Organisatie WK Qatar ontkent aantijgingen corruptie

De organisatie van het WK voetbal 2022 in Qatar neemt afstand van de beschuldigingen van corruptie rond het winnende bid in 2010. In een verklaring hebben organisatoren dinsdag gesteld dat strikt volgens de FIFA-regelgeving en de daarbij horende ethische code is gehandeld.

In de verklaring stelt de organisatie 'zich niet bewust zijn van alle meldingen rond zakelijke transacties tussen particulieren'. Eerder dinsdag berichtte de Britse krant The Daily Telegraph dat voormalig FIFA-bons Jack Warner vlak na de toewijzing van het WK uit Qatarese hoek steekpenningen zou hebben ontvangen.

Warner zat samen met Mohammed Bin Hammam in het uitvoering comité, dat over de toewijzing van de WK's gaat. In december 2010, twee weken na de stemming, zou Warner een bedrag van 860 duizend euro hebben gefactureerd aan een bedrijf van Bin Hammam om 'juridische en andere kosten' te compenseren. Het ging om 'professionele diensten tussen 2005 en 2010'.

Naast Warner zouden ook zijn twee zonen (537 duizend euro) en een werknemer van zijn bedrijf (296 duizend euro) flinke sommen geld hebben ontvangen. Zowel Warner als Bin Hammam is niet meer betrokken bij de FIFA na eerdere omkoopaffaires.