TransnistriŽ wil ook bij Rusland

Het internationaal nooit erkende Oost-Europese landje Transnistrië wil in navolging van de Krim ook graag Russisch worden. Dat meldt de Volkskrant op basis van Russische media.

Transnistrië (Kaartje van Wikipedia)
Transnistrië (Kaartje van Wikipedia)

Het land heeft een half miljoen inwoners, waarvan een minderheid Russisch, en scheidde zich in 1990 af van Moldavië. Het gebied is een langgerekte schil in het noordoosten van Moldavië.

De voorzitter van het Transnistrische parlement zou inmiddels aan de Doema in Moskou hebben gevraagd een wet aan te nemen waardoor Transnistrië na 22 jaar eindelijk weer in de schoot van moeder Rusland kan kruipen door onderdeel te worden van de Russische Federatie.

Sinds een korte burgeroorlog tussen Transnistrië en Moldavië in 1992 is het Russische leger in het land gestationeerd. Het land heeft een eigen parlement, staat, vlag en munteenheid: toepasselijk genaamd de Transnistrische roebel.

Omdat het land niet wordt erkend en inwoners geen Moldavisch paspoort kunnen krijgen, is het al vrij gebruikelijk om Russische paspoorten te hebben als Transnistriërs naar het buitenland reizen.

Met roebels en Russische paspoorten op zak en alweer 22 jaar het Russische 14e Leger in de achtertuin zal er voor de Transnistriërs zelf vrij weinig veranderen, mocht het land inderdaad Russisch worden.

Een documentaire van 12 minuten over (smokkelen in en via) Transnistrië:

Officiële logo van Transnistrië
Officiële wapen van Transnistrië