IBAN is eitje voor consument

Consumenten hebben door de bank genomen geen enkele moeite met het invullen van een acceptgiro met IBAN-nummer. Bijna 93 procent van de nieuwe acceptgiro's die vorige week binnenkwam, was goed ingevuld, meldt beheerder Currence dinsdag.

Dat de meeste invullers hun weg op de IBAN-acceptgiro kunnen vinden, bewijst volgens Currence dat de migratie naar IBAN bijna is voltooid. Eigenlijk moesten betalingen zonder IBAN-rekeningnummer al vanaf februari niet meer mogelijk zijn. Doordat veel bedrijven niet klaar waren voor de overstap, werd de termijn in januari naar voren geschoven door de Europese Commissie.

De consument is er volgens Currence echter helemaal klaar voor. "Consumenten weten van het bestaan van IBAN en kunnen hun eigen IBAN-nummer vinden."

De meeste betalingen worden tegenwoordig via internetbankieren voldaan. Toch gaat een op de vier betalingen nog altijd via acceptgiro. Vanaf 2019 wordt deze manier om te betalen afgeschaft.

Door de overstap naar IBAN in januari is het aantal acceptgiro's wel sterk gedaald. De eerste twee maanden van het jaar werden 5,9 miljoen acceptgiro's verwerkt, tegen 7,5 miljoen in die periode een jaar eerder.