Russische vicepremier Rogozin bespot Obama

Redactie

De Russische vicepremier Dmitri Rogozin heeft maandag de Amerikaanse president Barack Obama bespot om de sancties die hij vanwege de Russische bemoeienis met Oekraïne heeft ingesteld.

"Kameraad Obama, wat moeten de mensen die bankrekeningen noch eigendommen in het buitenland bezitten doen? Heeft u daar niet aan gedacht?", tweette Rogozin. "Ik denk dat het besluit van de president van de Verenigde Staten door een of andere grappenmaker is opgesteld."

De VS en de Europese Unie kondigden maandag sancties af tegen figuren in Rusland en op de Krim die een belangrijke rol hebben vervuld in de bezetting van het schiereiland en het referendum dat zondag werd gehouden om de afscheiding ervan van Oekraïne in te leiden. Banktegoeden werden bevroren en de betrokken personen krijgen een visumverbod. Als Rusland doorgaat met zijn bemoeienis met Oekraïne dreigt Obama met verdere financiële strafmaatregelen.

De Russische president Vadimir Poetin trok zich weinig van de waarschuwingen aan en ondertekende een decreet waarin de Krim als een 'soeverein en onafhankelijk' land wordt erkend. De erkenning vormt een eerste stap naar de eventuele opname van de Krim in de Russische Federatie.

Ondertussen heeft Rusland Oekraïne opgeroepen zich om te vormen tot een federatie. Hierdoor zou meer macht van de centrale overheid worden overgedragen aan de regio's. Rusland stelde ook dat Oekraïne politiek en militair neutraal moet blijven en dat het Russisch de status van officiële taal moet krijgen, naast het Oekraïens. De nieuwe pro-westerse Oekraïense regering in Kiev heeft de Russische voorstellen afgewezen omdat ze 'rieken naar een ultimatum'.