Rutte heeft geen spijt van verkiezingsbelofte

Premier Mark Rutte (VVD) heeft er geen spijt van dat hij in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 werkenden een douceurtje van duizend euro in het vooruitzicht heeft gesteld. Dat zei Rutte dinsdag bij RTL Z.

CDA-leider Sybrand Buma schoof de verwachte lage opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen dit weekeinde in de schoenen van Rutte. Reden is diens verkiezingsbelofte uit 2012 waardoor veel kiezers zich verraden voelen door de VVD. Door zijn 'loze beloften' schaadt Rutte het aanzien van de politiek, zei Buma in De Telegraaf.

Rutte staat echter nog steeds achter zijn belofte, die inmiddels ook grotendeels is ingelost. De arbeidskorting die de duizend euro zou moeten opleveren is inmiddels opgelopen tot boven de zevenhonderd euro. Mensen merken het echter niet omdat de algemene lasten niet omlaag konden gaan.

"Ik vind dat vreselijk", zei Rutte die goed snapt dat mensen 'niet staan te juichen' over die duizend euro. Hij hoopt dat aan het eind van de kabinetsperiode ruimte komt voor lastenverlichting. Daarvoor is het zaak dat het huidige kabinetsbeleid wordt uitgevoerd, aldus de premier.