Korte film Ballen naar filmfestival Brussel

Sanne (Syth86)

De korte film Ballen is geselecteerd voor de internationale competitie van het Brussels Short Film Festival. De film, die over de gevolgen van zaadbalkanker gaat, is al online te zien maar wordt in de Belgische hoofdstad voor het eerst vertoond op het filmfestival, dat plaatsvindt van 23 april tot en met 3 mei.

Het 13 minuten durende Ballen gaat over de 22-jarige student Teun die zaadbalkanker heeft en door zijn chemokuren zijn studentenwoning moet inruilen voor zijn ouderlijk huis. De film laat het afscheidsfeest zien dat zijn huisgenoten voor hem hebben gepland.

Ballen is het debuut en de afstudeerfilm van de 23-jarige regisseur en producent Janne Schmidt. "Ik heb geen ervaring met zaadbalkanker in mijn eigen familie- of vriendenkring", zegt ze in een verklaring. "Ik denk dat iedereen wel iemand kent die kanker heeft of gehad, maar als filmmaker vond ik het juist interessant om zo'n gevoelig onderwerp als dit in een mannencultuur te plaatsen."

De film is gemaakt in samenwerking met de Stichting Zaadbalkanker, om het taboe rond het onderwerp te doorbreken. De hoofdrollen worden gespeeld door Bram Suyker en Jonas Smulders. Ballen is niet de enige Nederlandse titel die is geselecteerd. Ook Oscar-inzending Stand-by Me is uitverkoren.