FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 19 maart 2014

Samsom baalt enorm

Partijleider Diederik Samsom (PvdA) 'baalt enorm' van de slechte verkiezingsuitslag van zijn partij. Dat zei Samsom woensdagavond in een toespraak voor zijn achterban in Amsterdam. Tegelijkertijd toonde hij zich strijdbaar.

De PvdA heeft vanavond verloren, zei Samsom. "Daar baal ik ontzettend van." Samsom wijt het verlies aan de economische recessie. "Vijf jaar recessie is voor veel van onze kiezers te lang. Velen van hen zakten de afgelopen tijd door de reserves." En het kabinetsbeleid levert te langzaam resultaten op, zei hij.

"Onze opdracht is nog lang niet af", verkondigde Samsom strijdbaar. "We zullen moeten doorgaan, hard werken om dat vertrouwen terug te winnen, om resultaten wel te boeken." De PvdA is geen mooiweerpartij, verkondigde hij verder. "Wij staan er ook als het tegenzit. Wij staan er ook als er verloren wordt. We staan er ook als de wind in ons gezicht blaast."

De PvdA-achterban verwacht ook geen 'hangende kopjes', zei Samsom. "Ze verwachten dat we strijdbaar doorgaan in de missie waar we mee bezig zijn, een sterker en socialer Nederland. We hebben nu verloren maar zijn niet verslagen."

De PvdA verliest in belangrijke bolwerken, zoals Amsterdam en Rotterdam. Samsom feliciteerde verder de winnaars zoals D66, die hoogstwaarschijnlijk de grootste partij wordt in de hoofdstad.

Van Rey stevent af op grote zege

De Liberale Volkspartij Roermond (LVR) van de van corruptie verdachte Jos van Rey koerst in Roermond af op een grote verkiezingsoverwinning. Dat schrijft de regionale tv-zender L1. Van Rey zou kunnen rekenen op ongeveer een derde van alle stemmen.

Tegen L1 reageerde de ex-VVD'er verheugd op de prognose. "Ik ben er altijd van uitgegaan dat de burgers van Roermond mij goed kennen." Hij ontweek daarmee de vraag of de beschuldigingen van corruptie een schaduw hebben geworpen over de verkiezingen.

De VVD, de partij die Van Rey de rug toekeerde, lijkt bij de stembusgang op een schamele twee zetels uit te komen.

De LVR zou negen zetels halen, en de VVD twee. Vier jaar geleden won de VVD de verkiezingen met elf raadszetels.

'Eerbare kleding' op gereformeerde school

Het Van Lodenstein College is het zat: jongens met afzakkende broeken en meisjes met korte rokken. Ook diepe een decolleté moet passé zijn. Vanaf nu is alleen 'eerbare kleding' toegestaan. Dat meldt RTV Utrecht.

De gereformeerde middelbare school is in onder meer Barneveld, Amersfoort en Ede gevestigd. Volgens een van de bestuursleden gaat het slechts om het 'afstoffen van bestaande regels', en uw trouwe correspondent kan dat bevestigen.

Diverse mensen in zijn familie moesten naar deze school in de jaren tachtig en negentig. Meisjes met korte rokjes kregen toen een leenrok van de conciërge, kwamen ze in een broek dan konden ze linea recta terug naar huis. De roklimiet was destijds 'als je zit tot op de knie, als je staat tot eronder'.

Gereformeerde jongeren in de regio worden overigens 'lodo's' genoemd.

'PvdA verliest koppositie in grotere gemeenten'

In vrijwel alle grotere gemeenten waar de PvdA de grootste partij was, zullen de sociaaldemocraten die positie verliezen. In de meeste gevallen neemt D66 die plek over. Dat stelt opiniepeiler Maurice de Hond op basis van de laatste exitpolls.

In Utrecht wint D66 de gemeenteraadsverkiezingen. De sociaal-liberalen hebben 31,9 procent van de stemmen binnengehaald. GroenLinks - die daar de grootste was - wordt volgens de prognose nu de tweede partij met bijna twintig procent, en de PvdA wordt derde met tien procent van de stemmen.

Ook in Groningen levert de PvdA in ten koste van D66. De partij van Alexander Pechtold gaat van vier naar tien zetels, de PvdA van negen naar vijf.

"In Rotterdam verliest de PvdA niet van D66, maar van Leefbaar Rotterdam", aldus De Hond. "Den Haag is een grote onbekende, maar het lijkt me dat het daar tussen D66 en PVV gaat."

Inmiddels is ook bekend dat de PVV van Geert Wilders in Almere de grootste partij is gebleven. De PvdA was daar de tweede partij, maar heeft die positie verloren aan D66.

[CL] Uitslagen achtste finales returns 19/03/2014

Manchester United en Borussia Dortmund hebben zich als laatste ploegen gekwalificeerd voor de kwartfinales van de Champions League. United poetste dankzij Robin van Persie een 0-2 achterstand tegen Olympiakos weg, terwijl Dortmund tegen Zenit St. Petersburg op de 4-2 uitzege kon teren.

Manchester United - Olympiakos Piraeus 3-0 (3-2 agg.)

Een uitblinkende Robin van Persie heeft Manchester United woensdag een plaats in de kwartfinale van de Champions League bezorgd. De aanvoerder van het Nederlands elftal scoorde alle goals in de 3-0 thuiszege op Olympiakos Piraeus, waardoor een 2-0 nederlaag uit de heenwedstrijd werd weggepoetst. Een smet was dat Van Persie een minuut voor tijd geblesseerd met een brancard van het veld werd gedragen.

Lange tijd leek het een glorieuze avond voor Van Persie te worden. Hij trad met zijn drie goals in een illuster rijtje landgenoten. Eerder tekenden Marco van Basten, Ruud van Nistelrooy en Roy Makaay al voor een hattrick in de Champions League. De feestvreugde werd danig verstoord toen Van Persie in de 89e minuut werd aangetikt in een duel. Hij greep direct naar zijn hamstring en werd even later per brancard afgevoerd.

De zege was niettemin een welkom succes voor David Moyes. De Champions League is voor de Schot de enige overgebleven mogelijkheid om zijn eerste seizoen op Old Trafford met een prijs af te sluiten. De afgelopen weken werd de druk op Moyes opgevoerd. United staat in de Engelse competitie slechts zevende en werd afgelopen weekeinde in eigen huis vernederd door Liverpool.

United maakte twee weken geleden een krampachtige indruk bij Olympiakos. Een verschil van dag en nacht was hoe de Red Devils in de return voor de dag kwamen. Met name de eerste helft oogde United als herboren. Al in de openingsfase was Van Persie dicht bij een treffer, maar hij kwam toen (nog) net te laat.

Ook Olympiakos liet zich niet onbetuigd. Hernan Perez liet een grote kans onbenut en verzuimde de Griekse kampioen in een zetel te brengen. United bleef in leven en groeide in de wedstrijd. Wayne Rooney kopte op de paal.

Het bleek voor Olympiakos uitstel van executie, want halverwege de eerste helft kwam United toch op voorsprong. Van Persie werd in de rug geduwd door Jose Holebas en de Nederlandse arbiter Björn Kuipers wees resoluut naar de stip. Van Persie toonde vervolgens aan over stalen zenuwen te beschikken.

De treffer gaf United duidelijk vertrouwen, want de ploeg ging vol passie op zoek naar een tweede goal. Patrice Evra zag een kopbal uit de bovenhoek getikt worden door goalie Roberto. De Spanjaard moest in blessuretijd alsnog de tweede goal toestaan. Van Persie mikte raak op aangeven van Rooney.

United had zo de stand gelijkgetrokken, maar nog een treffer was benodigd om door te gaan. Die kwam er in de 51e minuut en wederom was Van Persie de gevierde man. De spits verschalkte vanuit een vrije trap rond het zestienmetergebied Roberto voor de derde keer.

In de slotfase van de wedstrijd drong Olympiakos aan, maar De Gea toonde meermaals aan een bekwaam doelman te zijn. Aan de andere kant miste Danny Welbeck een enorme kans op de 4-0. Voor open doel slaagde hij er niet in een voorzet van Van Persie tot doelpunt te promoveren. Die misser werd hem uiteindelijk niet fataal, ondanks grote druk van Olympiakos.

Borussia Dortmund - Zenit St. Petersburg 1-2 (5-4 agg.)

Borussia Dortmund is ondanks een nederlaag tot de laatste acht van de Champions League doorgedrongen. De verliezend finalist van vorig seizoen verloor woensdag in eigen stadion met 2-1 van Zenit Sint-Petersburg. Dortmund kon zich die kleine nederlaag permitteren, nadat het twee weken geleden in Rusland met 4-2 had gewonnen.

Zenit was de laatste tijd aan een beroerde reeks bezig en coach Luciano Spalletti moest dat bekopen met zijn ontslag. Zijn opvolger André Villas-Boas was in Dortmund nog niet van de partij.

Zenit toonde aan wel degelijk over kwaliteit te beschikken. De Russen kwamen via een schitterend afstandsschot van Hulk na een kwartier spelen op voorsprong. Zeven minuten voor rust kopte Sebastian Kehl de gelijkmaker binnen.

In de tweede helft bracht aanwinst Rondon de bezoekers opnieuw aan de leiding. Zenit had op dat moment nog twee goals nodig om verder te gaan, maar zover liet Dortmund het niet komen.

ChristenUnie blij met 'mooie winst'

Bij de ChristenUnie wordt tevreden gereageerd op de prognose voor de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij van Arie Slob staat op een winst van 1,8 procent in de prognose van de NOS.

"Zoals het er nu naar uitziet lijkt het erop dat we een mooie winst gaan boeken", zei Tweede Kamerlid Carola Schouten. De voorlopige uitslag maakt duidelijk dat de ChristenUnie als partij wordt herkend, aldus de politica.

Ook GroenLinkser Dibi roept Hitler tegen Wilders

Voormalig Tweede Kamerlid voor GroenLinks Tofik Dibi vergelijkt Geert Wilders met Adolf Hitler. Aanleiding is de toespraak van de PVV-leider woensdagavond waarin hij zijn oproep om minder Marokkanen herhaalde.

Dibi herhaalt op Twitter de omstreden uitspraak van Fouad Sidali van het partijbestuur van de PvdA. "Hitler is onder ons. In de gedaante van Geert Wilders. Hitler vond ook dat er minder Joden moesten zijn. Opdat we nooit zullen vergeten." Sidali maakte later excuses, maar Dibi is dat niet van plan.

"Nee hoor, ik trek niets in", schrijft hij op Twitter. "Soms moet je de marges van het debat oprekken als anderen iets fundamenteels laten liggen. Dan is voor mij zo'n tweet gerechtvaardigd", schrijft hij.

Wilders herhaalde zijn oproep voor minder Marokkanen woensdagavond tijdens een partijbijeenkomst in Den Haag. Voor een juichend publiek riep de PVV-leider: "Willen we meer of minder Marokkanen?". Er klonk overduidelijk 'minder' vanuit de zaal.

Dibi kan nu mogelijk een rechtszaak verwachten. Wilders liet vrijdag weten dat hij iedereen voor de rechter sleept die hem nog eens vergelijkt met Hitler of in verband brengt met het fascisme of de Tweede Wereldoorlog.

Roemer viert feestje

De prognose voor de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen zijn voor SP-leider Emile Roemer reden voor een feestje. Dat zei hij woensdagavond in een toespraak voor zijn aanhangers. "Als de prognose uitkomt, mogen we wel een feestje vieren."

De SP staat op 4,1 procent winst in de definitieve prognose van de NOS. Omgerekend betekent dat zo'n vijfhonderd raadszetels voor de socialisten. "Deze uitslag zegt heel veel", zei Roemer. "Het is een waardering die al lange tijd in de lucht hing voor de SP. Die wordt vandaag waarheid. Daar mogen we met z'n allen ongelooflijk trots op zijn."

Fors minder Amsterdamse Marokkanen en Turken stemmen

Slechts een kwart van de Amsterdamse Marokkanen heeft woensdag de gang naar de stembus gemaakt voor de gemeenteraadsverkiezingen. In 2010 bracht nog 38 procent van de gemeenschap hun stem uit. Dat blijkt uit cijfers van het Bureau Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam.

Ook het aantal Turken dat in de hoofdstad woont en een stem heeft uitgebracht, is fors gedaald. Vier jaar geleden ging nog 44 procent van de Turken naar de stembus en woensdag was dat slechts 37 procent. Surinamers en Antillianen zijn juist meer gaan stemmen. 27 procent van hen heeft gestemd ten opzichte van 26 procent in 2010.

Favoriete partij onder de Amsterdamse allochtonen blijft de PvdA. Van de Marokkaanse kiesgerechtigden heeft 45 procent gestemd op de partij, van de Turken 44 procent en van de Surinamers en Antillianen 33 procent. Tweede partij bij de allochtonen is, hoewel gevolgd op grote afstand, D66 en de SP neemt de derde positie in.

D66 wint in Utrecht

D66 heeft de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen in Utrecht. Dat blijkt uit de exitpoll van de gemeente. De sociaal-liberalen hebben 31,9 procent van de stemmen.

Groenlinks is volgens de prognose tweede (19,8 procent) en de PvdA derde met tien procent van de stemmen. VVD is vierde in de domstad, met 8,3 procent.

GroenLinks werd vier jaar geleden de grootste, gevolgd door de PvdA en D66.

Rusland kan standpunt omtrent Iran wijzigen

Moskou zou wel eens een ander standpunt kunnen innemen ten aanzien van het Iraanse atoomoverleg als de spanningen met het Westen blijven bestaan. Dat heeft de Russische onderminister van buitenlandse zaken Sergej Riabkov woensdag gezegd.

Rusland wil het atoomoverleg niet gebruiken om de 'inzet te verhogen', maar kan daar volgens Riabkov wel toe gedwongen worden door maatregelen van de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Riabkov, die namens Rusland bij het atoomoverleg aanschuift, zei dat Moskou de 'hereniging' van de Krim met Rusland belangrijker vindt dan de ontwikkelingen rond het atoomprogramma van Teheran. Hoewel Rusland eerder heeft samengewerkt met het Westen, kan dat veranderen. In welk opzicht het standpunt kan veranderen, wilde de onderminister niet zeggen.

Wilders herhaalt punt over Marokkanen

Geert Wilders heeft zijn oproep om minder Marokkanen in Den Haag herhaald. Voor een juichend publiek riep de PVV-leider: "Willen jullie meer of minder Marokkanen?" Er klonk overduidelijk en steeds sneller "Minder! Minder! Minder!" vanuit de kelen van het geselecteerde publiek in de zaal in Den Haag.

Glimlachend liet Wilders het hypnotische gedreun van het woord 'minder' een tijdje gaan om uiteindelijk te zeggen: "Dan gaan we dat regelen." 

Wilders deed zijn oproep eerder tijdens het campagnevoeren in Den Haag, een van de twee steden waar de PVV meedoet. Het kwam hem op veel kritiek te staan. Ook is aangifte gedaan tegen de PVV-leider.

Hij zei eerder op de avond dat de regeringspartijen woensdagavond een 'pak op hun donder' hebben gekregen. "Daar ben ik blij mee want daar heb ik toe opgeroepen." Volgens Wilders heeft het kabinet 'zijn langste tijd gehad'.

Tijdens een interview van de NOS om 22.05 uur op Nederland 1 herhaalde Wilders zijn standpunt over minder criminele Markokkanen nogmaals uitgebreid alsook zijn anti-Europa punt.

FOK!auto: fouter wordt het niet

Matje in de nek, leren jackie en vossenstaartje aan de sleutel: fouter wordt het niet. Daar past dan ook meer één auto bij. Vandaag neemt FOK!auto je mee naar de Opel Manta.

De Opel Manta is waarschijnlijk een van de foutste auto's ooit gemaakt. Geproduceerd tussen 1970 en 1988 reden destijds vele Sjonnies met deze sportwagen voor de gewone man. Niet voor niets heeft deze auto dan ook een ware culstatus verworven, mede door het foute imago. Maar daarover later meer. Overigens is de Manta de langst geproduceerde Opel ooit. In 13 jaar tijd zijn er 1.056.436 stuks geproduceerd, waarvan de meeste in Antwerpen.

De Manta A
Van de Manta zijn twee versies verschenen: de Manta A en de Manta B, zo leert Wikipedia ons. De Manta A verscheen in september 1970, als het coupémodel van gezinsbak Opel Ascona. Het introductiemodel werd geleverd met drie verschillende motoren. De traagste Manta, de 1600, had een topsnelheid van maar liefst 150 km/h. De snelste variant had 90 pk aan boord en ging 170 km/h. Twee jaar later verscheen een model met een motor van 110 pk en een topsnelheid van wel 190 kilometertjes per uur. In juli 1975 viel het doek voor de Manta A, na een productieaantal van net geen half miljoen exemplaren.

manta ADe Manta A (foto: Habakuk)

Manta B
De Manta B was nog succesvoller. Dit model is gebouwd van 1975 tot 1988. In die dertien jaren rolden maar liefst 738.244 exemplaren van de band. De Manta B was een werkelijke revolutie. Het model was een stuk hoekiger, en viel daarom niet bij iedereen in de smaak. De Manta B was dan ook een stuk fouter.

In al die jaren is de Manta B geleverd met veel verschillende motoren. De basisversies hadden een motorinhoud van slechts 1200 cc. Hiermee trok je dus niet de klinkers uit de straat. Later kon dit wel, want in 1985 verscheen de Manta GSi. Deze had een tweelitermotor en was het antwoord op de succesvolle Golf GTI.

De laatste Manta B's waren zeer luxe auto's. Met het label 'GSI Exclusive' rolden deze sportwagentjes van de band met tal van accessoires, waaronder dubbele koplampen, een enorme spoiler en zelfs airco. Maar aan alles komt helaas een eind. In 1987 verdween de Opel Manta, om plaats te maken voor de Opel Calibra.

Manta BDe Manta B (foto: Stahlkocher)

Waar culticoon
Door het foute imago dat aan de Manta kleefde, heeft de auto een ware culstatus verworven. Zo noemden onze oosterburen in de 80's Manta-rijders 'Manni's'. Dit van Manfred, wat in Duitsland hetzelfde is als bij ons Sjonnie. Er verschenen zelfs heuze moppen over de Opel Manta, die 'Mantawitze' werden genoemd.

De filmheld
Dankzij het imago is de Manta te zien in verschillende films. Zo verscheen in 1991 de film 'Manta, Der Film'. Een jaar later kwam er een nieuwe film op het doek met de Manta in de hoofdrol: 'Manta, Manta'. Het bekendst bij de jeugd is de Manta echter van de serie en de films van 'New Kids'. Hierin wordt een gifgroene Manta rondgereden door Rikkert Biemans, een jongen met stekels en een matje.

De Manta van Rikkert, jonguh!

Gunda Niemann neemt trainingsgroep over

Gunda Niemann-Stirnemann is met onmiddellijke ingang als trainster van de Duitse schaatstop aan de slag gegaan. De veelvoudig wereldkampioene nam de langebaanploeg in Erfurt, met onder anderen Stephanie en Patrick Beckert en Judith Hesse, over van bondscoach Stephan Gneupel. Van hem wordt donderdag afscheid genomen. Hij gaat met pensioen.

De Duitse schaatsbond DESG beslist voor eind april of Niemann-Stirnemann ook de nationale selectie onder haar hoede krijgt. De 25-jarige Stephanie Beckert, die in Sochi teleurstelde, juicht haar komst toe. "Ik verheug me zeer op de samenwerking met Gunda".

De voormalige olympisch kampioene op de 3.000 en 5.000 meter trainde bij ESC Erfurt de jeugd tot 16 jaar.

VS woedend over uitlatingen minister Israël

De Amerikaanse regering is woedend over de kritiek en beledigingen van de Israëlische minister van defensie Moshe Yaalon aan het adres van de Amerikaanse president Barack Obama en minister van buitenlandse zaken John Kerry. Kerry heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gebeld om zijn ongenoegen kenbaar te maken.

Yaalon beschuldigde de regering-Obama ervan een slappe houding ten aanzien van Iran aan te nemen en hij vroeg zich hardop af of de VS wel zo begaan zijn met de Israëlische veiligheid. Eerder al gaf Yaalon Kerry een veeg uit de pan omdat hij onrealistisch en naïef zou zijn, omdat hij probeert een vredesovereenkomst tussen Israël en de Palestijnen te smeden.

Volgens woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken Jen Psaki zijn de opmerkingen van Yaalon 'niet constructief' en bovendien niet in lijn met de nauwe betrekkingen tussen de twee landen. Pskai herhaalde nog eens dat de toewijding van de VS aan de veiligheid van Israël onwrikbaar is. "Het is dan ook absoluut verwarrend dat minister van defensie Yaalon doorgaat met het maken van opmerkingen die niet overeenstemmen met onze nauwe samenwerking op een hele reeks veiligheidsterreinen", aldus Psaki.

Koeman meer dan welkom bij Swansea

Mocht Ronald Koeman voor Swansea City kiezen als zijn nieuwe werkgever, dan wordt hij met open armen ontvangen door de Nederlandse enclave. Michael Laudrup werd eerder dit seizoen ontslagen na teleurstellende prestaties. Wie de nieuwe oefenmeester wordt, is nog onbekend. Koeman is een voorname kandidaat.

"Onder de Nederlandse jongens, Jonathan de Guzman, Dwight Tiendalli en Marvin Emnes, is het wel een gespreksonderwerp", zegt Swansea-doelman Michel Vorm tegen Voetbal International.  "Van de Engelse en Spaanse spelers weet ik het eerlijk gezegd niet, volgens mij is Koeman vooral in de Nederlandse media genoemd als eventueel toekomstige coach."

Zolang Swansea geen nieuwe hoofdman heeft gevonden, neemt Gary Monk de honneurs waar in Engeland. Er bestaat echter de nodige onzekerheid over het aanblijven van de coach, die nog weinig ervaring heeft op het hoogste niveau.

"Geen van de Nederlanders bij Swansea heeft voorheen met Koeman gewerkt, dus voor ons blijft het lastig er iets over te zeggen", stelt Vorm. "Al is duidelijk dat hij bij Feyenoord goed werk geleverd heeft. Voor Swansea City is het wel een eer dat een trainer van het kaliber Koeman geïnteresseerd is. Een paar jaar geleden zou dat bij deze club ondenkbaar zijn geweest."

SP spreekt van geweldige herwaardering

De winst die de SP lijkt te boeken is een herwaardering voor de partij. Dat zei Tweede Kamerlid Harry van Bommel in een eerste reactie op de prognose van de NOS. De socialisten staan op vier procentpunt winst en komen uit op bijna acht procent.

"Dit is een geweldige herwaardering voor de SP", zei van Bommel. Het laat zien dat de SP ook in crisistijd een sociaal beleid kan laten zien, zei hij. De prognose is verder een 'enorme afstraffing voor de regeringspartijen'. Zo verliest regeringspartij ruim een derde van de raadszetels. "Een enorme optater voor de PvdA", aldus Van Bommel.

De socialist hoopt verder dat zijn partij nu in de grote steden kan gaan besturen.

Vlieland telt stemmen het snelst

Vlieland had de stemmen woensdagavond als eerste geteld. De gemeente wint hiermee de strijd van het Gelderse Rozendaal, dat zowel bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 als die in 2010 de eerste was. Die gemeente telt 1494 inwoners. Vlieland heeft er bijna 1100.

De VVD haalt op Vlieland ruim 44 procent van de stemmen, grofweg een verdubbeling. Algemeen Belang Vlieland(ABV) haalt 35 procent van de stemmen en GroenWit (GW) ruim twintig.

Van de stemgerechtigden kwam 65 procent opdagen, drie procentpunt minder dan vier jaar geleden.

Vlag uit bij GroenLinks ondanks verlies

De vlag gaat uit bij GroenLinks als het verlies tijdens de gemeenteraadsverkiezingen wordt beperkt tot 1,5 procent, zoals uit de eerste prognose van de NOS blijkt. Dat zei partijvoorzitter Rik Grashoff in een eerste reactie.

"Als dit eruit komt, gaat bij ons de vlag uit." Er is weliswaar sprake van verlies, maar 'als je kijkt waar onze partij vandaan komt is dit een heel duidelijk signaal', aldus Grashoff. "We hebben het vertrouwen van onze kiezers teruggewonnen."

Wilders: pak donder voor regeringspartijen

De regeringspartijen hebben woensdagavond een 'pak op hun donder' gekregen. Dat zei Geert Wilders (PVV) woensdagavond in Den Haag tegen Novum Nieuws. Hij reageerde op de voorlopige prognose van de NOS. Daaruit blijkt dat de lokale partijen de grote winnaars zijn van de gemeenteraadsverkiezingen. D66 wint ook en zou de grootste landelijke partij worden.

"De lokale partijen zijn de grote winnaar. Daar ben ik blij mee want daar heb ik toe opgeroepen." Volgens Wilders heeft het kabinet 'zijn langste tijd gehad'.

Samsom niet zo lekker, Spekman cool

PvdA-leider Diederik Samsom heeft op Twitter gereageerd op de eerste exitpolls van de NOS waaruit blijkt dat zijn partij bijna vijf procent van de stemmen heeft verloren.

"Lage opkomst vandaag, maar we kunnen trots zijn. Stop nu even met twitteren want ik voel me niet zo lekker. Uitslagen komen binnen", schrijft Samsom.

PvdA-voorzitter Hans Spekman reageerde woensdagavond koeltjes op de eerste exitpolls van de NOS waaruit blijkt dat zijn partij bijna vijf procent van de stemmen heeft verloren. "Het lijkt een lastige avond te worden waarin we van een hoogtepunt naar een dieptepunt gaan, maar het is maar een eerste peiling", aldus Spekman.

[pic] Beyoncé en Jay Z naar Anne Frank Huis

Beyoncé en Jay Z zijn woensdag langsgegaan bij het Anne Frank Huis. Het wereldberoemde koppel was ruim een uur binnen en was 'erg onder de indruk van hun bezoek aan de schuilplaats van Anne Frank', meldt het museum, dat ook een foto plaatste van de zangeres die in het gastenboek schreef.

De 32-jarige Beyoncé trad dinsdagavond op in een uitverkochte Ziggo Dome en staat daar woensdag weer op de planken. Ook voor die show zijn geen kaarten meer beschikbaar.

Het Anne Frank Huis krijgt wel vaker beroemdheden over de vloer. Een bezoekje van Justin Bieber in april deed veel stof opwaaien omdat de zanger 'hopelijk was ze een belieber geweest' in het gastenboek schreef.

 

'Veel PVV-stemmen naar lokale partijen'

PVV-stemmers zijn woensdag in groten getale thuisgebleven. Zestig procent is niet komen opdagen voor de gemeenteraadsverkiezingen vergeleken met de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Dat blijkt woensdag uit een peiling van Maurice de Hond onder zo'n tienduizend mensen in opdracht van Novum Nieuws.

Van de PVV'ers die wel zijn gaan stemmen, heeft bijna zeventig procent gekozen voor een lokale partij. Hieruit valt af te leiden dat de oproep van PVV-leider Geert Wilders om lokaal te stemmen en geen PvdA of VVD, zin heeft gehad.

Van de kiezers die in 2012 nog op de VVD stemden is ruim een derde niet komen opdagen. Van de VVD'ers die wel naar een stemlokaal zijn gegaan, heeft minder dan de helft op de liberalen gestemd. Ruim een kwart heeft voor een lokale partij gekozen, blijkt uit de peiling.

Voor de PvdA-kiezers geldt qua opkomst ongeveer hetzelfde beeld als voor de VVD. Ook hier kwam een derde niet opdagen vergeleken met de Tweede Kamerverkiezingen. Minder dan veertig procent van de kiezers die wel zijn gekomen heeft PvdA gestemd. De rest is verdeeld over de SP, lokaal en D66.

Een kwart van de Nederlanders die in 2012 op het CDA stemde, is woensdag niet gaan stemmen. Van de kiezers die wel de moeite hebben genomen om naar het stemlokaal te gaan heeft meer dan twee derde gewoon CDA gestemd.

Van de SP-stemmers is meer dan veertig procent niet opgekomen. Dit komt deels doordat de SP niet in alle gemeenten meedoet. Als men wel naar het stembureau ging, stemde bijna zestig procent SP, ongeveer dertig procent lokaal.

Bij D66 heeft een kwart het rode stempotlood niet ter hand genomen vergeleken met de laatste Kamerverkiezingen. Van de kiezers die in 2012 D66 stemden, koos bijna driekwart ook bij deze raadsverkiezingen voor deze partij.

Man sms't 22 Shakespearestukken

Edd Joseph, een 24-jarige man uit Bristol, kocht laatst online een PS3 met een paar spellen voor (omgerekend) 95 euro. Hij betaalde wel, maar kreeg de spelcomputer nooit opgestuurd. Daarop stuurde hij de verkoper ruim 17.000 sms'jes.

Edd: "Ik ergerde me enorm en probeerde manieren te vinden om meer grip op de situatie te krijgen, omdat het me zo hulpeloos deed voelen." Hij wilde aanvankelijk bluffen in een sms dat hij het adres van de verkoper gevonden had, maar bedacht iets beters.

In de browser van je telefoon kan je tekst kopiëren en vervolgens plakken en als sms versturen, bedacht hij zich plots. De tekst wordt dan opgeknipt in blokjes van 160 tekens en sms na sms verstuurd.

Daarnaast kon hij met zijn telefoonabonnement onbeperkt sms'jes versturen. Eén en één is twee: "Toen dacht ik: 'Wat kan ik hem sturen?' waarna ik me afvroeg, 'wat is een heel lang boek?'"

"Uiteindelijk stuurde ik Macbeth." Het versturen van één Shakespearestuk à 600 sms'jes smaakte naar meer. Inmiddels heeft hij al 22 stukken per sms verstuurd, waaronder Cymbeline (847 sms'jes), All's Well That Ends Well (861), en Hamlet (1143). In totaal stuurde hij reeds 17.424 sms-berichten.

"Ik kreeg na een uur de eerste reactie en daarna nog wat scheldberichten. Zijn telefoon moet urenlang constant afgegaan zijn. Maar recentelijk begon hij me op te bellen en uit te schelden. Ik probeerde nog te vragen of hij genoot van de toneelstukken maar hij was heel erg in de war."

"Ik zal ermee door blijven gaan. Op z'n minst brengt het iemand die er waarschijnlijk weinig ervaring mee heeft, een beetje cultuur bij." 

[pic] Pornofilm met een kutplot

Een bizarre pornofilm vindt sinds maandag gretig aftrek. Niet dat deze snoeiharde pornofilm nu zo geweldig is, maar het verhaal is nogal vreemd. Aan het eind legt het hoofdpersonage namelijk het loodje.

Altijd leuk, een porno met een goed verhaal. Ook 'Slut Teen Gets Knocked Up by Accidental Creampie' (succes met zoeken) lijkt een doorsnee verhaaltje te hebben. Man ontmoet jong vrouwtje, gaat met haar mee naar huis en zij wordt snoeihard genomen in diverse standjes.

'Eind goed, al goed', zul je denken. Nou, niet volgens Gawker. Een kijker die tot het einde bleef zitten, kreeg de schrik van zijn leven. De jongen was er zo kapot van, dat hij een screenshot van het einde op Reddit zette.

Het beeld vervaagt en wordt na enkele tellen zwart. Vervolgens komen de volgende regels tekst in beeld: "Negen maanden later beviel Brooke van een zoon. Ze stierf tijdens de bevalling. Mario heeft nooit geweten dat hij vader was geworden, en bleef tot op de dag van vandaag geile tienermeisjes afvullen."

Volgens DailyDot is de bizarre plotwending eens wat anders. Normaal eindigen dergelijke films altijd met de bevalling van het tienermeisje, en een jonge vader die alimentatie moet betalen. De maker wilde het gewoon eens anders doen. The Huffington Post heeft inmiddels navraag gedaan, en kan bevestigen dat Brooke nog altijd niet is doodgegaan.

screendumpDe bewuste screenshot

Lokale partij in gemeentebestuur blijkt brede wens

Bijna de helft van de kiezers (46 procent) ziet het liefst dat er na de verkiezingen een lokale partij in het gemeentebestuur komt. D66 en VVD staan respectievelijk op de plekken twee en drie, blijkt woensdag uit een peiling van Maurice de Hond onder zo'n achtduizend stemgerechtigden.

Van de ondervraagden stemt 32 procent vooral op lokale partijen omdat deze zich meer richten op wat er speelt in de wijken en buurten. Iets meer dan dertig procent geeft aan te zijn afgeknapt op de landelijke partijen.

Na de lokale partijen zijn volgens kiezers vooral D66 en VVD geschikt voor een plek in het gemeentebestuur. 35 procent ziet het liefst dat de D66 aan het roer komt, de VVD kan rekenen op de sympathie van 31 procent. Het CDA komt op de vierde plek (25 procent), gevolgd door de PvdA met 23 procent.

De ouderenpartijen die in veel gemeenten voor het eerst meedoen, krijgen weinig steun. Slechts negen procent van de ondervraagden vindt dat zo'n partij een plek moet krijgen in het gemeentecollege.

stembiljetLokaal lijkt flink op winst te staan. (Foto: FOK.nl | Peter)

Oekraïne stapt uit GOS

Oekraïne heeft zich teruggetrokken uit het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), het bondgenootschap van voormalige Sovjetlanden. Dat heeft Andrij Paroebij van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad woensdag gezegd. Het besluit is genomen vanwege de annexatie van het afvallige schiereiland de Krim door Rusland.

Paroebij maakte tevens bekend dat Oekraïne een gezamenlijke militaire oefening gaat houden met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, die beide het Boedapest Memorandum uit 1994 hebben ondertekend. Paroebij wilde verder niet in detail treden. Kort daarvoor zei hij dat Oekraïne zijn troepen terugtrekt van de Krim.

Judd Apatow hanteert 'penistimer' bij sitcom Girls

Judd Apatow heeft inmiddels een goed idee hoeveel naakt hij in een scène van de comedyserie Girls kan stoppen. Bij te veel blote geslachtsdelen begint zender HBO te zeuren. "Vijf seconden is precies goed, twintig seconden is te lang", zegt de producent en scenarist van de serie tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"We hebben geëxperimenteerd met de limiet van wat mensen aankunnen", zegt de 46-jarige Apatow onomwonden. "We hebben een mannelijk geslachtsdeel in beeld gehad. Twintig seconden is meestal te lang, en mensen lopen de bioscoop uit als je te lang iemand naakt in beeld hebt."

"Maar bij vijf seconden moeten de mensen lachen en vinden ze het prachtig", gaat de film- en tv-maker verder. "Dus dat is feitelijk de ratio van hoeveel penis mensen aankunnen. Wij gaan steeds te ver en bepalen daarna waar de grens ligt."

Girls kwam al vaker in opspraak om de vele naaktscènes. Alles wordt echter van tevoren doorgenomen met HBO. "Er zijn letterlijk scènes geweest waarover HBO zei: Als we dat doen, raken we zeker onze licentie kwijt'."

Apatow wil niet te veel uitweiden over de details. "Laten we zeggen dat het ging om sommige dingen die je normaliter in pornofilms ziet. Over de hoogtepunten van de seksuele daad."

Girls beleeft momenteel het derde seizoen. Voor een vierde seizoen is al getekend, dat gaat volgend jaar januari van start. Apatow hoopt zes seizoenen te kunnen maken. "Maar er staat nog niets vast. We hopen erop, maar alles kan nog veranderen."

Na dertig jaar nieuwe pond voor de Britten

Na dertig jaar trouwe dienst is het Britse pond toe aan vervanging. De Britse Royal Mint maakte woensdag bekend dat het muntstuk wordt vervangen door een nieuw ontwerp, waarbij gebruik wordt gemaakt van twee verschillende metalen. De nieuwe munt lijkt een beetje op een 'threepenny bit', die van 1937 tot 1971 in de roulatie was.

Het nieuwe ontwerp van de munt moet het lastiger maken deze te vervalsen. Naar schatting is zo'n drie procent van de pondstukken die nu in omloop zijn, ongeveer 45 miljoen stuks, vals.

Op de nieuwe munt, die in 2017 in de Britse portemonnees te vinden moet zijn, staat een portret van de Britse koning Elizabeth II of van het staatshoofd als Elizabeth in de tussentijd aftreedt.

Del Potro ook niet in Miami

Juan Martin Del Potro moet ook verstek laten gaan bij het Masters-toernooi van Miami. De Argentijnse tennisser kreeg tijdens een training weer last van zijn pols en besloot zich terug te trekken van het toernooi.

"Ik heb hier enkele dagen getraind en me laten verzorgen in de hoop toch te kunnen spelen, maar het gaat echt niet. Ik heb nog te veel pijn en kan absoluut nog geen wedstrijd aan", lichtte nummer acht van de wereld toe.

Del Potro begon nog goed aan het seizoen met winst in het toernooi van Sydney, echter begonnen de problemen direct na dat toernooi op de Australian Open, toen hij vroeg werd uitgeschakeld. Hij herstelde van zijn blessure, maar in Dubai moest hij toch weer in de eerste ronde opgeven.

Leids D66 baalt van 'wildplakkende' vrijwilligers

D66 in Leiden baalt van plakzucht van een groep 'overenthousiaste vrijwilligers', die de posters van andere partijen hebben overgeplakt met D66-plakkaten. Dat schrijft het Leidsch Dagblad woensdag. Campagneleider Lodi van Brussel neemt afstand van de ijver van zijn vrijwilligers en heeft enkele 'wildgeplakte' posters eigenhandig verwijderd.

Op sommige plaatsen in Leiden bedekt de leus 'Leiden vooruit, D66' de volledige campagneborden, terwijl op andere plaatsen alleen de posters van Leefbaar Leiden zijn overgeplakt. D66 was bij de vorige verkiezingen de grootste partij in Leiden.

[pic] 20 nutteloze Hollywood-remakes

'De mens is een kuddedier en zal zich eerder aangetrokken voelen tot iets wat hij of zij al kent.' Dat moet zo ongeveer de insteek zijn bij veel filmmakers, als we zien hoeveel er wel niet geremaked wordt. Iets nieuws verzinnen is er niet bij, nee we recyclen liever een verhaal dat al eens eerder werd verfilmd.

Soms worden in Hollywood nieuwe versies van films gemaakt, die het origineel weten te benaderen en in sommige gevallen zelfs te overstijgen, maar vaak zijn het rolprenten die totaal overbodig zijn en die helemaal niks aan het oorspronkelijke verhaal weten toe te voegen.

Klik HIER voor 20 films waarbij je beter voor het origineel kan gaan dan voor de remake.

The Hitcher

FA wil straf voor Chelsea-coach Mourinho

De Engelse voetbalbond FA wil Chelsea-trainer José Mourinho straffen voor onbehoorlijk gedrag in de competitiewedstrijd tegen Aston Villa. De Portugees betrad zondag in de slotfase van het duel het veld om bij arbiter Foy zijn ongenoegen te uiten over de rode kaart van Ramires. Mourinho werd vervolgens naar de tribune gestuurd.

In een verklaring zegt de FA dat Mourinho zijn boekje te buiten is gegaan door het veld te betreden en de scheidsrechter van dienst te naderen. De coach heeft tot maandag om op de aanklacht te reageren.

Mourinho was boos omdat Ramires als tweede speler van zijn ploeg van het veld was gestuurd. Chelsea verloor het duel met 1-0.

Beroepscommissie FIFA handhaaft straf Simunic

Josip Simunic lijkt het WK in Brazilië definitief te moeten gaan missen. De beroepscommissie van de FIFA handhaafde woensdag de in december opgelegde schorsing van tien duels. Simunic had na de door Kroatië gewonnen play-off tegen IJsland het publiek opgehitst met een kreet die in de Tweede Wereldoorlog door de fascistische Ustasa-beweging werd gebruikt.

Simunic kan zijn straf alleen nog aanvechten bij het internationaal sporttribunaal CAS. De 36-jarige verdediger maakte eerder twee WK's mee. Kroatië speelt op 12 juni de openingswedstrijd tegen gastland Brazilië. Mexico en Kameroen zijn de andere opponenten uit de groep.

Mocht Simunic' straf overeind blijven, dan mist hij naast het WK ook een deel van de kwalificatiereeks voor het EK van 2016. De verdediger beweerde niets misdaan te hebben, maar volgens de wereldvoetbalbond overtrad hij de regels tegen discriminatie.

'Democratie ondergeschikt aan Islam'

Bovenstaande uitspraak verwacht je normaliter van een haatbaard uit een zanderig dorpje waar hij hooguit aandacht krijgt van twee kamelen en een paardenkop. Maar niets is minder weer. Deze nogal fundamentele mening komt van een heus Haags gemeenteraadlid van een partij die de paradoxale naam Islam Democraten draagt.

Lijsttrekker Hasan Kücük vindt dat democratie ondergeschikt zou moeten zijn aan de vorm van schizofrenie die ook wel als 'Islam' bekend staat. “Ik kan natuurlijk nooit volledig achter een systeem kan staan waar de meerderheid kan stemmen voor een verbod op de bouw van nieuwe moskeeën. Democratie heeft grenzen. Mensen zijn vrij om wetten te maken, zolang die niet ingaan tegen de islam," aldus het miniscule onderdeeltje van de Nederlandse democratie.

In Den Haag probeerden maar liefst drie Islamythologische partijen vandaag zoveel mogelijk zieltjes aan hun kant te krijgen. De laatste peilingen wezen uit dat alleen de Islam Democraten kans maken op een zeteltje in de gemeenteraad.

Van Gaal: "Heb bijdrage aan succes Bayern"

Louis van Gaal heeft zich uitgesproken over de succesreeks van Bayern München, de club waar hij tussen 2009 en 2011 trainer was. De huidig bondscoach van het Nederlands elftal werd in de zomer van 2009 aangesteld als trainer van Bayern München en werd direct kampioen van Duitsland.

Ook won hij de DFB Pokal, maar verloor hij de finale van de Champions League van Internazionale in 2010. In 2011 kreeg Van Gaal na onenigheid met de clubleiding zijn ontslag, maar Der Rekordmeister bleef in de jaren erop prijzen winnen. Afgelopen seizoen legde Bayern beslag op de treble onder Jupp Heynckes, en dit seizoen wil de club dat succes prolongeren onder de nieuwe trainer Pep Guardiola.

De recente successen zijn volgens Van Gaal een voortvloeisel van zijn beleid. "Ik geloof dat ik mijn bijdrage aan het huidige succes heb geleverd", tekent De Telegraaf op uit zijn mond. "Maar het zijn altijd de trainer en de spelers van het moment die het doen. Jupp Heynckes heeft het heel goed gedaan, en nu doet Pep Guardiola dat ook."

"Heynckes speelde met dezelfde taktiek als ik, maar Guardiola heeft een nieuwe speelstijl. En die werkt ook. Dat vind ik geweldig. Ik kijk vol trots naar Bayern. Ik ben een 'relatie-coach', ik heb een relatie met alle spelers bij Bayern opgebouwd. En het zijn nog steeds mijn spelers. Ik hoop dat ze altijd winnen, en dat hebben ze het laatste jaar ook heel veel gedaan."

"Nog geen enkele club is er in geslaagd om de Champions League twee keer op rij te winnen, maar ik denk dat Bayern het gaat doen."

Juf met tienermeisjes naar parenclub

In Turijn moest maandag ene Sabrina Z. voor de rechter verschijnen. De 36-jarige lerares heeft namelijk twee scholieres, waarvan eentje minderjarig, meegenomen naar een parenclub.

Het vergrijp vond plaats in juni 2010. Sabrina was destijds docente op een school in het Italiaanse Ivrea. Het leek de kinky juf wel een tof idee om twee van haar pupillen mee te nemen naar een swingersclub.

En dus toog de lerares met de tienermeisjes naar een parenclub. Michele, die ook moest getuigen, was zo tof om hen naar de sekstent te brengen. Deze 46-jarige man heeft verklaard niet te hebben geweten dat de meisjes te jong waren.

Eenmaal binnen gingen de tienermeisjes los. Zij lagen 'innig verstrengeld op de bank', zo blijkt uit de rechtszaak. Na de seks droeg Sabrina een van de scholieres op het hart vooral niets te zeggen over het uitstapje.

Uiteindelijk lekte het intieme onderonsje toch uit. De rector stapte naar de politie en heeft de docente de zak gegeven. Indien schuldig bevonden, kan de geile juf voor maximaal vijf jaar achter tralies belanden.

Coppola regisseert mogelijk The Little Mermaid

Sofia Coppola is aan het onderhandelen om The Little Mermaid te regisseren. Dat meldt de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. In de bewerking van het klassieke sprookje van Hans Christian Anderson zijn echte acteurs te zien.

Als de 42-jarige Coppola inderdaad verantwoordelijk wordt voor de regie, dan is het haar eerste film die ook geschikt is voor kinderen. Eerder regisseerde ze films als Lost in Translation, Marie Antoinette en The Bling Ring.

Caroline Thompson, die eerder de scenario's van films als Edward Scissorhands en City of Ember schreef, pent het script van The Little Mermaid. Verder zijn nog weinig details over de film bekend. Wel is het de bedoeling dat de bewerking van het sprookje snel wordt uitgebracht.


Coppola regisseert mogelijk The Little Mermaid (Foto: Novum)

Woody Harrelson scoort rol in drama Triple Nine

Woody Harrelson heeft getekend voor een dragende bijrol in het misdaaddrama Triple Nine. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Daedline. De acteur, onlangs te zien in de tv-serie True Detective, schaart zich bij een cast bestaand uit onder anderen Casey Affleck, Kate Winslet, Chiwetel Ejiofor en Aaron Paul.

Triple Nine gaat over een stel foute Amerikaanse politieagenten die door de Russische maffia worden gedwongen een bijna onmogelijke overval te plegen. Hiervoor moeten ze in scène zetten dat een agent is neergeschoten. Daarvoor wordt de code 999 gebruikt. Hun plan wordt overhoop gehaald als de nieuwbakken agent die ze wilden neerschieten weet te ontsnappen.

De film verschijnt volgend jaar in de Amerikaanse bioscopen. Over een Nederlandse bioscoopgang is nog niets bekend.


Woody Harrelson scoort rol in drama Triple Nine (Foto: Novum)

Vandalen bekladden Sacré-C½ur in Parijs

Vandalen hebben de Basilique du Sacré-Cœur in Parijs beklad. Ze spoten leuzen op de beroemde basiliek in de wijk Montmartre. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Manuel Valls woensdag gezegd.

Valls veroordeelde het vandalisme, dat zich vooral leek te richten tegen de kerk en de staat. Schoonmakers zijn inmiddels ingezet om de verf van de deuren, de muren en de vloer te verwijderen. De autoriteiten hebben ondertussen een onderzoek ingesteld.

De Sacré-Cœur trekt jaarlijks miljoenen toeristen. Het godshuis werd in 1919 gewijd. De bouw was een initiatief van de Franse overheid die daarmee de morele waarden na de opstand van 1871 te herstellen.

Duitse agent aangeklaagd voor gruwelmoord

Een Duitse agent is aangeklaagd voor moord in verband met de dood en verminking van een man die hij had ontmoet op internet. Dat heeft het openbaar ministerie in Dresden woensdag bekendgemaakt.

De agent, Detlev G., werd in november al opgepakt voor de dood van het 59-jarige slachtoffer. De man fantaseerde over hoe hij zou worden vermoord en vervolgens zou worden opgegeten. G. houdt vol dat hij onschuldig is en dat de man zichzelf heeft gewurgd.

Het openbaar ministerie ziet dat anders en verdenkt G. van de moord. Hij zou die hebben gepleegd uit seksuele motieven om vervolgens het lichaam in stukken te hakken en de resten te begraven in zijn tuin. Er is geen bewijs dat G. delen van het slachtoffer heeft opgegeten.

Lieke van Lexmond zwanger, geen milf 2b

Lieke van Lexmond is in verwachting van haar eerste kind. "Wij voelen ons dankbaar en gezegend dat we een baby krijgen", schrijft de 32-jarige presentatrice en actrice, die ongeveer negen maanden een relatie heeft met Bas van Veggel, op Facebook.

"Ik ben nu bijna vier maanden zwanger", zei Van Lexmond tegen RTL Boulevard. "We vonden het zo'n dierbaar nieuws dat we het zo lang mogelijk voor onszelf wilden houden." Volgens Van Lexmond is er nog niet echt een buikje zichtbaar. "Maar er komen een aantal klussen aan en ik moet rekening houden met contracten, dus we moeten het nu gaan communiceren."

Van Lexmond wist meteen dat ze een kind wilde van haar geliefde. "We wilden zo graag een kindje en dachten: we zien het wel. Ik was meteen zwanger. We zijn supergelukkig met z'n tweetjes, of drietjes eigenlijk."

Van Lexmond onthulde in november dat ze samen is met vastgoedhandelaar Bas van Veggel. Eerder had ze relaties met onder anderen Mark van Eeuwen, met wie ze in Goede Tijden, Slechte Tijden speelde, en Jeroen Rietbergen, die nu een relatie heeft met Linda de Mol.

Koopje op veiling blijkt origineel Fabergé-ei

Een Amerikaanse oudijzerhandelaar die op een antiekbeurs in de Verenigde Staten voor ongeveer veertienduizend dollar een gouden kunstvoorwerp kocht heeft de aankoop van zijn leven gedaan. Het sieraad bleek een zeldzaam Fabergé-ei dat miljoenen waard is.

De handelaar begon te vermoeden dat hij wel eens een waardevolle aankoop kon hebben gedaan toen hij een artikel las over de vijftig Fabergé-eieren die Peter Carl Fabergé in 1885 en 1917 in opdracht van Russische tsaren maakte. Hij nam contact op met de Britse antiekhandelaar Kieran McCarthy, die tot de conclusie kwam dat het een origineel Fabergé-ei was. Het kunstwerk is inmiddels verkocht. Welk bedrag voor het ei is neergeteld is niet bekendgemaakt.

In 2007 werd bij veilinghuis Christie's een Fabergé-ei verkocht voor ruim dertien miljoen euro. Het betreffende ei uit 1887 bevatte een klok van het prestigieuze merk Vacheron Constantin en was een paascadeau van tsaar Alexander III aan zijn vrouw Maria Feodorovna.

Speel dit weekend de bèta van WildStar

Carbine Studios is druk bezig met WildStar, de nieuwe sci-fi MMO, die gepland staat voor release in 2014. WildStar speelt zich af op de planeet Nexus, een mysterieuze wereld die verlaten is door de aloude Elden.

Zij hebben het land rijk achtergelaten, boordevol schatten en technologieën, die ontdekt kunnen worden. Spelers kunnen een wild en mysterieus avontuur beleven dat plaatsvindt in de ruïnes van een vooruitstrevende samenleving. Je mag zelf kiezen wat je wil: wil je vechten, of ga je liever uit op verkenning om je zo te verdiepen in de rijke geschiedenis van de planeet. Of ben je meer geïnteresseerd in de flora en fauna op de planeet? Er zijn verschillende paden te kiezen, elk met eigen vaardigheden, acties, specialismen en avonturen om te ondernemen op Nexus.

What is WildStar? (04:13)

 

Aankomend weekend is er een closed bèta, waarin je zelf kunt ontdekken waarWildStar om draait. De bèta start vrijdag 21  maart om 15:00 en de servers loggen je automatisch weer uit op maandag 23 maart 8:00. Waarom vertellen we dit allemaal? Omdat FOK!games een aantal bètakeys weggeeft onder de bezoekers, jullie dus. Het is vrij simpel: vul hieronder je e-mailadres in en je krijgt een key en bijbehorende uitleg om deze te gebruiken binnen. En zoals altijd geldt: op = op.

'Minder lage opkomst dan verwacht'

De opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen lijkt minder dramatisch uit te pakken dan vooraf voorspeld. Opiniepeiler Maurice de Hond stelt woensdag op basis van landelijke opkomstcijfers tot nu toe dat de opkomst dichtbij de 54 procent zal uitkomen. De laatste uren zullen cruciaal zijn, aldus de opiniepeiler.

Afgelopen weekend dacht hij nog dat de opkomst zou blijven steken op 49 procent. Mogelijk maakt het mooie lenteweer van woensdagochtend een verschil. "In 2010 had het 's nachts gevroren en was het vroeg in de ochtend nog koud", aldus De Hond. "Het zijn vooral de ouderen die 's ochtends vroeg gaan stemmen. Het mooie weer van vandaag kan er dus voor hebben gezorgd dat er meer mensen vroeg zijn gaan stemmen dan vier jaar geleden."

Het is volgens hem de vraag hoeveel kiezers de laatste uren nog naar het stembureau gaan. Daarna blijkt pas of het mooie weer echt een positief effect heeft gehad.

De Hond noemt het opvallend dat de verschuiving van de opkomst per gemeente verschilt. In de ene stad is de opkomst lager dan vier jaar geleden, terwijl in de andere stad de opkomst juist wat hoger is. In Amsterdam was de opkomst om 18.00 uur een procent hoger dan in 2010, in Rotterdam was de opkomst met zo'n 31 procent juist lager. Vier jaar geleden was op dat moment ruim 32 procent van de kiezers komen opdagen. "Normaal gesproken verschuift de opkomst over de hele linie in vrijwel gelijke mate", zegt De Hond.

Stemmen!De strijd is nog niet gestreden: stemmen kan tot 21:00 uur. (Foto: FOK.nl)

Duitsland steekt stokje voor export Rusland

De Duitse regering heeft een stokje gestoken voor de levering van een simulator aan het Russische leger. Het ministerie van economische zaken zei dat de levering 'niet te rechtvaardigen is in de huidige situatie'. Het ministerie doelt op de annexatie van de Krim door Rusland.

Het bedrijf dat de simulator zou leveren, Rheinmetall AG, laat de Duitse regering weten voor wanneer de export gepland staat, zodat er 'gepaste maatregelen' kunnen worden genomen, aldus het ministerie. Duitsland meent dat de inlijving van de Krim in strijd is met internationale regels. Duitsland heeft, net als andere Europese landen, Moskou sancties opgelegd.

Rotterdamse kiezers 'doodverklaard'

Enkele kiezers in Rotterdam konden woensdag niet stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, omdat ze volgens hun stembureau dood waren of in de gevangenis zouden moeten zitten. Dat melden zij aan RTV Rijnmond. "U bent wellicht dood", zo kreeg een vrouw in de wijk Spaanse Polder te horen. Haar schoonvader overkwam hetzelfde lot.

Oorzaak voor het spontane doodverklaren en in hechtenis nemen is een fout in het systeem, zo bevestigt een woordvoerder van de gemeente. In Rotterdam wordt woensdag niet alleen voor de gemeenteraad gestemd, maar ook voor de gebiedscommissies. "Bij het samenvoegen van de twee kiesbestanden is iets mis gegaan", aldus de zegsvrouw.

Door de technische problemen zou bij ongeveer twintig Rotterdammers de stempas ongeldig verklaard zijn. Een ongeldige stempas komt doorgaans alleen voor bij mensen die recentelijk overleden zijn, in de gevangenis zitten of hun pas zijn kwijtgeraakt. "Erg vervelend voor die mensen", aldus de woordvoerder.

De gemeente Rotterdam heeft de groep met ongeldige stemmers inmiddels teruggebeld. Ze zijn uitgenodigd om nogmaals te komen stemmen, maar dan met een geldige pas.

Stemmen!'U leeft helemaal niet meer volgens mijn lijst!' (Foto: FOK.nl | Peter)

Twee doden bij crash zweefvliegtuig

In het Gelderse Voorst is woensdag een vliegtuigje neergestort. Twee inzittenden zijn overleden, meldt een politiewoordvoerder. De crash vond aan het begin van de avond plaats. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt.

Het vliegtuig was opgestegen vanaf vliegveld Teuge en belandde uiteindelijk midden op een golfbaan. Mensen die aanwezig waren bij de golfclub hebben geprobeerd eerste hulp te verlenen aan de slachtoffers, laat een fotograaf van Novum weten. Volgens hem gaat het om een zweefvliegtuig.

FA beboet gokkende speler van Newcastle United

Dan Gosling moet van de Engelse voetbalbond (FA) een boete van ruim 35.000 euro betalen, omdat hij de gokregels heeft overtreden. De wetgeving in Engeland bepaalt dat voetballers op geen enkele wedstrijd weddenschappen mogen plaatsen. Op welke duels Gosling heeft gewed, is niet bekend. Volgens zijn moeder gaat het echter niet om wedstrijden van zijn eigen club.

"Hij heeft toegegeven dat hij iets stoms heeft gedaan, en dat hij vooral uit verveling ging gokken", aldus moeder Gosling volgens Sky Sports. De speler van Newcastle United zou gegokt hebben in een periode waarin hij met een zware knieblessure kampte.

Woensdag kwam de FA met een statement naar buiten, waaruit blijkt dat Gosling in een persoonlijk verhoor zijn fouten heeft erkend. "Ik kwam er pas een paar dagen geleden achter. Ik vind het heel sneu voor Dan", aldus zijn moeder. "Hij heeft nooit ingezet op wedstrijden van zijn eigen club, dus dat is positief. Het waren gewoon kleine weddenschappen."

Dan Gosling (24) kreeg in februari 2009 veel bekendheid toen hij in een bekerwedstrijd tegen Liverpool in de 118de minuut van de verlenging het winnende doelpunt maakte voor Everton. Het doelpunt werd door miljoenen televisiekijkers gemist, omdat ITV blunderde en net een reclameblok had gestart toen Gosling scoorde.

NOS stopt met uitzenden Champions League

De NOS blijft de komende drie seizoenen de samenvattingen van de Eredivisie-wedstrijden uitzenden. Betaalzender FOX Sports zendt de live-wedstrijden uit.

De NOS heeft de uitzendrechten van de samenvattingen voor de seizoenen 2014/15, 2015/16 en 2016/17 binnengehaald. De wedstrijden zijn via NOS Radio Langs de Lijn wel live te volgen. Dat hebben Eredivisie Media & Marketing (EMM) en de NOS vanmiddag bekend gemaakt.

Frank Rutten, CEO van EMM, is tevreden over de deal. "De Eredivisie en de NOS hebben een langdurige en prettige relatie met elkaar en die zetten we met plezier de komende drie jaar voort. Voor de fans schept dit een duidelijk aanbod: voor alle live wedstrijden kan men terecht bij FOX Sports Eredivisie en voor de samenvattingen bij de NOS. We vertrouwen erop dat de fans deze combinatie zullen waarderen", zegt hij in een persbericht.

Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS, wijst op het succes van Studio Sport. "Het is mooi te merken dat iedereen het een goed idee vindt dat de samenvattingen van de Eredivisie bij de NOS blijven. De kijkers, maar ook heel EMM inclusief de clubs, de Eredivisie en FOX. Wij beschouwen dat als een groot compliment voor onze aanpak van het voetbal."

"Onze uitzendingen van de Eredivisie op zaterdagavond zijn succesvoller dan ooit. En NOS Studio Sport op zondagavond zeven uur hoort steevast bij de meest bekeken programma’s van de Nederlandse televisie. De kracht van ons merk is enorm", aldus De Jong.

Het kopen van de uitzendrechten van de Eredivisie heeft waarschijnlijk wel gevolgen voor de Champions League-uitzendingen. Voetbal International-verslaggever Iwan van Duren meldt via Twitter dat de NOS waarschijnlijk niet meer genoeg budget heeft om ook nog live-wedstrijden in de Champions League uit te zenden.

Jan de Jong heeft inmiddels bevestigd dat de NOS in 2015 waarschijnlijk stopt met het uitzenden van liveduels en samenvattingen van de Champions League. "Het plafond is bereikt. De komende jaren zullen we alleen maar minder geld aan voetbal gaan uitgeven."

Volgens de algemeen directeur is het onwaarschijnlijk dat de omroep de rechten opnieuw gaat kopen, omdat het in de bezuinigingen de nieuwsvoorziening wil ontzien. "Die vormt immers het kloppend hart van de publieke omroep."

Belg Dehaes winnaar Nokere Koerse

Kenny Dehaes heeft woensdag de eendagswedstrijd Nokere Koerse gewonnen. De Belgische renner van Lotto-Belisol was na 199 kilometer in een millimetersprint zijn landgenoot Tom van Asbroeck (Topsport Vlaanderen) te snel af. De Fransman Nacer Bouhanni (FDJ) finishte als derde.

Vorig jaar kon Nokere Koerse op het laatste moment niet doorgaan omdat de wegen door sneeuwval spekglad waren geworden. De wedstrijd, die in 1944 voor het eerst werd verreden, kende acht keer een Nederlandse winnaar. De laatste daarvan was Leon van Bon in 2007.

Bertens via Duval simpel verder in Miami

Tennisster Kiki Bertens heeft de tweede ronde van het WTA-toernooi in Miami overtuigend bereikt. De 22-jarige Wateringse won met 7-6 en 6-1 van thuisspeelster Victoria Duval, die met een wildcard was toegelaten. Bertens, de mondiale nummer 147, staat elf plaatsen lager op de wereldranglijst.

Bertens won eerder al twee rondes in de kwalificaties. In de tweede ronde staat ze tegenover de als nummer zestien geplaatste Australische Samantha Stosur.

Lurling denkt nog niet aan stoppen

Anthony Lurling mag dan tot het einde van het seizoen zijn uitgeschakeld, hij denkt nog niet aan het einde van zijn carrière.

De aanvaller stapte halverwege het seizoen over van NAC Breda naar sc Heerenveen. In Breda had hij zichzelf na een conflict met trainer Nebojsa Gudelj onmogelijk gemaakt. Door een meniscusblessure moet hij een opmars nu uit het hoofd zetten.

"Heel zuur dat me dat uitgerekend nu gebeurt", zegt Lurling op de officiële website van Heerenveen. "Niet dat dit een zware blessure is, maar het moment is uiterst ongelukkig. Voor ik weer fit ben zit het seizoen er op."

De 36-jarige aanvaller onderging vorige week een operatie. Nu is het nog slechts een kwestie van rustig herstellen. Iets waar hij moeite mee heeft. "Dat is niets voor mij. Ik lig wat op de bank, kijk een film en lees een boek, dat verveelt snel."

Lurling tast nog steeds in het duister over de reden waarom hij klachten aan zijn meniscus heeft. "Ik heb de film honderd keer teruggespeeld, maar er is voor mijn gevoel niet echt een moment of actie geweest dat het mis is gegaan. Het is gewoon pech."


"Ik had me deze periode graag willen bewijzen, maar dat kan nu niet. Dat is echter niet mijn eerste zorg. Ik heb geleerd me niet druk te maken over zaken die ik niet kan beïnvloeden. Het belangrijkste is dat ik weer fit wordt, want ik wil absoluut nog een jaar spelen. Op deze manier mijn carrière afsluiten is geen optie."

De Bakker verslaat Hanescu zonder problemen

Thiemo de Bakker is woensdag doorgedrongen tot de tweede ronde van het masterstoernooi in Miami. De 25-jarige Westlander was op het Amerikaanse hardcourt in straight sets te sterk voor de Roemeen Victor Hanescu. De Bakker zegevierde na iets meer dan een uur met 6-3 en 6-2. De mondiale nummer 162 had het hoofdtoernooi via de kwalificaties bereikt.

De Bakker had zijn zaakjes uitstekend voor elkaar. Hij hoefde in het eerste bedrijf geen enkel breakpoint af te staan en had zelf aan één break genoeg om de set binnen te slepen.

In de tweede akte trok De Bakker door een vroege break opnieuw het initiatief naar toe. In de zevende game ging De Bakker nogmaals door de opslag van Hanescu heen, waarna hij bij 5-2 met een lovegame de wedstrijd uitserveerde,

De Bakkers zege is een knappe prestatie, aangezien Hanescu 78 plekken hoger op de wereldranglijst staat. De twee stonden voor het eerst tegenover elkaar.

Gevangene VS sterft in hete cel

Een geesteszieke dakloze man is vorige maand in een 'snikhete' cel, waar de temperatuur tot 38 graden Celsius was opgelopen, om het leven gekomen. Dat hebben bronnen bij het gemeentebestuur van New York woensdag gezegd. Vermoedelijk is oververhitting of extreme uitdroging de man fataal geworden.

De 65-jarige Jerome Murdough was aangeklaagd voor huisvredebreuk en werd in een speciale observatiecel van de gevangenis op Rikers Island opgesloten. Murdough, die medicijnen gebruikte, onder andere om psychoses tegen te gaan, had een klein ventilatiekanaal in zijn cel niet geopend, zoals de meeste gevangenen wel doen. Urenlang werd vervolgens niet gecontroleerd hoe het Murdough ging. Dat is in strijd met de regels.

Advocaten van geesteszieke gevangenen in New York menen dat de dood van Murdough aantoont dat justitie op veel vlakken heeft gefaald. Zo werd Murdough opgepakt in plaats van hulp te krijgen, werd er een te hoge borgsom opgelegd en werd er veel te weinig aandacht aan hem besteed, terwijl hij in een speciale observatiecel zat.

Oekraïne wil troepen terugtrekken van Krim

De Oekraïense regering maakt plannen om zijn militairen terug te trekken uit de Krim. Dat heeft Andrij Paroebij van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad woensdag gezegd. Rusland begint langzaamaan formeel de macht over te nemen op de Krim. Russische militairen hebben op het schiereiland militaire installaties bezet.

Paroebij zei dat Oekraïne de Verenigde Naties om steun wil vragen om de Krim te bestempelen tot gedemilitariseerde zone. Ondertussen worden de Oekraïense militairen, die ver in de minderheid, steeds verder in het nauw gedreven.

Paralympische sporters gehuldigd in Den Haag

De paralympische sporters zijn woensdag gehuldigd in Den Haag. In de Grote Kerk werden ze ontvangen door premier Mark Rutte. Goudenmedaillewinnares Bibian Mentel, die twee jaar geleden al benoemd werd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, kreeg uit handen van sportminister Edith Schippers (VVD) een beeldje.

Aan het einde van de middag gingen de zeven paralympische atleten op bezoek op Paleis Noordeinde. Koning Willem-Alexander en zijn tante prinses Margriet ontvingen de sporters daar. Margriet zou oorspronkelijk met haar man meester Pieter van Vollenhoven afreizen naar Sochi, maar vanwege de situatie op de Krim besloot de regering dat bezoek te schrappen.

Stembureaulid stopt na geven stemadvies

VVD-gemeenteraadslid Amarins Geveke heeft woensdag op Terschelling haar werk als stembureaulid neergelegd, omdat zij een tweet van VVD-Kamerlid Aukje de Vries had geretweet en daarmee een stemadvies had gegeven. "Stem vandaag! Stem lokaal! Stem VVD!", luidde de tekst van De Vries.

Over het retweeten van het bericht door Geveke waren meerdere klachten binnengekomen op het gemeentehuis. Het stembureaulid besloot vervolgens haar taken neer te leggen. Leden van stembureaus mogen namelijk geen stemoproep doen.

"Wat gênant. Dit had ik dus nooit moeten doen. Retweeten als je stembureaulid bent. Van geen kwaad bewust. Excuus. Geen lid meer", meldde Geveke kort na het incident op Twitter.

stembureauStembureauleden mogen geen stemadvies geven. (Foto: FOK.nl | Peter)

Duitsland heeft vertrouwen in Oekraïne-missie OVSE

De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier heeft er vertrouwen in dat het Westen en Rusland overeenstemming kunnen bereiken over de inzet van waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Een belangrijk struikelblok werd woensdag weggenomen.

Rusland en de OVSE hebben volgens Steinmeier overeenstemming bereikt over het maximale aantal waarnemers dat naar Oekraïne kan reizen. De enige horde die nu nog moet worden genomen is het bepalen van de regio's waar de OVSE-waarnemers worden ingezet. Rusland wil dat de waarnemers ook naar het westen van Oekraïne gaan, omdat het Russischtalige deel van de bevolking daar zou worden mishandeld. Mensenrechtenorganisaties beweren echter dat daar geen bewijzen voor zijn.

Politie vindt 3,5 ton misdaadgeld in vrachtwagen

In de vrachtwagen van een Griekse chauffeur heeft de politie eerder deze maand 359.000 euro aan misdaadgeld gevonden. Een 50-jarige man uit Rotterdam wordt verdacht van het witwassen van het geld en is dinsdag aangehouden. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

De 44-jarige vrachtwagenchauffeur was onderweg vanuit Griekenland met een lading sinaasappels. In Rotterdam werd hij door de politie aangehouden. Bij controle van de vrachtwagen werd in de cabine een verborgen ruimte in het dashboard aangetroffen. Daarin bleek 78.000 euro te zitten. In een zwarte plastic tas naast de bestuurdersstoel vonden agenten nog eens 281.000 euro.

De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie heeft de zaak met de Griekse chauffeur al afgehandeld.

'Agressie Rusland bedreigt stabiliteit Europa'

De Russische expansiedrift in Oekraïne is de grootste bedreiging voor de veiligheid en stabiliteit in Europa sinds het einde van de Koude Oorlog. Dat zegt secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen woensdag in een toespraak, waarvan de tekst in handen is gekomen van persbureau AP. Volgens Rasmussen is de annexatie van de Krim door Rusland een goede 'wake up-call' voor de bondgenoten dat de aandacht meer moet worden gericht op problemen dichter bij huis.

De NAVO-chef noemt de annexatie illegaal en in strijd met de wet. Hij herhaalt in zijn toespraak nog eens dat de NAVO de samenwerking met Rusland bij het opruimen van het Syrische chemischewapenarsenaal heeft opgeschort. Daarnaast overweegt de NAVO militaire maatregelen om indien nodig op te kunnen treden tegen Rusland. Gedacht moet worden aan surveillancevluchten boven Polen en Roemenië en het vrijmaken van middelen voor de bescherming van het luchtruim boven Estland, Letland en Litouwen.

In zijn toespraak gaat Rasmussen ook kort in op andere aandachtsgebieden van de NAVO, zoals de oorlog in Afghanistan, de vredesmissie in Kosovo en het bestrijden van piraterij voor de kust van Somalië.

Aangifte tegen Wilders om uitspraak over Marokkanen

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft een aangifte ontvangen tegen Geert Wilders, vanwege de uitspraken die de politicus vorige week deed over Marokkanen. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM woensdag. De aangifte is ingediend door 'een particulier uit Den Haag', aldus de zegsvrouw.

De PVV-voorman zei vorige week tijdens een televisieoptreden bij RTL Z dat Nederland beter af zou zijn met minder Marokkanen. Een dag later zette hij die uitspraken kracht bij voor de camera's van de NOS. "Hoe minder Marokkanen in Nederland, hoe beter", zei Wilders toen.

Terwijl half politiek Nederland vervolgens over de uitspraken viel, weigerde Wilders ze in te trekken. Onder meer PvdA-voorzitter Hans Spekman, D66-leider Alexander Pechtold en fractievoorzitter Halbe Zijlstra van de VVD leverden kritiek op Wilders. Ook premier Mark Rutte (VVD) zei zich niet te kunnen vinden in de uitspraken van de PVV-voorzitter.

Wilders liet dinsdag weten ook zelf aangifte te doen, in verband met een videoclip van rapper Hozni. In de video wordt een man die lijkt op de politicus bedreigd met vuurwapens en ontvoerd. De aangifte van Wilders is echter nog niet binnen bij het Openbaar Ministerie, aldus de woordvoerder.

Afscheid van een sprintlegende

Afgelopen weekeinde werden in Thialf in Heerenveen de laatste wedstrijden geschaatst in de World Cup 2013/2014. Waar we de allrounders op het wereldkampioenschap nog in actie zullen zien, is het voor de sprinters afgelopen. Dat betekent dat we ook afscheid hebben genomen van één van de meest succesvolle sprintsters van de laatste decennia. Vandaag besteden we daarom extra aandacht aan de vrouw die bekend stond om haar zinderende openingen, Jenny Wolf.

Afscheid van schaatster Jenny Wolf

Jarenlang domineerde Jenny Wolf de 500 meter bij de vrouwen. Ze schaatste vele prijzen bij elkaar in haar carrière, wereldtitels, World Cups en wereldrecords. Olympisch goud ontbrak echter, ook in Sochi lukte het niet.

Afgelopen zondag nam ze tijdens de World Cup-finale in Thialf afscheid van de schaatswereld, en daarom besteden we vandaag extra aandacht aan de vrouw die het sprinten bijna eigenhandig naar een nieuw niveau getild heeft.

Klik hier voor het hele verhaal over de carrière van Jenny Wolf.

Zoetermeerse gaat samen met ezel stemmen

Een opmerkelijk tafereel woensdagmiddag bij een stembureau in Zoetermeer. Stembureauleden keken daar vreemd op toen een medewerkster van Stadsboerderij de Balijhoeve samen met een ezel haar stem kwam uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

"De vrouw verzorgt de ezel op de boerderij en besloot het dier mee te nemen naar het stembureau. Dat is allemaal goed gegaan. De locatie was zo opgezet dat het dier mee naar binnen kon", vertelt een woordvoerder van de gemeente.

stembiljetWeet een ezel het juiste vakje aan te kruisen? (Foto: FOK.nl | Peter)

Boonen niet in Primavera na miskraam vriendin

Tom Boonen doet zondag niet mee aan Milaan-San Remo. De Belgische wielrenner laat de eerste grote klassieker van het seizoen schieten omdat zijn vriendin Lore woensdag een miskraam heeft gekregen. Dat maakte zijn ploeg Omega Pharma-Quick-Step bekend. Boonen eindigde twee keer op het podium in de Primavera.

"Met pijn in ons hart maken we bekend dat Tom Boonen zondag niet meedoet aan Milaan-San Remo", meldt zijn ploeg in een persverklaring. "Op dit moeilijke moment geeft hij er de voorkeur aan om thuis bij zijn partner te blijven." Boonen en zijn vriendin verwachtten rond eind september hun eerste kindje.

Boonen eindigde in 2007 als derde in Milaan-San Remo, in 2010 boekte hij met de tweede plaats zijn beste resultaat. De 33-jarige Belg liet eerder dit seizoen met de winst in Kuurne-Brussel-Kuurne al zien in vorm te zijn.

'Ondernemers keren VVD de rug toe'

Het aantal ondernemers dat bij de gemeenteraadsverkiezingen woensdag op de VVD stemt, is meer dan gehalveerd in vergelijking met de verkiezingen van 2010. Toen stemde nog veertig procent van de ondernemers op de liberalen. Nu is dat nog maar zeventien procent. Dat blijkt uit een peiling van DVJ Insights in opdracht van Z24.nl.

Ook de PvdA heeft te maken met een halvering. Stemde in 2010 nog elf procent van de zelfstandigen op de partij, woensdag kan de PvdA nog maar rekenen op vijf procent van de stemmen.

De ondernemers lijken massaal over te stappen naar lokale partijen. Vier jaar geleden konden die nog op elf procent van de stemmen rekenen, maar woensdag stijgt dat waarschijnlijk naar 23 procent. Ook D66 profiteert. Dertien procent van de ondernemers zal naar verwachting woensdag op de democraten stemmen. In 2010 was dat nog tien procent.

'Vestia krimpt nog verder in'

Woningcorporatie Vestia gaat nog meer woningen verkopen en nog meer bezuinigen op het personeel. Dat meldt NRC Handelsblad woensdag op basis van een interview met topman Arjan Schakenbos van Vestia. De corporatie die twee jaar geleden werd opgeschrikt door een miljardenverlies als gevolg van fraude met derivaten, zou tot 2022 dertigduizend woningen willen verkopen, twee keer zo veel als eerder gepland.

Vestia gaat zich alleen nog richten op Rotterdam en Den Haag, steden waar de corporatie relatief groot is. Op het hoogtepunt was Vestia de grootste woningcorporatie van Nederland, met zo'n negentigduizend woningen.

Naast de extra verkoop van woningen zou Vestia ook vijftien procent extra bezuinigen op het personeel en de organisatie. Hoeveel gedwongen ontslagen daarbij vallen is nog niet bekend.

Vestia kwam begin 2012 in de problemen toen bleek dat er door kasbeheerder Marcel de V. op grote schaal werd gespeculeerd op een rentestijging door middel van derivaten. Toen de rente daalde liepen de verliezen voor de corporatie echter op. Uiteindelijk kocht Vestia de derivaten voor twee miljard euro af. Marcel de V. wordt van fraude verdacht, omdat hij persoonlijk zou hebben geprofiteerd van de grootschalige aankoop van de derivaten.

Politie alert op Hells Angels in Sittard

De politie is woensdag uit voorzorg met extra agenten in het centrum van Sittard vanwege de aanwezigheid van tientallen leden van motorclub Hells Angels. De politie houdt er rekening mee dat de club 'een statement' wil maken, zegt een woordvoerder.

De Hells Angels houden zich op op de Sint Joepmarkt, een drukbezochte jaarmarkt in de Limburgse stad. De politie heeft agenten ingezet om de markt rustig te laten verlopen.

In Sittard zijn al langer spanningen tussen de Hells Angels en een nieuw opgerichte motorclub Bandidos. Deze groep zou op gespannen voet met de Hells Angels leven. Zondag werd een aanslag gepleegd op een huis van de voorzitter van de voormalig vicepresident van de Hells Angels Harrie Ramakers in Nieuwstadt. Hij is inmiddels lid van de Bandidos.

Krokodil Artis stikt tijdens seks

Een krokodil is in dierentuin Artis om het leven gekomen door het 'dominante paringsgedrag' van een mannetje. Dat meldt de Amsterdamse zoo woensdag. Het dierenpark spreekt van 'een groot verlies'. Het gaat om een onechte gaviaal, een met uitsterven bedreigde krokodillensoort.

In het Reptielenhuis in Artis leven al jaren twee gavialen, een mannetje en een vrouwtje. Tot nu toe hadden ze zich echter nog nooit voortgeplant, terwijl ze wel in een vruchtbare leeftijd zitten. Daarom kwam vorig jaar in oktober een tweede vrouwtje naar Artis. Zij moest de kans op nageslacht vergroten. De introductie was volgens de dierentuin succesvol. "Er zijn verschillende paarpogingen gezien."

Uit sectie op het lichaam van het vrouwtje blijkt echter dat het paringsgedrag van het mannetje haar fataal is geworden. Volgens Artis is dat uitzonderlijk. "Ze had veel wonden over haar hele lichaam, onder meer rond het keelgebied. Uiteindelijk is ze door verstikking om het leven gekomen."

Het paringsritueel gaat er bij onechte gavialen niet zachtzinnig aan toe. Het mannetje pakt het vrouwtje met zijn bek vast. Ook de gaviaal in Artis deed dit en de beide vrouwtjes lieten het toe. "Ze verzetten zich er niet tegen. Het mannetje liet de vrouwtjes ook altijd weer los en de verzorgers hielden de situatie nauwlettend in de gaten", meldt de dierentuin.

De onechte gaviaal lijkt op een gaviaal, maar wordt tot de echte krokodillen gerekend. Dit komt onder meer door het aantal tanden dat hij heeft, namelijk minder dan honderd. In het wild leven nog maar 2500 onechte gavialen. Ook is de diersoort in Europese dierentuinen zeldzaam. In maar tien Europese dierentuinen komt de soort voor. Daarom neemt Artis deel aan het Europees fokprogramma.

Ecclestone: 'Wellicht mijn laatste seizoen'

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft toegegeven dat dit wel eens zijn laatste Formule 1-seizoen zou kunnen zijn. Hij benadrukte echter dat dit niets te maken heeft met het Gribkowsky-corruptieschandaal.

Tot op heden had hij altijd aangegeven geen stap terug te willen doen. "Zolang ik goed werk aflever en de aandeelhouders daar tevreden mee zijn, zal ik aanblijven", zei de Brit nog in 2012.

Inmiddels is hij van gedachte veranderd: "Ik word 84 jaar tegen het eind van het jaar, dus ik moet bij mezelf te rade gaan of ik op mijn 85e nog wel door wil gaan met het werk dat ik al verschrikkelijk lang doe", vertelde Ecclestone tegen de Britse krant Mirror.

EcclestoneBernie Ecclestone (Foto: Pro Shots/DPPI)

Hij liet weten dat het niets van doen heeft met het omkoopschandaal, maar met de manier waarop men tegenwoordig bedrijven moet runnen vergeleken met vroeger.

"Tegenwoordig zijn er allerlei instanties, ethische commissies and weet ik veel wat nog meer waaraan gerapporteerd moet worden. Vroeger wist ik hier niets vanaf. Als ik het toen had geweten, had ik het wellicht niet zo lang volgehouden."

"Er worden steeds meer beperkingen opgelegd. Dat is hoe de wereld in elkaar steekt. Langzaam maar zeker raken we ondernemers kwijt; mensen die buiten bestaande kaders denken", aldus Ecclestone.

Van Marwijk pleit voor meer geld aan sport

Bert van Marwijk vindt dat de Nederlandse regering veel meer geld moet vrijmaken om mensen aan het sporten te krijgen. "In mijn ogen is het onbegrijpelijk dat een welvarend land als Nederland niet snapt dat het de sport moet stimuleren", vertelde hij woensdag aan Novum Nieuws. "Er is veel meer geld nodig om iedereen aan het sporten te krijgen."

Van Marwijk sprak woensdag in Amsterdam als ambassadeur van het Jeugdsportfonds, dat zich inzet om kinderen die in armoede opgroeien te kunnen laten sporten. Volgens de oud-bondscoach ligt daar de basis. "Ze worden weerbaarder, het acceptatievermogen wordt groter. Ik denk dat op deze manier zelfs de criminaliteit kan worden teruggedrongen."

Wilders stemt niet op Leon de Jong

Geert Wilders zei tegen Den Haag FM niet op de nummer één Leon de Jong te stemmen. Over wie dan wel de favoriet van de PVV-leider is, liet hij zich niet uit.

Leon komt er toch wel. Ik ga op iemand anders stemmen, dat vergeeft hij me wel” Was het nuchtere commentaar van de regelmatig in opspraak verkerende partijleider. Volgens de peilingen maakt de PVV in Den Haag kans de grootste te worden en de PvdA van de lokale troon te stoten.

'Gemeentepolitiek is niet boeiend'

Juist op de spannendste dag in vier jaar voor de gemeentepolitiek blijkt dat een grote meerderheid de gemeentelijke aangelegenheden helemaal niet boeiend vindt. FOK.nl peilde de interesse in de gemeentepolitiek en ruim 74 procent van de respondenten vindt het niet boeiend. Van die groep gaat wel een groot deel (40 procent van het totaal) naar de stembus vandaag.

Een kwart van de mensen vindt de gemeentepolitiek wel boeiend, al stemt een kleine vier procent vandaag toch maar niet. In totaal geeft 63 procent aan te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, waarmee de bezoekers van FOK.nl meer interesse tonen in deze verkiezingen dan gemiddeld in ons land. De opkomst wordt landelijk op minder dan 50 procent geschat.

De gemeenten krijgen er de komende periode grote verantwoordelijkheden bij over o.a. zorg en jeugdzorg met een kleiner budget dan dat er voorheen voor beschikbaar was. Zo wordt de gemeentepolitiek een stuk belangrijker op die vlakken. Er kan nog tot 21.00 uur worden gestemd.

Verkiezingsbord'Gemeentepolitiek niet boeiend' (Foto: FOK.nl | Peter)

Van Marwijk optimistisch over kansen Oranje

Bert van Marwijk denkt het Nederlands elftal op het WK in Brazilië op een positieve manier kan verrassen. "Het voordeel is dat weinig mensen er nu veel van verwachten", zegt de oud-bondscoach, die Oranje vier jaar geleden in Zuid-Afrika naar de tweede plaats loodste, tegen Novum Nieuws. "De druk wordt daardoor minder. Ik vind dat we er op een positieve manier naar moeten kijken."

Van Marwijk denkt dat vooral de start van het toernooi ontzettend belangrijk wordt. "Op het WK in 2010 begonnen we tegen Denemarken en wonnen we met 2-0. Dat was een zakelijke overwinning. Twee jaar later op het EK speelden we weer meteen tegen Denemarken en moesten we met vier of vijf goals verschil winnen, maar verliezen we met 1-0. Dat maakt zo'n groot verschil." In Brazilië is wereldkampioen Spanje de eerste tegenstander van Oranje.

De internationals moeten zich in ieder geval niet gek laten maken door de buitenwacht, betoogt Van Marwijk. "Ambities worden hooguit gepusht door de omgeving, niet door de spelers zelf. Die zijn realistisch." Bij zijn opvolger Louis van Gaal zijn ze volgens hem in goede handen. "Ze moeten zo goed mogelijk voorbereid aan het toernooi beginnen en dat zullen ze zeker doen. Daarna zien we wel."

Zelf is Van Marwijk tijdens het WK actief als analyticus bij de NOS. Of hij snel daarna weer als trainer aan de slag gaat, weet hij niet. "Als AZ of Heerenveen belt? Geen idee, daar heb ik nog niet over nagedacht. Voorlopig wil ik vooral met rust gelaten worden." De 61-jarige Deventenaar werd vorige maand na een dienstverband van slechts 143 dagen ontslagen bij Hamburger SV.

Omzet mobiele telefonie krimpt verder

Telecomaanbieders in Nederland hebben de omzet uit mobiele dienstverlening (spraak, sms en dataverkeer) in 2013 verder zien krimpen. De totale omzet kwam uit op 5,4 miljard euro, een daling van 6,7 procent vergeleken met 2012. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van marktonderzoeker Telecompaper.

In de voorgaande 2 jaren verschrompelde de omzet al met 4,5 en 3,8 procent. Telecompaper schrijft de krimp van het afgelopen jaar toe aan een dalende omzet uit spraakdiensten en een verdere afname van de inkomsten uit het sms-verkeer.

De onderzoekers voorzien dat de mobiele telecommarkt dit jaar verder krimpt, met 4 procent tot 5,2 miljard euro.

Omzet mobiele telefonie opnieuw gekrompen
Omzet mobiele telefonie krimpt verder (Foto: ANP)

Man probeert gesluierd als vrouw te stemmen

Een man met een nikab - een sluier die het grootste deel van het gezicht bedekt - heeft woensdag in Amsterdam-West als vrouw zijn stem proberen uit te brengen. Hij toonde de stempas en het paspoort van een jonge vrouw, bevestigde een woordvoerster van de gemeente een bericht in Het Parool.

Een medewerker van het stembureau op basisschool De Boomgaard in de wijk Bos en Lommer keek naar de ogen en de wenkbrauwen en vertrouwde het niet. Volgens de regels moest hij in een aparte ruimte zijn gezicht laten zien. Daarop nam de man de benen.

De gemeente weet niet wie de man is. De politie is niet ingeschakeld.

Man probeert gesluierd als vrouw te stemmen
Man probeert gesluierd als vrouw te stemmen (Foto: ANP)

Bevelhebber Oekraïense marine opgepakt op de Krim

De bevelhebber van de Oekraïense marine is woensdag aangehouden op de Krim. Dat heeft de openbaar aanklager in de stad Sebastopol bekendgemaakt.

De openbaar aanklager wil Sergej Gaidoek ondervragen. Hij zou op bevel van de regering van Kiev zijn ondergeschikten op de Krim hebben opgedragen burgers op de korrel te nemen, meldt het Russische persbureau ITAR-Tass.

Eerder op de dag bestormden pro-Russische militieleden het hoofdkwartier van de Oekraïense marine in Sebastopol. Er werd uiteindelijk geen schot gelost en na enkele uren hadden de zogenoemde zelfverdedigingstroepen de basis in handen. De Oekraïense militairen pakten hun biezen en werden bij de poort van de basis opgewacht door hun familieleden.

Robot R2D2 keert terug in Star Wars 7

De kleine robot R2D2 keert terug in Star Wars: Episode VII. Dat liet Disney-directeur Bob Iger dinsdag weten tijdens een aandeelhoudersbijeenkomst. Daarmee is het eerste personage in de langverwachte film in een heelal hier heel, heel ver vandaan een feit.

R2D2 is een zogenoemde astromech droid, een robot gespecialiseerd in het repareren van ruimteschepen. In de vorige zes films werd het personage gekenmerkt door zijn veelzeggende piepgeluidjes en ondeugende streken. Dit leidde vaak tot koddige situaties met C3PO, een zenuwachtige gouden robot ontworpen voor interraciale communicatie, die zijn metgezel juist in toom wil houden.

De nog titelloze Episode VII speelt zich zo'n dertig jaar af na de gebeurtenissen in Episode VI - Return of the Jedi uit 1983. Daarin was te zien hoe hoofdpersonage Luke Skywalker eindelijk accepteerde dat de duistere Darth Vader zijn vader was en werd definitief afgerekend met superschurk Emperor Palpatine.

Iger vertelde dat Episode VII drie nieuwe, jonge hoofdpersonages kent, maar wilde nog niet in details treden. Daarnaast gaan al maanden geruchten over de terugkeer van de hoofdpersonages uit de eerdere films, Luke Skywalker, Han Solo en Princess Leia. Acteurs Mark Hamill, Harrison Ford en Carrie Fischer lieten zich al een en ander ontvallen maar zijn contractueel verplicht hun mond te houden.

Episode VII verschijnt eind volgend jaar en staat onder regie van J.J. Abrams. Hij trok eerder de Star Trek-films weer vlot.

Eerste Wereldoorlog maakt nog steeds slachtoffers

In het Belgische Ieper heeft een obus uit de Eerste Wereldoorlog alsnog twee dodelijke slachtoffers op een bouwplaats gemaakt. Dit bericht het VRT Nieuws op haar website.

Tijdens graafwerkzaamheden stuiten arbeiders op het antiek oorlogsmaterieel. Een van de obussen konden de werkmannen verwijderen, met een tweede explosief ging het fout. Deze explodeerde tijdens de werkzaamheden en doodde direct een van de arbeiders. Een andere arbeider raakte levensgevaarlijk gewond en overleed later. De derde werkman raakte wel gewond maar overleefde de explosie van het oorlogsantiek.

De Belgische explosievenopruimingsdienst is inmiddels ter plaatse en het bouwterrein is hermetisch afgesloten.

Man overlijdt in stemhok Oosterhout

Een oudere man is woensdagmiddag overleden toen hij aan het stemmen was in een buurthuis in het Brabantse Oosterhout. De man werd rond 12.30 uur onwel en stierf kort daarop, zo meldt een woordvoerder van de gemeente. Het stembureau werd tijdelijk gesloten, maar ging rond 14.00 uur weer open.

Kiezers werden gedurende die tijd naar andere stembureaus in de omgeving verwezen, aldus de zegsman. Hulpdiensten hebben nog geprobeerd de man te reanimeren, maar dat heeft niet geholpen.

Over de doodsoorzaak van de man is bij de woordvoerder van de gemeente Oosterhout nog niets bekend. "Maar ik kan niet zeggen dat het iets met politiek te maken heeft", aldus de zegsman.

Titanfall voor Xbox 360 uitgesteld

Patrick Söderlund, executive vice president bij EA, heeft via het officiële blog laten weten dat Titanfall voor Xbox 360 is  uitgesteld tot elf april. Titanfall stond eerder gepland voor een release op 28 maart in Europa en Noord-Amerika.

De reden hiervoor is dat EA de ontwikkelaar van de Xbox 360-versie, Bluepoint Games, “Iets meer tijd wil geven om nog een aantal dingen te tweaken".

“I’ve been playing the game a lot, and it is fantastic. But we see a few things that can be made even better, so we’re giving Bluepoint a little more time to do just that and deliver an epic Titanfall experience for Xbox 360 players."

“Titanfall for Xbox 360 will now be releasing on April 8 in North America, and beginning on April 11 in Europe. The game will feature the same 6v6 gameplay, maps, modes, weapons and Burn Cards as the Xbox One and PC versions of the game.” aldus, Söderlund.

Titanfall

VVD-wethouder stemt op CDA'er

Een VVD-wethouder in Oldenzaal heeft woensdag niet op een partijgenoot gestemd maar op een kandidaat van het CDA. Hij zegt tegenover de Tubantia voor een groot deel niet achter de standpunten die de VVD in zijn programma heeft opgenomen te staan. "Ik stem op mijn collega-wethouder, omdat ik het een goed bestuurder vind", aldus Yuri Liebrand.

De VVD'er is na de verkiezingen niet meer politiek actief. Hij legt zijn taken als wethouder neer omdat hij meer tijd met zijn gezin wil doorbrengen.

Chris Brown in zijn uppie achter tralies

Chris Brown heeft in de gevangenis geen huisgenootje. Vanwege veiligheidsredenen zit de 24-jarige zanger in zijn eentje in een cel, schrijft entertainmentzender E! Brown zit sinds vrijdag vast nadat hij uit een afkickkliniek werd gezet. Daarmee overtrad hij voor de zoveelste keer de voorwaarden van zijn proeftijd.

Brown verblijft in de Men's Central Jail in Los Angeles. Daar zit hij nog ruim een maand: tot zijn volgende hoorzitting op 23 april moet de zanger brommen. Brown heeft een eigen cel om hem te beschermen tegen andere gevangenen. In het vertrek staat volgens E! niet veel meer dan een bed.

De entertainmentzender wist bovendien te achterhalen wat er dinsdag op het menu stond in de gevangenis. Brown kreeg, net als de andere gevangenen, spaghetti met gehaktballen, erwten, wortelen en een salade voorgeschoteld. Een toetje zat er voor de boefjes niet in.

Brown loopt het risico jarenlang achter tralies door te moeten brengen. De zanger riskeert een celstraf van vier jaar omdat hij de voorwaarden van zijn proeftijd maar blijft overtreden. Brown kreeg de proeftijd in 2009 opgelegd nadat hij zijn toenmalige vriendin Rihanna in elkaar timmerde. De rechter die maandag bepaalde dat Brown voorlopig moet brommen, stelde dat het voor de zanger 'onmogelijk lijkt uit de problemen te blijven'.

Biden: op agressie tegen NAVO-leden volgt reactie

De Verenigde Staten zullen op iedere vorm van agressie tegen bondgenoten van de NAVO reageren. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Joe Biden woensdag in Litouwen gezegd.

"Naakte agressie brengt toenemende kosten met zich mee", zei Biden in Vilnius. Hij doelde daarmee op de inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim bij Rusland, die dinsdag op enkele formele stappen na beklonken werd. Het Westen spreekt van een schending van het internationale recht.

De VS vatten hun verantwoordelijkheden onder het NAVO-verdrag, waaronder de verdediging van bondgenoten, uiterst ernstig op, zei Biden.

Robben verlengt tot 2017 bij Bayern München

Arjen Robben speelt tot 2017 bij Bayern München. De vleugelaanvaller had een contract dat aan het einde van volgend seizoen af zou lopen. De inmiddels 30-jarige Oranje-international is aan zijn vijfde seizoen bezig bij Bayern. Eerder speelde hij voor FC Groningen, PSV, Chelsea en Real Madrid.

Robben scoorde vorig seizoen de winnende treffer voor Bayern in de Champions League-finale. Toen pakte Bayern ook de Duitse titel en de DFB Pokal. Ook dit seizoen is de Zuid-Duitse club nog in de race voor alle prijzen. De landstitel kan zelfs dit weekeinde al geprolongeerd worden.

Robben laat weten 'ongelooflijk veel plezier' te hebben bij Bayern. De Bedummer kijkt vooruit naar 'veel nieuwe titels'.

Murray en coach Lendl uit elkaar

Andy Murray heeft gebroken met coach Ivan Lendl. Dat heeft de Schotse tennisser woensdag via zijn website naar buiten gebracht. Een reden voor de breuk is niet naar buiten gebracht. In de twee jaar dat Lendl Murray coachte werd de Schot olympisch kampioen en won hij de US Open en Wimbledon.

Murray en Lendl zeggen gezamenlijk tot het besluit te zijn gekomen hun samenwerking te beëindigen. De twee vol lof over elkaar. Murray laat bijvoorbeeld weten Lendl eeuwig dankbaar te zijn. "Als team hebben we veel geleerd en dat gaat me zeker helpen in de toekomst."

Lendl noemt Murray op zijn beurt een 'eersteklas vent'. "Nu ik hem geholpen heb zijn doel om grandslams te winnen te bereiken, vind ik het tijd om me te concentreren op mijn eigen projecten." Lendl wil ook meer toernooien spelen op de Senior Tour.

D66 verwacht veel stemmen voor Borst

De vorige maand vermoorde D66-prominent Els Borst krijgt in De Bilt waarschijnlijk veel voorkeursstemmen. Dat zei lijsttrekker van de partij in De Bilt Frans Poot woensdag tegen RTV Utrecht. Borst stond als lijstduwer op de lijst.

"Ik heb van veel mensen die sowieso al D66 wilden stemmen gehoord dat ze nu juist op Borst stemmen. Als een soort eerbetoon voor wat zij heeft betekend voor onze gemeente en ook voor de landelijke gezondheidszorg", zei Poot. Hij zou dit vooral van patiënten uit zijn fysiotherapiepraktijk hebben gehoord. Maar ook mensen op straat vertellen hem dat ze normaal op hem stemmen, maar nu op Borst.

Van mensen van andere partijen heeft Poot nog niet gehoord dat ze voor deze keer op Borst stemmen. "Het zijn vooral D66'ers die dat doen. Hoeveel het er zijn, weet ik niet." Vreemd vindt Poot het niet. De dood van Borst speelt volgens hem nog steeds. "Ook gezien het feit dat de moord nog steeds niet is opgelost. Zij is toch nog op de achtergrond aanwezig."

Cricketers verliezen van Zimbabwe bij WK twenty20

De Nederlandse cricketers hebben bij het WK twenty20 nipt verloren van Zimbabwe. De Nederlandse batsmen hadden in twintig overs een score van 140 runs neergezet voor een verlies van vijf wickets. De Afrikaanse formatie passeerde die score met zes runs van de laatste bal: 146/5.

Nederland begon zijn innings moeizaam. Stephan Myburgh, Wesley Barresi, Michael Swart en Peter Borren gingen snel uit. Onder leiding van Tom en Ben Cooper werd de score toch nog naar een acceptabel niveau gebracht. Tom Cooper scoorde 72 not out, Ben Cooper kwam tot twintig runs.

De Zimbabwaanse innings ging juist andersom. Sikandar Raza werd in de vijfde over uitgevangen en daarna duur het lang voor er weer een wicket viel. Bij een score van 87 runs voor Zimbabwe gingen Hamilton Masakadza en Elton Chigumbura uit. Daarna kroop de score van Zimbabwe alsnog langzaam naar het door Nederland gestelde doel toe.

In de laatste inning kwam Zimbabwe met nog drie ballen te gaan ook op 140 runs. Ahsan Malik weerhield eerst Sean Williams van scoren en gooide hem een bal later uit. Met nog een bal te gaan was de score daardoor gelijk. Vusi Sibanda ramde die laatste bal echter het veld uit voor zes runs en maakte het verschil.

Nederland en Zimbabwe hebben nu beiden een overwinning en een nederlaag op hun conto staan. Ierland won zijn eerste partij en speelt later woensdag tegen de Verenigde Arabische Emiraten, dat zijn eerste partij verloor. Alleen de winnaar van de poule gaat naar de tweede ronde.

Boete geëist tegen lekkende raadsleden Delft

Tegen twee Delftse raadsleden is woensdag een boete van vijfhonderd euro geëist voor het lekken van informatie. De twee zouden geheime stukken uit raadsvergaderingen openbaar hebben gemaakt.

Jan de Wit van Leefbaar Delft publiceerde in juni 2012 informatie van de commissie Bestuur, Leefomgeving en Duurzaamheid op de site van zijn partij. Hij omschreef onder meer wat er tijdens de raad was besproken.

SP-raadslid Maurits Bongers deelde in oktober vorig jaar geheime informatie uit een vergadering van de commissie Spoorzone, Verkeer en Ruimte met de pers. Het ging over de aanbesteding en het ontwerp van de Sebastiaanbrug in Delft.

De rechtbank in Den Haag doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Ondernemende migrant krijgt jaar de tijd

Innovatieve migranten van buiten de Europese Unie kunnen al vanaf dit jaar makkelijker in Nederland een onderneming beginnen. Ze hoeven daarvoor niet bij een bedrijf in dienst te zijn. Dat heeft staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) woensdag bekendgemaakt.

Ze krijgen een jaar de tijd om hun idee om te zetten in een businessplan en startkapitaal te verwerven. Vervolgens kunnen ze een onderneming beginnen en als zelfstandige een verblijfsvergunning voor 2 jaar aanvragen.

Teeven constateert dat veel starters nog geen uitgewerkt businessplan of startkapitaal hebben. Maar ze hebben in potentie wel toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. Hij wil daarom het toelatingsbeleid voor hen soepel en uitnodigend laten zijn.

Ammann gaat door met skispringen

Verwacht werd dat de 32-jarige Simon Ammann zijn afscheid zou aankondigen, maar het tegendeel blijkt waar. Vandaag bracht de Zwitser naar buiten dat hij nog door gaat.

"Skispringen is mijn passie", beweert de viervoudig olympisch kampioen. Hij wist op de kleine én de grote schans goud te behalen in Salt Lake City (2002) en deed dat acht jaar later in Vancouver opnieuw. Naast de twee keer dat Ammann de dubbel pakte op de Olympische Spelen kwam hij daar één keer in de buurt op een WK: in Sapporo (2007) wist hij de wedstrijd op de grote schans te winnen, maar op de kleine schans werd hij tweede.

In Sochi viel de Zwitser echter tegen en kon hij geen eremetaal in de wacht slepen. Desalniettemin is Ammann nog vol vertrouwen dat hij mee kan doen om de prijzen: "Ik merk bij mezelf dat de tijd om te stoppen nog niet gekomen is. Ik ben ervan overtuigd dat ik met een goede voorbereiding weer naar de wereldtop kan springen."

In 2 dagen 2100 migranten uit zee geplukt

De Italiaanse kustwacht, marine en andere schepen hebben binnen 2 dagen meer dan 2100 migranten opgenomen die in boten op de Middellandse Zee op weg waren naar Europa. Dat hebben plaatselijke autoriteiten laten weten.

In de nacht van dinsdag op woensdag werden ongeveer 1500 migranten en vluchtelingen van bij elkaar 13 schepen afgehaald. De marine nam er maandag 600 aan boord die ten zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa op twee schepen onderweg waren. Deze mensen uit Syrië, Palestijnse gebieden en Eritrea werden afgezet op Sicilië.

De Italiaanse marine en kustwacht houden het gebied sinds 5 maanden scherper in de gaten. In die periode zijn ongeveer 11.500 personen opgepikt.

2100 vluchtelingen in 2 dagen uit zee geplukt
In 2 dagen 2100 migranten uit zee geplukt (Foto: ANP)

Strafvermindering voor manager Pardew

De schorsing van Newcastle United-manager Alan Pardew is teruggebracht tot drie duels. De Engelse voetbalbond schorste Pardew eerder voor zeven wedstrijden. Pardew ging begin deze maand in de fout in een competitiewedstrijd tegen Hull City. Bij een opstootje aan de zijlijn gaf de coach van Newcastle United Hull City-speler David Meyler een kopstoot.

Pardew ging diep door het stof en liet al snel weten niet in beroep te gaan tegen het strafvoorstel van de Engelse voetbalbond (FA). "Ik heb enorm veel spijt. Het gebeurde in het heetst van de strijd", zei de coach van The Magpies tegen Engelse media. "Ik wilde hem wegduwen met mijn hoofd, maar dat had ik natuurlijk niet moeten doen. Het was niet agressief bedoeld, maar ja, ik bewoog mijn hoofd naar hem toe."

"Dat kan gewoon niet. Het valt niet goed te praten", aldus Pardew. De FA heeft de straf van zeven wedstrijden alsnog verlaagd. De Engelse voetbalbond deed dat omdat om Newcastle United de manager al een boete gaf van 100.000 pond. Pardew moest de FA ook nog eens 60.000 pond betalen.

Het totaalbedrag dat Pardew betaalt voor de kopstoot bedraagt daardoor omgerekend 192.000 euro. De FA besloot vier duels van de schorsing af te halen. Pardew ontbrak vorige week in de uitwedstrijd tegen Fulham (1-0 verlies) en mist na de strafvermindering nog de duels met Crystal Palace (thuis) en Southampton (uit).

Politie zoekt nieuwe verdachte in zaak McCann

De Britse politie is in het onderzoek naar de verdwijning van Madeleine McCann op zoek naar een man die in Zuid-Portugal vijf meisjes heeft aangerand. De man was in dezelfde regio actief waar de Britse Madeleine in 2007 voor het laatst werd gezien.

De politie heeft verbanden ontdekt tussen twaalf misdaden in de Algarve, tussen 2004 en 2010. In alle gevallen drong een man vakantiehuizen van Britse gezinnen binnen. In vijf huizen vergreep de man zich aan jonge meisjes.

Madeleine McCann verdween in 2007 uit het vakantieverblijf waar ze met haar ouders was. Ze is nooit gevonden.

Delegatie Kiev wil naar Krim, maar is niet welkom

Vertegenwoordigers van de Oekraïense regering willen woensdag naar de Krim reizen om een escalatie van vijandigheden te voorkomen. Het Oekraïense schiereiland werd een dag eerder op enkele formaliteiten na door Rusland ingelijfd.

De premier van de Krim, Sergej Aksjonov, liet weten dat de delegatie niet welkom is. "Ze worden niet toegelaten tot de Krim. Ze worden teruggestuurd."

Dinsdag werden bij een legerbasis op de Krim twee mensen gedood bij een vuurgevecht tussen Oekraïense militairen en een lokale militie. De Oekraïense militairen op de Krim worden in aantal overvleugeld door milities en troepen die onder bevel van de Russen staan. De delegatie uit Kiev hoopt op de Krim de lont uit het kruitvat te trekken.

EU wil Oekraïne miljard lenen

De Europese Commissie wil Oekraïne leningen ter waarde van een miljard euro bieden, als onderdeel van een hulppakket dat de Commissie begin maart aankondigde. In de komende weken moet een definitieve beslissing over de leningen worden genomen.

"Deze financiële steun kan de zieltogende economie van Oekraïne helpen te stabiliseren", liet eurocommissaris voor economische en monetaire zaken Olli Rehn weten. Het geld is vooral bedoeld zodat Oekraïne op korte termijn aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.

EU onderzoekt staatssteun zeehavens

Brussel laat onderzoeken of Europese zeehavens in sommige landen illegale staatssteun ontvangen. Dat antwoordde de Europese Commissie woensdag op vragen van Europarlementariër Corien Wortmann (CDA). Volgens Wortmann moet invoering van winstbelasting voor Nederlandse zeehavens daarom op de lange baan worden geschoven.

Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu vindt dat de havens van Rotterdam en Amsterdam last hebben van oneerlijke concurrentie en trok begin deze maand aan de bel. Uit onderzoek zou blijken dat bijvoorbeeld Duitse havens 1,18 euro per overgeslagen ton goederen van de overheid krijgen. In Vlaanderen krijgen havens 1,12 per ton. De overheidsbijdragen omvatten investeringen in vaarwegen, kades, havenbeheer en het afdekken van verliezen. Nederlandse havens krijgen slechts zes cent per ton. Dat geld is bedoeld voor onderhoud aan maritieme toegangswegen.

Wortmann claimt dat het beter is als Nederland wacht met de voorgenomen invoering van vennootschapsbelasting op zeehavens. De Europese Commissie had hier op aangedrongen, omdat juist Nederlandse havens een voordeel zouden hebben doordat ze geen heffing betalen. "De Europese Commissie moet eerst in andere lidstaten schoon schip maken. Andere EU-landen bevoordelen hun havens op veel kwalijker wijze", vindt Wortmann.

In 2015 komt Brussel met nieuwe regels over staatssteun. Die regels gelden ook voor zeehavens.

[upd] Vrachtwagen met kadavers de bocht uit op afrit A50

Een vrachtwagen gevuld met kadavers is woensdagochtend gekanteld op de afrit van de A50 bij Son en Breugel. De kadavers zijn door de klap uit de wagen geslingerd en liggen in de berm, meldt de Verkeersinformatiedienst. Het opruimen duurt naar verwachting nog tot het middaguur.

Het ongeluk gebeurde in de spits rond 08.00 uur op de afrit van de rijbaan richting Oss naar Eindhoven. Daardoor ontstond al snel een lange file van twaalf kilometer. De politie onderzoekt nog wat de oorzaak van het ongeval is.

Update 13.05 uur
Omroep Brabant meldt dat de afslag van de A50 inmiddels weer open is. Het slachtafval dat verspreid over de weg lag is door Rijkswaterstaat inmiddels opgeruimd.

Superbaas

Het is lastig om te beschrijven wat een manager precies goed maakt. Hij heeft een enorme mate van zelfbeheersing, is intelligent, begrijpt dat horen belangrijker is dan spreken en hij zal zichzelf alleen op de voorgrond stellen als dat noodzakelijk is. De woedende werknemer die zijn kantoor binnenstormt, gaat een halfuurtje later weer opgelucht en als het even kan zelfs met een glimlach weer aan het werk.

Stembureau Den Haag iets later open

Een van de 265 stembureaus in Den Haag is woensdag later opengegaan dan de bedoeling was. De benodigdheden om mensen te kunnen laten stemmen in de Haagse wijk Ypenburg waren niet op tijd voorhanden, zegt een woordvoerder van de gemeente.

De stembureauleden waren wel aanwezig. Lang hebben de kiezers niet hoeven wachten, met zo'n tien minuten vertraging ging het stembureau even na 07.30 uur alsnog open.

In Rotterdam was de vertraging bij twee stembureaus groter. Die gingen pas om 9.15 uur open omdat er niet genoeg stembureauleden aanwezig waren. Daarom moesten leden uit een reservepoel worden opgeroepen.

In Den Haag had tot 10.00 uur elf procent van de kiesgerechtigden een stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat concludeert de gemeente uit een steekproef onder twintig Haagse stembureaus.

De opkomst in de hofstad ligt daarmee tot nu toe een stuk hoger dan in Rotterdam, waar om 10.00 uur nog maar zes procent een stem had uitgebracht. Bij de vorige verkiezingen bracht uiteindelijk net geen 53 procent van de Hagenaars een stem uit.

Gestolen Rembrandt duikt op in Nice

Een schilderij van Rembrandt is vijftien jaar nadat het verdween uit een Frans museum opgedoken in Nice. De politie kwam het werk Kind met Zeepbel op het spoor nadat twee mannen het probeerden te verkopen. De twee werden dinsdagmiddag gearresteerd, meldt de Franse krant Nice Matin.

Het schilderij heeft een geschatte waarde van 3,5 miljoen euro. Het kleine doek van 60 centimeter bij 49 centimeter moet nog op echtheid worden gecontroleerd, maar onderzoekers zouden weinig twijfels hebben.

Het doek werd in juli 1999 gestolen uit het gemeentemuseum in Draguignan in Zuid-Frankrijk gestolen. De dieven hadden het werk van Rembrandt binnen tien minuten uit het museum ontvreemd. Werken van Camille Claudel en Renoi lieten ze staan, waardoor het vermoeden bestond dat de dieven kunstkenners waren die recht op hun doel afgingen.

Het werk van Rembrandt kwam in 1794 in bezit van het gemeentemuseum. Het was een van de eerste werken dat het museum bezat.

Posters van verkiezingsborden Loppersum gescheurd

In een groot gedeelte van de door aardbevingen geteisterde gemeente Loppersum zijn woensdag bijna alle verkiezingsposters van de borden gescheurd. Alleen de posters van Loppersum Vooruit zijn ongemoeid gelaten, meldt RTV Noord.

Het is niet bekend wie achter de actie zit. "Wij distantiëren ons hier helemaal van", zegt kandidaat-raadslid voor Loppersum Vooruit Hans Warink in een reactie. "Wij weten ook niet wie hier achter zit, maar hier is niemand mee geholpen."

De actiegroep Groenfront deelde eerder in de gemeente folders uit waarin wordt opgeroepen om niet te stemmen. Inmiddels zijn de activisten volgens RTV Noord naar Slochteren vertrokken. GroenFront was niet direct bereikbaar voor een toelichting.

Loppersum wordt regelmatig opgeschrikt door aardbevingen die worden veroorzaakt door de gaswinning. De plaatselijke actiegroep Schokkend Groningen roept op om op lokale partijen te stemmen omdat die meer tegen de gaswinning zouden doen dan landelijke partijen. Op Twitter laat de groep zich ook uit over het afscheuren van de posters. "Schokkend Groningen ontkent het, maar vindt het wel leuk!"

[pic] Selfie in stemhokje is rage

De 'stemfie', een foto van jezelf in het stemhokje met het rode potlood in de aanslag of terwijl je je stembiljet in de stembus stopt, lijkt een hot item tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen. Op Twitter, Facebook en Instagram stonden in de loop van woensdagochtend al legio foto's van mensen die zichzelf tijdens het stemmen hebben gefotografeerd en dat vervolgens hebben gedeeld via sociale media.

Foto's maken in het stemhokje en het gebruik van sociale media is toegestaan, zolang je het stemgeheim van anderen niet schendt en je 'het verloop van de stemming niet hindert'. Dat staat in de circulaire die minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken in januari al naar alle gemeenten heeft gestuurd. Woensdag twitterde hij er achteraan: "Ik roep niet op om een stemfie te maken, maar het mag wel. Wel natuurlijk een oproep aan iedereen om te gaan stemmen!"

Ook politici waagden zich aan de stemfie. Zo twitterde D66-leider Alexander Pechtold een foto van zichzelf in het stemhokje in Wageningen, met daarop duidelijk zichtbaar dat hij had gestemd op de nummer 2 van de lokale D66-lijst, Paul Toxopeus. De Amsterdamse PvdA-wethouder Pieter Hilhorst, wiens partij in de hoofdstad mogelijk door D66 van de troon wordt gestoten, twitterde alleen een foto van zijn ingevulde stembiljet.

Onze Taal bombardeerde stemfie woensdag tot 'het woord van morgen'.

Oekraïense militairen verlaten marinebasis Krim

Het hoofdkwartier van de Oekraïense marine op de Krim is in handen van pro-Russische activisten. De Oekraïeners hebben de basis verlaten, nadat de aanhangers van aansluiting bij Rusland het complex in Sebastopol waren binnengedrongen. Dat meldde het Russische perbureau Interfax.

Behalve meer dan 30 militairen heeft ook commandant Sergej Gajdoek de basis verlaten. Het plaatselijke internetportaal sevastolpol.su berichtte dat hij niet een uniform, maar een joggingpak aanhad. De activisten hebben geen geweld gebruikt.

Agent die op inbreker schoot toch vervolgd

Een politieagent moet alsnog worden vervolgd voor het neerschieten van een inbreker in Heeswijk in 2012. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch bepaald.

De inbreker werd destijds betrapt door de agent. Toen hij over een schutting wilde klimmen schoot de politieman hem van dichtbij in zijn been.

Het hof vindt dat de agent niet had hoeven schieten omdat er niet direct gevaar dreigde. De man moet daarom worden vervolgd voor poging tot doodslag. Justitie vond eerder dat vervolging niet hoefde.

Loonkosten eurozone gestegen

Bedrijven in de eurozone betaalden in de laatste drie maanden van 2013 gemiddeld 1,4 procent meer aan loonkosten. In de hele Europese Unie was de toename met 1,2 procent iets lager. In Nederland stegen de loonkosten met 1,4 procent. Het Europese statistiekbureau Eurostat meldt dat woensdag.

Bedrijven waren in de eurozone gemiddeld 1,9 procent meer kwijt aan salarissen. Loonkosten die niet direct aan salaris worden gekoppeld, zoals werkgeversbelasting, bleven ongeveer gelijk. In de EU stegen de salariskosten met 1,6 procent, de overige kosten met 0,1 procent.

De industrie kende met een stijging van de kosten van 1,7 procent in de eurolanden. De dienstverleningssector zag de loonkosten met 0,9 procent omhoog gaan.

'Accijnsopbrengst rookwaren weer gedaald'

De accijnsopbrengsten uit tabakswaren in de maanden januari en februari zijn vergeleken met dezelfde maanden vorig jaar aanzienlijk gedaald. Dat maakten de brancheverengingen NSO en TZN woensdag bekend.

In februari zou er in totaal voor 177,3 miljoen euro aan accijnzen zijn opgehaald, een daling van bijna 4,8 miljoen euro vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. In de maand daarvoor daalden de inkomsten uit accijns op rookwaren met ruim 173.000 euro tot 181 miljoen euro.

De tabaksbranche waarschuwt al langere tijd dat accijnsverhogingen op tabakswaren de schatkist juist minder inkomsten opleveren. Door de hogere accijnzen kopen steeds meer rokers hun sigaretten en shag over de grens, in België en Duitsland.

'Accijnsopbrengst rookwaren weer gedaald'
'Accijnsopbrengst rookwaren weer gedaald' (Foto: ANP)

Meer geld van Gasunie naar staat

De Gasunie heeft het dividend dat wordt uitgekeerd aan de staat met ruim honderd miljoen euro verhoogd tot 325 miljoen euro. Dat meldde het gastransportbedrijf woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

De nettowinst van het staatsbedrijf steeg vorig jaar van 359 miljoen euro naar 464 miljoen euro. Van dat bedrag wordt zo'n zeventig procent als dividend uitgekeerd aan de staat. De omzet bleef vrijwel gelijk op ruim anderhalf miljard euro.

De Gasunie transporteerde vorig jaar een recordhoeveelheid gas, 1,365 terrawattuur (TWh). De stijging met zo'n acht procent kwam met name door de koude winter van begin vorig jaar. Naast Nederland heeft het staatsbedrijf ook netwerken in Noord-Duitsland.

De dividenduitkering aan de staat is de hoogste in jaren. Over 2011 werd zelfs helemaal geen dividend uitgekeerd.

Samenvattingen Eredivisie blijven bij de NOS

De samenvattingen van de Eredivisie blijven de komende drie seizoenen te zien bij de NOS. Dat heeft de omroep zelf bekendgemaakt. De NOS zendt sinds 2008 de samenvattingen weer uit nadat de beelden lange tijd bij de commerciële zenders beland waren.

Frank Rutten, baas van Eredivisie Media & Marketing (EMM): "De eredivisie en de NOS hebben een langdurige en prettige relatie met elkaar en die zetten we met plezier de komende drie jaar voort. Voor de fans schept dit een duidelijk aanbod: voor alle livewedstrijden kan men terecht bij Fox Sports Eredivisie en voor de samenvattingen bij de NOS. We vertrouwen erop dat de fans deze combinatie zullen waarderen."

Jan de Jong, algemeen directeur NOS, reageert enthousiast op het nieuws. "Het is mooi om te merken dat iedereen het een goed idee vindt dat de samenvattingen van de Eeredivisie bij de NOS blijven. De kijkers, maar ook heel EMM inclusief de clubs en de Eredivisie."

De NOS zou ongeveer twintig miljoen euro per jaar betalen voor de samenvattingen. Dit bod was naar verluidt bijna twee keer zoveel als het bod van RTL en SBS. De NOS haalde eerder ook al de rechten binnen voor de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal. Dit houdt zeer waarschijnlijk in dat de NOS de Champions League moet laten gaan. Het huidige contract voor de Champions League loopt nog één seizoen door.

FOX had ook de optie om de samenvattingen zelf uit te zenden op hun open kanaal. De kijker weet het open kanaal van FOX echter nog niet te vinden. 

Turk gaat postal bij statistiekbureau

Een gewapende man heeft woensdag in de Oost-Turkse stad Kars het lokale bureau voor statistiek bestormd en een aantal collega's gegijzeld. Hij schoot zes mensen dood, voordat hij de hand aan zichzelf sloeg. Dat hebben de plaatselijke autoriteiten bekendgemaakt.

De man werkte als socioloog voor het statistiekbureau in Kars. Volgens de gouverneur van de gelijknamige provincie werd de 33-jarige man behandeld voor psychische problemen. Hij zou zijn daad in een toestand van hysterie hebben begaan.

Wereldbeker voor het eerst op Nederlandse bodem

De wereldbeker is woensdag voor het eerst in Nederland gearriveerd. De trofee, waarvoor de voetballers van Oranje komende zomer in Brazilië strijden, is door sponsor Coca-Cola op tournee gestuurd. Woensdagavond is het kleinood in het Rijksmuseum in Amsterdam, waar fans met de beker op de foto kunnen. Later gaat hij ook nog naar Rotterdam.

Het aanraken van de beker, die sinds 1974 in gebruik is nadat Brazilië als drievoudig winnaar de Coupe Jules Rimet mocht houden, is niet mogelijk voor de fans. De trofee wordt zwaar bewaakt.

De wereldbeker begon het Europese deel van zijn reis vorige maand in Spanje. Via Italië, Kroatië, Turkije, Zweden, Roemenië, Tsjechië, Bosnië-Herzegovina, Frankrijk, Engeland, Schotland, Wales en nogmaals Engeland kwam hij daarna naar Nederland. Daarna gaat de reis verder naar België, Rusland, Polen en Duitsland voordat de beker zijn reis voortzet in Azië.

Nederland is drie keer dicht bij het winnen van de wereldbeker geweest. In 1974, 1978 en 2010 stond Oranje in de WK-finale. Respectievelijk Duitsland, Argentinië en Spanje waren echter te sterk.

Simulatordata Boeing-piloot gewist

Van de vluchtsimulator die een van de piloten van het vermiste Maleisische vliegtuig thuis gebruikte zijn de bestanden onlangs gewist. Dat heeft de Maleisische minister van defensie Hishammuddin Hussein woensdag gezegd. Onderzoekers proberen de bestanden terug te vinden.

Hishammuddin wilde de piloot nog nergens van beschuldigen en zei dat hij onschuldig is tot het tegendeel bewezen wordt.

Maleisië zegt van alle buitenlandse passagiers aan boord van het toestel antecedentenonderzoeken te hebben ontvangen, behalve van degenen die afkomstig waren uit Oekraïne en Rusland. Uit die landen waren drie passagiers afkomstig. Uit geen van de onderzoeken is iets verdacht naar voren gekomen.

Vlucht 370 van Malaysia Airlines verdween op 8 maart van de radar. Aan boord bevonden zich 239 mensen. De Boeing 777 was vertrokken uit Kuala Lumpur en had Beijing als bestemming.

Oekraïne weigert terugtrekking van Krim

Het Oekraïense leger zal zich niet terugtrekken van de Krim, ook al heeft de Russische president Vladimir Poetin een verdrag ondertekend waarin staat dat het schiereiland voortaan bij Rusland hoort. "We zullen blijven", zei tijdelijk minister van Defensie Igor Tenjoek woensdag.

Oekraïne is niet van plan de Krim zomaar op te geven. Militairen op bases in het gebied hebben toestemming gekregen om desnoods te schieten. Dat besluit viel nadat dinsdag een Oekraïense militair zou zijn gedood, toen aanvallers zonder duidelijke herkenningstekens een legerpost belaagden in Simferopol, de hoofdstad van de Krim. De pro-Russische autoriteiten spraken dat tegen en stelden dat het slachtoffer een lid was van lokale 'zelfverdedigingstroepen'.

Tientallen pro-Russische 'activisten' zijn woensdag het terrein van het hoofdkwartier van de Oekraïense marine in de havenstad Sebastopol op de Krim binnengedrongen. Volgens een woordvoerder van de marine hebben zij geen geweld gebruikt en gaat het vermoedelijk om leden van de eenheden die de aansluiting van de Krim bij Rusland ondersteunen. Russische persbureaus meldden dat de groep de overdracht van het hoofdkwartier aan Rusland eist.

Oekraïne weigert terugtrekking van Krim
Oekraïne weigert terugtrekking van Krim (Foto: ANP)

'Toyota schikt mogelijk voor een miljard'

Toyota treft mogelijk een schikking van een miljard dollar (719 miljoen euro) in een zaak over het niet op tijd melden van veiligheidsproblemen met auto's. Dat meldt The Wall Street Journal. Sinds 2009 heeft Toyota in totaal meer dan tien miljoen auto's teruggeroepen vanwege diverse veiligheidsproblemen.

Het Japanse autobedrijf wilde woensdag nog niet reageren op het nieuws. Volgens de Amerikaanse zakenkrant kan de schikking met het Amerikaanse ministerie van justitie nog steeds mislukken. Het ministerie was niet direct bereikbaar voor een reactie.

Met de schikking moet een einde komen aan een al vier jaar lopend onderzoek van het ministerie van justitie. In dat onderzoek staat de vraag centraal of Toyota de veiligheidsproblemen op tijd heeft gemeld. Toyota betaalde tussen 2010 en 2012 al 66 miljoen dollar aan boetes vanwege het te laat melden van versnellingsproblemen. Het bedrijf riep daarnaast auto's terug vanwege problemen met onder meer de remmen, gaspedalen en vloermatten.

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft ook een soortgelijk onderzoek lopen naar General Motors. Ook dat concern zou traag zijn geweest bij het terugroepen van auto's. In totaal worden dertien doden in verband gebracht met fouten in auto's van de Amerikaanse automaker.

Guardiola: "Ik kon mijn team niet meer bereiken"

Voormalig trainer van FC Barcelona Pep Guardiola is bij de club vertrokken vanwege motivatieproblemen. Dit meldde hij in een gesprek met zijn sponsor in Audi Annual Report. Het is de eerste keer dat de huidige trainer van FC Bayern spreekt over zijn vertrek bij FC Barcalona.

Nadat Guardiola in 2008 aantrad bij FC Barcelona, volgde een indrukwekkende zegereeks. Met veertien prijzen in slechts vier jaar heeft de trainer het beste resultaat in de historie van de club geboekt. "Het werd steeds moeilijker om mij en het team te motiveren", zei Guardiola. "Als je je team niet meer kan motiveren, weet je dat het moment is om te vertrekken. Ik had het gevoel dat ik mijn team niet meer kon bereiken. We incasseerden een onnodige goal tegen Chelsea, hoewel we de betere partij waren. Plotseling lagen we eruit." Guardiola refereert aan de halve finale in de Champions League in 2012.

Met zijn huidige team FC Bayern presteert Guardiola niet veel slechter. In dit seizoen werden tot nu toe 23 van de 25 gespeelde wedstrijden gewonnen, de overige twee werden gelijkgespeeld. Ook in de Champions League en de DFB-Pokal staat FC Bayern in respectievelijk de kwartfinale en de halve finale.

Sky neemt 'verdachte' Henao uit koers

De Colombiaanse wielrenner Sergio Henao zal voorlopig geen wedstrijden rijden. De leiding van de Sky-ploeg, waarvoor Henao rijdt, is namelijk bezorgd over de uitslagen van dopingtests die de 26-jarige Colombiaan afgelopen winter tijdens 'out-of-competitioncontroles' heeft afgelegd.

Henao is geboren in de bergen en traint ook vaak op hoogte, iets wat invloed kan hebben op de hoeveelheid rode bloedcellen in het lichaam. Als de hematocrietwaarde die daaraan verbonden is een bepaalde waarde overstijgt, kan dat duiden op gebruik van verboden middelen.

"Onze experts hebben vragen over de tests die Sergio deze winter op hoogte heeft afgelegd", zei teambaas Dave Brailsford woensdag. "Om de resultaten beter te begrijpen, moeten we nader onderzoek laten doen. Sergio zal daaraan zijn medewerking verlenen en zal ten minste 8 weken niet koersen."

Sky neemt'verdachte' Henao uit koers
Sky neemt'verdachte' Henao uit koers (Foto: ANP)

Atoomoverleg met Iran over zwaarwaterreactor

De gesprekken over het Iraanse atoomprogramma spitsen zich woensdag toe op een zwaarwaterreactor. Dat meldde persbureau IRNA. De zes grote mogendheden die met Iran in gesprek zijn willen dat de bijna voltooide reactor wordt gesloten of wordt omgebouwd tot een installatie die minder plutonium produceert.

De onderhandelingen over uraniumverrijking zullen moeizamer verlopen. Iran zegt slechts uranium te verrijken voor zijn energiereactors en voor medische en wetenschappelijke doeleinden. Het land verzet zich hevig tegen de eis de verrijking van uranium in te dammen. Het Westen vreest dat dit onderdeel van Teherans atoomprogramma bedoeld is voor de productie van een kernwapen.

Man sleurt vrouw voor trein weg

Een 56-jarige man uit Heelsum heeft een vrouw van 70 jaar dinsdagavond voor de trein in Wolfheze weggesleurd. Hij heeft haar het leven gered, aldus de politie woensdag.

De vrouw kwam met haar auto per ongeluk op de spoorbaan terecht, toen ze te vroeg rechtsaf sloeg. Ze reed nog een stukje verder voor ze ontdekte wat er was gebeurd. De Heelsummer die het zag gebeuren, rende onmiddellijk achter de auto aan en trok de vrouw achter het stuur weg. Meteen daarna ramde de trein de auto. De man en de vrouw bleven ongedeerd, de auto raakte total loss.

Man sleurt vrouw voor trein weg
Man sleurt vrouw voor trein weg (Foto: ANP)

Twee stembureaus Rotterdam later open

Twee stembureaus in Rotterdam zijn woensdagochtend met bijna twee uur vertraging geopend. Er waren niet genoeg stembureauleden aanwezig om het bureau te openen, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Een verslaggever van RTV Rijnmond meldt dat de leden van een stembureau aan het Polderplein zich hadden verslapen. De woordvoerder kon dit niet bevestigen. "Ik weet alleen dat het team om 07.30 uur niet compleet was. Daarna zijn we vooral bezig geweest met het bellen van mensen uit de reservepoel."

Naast het stemlokaal aan het Polderplein in Feijenoord ging een stemlokaal aan de Kolkmanstraat in Blijdorp later open. Hoeveel mensen stonden te wachten toen de bureaus om 09.15 uur alsnog open gingen is niet bekend. "Maar we hebben in Rotterdam 321 stembureaus. Er zijn dus genoeg uitwijkmogelijkheden."

Een stembureau moet door minimaal drie mensen worden bemand. Anders kan het te gemakkelijk worden om te frauderen.

Reinout Oerlemans mag weer naar huis

Reinout Oerlemans mag woensdag het AMC in Amsterdam verlaten. De 42-jarige tv-producent, die tien dagen in het ziekenhuis lag na een hartaanval, moet de komende drie tot vier maanden thuis revalideren. Dat heeft zijn vrouw Daniëlle laten weten in een verklaring.

"Het hart is door het grote infarct wel beschadigd maar met de juiste instelling en training kan er veel bereikt worden." De familie ziet de toekomst positief tegemoet. "We gaan ons langzaam voorbereiden op ons vertrek naar Amerika deze zomer."

Daniëlle, die met Oerlemans vier kinderen heeft, is erg dankbaar voor alle steun. "Nogmaals willen we iedereen danken voor de lieve hartverwarmende berichten, bloemen en kaarten", vervolgt ze. "En niet in de laatste plaats bedanken we het AMC voor de fantastische zorg."

Nog geen tips in zaak vermoorde ggz-directeur

De uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdagavond heeft nog niets opgeleverd in de zaak van de vermoorde ggz-directeur uit Berkel en Rodenrijs. Bij de politie meldde zich niemand met tips, meldt de politie woensdag.

Tot nu toe tast de politie in het duister over de dader of daders en het motief. De politie houdt er rekening mee dat sprake is van een persoonsverwisseling. Justitie heeft voor de gouden tip een beloning uitgeloofd van vijftienduizend euro.

De 44-jarige man werd op nieuwjaarsdag in zijn woonplaats doodgeschoten toen hij zijn honden aan het uitlaten was. Het slachtoffer werd op de Dokkummerstraat in de Zuid-Hollandse plaats van dichtbij neergeschoten en meerdere keren geraakt.

Opkomst Rotterdam tot nu toe stuk lager

In Rotterdam hebben tot nu toe een heel stuk minder mensen hun stem voor de gemeenteraadsverkiezingen uitgebracht dan vier jaar geleden rond deze tijd. Tot 10.00 uur had zes procent van de kiesgerechtigden een stem uitgebracht. In 2010 was dat rond dezelfde tijd tien procent.

De cijfers komen uit een steekproef van de 361 stembureaus in de Maasstad. In totaal kwam in 2010 47,9 procent van de kiesgerechtigden in Rotterdam opdagen. Rotterdam meet de opkomst om 14.00 en 18.00 uur nog eens. De stembureaus zijn open tot 21.00 uur.

Herdenking aanslag Koninginnedag in Het Loo

Voor het eerst sinds 2010 wordt met de nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag op Koninginnedag in 2009 weer een gezamenlijke herdenking gehouden. Op verzoek van de families wordt op 30 april een bijeenkomst gehouden in Paleis Het Loo in Apeldoorn, zegt een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn.

Het gaat om een besloten bijeenkomst. Wel is de burgemeester van Apeldoorn John Berends (CDA) bij de herdenking aanwezig. Of de leden van het koninklijke familie ook een uitnodiging krijgen is nog niet duidelijk.

Bij het drama op Koninginnedag reed Karst T. met zijn auto dwars door de mensenmassa langs de route die de koninklijke familie aflegde. Hij miste de bus met de Oranjes en botste tegen het monument de Naald. Inclusief T. kwamen acht mensen om het leven.

Bankpasje Reve geveild voor ruim honderd euro

Het Postbankblauwe bankpasje van Gerard Reve heeft op een online veiling 110 euro opgebracht. De veiling van in totaal zeventig Reve-gerelateerde curiosa heeft achtduizend euro opgebracht, maakte online veilinghuis Catawiki woensdag bekend.

Het pasje is helemaal intact, inclusief plastic hoesje. De bieder krijgt bij het pasje ook een eerste druk van De Avonden, het bekendste werk van de schrijver dat hij in 1947 schreef onder het pseudoniem Simon van het Reve. Ook brieven, filmposters, foto's en gesigneerde boeken gingen onder de hamer.

Het topstuk van de veiling was een in eigen beheer uitgegeven script van het toneelstuk Captain Kennedy dat Reve in 1961 schreef. Het gesigneerde exemplaar bracht ruim negenhonderd euro op. Niet alle stukken leverden veel op. Zo werd een kavel met vier publicaties over Reve verkocht voor zes euro, minder dan de verzendkosten van acht euro.

In december werd ook een Reve-veiling gehouden door het online veilinghuis. Dat was ter ere van de negentigste geboortedag van de auteur, die in 2006 overleed. Die veiling bracht tienduizend euro op.

Krim: Tataren gevraagd te verhuizen

De Tataren op de Krim zal gevraagd worden een deel van het grondgebied waar ze wonen te verlaten, in ruil voor een plek elders op de Krim. Dat heeft de vicepremier van het schiereiland, Roestam Temirgalijev, gezegd in een interview met het Russische persbureau RIA Novosti.

De regering heeft volgens de vicepremier andere plannen voor het grondgebied. De plannen zullen bij veel Krimtataren gruwelijke herinneringen oproepen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Josef Stalin aan de macht was in de Sovjet-Unie, werden de Krimtataren massaal gedeporteerd naar Centraal-Azië. De Tataren werden er door het Kremlin van beticht de nazi's te steunen. Duizenden Tataren kwamen om tijdens de deportatie.

Na de val van de Sovjet-Unie trokken velen terug naar de Krim, maar het lukte ze niet land dat ooit in hun bezit was terug te krijgen. Zo'n vijftien procent van de Krimbevolking bestaat uit Tataren. Zij zijn, in tegenstelling tot veel andere inwoners van het schiereiland, fel tegen de Russische inmenging gekant.

"We hebben de Krimtataren gevraagd een deel van hun grond te verlaten, omdat dat nodig is voor sociale doeleinden", aldus Temirgalijev. "Maar we zijn er klaar voor om ze andere grond toe te kennen zodat de Krimtataren een normaal leven kunnen leiden."

Temirgalijev benadrukte dat Tataren mogelijk hoge functies krijgen in een nieuwe regering.

Bayern-talent wil voor Verenigde Staten voetballen

De jonge Bayern München-aanvaller Julian Green wil voortaan voor de Verenigde Staten uitkomen. Het 18-jarige talent, dat in Tampa in de staat Florida is geboren, speelde tot nu toe drie interlands voor Duitsland onder 19. Hij heeft de FIFA gevraagd om officieel over te worden geschreven. Green heeft de dubbele nationaliteit.

"Dit was uiteraard een grote beslissing", laat Green weten in een door de Amerikaanse voetbalbond USSF uitgegeven verklaring. "Ik heb de beslissing uitvoerig met mijn familie besproken. Ik ben geboren in Florida en mijn vader woont daar nog steeds, dus ik heb diepe wortels in de VS. Ik ben erg trots om voor de Verenigde Staten uit komen."

Deze maand trainde Green met de Amerikaanse ploeg mee toen die zich in Frankfurt voorbereidde op een oefeninterland tegen Oekraïne. Dat beviel het talent goed. "De ervaring die ik in Frankfurt had was een groot deel van de beslissing. Alle spelers waren super aardig en verwelkomden me van het eerste moment."

De Amerikaanse bondscoach Jürgen Klinsmann ziet de komst van Green wel zitten. "We zijn enorm blij. Hij is een heel bijzonder talent." Klinsmann nodigde de nieuweling uit voor het trainingskamp in de aanloop naar een oefenwedstrijd tegen Mexico op 2 april.

Green debuteerde eind november in het Champions League-duel tegen CSKA Moskou in het eerste van Bayern. Hij viel toen twee minuten voor tijd in.

Winststijging voor netbeheerder Tennet

Netbeheerder Tennet heeft vorig jaar 357 miljoen euro winst geboekt, tegen 180 miljoen een jaar eerder. De omzet steeg eveneens, van 1,8 naar ruim 2,2 miljard euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van het nutsbedrijf dat woensdag werd gepubliceerd.

Tennet noemt de cijfers goed en schrijft de omzetstijging toe aan investeringen die het bedrijf in Duitsland en Nederland deed. Tennet investeerde 1,9 miljard euro in 2013. De komende tien jaar wil Tennet in die landen nog eens zestien miljard aan investeringen doen, waarvan vijf miljard in Nederland en elf miljard in Duitsland.

Geld voor investeringen voor dit jaar wordt onder meer bijeengebracht door de Europese Investeringsbank, die vijfhonderd miljoen euro toezegde voor drie Duitse offshoreprojecten.

Tennet profiteerde in 2013 van eenmalige voordelen. Door een wijziging in de vergoeding voor offshorekosten, kreeg bedrijf geld terug tot 2007.

In Duitsland nam de omzet toe met 71 procent. Hier werden ook de meeste investeringen gedaan, met name in offshoreprojecten. De komende jaren stijgt de omzet door nieuwe investeringen verder, verwacht de netbeheerder.

Tennet had vorig jaar 21 duizend kilometer aan hoogspanningsverbindingen in beheer. Het is de eerste grensoverschrijdende elektriciteitstransporteur van Europa.

Tien jaar cel en tbs voor wurgmoord Zevenaar

Een 33-jarige man uit Zevenaar moet tien jaar de gevangenis in voor het wurgen van zijn 30-jarige ex-vriendin vorig jaar juli. Ook krijgt hij tbs met dwangverpleging. Dat heeft de rechtbank in Arnhem woensdag bepaald. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

De man handelde volgens de rechters met voorbedachten rade. Hij kneep uiteindelijk meermalen de keel van het slachtoffer dicht. Omdat dat met tussenpozen ging, is geen sprake van een opwelling, aldus de rechtbank. Bovendien had de man al langere tijd het idee om zijn ex om te brengen.

Deskundigen hadden vooraf tbs met voorwaarden geadviseerd. Omdat naast tbs met voorwaarden alleen een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar kan worden opgelegd, koos de rechtbank toch voor dwangverpleging. Een celstraf tot vijf jaar doet geen recht aan de ernst van het feit, vinden de rechters.

Humberto Tan slaat aanbod pornofilm af

Humberto Tan wil geen rolletje in een pornofilm van Bobbi Eden. "Die film gaan we niet maken", zei de presentator woensdag in de ochtendshow van Edwin Evers op 538. De pornoster zei onlangs in een interview dat ze best met Tan het bed zou delen voor de camera's.

Eden was een paar keer te gast in RTL Late Night en zei een klik te hebben met de presentator. "Ze is heel aardig en haar man ook." De pornoster waarschuwde Tan voor het interview verscheen dat ze zijn naam had genoemd op de vraag met welke bekende Nederlander ze een film zou willen maken.

Eden zei in het interview ook dat niet alle mannen van Surinaamse en Antilliaanse komaf groot geschapen zijn. "Nou dat valt wel weer mee", reageert Tan lachend. De presentator heeft naar eigen zeggen nog nooit een film met Eden gezien. "Ik zou niet weten hoe het eruitziet."

Metro verprutst verkiezingsadvertentie

In een verkiezingsadvertentie van Leefbaar Rotterdam op de voorpagina van de Rotterdamse editie van dagblad Metro wordt woensdag opgeroepen om 'morgen voor verandering' te stemmen. "Een verschrikkelijke blunder van Metro", zegt een woordvoerder van de partij.

Dezelfde advertentie sierde het dagblad dinsdag ook. "Wij hadden er twee gestuurd. Op de tweede stond natuurlijk vandaag in plaats van morgen. Daar hebben we ook nog nadrukkelijk op gewezen maar op een onverklaarbare manier is het toch verkeerd gegaan", zegt de woordvoerder.

Metro heeft volgens de woordvoerder inmiddels excuses aangeboden. "Maar daar kopen wij natuurlijk weinig voor. Dit is verschrikkelijk op een dag als deze. We kunnen het niet terugdraaien, de krant is al gedrukt en verspreid. Er zal iets van een tegemoetkoming naar ons moeten worden gedaan." De partij gaat met het dagblad in gesprek over hoe dat moet gebeuren.

Een woordvoerder van Metro kon niet direct reageren.

Mourinho tevreden met optreden Chelsea

Chelsea-trainer José Mourinho was dinsdagavond tevreden met het optreden van zijn ploeg in de Champions League. Dankzij een 2-0 zege op Galatasaray gingen de Londenaren door naar de kwartfinale van het kampioenenbal. "Het was een heel goede prestatie. Erg solide, erg compact, geen angsten", vatte Mourinho het spel van Chelsea samen.

"Ik denk dat we een goede benadering van de wedstrijd hadden omdat 1-1 een heel lastig uitgangspunt is", liet Mourinho weten. "Zelfs als je 2-0 voorstaat is het lastig. Zij scoren een keer en je zit op de limiet. Ik vond het team heel erg solide, en vol vertouwen. Ze hadden de wedstrijd negentig minuten onder controle en dat is moeilijk."

Een favoriete tegenstander bij de laatste acht heeft Mourinho niet. "Alle grote ploegen zitten er bij. Alle grote kandidaten om de Champions League te winnen. We verwelkomen ze allemaal", toonde de Portugese oefenmeester zich vol vertrouwen. "Het is goed voor de ontwikkeling van ons team om tegen een van de beste ploegen te spelen."

FIA steunt sensor-leverancier

Afgelopen weekend was er na afloop van de Grand Prix van Australië veel te doen over de sensoren die het brandstofverbruik van een Formule 1-bolide meten. Red Bull-coureur Daniel Ricciardo werd gediskwalificeerd omdat zijn bolide de stroomsnelheid van maximaal 100 kilogram per uur veelvuldig overschreed.

Red Bull vindt de metingen die door de sensoren van Gill Sensors gemeten worden niet deugen, maar het bedrijf heeft voorlopig de steun van autosportfederatie FIA. "Na de Australische Grand Prix hebben we positieve feedback ontvangen van de FIA over onze apparatuur om de brandstoftoevoer in de gaten te houden. Dat bevestigde hun vertrouwen in de ontwikkeling van ons product dat voldeed aan de eisen die de bond daaraan stelt."

"De ontwikkeling behelsde onder meer een uitgebreid testprogramma, waarbij uitvoerig is overlegd met de Formule 1-teams over ontwerp en functionaliteit. De kalibratie is in handen van een andere partner van de FIA. De sensoren maken gebruik van ultrasone technologie, geselecteerd omdat deze bestand is tegen de meest extreme omstandigheden."

'Ferrari-motor te zwaar'

De nieuwe 1,6 liter V6-turbomotor van Ferrari moet op dieet, zo meldt het Duitse Auto Motor und Sport. Naar verluidt is de krachtbron uit Maranello dertien kilo te zwaar, waardoor ook de klantenteams Sauber en Marussia met problemen opgescheept zitten.

Ferrari was een van de teams die niet wilde dat de gewichtslimiet voor de 2014 Formule 1-bolides boven de 691 kilogram zou komen, maar heeft nu zelf problemen om in de buurt van dit getal te komen. Het is mogelijk een van de redenen waarom de hoofdmacht uit Maranello veel tekort kwam op de Mercedes van Nico Rosberg.

Het grootste probleem dat Ferrari heeft is dat de motor niet zomaar lichter mag worden gemaakt. Vanwege de bevriezing van de ontwikkeling van de motoren is dit alleen mogelijk als de betrouwbaarheid of veiligheid omhoog gaat of de productiekosten naar beneden. Toch hebben de Italianen, net als Renault en het dominante Mercedes al bij autosportfederatie FIA aangeklopt om de krachtbron toch aan te mogen passen.

[NSFW] Spannende dromen met Oculus Rift

Veiviev heeft een bèta-versie van hun 'adult'-techdemo voor Oculus Rift vrijgegeven, genaamd Lucid Dreams V2. Volgens het bedrijf is deze demo puur ontworpen voor Oculus Rift, om echt het gevoel van schaal en aanwezigheid van een personage te ervaren.

Met deze techdemo kun je diverse dames, virtueel tot in detail bekijken. Wie geïnteresseerd is kan de techdemo hier downloaden. Als je nog niet in het bezit bent van een Oculus Rift, kun je de video hieronder bekijken.

Letop erg NSFW!!!

Clinton waarschuwt voor meer agressie Poetin

Als de Russische president Vladimir Poetin zomaar wegkomt met zijn optreden in Oekraïne kunnen andere landen in de regio ook slachtoffer worden van Ruslands agressie. Dat heeft Hillary Clinton, de voormalige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, dinsdag gezegd.

Clinton noemde de Russische annexatie van de Krim illegaal en een schending van het internationale recht. "Als hij hiermee wegkomt, denk ik dat veel andere landen of direct te maken krijgen met Russische agressie, of dat hun politieke bestel wordt omgekocht (...), waardoor ze in feite vazallen worden in plaats van soevereine democratieën", aldus Clinton.

Een oplossing voor de situatie in Oekraïne moet volgens Clinton tweeledig zijn: er moeten economische middelen worden gebruikt en de Verenigde Staten 'moeten pal staan voor hun waarden'.

Naast sancties tegen Rusland moet het Westen de Oekraïense regering bijstaan met financiële steun en technische expertise. Daarnaast moet Europa hard op zoek naar alternatieve energiebronnen, zodat het continent minder afhankelijk wordt van Russisch aardgas. "We moeten niet beginnen met wapengekletter", zei Clinton. "Dat is niet nuttig."

Clinton hoopt dat een nieuwe Koude Oorlog kan worden voorkomen, maar ze benadrukte dat dat niet aan het Westen is. "Ik denk dat dat hoofdzakelijk aan Poetin zal liggen."

Gescheiden dames belagen drummer Go Back to the Zoo

Go Back to the Zoo-drummer Bram Kniest heeft het na concerten geregeld moeilijk met het afschudden van gewillige fans. "Hij trekt altijd van die net gescheiden vrouwen van 43 aan", doet zanger Cas Hieltjes uit de doeken in Viva. "Die denken natuurlijk: wow, wat een adonis. Hij krijgt ze nooit van zich afgeschud."

Kniest, die in Viva ook onthult dat hij tot zijn tiende in bed plaste, kan in dergelijke gevallen rekenen op zijn bandmaatjes. "Ik vind het leuk om een praatje te maken, maar soms weet ik niet hoe ik het gesprek moet afkappen. Gelukkig komt de rest me dan halen."

Ook de andere bandleden van Go Back to the Zoo kunnen op behoorlijk wat vrouwelijke aandacht rekenen. "Soms moet je iets onaardiger zijn dan je wilt", zegt gitarist Teun Hieltjes daar over. "Sommige vrouwen blijven zo lang hangen."

Veel kans maken vrouwelijke fans niet bij de heren. "We hebben allemaal best lang verkering", vertelt Teun. "Bram tien jaar, Cas acht en ik zes. Lars heeft sinds twee maanden een vriendin."?

Papo & Yo-ontwikkelaar komt met nieuwe game

Papo & Yo-ontwikkelaar Minority Media heeft tijdens de GDC een nieuwe titel aangekondigd. Cali is een game waarin weer de focus ligt op empathie, zoals we dat gewend zijn van de ontwikkelaar.

Veel details heeft Vander Caballero, creative director bij Minority Media, niet bekend gemaakt. Het enige wat op dit moment bekend is, is dat het een tragisch liefdesverhaal is over hoe het zou zijn om verliefd te zijn op een AI-personage. 

De game staat op de planning voor new-gen consoles. Een release date is nog niet bekend gemaakt.

John Mayer sleept horlogeverkoper voor de rechter

John Mayer heeft een man die hem zeldzame Rolex-horloges heeft verkocht voor de rechter gesleept. De zanger beweert dat de extravagante uurwerkjes nagemaakt waren, meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Mayer, die de horloges verzamelt, kocht in 2007 een aantal klokjes van de man. Toen de zanger een van de horloges liet repareren bij Rolex, zei het bedrijf dat het ging om een namaak. De zanger confronteerde de verkoper en die gaf hem zijn geld terug waarmee Mayer weer een horloge kocht.

De 36-jarige Mayer zegt dat zeven van de horloges die hij had gekocht nep waren. De zanger eist dat de man hem zijn geld, een bedrag van 656 duizend dollar, teruggeeft. De advocaat van de man laat weten dat de aanklacht nergens op slaat en dat de verkoper niet van plan is Mayer zijn geld terug te geven.

Duizend vroege stemmers op NS-stations grote steden

Bij de stemlokalen op de centrale stations van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn tot 08.30 uur duizend stemmen uitgebracht. Dat meldt de NS.

De stembureaus van Rotterdam en Den Haag gingen net als de meeste stembureaus om 07.30 uur open. Bij het station van Amsterdam kon al vanaf 06.30 uur worden gestemd en in Utrecht vanaf 07.00 uur. Net als in voorgaande jaren was het in Utrecht het drukst.

Bij meerdere stations stonden rijen voor het stembureau. Het eerste stembureau op een station ging om 05.00 uur open, in Castricum. Een halfuur later volgden de stations van Barendrecht, Meppel en Roermond. Van deze stations is nog niet bekend hoeveel stemmen daar zijn uitgebracht.

De stemlokalen op stations moeten treinreizigers in de gelegenheid stellen op weg naar hun bestemming of op de terugweg een stem uit te brengen.

Sony toont virtual reality-bril voor PlayStation 4

Project Morpheus is de nieuwe virtual reality-bril van Sony, waar al veel over werd gespeculeerd. De bril is op de Game Developers Conference onthuld door Shuhei Yoshida en is ontwikkeld voor PlayStation 4.

Sony is ondertussen al drie jaar werkzaam aan Project Morpheus. Yoshida geeft aan dat Project Morpheus de volgende stap is qua innovatie vanuit Sony. Hij is benieuwd wat developer ermee kunnen voortbrengen: ''Project Morpheus is the latest example of innovation from SCE, and we’re looking forward to its continued development and the games that will be created as development kits get into the hands of content creators.''

De bril zal 3D-ondersteuninghebben en is full-HD. Ook biedt de bril een zichtsveld van negentig graden. Uitdagingen voor Sony zijn er op het gebied van zicht, geluid, tracking, controle, gebruiksgemak en content. Om deze uitdagingen te voltooien, werkt Sony samen met een lange lijst developers, waaronder Epic Games en Crytek. De feedback van deze developers wordt gebruikt om de bril te verbeteren. Verder werkt Project Morpheus samen met de PlayStation Camera en PlayStation Move om de gebruikerservaring zo soepel mogelijk te maken.

Project Morpeus is nog een prototype en zal dus voorlopig nog niet op de markt verschijnen. We weten nu in ieder geval wel waar we naar uit kunnen kijken. Developers kunnen er wel al mee aan de slag. 

Project Morpheus

Tien dingen om op te letten bij de verkiezingen

Nederland mag woensdag naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Tien punten om op te letten als woensdagavond de uitslagen binnendruppelen.

1. PvdA
De PvdA stevent af op een nederlaag. Het staat vast dat de sociaaldemocraten een veel minder goede uitslag zullen boeken dan bij de Kamerverkiezingen in 2012, maar ook in vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 dreigt verlies - en dat was al een historisch dieptepunt.

2. Grote steden
Het is zelfs denkbaar dat de PvdA na woensdag de grootste is in geen van de vier grote steden. In Amsterdam dreigt de PvdA te worden voorbijgestreefd door D66. In Rotterdam zaagt Leefbaar-lijsttrekker Joost Eerdmans aan de stoelpoten van de sociaaldemocraten. In Den Haag gaat de strijd tussen PvdA en PVV, maar ook D66 lijkt hoog te scoren. Utrecht is de PvdA vier jaar geleden al kwijtgeraakt aan GroenLinks. D66 maakt ook daar nu kans de grootste te worden.

3. PVV
In landelijke peilingen scoort de PVV hoog. Woensdag zal de partij van Geert Wilders desondanks maar een bescheiden percentage halen: de PVV doet net als vier jaar geleden alleen mee in Den Haag en Almere. In beide steden maakt de PVV kans de grootste partij te worden.

4. Piratenpartij
De Piratenpartij doet voor het eerst mee aan gemeenteraadsverkiezingen. In vier gemeenten kan worden gestemd op de piraten, die er in 2010 en 2012 niet in slaagden een Kamerzetel te bemachtigden. In Nijmegen doet 'waxinelichtwerper' Erwin Lensink mee onder de vlag van de Piratenpartij, maar de partij heeft zich van hem gedistantieerd.

5. D66
D66 is er al tijden zeker van dat woensdag winst wordt geboekt ten opzichte van 2010, simpelweg doordat de partij meedoet in ruim zestig meer gemeenten dan in 2010. De partij is actief in 307 van de 403 gemeenten. Ook afgezien hiervan verwacht de partij van Alexander Pechtold winst te boeken.

6. SGP
De eerste vrouwelijke SGP-politicus kan na woensdag een feit zijn. In Vlissingen staan drie vrouwen op de SGP-kandidatenlijst, onder wie lijsttrekker Lilian Janse. Dat is voor het eerst: voorheen weerde de SGP vrouwen, maar onder dwang van de Hoge Raad werd het 'vrouwenstandpunt' aangepast.

7. Roermond
In Roermond zijn alle ogen gericht op de LVR, de nieuwe partij van voormalig VVD-kopstuk Jos van Rey. Die trad in 2012 af als wethouder omdat hij werd verdacht van corruptie. Hij begon met zijn getrouwen een eigen partij: de Liberale Volkspartij Roermond, die volgens peilingen met afstand de grootste wordt. Van Rey is lijstduwer. Het corruptieonderzoek loopt nog steeds.

8. Ouderenpartijen
50Plus doet woensdag niet mee. Tientallen lokale ouderenpartijen proberen in het gat te springen. De beweging OPA (Ouderen Politiek Actief) doet mee in ruim veertig gemeenten. Daarnaast zijn er nog tal van andere initiatieven. Zo komt voormalig PVV'er Richard de Mos in Den Haag op voor de ouderen. In Amsterdam kan zowel op een OPA als een OMA worden gestemd.

9. Lokale partijen
In 2010 stemde bijna een kwart van de kiezers op een lokale partij. Dat kunnen er bij deze verkiezingen nog meer worden. Dit is deels te verklaren door het ontbreken van de PVV in bijna alle gemeenten. PVV-leider Wilders roept zijn kiezers buiten Den Haag en Almere op tot een stem op een lokale partij. Ook 50Plus geeft 'lokaal' als stemadvies.

10. Opkomst
De opkomst wordt volgens verschillende peilingen historisch laag. Vier jaar geleden kwam 54,1 procent van de kiesgerechtigden stemmen. Dit jaar zal dat vermoedelijk lager uitvallen.

Nieuwe details Star Wars-film bekendgemaakt

Star Wars: Episode VII speelt zich dertig jaar na Return of the Jedi af. Dat blijkt uit nieuwe details die dinsdag zijn bekendgemaakt via de officiële Star Wars-twitteraccount. Ook werd bekend dat de film nieuwe en bekende gezichten bevat en dat in mei officieel wordt begonnen met de opnamen.

Star Wars: Episode VII verschijnt december volgend jaar in de bioscopen. Het scenario en de regie van de zevende film in de reeks zijn van de hand van J.J. Abrams. De regisseur blies eerder al de Star Trek-filmreeks nieuw leven in.

JJ Abrams

NVWA verwijt vleessector 'gebrek aan ethisch besef'

Vleesproducenten kampen met een gebrek aan ethisch besef. Dat signaleert inspecteur-generaal Harry Paul van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit in een interview met Het Financieele Dagblad.

Het aantal incidenten in de Nederlandse voedselsector heeft volgens Paul verontrustende proporties aangenomen. "De grens opzoeken en zorgen dat je niet gepakt wordt, wijst op normvervaging." Deze houding levert volgens hem ook forse risico's op voor de nabije toekomst.

Bij een reeks voedselschandalen bleek onder meer dat paardenvlees als rundvlees werd verkocht, antibiotica overmatig werd gebruikt en werden verboden groeihormonen aangetroffen. Toch is het Nederlandse voedsel volgens Paul nog veilig. "Maar de incidenten die we tegenkomen, wijzen op een grootschaligheid die verontrustend is."

Respect voor dieren zou hoger in het vaandel moeten komen te staan, ook als dat leidt tot een lagere productie. "Nu hollen we met elkaar achter de incidenten aan. Misschien moeten we een tandje terug doen in de hoeveelheid voedsel die we fabriceren."

Nederland is de tweede voedselexporteur ter wereld. "Het is een keiharde handel geworden", zegt Paul. "Vlees wordt nu behandeld als grondstof, terwijl het wel dieren zijn geweest. De waarde en respect voor het product zijn verdwenen."

De inspecteur-generaal verwacht dat zich incidenten blijven voordoen. Voor een beter toezicht mag de NVWA 150 mensen aannemen, maar het zou jaren duren voordat de NVWA weer op orde is. "We werken nu te weinig systematisch. Daardoor weten we vaak niet of een ingreep een toevalstreffer is geweest of dat er sprake is van een trend."

Ambtsverbod voor Berlusconi nu definitief

Het Italiaanse hof van cassatie heeft dinsdagavond het ambtsverbod voor ex-premier Silvio Berlusconi gehandhaafd. Berlusconi werd vorig jaar een ambtsverbod van twee jaar opgelegd, nadat hij was veroordeeld tot vier jaar cel wegens belastingfraude. Het hof van cassatie was de laatste beroepsmogelijkheid voor de beruchte ex-premier.

Hoewel Berlusconi is veroordeeld tot vier jaar cel, zal hij waarschijnlijk geen dag achter de tralies doorbrengen. De straf werd door een amnestiewet verlaagd tot een jaar. Dit restant zal Berlusconi of uitzitten onder huisarrest, of door maatschappelijk werk te verrichten.

Justin Bieber wankelde door blessure bij arrestatie

Justin Bieber zegt dat hij wankel liep tijdens zijn arrestatie door een breuk in zijn rechtervoet. In documenten van het politiebureau van Miami Beach zegt de zanger dat hij niet door alcohol of drugs scheef liep, melden verschillende Amerikaanse media.

De Canadese zanger werd eind januari opgepakt in Miami Beach wegens rijden onder invloed. Bieber werd door agenten gevraagd een rechte lijn te lopen, maar dat lukte niet. De zanger beweert zijn voet maanden eerder geblesseerd te hebben tijdens het skateboarden. Bieber bleek onder invloed van wiet en medicijnen achter het stuur te zitten. Ook had hij een ongeldig rijbewijs op zak en verzette hij zich tegen de arrestatie.

De zanger moet zich begin mei bij de rechtbank in Florida melden vanwege de zaak. Ook volgende maand moet Bieber zich verantwoorden voor zijn gedrag. Dan gaat zijn rechtszaak in Toronto verder. In de Canadese stad zou Bieber een limousinechauffeur hebben geslagen.

Daarnaast lopen er nog verschillende onderzoeken naar de 20-jarige zanger. Zo wordt hij in Los Angeles mogelijk vervolgd wegens vandalisme omdat hij eieren naar de woning van zijn buurman smeet.

Oekraïense marinebasis op de Krim bestormd

Russisch gezinde milities op de Krim hebben woensdag het hoofdkwartier van de Oekraïense marine in Sebastopol bestormd. Dat heeft een fotograaf van persbureau AP, die op het schiereiland zit, gezegd. Nadat de zogenoemde zelfverdedigingstroepen het hoofdkwartier hadden bestormd hesen ze de Russische vlag op het gebouw.

Rusland en de autoriteiten op de Krim tekenden dinsdag een verdrag dat de inlijving van de Krim door Rusland mogelijk moet maken. Die stap volgde op het referendum van zondag, waarin een meerderheid van de inwoners van de Krim zich voor annexatie door Rusland uitspraken. Oekraïne en het Westen erkennen het referendum niet.

SP'er Meyer is beste raadslid

Ron Meyer is uitgeroepen tot beste gemeenteraadslid van Nederland. Meyer zit voor de SP in de raad van Heerlen. Daarnaast is hij campagneleider voor vakbond FNV. Hij is sociaal bewogen, charismatisch en inspirerend, zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). De minister maakte de winnaar dinsdagavond bekend in Pauw en Witteman, aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen.

De drie andere kandidaten waren Anne Kuik (CDA Groningen), Gerdien Rots (ChristenUnie Zwolle) en Vera Tax (PvdA Venlo).

SP'er Meyer is beste raadslid
SP'er Meyer is beste raadslid (Foto: ANP)

Israël bombardeert Syrië

Het Israëlische leger heeft woensdag luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van het Syrische leger. De bombardementen zijn vergelding voor een bermbom, die dinsdag op de Golanhoogte een Israëlische legerjeep trof. Vier militairen raakten daarbij gewond.

Doelwitten van de luchtaanvallen waren een trainingskamp van het Syrische leger, een hoofdkwartier en een artilleriebatterij. Minister van defensie Moshe Yaalon liet weten dat Israël de Syrische president Bashar Assad direct verantwoordelijk houdt voor de bermbom van dinsdag. Als Assad optreedt op een manier die Israël schaadt zal de Syrische president 'dat betreuren', aldus Yaalon.

'Leveranciers kwaad op HEMA'

De relatie tussen HEMA en de leveranciers van de winkelketen is ernstig bekoeld. HEMA wil nieuwe afspraken over de leveringsvoorwaarden maken en breekt contracten daarom eenzijdig open. Dat schrijft De Telegraaf woensdag.

HEMA wil geld terug van de leveranciers over leveringen uit 2013 door met terugwerkende kracht een korting toe te passen. Het zou gaan om vier procent van de jaaromzet. Daarnaast gaat HEMA dit jaar minder betalen voor leveringen. Vanaf 1 april verlengt de keten de betalingstermijn bovendien naar 120 dagen.

HEMA wil van een op de vijf leveranciers af, schrijft de krant. Het warenhuis heeft last van teruglopende omzetten in Nederland en heeft vorig jaar al het contract met een aantal leveranciers opgezegd. In februari werden bovendien 65 banen geschrapt.

Branchevereniging Vivo vindt de plannen 'onbehoorlijk'. "Een leverancier die vorig jaar voor twee miljoen euro spullen aan de Hema verkocht, wordt gevraagd of hij tachtigduizend euro terugstort. Mensen kunnen zeggen dat ze niet akkoord gaan, maar dan gaat de Hema de relatie verbreken", zegt een woordvoerder in de krant.

Curaçao in shock na liquidaties

Curaçao is in shock na de brute liquidatie op een populaire radio-dj op maandagavond. De moord komt precies een dag na een moord op een jong koppel in de bossen bij Bullenbaai, even ten zuidwesten van Willemstad. De twee jonge mensen en de dj woonden in dezelfde straat, vlak bij het vliegveld van Curaçao.

De autoriteiten houden rekening met nog meer afrekeningen. Dit jaar zijn al negen mensen vermoord. Vorig jaar rond deze tijd stond de teller op drie. Minister Nelson Navarro van Justitie laat in een reactie weten de situatie op Curaçao alarmerend te vinden. Hij heeft intussen contact gehad met zijn ambtgenoot in Nederland, minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

De politie gaat in beide gevallen uit van een afrekening in het criminele circuit. Eerder deze maand vond de politie twee verkoolde lichamen ten oosten van Willemstad bij Caracasbaai. Ook hier lijkt de liquidatie te maken te hebben met drugs.

De moorden hebben geleid tot onrust in de Curaçaose gemeenschap. Die voelt zich niet veilig meer. Een kleine groep bezorgde burgers hield dinsdagavond een manifestatie in het centrum van Willemstad om te protesteren tegen het geweld op Curaçao.

Mannen in VS aangeklaagd om kinderporno

Veertien mannen in de Verenigde Staten zijn aangeklaagd voor betrokkenheid bij een kinderpornonetwerk, waar honderden jongetjes het slachtoffer van werden. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten dinsdag bekendgemaakt.

De verdachten deden zich online voor als meisjes en verleidden jongens om met hun webcam seksuele foto's en video's te maken en te delen. "Deze verdachten aasden op de meest onschuldige, en meest kwetsbare leden van onze maatschappij, zonder na te denken over de gevolgen voor hun slachtoffers en families op de korte en lange termijn", zei minister van binnenlandse veiligheid Jeh Johnson.

De slachtoffers van de mannen - zo'n 250 kinderen - kwamen uit 39 Amerikaanse staten, maar ook uit Australië, België, Canada, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland. De meesten waren jongens tussen 13 en 15 jaar, maar sommigen waren slechts drie jaar of zelfs jonger dan dat.

De beelden die de mannen verzamelden werden gedeeld op een geheime website op het Tor-netwerk, waarmee mensen zich anoniem op het internet kunnen begeven. Op de website , die zo'n 27 duizend leden telde, werden tussen juni 2012 en juni 2013 meer dan tweeduizend video's gedeeld.

De Vroome verkoopt huid duur bij WTA-debuut

Tennisster Indy de Vroome heeft zich ondanks een verliespartij bij het WTA-toernooi van Miami van haar beste kant late zien. De 17-jarige Brabantse, die een wildcard had gekregen in Florida, boog pas na ruim drie uur voor Anna Schmiedlova uit Slowakije: 5-7, 7-5 en 2-6.

De Vroome, die inmiddels is opgeklommen naar de 202e positie in de wereld, debuteerde in Miami op het hoogste niveau. Eerder speelde ze wel drie keer in de kwalificaties in Rosmalen en een keer in Miami, maar een hoofdtoernooi haalde ze nooit.

De Nederlandse eer bij de vrouwen moet nu verdedigd worden door Kiki Bertens. Zij overleefde dinsdag de kwalificaties en werd in het hoofdtoernooi gekoppeld aan de Amerikaanse Victoria Duval. Wint ze die partij dan is Samantha Stosur (16) haar tegenstandster in de tweede ronde.

Ook Thiemo de Bakker plaatste zich dinsdag via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi. Hij neemt het daarin op tegen Victor Hanescu uit Roemenië. In de tweede ronde neemt Fernando Verdasco het op tegen de winnaar van die partij.

China heeft kritiek op zoekactie Boeing

China heeft kritiek geuit op de eerdere zoekacties naar de vermiste Boeieng van Malaysia Airlines. ,,Het is bekend dat door onjuiste of op zijn minst onvolledige informatie tijdens zoekacties in de Zuid-Chinese Zee kostbare tijd is verspild", aldus een verklaring via staatspersbureau Xinhua dinsdag.

Door een gebrek aan transparantie tussen betrokken landen zouden enorme inspanningen tevergeefs zijn geweest tijdens het zoeken naar het vermiste toestel. ,,Er is geen excuus om dezelfde fouten weer te maken."

Volgens China mag de nationale veiligheid van een land niet als excuus worden gebruikt om belangrijke informatie niet te delen. ,,Een geheim mag geen levens kosten."

,,Er valt niet te ontkennen dat de huidige zoekactie, waarbij 26 landen betrokken zijn, lastig is. Dus natuurlijk is het een enorme uitdaging om tijdig en volledig informatie uit te wisselen. Maleisië is verantwoordelijk voor het opzetten van een platform om informatie te delen. Maar andere landen, waaronder ook supermacht de Verenigde Staten, hebben de plicht om actuele gegevens en informatie te delen."

Volgens China is er geen excuus om informatie achter te houden die duidelijkheid kan verschaffen over het lot van de 239 vermisten.

China heeft kritiek op zoekactie Boeing
China heeft kritiek op zoekactie Boeing (Foto: ANP)

Nederland naar de stembus voor gemeenteraad

Nederlanders mogen woensdag naar de stembus om te bepalen wie hen de komende vier jaar vertegenwoordigt in de gemeenteraad. Al om middernacht gingen in Den Haag, Amsterdam, Tilburg en Haarlemmermeer de eerste stembussen open. De eerste voorspellingen zijn dat het merendeel van de kiezers gewoon thuisblijft.

Wie al om klokslag 00.00 uur in Amsterdam wilde stemmen, moest overigens een toegangskaart kopen voor een speciale verkiezingsnacht. Het eerste bureau dat in de ochtend openging, was het lokaal op het station van Castricum. Daar kan sinds 05.00 uur worden gestemd. Een half uur later was dat ook mogelijk op de stations van Barendrecht, Meppel en Roermond.

Om 07.30 uur zijn alle stembussen in Nederland geopend. In totaal wordt dan in 380 van de 403 gemeenten gestemd. Dat niet overal een nieuwe raad wordt gekozen, komt mede door het herindelen van gemeenten. In fusiegemeenten zoals De Friese Meren werd namelijk eerder al een nieuwe gemeenteraad gekozen.

Hoewel sommige stembussen al eerder sluiten, is het tot 21.00 uur mogelijk om een stem uit te brengen. Dan blijkt ook hoeveel Nederlanders de moeite hebben genomen een stemlokaal te bezoeken. De verwachting is dat minder dan de helft van alle stemgerechtigden een stem uitbrengen, zo voorspelde onderzoeker TNS Nipo eind februari.

Aan het weer zal een mogelijk dramatisch lage opkomst echter niet liggen. Op de Wadden ligt de temperatuur namelijk rond de 12 graden, terwijl het kwik in het binnenland zelfs tot 15 of 16 graden stijgt. Daarmee is het woensdag aanzienlijk prettiger stemmen dan in 2010 of 2006, toen het niet warmer werd dan een graad of 7.

Ilse DeLange gaat appelmoes aanprijzen

Ilse DeLange heeft een nieuwe schnabbel te pakken. De zangeres gaat de appelmoes van Hak aanprijzen, maakte de groentefabrikant woensdag bekend. DeLange is vanaf eind april te zien in de tv-commercials van Hak.

"Ze is lekker Hollands, spontaan, nuchter en eerlijk", somt de marketingdirecteur van Hak de pluspunten van DeLange op. "Tegelijkertijd is Ilse enorm veelzijdig als artiest met de uiteenlopende muziekstijlen die ze al heeft laten zien. Net zo veelzijdig als de groenten en appelmoes van Hak."

De reclame met DeLange, die vanaf 23 april te zien is, past in de nieuwe campagne Lekker Hollands van de groentefabrikant. Feyenoord-trainer Ronald Koeman ging DeLange voor. Hij maakte reclame voor rode kool. Voordien was Martine Bijl jarenlang het gezicht van Hak.

Voor het spotje van de 36-jarige zangeres, die Nederland dit jaar met Waylon vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival, moest Hak een beetje smokkelen. De commercial werd opgenomen in Zuid-Afrika. "De appeloogst en het plukseizoen in Nederland starten pas in het najaar", legt de marketingdirecteur uit. "Daarom moesten we voor de opnames uitwijken naar een plukrijpe appelboomgaard in Zuid-Afrika waar het oogstseizoen nu net is gestart, maar onze appels komen daar uiteraard niet vandaan."?

'Gemeenten dwingen aannemer tot werklozencarrousel'

Gemeenten dwingen aannemers bij bouwopdrachten steeds vaker lokale werklozen aan te nemen, waardoor zij hun eigen personeel moeten ontslaan. De aannemers klagen nu dat zo een werklozencarrousel ontstaat, schrijft de Volkskrant woensdag.

Een nationaal stimuleringsplan van de overheid om de komende jaren drieduizend jongeren, ouderen en werklozen aan gesubsidieerd werk op bouwplaatsen te helpen dreigt de problemen te vergroten. Bouwend Nederland en het ministerie van Sociale Zaken stellen dat dit plan voor extra banen zorgt en dat niet meer personeel wordt verdrongen. Arbeidseconoom Ronald Dekker spreekt dat in de krant tegen. "Er komt geen extra weg of brug bij, dus er blijft evenveel werk te verdelen. Dan werkt het wel degelijk verdringend."

Vooral wegenbouwers en bedrijven die riolering aanleggen hebben hier last van. Zij zijn voor bijna al hun werk afhankelijk van gemeenten. Omdat gemeenten al veel bezuinigen, hebben de aannemers vaak al te weinig werk om hun eigen personeel aan de gang te houden. Zij vrezen dat meer ontslagen vallen als ze werklozen aan werk moeten helpen.

Een bruggenbouwer wijst erop dat het bouwen van een brug meestal slechts enkele maanden duurt. "Die periode is veel te kort om een vak te leren. Het is dus voor iedereen frustrerend." Een wegenbouwer wijst erop dat werknemers die binnen zijn bedrijf net zijn opgeleid hun plek aan 'passanten' verliezen.

Drie Buma Awards voor Armin van Buuren

Armin van Buuren heeft dinsdagavond drie Buma Awards in de wacht gesleept. De dj pakte de hoofdprijs in de categorieën nationaal en filmmuziek en een kleinere prijs in de categorie internationaal. Daarmee was hij de grote winnaar bij de uitreiking van de muziekprijzen, die plaatsvond in Studio 21 in Hilversum.

Van Buuren won in de categorie nationaal voor zijn hit This Is What It Feels Like. Zijn muziek bij de film Verliefd op Ibiza leverde hem ook een hoofdprijs op. This Is What It Feels Like bezorgde hem in de categorie internationaal bovendien de vijfde plaats en een bijbehorende kleinere Buma Award op. Dj Martin Garrix eindigde met zijn hit Animals bovenaan.

John de Mol ontving uit handen van Joop van den Ende de Buma Gouden Harp voor zijn bijdrage aan het promoten van de Nederlandse muziek. "Nog steeds neemt muziek in mijn werk en leven een belangrijke plaats in", aldus De Mol. "Niet alleen bij The Voice of Bloed, Zweet en Tranen, maar ook als het gaat om de titel- of achtergrondmuziek bij de meest uiteenlopende Talpa-producties."

De Lifetime Achievement Award was voor Robbie van Leeuwen. Hij schreef Venus, waarmee Shocking Blue in 1969 als eerste Nederlandse band een nummer 1-hit wist te scoren in de Verenigde Staten. De Lennaert Nijgh Prijs, vernoemd naar de in 2002 overleden Nederlandse tekstdichter, was voor componist en tekstschrijver Han Kooreneef.

De Buma Awards gingen tot vorig jaar door het leven als de Buma Harpen. Buma Cultuur besloot het Harpengala in een nieuw jasje te steken om de ceremonie weer volledig te wijden aan de mensen achter de artiest: de componisten en tekstdichters.

Angst voor A'dam als PvdA niet wint

Wees bevreesd. Wees zeer bevreesd... De PvdA te Amsterdam voelt de hete adem van D66 in de nek. Dus werpt ex-burgervader Ed van Thijn wat duiten in de stembus om de oeroude traditie van Amsterdam als rood bolwerk in ere te houden. Dat schrijft het NRC.

Van Thijn zegt niet zoveel problemen te hebben met de mensen van D66, maar grote bestuurstalenten zoals Aleid Wolfsen, Ahmed Marouch, Fatima Elatik, Bert van der Roest, Job Cohen of Hans Spekman zijn het natuurlijk niet. Aanleiding tot de paniekstemming lijkt een peiling te zijn waarin D66 de grootste lijkt te worden.

Niet alleen Ed heeft daar last van, ook andere PvdA'ers namen het gevaar waar en leverden spontaan een stukje sociaal participerend buurtmaatwerk af in de strijd om hun partij voor Amsterdam als grootste te behouden. Diverse raadsleden hebben in de laatste uren voor het stemmingsgeweld losbarst hele buurten aangeschreven met het vriendelijke verzoek om de traditie van een heersend PvdA in Amsterdam in stand te houden.

GeenStijl ontdekte in de brieven een rode lijn van verhalen over hoe goed het Amsterdam zal vergaan als de PvdA er de scepter blijft zwaaien. De brieven aan de buren puilen uit van mooie populistische beloftes als meer veiligheid in de buurt, goede scholen en weg met de coffeeshops.

Ook in andere degelijke sociaaldemocratische steunpilaren als Utrecht en Rotterdam lijkt het tij te keren. Leefbaar Rotterdam leeft op en de peilingen in Utrecht voorspellen evenmin de gewenste winst.

Met mij gaat het goed

Ik kan zo slecht tegen al dat geklaag: Rutte dit, Rutte dat. De armen worden armer en als ik de berichten lees van de mensen die hier niet over op kunnen houden, lijkt het wel of half Nederland in de schuldhulpsanering zit, een kwart uit zijn huis wordt geplaatst en iedereen bij de voedselbank loopt. En dat alles is nooit de schuld van degene in kwestie, maar van de regering. Hallo! Waar zijn we nou helemaal mee bezig?

Eerste stemlokalen zijn geopend

Kiezers in vier Nederlandse gemeenten hebben woensdag kort na middernacht als eersten hun stem kunnen uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. In Den Haag, Tilburg en Haarlemmermeer konden inwoners kunnen stem uitbrengen in een mobiel stemhokje dat tijdelijk openging nabij uitgaansgelegenheden of in het stadscentrum.

Voor kiezers in Amsterdam is een speciale verkiezingsnacht georganiseerd, maar daarvoor moesten mensen wel een toegangskaartje kopen. Lang zijn de nachtelijke stemlokalen in de vier gemeenten overigens niet geopend: tussen 01.00 en 02.00 uur gaan de deuren alweer dicht.

In de ochtend opent het eerste stembureau op het station van Castricum. Daar kan al vanaf 05.00 uur worden gestemd. Een halfuur later is dat ook mogelijk op de stations van Barendrecht, Meppel en Roermond. Om 06.00 uur volgen de stations van Almere, Almere Muziekwijk, Breda en Nieuw Vennep. Reizigers mogen overigens alleen stemmen in de gemeente waar ze wonen.

Om 07.30 uur zijn alle stembussen in Nederland geopend. In totaal wordt dan in 380 van de 403 gemeenten gestemd. Dat niet overal een nieuwe raad wordt gekozen, komt mede door het herindelen van gemeenten. In fusiegemeenten zoals De Friese Meren werd namelijk eerder al een nieuwe gemeenteraad gekozen.

Hoewel sommige stembussen al eerder sluiten, is het tot 21.00 uur mogelijk een stem uit te brengen. Dan blijkt ook hoeveel Nederlanders de moeite hebben genomen een stemlokaal te bezoeken. De verwachting is dat 43 procent van alle stemgerechtigden naar de stembus gaat, zo voorspelde onderzoeksbureau Ipsos dinsdag.

Aan het weer zal een mogelijk dramatisch lage opkomst niet liggen. De temperatuur stijgt in het binnenland tot 15 of 16 graden. Daarmee is het woensdag aanzienlijk aangenamer dan in 2010 of 2006, toen het niet warmer werd dan een graad of 7.

Ramsey en Cazorla langer bij Arsenal

Middenvelders Aaron Ramsey en Santi Cazorla hebben hun contract bij Arsenal verlengd. Dat maakte de club uit de Premier League dinsdag bekend. Over de looptijd van de nieuwe verbintenissen werd niets naar buiten gebracht. Beide spelers lagen nog vast in Londen tot medio 2016.

Ramsey speelt sinds 2008 voor Arsenal. Na te zijn verhuurd aan Nottingham Forest en Cardiff City werd de 23-jarige Welshman in 2011 teruggehaald naar het Emirates Stadium. Daar groeide hij uit tot een van de sleutelspelers in de formatie van trainer Arsène Wenger. Dit seizoen scoorde Ramsey dertien keer in 27 wedstrijden.

De 29-jarige Cazorla werd in 2012 overgenomen van Malaga. De Spaanse international werd vorig seizoen door de supporters van Arsenal uitgeroepen tot speler van het jaar. In 61 competitiewedstrijden was de aanvallende middenvelder zestien keer trefzeker.

Zijlstra: afkomst crimineel boeit niet

De afkomst van criminelen is niet van belang voor de VVD. Het gaat er om de pakkans te vergroten en het slachtoffer meer centraal te stellen. Dat is een omslag die mogelijk wordt gemaakt met de nationale politie, die effectiever is dan de regionale korpsen.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra betoogde dat dinsdagavond in het verkiezingsdebat bij de NOS. Hij reageerde op PVV-leider Geert Wilders die stelde dat het voor elke grote stad in Nederland goed zou zijn als er minder PvdA en minder Marokkanen zijn. Wilders wees op de criminaliteitscijfers waarin Marokkanen en Antillianen oververtegenwoordigd zijn.

Zijlstra: "Marokkaan, Turk of autochtone Nederlander, dat interesseert me niet. Ja, sommigen scoren hoger in de cijfers, maar daar gaat het niet om."

Laatste reviews en specials
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
review
Doctor Sleep
©FOK.nl e.a.