[CL] Uitslagen achtste finales returns 18/03/2014

Boris (borisz)

Chelsea en Real Madrid hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van de UEFA Champions League. Chelsea was over twee wedstrijden te sterk voor Galatasaray en Real Madrid had een makkelijk avondje tegen Schalke 04. De Koninklijke won drie weken geleden al met 1-6 in Gelsenkirchen. 

Chelsea - Galatasaray (2-0, 3-1 agg.)

Chelsea is ten koste van Galatasaray doorgestoten tot de kwartfinales van de Champions League. De Turken, met Drogba in de basis, maakten geen moment aanspraak op een stunt (2-0). Het moest de avond worden van Didier Drogba, wiens naam over bijna alle tongen in voetballand ging de laatste dagen. Al na drie minuten had een Afrikaanse spits gescoord, maar niet de lange, brede 'buffel' in het rood-oranje Galatasaray-shirt.

Eto'o, de man die anno 2014, de spitspositie bekleedt op Stamford Bridge heeft maar een paar minuten nodig om het thuispubliek te laten juichen. Op aangeven van Oscar, schuift hij de bal min of meer onder doelman Fernando Muslera door. De Uruguyaan gaat daarbij niet vrijuit, komt er met de handen nog aan. Maar dat doet er voor Chelsea niet toe: 1-0. Chelsea komt zo al heel vroeg in de gelegenheid om het initiatief bij de Turken neer te leggen, die nu weten dat één goal niet volstaat voor de volgende ronde, maar voor verlenging. Gala heeft daarna het balbezit en Chelsea toont zich gevaarlijk vanuit de tegenstoot.

Meer kansen dienen zich aan voor Chelsea, waar Eden Hazard continu gezocht wordt, positief opvalt, maar ook vaak te maken heeft met dubbele dekking. Frank Lampard schiet niet helemaal zuiver, na twee combinaties van Oscar en Hazard en laatstgenoemde schiet de bal van een meter of twintig in de handen van Muslera. Galatasaray stelt er weinig tegenover. De intentie bij 'verloren zoon' Drogba is er wel, met een omhaal (over) en een snoeiharde vrije trap (tweede ring), maar het wil niet lukken. Ondertussen krijgt Chelsea meer kansen. John Terry neemt de bal in één keer op de slof uit een vrije trap van Lampard (net aan over) en Willian wordt goed gevonden door Eto'o, maar de inzet van de middenvelder is een makkelijke prooi voor Muslera.

Verdediger Gary Cahill verdubbelt nog voor rust de score voor Chelsea. Nadat Terry uit een corner Muslera koppend tot wegboksen dwingt, is de rebound een fluitje van een cent voor Cahill: 2-0. De Turken weten dan dat er na rust een wonder nodig is voor de volgende ronde. Na rust volgen al snel meer kansen voor Chelsea, met name uit de tegenaanval. Daar wil het Gala pijn doen en dat is ook waarom de Turken niet vol op de aanval durven te gaan.

Hazard bedient na een rush Eto'o, die teruglegt op Oscar, maar de Braziliaan vindt landgenoot Melo op z'n weg. Kort daarna is het de beurt aan Willian die een schot afvuurt op Muslera, die de bal kan klemmen. Galatasaray kan er nauwelijks iets tegenin brengen. De wedstrijd is voor rust door Cahill al beroofd van al zijn spanning en kan alleen nog interessant zijn door wat Chelsea voetballend laat zien. Dat is in het laatste halfuur niet zoveel. Er zijn wel kleine kansjes (vrije trap Oscar, schot Hazard) en een grote voor Fernando Torres, die vijf minuten mocht opdraven. Het blijft echter bij 2-0. Drogba krijgt nog een kans op een doelpunt, uit de vrije trap van Selçuk Inan. Scoren doet hij niet en de Ivoriaan had zijn terugkeer vast en zeker een stuk mooier voorgesteld.

Real Madrid - Schalke 04 (3-1, 9-2 agg)

Schalke hoopte op een resultaat, maar zag weer dat Real een maat te groot was. Door twee goals van Ronaldo, een treffer van Morata en een tegendoelpunt van Hoogland werd het 3-1. Het duel begon met een tegenvaller voor Real Madrid. De wedstrijd van Jesé duurde slechts enkele minuten. De buitenspeler van Real Madrid moest snel naar de kant na een charge van Kolasinac. Uit Bernabéu kwamen daarna berichten dat de jonge aanvaller een kwestuur aan zijn kruisband zou hebben.

Gareth Bale kwam in zijn plaats. De Welshman stond in de 21e minuut aan de basis van de openingstreffer van Real Madrid. De man van honderd miljoen gaf voor op Cristiano Ronaldo, die voor de 1-0 tekende. Voor de Portugees was het zijn twaalfde goal in de Champions League dit seizoen. Tevens betekende de openingstreffer zijn vijftigste goal voor club en land in deze voetbaljaargang.

Tien minuten later kwam Schalke 04 verrassend langszij. Een schot van rechtsback Tim Hoogland werd door Sergio Ramos van richting veranderd, waardoor Real-doelman Casillas kansloos was, 1-1. De thuisploeg domineerde het duel en leek het rustig aan te doen. Toch kreeg Schalke 04 na de gelijkmaker wat kleine kansen op een voorsprong. Schoten van Huntelaar en Draxler vlogen echter over het doel van Casillas.

De Nederlandse spits bleef in de rust achter in de kleedkamer. Hij werd vervangen door Adam Szalai. In de tweede helft had Real Madrid maar enkele minuten nodig om de wedstrijd naar zich toe te trekken. De dertiende Champions League-goal van Ronaldo betekende de 2-1. De vedette van De Koninklijke dribbelde langs twee verdedigers van Schalke, om vervolgens in de korte hoek raak te schieten.

Ruim een minuut later werd het 3-1 door Morata. De spits had eerder in de wedstrijd al kansen om te scoren. Nu schoot Ronaldo op de lat, waarna Bale de Spaanse aanvaller de mogelijkheid gaf om simpel zijn treffer mee te pikken. Nadien schoot Ronaldo nog een keer op de baal, maar toonde Real Madrid zich genadig met Schalke, door deze keer de score niet zo ver op te voeren als in Gelsenkirchen.