VS: Syrische ambassade Washington moet dicht

Harry

De Amerikaanse regering heeft dinsdag de Syrische regering opdracht gegeven tot de sluiting van alle Syrische diplomatieke missies in de Verenigde Staten. Alle medewerkers die geen Amerikaans staatsburger zijn moeten het land verlaten. Het besluit van de VS is een antwoord op de beslissing van Damascus om geen consulaire bijstand meer te verlenen aan Syriërs die in de VS wonen.

"We hebben vastgesteld dat het onacceptabel is dat individuen die zijn aangewezen door dat regime diplomatieke of consulaire taken verrichten in de VS", aldus de Amerikaanse gezant voor Syrië Daniel Rubenstein. De VS willen de diplomatieke betrekkingen met Syrië echter niet volledig verbreken. Daarmee willen de VS laten zien dat 'er al heel lang banden met het Syrische volk zijn, een belang dat zal voorbestaan tot lang na het vertrek van Bashar Assad', aldus Rubenstein.

"De Verenigde Staten blijven mensen helpen die werken aan verandering in Syrië, die helpen een eind te maken aan de slachtpartijen, en die helpen de crisis door onderhandelingen op te lossen, allemaal ten bate van het Syrische volk."

Syrische Amerikanen hebben eerder geklaagd dat de Syrische ambassadeur Bashar Jafari probeerde verdeeldheid te zaaien onder de Syrische gemeenschap door een propagandatour te houden door de VS. Inmiddels heeft het ministerie van buitenlandse zaken Jafari verboden om zich buiten New York te begeven. Die maatregel is ook ingesteld tegen vertegenwoordigers van andere regimes. Ze moeten speciale toestemming vragen om naar plaatsen elders in het land te reizen.