht naar de achtste opeenvolgende overwinning. De equipe van Phillip Cocu is de nummers twee en drie, respectievelijk FC Twente en Vitesse, tot op twee punten genaderd.

[pic] 'Vermiste Boeing gevonden'

De vermiste Boeing van Malaysian Airlines lijkt te zijn gevonden. En dat door niemand minder dan Courtney Love.

De weduwe van Kurt Cobain is een van de velen die dapper meezoeken naar het vermiste toestel. Het bewijs van haar vondst heeft ze geplaatst op haar Facebook.

"Ik ben geen expert, maar van dichtbij lijkt dit op een vliegtuig en en olievlek", schrijft Love. "Ik bid voor de nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH370. Het vliegtuig ligt op ruim anderhalve kilometer van Pulau Perak, waar het voor het laatst is gesignaleerd."

Als bewijs heeft de rockster een fotootje geplaatst waar ze de 'vindplaats' heeft omcirkeld. "Maar wat weet ik er nu van?", vraagt ze zich af.

 

Ook nieuwe RollerCoaster Tycoon voor pc

Gisteren berichtten wij al over de nieuwe RollerCoaster Tycoon voor iPhone, iPad en iPod Touch. Dit zorgde voor veel teleurgestelling bij fans van de serie. Vandaag bericht Atari dat er ook een nieuwe RollerCoaster Tycoon komt voor pc.

Middels een tweet bevestigde Atari de ontwikkeling. Er zijn geen beelden vrijgegeven en de enige beschikbare informatie is dat de game nog dit jaar moet uitkomen. Het is dus nog even afwachten hoe de game eruit gaat zien. We kunnen alleen maar hopen dat de game geen Facebook-exclusive wordt.

Brama: "Had ingezet op wedstrijd tegen Ajax"

Wout Brama heeft maandagavond zijn eerste speelminuten gemaakt na een afwezigheid van bijna een jaar. Hij speelde een half uur mee bij Jong FC Twente tegen FC Eindhoven (1-0 zege).

Het laatste half uur kwam Brama binnen de lijnen. "Het is zo fijn om er weer bij te zijn", zei de middenvelder na afloop tegenover Tubantia. Brama is volledig hersteld van een slepende hielblessure.

Afgelopen zondag zat hij al bij de selectie van FC Twente, maar kwam toen niet tot een invalbeurt. "De trainer vroeg twee dagen voor de wedstrijd tegen AZ of ik er klaar voor was om twintig minuten te spelen. Ik had er niet op gerekend, in mijn hoofd had ik ingezet op de wedstrijd tegen Ajax over twee weken."

Brama hoopt in de komende weken zijn rentree in de hoofdmacht van de Tukkers te maken. "Ik train al drie weken volop mee, het gaat goed en de reactie van de hiel is er bijna niet."

Brama stond maanden aan de kant voordat hij in oktober vorig jaar een operatie aan zijn hiel onderging. Drie maanden later werkte hij zijn eerste training af. De laatste wedstrijd die hij speelde was vorig jaar tegen ADO Den Haag (3-1 zege). Zondag kan hij tegen die club zijn rentree maken.

'Lokale politici overschatten bereik sociale media'

Lokale politici verkijken zich op de invloed van sociale media als Twitter en Facebook. In aanloop naar de raadsverkiezingen zetten zij deze media veelvuldig in om kiezers te bereiken, maar die gebruiken vooral traditionele media zoals het gratis huis-aan-huisblad, de (regionale) krant, radio of tv. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van TNS Nipo samen met Raadslid.nu, de Vereniging van Griffiers en kandidaat-raadslid Aart Paardekooper.

"Kiezers maken wel ruim gebruik van sociale media, maar zetten ze maar mondjesmaat in voor het vergaren van politieke informatie", aldus de onderzoekers. Het leeuwendeel van de kiezers gebruikt geen sociale media om de politiek te volgen. Dertien procent doet dat wel.

"Politici overschatten het bereik van sociale media", concludeert TNS Nipo-onderzoeker Peter Kanne na de peiling onder ruim zevenhonderd raadsleden en dertienhonderd kiezers. "Niet verwonderlijk, aangezien negentig procent van de politici zelf actief is op sociale media."

Kanne adviseert politici die meer effect willen sorteren met Facebook en Twitter vooral eerlijk te zijn. Ruim de helft van de kiezers zegt meer sympathie te krijgen voor een partij of politicus als die online fouten durft toe te geven.

Twitter blijkt het meest politieke sociale medium, maar bereikt slechts zo'n vier procent van de kiezers met politieke informatie. Facebook is weliswaar minder politiek, maar heeft een groter bereik.

VVD-raadsleden zijn volgens de onderzoekers het actiefst op de sociale media: gemiddeld worden door de liberalen 3,8 media ingezet. Raadsleden van de VVD zijn daarnaast opvallend vaak aanwezig op de netwerksite Linkedin (58 procent tegen 35 procent gemiddeld).

Weer meer nieuwe auto's verkocht in EU

Het aantal verkochte nieuwe personenauto's in de Europese Unie is in februari gestegen met acht procent ten opzichte van een jaar eerder. In totaal werden ruim 861.000 auto's op kenteken gezet. Februari was de zesde maand op rij dat de verkoopcijfers stegen. Dat meldt de Europese autobrancheorganisatie ACEA dinsdag.

Frankrijk was een van de weinige landen met een grote auto-industrie waar een dalende lijn te zien was. Er werden 1,4 procent minder auto's op kenteken gezet. In Spanje was de groei 17,8 procent, in Italië 8,6 procent. In Duitsland steeg het aantal met 4,3 procent en in Nederland 5,4 procent.

Hoewel al maanden een groei zichtbaar is, was vorige maand wel de op een na slechtste februarimaand sinds de ACEA in 2003 met meten begon. De Europese automarkt is hard getroffen door de crisis en het lage consumentenvertrouwen.

Ook in vergelijking met januari steeg het aantal geregistreerde auto's, met 6,6 procent. In de eerste twee maanden van het jaar werden bijna 1,8 miljoen auto's geregistreerd.

Snorfietser en haas komen om bij aanrijding

Een 17-jarige snorfietser uit het Gelderse Bemmel is maandag om het leven gekomen door een aanrijding met een overstekende haas. Het knaagdier overleefde de aanrijding zelf ook niet, laat de politie dinsdag weten.

De jongen werd maandag rond 21.30 uur op de Zandsestraat in zijn woonplaats liggend bij zijn snorfiets gevonden door voorbijgangers. Hij had een ernstige hoofdwond opgelopen die hem fataal werd.

Op de plaats van het ongeluk werden sporen gevonden die duiden op een aanrijding met een dier. In de buurt van het ongeluk lag ook een dode haas.

Dromen in stoffig Texas

Ergens in Texas woont een man genaamd Ruben. Ruben droomde al van jongs af aan over boeken. Hij verslond het ene na het andere boek. Hij had drie belangrijke dromen die hij na kon komen: zelf een boekhandel beginnen, een inspirerende literatuurdocent zijn of op een dag de schrijver van een internationale bestseller worden. Hoewel hij is afgestudeerd in jeugdliteratuur, heeft hij geen van deze dromen waargemaakt. Wel zit hij er heel dichtbij. De vadsige 60+’er heeft zijn schouders laten hangen boven het bureau van de bibliotheek in zijn stad, waar hij nu directeur is.

Contador roemt inbreng van coach De Jongh

Alberto Contador heeft zijn waardering uitgesproken voor de samenwerking met Steven de Jongh. De Spanjaard van Tinkoff-Saxo lijkt zichzelf onder de hoede van de Nederlandse coach weer herontdekt te hebben. "Het gevoel is goed, er is een klik tussen ons", zegt de Spanjaard tegen Cyclingnews. "Ik denk dat het werk ons enkele uitstekende resultaten heeft gegeven."

Contador kende een moeizaam vorig seizoen, maar sinds De Jongh de begeleiding overnam lijkt de klimmer weer aan de betere hand. In de Tirreno Adriatico, die dinsdag eindigt, schreef hij twee etappezeges op zijn naam en kan de eindzege hem nauwelijks meer ontgaan.

De voormalige sprinter De Jongh moest eind 2012 vertrekken bij Team Sky als gevolg van het zerotolerancebeleid van de Britse wielerploeg. De Noord-Hollander had enkele maanden eerder toegegeven tussen 1998 en 2000 epo te hebben gebruikt. Niet veel later vond De Jongh onderdak bij Saxo, waar hij zich sinds enkele maanden ontfermd over Contador.

De Jongh kent de veelgeprezen trainingsmethodes van Team Sky als geen ander, maar Contador ontkent dat die worden toegepast op hem. "Daar heeft hij me niets over verteld en ik ben niet geïnteresseerd in hoe zij het doen. Het belangrijkste is dat we door blijven gaan op de huidige voet."

'Rusland in wachtruimte G8 gezet'

Leiders van de G8 hebben Ruslands lidmaatschap van de Groep van Acht in de ijskast gezet vanwege de spanningen rond de Krimcrisis. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius dinsdag tegen de radiozender Europe-1 gezegd.

"Wat betreft de G8 (...) hebben we besloten Ruslands deelname op te schorten en het valt te verwachten dat alle andere landen, de zeven leidende landen, zich zonder Rusland verenigen", zei Fabius zonder verder uit te weiden.

Eerder verkondigden de zeven andere leden van de G8 al het overleg over de G8-top dit jaar in Rusland op te schorten.

Grote brand in Duits natuurgebied nabij Enschede

Vlak over de grens bij Enschede heeft een grote brand enkele vierkante kilometers natuurgebied in de as gelegd. De brand brak maandagavond uit en was volgens de brandweer van Bad Bentheim dinsdag rond half elf onder controle. "Er brandt niets meer. We ruimen net onze spullen weer op."

De Duitse brandweer had grote moeite de brand te bedwingen, omdat het natuurgebied, het Gildehauser Venn, op sommige plekken zo zompig is dat brandweerlieden tot hun knieën in de modder wegzakten. Omdat het in het donker te gevaarlijk was verder het natuurgebied in te trekken werd besloten de brandhaard vooral onder controle te houden en de belangrijkste bluswerkzaamheden tot de ochtend uit te stellen.

In totaal werden honderden brandweerlieden van korpsen uit onder andere Bad Bentheim, Gildehaus, Schüttorf en Isterberg ingezet. Er waren geen Nederlandse brandweerlieden bij de bluswerkzaamheden betrokken. Tot de namiddag zal de brandweer het veengebied nog bewaken, om er zeker van te zijn dat geen nieuwe branden ontstaan.

De oorzaak van de brand is nog ongewis. Ten minste drie vierkante kilometer veen- en heidegebied zou door het vuur zijn verwoest.

FOK!frontpage zoekt crew! (nieuws/reviews)

De Frontpageredactie van FOK.nl is weer op zoek naar nieuwe crew! Altijd al willen schrijven, modereren of reviewen? Mail dan even naar frontpage@fok.nl! 

Nieuwsposter

Ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Zou je het daarnaast ook leuk vinden dit in de krochten van het internet te zoeken, herschrijven en te posten? Dan zijn we op zoek naar jou! Je bent al welkom met een handvol zelfgeschreven berichten per week, maar meer staat altijd vrij en zeker overdags ben je je gewicht in goud waard!

Boekenreviewer

Ben jij die kilometervreter als het om boeken gaat en denk je een á twee boeken per maand te kunnen lezen en reviewen, dan zijn we op zoek naar jou! Het zou ideaal zijn als je over een e-reader beschikt maar we krijgen gelukkig ook nog steeds het echte papier in handen. Dus zorg jij voor de tijd, dan zorgen wij voor de boeken!

enkele voorbeelden:

Titel Uitgever
De levens van Stella Bain - Anita Shreve A.W. Bruna Uitgevers
Joop van Riessen Gijzeling in de Jordaan Uitgeverij de Kring
het broze licht - Tomas Gonzalez Uitgeverij Signatuur


Muziekreviewer

Op het gebied van muziek is het op FOK! lang rustig geweest maar de laatste maanden begint het weer als een trein te lopen. Wekelijks krijgen we allerhande cd's binnen, fysiek en digitaal, en we zijn op zoek naar reviewers daarvoor. Een kleine greep uit dat wat we nu bijvoorbeeld beschikbaar hebben:

Titel Uitgever
Champs - Down like gold Pias Records
hunting the robot - Celebration Moderation Pias Records
Konsforradare - Curse all law DGR Music
Rina Mushonga - The wild, the wilderness DGR Music
Novack - Arrivals V2 Music


Algemeen

Als FOK!ker weet je dat het op FOK! allemaal wat losser mag, zolang de boodschap maar duidelijk is. Denk jij dat het crew zijn op FOK! je wat te bieden heeft? Doe je bijvoorbeeld Film- en Theaterwetenschappen? Studeer je Nederlands of Journalistiek? Of lijkt het je gewoon leuk om zelf nieuws en/of reviews te schrijven? Dan kan je bij FOK! je ei kwijt: een leuke ervaring, behulpzame collega's en de kans om iets leuks te doen met je hobby als nieuwsjunk, boekenwurm of DJ-wannabe. Stuur dan een e-mail naar ons op frontpage@fok.nl.

Laat je CV maar zitten, maar vertel wel de dingen die je van belang acht voor de functie als nieuwsschrijver of reviewer en vergeet vooral je motivatie niet: op welke gebieden kan en wil je helpen en waarom?

Mocht je meer interesse hebben in films, games of sport dan kan je mailen naar film@fok.nlgames@fok.nl of sport@fok.nl

[vid] President pist in broek

De Colombiaanse president heeft zondag mooi voor lul gestaan. Tijdens zijn herverkiezingscampagne is duidelijk te zien dat Juan Manuel Santos op het podium in zijn broek plast.

De 62-jarige man was twee dagen geleden in Barranquilla. Zo hoopte hij stemmen te ronselen om opnieuw te worden verkozen als president.

Ineens is daar een donkere pisvlek te zien in zijn beige broek. Hoewel de vlek al groter wordt, gaat de baas onverstoord door met zijn speech...

Wat een zeikspeech!

Kenny vertaalapparaat op internet

"Mpmmpp Pmpmppppppppffm Fmppffmmmpppfmmpmfmmmfmpppfpff fpmmpppfffmpmmmmmmpmfmpm pmmmpp fmpmpppmpfmmfmpmppppp mffppp Pmpmppppppppffmfmpmmmmmmpmf mppppp fppmppmpppff fmpmpppfffmfmfm mffppp mppmppppp ppfppfmfmfppmppppppmp !"

Zo vertaalt de Kenny Translator de tekst "De Kenny Translator vertaalt je teksten in Kennytaal en weer terug in een oogwenk !" in het onbegrijpelijke gemompel van het meest doodgemepte en gehakte cartoonfiguurtje in de wereld, Kenny, uit de mateloos populaire serie "South Park".

Verbaas je vrienden, scheld ze uit zonder dat ze het begrijpen, enzovoort
Errug grappig !

De Kenny Translator vind je HIER.

Indringers gepakt op vliegbasis Volkel

De marechaussee heeft dinsdagochtend op vliegbasis Volkel vier mensen aangehouden die op onduidelijk wijze op het terrein terecht waren gekomen. De indringers wilden volgens RTV Oost foto's maken van de bunkers waarin mogelijk kernwapens liggen opgeslagen. Een woordvoerder van de marechaussee kan dat niet bevestigen.

De arrestanten, drie vrouwen van 34, 52 en 62 jaar en een man van 34, werden even na 07.00 uur opgemerkt door de beveiliging. De marechaussee onderzoekt nog wat hun motieven waren en hoe ze het terrein van de militaire luchthaven op wisten te komen.

Jan Smeets vreest niet voor afzegging Stones

Jan Smeets is niet bang dat The Rolling Stones hun optreden op Pinkpop afzeggen nu de vriendin van Mick Jagger is overleden. "Ik heb niet het idee dat het iets betekent voor de komende tournee en ook niet voor de tournee in Australië die nu begint", zei de Pinkpop-baas dinsdagochtend op Radio 10.

Smeets heeft nog niets vernomen van het management van The Rolling Stones. "Ik weet niet wat voor impact dit voorval heeft. Deze mevrouw woonde in New York en is niet meegegaan op tournee, dus heeft ook verder geen connectie met die band." Smeets zei zich wel te kunnen vinden in de afzegging van het Australische concert van The Rolling Stones op woensdag. "Hoewel dat ook een zware beslissing is, want ze is geen onderdeel van de band."

Kaarten voor Pinkpop gingen zaterdag in recordtempo over de toonbank, mede dankzij de komst van The Rolling Stones. Ook John Mayer, Arctic Monkeys en Arcade Fire staan op het affiche. Volgens Smeets zou het festival ook zonder de legendarische band een succes zijn. "Wij vinden Pinkpop dermate sterk dat deze Pinkpop ook zonder de Stones had gekund."

Uitzendmarkt groeit gestaag door

De inkomsten van uitzendbureaus zijn tussen de laatste week van januari en de voorlaatste week van februari verder gestegen. De omzet van de uitzendbranche steeg in die periode met vier procent ten opzichte van dezelfde weken vorig jaar. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van branchevereniging ABU.

De omzetten van uitzendbureaus stijgen daarmee in het zelfde tempo als in de eerste vier weken van het nieuwe jaar. Ook het aantal uitzenduren steeg in de meest recente meetperiode flink, met vier procent op jaarbasis. In de eerste weken van 2014 was dat nog een toename van drie procent.

Vooral uit de technische sector wisten uitzendbureaus veel meer geld te slepen. Hun omzet nam daar toe met zeven procent ten opzichte van vorig jaar. Dat is een veel sterkere stijging dan de omzetgroei van twee procent in de voorgaande meetperiode. Het aantal uren steeg daar met acht procent, tegen drie procent in de eerste weken van het jaar.

Het presteren van de uitzendbranche loopt doorgaans vooruit op ontwikkelingen in de rest van de economie. Wanneer de economie aantrekt, grijpen veel bedrijven namelijk eerst terug op de flexibele uitzendkrachten. Als het herstel voortduurt, worden die krachten vervolgens vervangen door werknemers die rechtstreeks in dienst zijn.

[NBA] Indiana en Oklahoma pakken punten

Indiana Pacers en Oklahoma City Thunder hebben geen steken laten vallen in de NBA. De titelkandidaten boekten maandag plaatselijke tijd vrij eenvoudige zeges. De Pacers dienden Philadelphia 76ers de 21e nederlaag op rij toe: 99-90. Oklahoma won bij Chicago Bulls met 97-85.

Philadelphia koerst af op een bedenkelijk record. Cleveland Cavaliers heeft het record van de meeste opeenvolgende nederlagen in handen. In het seizoen 2010-2011 verloor die ploeg liefst 26 keer op rij.

Voor Indiana, de koploper van de Eastern Conference, was het de vijftigste seizoenszege. Oklahoma, de nummer twee van het westen, boekte een overwinning minder en ging bovendien een keer vaker onderuit.

Overige uitslagen
Charlotte - Atlanta 83-97
Brooklyn - Phoenix 108-95
Houston - Utah 124-86
Dallas - Boston 94-89
Denver - LA Clippers 110-100

[pic] Meisjes topless op trampoline

Geen idee waarom, maar het resultaat is leuk. In het kader van een MTV-programma hebben ze een tweetal tienermeisjes met dikke tieten in slechts een bikinibroekje op een trampoline gezet.

Het gaat hier om Jenna Jonathan en Nicole Morris, twee rondborstige jongedames uit Wales. Wereldberoemd in het Verenigd Koninkrijk dankzij het MTV-programma 'The Valleys'. Hiervoor zijn opnames gemaakt op Tenerife.

In niets meer dan een lullig bikinibroekje hebben de brunettes plaatsgenomen op een trampoline. Vervolgens springen ze wild op en neer, al schuddend met hun tieten. Die helaas niet van Moeder Natuur zijn, maar van de plastisch chirurg.

Dat boeit overigens niets, vindt Jenna. "Ik weet dat mannen liever puur natuur willen, maar welke kerel zegt er nu 'nee' tegen een mooi paar neptieten?", vertelt ze. Vriendin Nicole valt haar bij. "Voor mijn borstvergroting durfde ik nooit mijn beha uit te doen voor een jongen", aldus Nicole. "Nu trek ik hem constant uit."

Met een ondersteunend plaatje
Alle foto's vind je hier

Geheime kentekens voor nucleaire top

Regeringsleiders en buitenlandse delegaties worden tijdens de nucleaire top in Den Haag vervoerd in dienstauto's met speciale en vooralsnog geheime kentekenplaten.

Over de circa 200 speciale kentekens worden uit veiligheidsoverwegingen voorlopig geen mededelingen gedaan of foto's verspreid. De organisatie van de top wil voorkomen dat de kentekens worden nagemaakt en voor verwarring kunnen zorgen.

De organisatie wil slechts kwijt dat de kentekens van de auto's het land zullen weergeven waarin regeringsleiders of delegatieleden worden vervoerd.

Reden voor de speciale kentekens is dat de hoogwaardigheidsbekleders zich tijdens de top met hoge snelheid over het Nederlandse wegennet zullen verplaatsen. De traditionele vlaggetjes op de auto zouden niet bestand zijn tegen die snelheden.

Zedenverdachte Cuijk beschuldigd van 23 misdrijven

De 48-jarige Frank R. uit het Brabantse Cuijk wordt vervolgd voor 23 zedenmisdrijven met meisjes tussen de 10 en 17 jaar, onder wie vijf uit België. Dit kondigde de officier van justitie dinsdag aan tijdens een pro-formazitting in Assen.

De man werd op 19 mei in Groningen aangehouden. Hij zou tussen 2005 en vorig jaar een paar honderd meisjes hebben verleid om voor de webcam seksuele handelingen met zichzelf te verrichten. Daarnaast beschuldigt het Openbaar Ministerie hem van tenminste één verkrachting, ontucht met tien slachtoffers en het maken van kinderporno.

De politie heeft meer dan 26 duizend filmpjes en 144 duizend afbeeldingen van meisjes achterhaald. Ook werd er een grote hoeveelheid chatgesprekken gevonden. Dit materiaal had R. onder meer verstopt in een verborgen ruimte in de gangkast van zijn woning en in zijn auto.

De rechtbank bekijkt 22 april een deel van het beeldmateriaal dat op de computer van Frank R. is gevonden. Dit gebeurt achter gesloten deuren. Volgens de officier 'niet plezierig maar het voegt wel wat toe'. Direct daarna volgt een vijfde openbare regiezitting. De inhoudelijke behandeling van de omvangrijke zedenzaak staat gepland op 21, 22, 23 en 28 mei.

R.'s nieuwe advocaat Tjalling van der Goot, die sinds vorige week het stokje van advocaat Robert van Haarst overnam, zei zich nog onvoldoende verdiept te hebben in deze zaak om nu onderzoekswensen in te dienen. Van der Goot is verbonden aan het advocatenkantoor van de gebroeders Anker in Leeuwarden. Samen met Wim Anker verdedigde hij Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak.

NS ontkent naÔviteit in Fyra-echec

Dat de NS tot het allerlaatste moment een naïef enthousiasme geëtaleerd zou hebben ten opzichte van de Fyra, is niets meer dan een persoonlijke mening. Dat zegt het spoorbedrijf dinsdag in reactie op uitspraken in een boek van voormalig topman van het Belgische spoorwegbedrijf NMBS Marc Descheemaecker.

Tot enkele uren voordat de NMBS eind mei aan staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) liet weten dat het bedrijf stopte met het gebruik van de Fyra, probeerde de NS drie Fyra-treinen over te kopen, zegt de NOS op basis van het boek. Descheemaecker noemt het vertrouwen in de treinen 'naiëf'.

De NS erkent dinsdag alle opties open te hebben gehouden tot het allerlaatste moment en doet het boek van Descheemaecker af als een publicatie op eigen titel. "De NS zocht naar tal van oplossingen en dat was een van de vele opties", zegt een woordvoerder. "Er werd ook allang naar alternatieven gezocht."

Volgens de Nationale Spoorwegen moet de parlementaire enquête over de Fyra duidelijkheid geven over wat er zich werkelijk heeft afgespeeld. "We werken daar volledig aan mee", zegt de zegsman. De enquêtecommissie onderzoekt onder meer de rol van de NS tijdens het Fyra-echec, waarbij respectievelijk België en Nederland uiteindelijk besloten de krakkemikkige treinen in de ban te doen.

Descheemaecker geeft in zijn boek bovendien nog een sneer naar de Nederlandse technici van de NS met wie hij samenwerkte. Hij noemt ze in zijn boek 'arrogant'. Descheemaecker werkte tussen 2005 en eind 2013 als bestuurder van de NMBS.

Maandag werd bekend dat de NS alle V250-treinen terugstuurt naar Italië. Bouwer AnsaldoBreda betaalt daarbij 125 miljoen euro terug. De NS beperkt het verlies door de deal tot 88 miljoen euro.

Smeris net onder het miljoen met eerste aflevering

De nieuwe politieserie Smeris is maandagavond begonnen met 909.000 kijkers. "Wauw, wat een goedemorgen", twitterde Jeroen van Koningsbrugge, die met Dennis van de Ven een hoofdrol speelt in de serie. "En dat op Nederland 3."

In Smeris kruipen Van Koningsbrugge en Van de Ven in de huid van twee rechercheurs. Het duo is bekend van humoristische programma's als Draadstaal en Neonletters en treedt op onder de naam JURK!

Nederland 3 deed het maandag sowieso goed. Het vijfde seizoen van Toren C ging van start met 606.000 kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Het best bekeken programma van de dag was het achtuurjournaal, waarop 2,2 miljoen kijkers afstemden. Goede Tijden, Slechte Tijden volgt met ruim 2,1 miljoen kijkers en voor Memories bleven bijna 1,7 miljoen mensen thuis.

'Kinect helpt ouderen met Alzheimer'

Momenteel is er een project in ontwikkeling dat in de toekomst patienten met Alzheimer moet gaan helpen. Dit project heeft als naam The Forest Project en moet met behulp van Unreal Engine 4 en Kinect 2 een oplossing bieden voor ouderen die anders achter de geraniums blijven zitten.

De technologie is onder andere bedoeld om met behulp van simulaties beter te begrijpen hoe hun patiënten met Alzheimer en dementie de wereld zien. Momenteel bestaat The Forest Project alleen uit en bos-thema, maar de ontwikkelaars zijn een crowdfunding-project gestart om een doel van 60.000 euro te bereiken. Via deze weg hopen ze The Forest Project verder te kunnen verbeteren en uit te breiden met strand- en kerst-thema omgevingen.

Villas-Boas nieuwe trainer Zenit Sint-Petersburg

André Villas-Boas is de nieuwe trainer van Zenit Sint-Petersburg. Dat heeft de Russische club dinsdag gemeld. De Portugees volgt de vorige week ontslagen Luciano Spalletti op. Villas-Boas tekent een contract voor twee jaar en wordt donderdag gepresenteerd.

De aanstelling van Villas-Boas betekent dat Dick Advocaat niet terugkeert in Noord-Rusland. De huidige AZ-coach kende tussen 2006 en 2009 een succesvol dienstverband bij Zenit en is nog erg geliefd onder de fans. Peter Bosz van Vitesse werd ook gepolst.

Spalletti moest het veld ruimen na de teleurstellende prestaties van de laatste maanden. In elf duels won de ploeg slechts een keer, waardoor een riante uitgangspositie in de competitie uit handen werd gegeven. Bovendien dreigt na de 4-2 nederlaag thuis tegen Borussia Dortmund ook uitschakeling in de achtste finales van de Champions League.

Villas-Boas maakte naam als trainer van FC Porto, maar kende vervolgens twee teleurstellende avonturen bij Chelsea en Tottenham Hotspur. Door laatstgenoemde club werd hij in december op straat gezet.

Bejaarde verkeersregelaar mishandelt fietsstertjes

Een 72-jarige verkeersregelaar uit Heerenveen is maandag aangehouden omdat hij twee meisjes van 11 en 12 jaar oud zou hebben mishandeld. Hij was boos op ze omdat ze over de weg fietsten in plaats van over het fietspad.

De man riep de meisjes maandagmiddag op de Sportweg in de Friese plaats terug om ze aan te spreken op hun gedrag. Toen de meisjes naar de man terug waren gefietst, kreeg een van hen klappen. De verkeersregelaar zou de ander naar de keel hebben gegrepen.

De meisjes belden vervolgens thuis de politie. Die hield de Fries aan op verdenking van mishandeling. Hij zit vast voor verhoor.

Pedro gevonden na tip Amber Alert

De 9-jarige Pedro Ates is gevonden dankzij een tip die binnenkwam nadat een Amber Alert was uitgegeven. Die tip leidde naar een plantsoen in Amsterdam-Osdorp, waar de politie dinsdag rond 08.30 uur spullen van de jongen vond. Al snel kwam hij die spullen daar ophalen en was hij dus terecht, meldt de politie.

Wat er met de jongen is gebeurd in de ruim 24 uur dat hij werd vermist, wordt nog onderzocht. "We zijn nu in ieder geval heel blij dat hij terecht is", zegt een politiewoordvoerder.

De jongen vertrok maandag rond 08.00 uur van huis, maar kwam nooit op zijn basisschool in Badhoevedorp aan. Daar werd niet aan de ouders doorgegeven dat de jongen niet was aangekomen. De school onderzoekt waarom dat niet is gebeurd. Pas toen de jongen niet terugkwam van school, ontstond argwaan. Even na 21.00 uur nam een van de ouders contact op met de politie.

De politie deed een melding op Burgernet, maar dat leverde geen reacties op. Rond middernacht werd alarm geslagen met een Amber Alert. Hierdoor kwamen bij de politie veel telefoontjes binnen, waaronder dus de gouden tip.

Ecclestone: "Geluid moet anders"

Bernie Ecclestone heeft toegezegd om wat aan het geluid van de nieuwe Formule 1-bolides te doen. De Brit is al sinds het begin tegen de nieuwe V6 turbomotoren. De Australische Grand Prix organisatie klaagde afgelopen weekend ook al over het geluid van de motoren, het lage gebrom werd niet gewaardeerd in Melbourne.

Ecclestone heeft inmiddels al contact gezocht met Jean Todt, voorzitter van de FIA, om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. "Wat ik gezegd heb is dat we moeten kijken naar een manier om ze als raceatuo's te laten klinken. Het geluid moet anders", aldus Ecclestone. 

"Ik weet niet of dat mogelijk is, maar we moeten het op zijn minst onderzoeken. Laten we eerst de eerste paar races afhandelen, dan kunnen we daarna wellicht wat doen. We kunnen niet een heel seizoen lang wachten. Tegen die tijd is het misschien wel te laat."

Selfie op trein wordt man fataal

Een 21-jarige Spanjool heeft zich zaterdag gekwalificeerd voor de Darwin Awards. De beste man heeft het loodje gelegd terwijl hij bezig was een selfie te maken op een trein.

De jongeman uit Andújar leek het wel een tof idee om met zijn matties een foto te maken op het dak van een trein. Samen met zijn kornuiten toog de Spanjool naar het plaatselijke treinstation en klom op een trein.

Met zijn telefoon in de aanslag raakte de sukkel een bovenleiding. Maar liefst 3.500 Volt ging er door het lichaam van de Zuid-Europeaan.

De hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar konden slechts constateren dat de knul zichzelf op briljante wijze om zeep had geholpen. Een van zijn kameraden is zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis.

'Voormalige FIFA-bons kreeg acht ton uit Qatar'

Voormalig FIFA-bestuurder Jack Warner heeft twee weken na de toewijzing van het WK voetbal 2022 aan Qatar een bedrag van ruim 860.000 euro gekregen. Dat meldt The Daily Telegraph dinsdag op basis van documenten die de Britse krant in zijn bezit heeft. Het geld werd in december 2010 gestort door een bedrijf van Mohammed Bin Hammam, een ander oud-FIFA-bestuurslid.

Warner, die vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond was, had samen met Bin Hammam zitting in het uitvoerend comité. Die 22-koppige instantie gaat over de toewijzing van WK's. Zowel Warner als Bin Hammam is niet meer betrokken bij de FIFA na eerdere omkoopaffaires.

De 71-jarige Warner stuurde namens zijn bedrijf Jamad een factuur van 860.000 euro naar Kemco, een van de firma's van Bin Hamman. Warner, afkomstig uit Trinidad en Tobago, verzocht 860 duizend euro over te maken om 'juridische en andere kosten' te compenseren voor 'professionele diensten over de periode tussen 2005 en 2010'.

Ten minste één bank op de Kaaimaneilanden voelde nattigheid en weigerde de betaling te verwerken. Het geld werd uiteindelijk verwerkt via een bank in New York. De transactie zou inmiddels op de radar van de FBI zijn verschenen. Naast Warner zouden ook zijn twee zonen (537.000 euro) en een werknemer van zijn bedrijf (296.000 euro) flinke sommen geld hebben ontvangen.

Warner, die veertien jaar als vice-voorzitter diende, stapte in juni 2011 op omdat hij betrokken zou zijn bij een poging tot omkoping in de strijd om het voorzitterschap van de bond.

Bin Hammam legde in december 2012 al zijn functies neer. De Qatarees was eerder vanwege corruptie levenslang geschorst. Bin Hammam vocht zijn schorsing succesvol aan bij het internationaal sporttribunaal CAS, maar werd later opnieuw geschorst vanwege fraude.

Over de keuze voor Qatar is ook op sportief gebied veel te doen. Zeer waarschijnlijk wordt het toernooi naar de winter verplaatst vanwege de extreem hoge temperaturen in de zomer.

Otter wil meer investeringen in shorttrack

Jeroen Otter, bondscoach van de Nederlandse shorttrackers, wil dat er meer geïnvesteerd wordt in de opleiding van jonge shorttrackers. Nederland boekte met name in het afgelopen jaar zeer goede resultaten, maar de basis is smal, waardoor het wegvallen van Sanne van Kerkhof en Niels Kerstholt meteen een aderlating is.

Er zijn niet zomaar shorttrackers die op de aflossing hun posities of die van de reserves in kunnen nemen. Otter: "Dat we nu een paar medailles gewonnen hebben, wil niet zeggen dat zulke prestaties volgend jaar en het jaar daarop ook gegarandeerd zijn. Er zijn wel talenten, maar te weinig. We moeten daar de komende maanden goed over nadenken. Er moeten geld en middelen geïnvesteerd worden in een completere aanpak van het shorttrack. Want je wilt het moment ontgroeien dat je alles moet maken. Dat het jaren investeren kost voordat een team er staat."

De Nederlandse teams op de aflossing zijn al acht jaar bij elkaar, waarvan vier jaar onder Otter. Bij de mannen heeft dit geresulteerd in het rijden van de olympische finale en afgelopen weekend de wereldtitel in Montreal. De vrouwen haalden in beide gevallen de finale niet. Het is de vraag of na het wegvallen van twee ervaren krachten er bijvoorbeeld bij de mannen weer een finaleplaats op het WK in zit.

YouTube-kanaal Russia Today geblokkeerd

Het YouTube-account van de Russische staatszender Russia Today is dinsdag geblokkeerd. Volgens de videowebsite van Google heeft Russia Today meermaals of op ernstige wijze de regels overtreden over 'spam, gaming, misleidende content en andere zaken'. De hoofdredactrice van de zender zegt te hopen dat het om een misverstand gaat.

Russia Today staat algemeen bekend als propagandakanaal van het Kremlin. In de aanloop naar het referendum op de Krim, dat afgelopen zondag werd gehouden, waren er bij RT weinig kritische geluiden te horen. Een Amerikaanse presentatrice bij de zender haalde onlangs het nieuws door live op tv ontslag te nemen. Ze deed dit naar eigen zeggen uit protest tegen de eenzijdige berichtgeving van RT.

Hoofdredactrice Margarita Simonjan zei dinsdag op Twitter te hopen dat het om een technisch mankement gaat en dat YouTube niet bewust het RT-kanaal op zwart heeft gegooid. "Vergeet niet, RT is het populairste nieuwskanaal op YouTube, met meer dan een miljard views."

School sloeg geen alarm om vermiste Pedro

Bij de Burgemeester Amersfoordtschool in Badhoevedorp gingen geen alarmbellen rinkelen toen de inmiddels gevonden Pedro Altes maandagochtend niet kwam opdagen. De 9-jarige jongen was 's ochtends op de fiets vertrokken, maar kwam niet op school aan.

De ouders van de jongen werden echter niet gewaarschuwd, zegt directeur van de school Eelco Kosterman. "In onze protocollen staat dat dit voor 10.30 uur moet gebeuren, maar dat heeft de leerkracht niet gedaan."

Er zijn ook geen pogingen ondernomen om de ouders te bereiken. Waarom dat niet is gebeurd, wordt nog onderzocht. "We waren de afgelopen avond en nacht alleen bezig met de zoekactie. We hebben later vandaag een gesprek met de leerkracht. Maar ik ben bang dat het niet gaat lukken een uitleg te geven die iedereen tevreden stelt", zegt Kosterman.

Het is volgens de directeur te vroeg om te zeggen of de leerkracht wordt berispt. "We wachten eerst af hoe het gesprek verloopt."

De school prijst zich op zijn website aan als een kleinschalige school waar iedereen elkaar kent. "Een veilige omgeving, met aandacht voor ieder kind." Toch werd de politie pas tegen het eind van de middag gewaarschuwd toen zijn ouders merkten dat hij niet thuis kwam.

De politie voerde eerst een Burgernet-actie uit. Toen dat niks opleverde, werd kort voor middernacht alarm geslagen met een Amber Alert.

Dinsdagochtend meldde de politie dat de jongen in goede gezondheid is aangetroffen.

Bezoek Oerlemans in Giel-show was nep

Lex Uiting heeft niet echt een bezoek gebracht aan Reinout Oerlemans op de intensive care. Dat zei de Rambam-presentator dinsdagochtend in het radioprogramma van Giel Beelen. Het fragment dat maandag een dag eerder in de 3FM-show was uitgezonden was niet echt. Die opname van het songfestivallied van Ilse DeLange en Waylon was vorige week ook al nep.

"Het is in elkaar gezet, het was een hoorspel", aldus Uiting, die met zijn column een discussie wilde losmaken. "Ik heb één ding willen bereiken: deze discussie, die nu aan de hand is. Hoe ver kun je gaan als je een directeur van een programma confronteert met z'n eigen plannetje?"

De actie was een reactie op 24 Uur: tussen Leven en Dood, een programma van Oerlemans' bedrijf Eyeworks. In dat programma, dat na ophef over privacyschending van de buis werd gehaald, werden ziekenhuispatiënten in het VU medisch centrum gefilmd. Oerlemans zelf lag op de intensive care na een hartaanval.

"Ik zou zelf nooit Reinout in deze toestand opzoeken, dat gaat me veel te ver", aldus Uiting. "Het is alleen de schijn wekken en hopen dat mensen er wat van gaan roepen." De verslaggever ging donderdag wel echt naar het AMC, waar de producent lag. "Ik heb bij de receptie gevraagd naar meneer Oerlemans, maar hij stond toen al niet meer in de systemen en toen ben ik weggegaan."

Aan de echtheid van het fragment werd al getwijfeld en in verschillende programma's, zoals RTL Boulevard, werd met afschuw gereageerd op de actie van Beelen en Uiting. Albert Verlinde zei dinsdagochtend nogmaals tegen Beelen dat hij zijn excuses aan zou moeten bieden. "Ik kom nu gewoon op voor Reinout, want hij kan het zelf niet", aldus de showbizzkenner. "Waarom kun je niet gewoon zeggen: dit was een beetje raar. Het houdt toch ergens op?"

"Om te beginnen is het een column, da's een vrije plek om dingen te sprake te brengen", bracht Beelen ertegenin, voor de discussie over en weer ging. Uiteindelijk hing Verlinde op. "Ik ga niet op dit moment deze discussie voeren. Ik wens je een ongelooflijk prettige dag."

Beelen hield vorige week woensdag zijn luisteraars voor de gek door naar eigen zeggen het songfestivalnummer van Ilse DeLange en Waylon te laten horen. Het lied van de twee, Calm after the Storm, ging dezelfde avond in première bij De Wereld Draait Door. Achteraf gaf de radiomaker toe dat het ging om een neppe versie.

Domenicali: Ferrari heeft werk aan de winkel

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali heeft toegegeven dat er voor zijn team nog veel werk aan de winkel is. De scharlakenrode bolides werden afgelopen weekend in Australië na de diskwalificatie van Daniel Ricciardo vierde en zevende, ver achter de Mercedes van winnaar Nico Rosberg.

Het positieve voor Ferrari was dat beide auto's de finish haalden. "We liggen achter, dus we moeten in de dagen dat we in de fabriek kunnen werken ons richten op een snel herstel. We hebben nog slechts één race gehad en nog achttien te gaan, dus de tijd is er nog en dat heb ik mijn teamleden ook gezegd. Het was een teleurstellende race en ik weet waarom we niet het maximale uit onze prestaties hebben kunnen halen."

Zowel de F14 T van Fernando Alonso als die van Kimi Räikkönen kampte met elektrische problemen, waardoor ze niet voluit konden gaan. "We hebben gezien dat Mercedes absoluut sterk is. In het gevecht met de anderen hadden we, als we geen problemen hadden gehad, hadden we misschien een ander resultaat kunnen boeken, maar we moeten het doen met hoe het gelopen is."

Domenicali voegde hieraan toe dat er nog aan de Ferrari-krachtbron gesleuteld moet worden. Het toevoegen van extra pk's kan ervoor zorgen dat een coureur minder lang volgas hoeft te rijden en hiermee brandstof kan besparen.

Beloning in zaak vermoorde ggz-directeur

Justitie looft een beloning van vijftienduizend euro uit voor de tip die leidt naar de moordenaar van een 44-jarige man uit Berkel en Rodenrijs. De ggz-directeur werd op nieuwjaarsdag in zijn woonplaats doodgeschoten terwijl hij zijn honden aan het uitlaten was.

Het slachtoffer werd op de Dokkummerstraat in de Zuid-Hollandse plaats van dichtbij neergeschoten en meerdere keren geraakt. De man was directeur personeelszaken van GGZ Ingeest in Amsterdam. Mogelijk was sprake van een persoonsverwisseling.

De onzekerheid over het waarom van de moord is voor de nabestaanden 'onverteerbaar', laat de politie dinsdag weten. Het programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de zaak.

Leden Doema willen op sanctielijst VS en EU

De sancties die de Verenigde Staten en de Europese Unie tegen Rusland hebben ingesteld lijken de getroffen personen niet te deren. Integendeel: alle leden van de Russische Doema willen op de zwarte lijst worden gezet, meldt de Russische krant Izvestia. Volgens de parlementsleden hebben de sancties niks te maken met het referendum dat zondag op de Krim werd gehouden, maar gaat het om een wraakactie voor de vorig jaar ingevoerde wet die het 'propageren van homoseksualiteit' verbiedt. Een van de mensen tegen wie maandag sancties zijn ingesteld is Jelena Mizoelina, de voorzitter van de Doemacommissie voor Familie-, Vrouwen- en Kinderzaken. Zij was een van de voorvechters van de antihomowet die door bijna alle westerse landen fel is veroordeeld.

"Het feit dat Jelena Mizoelina op die lijst staat bewijst dat deze sancties niks te maken hebben met de zogenaamde Krim-kwestie", aldus een verklaring van de Doema. "Het is ook duidelijk dat deze politieke hysterie een reactie is op het initiatief van Jelena Mizoelina om homopropaganda onder kinderen te verbieden."

De leden van de Doema herinneren de VS en de EU er aan dat de stemming over de antihomowet in de Doema unaniem was. Derhalve, zo redeneren ze, moeten alle 436 parlementariërs op de zwarte lijst worden gezet. "Wij ruilen onze principes niet uit en we zijn niet bang voor sancties."

Greenpeace bezet Franse kerncentrale

Meer dan zestig activisten van Greenpeace hebben in het oosten van Frankrijk een kerncentrale bezet uit protest tegen de Franse afhankelijkheid van kernenergie. De actiegroep dringt er bij Frankrijk op aan andere energiebronnen te zoeken, omdat de 'Franse kernenergie een gevaar vormt voor Europa', liet Greenpeace dinsdag op zijn website weten.

De activisten hingen een spandoek aan de centrale in Fessenheim met de tekst 'Stop risking Europe', vrij vertaald als 'stop het risico voor Europa'. De politie probeerde de betogers te arresteren.

Een maand geleden dumpte Greenpeace een vrachtwagenlading steenkool voor de deuren van het Franse presidentieel paleis. De milieugroep wil dat Europese landen hun aandeel duurzame energie tegen 2030 hebben vergroot tot 45 procent.

Poetin akkoord met wet voor annexatie Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft een conceptwet voor de annexatie van de Krim goedgekeurd. Poetin tekende daartoe een decreet dat dinsdagochtend op de website van de regering is geplaatst. Hiermee is een nieuwe stap gezet richting formele annexatie van de Krim.

Het Oekraïense schiereiland stemde zondag in een referendum voor aansluiting bij Rusland. De Europese Unie en de Verenigde Staten spraken van een ongrondwettelijke stap, die zij om die reden niet erkennen.

Ondanks het decreet is definitieve annexatie nog niet zeker. Daarvoor zijn de handtekeningen van de leiders van Rusland en de Krim vereist en is goedkeuring nodig van zowel het grondwettelijk hof als het parlement.

Poetin richt dinsdagmiddag het woord tot de Doema in een toespraak die op televisie wordt uitgezonden. Verwacht wordt dat hij zal verkondigen dat de Krim bij Rusland hoort.

De Krim was sinds de achttiende eeuw onderdeel van Rusland totdat Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov het gebiedsdeel in 1954 afstond aan Oekraïne. In Rusland en op de Krim worden de ontwikkelingen van de afgelopen dagen gezien als correctie van een historische belediging.

Vermiste Amsterdamse jongen terecht

De vermiste Amsterdamse jongen voor wie maandag een Amber Alert werd uitgedaan is terecht. Hij is 'in goede gezondheid' aangetroffen, laat de politie dinsdagochtend weten.

De 9-jarige Pedro Ates vertrok maandagochtend in de wijk Osdorp op de fiets naar school maar kwam daar nooit aan. Zijn ouders kwamen daar pas aan het einde van de middag achter, waarop ze de politie alarmeerden. Kort voor middernacht werd vervolgens een Amber Alert uitgegeven.

Waar de jongen zat is niet bekendgemaakt. Hij werd 'na onderzoek door de politie' aangetroffen.

Rolling Stones zeggen Australisch concert af

The Rolling Stones treden woensdagavond niet op in het Australische Perth. Dat maakte de Perth Arena bekend op zijn website. Het nieuws volgt op het overlijden van L'Wren Scott, de vriendin van Mick Jagger. Zij werd maandag dood gevonden in haar appartement in New York.

Vorige week werd de komst van The Rolling Stones naar Pinkpop na maanden van speculaties bevestigd. Of de dood van Scott gevolgen heeft voor dat optreden, is nog niet duidelijk. Pinkpop-baas Jan Smeets zei maandagavond tegen de Limburgse omroep L1 dat hij nog geen officieel bericht heeft ontvangen van het management van de rockband.

'Geef gedoemde scholen geen geld'

Een schoolbestuur dat in het verleden heeft gefaald moet niet zomaar geld krijgen om een nieuwe school op te richten. Om zo'n draaideureffect te voorkomen kan staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) verschillende eisen stellen, schrijft de Onderwijsraad in een door hem gevraagd advies.

Om na te gaan of een nieuwe school levensvatbaar is, kan in de eerste plaats aan ouders worden gevraagd of zij behoefte hebben aan die school en hoe ver zij bereid zijn daarvoor te reizen. Ook kan Dekker een schoolbestuur dat eerder vanwege wanbeheer een aanwijzing van de minister van Onderwijs heeft gekregen, beperken in de mogelijkheden om geld voor een nieuwe school te vragen. Een aanwijzing houdt in dat een school binnen een bepaalde tijd aan bepaalde eisen moet voldoen.

Na het oprichten van een school, maar nog voordat die wordt bekostigd, kan worden gevraagd om bewijzen dat het personeel bevoegd is en een verklaring omtrent gedrag heeft. Ook moet het bestuur bewijzen dat aan een schoolplan wordt gewerkt

Het advies volgt na een doorstart van het Islamitisch College Amsterdam. Dat werd in 2010 door toenmalig minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) gesloten. De leerlingenaantallen liepen snel terug en de Inspectie van het Onderwijs oordeelde dat de school 'zeer zwak' was.

Enkele maanden later diende de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) een aanvraag in voor de oprichting van een nieuwe school. Van Bijsterveldt gaf toestemming, waardoor Amsterdam verplicht was voor een nieuw schoolgebouw te zorgen. De gemeente wilde daar niet aan en stelde extra voorwaarden aan de kwaliteit. De Onderwijsraad oordeelde in augustus dat dit volgens de huidige regels niet mag, maar raadt nu dus aan de regels aan te passen.

Mollema en Nordhaug kopmannen voor Milaan-San Remo

Belkin zal aanstaande zondag starten met twee kopmannen: Lars Petter Nordhaug en Bauke Mollema. Mollema zal Milaan-San Remo voor de eerste keer rijden. Oorspronkelijk zouden ook Robert Gesink en Lars Boom de wedstrijd rijden, maar zij zijn door problemen met de urinewegen (Gesink) en een elleboogbreuk (Boom) er niet bij. 

Belkin twijfelde nog om Moreno Hofland toch op te stellen, die schitterde in Parijs-Nice met een ritoverwinning. Ploegleider Verhoeven: "Uiteindelijk hebben we besloten om toch vast te houden aan ons plan om Hofland vooral uit te spelen in Dwars door Vlaanderen en Gent-Wevelgem.” Deze twee koersen worden op 26 en 30 maart verreden. 

Focus van de ploeg zal zijn om te proberen met een groepje weg te komen. Omdat de koersorganisatie de beklimming van de Pompeiana aan het parcours toevoegde, besloot Mollema de klassieker te rijden, die vooral als een sprinterswedstrijd bekend staat. Ondanks dat de organisatie die koerswijziging nu teruggedraaid heeft, ziet Verhoeven toch kansen: "We gaan ervan uit dat er toch een klein groepje weg kan rijden voorbij de Cipressa en Poggio. We weten dat Bauke dan nog een goede sprint in zijn benen heeft en kort kan eindigen."

Naast Mollema en Nordhaug zal de ploeg voor Milaan-San Remo bestaan uit Jos van Emden, Jonathan Hivert, Rick Flens, Tom Leezer, Maarten Tjallingii en Robert Wagner.

'Feyenoord lonkt naar Van La Parra en Ziyech'

Feyenoord heeft Rajiv van La Parra en Hakim Ziyech op de korrel. De Rotterdammers onderzoeken de mogelijkheden om de Heerenveen-spelers naar de Kuip te halen, meldt het AD dinsdag.

Van La Parra is komende zomer transfervrij en zou als vervanger kunnen dienen van Ruben Schaken, die vermoedelijk vertrekt. De 22-jarige buitenspeler doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord, maar verkaste op zijn zestiende naar het Franse Caen. Momenteel is Van La Parra bezig aan zijn derde seizoen bij Heerenveen.

Ziyech ligt na de zomer nog een jaar vast. Heerenveen gaat binnenkort een optie in zijn aflopende contract lichten. De 20-jarige spelmaker brak dit seizoen door en baarde opzien met een aantal schitterende goals in de Eredivisie. De teller staat inmiddels op acht treffers in 27 duels.

Zoektocht naar MH-370 in China voortgezet

De zoektocht naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines wordt op Chinees grondgebied voortgezet. Dat melden Chinese staatsmedia dinsdag.

De Chinese ambassadeur in Maleisië deelde ondertussen in Kuala Lumpur mee dat onderzoek naar de achtergrond van de Chinese passagiers van het noodlottige toestel heeft uitgewezen dat er geen sprake is van banden met terreurorganisaties.

Omdat het lot van vlucht 370 nog altijd onduidelijk is, wordt nog steeds rekening gehouden met de mogelijkheid van een terreuractie. Daarbij gaat de verdenking onder meer uit naar Oeigoerse separatisten, die in het westen van China, in de regio Xinjiang, naar autonomie streven.

Aan boord van de Boeing 777 bevonden zich onder de 227 passagiers 154 Chinezen. Op 8 maart verdween het vliegtuig, dat van Kuala Lumpur onderweg was naar Beijing, van de radar.

Vicepresident VS naar Polen om Rusland

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden is maandagavond in Washington met bestemming Polen op het vliegtuig gestapt. Daar spreekt hij dinsdag met de Poolse premier Donald Tusk en president Bronislaw Komorowski. Ook staan gesprekken met de presidenten van de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen op het programma.

Het bezoek aan de NAVO-partners moet de Russische president Vladimir Poetin ertoe bewegen zich gedeisd te houden. De Verenigde Staten stelden strenge sancties vanwege het Russische handelen op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat zondag in een referendum aangaf zich bij Rusland te willen voegen.

Letland en Estland delen een grens met Rusland, Polen en Litouwen liggen vlakbij.

Japan stelt sancties in tegen Rusland

Japan heeft besloten sancties in te stellen tegen Rusland vanwege de Russische erkenning van de Krim als een onafhankelijke staat. Japan erkent de uitslag van het referendum op de Krim niet, liet de Japanse minister van buitenlandse zaken Fumio Kishida dinsdag weten.

Het referendum, waarin zondag werd besloten tot afscheiding van de Krim van Oekraïne, is in strijd met de Oekraïense grondwet, aldus Tokyo. Rusland moet zich aan internationale wetgeving houden, de erkenning van de onafhankelijkheid van de Krim intrekken en niet overgaan tot annexatie van de regio.

De Japanse strafmaatregelen tegen Moskou zijn bescheiden in vergelijking met de sancties die de Europese Unie en de Verenigde Staten instelden. Japan schort gesprekken over versoepeling van visaregels op, evenals gesprekken over investeringen, ruimtevaart en defensie.

'Klimaatverandering bedreigt drinkwater'

De kwaliteit van water dat wordt gebruikt om drinkwater van te maken, wordt bedreigd door het veranderende klimaat. Dat meldde het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) dinsdag.

Door veranderingen in het klimaat kan het voor langere tijd erg droog zijn in Nederland. Rivieren stromen daardoor minder en dat verergert de invloed van lozingen op het oppervlaktewater. De vervuiling uit die lozingen wordt dan namelijk minder snel verdund.

Volgens het RIVM zou het dan ook goed zijn om lozingen vooral toe te staan tijdens nattere periodes of de normen voor de hoeveelheid vervuiling in het water aan te scherpen, of bij droogte water te laten stromen vanuit de ene in de andere rivier. Ook uitgebreide zuivering van rioolwater zou helpen. De zuiveringsinstallaties lozen het gezuiverde rioolwater uiteindelijk namelijk ook op het oppervlaktewater.

In Nederland wordt in totaal zo'n 40 procent van het drinkwater geproduceerd vanuit het oppervlaktewater.

'Ziekenhuiszorg steeds beter'

De ziekenhuiszorg in Nederland gaat kwalitatief steeds verder vooruit. Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) in een dinsdag gepubliceerd rapport.

"De afgelopen vijf jaar is de kwaliteit van zorg van de Nederlandse ziekenhuizen verder toegenomen", schrijft de NVZ. De Nederlandse ziekenhuiszorg behoort tot de top van Europa.

Tegelijk waarschuwt de NVZ dat ziekenhuizen de registratie van allerlei gegevens hebben uitgebreid, om de kwaliteit beter in de gaten te kunnen houden. Soms leidt de uitgebreide registratie echter niet tot meer kwaliteit. "Het meten is nodig om betere zorg te kunnen bieden, maar dit moet niet ten koste gaan van de aandacht voor de patiënt", legt NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy uit. Ze wil bekijken welke vormen van registratie wel en niet zinvol zijn.

Ziekenhuiszorg steeds beter
Ziekenhuiszorg steeds beter (Foto: ANP)

Helft kan geen ťťn raadslid noemen

Bijna de helft van de Nederlanders kent geen enkel raadslid in zijn of haar gemeente. Ook niet van horen zeggen, schrijft het AD een dag voor de gemeenteraadsverkiezingen op basis van een enquête die de krant heeft laten uitvoeren.

Als alleen naar mensen onder de 35 jaar wordt gekeken, kan zelfs zestig procent geen één raadslid bij naam noemen. Van alle stemmers weet 46 procent niet wie nu hun gemeenteraadsleden zijn.

In grotere steden zijn raadsleden minder bekend dan in minder grote steden. In de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht kent 55 procent geen enkel raadslid. In het landelijk gebied en in kleine dorpen genieten raadsleden meer bekendheid. Daar kent ruim twee derde van de mensen een of meer raadsleden. Een derde van deze mensen stemt op iemand die hij persoonlijk kent.

Hoogleraar politicologie Jean Tillie concludeert in de krant dat het bij lokale politici aan een besef van urgentie ontbreekt. "Als niemand weet wie jij bent, dan moet je als raadslid de urgentie voelen hier iets aan te doen." De Vereniging van Nederlandse Gemeenten verwacht dat lokale politici de komende jaren zichtbaarder worden nu gemeenten meer taken krijgen.

Gevangenen maken nieuwe celdeuren

Gevangenen in Zwolle maken de celdeuren voor een nieuwe gevangenis in Zaanstad. De gevangenis in Zwolle heeft een aanbesteding gewonnen, zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) maandagavond in RTL Late Night. De gevangenis in Zaanstad moet de oude gevangenis in Amsterdam, de Bijlmerbajes, vervangen.

Naast de gevangenis in Zwolle had ook de gevangenis in Veenhuizen meegedaan aan de aanbesteding, maar Zwolle won. Volgens Teeven is geen sprake van illegale concurrentie met het bedrijfsleven. Gevangenen werken dan wel een stuk goedkoper dan reguliere werknemers, maar de kosten voor hun begeleiding worden ook meegerekend, zei de staatssecretaris.

Het is niet de eerste keer dat binnen een gevangenis celdeuren worden gemaakt. In het verleden maakten gevangenen al celdeuren voor een tbs-kliniek en voor een andere gevangenis. Teeven is niet bang dat de gevangenen stiekem zwakke punten in de celdeuren bouwen. "Als je er een goed slot op zet is er niks aan de hand."

Weer een baas weg bij Microsoft

De leegloop in de hogere lagen van Microsoft lijkt nog altijd niet afgelopen. Het bedrijf maakte gisteren bekend dat hun chief product officer voor Xbox, Marc Whitten, na veertien jaar Microsoft gaat verlaten. Hij wordt chief product officer bij audiofabrikant Sonos.

Whitten is in de afgelopen veertien jaar betrokken geweest bij de release van alle drie generaties Xbox-consoles. Daarnaast heeft hij een heel grote rol gespeeld in de groei van Xbox Lilve in de afgelopen jaren.

"I have had the extreme pleasure over the last 14 years to work on the greatest product with the greatest team and for the greatest community", zegt Whitten bij de aankondiging van zijn vertrek. "Xbox is so special because of the amazing team I've had the opportunity to work with and because our fans are the most incredible fans on the planet. It has been the highlight of my career to work on a product so loved. It's incredibly tough to leave but I am confident the best days are ahead for Xbox fans, in the capable hands of a very talented team."

Het is nog niet bekend wie Whitten gaat opvolgen. Wel geeft Microsoft in de bekendmaking aan dat de rest van het managementteam van Xbox intact blijft. De tijd zal het leren.

'OekraÔne moet volwaardig EU-lid worden'

Oekraïne moet volwaardig lid worden van de Europese Unie. Dat zei de Europese commissaris voor uitbreiding van de unie, Stefan Füle, dinsdag in de Duitse krant Die Welt.

"Als we het desbetreffende deel van Oost-Europa serieus willen veranderen, moeten we ook gebruik maken van het sterkste instrument dat de EU heeft. En dat is uitbreiding", aldus de Tsjech. Volgens de eurocommissaris heeft een dergelijke uitbreiding een enorme 'veranderende en stabiliserende kracht'.

Ondanks toegenomen Westerse sancties tekende de Russische president Vladimir maandag een decreet waarmee hij de Krim erkent als soevereine staat.

'Oekraïne moet volwaardig lid worden van EU'
'Oekraïne moet volwaardig EU-lid worden' (Foto: ANP)

Rutte steunt handelsmissie Rusland

Premier Mark Rutte (VVD) vindt het vooralsnog niet nodig om een handelsmissie van het kabinet naar Rusland af te zeggen. Voor economische sancties is het nog te vroeg, zei Rutte maandagavond in het tv-programma Pauw en Witteman.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) gaat in mei met bedrijven uit de olie- en gassector naar Rusland. Kamp wil de reis gewoon laten doorgaan, ook al besloot het kabinet eerder geen afvaardiging te sturen naar de Paralympische Spelen in het Russische Sotsji.

Rutte steunt Kamp. Hij wees erop dat de Europese Unie maandag sancties heeft ingesteld tegen 21 Russen die betrokken zijn bij de Russische acties op de Krim. "Het kan zijn dat die moeten worden opgevolgd met economische sancties. Dan kan zo'n reis in een ander daglicht komen te staan."

Economische sancties komen aan de orde als de Russische president Vladimir Poetin niet inbindt, zei Rutte. "Ik zou het vreselijk jammer vinden als het nodig is, maar we zullen er niet voor weglopen. De internationale gemeenschap moet een grens trekken."

Dat Rusland de Krim mag houden is volgens Rutte geen optie. "Hij moet wel degelijk de Krim opgeven, dat is een afspraak die we met elkaar hebben gemaakt."

Verliefd op Marianne Thieme

Wie Partij voor de Dieren zegt, zegt Marianne Thieme. Wie Marianne Thieme zegt, zegt Partij voor de Dieren. Gelukkig maar. Want als we niet oppassen, dan worden die arme diertjes enkel gezien als producten die voor eigen gewin kunnen worden aangewend. Al die lieve koetjes, schaapjes en varkentjes. Die gun je toch een vrolijk leven in de weide? Of in een modderpoel? Die sluit je toch niet op in minihokjes in megastallen waar ze worden volgespoten met antibiotica en waar ze hun hele leven geen daglicht te zien krijgen? Die diertjes verdienen het toch niet om als kiloknaller in je vriesvak te eindigen? Om nog maar te zwijgen over de eindeloze rijen plofkippen. Die beestjes worden geboren als lieve kuikentjes van 50 gram, om vervolgens in zes weken tijd te worden vetgemest tot vleeshomp van 2 kilo. In een klein kuthok. Ze zijn zelfs te zwak om op hun pootjes te staan.

Amber Alert vermiste Amsterdamse jongen

De politie heeft een Amber Alert uitgegeven voor een vermiste 9-jarige jongen uit Amsterdam-Osdorp. De jongen, Pedro Ates, is maandagmorgen om acht uur voor het laatst gezien toen hij naar school ging. Toen hij’s middags om halfvijf nog niet thuis was, bleek dat hij’s ochtends niet op school was aangekomen.

Pedro draagt een blauw stoffen jack, een blauwe spijkerbroek, blauwe Nike-schoenen en heeft een blauwe rugzak bij zich. Hij rijdt op een blauwe Gazelle-fiets.

Vier aanhoudingen na gijzeling in Deventer

De politie heeft maandagavond drie mannen en een vrouw opgepakt die een 52-jarige man uit Deventer kort gijzelden. Het slachtoffer kon bij een restaurant in de Overijsselse stad worden bevrijd. Hij liep geen verwondingen op.

De man werd rond 17.30 uur beetgenomen en een auto ingesleurd op de Middenrij in Deventer. Getuigen alarmeerden de politie die de auto even later in de buurt zagen rijden. De verdachten stopten op een parkeerplaats bij een restaurant waarna een gijzelnemer en het slachtoffer uitstapten.

De gijzelnemer vluchtte vervolgens het restaurant aan de Zwolseweg in. Agenten ontfermden zich over het slachtoffer en sloegen de overige drie inzittenden in de boeien. De vierde verdachte gaf zich korte tijd later over.

De vier verdachten, drie mannen van 24, 25 en 41 jaar uit Weesp en een 54-jarige vrouw uit Deventer, zijn overgebracht naar het politiebureau. De politie onderzoekt wat er is gebeurd en wat het motief van de gijzelnemers was.

'Weinig vertrouwen in Samsom en Zijlstra'

PvdA-leider Diederik Samsom en VVD-voorman Halbe Zijlstra krijgen weinig vertrouwen van hun achterban. Dit blijkt uit onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag onder ruim 25.600 mensen.

Een op de drie kiezers (36 procent) die bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen op de PvdA stemde, heeft op dit moment vertrouwen in partijleider Samsom. Zijlstra krijgt het vertouwen van vijftig procent van de VVD-stemmers.

Het lage vertrouwen in Samsom heeft zijn wortels in het vertrouwen in het kabinet, aldus EenVandaag. Veel PvdA-kiezers zijn teleurgesteld. Volgens hen is er te weinig van het sociaaldemocratische gedachtegoed terug te vinden in het kabinet met de VVD. Ze voelen zich bedrogen door Samsom als de leider van deze partij. Niet meer dan een kwart (26 procent) heeft vertrouwen in het kabinet. Bij het aantreden had 71 procent van de PvdA-stemmers nog vertrouwen in dit kabinet.

Zowel Zijlstra als Samsom bungelt onder aan de lijst. De overige fractievoorzitters krijgen juist veel vertrouwen van de kiezers. D66-leider Alexander Pechtold geniet het meeste vertrouwen van zijn achterban, 93 procent van de kiezers die bij de Tweede Kamerverkiezingen op D66 stemde, vindt dat hij het prima doet. Na hem komen PVV-voorman Geert Wilders (92 procent) en Emile Roemer van de SP (89 procent).

De peiling werd gehouden in aanloop naar het EenVandaag-lijsttrekkersdebat van maandagavond. Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Arie Slob (ChristenUnie) gingen met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen met elkaar in debat over onderwerpen die zowel landelijk als lokaal spelen.

Smeets onzeker over Stones-optreden na dood Scott

Jan Smeets heeft geen idee of de dood van de vriendin van Mick Jagger gevolgen heeft voor het optreden op Pinkpop. De Pinkpop-baas laat aan de Limburgse omroep L1 weten dat hij nog geen officieel bericht heeft ontvangen van het management van de rockers.

L'Wren Scott, die sinds 2001 samen was met Jagger, werd maandag dood gevonden. De modeontwerper pleegde vermoedelijk zelfmoord en zou zich aan een sjaal op hebben gehangen.

De rockband maakte woensdag bekend op 7 juni op te treden op het festival in Landgraaf. Smeets verwacht niet dat de rouwperiode van Jagger slechts drie maanden zal duren en dat het 'lijdzaam afwachten' wordt tot er meer bekend is.

Het eerstvolgende concert van The Rolling Stones staat voor woensdag gepland in het Australische Perth. Het is nog niet duidelijk of die show doorgaat. De 70-jarige Jagger zou nadat hij het nieuws vernam in Australië proberen terug naar New York te gaan.

'Akkoord over doorstart Polare Rotterdam'

De Rotterdamse vestiging van Polare maakt een doorstart. Medewerkers van de boekwinkel hebben met de curator een overeenstemming bereikt, melden ze maandagavond. Ze gaan Polare Rotterdam zelfstandig en onder de oude naam Donner voortzetten. De doorstart is volgens de medewerkers mogelijk met behulp van een aantal particuliere investeerders en een crowdfundingactie op internet.

Polare werd vorige maand failliet verklaard. Ondanks dat sommige media al schreven dat enkele van de 21 vestigingen een doorstart zouden maken, is nog over geen enkele duidelijkheid, zei de curator vorige week. De gesprekken hierover zouden nog gaande zijn.

Russische vicepremier Rogozin bespot Obama

De Russische vicepremier Dmitri Rogozin heeft maandag de Amerikaanse president Barack Obama bespot om de sancties die hij vanwege de Russische bemoeienis met Oekraïne heeft ingesteld.

"Kameraad Obama, wat moeten de mensen die bankrekeningen noch eigendommen in het buitenland bezitten doen? Heeft u daar niet aan gedacht?", tweette Rogozin. "Ik denk dat het besluit van de president van de Verenigde Staten door een of andere grappenmaker is opgesteld."

De VS en de Europese Unie kondigden maandag sancties af tegen figuren in Rusland en op de Krim die een belangrijke rol hebben vervuld in de bezetting van het schiereiland en het referendum dat zondag werd gehouden om de afscheiding ervan van Oekraïne in te leiden. Banktegoeden werden bevroren en de betrokken personen krijgen een visumverbod. Als Rusland doorgaat met zijn bemoeienis met Oekraïne dreigt Obama met verdere financiële strafmaatregelen.

De Russische president Vadimir Poetin trok zich weinig van de waarschuwingen aan en ondertekende een decreet waarin de Krim als een 'soeverein en onafhankelijk' land wordt erkend. De erkenning vormt een eerste stap naar de eventuele opname van de Krim in de Russische Federatie.

Ondertussen heeft Rusland Oekraïne opgeroepen zich om te vormen tot een federatie. Hierdoor zou meer macht van de centrale overheid worden overgedragen aan de regio's. Rusland stelde ook dat Oekraïne politiek en militair neutraal moet blijven en dat het Russisch de status van officiële taal moet krijgen, naast het Oekraïens. De nieuwe pro-westerse Oekraïense regering in Kiev heeft de Russische voorstellen afgewezen omdat ze 'rieken naar een ultimatum'.

[PD] Villarreal en Athletic Bilbao delen de punten

Het Primera Division-duel tussen Villarreal en Athletic Bilbao heeft maandag geen winnaar opgeleverd. In Villarreal eindigde de subtopper in 1-1. Tomas Pina zette Villarreal op voorsprong, maar na rood voor Gabriel Paulista kwamen de bezoekers terug. Aritz Aduriz, die voor rust een strafschop had gemist, maakte gelijk.

Bilbao blijft ondanks het gelijkspel vierde in de Spaanse competitie met 52 punten uit 28 wedstrijden. De Baskische ploeg heeft een achterstand van veertien punten op nummer drie Barcelona. Villarreal is de nummer zes met 45 punten en liet de kans om Real Sociedad in te halen liggen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.