Dijsselbloem looft intrekken plannen ING

Redactie

Het is een verstandig besluit van ING om de plannen voor het commercieel aanwenden van klantgegevens voor bedrijven voorlopig in de ijskast te zetten. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag gezegd tijdens zijn wekelijkse gesprek met RTL Z. Volgens de bewindsman is hiermee sprake van afstel.

Volgens Dijsselbloem is het plan niet van deze tijd. "Het gaat echt tegen de tijdgeest in. Mensen zijn bezorgd over wat er met hun gegevens gebeurt", zei hij. Als de bank de plannen ook nog eens onzorgvuldig presenteert en mensen ermee overvalt, is het draagvlak weg.

"Banken hebben de afgelopen jaren veel vertrouwen verloren en zijn druk doende dat terug te winnen. Dit past er niet bij. Ik denk dat er terecht van is afgezien", ging de bewindsman verder. ING kondigde maandag aan om alsnog een proef te starten als er voldoende draagvlak is, maar volgens Dijsselbloem is het plan definitief van de baan. "Ik heb begrepen dat ze ervan afzien."

De bewindsman is verder bereid om te kijken of de wet moet worden aangescherpt, om dergelijke praktijken onmogelijk te maken. "Ik ben er nog niet van overtuigd, ik denk dat de wet al vrij helder en streng is, maar laten we er naar kijken." Hij zal wel het College Bescherming Persoonsgegevens vragen of aanvullende wetgeving nodig is.